My Travel Secret ...

De hoogtepunten van 3 maanden backpacken in midden-Amerika

by Sigrid
hoogtepunten midden amerika
Home » Latijns-Amerika » De hoogtepunten van 3 maanden backpacken in midden-Amerika

Een tijdje geleden gingen we 3 maanden backpacken in Midden-Amerika. We reisden van Costa Rica naar Nicaragua en vlogen vervolgens naar Guatemala en Belize. Wat hebben we een ontzettend gave reis gemaakt! We gingen op zoek naar poema’s, bezochten de meest fantastische Maya ruïnes en brachten tijd door op geweldig mooie stranden. Ik werd zelfs verliefd op een stad (Antigua <3) en dat terwijl ik alles behalve een stadsmens ben. Vandaag zet ik de hoogtepunten van onze reis van 3 maanden door Midden-Amerika.

Corcovado National Park (Costa Rica)

Zonder enige twijfel was ons bezoek aan Corcovado National Park in Costa Rica hét hoogtepunt van 3 maanden backpacken in Midden-Amerika. Het was ook meteen de plek, waar ik op voorhand het meeste naar uitkeek, want Corcovado National Park is de natte droom voor natuur-en wildlife liefhebbers.

Corcovado National Park was één van de eerste plekken, die wij bezochten tijdens onze reis door Midden-Amerika. Dat kwam ,omdat wij voor dit bezoek toch wel het één en ander op voorhand vast moesten leggen. Zo mag je het park niet in zonder officiële gids en moet je op voorhand een slaapplek bij het La Sirena rangerstation reserveren. Dit was voor ons een must, omdat wij wilden hoe dan ook de trek van La Sirena naar La Leona maken en moesten dus minimaal 1 nacht in La Sirena door brengen. Deze nacht stond dus vast en daarom vonden wij het makkelijk om Corcovado National Park aan het begin van onze reis  te bezoeken, zodat we voor de rest gewoon lekker flexibel bleven.

Corcovado National Park ligt op het Osa schiereiland in het zuidwesten van Costa Rica. Vaak wordt dit park overgeslagen, omdat het iets lastiger bereikbaar is. De biodiversiteit van Corcovado National Park is echt enorm en het grootst van alle nationale parken in Costa Rica. Tijdens ons bezoek zagen we vele soorten apen, vogels, neusberen, miereneters en een tapir. Ook waren we dichtbij een poema, maar helaas liet het dier zich niet zien. Alles wat je moet weten over een bezoek aan Corcovado National Park lees je hier.

Lees ook: Tips voor een bezoek aan Corcovado National Park

3 maanden backpacken midden amerika
Corcovado National Park

Little Corn Island (Nicaragua)

Op voorhand hebben we nog even getwijfeld of we Little Corn Island zouden bezoeken. De prijs voor een vliegticket er naar toe was namelijk een flinke hap uit ons budget en ik was bang, dat we ons na 2 dagen al zouden gaan vervelen. Uiteindelijk hebben we op aandringen van mijn vriend toch besloten om te gaan en dat was echt de beste beslissing ooit! Little Corn Island is een klein eiland voor de kust van Nicaragua in de Caribische zee. Het maakt samen met grote broer Big Corn deel uit van de Corn Islands. Om op Little Corn Island te komen vlieg je eerst naar Big Corn Island en neem je vervolgens de boot.

Little Corn Island is precies wat je verwacht van een tropisch paradijs: veel palmbomen, witte stranden en een helder blauwe zee. Er hangt een ontzettend relaxte sfeer en er rijdt geen gemotoriseerd verkeer. Op Little Corn doe je dus alles te voet en dat vond ik juist ontzettend fijn. En de verveling? Daar hebben we echt geen seconde last van gehad. Little Corn is echt top!

Lees ook: alles wat je moet weten over Little Corn island

Little Corn Island
Little Corn Island

Tikal (Guatemala)

Verborgen in de jungle van de Peten provincie in het noorden van Guatemala vind je de verborgen Maya stad Tikal. Wij bezochten deze plek toen wij van Belize (terug) naar Guatemala reisden. Tikal is met stip de beste plek in Guatemala om wilde dieren te spotten. Vooral vroeg in de ochtend zie je veel verschillende soorten vogels (toekans, ara’s en papegaaien) en hoor (en zie) je de brulapen in de toppen van de bomen. Wij bezochten Tikal tijdens zonsopkomst en ondanks dat de zonsopkomst zelf een beetje in duigen viel (lees: veel te bewolkt) was het één van de meest bijzondere plekken die ik ooit tijdens zonsopkomst bezocht.

Het allerfijnste van Tikal vond ik, dat het er helemaal niet zo druk is. Je kunt erg makkelijk op eigen initiatief uren rondlopen door het park zonder dat je in de weg wordt gelopen door andere toeristen. Wil je Tikal tijdens zonsopkomst of zonsondergang bezoeken? Houdt er dan rekening mee dat je tot 6.00u en na zonsondergang in het bijzijn van een gids moet zijn, omdat je dan een stuk dwars door de jungle moet lopen in het donker.

Lees ook: Alles wat je moet weten over een bezoek aan Tikal

Backpacken midden amerika
Tikal Guatemala

Zwemmen met haaien, reuzenschildpadden en gigantische roggen bij Caye Caulker (Belize)

Snorkelen is nooit echt een van mijn favoriete dingen geweest om te doen op reis. Ik vind het onderwaterleven wel mooi, maar raak nogal snel verveeld. Snorkelen in Belize is anders, dat vond ik een stuk avontuurlijker. De kans dat je in Belize reuzenschildpadden en roggen tegenkomt is best wel groot en hoe gaaf is dat! Wij gingen snorkelen in het Hol Chan Marine Reserve en dat is een absolute must-do wanneer je Caye Caulker bezoekt. Naast roggen en schildpadden heb je ook de kans om te zwemmen met zusterhaaien en zelfs zeekoeiien. Die laatste hebben wij helaas niet gezien, maar voor mij een goede reden om nog eens terug te gaan naar Belize.

Caye Caulker zelf is ook een heerlijke plek om een paar dagen te verblijven. Het is niet zo relaxed als Little Corn Island (ik werd echt gek van die k*t golfkarretjes), maar zeker de moeite waard.

Lees ook: onze reisroute van 2-3 weken door Belize

rondreis midden-amerika

De omgeving van Granada (Nicaragua)

Granada  is één van de leukste steden, die wij tijdens onze reis door Midden-Amerika hebben bezocht. Het is een mooie koloniale stad met een rustige en vriendelijke sfeer. De stad zelf is niet meteen één van de hoogtepunten van onze reis, maar wel haar omgeving. Granada is het perfecte uitgangspunt voor te gekke dagtrips in de omgeving. Zo kun je o.a de actieve Masaya vulkaan bezoeken of het prachtige kratermeer Laguna de Apoyo. Ook kun je de Mombacho vulkaan beklimmen. Vanaf de top heb je prachtig uitzicht over alle hoogtepunten van de omgeving.

Granada Nicaragua
Granada Nicaragua

Mijn favoriete plek buiten Granada was met stip Las Isletas de Granada. Deze eilanden groep van in totaal 365 kleine eilandjes ligt in het meer van Nicaragua niet ver van de stad vandaan. De archipel is duizenden jaren geleden ontstaan toen de Mombacho vulkaan uitbarstte en er rotsblokken in het meer terecht kwamen. Je kunt Las Isletas bezoeken als dagtrip vanuit Granada, maar je kunt ook één of meerdere nachten op een (privé) eiland overnachten. Wij bleven op het prachtige Isleta El Espino. Dit was één van de meest bijzondere accommodaties tijdens onze reis.

NicaraguaKlik hier voor een overzicht van alle artikelen over Nicaragua

Semuc Champey (Guatemala)

Semuc Champey National Park is één van de meest bijzondere natuurfenomenen die ik ooit met eigen oog heb gezien. Het park ligt diep verscholen in de jungle van Guatemala in de Alta Verapaz provincie, vlakbij het dorp Lanquin. Semuc Champey is erg populair onder backpackers en hoewel ik in eerste instantie mijn twijfels had ben ik blij dat we dit park uiteindelijk toch hebben bezocht.

Semuc Champey National Park was wel een stuk kleiner dan verwacht. Ik had gehoopt, dat hier uitgebreide wandelroutes zouden zijn, maar dat is niet zo. De wandeling naar het uitkijkpunt is wel ontzettend mooi en iets wat je moet doen wanneer je Semuc Champey bezoekt. Ik raad aan om dit vroeg te doen, zodat je het uitzichtpunt helemaal voor jezelf hebt.

Lees ook: Tips voor een bezoek aan Semuc Champey

hoogtepunten midden amerika
Semuc Champey National Park

De zeldzame Quetzal spotten in Costa Rica (en Guatemala)

Voor onze reis naar Midden-Amerika vond ik vooral het spotten van grote vogels zoals roofvogels, neushoornvogels en toekans ontzettend gaaf, maar was ik nooit zo geïnteresseerd in kleine vogels. Iets dat in Costa Rica wel is veranderd. In Costa Rica vind je de meest bijzondere vogelsoorten en het is dan ook een paradijs voor vogelspotters. De prachtige Quetzal is één van de populairste vogels onder vogelspotters. Het mannetje heeft een fel groene kleur en een lange staart. Het vrouwtje is iets minder uitbundig, maar nog steeds ontzettend mooi.

Hoewel de Quetzal de nationale vogel van Guatemala is is Costa Rica absoluut de beste plek om het dier in het wild te zien. Wij gingen samen met Oscar van Nasua Tours op zoek in Monteverde. Een ding is zeker, als wij geen gids bij ons hadden gehad, dan hadden we de vogel echt nooit gezien, want ondanks de felle kleuren is het dier klein en de begroeiing dicht. Ook herkent een gids het geluid van de Quetzal uit duizenden. Toch is een gids geen garantie, dat je de vogel te zien krijgt, het blijven wilde dieren. Wij hadden ontzettend veel geluk en besefte op het moment dat wij het dier zagen pas hoe speciaal deze ontmoeting was, want alle gidsen en vogelspotters gingen echt helemaal uit hun dak.

Check hier het overzicht wildlife tours in Monteverde met Nasua Tours

Backpacken in midden Amerika
De grote foto (mannetje) en linksboven (vrouwtje) is de Quetzal in Costa Rica. Linksonder is een vrouwtje in Guatemala

Lake Atitlan (Guatemala)

Wij sloten onze reis door Midden-Amerika af aan het meer van Atitlan en we hadden ons echt geen fijnere plek kunnen wensen. Het meer van Atitlan is een groot kratermeer op ongeveer 3 uur rijden van de stad Antigua. Het was even wennen en we moesten even zoeken naar dé perfecte plek om te verblijven, maar toen we eenmaal Atitlan Sunset Lodge hadden gevonden, viel alles op z’n plek.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van de Atitlan Sunset Lodge

3 maanden backpacken midden amerika
Lake Atitlan, Guatemala

Lake Atitlan is de perfecte plek om een paar dagen te relaxen, maar zeker ook wanneer je houdt van actieve dingen ondernemen zoals hiken, kayakken, paardrijden en yoga. Ook is het ontzettend leuk om met de boot rond te hoppen en allerlei verschillende dorpjes te ontdekken en meer te weten te komen over de cultuur van Guatemala. Voor het mooiste uitzicht over Lake Atitlan raad ik aan om de wandeling naar de Indian Nose te maken. Deze niet al te zware wandeling kun je maken vanaf Santa Clara la Laguna.

Lees ook: Tips voor een bezoek aan Lake Atitlan

Eigenlijk is het best moeilijk om een overzicht te maken van dé hoogtepunten van onze reis door Midden-Amerika. Ik kan aan deze lijst zo nog twintig andere plekken toevoegen, want eigenlijk was heel onze reis één groot hoogtepunt. Dieptepunten hebben we (gelukkig) niet meegemaakt. Ik was misschien een beetje teleurgesteld over hoe ze in Belize en Guatemala met de natuur omspringen. Zo hebben we er amper wildlife gezien, op Tikal en de snorkeltour bij Caye Caulker na. Om vogels te spotten is Belize wel echt een topbestemming.

De eerste kennismaking met Nicaragua was misschien ook wel een dieptepuntje. Het was de eerste en enige keer dat ik echt liever naar huis ging. Gelukkig duurde dit moment maar kort en bleek Nicaragua toch een echte fijne backpack bestemming te zijn.

Little Corn Island

Op zoek naar meer tips en inspiratie voor jouw reis door Midden-Amerika? Check dan ook:

Klik hier voor een overzicht met alle artikelen over Latijns-Amerika

latijns amerika travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

4 comments

Lotte 23 augustus 2018 - 14:10

Zo’n mooie foto’s en fijne herinneringen die je ermee kan ophalen. :)

Sigrid 23 augustus 2018 - 15:42

Dank je wel!! En idd super mooie herinneringen <3

Cathy 28 oktober 2019 - 12:10

Ziet er super mooi uit. Ben zelf ook van plan die kant op te gaan. Hoe hebben jullie het reizen in de landen zelf geregeld, ik zat te kijken naar buspassen met standaard route maar die zijn erg duur. Hebben jullie ervaring met het regelen van de bus daar? En hoeveel waren jullie ongeveer kwijt voor 3 maanden, als je dat ongeveer hebt bijgehouden.

Sigrid 5 november 2019 - 05:53

Hi Cathy,

Sorry voor de late reactie. Ik zat even een paar dgn in de jungle van Nepal ;-) Bussen kun je heel makkelijk ter plekke regelen. Is ook zeker het goedkoopste. Wij waren voor 3 maanden ongeveer 4500-5000 euro pp kwijt, incl vlucht.

Liefs Sigrid

Comments are closed.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights