My Travel Secret ...

Salamina: de verborgen parel van Colombia

by Sigrid
salamina feature
Home » Colombia » Salamina: de verborgen parel van Colombia

Een van de allerleukste plekken die wij bezochten tijdens onze reis door Colombia is het dorp Salamina. Veel reizigers zullen nooit van deze plek hebben gehoord, want het ligt van de gebaande paden. Toch is het wat mij betreft een hele dikke aanrader om hier een stop te maken. Al mijn tips voor een bezoek aan Salamina deel ik hier met je.

Salamina is een dorp in het departement Caldas. Dit departement maakt net als o.a Quindío (Salento) en Risaralda onderdeel uit van de Zona Cafetero, het belangrijkste koffieproducerende gebied van Colombia. Salamina ligt 73 km ten noorden van de stad Manizales op een hoogte van zo’n 1822 meter. Wanneer je op de kaart kijkt zul je zien dat Salamina als het ware tussen Medellin en het populaire dorp Salento in ligt. Daarom is het heel gemakkelijk om Salamina toe te voegen aan je reisroute door Colombia.

salamina colombia

De leukste dingen om te doen in Salamina

Toen wij tijdens onze reis door Colombia richting Salamina reisden hadden we geen flauw idee wat we er van konden verwachten. Online was er amper informatie over te vinden en het enige stuk in een reisgids die ik onderweg vond, bevatte net 4 regels en ging eigenlijk alleen maar over een mooie vallei met waxpalmen die een uur verderop zou liggen.

Ons bezoek aan Salamina was uiteindelijk de beste keuze van heel onze reis door Colombia. Salamina is nog zo authentiek en de omgeving is er prachtig. Er is genoeg te doen om je een aantal dagen te vermaken. Hieronder deel ik mijn favoriete dingen om te doen in Salamina.

salamina colombia
Salamina

Bezoek de Samaria Vallei nabij San Felix

De weinige (buitenlandse) toeristen die richting Salamina reizen, komen voornamelijk vanwege de nabijgelegen Samaria Vallei. Deze prachtige vallei staat vol met waxpalmen en is te vergelijken met de beroemde Cocora Vallei nabij Salento. Het enige verschil is dat de Samaria Vallei nog redelijk onbekend is en maar een handjevol bezoekers ziet. In tegenstelling tot de Cocora Vallei heb je deze plek nog echt voor jezelf en dat maakte voor ons de ervaring nog zoveel mooier. 

De Samaria Vallei ligt op 33 kilometer rijden van Salamina. Beschik je niet over eigen vervoer, dan rijdt er momenteel 2x per dag een bus tussen Salamina en het piepkleine dorp San Felix. Deze vertrekt om 6.00u en 13.00u en doet er zo’n 1,5 uur over. Ook rijden er (gedeelde) jeeps tussen Salamina naar San Felix. Informeer ter plekke voor de prijs en eventuele vertrektijden. 

Vanuit San Felix is het nog zo’n 6 kilometer naar de Samaria Vallei. Je kunt voor dit stuk voor 40.000-50.000 pesos een jeep huren, maar je kunt ook lopen. Het is een mooie wandeling over een makkelijk te belopen pad. 

Om van San Felix terug naar Salamina te reizen neem je rond 7.00u of 14.00u de bus vanaf het centrale plein. Ook vertrekt er rond 17.00u een gedeelde jeep. 

valle de samaria
Wandeling van de Samaria Vallei naar San Felix

Je kunt de Samaria Vallei bezoeken als dagtrip vanuit Salamina, maar je kunt er ook een nachtje blijven slapen. Dit kan bij Mirador Valle Samaria en geloof me, dit wil je! Mirador Valle Samaria wordt gerund door de ontzettend vriendelijke Alex en zijn familie. Zij bezitten een bungalow die een prachtig uitzicht heeft over de vallei en daarnaast beheren ze een fantastische glamping tent die iets verderop is gelegen. 

Een overnachting in de bungalow kost ongeveer €95 per nacht, inclusief ontbijt en diner en een wandeling door de vallei. Een overnachting in de glamping tent (2 personen) kost ongeveer €115 per nacht door de weeks en €135 per nacht in het weekend. Dit is inclusief ontbijt.

valle de samaria
Valle de Samaria

Zelf verbleven wij één nachtje in de bungalow en dit was echt een droom. ‘s Ochtends vroeg werden we getrakteerd op een geweldig mooie zonsopkomst en genoten we van een heerlijk ontbijt met uitzicht over de vallei. Na het ontbijt maakten we samen met een gids een wandeling over het terrein. Wil je graag paardrijden, dan kan dat ook.

Wil je ook graag een nachtje overnachten op deze plek? Neem dan contact op met Alex via Instagram of  What’s app: +57-3214820407. Hij is ook goed op de hoogte van de actuele bustijden tussen San Felix en Salamina. Handig om voor vertrek even te checken, want dit kan nog wel eens veranderen. 

Lees ook: de hoogtepunten van onze reis door Colombia

glamping samaria vallei colombia
Uitzicht vanaf de glamping tent bij de Samaria Vallei
samaria vallei
Zonsopkomst in de Samaria Vallei

Maak een wandeling door de Cabras Vallei

Houd je wel van een flinke wandeling en een beetje avontuur, dan is de wandeling door de Cabras Vallei een hele dikke aanrader. Dit was een van de allermooiste wandelingen die wij maakten tijdens onze reis door Colombia. De Cabras Vallei is wat mij betreft een verborgen parel. Letterlijk verborgen, want op internet en Google maps is deze plek gewoon onvindbaar. 

Wij kwamen op deze plek terecht via Thomas, een Nederlander die in Salamina woont en een reisbureau in Colombia runt. Hij wilde ons graag één van zijn favoriete plekken in de buurt van Salamina laten zien, Valle de Cabras. 

valle de cabras
Valle de Cabras Colombia

De Cabras Vallei ligt net als de Samaria Vallei niet ver van San Felix, op de weg tussen San Felix en Marulanda. Vanuit Salamina is het dik 2 uur rijden met eigen vervoer. Houdt er rekening mee dat de weg ernaartoe behoorlijk slecht is. Met het openbaar vervoer is de Cabras Vallei lastig bereikbaar. 

Wat je moet weten is dat de Cabras Vallei privé terrein is en dat je hier niet zomaar op de bonnefooi naartoe kunt gaan. Naast toestemming van de eigenaar heb je ook echt een gids nodig om je de weg te wijzen. Thomas kan je hier mee helpen. (salamina@deunacolombia.com )

cabras vallei
Valle de Cabras Colombia

De wandeling die wij maakten was in totaal zo’n 15 kilometer en best wel pittig. Vooral het laatste stuk waarbij je vanuit de vallei weer omhoog naar de doorgaande weg moet klimmen, hakte er bij mij flink in. Halverwege de wandeling maakten we een stop bij het huis van de landeigenaar. Hier kregen we een lunch en konden we even uitrusten. 

Wil je zowel de Cabras Vallei als de Samaria Vallei bezoeken, dan kun je dit in overleg met Thomas heel makkelijk combineren. Neem bij voorkeur wel ruim op tijd contact met hem op zodat hij genoeg tijd heeft om iets te regelen: salamina@deunacolombia.com .

valle de cabras
Valle de Cabras Colombia

Verken het historisch centrum van Salamina

Trek zeker een halve dag uit om het historisch centrum van Salamina te verkennen. Het is misschien niet zo gelikt en kleurrijk als het centrum van Salento of Jardìn, maar het is zeker de moeite waard, want Salamina is een stuk authentieker. Let tijdens het wandelen vooral op de prachtige architectuur, de details van de huizen en de bijzondere kunst op de muren. En check, indien mogelijk, ook de binnenplaatsen van gebouwen. Onze ervaring is dat de mensen in Salamina ontzettend aardig en gastvrij zijn en je graag thuis uitnodigen.

Een aantal gebouwen/plekken die je zeker even moet checken zijn: 

  • Casa de la Cultura
  • Casa Jiménez
  • Basilica Menor de la Inmaculada Concepción
  • Cementerio La Valvanera
  • Parque de Bolivar
salamina caldas

Ook de omgeving van Salamina is prachtig. Het dorp wordt namelijk omringt door bergen en valleien. Wandelroutes konden wij niet vinden en daarom zijn we gewoon op de bonnefooi wat gaan wandelen. Overal rondom het dorp vind je geweldige uitkijkpunten. 

salamina colombia
Salamina Colombia

Ga paragliden bij El Tambor (La Merced)

Iets wat wij zelf niet vanuit Salamina hebben gedaan, maar wat volgens mij wel de moeite waard is: parapenten bij La Merced. Dit dorp ligt op ongeveer 25 km van Salamina en 10 minuten buiten het dorp bij El Tambor heb je een prachtig uitzicht over de Cauca Vallei. Deze vallei is een top plek om te gaan paragliden. Hartstikke leuk voor wie wel houdt van een beetje actie.

Bezoek je Salamina in het weekend dan hoef je geen afspraak te maken en kun je gewoon naar deze plek toe gaan. Wanneer je geen eigen vervoer hebt of Salamina doordeweeks bezoekt kun je eventueel een afspraak maken via: salamina@deunacolombia.com . Paragliden bij El Tambor kost ongeveer €28-30 per persoon.

parapente salamina

Volg een kookworkshop bij top chef Óscar Pérez

Niemand minder dan top chef Óscar Pérez woont in Salamina en het is eventueel mogelijk om een kookworkshop bij hem hem te volgen. De workshops worden gehouden in zijn fantastisch gerenoveerde woning in het centrum van Salamina. De grote, open keuken heeft een geweldig uitzicht over de bergen. Het enige ding is dat deze workshops voornamelijk voor groepen worden georganiseerd en het lastig is hier als individuele reiziger tussen te komen. Toch is het het proberen waard, want dit is een unieke kans. Neem contact op met Óscar via Instagram.

Wil je graag een kookworkshop volgen, maar is Óscar niet beschikbaar, dan kun je ook terecht bij Paola van Casa Paisaje. Zij organiseert leuke kookworkshops voor mensen die iets speciaals willen.

oscar perez
Op bezoek bij Óscar Pérez in Salamina

Bereikbaarheid van Salamina

In tegenstelling tot de vele populaire plekken in Colombia is er online maar weinig te vinden over het openbaar vervoer van en naar Salamina. Dit dorp staat nou eenmaal (nog) niet op de radar van veel reizigers. Toch is Salamina verrassend makkelijk bereikbaar met de bus en is de route ernaar toe ook nog eens heel mooi. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je waarschijnlijk een aantal keer over moet stappen. 

Salamina is het makkelijkst bereikbaar vanuit de stad Manizales, de hoofdstad van het departement Caldas. Vanaf hier rijden er regelmatig bussen. De rit duurt ongeveer 3 uur. Word je snel wagenziek, dan adviseer ik om voorzorgsmaatregelen te treffen (Ik spreek uit ervaring!) Er zijn momenteel meerdere busmaatschappijen die de route Manizales-Salamina rijden. Een overzicht van de actuele tijden en busmaatschappijen vind je hier: 

bus manizales salamina
Het actuele busschema van Manizales naar Salamina (juni 2022)

Kom je vanaf Salento of Filandia, dan is het het makkelijkst om de bus naar Pereira te pakken (1 uur) en hier over te stappen op de bus naar Manizales. De totale rit van Filandia naar Salamina nam bij ons 6,5 uur in beslag. 

Kom je vanuit Medellin of wil je vanuit Salamina doorreizen richting Medellin, dan reis je het makkelijkst via Aguadas. Vanuit Salamina rijdt er gemiddeld ieder uur een bus richting Aguadas (2 uur) en hier stap je heel makkelijk over op de rechtstreekse bus naar Medellin (5-6 uur). 

salamina

Salamina naar Jardìn (of vice versa) 

Wil je, net als ons, van Salamina doorreizen naar Jardìn, dan heb je 2 opties. Mijn voorkeur heeft de route via Aguadas en La Pintada, maar alleen als je met backpacks reist, want op dit stuk moet je een stuk achterop de motor en dat is met een koffer niet handig. De route klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar in de praktijk vond ik het reuze meevallen. 

De route Salamina – Jardìn via Aguadas gaat als volgt: Vanuit Salamina reis je met de bus naar Aguadas (2 uur). Hier stap je over op de bus richting Medellin en na ongeveer 1,5 uur stap je uit bij de kruising La Pintada. Vanuit La Pintada moet uiteindelijk naar Penalisa, maar doordat er op dit stuk weinig bussen rijden, is het het handigst om hier achterop een motor te stappen. De rit kostte ons 25.000 pesos per persoon en duurde een klein half uur. Op de kruising bij Penalisa wacht je vervolgens op de bus naar Jardìn (1,5 uur). De totale rit nam bij ons in totaal zo’n 6 uur in beslag, inclusief wachttijd. 

Salamina – Aguadas (2 uur) – La Pintada (1,5 uur) – Penalisa (30 min) – Jardìn (1,5 uur) = ongeveer 6-7 uur inclusief wachttijd

salamina
Wandelen rondom Salamina

De andere route van Salamina naar Jardìn gaat via Manizales. Je neemt de bus van Salamina naar Manizales (3 uur) en hier stap je over op de bus naar Riosucio (2 uur). Vanuit Riosucio reis je vervolgens door naar Jardìn. Wat je moet weten is dat de weg van Riosucio naar Jardìn ontzettend slecht  is en dat de bus behoorlijk oncomfortabel is. Het is een zogenaamde chiva, een soort openlucht truck. De afstand Riosucio – Jardìn is, maar 50 kilometer, maar reken op een reistijd van zo’n 3,5 uur. De totale rit van Salamina naar Jardìn via Manizales neemt daarom ook al snel 8-9 uur in beslag. 

Salamina – Manizales (3 uur) – Riosucio (2 uur) – Jardìn (3,5 uur) = ongeveer 8,5-9,5 uur inclusief wachttijd

salamina colombia
Salamina

De leukste hotels in Salamina

Het aanbod hotels is in Salamina niet heel erg groot, maar de hotels die er zijn zijn vaak prachtige gerestaureerde hotels met een top prijs/kwaliteit verhouding. In Salamina krijg je echt waar voor je geld. Wij verbleven ongeveer 1 week in Salamina en sliepen op 2 verschillende plekken: 

Hotel Boutique La Leyenda 1890

Top hotel direct gelegen aan het centrale plein van Salamina. Prachtig gebouw met mooie details en een gezellige binnenplaats. Het enige waar je op moet letten is dat de goedkoopste kamers geen eigen badkamer hebben. Je boekt bij dit hotel al een kamer vanaf €27,50 per nacht inclusief ontbijt. Klik hier voor actuele prijzen en meer informatie. 

La Casa de Lola Grarcia Hotel Boutique 

Een onwijs mooi, koloniaal hotel dat zich bevindt op een rustige locatie op 2 minuten lopen van het centrale plein van Salamina. Dit hotel is een stuk luxueuzer en nog sfeervoller dan het hotel hierboven. Voor meer informatie check TripAdvisor of neem contact op via hospedajelolaadventures@gmail.com

salamina hotel
La Casa de Lola Garcia Hotel Boutique

Andere hotels in Salamina die het checken waard zijn: 

Klik hier voor een overzicht van alle hotels in Salamina

Mocht je met meerdere mensen reizen dan kun je ook overwegen een compleet huis te huren. Een aanrader is de woning van Thomas en zijn gezin. Zijn prachtige huis, Casa Paisaje, is compleet gerenoveerd en heeft een heerlijke tuin, met een fantastisch uitzicht op de bergen rondom Salamina. Het huis ligt op een paar minuten lopen van het centrale plein.

Op zoek naar nog meer tips en inspiratie voor jouw reis naar Colombia? Check dan ook:

salamina
Salamina Colombia

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Colombia

* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights