My Travel Secret ...

Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Tikal, Guatemala

by Sigrid
tikal
Home » Guatemala » Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Tikal, Guatemala

Tikal National Park was met stip één van de hoogtepunten van onze reis door midden-Amerika. Niet alleen het tempelcomplex dat verscholen ligt in de jungle van noord-Guatemala, maar ook de jungle zelf maakte diepe indruk op ons. Ga jij op reis naar Guatemala, dan mag je deze plek echt niet overslaan! Ik geef je praktische tips voor een bezoek aan deze fascinerende plek.

Inhoud

1. Openingstijden en kosten Tikal National Park

2. De Sunrise tour: onze ervaring

3. Wilde dieren spotten in Tikal National Park

4. 7 Dingen die je moet weten voordat je Tikal Bezoekt

5. De beste tijd om Tikal te bezoeken

6. De bereikbaarheid van Tikal

7. Van Flores of El Remate naar Tikal National Park

8. Overnachten bij het park

9. Vanuit Belize naar Tikal (of Flores/El Remate)

Tikal
Tikal National Park

Tikal National Park is gelegen in de Petén provincie in het noorden van Guatemala. Het nationale park zelf heeft een oppervlakte van ongeveer 575 vierkante kilometer, maar maakt weer onderdeel uit van het vele grotere Maya Biosphere Reserve, dat uit meer dan 1 miljoen hectare tropisch regenwoud bestaat. In het noorden grenst dit reservaat aan Mexico en in het oosten aan Belize. De stad Tikal is centraal gelegen in het Tikal National Park. Het is één van de grootste steden uit de Maya geschiedenis, waar in hoogtijdagen zo’n 100.000 mensen woonden. Het is één van de meest indrukwekkende archeologische plekken die ik ooit heb bezocht.

Tikal
Overzicht over de Grand Plaza vanaf tempel II

Openingstijden en kosten Tikal National Park

Tikal National Park is officieel geopend van 6.00u-18.00u. De entreeprijs is Q150 p.p en je kunt ter plekke tickets kopen. Een gids is in dit geval niet verplicht. Je moet je bij de entree officieel registreren en legitimeren. Vergeet je paspoort dus niet!

Wil je Tikal bezoeken tijdens zonsopkomst of zonsondergang, dan is een gids wel verplicht en moet je een extra ticket van Q100 bovenop de entreeprijs van Q150 aanschaffen. Het ticket voor zonsopkomst moet je uiterlijk een dag van te voren regelen en is te koop via een touroperator of bij de Banrural bank.

Verblijf je in Flores of El Remate dan is het het makkelijkste om een Sunrise Tour te boeken. Je betaald dan ongeveer Q150 p.p voor de shuttle inclusief gids en betaald ter plekke Q250 p.p entree voor het park inclusief het sunrise of sunset ticket.  Omgerekend is dit ongeveer €45 voor de hele trip. De shuttle bussen rijden op vaste tijden weer terug naar Flores en El Remate.

Tikal
Tempel I, de Grand Jaguar en de Grand Plaza.

De Tikal Sunrise Tour: onze ervaring

De zonsopkomst bij Tikal was één van de dingen die wij absoluut niet wilden missen tijdens onze rondreis door Guatemala. Omdat een gids hierbij verplicht is regelden wij een tour via ons hotel in El Remate. Rond 3.30u werden we opgepikt en in het pikkedonker reden we richting Tikal National Park. Bij aankomst in het Nationale Park werd 2 keer gecheckt of iedereen een sunrise ticket bij zich had. Heb je die niet, dan heb je een probleem en moet je tot 6.00u wachten tot het park officieel open gaat.

Bij de entree moest iedereen zich registreren en werden de tickets nogmaals gecheckt. Door het donker liepen we met onze gids en een groep van ongeveer 25 mensen richting tempel V. Het was ongeveer 20 minuten lopen. Vanuit tempel V heb je het mooiste uitzicht over het park bij zonsopkomst. Tenminste…als het niet heel erg bewolkt is! Helaas hadden wij pech en zagen wij niet meer dan één grote wolken partij, met af en toe in een waas een tempel die boven de jungle uitstak.

Tikal

Na een tijdje wachten en hard hopen dat de wolken weg zouden trekken vonden wij het genoeg. Het was inmiddels 6.00u geweest en omdat het vanaf die tijd is het toegestaan om het park op eigen houtje te verkennen, hebben we de groep verlaten. Uiteraard hebben we dit netjes gemeld bij onze gids.

De zonsopkomst bij Tikal was voor ons uiteindelijk op z’n zachts gezegd teleurstellend. Het was natuurlijk ook gewoon dikke pech hebben, want het weer heb je nu eenmaal zelf niet in de hand. Als ik het over kon doen, weet ik ook niet of ik nogmaals een Sunrise tour zou boeken. Je kunt eigenlijk net zo goed om 6.00u op eigen houtje het park in gaan. Als je dan eerst naar de oudste tempel van het park loopt, de Mundo Perdido, dan heb je ook een prachtig uitzicht over het park en met een beetje geluk sta je hier helemaal alleen, in plaats van met honderd anderen op Tempel V. Je mist dan wel de echte zonsopkomst, maar hebt nog steeds het mooie en mysterieuze ochtendlicht over het park. Ook zie je vroeg in de ochtend vanaf de Mundo Perdido ontzettend veel toekans en papegaaien vliegen. Heel gaaf!

Tikal
Uitzicht vanaf de Mundo Perdido Tempel

Wilde dieren spotten in Tikal National park

Tikal National Park was wat mij betreft hét hoogtepunt van Guatemala. De oude Maya stad ligt diep verborgen in de jungle en pas na (onze mislukte) zonsopkomst realiseerde ik me pas hoe ontzettend groot en indrukwekkend deze jungle is. Het is absoluut de beste plek in Guatemala om dieren in het wild te spotten. Naast de tientallen toekans en papegaaien die wij vanaf de Mundo Perdido tempel zagen, zagen we ook verschillende slinger-en brulapen, neusberen en andere vogelsoorten zoals de specht, de oropendola (wielewaal) en de Peten kalkoen, die alleen in deze regio voorkomt. Het meest speciale dier dat in de jungle bij Tikal leeft is de jaguar, maar de kans dat je deze in het wild ziet is helaas erg klein.

wildlife Tikal Guatemala

7 dingen die je moet weten voordat je Tikal bezoekt

  • Er is in of nabij Tikal National Park geen pinautomaat. Neem dus voldoende cash mee.
  • Vergeet je paspoort niet mee te nemen! Deze heb je nodig bij de registratie.
  • Er wordt in het park zelf geen eten verkocht, alleen maar drinken. Net buiten het park kun je wel iets eten.
  • De temperatuur in het park kan oplopen tot over de 40 graden, zorg dus voor voldoende water, zonnebrandcreme en eventueel een hoed/pet.
  • Neem insectenspray mee.
  • Ga je voor zonsopkomst of zonsondergang naar Tikal? Dan is een zaklamp handig.
  • Je kunt bij de entree een overzichtskaart van het park kopen, maar de Maps.me app werkt er ook prima om de weg te vinden.
Tikal Guatemala
Tempel II

De beste tijd om Tikal te bezoeken

Tikal kun je het hele jaar door bezoeken. De beste reistijd qua weer is november t/m april, wanneer het hoofdzakelijk droog is. Drukker kan het zijn op zon-en feestdagen, omdat het park dan gratis toegankelijk is voor de lokale bevolking. Topdrukte is het tijdens en rondom Kerstmis en Pasen.

Wij bezochten het park op een maandag in April. Het was vrij druk op tempel V tijdens de zonsopkomst, maar over het algemeen was het in het park echt super rustig. Je kon gewoon uren rondlopen zonder  in de weg gelopen te worden door andere mensen. Tikal is qua drukte absoluut niet te vergelijken met plekken zoals Angkor Wat of de Taj Mahal en dat maakte onze ervaring echt zo veel beter.

Tikal Guatemala

Bereikbaarheid van Tikal

Tikal ligt in het noorden van Guatemala, in de Petén provincie. De meeste reizigers bezoeken Tikal vanuit Flores, een stad op een (schier)eiland in Lago Petén Itzá. Flores ligt op ongeveer 70 kilometer van Tikal.  Om Flores te bereiken reis je eerst af naar de stad Santa Elena en vanuit hier ben je binnen no time in Flores. Binnen Guatemala kun je heel makkelijk gebruik maken van shuttle bussen die tussen de toeristische plekken en Flores rijden. Deze zijn vaak wel een stuk duurder dan reizen met het openbaar vervoer, maar schelen je enorm veel tijd. Op sommige trajecten is zo’n toeristische shuttle wel echt aan te raden, zoals tussen Lake Atitlan en Flores of tussen Semuc Champey en Flores. Op andere trajecten kun je ook gebruik maken van (luxe) bussen, zoals de Linea Dorada bus en de Fuente del Norte bus die tussen Guatamala-Stad (via Rio Dulce) naar Santa Elena/Flores rijdt.

Je kunt vanuit Guatemala-Stad ook met het vliegtuig naar Flores. Een vliegticket kost ongeveer €100-€130 enkele reis. Een vliegticket kun je ter plekke boeken via een agent in Guatemala of online via Skyscanner.

Zelf bezochten wij Tikal niet vanuit Flores, maar vanuit El Remate. El Remate is een klein en rustig dorp, ook super mooi is gelegen aan het Lago Petén Itzá meer. Het ligt precies tussen Flores en Tikal in. Vanuit Santa Elena reis je in ongeveer 40 minuten naar El Remate. In El Remate is niet zo heel veel te doen, maar de omgeving is prachtig en je kunt er naast Tikal ook het mooie park Biotopo Cerro Cahui bezoeken.

Klik hier voor een overzicht van hotels in Flores

El remate
El Remate, Guatemala

Van Flores of El Remate naar Tikal National Park

In ieder hotel in Flores of El Remate kun je heel makkelijk een shuttle bus naar Tikal boeken. Je kunt er voor kiezen om met een groep, inclusief gids te gaan of  alleen de shuttle te boeken en het park op eigen houtje te bezoeken (tussen 6.00u-18u). Er rijdt ook een openbare bus van het Santa Elena busstation naar Tikal. Deze bus rijdt door El Remate. Het is de goedkoopste optie. Houdt er alleen rekening mee dat deze bus niet op zondag rijdt.

Een andere optie is om een taxi naar Tikal te nemen. Vanuit El Remate kostte deze ongeveer Q400 retour. Over de prijs valt natuurlijk te onderhandelen en het is te overwegen om een taxi met andere reizigers te delen.

Hotel Tip El Remate: Posada del Cerro (9.2) Klik hier voor meer informatie

El Remate Guatemala
El Remate Guatemala

Overnachten bij Tikal National Park

In plaats van te overnachten in Flores of El Remate kun je er ook voor kiezen om te verblijven in één van de 3 hotels nabij de entree van Tikal National Park. Dit is over het algemeen wel echt een stuk duurder, maar niks kan tippen aan de geweldige ligging. Houd je van kamperen, dan is het eventueel ook een optie om te kamperen vlakbij de entree. Klik hier voor meer info over kamperen in Tikal National Park.

Jungle Lodge Tikal hostal

Jungle Lodge Tikal Hostal is de goedkoopste optie van hotels bij de entree van Tikal National Park. Je boekt hier al een 2-persoonskamer vanaf €61 per nacht.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van jungle Lodge Tikal Hostal

Hotel Jungle Lodge Tikal

De meest luxe optie van hotels bij de entree van het park is Hotel Jungle Lodge Tikal. Een 2-persoonskamer boek je hier vanaf €118 per nacht.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van Hotel Jungle Lodge Tikal

Vanuit Belize naar Tikal (of Flores/El Remate)

Veel reizigers bezoeken Tikal als onderdeel van hun rondreis door Belize (of Mexico). Zelf reisden wij vanaf San Ignacio naar El Remate. We namen een taxi van de stad naar de grens  ($10). Hier moesten we eerst $20 departure tax betalen en vervolgens namen we een taxi van de grens naar El Remate. We hadden geluk dat we voor Q120 mee konden rijden, omdat de chauffeur net andere reizigers bij de grens had afgezet, want normaal was de prijs ongeveer Q450. Normaal gesproken zouden we gewoon de bus hebben gepakt, maar die was in dit geval net zo duur dan de taxi.

Je kunt vanuit San Ignacio of Belize-Stad heel makkelijk met een toeristische shuttle naar Flores. De prijs ligt rond de $30 p.p enkele reis en je doet er vanuit Belize-Stad ongeveer 5-7 uur over. Een goedkopere optie is om met de lokale bus te reizen, wat volgens mij nog best goed te doen is ook. Er rijdt een bus van Belize-Stad naar het dorp bij de grens (Benque Viejo del Carmen) en aan de andere kant van de grens staat er een bus te wachten om je naar Flores/ Santa Elena te brengen. Het is goedkoper, maar je bent er meer tijd mee kwijt.

Maak je een reis door Belize, dan kun je er ook voor kiezen een uitstapje naar Guatemala te maken en Tikal als dagtrip of 2-daagse trip vanuit San Ignacio bezoeken. Klik hier voor meer informatie en prijzen van een dagtrip naar Tikal vanuit Belize.

Tikal
Tikal Guatemala
Tikal National Park
Tikal
Tikal
Tips Tikal

Op zoek naar nog meer tips en inspiratie voor jouw reis naar Guatemala? Check dan ook:

Tikal guatemala
Tikal

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Guatemala

guatemala travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

Comments are closed.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights