My Travel Secret ...
Menu
Costa Rica / Latijns-Amerika / Wildlife

Tips voor een bezoek aan Corcovado National Park, Costa Rica

Home » Costa Rica » Tips voor een bezoek aan Corcovado National Park, Costa Rica

Ga jij op reis naar Costa Rica en ben je op zoek naar dé ultieme jungle ervaring? Breng dan zeker een bezoek aan Corcovado National Park! Corcovado is zonder twijfel de beste plek in Costa Rica om dieren in het wild te spotten. Je vindt hier o.a poema’s, tapirs, miereneters en luiaards en het is één van de weinige plekken waar alle vier de apensoorten te vinden zijn die in Costa Rica leven. Onze trip naar Corcovado National Park was absoluut een van de hoogtepunten van onze reis door Midden-Amerika. In dit artikel deel ik mijn beste tips voor een bezoek aan Corcovado National Park.

Inhoud

1. De Voorbereiding

2. Bereikbaarheid Corcovado National Park

3. Drake Bay

4. De toegangspoorten van Corcovado National Park

5. Regels Corcovado National Park

6. Een dagtour naar Corcovado National Park

7. Een meerdaagse tour naar Corcovado National Park

8. Wat je moet weten over La Sirena

9. Wat moet je meenemen naar Corcovado National Park?

Corcovado National Park: de voorbereiding

Eén ding was zeker toen wij onze trip naar Corcovado National Park gingen plannen: dit bezoek moest een succes gaan worden. Misschien niet heel slim om de lat zo ontzettend hoog te leggen, maar man, wat keken we er naar uit om dit park nu eindelijk eens te gaan bezoeken. Ik struinde internet af op zoek naar tips, maar het was alles behalve duidelijk hoe het nu precies zat om een nacht (of 2) in het park te blijven slapen. Ook kwam ik veel oude, niet meer relevante informatie over Corcovado National tegen, wat alles nog veel ingewikkelder maakte. Via via kwam ik in contact met Elbert, een lokale gids met jarenlange ervaring in Corcovado National park. Hij regelde onze trip naar het park en zorgde er voor dat we één nacht in het La Sirena ranger station konden blijven overnachten.

Corcovado National Park Costa Rica
Entree tot Corcovado National Park vanaf La Leona Ranger Station

Bereikbaarheid Corcovado National Park

Corcovado National Park ligt in het zuidwesten van Costa Rica, op het Osa schiereiland. Het is een behoorlijke uitdaging om hier te komen. Daarom is een goede voorbereiding aan te raden, zodat jij het beste uit jouw trip naar deze fantastische plek kunt halen. Je kunt Corcovado Nationaal Park bezoeken vanuit verschillende plekken waaronder Puerto Jimenez, Carate en Drake Bay. Wij kozen voor Drake Bay, omdat deze plek er op de plaatjes echt fantastisch uit zag en dit werd direct bij aankomst bevestigd. Om bij Drake Bay te komen reisden we vanuit Uvita naar Sierpe. Hier parkeerden we de auto en namen we de boot richting Drake Bay.

Corcovado National Park
Bij dit restaurant in Sierpe regel je een ticket voor de boot en eventueel een parkeerplaats voor je auto.

Het is tegenwoordig ook mogelijk om met de auto helemaal naar Drake Bay te rijden. Rijd je dus met een huurauto door Costa Rica, dan hoef je niet perse via Sierpe te reizen en kun je gewoon met de auto naar Drake Bay rijden. Ik raad wel aan om vooraf even bij je accommodatie te checken of de weg toegankelijk is, want door slecht weer kan dit in Costa Rica altijd veranderen.

Maar je kunt dus ook je auto in Sierpe te parkeren (ongeveer 3.000 colones per dag) en de boot naar Drake Bay te nemen. De boottrip van Sierpe naar Drake Bay is hartstikke mooi en alleen dit is al een reden om er voor te kiezen om via Sierpe naar Drake Bay te reizen. De boot vertrekt dagelijks om 11.30u ($15 p.p) en 15.30u ($20 p.p) en vaart om 7.15u ($15 p.p) en 14.30u ($20 p.p) terug van Drake Bay naar Sierpe.

Sierpe is met het openbaar vervoer prima bereikbaar, maar je moet er wel rekening mee houden dat het een lange rit kan zijn en dat je over moet stappen in Palmar Norte. Om de laatste boot van Sierpe naar Drake Bay te halen raad ik aan om zo vroeg mogelijk te vertrekken.

Vanuit San José rijdt er regelmatig een rechtstreekse bus naar Palmar Norte. De eerste vertrekt om 5.00u en de rit duurt gemiddeld 5,5u-7 uur. Afhankelijk van de route die hij rijdt (langs de kust of door het binnenland), maakt hij o.a een stop in Jaco, Quepos (Manuel Antonio), Dominical en Uvita. Een actueel overzicht van de bustijden en routes vind je op de website van Tracopa.

Eenmaal in Palmar Norte kun je er voor kiezen om een taxi of bus naar Sierpe te nemen. Een taxi kost ongeveer $20 en doet er zo’n 20 minuten over. De bus rijdt een aantal keer per dag en kost ongeveer $1. De rit duurt ongeveer 40 minuten.

Corcovado National Park
Boot van Sierpe naar Drake Bay

Drake Bay

Na een boottocht van ongeveer één uur arriveerden we bij Drake Bay. Het was liefde op het eerste gezicht! Elbert wachtte ons op en bracht ons naar onze bungalow bij Vista Drake Lodge (aanrader!) De rest van de dag verkenden we de omgeving. Het dorp Drake Bay stelt niet zo heel veel voor. Er zijn een aantal restaurants en winkeltjes, maar er is niet heel veel te beleven. Wel zijn er ontzettend veel leuke accommodaties, dus heb je nog niks geboekt, dan is er altijd wel iets te vinden.

Wat Drake Bay voor ons zo bijzonder maakte is de fantastische ligging aan de rand van het nationale park. Je kunt in principe vanuit Drake Bay naar Corcovado National Park lopen (San Pedrillo ranger station) Het is alleen niet toegestaan het park zonder gids te betreden. Wat wel mogelijk is is de Drake Bay Trail op eigen houtje te lopen. Dit is een prachtige wandeling langs de kust.

Klik hier voor een overzicht van de leukste hotels in Drake Bay

Drake Bay Corcovado NP
Aankomst met de boot bij Drake Bay

Drake Bay is de perfecte uitgangsplek voor een bezoek aan Corcovado National Park. Je kunt vanuit hier heel makkelijk je tour naar Corcovado regelen, maar wil je één of meerdere nachten in het park doorbrengen, dan zul je op voorhand een reservering moeten maken, want er zijn maar een beperkt aantal slaapplekken per dag beschikbaar.

Wij bezochten Corcovado NP met Nativos Corcovado. Klik hier voor meer info

Drake Bay
Drake Bay

De 5 toegangspoorten tot Corcovado National Park

Er zijn in Corcovado National Park vijf officiële ranger stations: La Sirena, La Leona, San Pedrillo, El Tigre en Los Patos. Deze ranger stations zijn de officiële toegangspoorten tot Corcovado National Park. La Sirena ligt middenin het park, aan de kust. De andere vier liggen aan de rand van het park. La Sirena is door middel van een hiking trail verbonden met de ranger stations Los Patos en La Leona. Vanuit Drake Bay is La Sirena alleen bereikbaar met de boot. Het is mogelijk om bij het La Sirena ranger station te overnachten.

San Pedrillo is het makkelijkst bereikbaar met de boot vanuit Drake Bay, maar ben je avontuurlijk en sportief, dan zou je eventueel ook vanuit Drake Bay naar San Pedrillo kunnen hiken (ongeveer 6 uur). Voorheen was het mogelijk om ook vanuit San Pedrillo naar La Sirena te hiken, maar momenteel is deze route gesloten. Nu zijn er 3 trails rondom het ranger station. Het is mogelijk om bij het San Pedrillo ranger station te overnachten, maar er ligt vlakbij ook een hele gave accommodatie die de moeite waard is, Jungla del Jaguar. Vanuit deze accommodatie kun je heel makkelijk met een gids het park in, maar je kunt ook aan de rand van het park zelf de jungle verkennen.

Om bij La Leona te komen moet je via Puerto Jimenez naar Carate reizen en daar nog 3,5 kilometer lopen naar het ranger station. Een andere optie is via de hiking trail vanuit La Sirena. Je kunt er ook voor kiezen om één of meerdere dagen voor of na de tour in de omgeving van Carate te blijven overnachten. Je vind hier verschillende mooie jungle lodges. Klik hier voor een overzicht.

Tip: ben je op zoek naar reisinspiratie voor je reis naar Costa Rica? Check dan dit overzicht van natuurgidsen Costa Rica

La Leona Ranger Station
La Leona Ranger Station

Los Patos is bereikbaar via Puerto Jimenez en La Palma. Na La Palma kun je nog een stuk verder met een jeep tot de Rincon rivier en vanaf dat punt moet je verder lopen naar Los Patos. Vanuit Los Patos loopt er een hiking trail naar La Sirena. Deze trail is vooral in het begin erg heuvelachtig en duurt gemiddeld 7-8 uur. Er zijn buiten deze trail nog 2 andere trails. Er rijdt een bus van Puerto Jimenez naar La Palma.

El Tigre is ook bereikbaar via Puerto Jimenez. Vanuit hier reis je door naar het dorp Dos Brazos, dat op ongeveer 12 kilometer van Puerto Jimenez ligt. Van maandag t/m vrijdag rijdt er een bus om 11.00u en 16.00u van Puerto Jimenez naar Dos Brazos/El Tigre. Een taxi vanuit Puerto Jimenez kost ongeveer $25. Vanuit El Tigre kun je een relatief klein stuk Corcovado National Park in. Zo kun je vanuit hier bijvoorbeeld niet naar La Sirena en kom je niet bij het strand.

Iedereen die Corcovado National Park betreed moet in het bezit zijn van een permit ($15/dag) en moet een officiële gids bij zich hebben. Normaal gesproken is een permit inbegrepen in de prijs van een tour, maar bespreek dit goed met jouw gids.

Corcovado National Park
Entree Nationaal Park Corcovado bij La Sirena National Park

Regels Corcovado National Park

Als bezoeker van het nationale park dien je je aan een aantal belangrijke regels te houden. Deze regels zijn:

 • Het is verboden het park zonder officiële gids te betreden
 • Het is verboden te roken in het park
 • Het is verboden om etenswaar het park mee in te nemen
 • Het is verboden om huisdieren mee het park in te nemen
 • Het is verboden buiten de paden te lopen
 • Het is verboden dieren te voeren, aan te raken of lastig te vallen
 • Het is verboden het park tussen 18.00u en 5.00u te betreden
 • Het is verboden om in beschermde gebieden te zwemmen of te vissen
 • Het is verboden planten, stenen en andere natuurlijke materialen mee te nemen
 • Het is verboden om afval in het park achter te laten
Map Corcovado National Park
Overzichtskaart van Corcovado Costa Rica

Een dagtour naar Corcovado National Park

Een dagtour naar Corcovado National Park is vanuit Drake Bay of Puerto Jimenez prima ter plekke te regelen. Iedere accommodatie of tour operater biedt wel een tour aan. Je kunt vanuit Drake Bay kiezen om een tour te maken naar San Pedrillo of naar het La Sirena. De laatste ligt een stuk verder in de jungle en is wat mij betreft een hele dikke aanrader! Je ziet hier veel wilde dieren, waaronder veel apen, vogels, neusberen en wilde zwijnen. Er is zelfs een kans om tapirs, miereneters en poema’s te zien. De prijs voor een tour varieert tussen de €80 (San Pedrillo) en €100 (La Sirena) per persoon.

Vanuit Puerto Jimenez kun je o.a een dagtour maken naar La Leona. Je reist van Puerto Jimenez naar Carate en vanuit hier moet je nog 3,5 kilometer lopen naar La Leona. Dit is best een zwaar stuk, omdat je over het strand loopt en dit stuk niet beschut is. Zorg dus in ieder geval voor een hoed of pet en smeer je goed in met zonnebrand creme.

Het is ook mogelijk om vanuit Uvita een dagtour naar San Pedrillo te maken, maar doordat Uvita erg ver van Corcovado National Park af ligt kan zo’n tour best vermoeiend zijn. De meeste mensen, die ik sprak waren nog steeds erg enthousiast over hun trip, maar zagen over het algemeen echt veel minder wilde dieren dan de mensen die een dagtrip vanuit Drake Bay naar La Sirena maakten. Heb je echt heel weinig tijd te besteden, dan is dit aan te raden, want Corcovado is wat mij betreft één van de hoogtepunten van Costa Rica, maar echt optimaal is het niet.

Klik hier voor een overzicht van dagtours naar Corcovado NP op TripAdvisor

Corcovado National Park wildlife
Vogels Corcovado National Park

Een meerdaagse tour naar Corcovado National Park

Er zijn verschillende opties om een meerdaagse tour naar Corcovado National Park te maken. Dé ultieme Corcovado tour is de 3-daagse tour van Los Patos naar La Sirena en La Leona. Je loopt hierbij drie dagen dwars door de jungle en overnacht in het La Sirena ranger station.

Dag 1 loop je van Los Patos naar La Sirena. De tocht is in totaal 23 kilometer en neemt zo’n 8 uur in beslag. Dit gebied is erg heuvelachtig en een goede conditie is vereist. Dag 2 breng je door in de omgeving van La Sirena. Op dag 3 loop je van La Sirena naar La Leona. Je loopt vooral over het strand aan de rand van het park. De tocht is ongeveer 17 kilometer tot het rangerstation en nog zo’n 3,5 kilometer tot Carate. Vanuit hier reis je terug naar Puerto Jiminez of Drake Bay. Meer over deze hike lees je hier.

Budget Costa Rica

Wij wilden heel graag bovenstaande tocht maken, maar helaas waren we te laat met het regelen van slaapplekken bij het La Sirena ranger station. In plaats van twee nachten konden we hier maximaal maar één nacht blijven. In overleg met Elbert hebben we daarom onze Corcovado trip aangepast en hebben we op de eerste dag de boot van Drake Bay naar La Sirena genomen. Hier hebben we een super mooie jungle trek gemaakt.

Op dag twee maakten we vervolgens de hike van La Sirena naar La Leona. Een pittige hike, maar absoluut de mooiste van onze hele reis door midden-Amerika. We zagen weer ontzettend veel wilde dieren, waaronder een tapir en in totaal drie miereneters. Ook zagen we alle vier de apensoorten die in Costa Rica voorkomen: brulapen, kapucijnapen, doodskopaapjes en slingerapen. Onderweg zagen we de meest fantastische stranden van heel Costa Rica. Wil je liever niet te veel wandelen, dan kun je op dag 2 gewoon de boot terug naar Drake Bay ($35) nemen.

De 2-daagse tour naar Corcovado National Park kostte ons ongeveer €320 p.p. Dit is relatief duur als je het vergelijkt met een dagtour die hooguit €100 kost. Dat de kosten zo hoog zijn komt door de dure overnachting bij La Sirena en de hoge prijs voor vervoer. Wij boekten de tour via Nativos Corcovado. Boeken kan via: nativoscorcovado@gmail.com

Wat je moet weten over overnachten in La Sirena ranger station

Overnachten in La Sirena is echt een aanrader wanneer je Corcovado National Park bezoekt. Vooraf reserveren is een must, maar is best wel lastig zelf te regelen. Het was mij totaal niet duidelijk bij welke organisatie ik moest zijn, dus heb uiteindelijk alles aan Elbert over gelaten. Later begreep ik van hem dat het regelen van het permit voor het park en de overnachting in La Sirena via andere organisaties geregeld moet worden. Niet echt handig dus. Om er zeker van te zijn dat alles goed wordt geregeld raad ik aan om eerst een gids te zoeken en hem dan jouw permit en verblijf te laten regelen. Je kunt dit natuurlijk ook via jouw accommodatie doen, maar één ding….doe dit (vooral in het hoogseizoen) tijdig!!

Wil je het toch liever zelf proberen, dan kun je proberen contact op te nemen met ADI Corcovado-Carate. Zij maken reserveringen voor een overnachting in La Sirena. Het is alleen niet zeker dat ze Engels begrijpen, dus is het makkelijk wanneer je Spaans spreekt, anders is er een grote kans dat je geen reactie krijgt.

Het La Sirena rangerstation is gesloten in de maand oktober. De andere rangerstations zijn gedurende deze maand wel geopend!

Corcovado National Park La Sirena
La Sirena Ranger Station

Overnachten in La Sirena betekent overnachten in een grote ruimte met tientallen stapelbedden. Je slaapt dus in een gedeelde ruimte met andere bezoekers. De bedden hebben allemaal een eigen klamboe. De ruimte ziet er echt heel erg goed onderhouden uit en je hebt genoeg douches en wc’s tot je beschikking.

Ook is het niet toegestaan om etenswaren mee te nemen naar La Sirena. Je bent dus verplicht om hier te eten en daar wordt meteen flink misbruik van gemaakt, want de prijzen van het eten in La Sirena zijn behoorlijk aan de hoge kant. Een overzicht:

Ontbijt: $20 per persoon

Lunch: $25 per persoon

Diner: $25  per persoon

*Kinderen tot 12 jaar betalen de helft.

Overige kosten La Sirena ranger station:

Overnachting: $30 per persoon, per nacht

Een kluisje: $4

Permit Corcovado National Park: $15 per persoon

Boot Drake Bay naar La Sirena: $35 per persoon op basis van een gedeelde boot

Overige tips voor een bezoek aan La Sirena:

 • Er is geen wifi.
 • Er zijn weinig oplaadpunten voor elektrische apparaten. Zorg dus voor extra batterijen of een goede powerbank.
 • Lakens en kussen zijn beschikbaar voor gasten.
 • Er is gratis drinkwater beschikbaar. Ik raad aan om een hervulbare fles én een fles met waterfilter mee te nemen.
La Sirena Corcovado National Park
La Sirena Ranger Station

Wat mee te nemen tijdens een bezoek aan Corcovado National Park

Probeer er goed over na te denken wat je allemaal mee neemt tijdens een tour in Corcovado National Park, zeker wanneer je één van de langere hikes gaat maken. Er zijn een paar dingen echt een must:

Maak je een meerdaagse tocht, neem dan een extra set kleding en (broodnodige!) toiletspullen mee. Slippers/sandalen zijn ook handig om bij te hebben. Om je elektrische apparaten op te laten is een goede powerbank ideaal. En als laatste…vergeet je oordoppen niet!

corcovado national park

Op zoek naar meer tips en inspiratie voor jouw reis naar Costa Rica? Check dan ook:


Klik hier voor alle artikelen over Costa Rica

costa rica travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights