My Travel Secret ...
Corcovado National Park
Costa Rica Midden-Amerika Wildlife

Tips voor een bezoek aan Corcovado National Park, Costa Rica

 

Home » Costa Rica » Tips voor een bezoek aan Corcovado National Park, Costa Rica

 


 

Ga jij op reis naar Costa Rica en ben je op zoek naar dé ultieme jungle ervaring? Breng dan zeker een bezoek aan Corcovado National Park! Corcovado is zonder twijfel de beste plek in Costa Rica om dieren in het wild te spotten. Je vindt hier o.a poema’s, tapirs, miereneters en luiaards en het is één van de weinige plekken waar alle vier de apensoorten te vinden zijn die in Costa Rica leven. Onze trip naar Corcovado National Park was absoluut een van de hoogtepunten van onze reis door Midden-Amerika.

 

Corcovado National Park: de voorbereiding

 

Eén ding was zeker toen wij onze trip naar Corcovado National Park gingen plannen: dit bezoek moest een succes gaan worden. Misschien niet heel slim om de lat zo ontzettend hoog te leggen, maar man, wat keken we er naar uit om dit park nu eindelijk eens te gaan bezoeken. Ik struinde internet af op zoek naar tips, maar het was alles behalve duidelijk hoe het nu precies zat om een nacht (of 2) in het park te blijven slapen. Ook kwam ik veel oude, niet meer relevante informatie over Corcovado National tegen, wat alles nog veel ingewikkelder maakte. Via via kwam ik in contact met Elbert, een lokale gids met jarenlange ervaring in Corcovado National park. Hij regelde onze trip naar het park en zorgde er voor dat we één nacht in het La Sirena ranger station konden blijven overnachten.

 

Corcovado National Park Costa Rica

Entree tot Corcovado National Park vanaf La Leona Ranger Station

 

 

Van Sierpe naar Drake Bay

 

Corcovado National Park ligt in het zuidwesten van Costa Rica, op het Osa schiereiland. Het is een behoorlijke uitdaging om hier te komen. Daarom is een goede voorbereiding aan te raden, zodat jij het beste uit jouw trip naar deze fantastische plek kunt halen. Je kunt Corcovado Nationaal Park bezoeken vanuit verschillende plekken waaronder Puerto Jimenez en Drake Bay. Wij kozen voor Drake Bay, omdat deze plek er op de plaatjes echt fantastisch uit zag en dit werd direct bij aankomst bevestigd. Om bij Drake Bay te komen reisden we vanuit Uvita naar Sierpe. Hier parkeerden we de auto en namen we de boot richting Drake Bay.

 

Corcovado National Park

Bij dit restaurant in Sierpe regel je een ticket voor de boot en eventueel een parkeerplaats voor je auto.

 

Het is in principe mogelijk om met de auto helemaal naar Drake Bay te rijden. Echter is dit nogal een uitdagende route en is een 4×4 een must. De weg is erg slecht en je moet minstens één rivier doorkruisen. Het is daarom af te raden hieraan te beginnen, zeker in het regenseizoen. Makkelijker is om je auto in Sierpe te parkeren (ongeveer $6 per dag) en de boot naar Drake Bay te nemen. De boot van Sierpe naar Drake Bay vertrekt dagelijks om 11.30u en 15.30u en vaart om 7.15u en 14.30u terug van Drake Bay naar Sierpe.

 

Sierpe is met het openbaar vervoer prima bereikbaar. Vanuit San Jose vertrek er dagelijks om 8.30u een rechtstreekse bus vanuit het Trocopa busstation. Het probleem is alleen dat de rit ongeveer 7-8 uur duurt en er een grote kans is dat je niet op tijd bent voor de laatste boot naar Drake Bay. Je zou in dat geval dus een nacht in Sierpe door moeten brengen. Een andere mogelijkheid is om de bus naar Palmar Norte te nemen en hier over te stappen op een collectivo of een taxi (ongeveert $20) naar Sierpe. Er rijdt vanuit San Jose ongeveer ieder uur een bus richting Palmar Norte. Ook is Palmar Norte prima bereikbaar vanuit bijvoorbeeld Manuel Antonio/ Quepos en Uvita.

 

Corcovado National Park

Boot van Sierpe naar Drake Bay

 

 

Drake Bay

 

Na een boottocht van ongeveer een uur arriveerden we bij Drake Bay. Het was liefde op het eerste gezicht! Elbert wachtte ons op en bracht ons naar onze bungalow bij Vista Drake Lodge (aanrader!) De rest van de dag verkenden we de omgeving. Het dorp Drake Bay stelt niet zo heel veel voor. Er zijn een aantal restaurants en winkeltjes, maar er is niet heel veel te beleven. Wel zijn er ontzettend veel leuke accommodaties, dus heb je nog niks geboekt, dan is er altijd wel iets te vinden. Wat Drake Bay nou echt bijzonder maakt is de fantastische ligging aan de rand van het nationale park. Je kunt in principe vanuit Drake Bay naar Corcovado National Park lopen (San Pedrillo ranger station) Het is alleen niet toegestaan het park zonder gids te betreden. De baai waarin Drake Bay ligt is werkelijk perfect en van alle kanten omgeven met jungle. Er is een grote kans dat je veel wilde dieren ziet en je kunt genieten van een fantastische zonsondergang.

 

Klik hier voor een overzicht van de leukste hotels in Drake Bay

 

Drake Bay Corcovado NP

Aankomst met de boot bij Drake Bay

 

Drake Bay is de perfecte uitgangsplek voor een bezoek aan Corcovado National Park. Je kunt vanuit hier heel makkelijk je tour naar Corcovado regelen, maar wil je één of meerdere nachten in het park doorbrengen, dan zul je op voorhand een reservering moeten maken, want er zijn maar een beperkt aantal slaapplekken per dag beschikbaar.

 

Drake Bay was één van de hoogtepunten van onze reis door Costa Rica. Benieuwd naar de rest? Je vind hier een overzicht.

 

Drake Bay

Drake Bay

 

 

De toegangspoorten tot Corcovado National Park

 

Er zijn in Corcovado National Park vijf officiële ranger stations: La Sirena, La Leona, San Pedrillo, El Tigre en Los Patos. Deze ranger stations zijn de officiële toegangspoorten tot Corcovado National Park. La Sirena ligt centraal in het park, de andere vier liggen aan de rand ervan. La Sirena is door middel van een hiking trail verbonden met de ranger stations Los Patos en La Leona. Verder liggen er rondom La Sirena 8 andere trails. Vanuit Drake Bay is La Sirena alleen bereikbaar met de boot. Het is mogelijk om bij het La Sirena ranger station te overnachten.

 

San Pedrillo is het makkelijkst bereikbaar met de boot vanuit Drake Bay, maar ben je avontuurlijk en sportief, dan zou je eventueel ook vanuit Drake Bay naar San Pedrillo kunnen hiken (ongeveer 6 uur). Voorheen was het mogelijk om ook vanuit San Pedrillo naar La Sirena te hiken, maar momenteel is deze route gesloten. Nu zijn er 3 trails rondom het ranger station. Het is mogelijk om bij San Pedrillo te overnachten.

 

Om bij La Leona te komen moet je via Puerto Jimenez naar Carate reizen en daar nog 3,5 kilometer lopen naar het ranger station. Een andere optie is via de hiking trail vanuit La Sirena. Je kunt er ook voor kiezen om één of meerdere dagen voor of na de tour in de omgeving van Carate te blijven overnachten. Je vind hier verschillende mooie jungle lodges. Klik hier om het aanbod te bekijken.

 

La Leona Ranger Station

La Leona Ranger Station

 

Los Patos is bereikbaar via Puerto Jimenez en La Palma. Na La Palma kun je nog een stuk verder met een jeep tot de Rincon rivier en vanaf dat punt moet je verder lopen naar Los Patos. Vanuit Los Patos loopt er een hiking trail naar La Sirena. Deze trail is vooral in het begin erg heuvelachtig en duurt gemiddeld 7-8 uur. Er zijn buiten deze trail nog 2 andere trails. Er rijdt een bus van Puerto Jimenez naar La Palma.

 

El Tigre is ook bereikbaar via Puerto Jimenez. Vanuit hier reis je door naar het dorp Dos Brazos, dat op ongeveer 12 kilometer van Puerto Jimenez ligt. Van maandag t/m vrijdag rijdt er een bus om 11.00u en 16.00u van Puerto Jimenez naar Dos Brazos/El Tigre. Een taxi vanuit Puerto Jimenez kost ongeveer $25. Vanuit El Tigre kun je een relatief klein stuk Corcovado National Park in. Zo kun je vanuit hier bijvoorbeeld niet naar La Sirena en kom je niet bij het strand.

 

Iedereen die Corcovado National Park betreed moet in het bezit zijn van een permit ($15/dag) en moet een officiële gids bij zich hebben. Normaal gesproken is een permit inbegrepen in de prijs van een tour, maar bespreek dit goed met jouw gids.

 

Corcovado National Park

Entree Nationaal Park Corcovado bij La Sirena National Park

 

 

Regels Corcovado National Park

 

Als bezoeker van het nationale park dien je je aan een aantal belangrijke regels te houden. Deze regels zijn:

 

 • Het is verboden het park zonder officiële gids te betreden
 • Het is verboden te roken in het park
 • Het is verboden om etenswaar het park mee in te nemen
 • Het is verboden om huisdieren mee het park in te nemen
 • Het is verboden buiten de paden te lopen
 • Het is verboden dieren te voeren, aan te raken of lastig te vallen
 • Het is verboden het park tussen 18.00u en 5.00u te betreden
 • Het is verboden om in beschermde gebieden te zwemmen of te vissen
 • Het is verboden planten, stenen en andere natuurlijke materialen mee te nemen
 • Het is verboden om afval in het park achter te laten

 

Map Corcovado National Park

Overzichtskaart van Corcovado Costa Rica

 

 

Een dagtour naar Corcovado National Park

 

Een dagtour naar Corcovado National Park is vanuit Drake Bay of Puerto Jimenez prima ter plekke te regelen. Iedere accommodatie of tour operater biedt wel een tour aan. Je kunt vanuit Drake Bay kiezen om een tour te maken naar San Pedrillo of naar het La Sirena. De laatste ligt een stuk verder in de jungle en is wat mij betreft een hele dikke aanrader! Je ziet hier veel wilde dieren, waaronder veel apen, vogels, neusberen en wilde zwijnen. Er is zelfs een kans om tapirs, miereneters en poema’s te zien. De prijs voor een tour varieert tussen de $80 (San Pedrillo) en $90 (La Sirena) per persoon.

 

Vanuit Puerto Jimenez kun je o.a een dagtour maken naar La Leona. Je reist van Puerto Jimenez naar Carate en vanuit hier moet je nog 2,5 kilometer lopen naar La Leona. Dit is best een zwaar stuk, omdat je over het strand loopt en dit stuk niet beschut is. Zorg dus in ieder geval voor een hoed of pet.

 

Het is ook mogelijk om vanuit Uvita een dagtour naar San Pedrillo te maken, maar doordat Uvita erg ver van Corcovado National Park af ligt kan zo’n tour best vermoeiend zijn. De meeste mensen, die ik sprak waren nog steeds erg enthousiast over hun trip, maar zagen over het algemeen echt veel minder wilde dieren dan de mensen die een dagtrip vanuit Drake Bay naar La Sirena maakten. Heb je echt heel weinig tijd te besteden, dan is dit aan te raden, want Corcovado is wat mij betreft een echte must-see tijdens jouw reis naar Costa Rica, maar echt optimaal is het niet.

 

Corcovado National Park wildlife

Vogels Corcovado National Park

 

 

Een meerdaagse tour naar Corcovado National Park

 

Er zijn verschillende opties om een meerdaagse tour naar Corcovado National Park te maken. Dé ultieme Corcovado tour is de 3-daagse tour van Los Patos naar La Sirena en La Leona. Je loopt hierbij drie dagen dwars door de jungle en overnacht in het La Sirena ranger station. De hike van Los Patos naar La Sirena is 23 kilometer, is heuvelachtig en neemt ongeveer 8 uur in beslag. Van La Sirena naar La Leona is een 17 kilometer lange, vlakke tocht en duurt ongeveer 6-7 uur. Dag twee heb je tijd om te herstellen van de eerste dag en breng je je tijd door rondom La Sirena. Om vanuit La Leona weer terug te reizen naar Puerto Jimenez of Drake Bay moet je nog 2,5 kilometer lopen naar het plaatsje Carate en hier kun je een taxi of bus nemen naar Puerto Jimenez of een taxi naar Drake Bay. Om deze trek te maken moet je een goede conditie hebben!

 

Wij wilden heel graag bovenstaande tocht maken, maar helaas waren we te laat met het regelen van slaapplekken bij het La Sirena ranger station. In plaats van twee nachten konden we maximaal maar één nacht in het park blijven. In overleg met Elbert hebben we daarom onze Corcovado trip aangepast en hebben we op de eerste dag de boot van Drake Bay naar La Sirena genomen. Hier hebben we een super mooie jungle trek gemaakt. Op dag twee maakten we vervolgens de hike van La Sirena naar La Leona. Een pittige hike, maar absoluut de mooiste van onze hele reis door midden-Amerika. We zagen weer ontzettend veel wilde dieren, waaronder een tapir en in totaal drie miereneters. Ook zagen we alle vier de apensoorten die in Costa Rica voorkomen: brulapen, kapucijnapen, doodskopaapjes en slingerapen. Onderweg zagen we de meest fantastische stranden van heel Costa Rica.

 

Een overzicht van onze hike van La Sirena naar La Leona vind je hier

 

 

 

Wat je moet weten over overnachten in La Sirena ranger station

 

Overnachten in La Sirena is echt een aanrader wanneer je Corcovado National Park bezoekt. Vooraf reserveren is een must, maar is best wel lastig zelf te regelen. Het was mij totaal niet duidelijk bij welke organisatie ik moest zijn, dus heb uiteindelijk alles aan Elbert over gelaten. Later begreep ik van hem dat het regelen van het permit voor het park en de overnachting in La Sirena via andere organisaties geregeld moet worden. Niet echt handig dus. Om er zeker van te zijn dat alles goed wordt geregeld raad ik aan om eerst een gids te zoeken en hem dan jouw permit en verblijf te laten regelen. Je kunt dit natuurlijk ook via jouw accommodatie doen, maar één ding….doe dit tijdig!! Zeker in het hoogseizoen (januari t/m april).

 

Wil je het toch liever zelf proberen, dan kun je proberen contact op te nemen met ADI Corcovado-Carate. Zij maken reserveringen voor een overnachting in La Sirena. Het is alleen niet zeker dat ze Engels begrijpen, dus is het makkelijk wanneer je Spaans spreekt, anders is er een grote kans dat je geen reactie krijgt.

 

 

La Sirena is in de maand oktober gesloten!! De andere ranger stations zijn wel geopend.

 

Corcovado National Park La Sirena

La Sirena Ranger Station

 

Overnachten in La Sirena betekent overnachten in een grote ruimte met tientallen stapelbedden. Je slaapt dus in een gedeelde ruimte met andere bezoekers. De bedden hebben allemaal een eigen klamboe. De ruimte ziet er echt heel erg goed onderhouden uit en je hebt genoeg douches en wc’s tot je beschikking. Kamperen bij La Sirena is niet meer toegestaan (2018).

 

Ook is het niet toegestaan om etenswaren mee te nemen naar La Sirena. Je bent dus verplicht om hier te eten en daar wordt meteen flink misbruik van gemaakt, want de prijzen van het eten in La Sirena zijn behoorlijk aan de hoge kant. Een overzicht:

 

Ontbijt: $20 per persoon

Lunch: $25 per persoon

Diner: $25  per persoon

 

*Kinderen tot 12 jaar betalen de helft.

 

 

Overige kosten La Sirena ranger station:

 

Overnachting: $30 per persoon, per nacht

Permit Corcovado National Park: $15 per persoon

Boot Drake Bay naar La Sirena: $35 per persoon op basis van een gedeelde boot

 

 

Overige tips voor een bezoek aan La Sirena:

 

 • Er is geen wifi.
 • Er zijn weinig oplaadpunten voor elektrische apparaten. Zorg dus voor extra batterijen of een goede powerbank.
 • Lakens en kussen zijn beschikbaar voor gasten.
 • Er is gratis drinkwater beschikbaar.

 

La Sirena Corcovado National Park

La Sirena Ranger Station

 

 

Wat mee te nemen tijdens een tour naar Corcovado National Park

 

Probeer er goed over na te denken wat je allemaal mee neemt tijdens een tour in Corcovado National Park, zeker wanneer je één van de langere hikes gaat maken. Er zijn een paar dingen echt een must:

 

 • Water, 2 liter per persoon. Navullen kan bij de ranger stations
 • Insectenspray
 • Zonnebrand
 • Hoed of pet
 • Goede loopschoenen
 • Eventueel extra paar sokken
 • Camera
 • Handdoek
 • Regenjas of poncho
 • Mueslirepen

 

Maak je een meerdaagse tocht, neem dan een extra set kleding en toiletspullen mee. Slippers/sandalen zijn ook handig om bij te hebben. Om je elektrische apparaten op te laten is een goede powerbank ideaal. En als laatste…vergeet je oordoppen niet!

 

 


 

 

Handige websites voor het plannen van jouw reis naar Costa Rica

»»»

 

Vlieg al vanaf €580 (rechtstreeks) met KLM van Amsterdam naar San Jose of Liberia.

Of

zoek via Skyscanner naar de goedkoopste vluchten naar Costa Rica.

»»»

Goedkoop én zonder zorgen een auto in Costa Rica huren? Check het aanbod op Sunnycars.Je huurt al een auto vanaf €180 all in per week.

»»»

Krijg nu korting op hotel overnachtingen: 

Klik hier voor 25 euro korting op jouw eerste boeking op Airbnb

10% korting op jouw boeking via Booking.com

»»»

Liever georganiseerd op reis naar Costa Rica? Laat dan jouw ideale reis samenstellen via Better Places of check het aanbod op Your Way 2Go, SNP natuurreizen of Tenzing Travel.

»»»

 

 

Meer lezen over Costa Rica? Check dan ook:

Hiken in Corcovado National Park: La Sirena naar La Leona

De leukste (betaalbare) eco lodges in Costa Rica

Costa Rica on a budget: tips om geld te besparen tijdens jouw reis

Of check hier alle informatie over Costa Rica

 

Costa Rica

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

You Might Also Like...

15 Comments

 • Reply
  Thabita Delcart
  29 maart 2019 at 12:26

  Goeiedag,

  ik zou graag het Nationaal park Corcovado willen doen met jou gids.
  Kan ik hem contacteren?

  mvg,
  Thabita.

  • Reply
   Sigrid
   29 maart 2019 at 15:25

   Hoi Thabita, Nativos Corcovado is de organisatie. Je kunt contact opnemen met Elbert, onze gids, via elbertcastro83@gmail.com

   Gr Sigrid

 • Reply
  Ruben Boot
  18 mei 2019 at 16:35

  Hoi Sigrid,

  Dank voor je mooie verslag.

  – Wat was ongeveer het totale kostenplaatje? En kun je dat specificeren? Wij willen deze trip a.s. augustus graag gaan doen.
  – Hebben jullie ara’s gezien? En zo ja, welke? (kleuren is ook goed als je de naam niet weet)
  – Zouden we met elkaar in contact kunnen komen om e.e.a. te bespreken?

  Met vriendelijke groet,
  Ruben Boot

  • Reply
   Sigrid
   19 mei 2019 at 08:31

   Heej Ruben, gaaf dat jullie ook naar Costa Rica gaan. Het is echt één van mijn favoriete bestemmingen. Wij hebben tijdens onze trip heel veel Scarlet Macaws gezien toen wij de hike van La Sirena naar La Leona liepen. Qua kosten zaten wij op zo’n 300-350 euro p.p. Ik ben momenteel op reis en heb niet de gespecificeerde kosten bij de hand. Hierboven vind je in ieder geval de kosten van het verblijf in La Sirena. Je zou eventueel even contact op kunnen nemen met Elbert, onze gids, hij weet in ieder geval de actuele prijzen: elbertcastro83@gmail.com . Je kan me altijd mailen. Bellen/skypen is een beetje lastig ivm de reis. Mijn mail is: mytravelsecret@hotmail.com. Groetjes Sigrid

 • Reply
  Ruben Boot
  25 mei 2019 at 23:50

  Hoi Sigrid. super bedankt :-) Ik heb jullie zojuist een mail gestuurd. Weet je toevallig bij welke organisatie Elbert is aangesloten? Is dat dezelfde organisatie als de link die je op deze pagina vermeld hebt? En in welke tijd van het jaar ben jij gegaan? Veel plezier met je huidige reis!

  • Reply
   Sigrid
   26 mei 2019 at 12:42

   Zijn organisatie heey Nativos Corcovado. Wij waren begin februari in Corcovado NP. Succes met de voorbereiding!

 • Reply
  Debra Navratil
  4 juli 2019 at 22:32

  Hi! Heb het mailadres uit jouw reacties gebruikt, maar ben nu in contact met ‘Emilio’. Zijn broer, elbert, zou in het buitenland zitten. Hij vraagt om een aanbetaling van 50% om te kunnen reserveren. Is dit betrouwbaar…? Help!

  • Reply
   Sigrid
   5 juli 2019 at 09:06

   Heej Debra, Ja klopt, Emilio is de broer van Elbert. Hij runt het guesthouse. Ik heb hem vorig jaar ontmoet en hij is echt heel aardig. Elbert heeft een Amerikaanse vrouw en ze gaan vaak in het laagseizoen naar de USA, dus dat verhaal is zeker betrouwbaar. Ik heb ook een aanbetaling gedaan via Paypal. Vond het ook eng, maar dat kwam allemaal goed ;-)

 • Reply
  Debra Navratil
  5 juli 2019 at 13:37

  Fijn om te horen! Thanks!

  • Reply
   Sigrid
   6 juli 2019 at 08:56

   Alvast heel veel plezier in Costa Rica! Het is echt een geweldig land. Liefs Sigrid

 • Reply
  Nienke
  11 juli 2019 at 19:43

  Hoi,

  bedankt voor je tips!

  Liep je net de hike van La Sirena naar La Leona alleen maar over het strand of ook door de jungle echt heen?
  Wij willen het liefst van Los Patos naar La Sirena maar deze lijkt ons te pittig/te lang… De hike die jullie hebben gedaan is iets korter maar we willen wel door de jungle lopen en niet alleen maar over het strand!

  Bedankt alvast!

  • Reply
   Sigrid
   12 juli 2019 at 07:11

   Van La Sirena naar La Leona is grotendeels over het strand. Alleen ongeveer het eerste uur was door de jungle. Wel echt een hele gave hike! Zo mooi daar. Als ik het over kon doen, deed ik de 3 daagse tocht van Los Patos-La Sirena en dan naar La Leona.

 • Reply
  Esther van Geffen
  13 augustus 2019 at 19:54

  Hi Sigrid,

  Dank voor je duidelijke verhaal. Wij gaan in november een rond reis maken door Costa Rica en zijn ook al een tijdje aan het zoeken voor een hike in Corcovado. Jouw blog helpt ons erg met de voorbereidingen!

  Ik heb nog twee vragen:
  1. Wij reizen met een grote backpack. Is het de bedoeling dat je deze grote backpack meeneemt tijdens een meerdaagse hike? Of hebben jullie de bagage ergens achtergelaten en neem je alleen een rugzak mee?

  2. Hoe lang duurt ongeveer de taxi rit van Carate naar Drake?

  Alvast dank voor je reactie!

  Groeten Esther

  • Reply
   Sigrid
   14 augustus 2019 at 15:18

   Hoi Esther, bedankt voor je berichtje! Wij hebben onze grote backpacks in Drake Bay achter gelaten en zijn na de trip terug gegaan naar Drake Bay. Dat is het makkelijkste. De taxi rit van Carate naar Drake Bay duurde dik een uur geloof ik. Maximaal 1,5 uur. De weg is erg slecht.

   Veel plezier nog met de voorbereiding en een hele goede reis gewenst!

   Liefs Sigrid

 • Reply
  Costa Rica reisroute: roadtrip met de auto | LONE DRIFTERS
  10 september 2019 at 09:49

  […] Ook zeker de moeite waard is het Corcovado National Park in het uiterste zuiden van Costa Rica. Dit is de plek om wildlife te spotten in Costa Rica. De beste manier om wildlife te zien en het park te ervaren in een tour te maken. Bekijk ook de ervaring van zo’n tour op de blog MyTravelSecret. […]

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.