My Travel Secret ...

Backpacken in Brazilië: 9 dingen die je vooraf wilt weten

by Sigrid
backpacken Brazilie
Home » Brazilië » Backpacken in Brazilië: 9 dingen die je vooraf wilt weten

Dik 6 weken lang reisden wij door het prachtige Brazilië. We startten onze reis in de Pantanal om vervolgens naar Rio de Janeiro te vliegen voor een bezoek aan Ilha Grande en Paraty. Daarna reisden we via Sao Paulo en Belo Horizonte naar Lencois en brachten we dik 1 week door in één van de mooiste nationale parken van Brazilië, Chapada Diamantina National Park. We eindigden onze reis aan de kust waar we o.a het paradijselijke eiland Boipeba en de stad Salvador bezochten.

Brazilië stond nooit heel erg hoog op mijn bucketlist, maar door (tijdelijke) onlusten in Peru besloten we vanuit Bolivia uit te wijken naar Brazilië. De verwachtingen waren niet zo hoog, maar Brazilië bleek een een fantastisch land om doorheen te reizen. Wat ons allemaal opviel tijdens onze reis en wat handig is om te weten wanneer jij gaat backpacken in Brazilië, deel ik hier.

Brazilie backpacken

Brazilië is niet zo onveilig als je misschien denkt

De meeste mensen die overwegen een reis naar Brazilië te maken, maken zich zorgen om de veiligheid. Sommige laten zich hierdoor zelfs tegenhouden. Niet zo gek, want Brazilië komt regelmatig negatief in het nieuws en ik moet bekennen, ook wij hadden vooraf best wat twijfels. 

Nou ga ik hier zeker niet beweren dat Brazilië veilig is, maar in mijn ogen is backpacken in Brazilië net zo veilig als backpacken in ieder ander land in Latijns-Amerika. Je moet alleen wel je gezonde verstand gebruiken. Wij hebben ons ieder geval in 6 weken tijd geen seconde onveilig gevoeld.

Bezoek je tijdens je reis steden als Rio de Janeiro, Salvador en Sao Paulo lees je dan van te voren in over de veiligheid en zoek goed uit in welke wijken je het best kunt verblijven. Ben je er ook van bewust dat sommige wijken wel echt gevaarlijk zijn en blijf daar weg. Vraag na in je hotel waar je als toerist rustig rond kunt lopen en ben later in de avond uiteraard wat voorzichtiger wanneer je nog de straat op gaat en neem wellicht eerder een taxi. 

backpacken Brazilie

Verder is onze ervaring dat je prima met je camera/telefoon over straat kunt, ook in de veilige wijken in de steden, maar ook hierbij moet je je ervan bewust zijn dat je een makkelijke prooi bent. Ben dus niet té naïef en laat je waardevolle spullen zoveel mogelijk achter in het hotel. 

Waar ik in de steden in het begin best wel paranoïde was (geheel onterecht!), voelde ik me op plekken als Ilha Grande, Paraty, Lencois en Boipeba direct veilig. Natuurlijk waren we wel op onze hoede, maar waar je op het strand van Copacabana in Rio je tas echt niet onbeheerd achter kan laten, deden we dit op Ilha Grande en Boipeba zonder enige twijfel. 

Last but not least: mocht je enorm veel pech hebben en toch de verkeerde tegen het lijf lopen, ga er nooit tegen in en geef ze wat ze willen. Het is balen, maar het is het risico niet waard. Gebruik verder altijd je gezonde verstand en zorg voor vertrek voor een goede reis-en annuleringsverzekering. 

backpacken in Brazilië

Brazilië is geen low budget bestemming

In tegenstelling tot landen als Colombia of Bolivia is Brazilië helaas geen low budget bestemming. Reizen door Brazilië is echt een stuk duurder. Toch is het wat mij betreft iedere euro waard, want backpacken in Brazilië is fantastisch.

Waar wij in Bolivia ongeveer €35 p.p.p.d uitgaven, was dit in Brazilië minstens €55 p.p.p.d. Dit is exclusief een intercontinentale vlucht. Op zich valt dit nog mee als je het mij vraagt, maar houdt er rekening mee dat wij in het laagseizoen reisden en dat onze Pantanal en Vale do Pati tour op het laatste moment niet doorgingen. Dit is toch al snel €600 p.p, oftewel €15 p.p.p.d extra.

Daarbij scheelde het enorm dat wij onze vluchten vooraf hadden geboekt, want last-minute kunnen vluchten in Brazilië echt heel erg duur zijn. Zo boekten wij onze vlucht van Cuiaba naar Rio de Janeiro ongeveer 2 maanden van te voren en betaalden we €80 p.p. Diezelfde vlucht was op de dag voor vertrek €500 p.p

Om je een idee te geven van de prijzen die wij o.a in Brazilië betaalden:

 • Leuke, nette hotels inclusief eigen badkamer en bijna altijd inclusief uitgebreid ontbijt: €25-€40 p.n (laagseizoen!) Alles geboekt via Booking.com.
 • Diner: €7- €13 p.p (excl. drankje á €1,50-€3) 
 • Lunch: €4-€10 p.p (excl. drankje á €1,50-€3) 
 • Cappuccino: €2,40 – €4 
 • Bier: €2,40-€4
 • Autohuur: ongeveer €30 p.d all-in dekking (via Discover Cars).
 • Busrit Palmeiras – Salvador (8 uur): €25 p.p (via Busbud).
 • Vlucht Sao Paulo – Lencois: €70 p.p (via Kiwi).
 • Vlucht Cuiaba – Rio: €80 p.p (via Kiwi).
 • Transfer Rio de Janeiro naar Ilha Grande (bus+boot, 3,5 uur): €31 p.p. (via Bookaway)
 • Uber van Sao Paulo busstation naar airport (25 kilometer): €11 
 • Self-transfer Salvador naar Boipeba (ferry, bus, boot): €20,50
 • Ferry Morro de Sao Paulo naar Salvador: €16 p.p (via Bookaway)
 • Tour langs de hoogtepunten van Rio: €80 p.p (via Get your Guide)
 • Tour langs de mooiste stranden van Ilha Grande: €30 p.p (excl. lunch, ter plekke geboekt) 

Lees ook: zo reis je van Paraty of Rio de Janeiro naar Ilha Grande

backpacken Brazilie

Plan je reis vooraf

Dat Brazilië een groot land is, hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Om je een indruk te geven, Brazilië neemt qua oppervlakte bijna de helft van heel Zuid-Amerika in. Je moet er daarom rekening mee houden dat reizen door Brazilië tijd kost en dat je waarschijnlijk keuzes moet gaan maken, want in een paar weken en zelfs maanden kun je nooit alles zien.

Ik raad aan om vooraf een globale planning te maken en daarbij ook te bekijken hoe je van A naar B wilt reizen. Mocht je willen vliegen om (veel) tijd te besparen, dan raad ik aan om de vlucht vooraf te boeken, want zoals ik hierboven al vertelde, last minute vluchten kunnen in Brazilië echt schrikbarend duur zijn. 

Reis je in het hoogseizoen (december t/m februari) dan is het op veel plekken ook aan te raden om vooraf je accommodaties te boeken. In ieder geval wanneer je niet de hoofdprijs wilt betalen. En dit geldt zeker wanneer je Brazilië rondom de carnavalsperiode bezoekt, want dan gaan de prijzen van accommodaties in o.a Rio en Salvador echt door het dak. 

Het grote nadeel van vooraf je vluchten en hotels boeken is natuurlijk dat je veel minder flexibel bent. Zelf vond ik dat wel een dingetje, want normaal gesproken reizen wij meestal op de bonnefooi. We maken wel een globale planning en we selecteren hotels die we leuk vinden, maar boeken doen we vaak pas een paar dagen van tevoren. 

In Brazilië was dat wel anders. We hadden ook “maar” 6 weken de tijd en we wilden niet te veel gaan haasten. We hebben ons in die 6 weken daarom op 3 verschillende regio’s gericht en tussen die regio’s vooraf vluchten geboekt. Achteraf maar goed ook, want hadden we deze vluchten last-minute geboekt, dan waren wij zomaar het 4-5 voudige kwijt.

Ook hadden we, ondanks dat we in het laagseizoen (juni/juli) reisden, een paar hotels al op voorhand vastgelegd. Achteraf was dit niet persé nodig, maar dit waren allemaal hele leuke, kleinschalige hotels met een top prijs/kwaliteit verhouding. Die wilde ik niet mislopen. Deze hotels konden we wel nog gratis annuleren, maar uiteindelijk was dit niet nodig. 

Bussen en shuttles hebben we wel ter plekke geboekt. Meestal de dag zelf of één dag van tevoren. Maar ook hierbij geldt: reis je in het hoogseizoen en weet je op voorhand welke dag je van A naar B wilt reizen, boek dan gewoon op tijd, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Houdt bij het reizen ook zeker rekening met zon-en feestdagen. Wij moesten op een zondag 7 uur op het busstation wachten, omdat er minder bussen reden en de eerstvolgende bussen allemaal al vol zaten. Niet grappig. 

Lees ook: zo reis je van Salvador naar Ilha de Boipeba en (Itacaré)

backpacken Brazilie

Cash is in Brazilië (bijna) overbodig

Eén van de meest verrassende dingen van onze reis door Brazilië was toch wel dat je in dit land werkelijk alles met je credit-of-debetkaart kunt betalen. Niet alleen heel erg relaxed, maar ook veilig. Natuurlijk is het handig om altijd wat cash op zak te hebben, maar de keren dat wij ergens echt niet konden pinnen zijn op 1 hand te tellen. 

Waar het op neerkomt is dat eigenlijk iedereen die een eigen zaak heeft, ook in het bezit is van een mobiele pinautomaat. Ik spreek dan natuurlijk over de plekken die wij bezochten tijdens onze reis. Zelfs toen wij op Ilha Grande op een verlaten strandje de taxiboot terug naar het dorp wilden nemen, konden we pinnen. Dat is toch bizar? De smoes dat je niet genoeg geld bij hebt, wanneer ze je een tour aan willen smeren, gaat dus niet op in Brazilië, want ze toveren zo een pinautomaat tevoorschijn. 

Waar je wel rekening mee moet houden is dat je met een normale bankpas in Brazilië vaak extra kosten betaalt voor iedere pintransactie. Daarom is een Wise of Revolut kaart echt ideaal voor een reis naar Brazilië, omdat de opname-en pinkosten bij hen een stuk lager liggen dan bij de meeste reguliere banken en creditcardmaatschappijen. Je kunt hierdoor veel geld besparen. Een Wise kaart vraag je gratis aan, je betaalt alleen €7 verzendkosten. Klik hier voor meer info. 

Vraag hier gratis jouw Wise kaart aan

brazilie backpacken

De Braziliaanse winter is dé ideale reistijd voor Brazilië

Voor onze reis naar Brazilië hadden wij geen enkele rekening gehouden met de reistijd. Het was namelijk helemaal niet de bedoeling om naar Brazilië af te reizen, maar door onlusten in Peru liep het even wat anders. Het kwam er uiteindelijk op neer dat wij in de winter in Brazilië waren (juni/juli) en waar ik normaal gesproken absoluut geen fan ben van de winter, bleek de winter in Brazilië echt de ideale reistijd te zijn. 

Oke, wie de eerste reis update vanuit Brazilië heeft gelezen zal misschien denken “wat zeg je nou?”, maar het extreme weer in juni in de Noord-Pantanal bleek toch echt een uitzondering. Gelukkig hield dit maar een paar dagen aan. Over het algemeen hadden wij tijdens onze reis door Brazilië heerlijk zonnig weer met aangename temperaturen (22-25 graden). In Bahia, dat een stuk noordelijker ligt dan bijvoorbeeld Rio en Ilha Grande, was het wel een stuk heter (+28 graden), maar nog steeds aangenaam. Wil je nog noordelijker reizen, dan kun je beter wachten tot augustus, want in die regio regent het in juni en juli wat meer. 

Een ander voordeel van reizen in de winter en dus het laagseizoen is dat het niet zo druk is en dat de hotels over het algemeen een stuk betaalbaarder zijn. Zo betaalden wij eigenlijk nooit meer dan €40 per nacht voor een comfortabele kamer inclusief eigen badkamer en ontbijt. Een prima deal als je het mij vraagt. 

Juli is wel de periode dat veel Brazilianen ook vakantie hebben, maar qua drukte is dit niet te vergelijken met de drukte tussen december en februari. Wij vonden het prima te doen. 

backpacken Brazilie

Openbaar vervoer is prima geregeld

Het openbaar vervoer is in Brazilië prima geregeld. Er rijden door het hele land veel langeafstandsbussen en ook het vliegnetwerk is erg uitgebreid. Wat je moet weten is dat je bussen over het algemeen heel makkelijk op korte termijn kunt boeken, maar dat ik dus aanraad om vluchten (ver) vooraf te boeken. Vliegtickets zijn in Brazilië gewoon behoorlijk duur en worden alleen maar duurder naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. 

Online bus-en vliegtickets boeken kan wel wat lastig zijn, omdat je voor veel lokale websites een zogenaamd CPF nummer nodig hebt. Dit is een soort sofinummer, dat iedere Braziliaan zou moeten hebben. Je kunt als toerist zo’n CPF nummer aanvragen, maar zelf heb ik daar geen ervaring mee. Een oplossing om zonder problemen en dus ook zonder CPF nummer bustickets te boeken in Brazilië, is door gebruik te maken van bekende internationale boekingssites zoals Bookaway en Busbud. Dit werkte voor ons perfect!

Vliegtickets boekte ik in Brazilië via Kiwi. Dit werkte voor ons het beste. Kiwi is een fijne en betrouwbare boekingssite met top prijzen. In het begin was ik een beetje sceptisch, omdat ons ticket van Sao Paulo naar Lencois via Kiwi een stuk goedkoper was dan op andere boekingssites (€70 p.p all in), maar het bleek toch gewoon te kloppen. Daarbij betaalden we via Kiwi geen extra (onnodige) boekingskosten. Aanrader!

Klik hier voor €20 korting op jouw volgende vlucht op Kiwi.com

brazilie backpacken

Een auto huren in Brazilië is soms heel handig (én goedkoop)

Hoewel Brazilië zeker geen budget bestemming is, bleek het huren van een auto verrassend betaalbaar. Zelf huurden wij voor 4 dagen een auto in Cuiabá een auto voor onze trip naar de Pantanal en betaalden we via Discover Cars nog geen €120 inclusief all risk dekking.

Helaas viel uiteindelijk onze Pantanal trip letterlijk in het water, maar hebben we wel optimaal gebruik gemaakt van onze huurauto door Cuiabá en omgeving uigebreid te verkennen. Rijden in een drukke stad in Brazilië ging ons echt prima af en ik kan iedereen aanraden om op plekken als de Pantanal, Chapada Diamantina en Bonito een auto te huren. Je kunt op die manier veel meer uit je trip halen en het is helemaal niet zo duur. Natuurlijk kun je ook een hele roadtrip door het land maken, maar omdat Brazilië zo onwijs groot is, is het soms echt wel handiger om de lange stukken te vliegen.

Zelf huurden wij onze auto via Discover Cars en Localiza en dit was een dikke aanrader. Voordeel als je via hen boekt is dat je geen CPF nummer nodig hebt, dus gewoon zonder problemen online kunt boeken. Wat je wel nodig hebt is een paspoort, geldig rijbewijs (internationaal rijbewijs is niet perse nodig) en een creditcard op naam van de bestuurder. Tegen een kleine meerprijs konden wij de auto op een andere locatie terugbrengen en een extra bestuurder toevoegen. Top service!

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen voor het huren van een auto in Brazilië

backpacken brazilie

Met alleen engels kom je niet ver

Brazilië is één van de eerste landen in Latijns-Amerika waar wij echt even moesten wennen aan de taalbarrière. Portugees is behoorlijk lastig, zeker als mensen heel erg snel praten en hoewel sommige woorden best af te leiden zijn van het Spaans, konden wij de meeste mensen in Brazilië totaal niet volgen. Maar dan ook echt niet. 

Engels wordt in Brazilië weinig gesproken. Zelfs op toeristische plekken. Ook menukaarten vind je buiten de grote steden, vaak alleen in het Portugees. De app Google Translate was daarom voor ons echt een must tijdens onze reis. Je hoeft van mij echt niet voor vertrek een hele cursus Portugees te gaan volgen, maar het is handig om een beetje de basics te kennen. 

backpacken Brazilie

Backpacken Brazilië: nog wat praktische tips

Als laatste nog wat algemene tips voor als je gaat backpacken in Brazilië. Ten eerste let erop dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is op het moment dat je vanuit Brazilië (of ieder ander land in Latijns-Amerika) weer terugvliegt naar Nederland. 

Blijf je korter dan 90 dagen in Brazilië, dan heb je geen visum nodig. Wel moet je een bewijs hebben dat je het land binnen 90 dagen verlaat. Dit mag een vlieg-of busticket zijn. Bij ons werd dit niet gecheckt, maar het kan zijn dat je luchtvaartmaatschappij je niet in wil checken, wanneer je dit bewijs niet hebt. Heb je nog niks geboekt, dan is een onward ticket een handige oplossing. Klik hier voor meer informatie.

Verder moet je er rekening mee houden dat sommige landen een gele koorts vaccinatie verplichten wanneer je voor aankomst door Brazilië hebt gereisd. Dit geldt o.a voor Colombia, Costa Rica en Ecuador. In de praktijk wordt dit niet altijd gecontroleerd, maar er is een kans dat wanneer je van Brazilië naar één van deze landen vliegt, de luchtvaartmaatschappij je weigert op de vlucht. 

Een gele koorts vaccinatie is éénmalig en werkt levenslang. Ga je backpacken door Zuid-Amerika, dan raad ik aan om deze vaccinatie sowieso te halen, zeker wanneer je van plan bent de Amazone te bezoeken. In veel landen in Zuid-Amerika kun je deze vaccinatie gratis halen. Wij deden dit toen wij gingen backpacken in Ecuador. Voor verder vaccinatieadvies voor Brazilië, check de website van de GGD. 

Als laatste vergeet niet om voor vertrek een goede reis-en annuleringsverzekering af te sluiten. Better be safe than sorry. 

rio

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Brazilië

Brazilie
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights