My Travel Secret ...
Menu
Brazilië / Latijns-Amerika

Zo reis je makkelijk (en goedkoop) van Paraty of Rio de Janeiro naar Ilha Grande

Home » Brazilië » Zo reis je makkelijk (en goedkoop) van Paraty of Rio de Janeiro naar Ilha Grande

Ga jij backpacken in Brazilië en wil je graag weten hoe je het makkelijkst (en goedkoopst) van Paraty of Rio de Janeiro naar Ilha Grande reist? Ik zet de beste opties voor je op een rij. 

Inhoud

rio naar ilha grande

Bereikbaarheid van Ilha Grande

Om van Rio de Janeiro of Paraty naar Ilha Grande te reizen moet je weten dat er vanaf het vasteland 3 plekken zijn die in verbinding staan met Abraao, het meest centrale dorp op Ilha Grande: 1. Mangaratiba, 2. Conceição de Jacareí en 3. Angra dos Reis. Hieronder eerst een korte beschrijving inclusief praktische info over deze 3 plekken. Hoe je uiteindelijk het beste van Rio de Janeiro of Paraty naar Ilha Grande reist, vertel ik je later in dit artikel.

  1. Mangaratiba

Mangaratiba is vanuit Rio de Janeiro het dichtstbijzijnde opstappunt voor de ferry naar Abraao, Ilha Grande. Toch wordt door reizigers weinig gebruik gemaakt van deze ferry vanwege de vroege vertrektijd om 8.00u (dagelijks) ’s ochtends. De rit van Rio naar Mangaratiba duurt namelijk minstens 2 uur en dat houdt in dat je uiterlijk 5.00u vanuit Rio moet vertrekken met de bus of 5.45u met de taxi. De bus van 5.00u sluit aan op de vertrektijd van de ferry. Klik hier voor meer info. 

De overtocht met de ferry van Mangaratiba naar Ilha Grande duurt ongeveer 1,5 uur en een ticket kost 20,50 real p.p (€4). De ferry vaart iedere dag om 17.30u weer terug van Abraao naar Mangaratiba. De pier van Mangaratiba bevindt zich op deze locatie, vlakbij de busterminal. 

Afstand Rio de Janeiro – Mangaratiba: 113 km

Afstand Paraty – Mangaratiba: 148 km 

rio de janeiro naar Ilha Grande
De ferry van Mangaratiba naar Ilha Grande
  1. Conceição de Jacareí

Conceição de Jacareí is het punt dat de kortste en dus snelste verbinding heeft met Ilha Grande. Vanuit hier vaart er geen ferry, maar varen er wel regelmatig speedboten van en naar Abraao. De overtocht duurt ongeveer 15-20 minuten en een ticket kost 50 real p.p (€10).

Wanneer je met de bus naar Conceição de Jacareí reist en gebruik wilt maken van een speedboot, kun je het best op dit punt uitstappen (vooraf even melden bij de buschauffeur!) en richting het strand/de pier lopen. Hier heb je genoeg keus wat betreft vervoer naar Ilha Grande. Klik hier voor de bustijden

Afstand Rio de Janeiro – Conceição de Jacareí: 134 km

Afstand Paraty – Conceição de Jacareí: 122 km

speedboot Ilha Grande
De pier van Conceição de Jacareí
  1. Angra dos Reis

Angra dos Reis is vanuit Paraty (of Sao Paulo) het dichtstbijzijnde opstappunt voor de ferry of speedboot naar Ilha Grande. De ferry vertrekt 1x per dag: maandag t/m vrijdag om 15.30u en in de weekenden en op feestdagen om 13.30u. De overtocht met de ferry van Angra dos Reis naar Abraao op Ilha Grande duurt zo’n 1,5 uur en een ticket kost momenteel 20,50 real p.p (€4). Wil je van Ilha Grande terug met de ferry naar Angra dos Reis, dan vertrekt deze dagelijks om 10.00u

Wil je op een ander tijdstip van Angra dos Reis naar Ilha Grande reizen, dan kun je gebruik maken van een speedboot (taxiboot). Deze vertrekt gemiddeld ieder uur. De rit duurt ongeveer 30 minuten en kost 70 real p.p (€14)

De pier in Angra dos Reis bevindt zich op deze locatie in het centrum van de stad. Op minder dan 1km ligt de bushalte van en naar Paraty. De busterminal voor de bus van en naar Rio de Janeiro of São Paulo ligt iets verder weg, op 1,5km afstand. 

Afstand Rio de Janeiro – Angra dos Reis: 160 km

Afstand Paraty – Angra dos Reis: 97 km

angra dos reis naar ilha grande
Aankomst met de ferry in Angra dos Reis

Zo reis je van Rio de Janeiro naar Ilha Grande

Om van Rio de Janeiro naar Ilha Grande te reizen kun je gebruik maken van een aantal opties:

  1. Een (gedeelde) shuttle service (minivan + speedboat)
  2. Het openbaar vervoer (bus + ferry)
  3. Uber (taxi + speedboat)

Met een (gedeelde) shuttle van Rio naar Ilha Grande

Veruit de makkelijkste manier om van Rio naar Ilha Grande te reizen is met een (gedeelde) shuttle. Je wordt bij je hotel in Rio opgehaald en bij de pier van Conceição de Jacareí afgezet, waar je op de boot naar Abraao (Ilha Grande) stapt. Alles wordt voor je geregeld. Super makkelijk. 

Prijzen van zo’n gedeelde shuttle starten bij €27 p.p en lopen op tot over de €50 p.p. Het prijsverschil is dus erg groot. Waar je goed op moet letten is of de boot van het vasteland naar Ilha Grande is inbegrepen. Zo niet, dan moet je nog 50 real p.p  (€9,50) bij de prijs optellen. 

Een aanrader is de shuttle service van TopTransfer. Wij boekten deze heel makkelijk online via Bookaway. Wij betaalden ongeveer €30 p.p, inclusief de speedboot naar Ilha Grande. De totale rit duurde ongeveer 3.5 uur

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van TopTransfer

Met het openbaar vervoer van Rio naar Ilha Grande

De goedkoopste manier om van Rio naar Ilha Grande te reizen is met het openbaar vervoer. Je reist met de lokale bus van Rio naar Mangaratiba of Angra dos Reis en stapt daar over op de ferry naar Ilha Grande. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de ferry maar 1x per dag vaart: vanaf Mangaratiba om 8.00u (bus om 5.00u!) en vanaf Angra dos Reis om 15.30u (ma t/m vr) of 13.30u (weekenden/feestdagen). De overtocht duurt vanuit beide plaatsen ongeveer 1,5 uur en een ticket 20,50 real p.p (€4) 

De bus van Rio de Janeiro naar Mangaratiba of Angra dos Reis (Costa Verde) vertrekt vanaf de Novo Rio Bus Terminal. Een Uber vanaf Copacabana naar het busstation kost ongeveer €5

De bus van Rio naar Mangaratiba vertrekt dagelijks om 5.00u en sluit aan op het vertrek van de ferry naar Ilha Grande (om 8.00u). De rit duurt 2,5 uur en kost ongeveer €10 p.p. Klik hier voor meer info

De bus van Rio naar Angra dos Reis vertrekt gemiddeld ieder uur. De rit duurt 3-4 uur en kost ongeveer €14 p.p. Klik hier voor meer info. Het busstation van Agra dos Reis ligt op zo’n 1,5 km van de pier van de ferry naar Ilha Grande. 

Reis je met het openbaar vervoer van Rio de Janeiro naar Ilha Grande via Mangaratiba, dan ben je ongeveer €14 p.p kwijt en 5 uur reistijd. Via Angra dos Reis is dit €18 p.p en minimaal 7 uur reistijd. Deze prijzen is exclusief Uber naar busstation Rio, ongeveer €5.

Je kunt tijd besparen door gebruik te maken van een speedboot i.p.v de ferry, maar door de hogere speedboot kosten (50-70 real p.p = €9,50-€14) is dit amper goedkoper dan reizen met een gedeelde shuttle van Rio naar Ilha Grande. 

Paraty naar Ilha Grande
Met de bus en ferry van Paraty naar Ilha Grande

Met de taxi (en speedboot) naar Ilha Grande

De snelste manier om van Rio de Janeiro naar Ilha Grande te reizen is met de combinatie taxi en speedboot. In dit geval kun je het best een taxi nemen van Rio naar Conceição de Jacarei, omdat vanuit daar het vaakst speedboten naar Ilha Grande varen. De rit van Rio naar Conceição de Jacarei is ongeveer 134 kilometer en een Uber kost ongeveer €60 enkele reis. Reken op een reistijd van zo’n 2,5 uur

Speedboten van Conceição de Jacarei naar Ilha Grande vertrekken gemiddeld ieder uur. De overtocht naar Abraao op Ilha Grande is maar 15-20 minuten en de prijs is 50 real p.p (€9,50).

rio de janeiro naar Ilha grande
Abraao, Ilha Grande

De beste manier om van Rio naar Ilha Grande te reizen

Wat mij betreft is uiteindelijk een gedeelde shuttle bus de beste manier om van Rio de Janeiro naar Ilha Grande te reizen. Het is snel en goed geregeld en qua kosten is het amper duurder dan reizen met het openbaar vervoer. Een van de goedkoopste shuttles is die van TopTransfer. Deze kost ongeveer €30 p.p inclusief de speedboot naar Ilha Grande.

Klik hier voor meer informatie over de (goedkope) shuttle van Rio naar Ilha Grande

transfer rio naar ilha grande
Shuttle van Rio naar Ilha Grande met TopTranfer

Zo reis je van Paraty naar Ilha Grande

Reis je vanuit Paraty naar Ilha Grande, dan is Angra dos Reis het dichtstbijzijnde opstappunt voor de ferry of speedboat naar Abraao (Ilha Grande). Heel makkelijk en goedkoop reis je met de Colitur bus van Paraty naar Angra dos Reis. De bus vertrekt meerdere keren per dag vanaf het busstation in Paraty. Klik hier voor de vertrektijden. De rit duurt zo’n 2 uur en kost maar 22 real p.p (€4,50). (contant in de bus betalen!) 

Uiteraard kun je ook vanuit Paraty een taxi/Uber nemen naar Angra dos Reis. Dit bespaart je misschien wat tijd, maar reken op een prijs van minimaal €50 enkele reis. 

Paraty of Rio de Janeiro naar Ilha Grande
Ilha Grande

Eenmaal in Angra dos Reis aangekomen, kun je gebruikmaken van de ferry of speedboat naar Ilha Grande. De ferry vertrekt 1x per dag vanaf dit punt en kost 20,50 real p.p (€4). De overtocht is heel relaxed en duurt ongeveer 1,5 uur

Liever gebruik maken van een (snelle) speedboot? Dat kan uiteraard ook. De rit duurt dan maar 30 minuten en kost je 70 real p.p (€14). Normaal vertrekken de speedboten van Angra dos Reis naar Ilha Grande bij minimaal 4 passagiers

Wil je van Ilha Grande doorreizen naar Paraty, dan reis je heel makkelijk én goedkoop in tegengestelde richting: Neem om 10.00u de ferry van Abraao naar Angra dos Reis (20,50 real p.p) en stap vervolgens om 12.40u op de Colitur bus naar Paraty (22 real p.p). Deze bus vertrekt vanaf dit punt, schuin tegenover het ziekenhuis. De totale rit kost je nog geen €8 p.p.

Lees ook: Backpacken in Brazilië: 9 dingen die je vooraf wilt weten

bus Paraty naar Angra dos Reis
Bushalte Angra Dos Reis naar Paraty

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Brazilië

Brazilie
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights