Tips chitwan National Park
Azië Nepal Wildlife

Tips voor een bezoek aan Chitwan National Park

Ben je op zoek naar een te gekke bestemming in Azië om wildlife te spotten, check dan eens Chitwan National Park in Nepal. Chitwan is het oudste nationale park van Nepal en staat sinds 1984 op de Unesco Werelderfgoed lijst. Er komen hier veel verschillende diersoorten voor, waaronder luipaarden, beren, olifanten en de Bengaalse tijger. Tevens leeft er de Aziatische neushoorn en met meer dan 600 dieren in het wild, is Chitwan National Park dé plek in Azië om deze in het wild te spotten.

 

Chitwan National Park

 

 

Bereikbaarheid

 

Een groot voordeel van Chitwan National Park is dat het vrij makkelijk bereikbaar is.  Vanuit zowel Kathmandu, als Pokhara rijden er rechtstreeks bussen naar Sauhara, een klein dorpje aan de rand van het park, dat tevens de ingang is tot het park. De rit duurt ongeveer 9-10 uur en kost tussen de 600-800 rupee. Kom je vanuit Lumbini neem dan de rechtstreekse bus naar Sauraha die er ongeveer 4 uur over doet. Vliegen vanuit Kathmandu is ook mogelijk, maar is met een prijs van ongeveer $100, relatief duur. Je vliegt dan naar Bharatpur en neemt hier een taxi naar Sauraha (ong. 12 km en 800 rupee).

 

 

Jungle trek of jeep safari?

 

Er zijn 2 manieren om het Chitwan National Park te verkennen, te voet of per jeep. Per jeep is het mogelijk dieper het park in te gaan, maar is het niet mogelijk de paden te verlaten. Bovendien kun je de pech hebben dat je met een groep luidruchtige Chinezen in een jeep zit, want uiteraard de dieren afschrikt. Je kunt eventueel ook een privé jeep regelen. Maak je te voet een jungle trek, dan kun je eerst met een bootje een stuk de Rapti rivier op varen (aanrader!), zodat je dieper het park in kunt en vervolgens loop je door de jungle terug naar Sauraha. Zonder de boottrip is uiteraard goedkoper, maar dan blijf je redelijk in de buurt van de park entree.

 

In het park overnachten is niet toegestaan, maar je kunt er eventueel wel voor kiezen om in een ander dorpje aan de rand van het park te overnachten. Zo kun je een groter gedeelte van het park zien en is de kans op het zien van wildlife groter. Overleg met jouw gids naar de mogelijkheden.

 

Chitwan National Park

 

 

Waar boek ik mijn jungle trip?

 

Overal in Kathmandu en Pokhara worden er trips naar Chitwan National Park aangeboden, maar is het nodig om een jungle trip op voorhand te regelen? Nee, als je het mij vraagt niet. Het is een stuk duurder en het is het geen probleem om ter plekke iets te regelen. Het is mogelijk om een halve dag het park in te gaan of eventueel een paar dagen, waarbij je overnacht in een homestay aan de rand van het park. Overleg met je gids wat jij precies wilt en dan zal hij een pakket voor je samenstellen. Alle hotels in Sauraha bieden jungle trips aan, maar het is uiteraard niet verplicht je trip te boeken bij het hotel waar je de eerste nacht verblijft. Vraag gewoon rond en boek bij een gids waar jij een goed gevoel bij hebt.

 

Tip: Een fijne en goede gids waarmee wij nu 2 keer op jungle trek in Chitwan National Park zijn geweest, is Suresh Mahato, +977-9845531576.

 

 

Kosten van een jungle trip?

 

Om te beginnen heb je een park permit nodig om Chitwan National Park binnen te komen. Deze kost 1700 (1500+btw) rupee/persoon/dag. Onderstaande prijzen zijn exclusief deze permit en op basis van 2 personen:

 

 • Jungle trek: 2000-2500 rupee/persoon.
 • Jungle trek incl boottrip van 1 uur: 4000-4500 rupee/persoon.
 • Jungle trek incl boottrip van 2 uur: 4250-4750 rupee/persoon.
 • Jeepsafari halve dag: 15.000 rupee/jeep
 • Jeepsafari hele dag: 18.000 rupee/jeep

 

Voor een 3 daagse jungle trek waarbij wij 2 nachten in een homestay aan de rand van het Chitwan National Park overnachtten, waren wij ongeveer 13.500 rupee/persoon kwijt (125 euro). Dit was in maart 2015.

 

(Wisselkoers februari 2016: 1000 rupee=8,20 euro)

 

Chitwan National park

 

 

Niet vergeten mee te nemen.

 

 • Regenjas
 • Pet of hoed
 • Insecten repellent
 • Zonnebrand
 • Water!
 • Goede wandelschoenen
 • (Eventueel) lange broek en/of shirt met lange mouwen
 • Fototoestel en/of videocamera

 

 

Waar overnachten in Sauraha?

 

Er zijn talloze hotels in Sauraha. Je kunt op voorhand een overnachting regelen, maar dit is zeker niet noodzakelijk. Doe je dit wel en kom je met de bus naar Sauhara, regel dan je pick up bij het busstation op voorhand. Deze zou dan gratis moeten zijn. Eén van de top hotels in Sauraha, is Sapana Village Lodge. Een super mooi hotel met prachtige bungalows, net iets buiten het centrum van Sauraha. Zij hebben diverse projecten waarbij ze de lokale bevolking helpen. Echt een aanrader! Ben je op zoek naar een budget optie, dan zijn Gaida Lodge en River Side dikke aanraders.

 

Zijn deze hotels niet helemaal wat je zoek? Check dan nog meer hotels nabij Sauraha.

 

 

Tot slot.

 

Voor je eigen veiligheid, luister altijd goed naar je gids!!! Het spotten van wildlife is namelijk niet altijd zonder gevaar. Jouw gids zal je aanwijzingen geven wat je moet doen als je bijvoorbeeld een neushoorn of beer tegenkomt. Blijf altijd op gepaste afstand en wanneer de gids zegt dat je de boom in moet vluchten, doe dit dan ook ;-)

 

Een goed voorbeeld van dat het spotten van wildlife niet altijd zonder gevaar is, is het voorbeeld van de Nederlander die in Bardia National Park aangevallen werd door een tijger. De kans dat dit je overkomt is zeer klein, want tijgers zijn over het algemeen zeer schuw. In dit geval ging het over een vrouwtje met 2 jongen, zij wilde haar jongen beschermen en ging meteen in de aanval. Gelukkig kon je jongen een boom in vluchten en kan hij zijn verhaal na vertellen.

 

 

Op zoek naar nog meer reisinspiratie over Nepal? Check dan:

 

Reisroute: 2 weken backpacken door Nepal

Off the beaten track: Bardia National Park, Nepal

Een 3-daagse trekking vanuit Pokhara, Nepal

Reisroute: 3 weken Nepal

 

 

 

Klik hier voor alle artikelen over wildlife te spotten op reis

 

wildlife

*Dit artikel bevat affiliate links, lees hierover meer in de disclaimer

 

 

6 Comments

 • Reply
  Sabine
  15 februari 2016 at 02:06

  Zo tof dit! Als ik aan Nepal denk is dit zeker niet het eerste wat in me op komt. Bij wildlife spotten denk ik meteen aan Afrika :) Maar dit zou ik echt graag doen, naar Nepal gaan en dan wildlife spotten. Ja echt tof!

  • Reply
   Sigrid
   15 februari 2016 at 21:53

   Het is ook echt te gek!! En idd niet typisch Nepal. Wel een van mijn mooiste dingen daar.

 • Reply
  Lizette
  15 februari 2016 at 10:03

  Gaaf daar he! Ik ben er tien jaar geleden geweest, met veel omwegen, maar de hele route was het absoluut waard. De eerste dag te voet niet veel wildlife gezien, wel krokodillen en wilde kippen (?), maar niet DE neushoorn waar ik zo benieuwd naar was. De tweede dag wel! Zelfs een moeder met een kleintje. Zo bijzonder. Zal het nooit vergeten. Baal alleen soms wel dat ik toen nog met zo’n oude fotocamera rond trok, dus de kwaliteit is niet echt goed, maar de herinnering in mijn gedachten blijft gelukkig.

  • Reply
   Sigrid
   15 februari 2016 at 21:57

   Oooh een baby!! Hoe gaaf (en gevaarlijk) is dat ?Lijkt me echt te gek. Ik ken dat gevoel van die oude camera. Zo veel foto’s van slechte kwaliteit ?

 • Reply
  Kees Bikker
  15 februari 2016 at 21:00

  Hey Sigrid, mooi overzicht van de mogelijkheden! Hoeveel dagen zou jij uittrekken voor Chitwan NP om meer dan alleen een oppervlakkige indruk te krijgen?

  • Reply
   Sigrid
   15 februari 2016 at 21:52

   Ha Kees, ik vond de 3-daagse trekking die wij deden echt heel gaaf. Eerst 2 uur boot, de rest van de dag lopen, dag 2 lopen op zoek naar de tijger, maar helaas niet gezien en dag 3 halve dag lopen en terug op een lokale bus. Slapen in n dorp in een homestay. Dan heb je een mooi beeld van Chitwan en omgeving.

Leave a Reply