My Travel Secret ...

Tips voor een bezoek aan Chitwan National Park

by Sigrid
chitwan national park
Home » Nepal » Tips voor een bezoek aan Chitwan National Park

Heb jij plannen om een reis te maken naar Nepal en ben je, net als ik, gek op dieren spotten in het wild? Dan is een bezoek aan Chitwan National Park een hele dikke aanrader. Chitwan is het oudste nationale park van Nepal en staat sinds 1984 op de Unesco Werelderfgoed lijst. Er komen in dit park veel verschillende diersoorten voor, waaronder luipaarden, beren, olifanten en de Bengaalse tijger. Ook vind je er de Aziatische neushoorn en met meer dan 600 dieren in het wild, is Chitwan National Park dé plek in Azië om neushoorns in het wild te zien. 

Inmiddels heb ik Chitwan National Park drie keer bezocht en is het met stip één van mijn favoriete nationale parken in Azië. Het is zo’n ontzettend mooi en divers park en de kans om wilde dieren te zien is er bijzonder groot. Mijn tips en ervaringen voor een bezoek aan dit park lees je hier. 

Chitwan national park
Inhoud


1. Bereikbaarheid Chitwan National Park

2. De leukste plekken om te verblijven nabij Chitwan National Park

3. Jungle trek of jeep safari?

4. Een meerdaagse tour naar Chitwan National Park

5. Tijgers spotten in Chitwan National Park

6. Wat kost een tour naar Chitwan National Park?

7. Is een tour naar Chitwan National Park wel veilig?

8. Wilde dieren spotten vanuit Sauraha

chitwan national park

Bereikbaarheid Chitwan National Park

Chitwan National Park ligt in het zuiden van Nepal op de Terai. Er zijn een aantal toegangspoorten tot het park waarvan Sauraha veruit het meest populair is. Sauraha is zowel vanuit Kathmandu als vanuit Pokhara makkelijk bereikbaar. Vanuit beide steden rijden er rechtstreekse (toeristische) bussen van en naar Sauraha. De rit duurt ongeveer 5-6 uur en kost gemiddeld tussen de €5 en €7 per persoon. Tickets boek je heel makkelijk via 12Go.Asia. Klik hier voor meer informatie.

Het is ook mogelijk om vanuit Kathmandu of Pokhara naar Bharatpur te vliegen en vanuit daar een taxi te nemen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat binnenlandse vluchten in Nepal relatief duur zijn. Van Kathmandu naar Bharatpur betaal je al snel $89 p.p enkele reis, vanuit Pokhara is het iets goedkoper vanaf $52 p.p enkele reis. Vanaf Bharatpur airport is het nog ongeveer 17 kilometer naar Sauraha. Je kunt prijzen checken op Skyscanner.

Kom je vanuit een andere richting zoals Lumbini, neem dan eerst de bus richting Naranghat/Bharatpur en daar kun je overstappen op een taxi of de bus naar Sauraha. De bus richting Sauraha vertrekt vanaf Tandi Bazaar.  Check de Maps.me app (offline routeplanner) voor de exacte locatie.

bus chitwan national park
Bus station Sauraha

Van Bardia National Park naar Chitwan National Park

Het is mogelijk om vanuit Bardia National Park in één dag/nacht naar Chitwan National Park te reizen. Het grote nadeel is alleen dat de wegen én de bussen over het algemeen niet al te best zijn zijn. Wij namen de nachtbus en arriveerden midden in de nacht in Naranghat. Geen aanrader! Zorg ervoor dat de nachtbus die je neemt niet eerder dan 18.00u vanuit Ambassa (Bardia National Park) vertrekt, zodat je in ieder geval na 5.00-6.00u in Naranghat arriveert. Onze rit duurde in totaal 11 uur en we betaalden ongeveer €11 p.p. 

Op het moment dat wij Nepal bezochten (november 2019) reden er overdag helaas geen rechtstreekse (toeristische) bussen tussen Ambassa en Narangat. Een enige optie was om een lokale bus richting Butwal te nemen en hier over te stappen op een bus richting Naranghat/Bharatpur. Het advies is dan om zo vroeg mogelijk (6.00-6.30u) vanuit Ambassa te vertrekken, zodat de kans het grootst is dat je dezelfde dag nog in Naranghat arriveert. Zekerheid heb je echter niet, want lokale bussen zijn soms tergend langzaam. 

Een andere optie om van Bardia naar Chitwan National Park te reizen (of v.v) is een extra stop in te lassen in Lumbini of Tansen. Vanuit Butwal is het naar beide plaatsen ongeveer 1,5-2 uur rijden. Het nadeel is alleen dat je minimaal 1 extra dag kwijt bent met reizen en eventueel nog een dag om de plek te verkennen. Heb je genoeg tijd, dan is dit zeker een aanrader. 

bardia naar chitwan
Neushoorn in Chitwan National Park

De leukste plekken om te verblijven in Sauraha, Chitwan National Park

Er is aan de rand van Chitwan National Park een groot aanbod hotels, uiteenlopend van eenvoudige, bijna primitieve homestays tot super de luxe 5*resorts. De meeste bevinden zich in of nabij Sauraha en dit is wat mij betreft ook de ideale uitvalsbasis voor een tour naar Chitwan National Park

Klik hier voor een overzicht van alle beschikbare hotels in Sauraha Nepal

Tijdens ons verblijf in Sauraha zijn wij op zoek gegaan naar de leukste hotels en eerlijk gezegd is de prijs/kwaliteit verhouding van de meeste hotels in Sauraha ver onder de maat. Veel hotels zijn groot opgezet, speciaal gericht op grote groepen Indiase en Chinese toeristen. Heel erg jammer, maar met een beetje moeite zijn er zeker een aantal leuke plekken te vinden. Mijn favorieten zijn:

Sapana Village

Sapana Village is al jaren één van de beste hotels in Sauraha. Het is een luxe en sfeervol hotel op een fijne locatie. Safari’s zijn wel een beetje aan de prijzige kant, maar gericht op duurzaam toerisme. Wij verbleven hier tijdens ons tweede bezoek aan Chitwan National Park en ik kan je garanderen dat dit een dikke aanrader is. Kamers starten bij €62 per nacht inclusief ontbijt

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van Sapana Village

Chautari Garden Resort

Chautari Garden Resort is een mooi en sfeervol hotel met een top prijs/kwaliteit verhouding. Wij verbleven hier 2 nachten en betaalden maar €22 per nacht inclusief ontbijt. De kamer was ruim en had een fijn en zacht bed. Dit laatste is in Nepal niet altijd vanzelfsprekend. Helaas bieden ze bij Chautari Garden, net als op heel veel plekken in Sauraha, nog steeds olifanten safari’s aan, daarom raad ik aan om hier te slapen en ergens anders je safari te boeken. 

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van Chautari Garden

Hotel National Park Sauraha

Een prima low budget hotel in Sauraha is Hotel National Park. Dit hotel ligt op 5-10 minuten lopen van het centrum van Sauraha en wordt beheerd door een ontzettend aardige en betrokken jongen. Kamer zijn eenvoudig, maar prima voor 1 of 2 nachten. Wij brachten hier 1 nacht door en betaalden  €11 per nacht inclusief ontbijt

Helaas heb ik geen ervaring met dit hotel wat betreft safari’s, maar wel werd er op gehamerd dat olifanten safari’s echt niet meer konden. Een hotel naar mijn hart. 

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van hotel National Park

neushoorn chitwan
Neushoorn in de Rapti rivier bij Sauraha

Jungle trek of jeep safari? 

Er zijn 2 manieren om Chitwan National Park te verkennen: te voet of per jeep. Per jeep is het mogelijk dieper het park in te gaan, maar is het niet mogelijk de paden te verlaten. Bovendien kun je de pech hebben dat je met een groep luidruchtige toeristen in een jeep zit, wat uiteraard de dieren afschrikt. Om dit te voorkomen zou je kunnen overwegen een privé jeep te regelen, maar hier hangt uiteraard een prijskaartje aan (€100-€200 per jeep).

Ga je te voet het park in, dan kun je dit combineren met een boottocht over de Rapti Rivier. Je vertrekt dan met zonsopkomst en maakt eerst een geweldig mooie boottocht over de rivier. Onderweg zie je voornamelijk veel verschillende vogelsoorten en krokodillen. Na ongeveer één of twee uur varen stap je uit en ga je lopend het park in, op zoek naar wilde dieren, zoals neushoorns, beren, herten en apen. Dikke aanrader! 

Helaas worden er in Chitwan National Park nog steeds ontzettend veel tours aangeboden waarbij je al rijdend op een olifant het park in gaat of waarbij je olifanten kunt wassen in de rivier. Nepal loopt wat dat betreft helaas heel erg achter op andere landen in Azië zoals Thailand. Mijn advies: boek dit soort tours nooit!! Mocht je je afvragen waarom niet, dan raad ik aan om dit artikel te lezen.

boottocht chitwan national park

Ook wanneer je besluit de boottocht achterwege te laten en alleen wandelend het park in te gaan, is dit een aanrader. Het verschil is alleen dat je dan minder ver het park in kunt en daardoor de kans iets kleiner is om dieren te spotten. 

Iedereen die Chitwan National Park bezoekt moet in het bezit zijn van een geldige permit en moet minimaal 2 gidsen bij zich hebben. Dit is verplicht! Ook wanneer je alleen ben gaan er toch 2 gidsen mee en bij meer bezoekers zelfs nog meer gidsen. Dit is puur voor de veiligheid en uit ervaring weet ik dat dit ook echt nodig is, want wanneer je oog in oog staat met een neushoorn, beer of tijger ben je toch blij met genoeg ervaren mensen in de buurt. 

jungle trek chitwan national park

Een meerdaagse tour naar Chitwan National Park

Het is helaas niet mogelijk om in het park zelf te overnachten, maar wel kun je in een dorp aan de rand van Chitwan National Park verblijven. Er zijn verschillende mogelijkheden en verschillende dorpjes. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om via het park van dorp naar dorp te lopen en daar een gedeelte boot, bus of jeep bij te combineren. Overleg met jouw gids de mogelijkheden. 

Zelf hebben wij 2x een 3-daagse tour naar Chitwan National Park gemaakt. De eerste keer zijn we vanuit Sauraha per boot de Rapti Rivier over gegaan. Eerst zijn we 2 uur gaan varen en toen dwars door het park naar het dorp Madi gelopen. Onderweg zagen we verschillende neushoorns, een beer en veel andere wilde dieren zoals herten, vogels en krokodillen. In Madi hebben we 2 nachten doorgebracht in een homestay.

Op dag 2 zijn we weer het park ingegaan. Het Madi gebied staat bekend als het gebied waar de meeste tijgers leven. Helaas zagen we er geen, maar wel weer ontzettend veel neushoorns en andere wilde dieren. De laatste dag zijn we via het park naar een punt gelopen waar de lokale bus komt. Vanuit hier zijn we met de bus terug naar Sauraha gereisd. 

madi chitwan national park
Madi Chitwan National Park

Als je het mij vraagt is deze 3-daagse tour de ultieme Chitwan ervaring. Je ziet een groot gedeelte van het park en de kans dat je wilde dieren ziet is heel erg groot. Ook de ervaring om in een homestay te overnachten is erg leuk. Je kunt deze tour ook combineren met een jeepsafari, door op de laatste dag een hele of halve dag safari te maken en per jeep terug te gaan naar Sauraha. Ook kun je dag 2 achterwege laten en i.p.v 3 dagen, maar 2 dagen het park in te gaan.

chitwan national park
Een plas vol met neushoorns in Chitwan National Park

Tijgers spotten in Chitwan National Park

De tweede keer dat wij voor 3 dagen Chitwan National Park bezochten, gingen we met maar 1 doel het park in: het spotten van een tijger. Er leven in het park zo’n 128 tijgers, maar de kans om ze daadwerkelijk te zien is erg klein. Toch wilden we het proberen en daarom gingen we samen met onze vriend Suresh (onze gids bij onze eerdere bezoeken) en de beste gids op het gebied van het spotten van tijgers, Raju, weer richting Madi. Dit keer kozen we ervoor om vanuit Sauraha met de motor naar Madi te rijden, om zo meer tijd in de Madi omgeving door te kunnen brengen. 

Een uitgebreid verslag van onze zoektocht naar de tijger in Chitwan National Park kun je hier lezen, maar ik kan je verklappen dat het ons is gelukt! Op dag 3 zagen we een prachtige tijger. Een ervaring om nooit te vergeten. Deze tour was totaal niet te vergelijken met de tour die ik hierboven heb beschreven. Wil je tijgers spotten, dan loop je een stuk minder, maar ga je vooral heel lang aan de rand van de rivier zitten wachten tot een signaal van een tijger of tot er een tijger oversteekt. Dit is echt super saai en best wel zwaar, want door de hitte werd ik ontzettend loom en zat ik continu te vechten tegen de slaap.  Maar he, alles voor dat ene doel!

Naast de tijger zagen we maar een handjevol andere dieren: 2 neushoorns, een paar herten en een wild zwijn. Niet te vergelijken met de tientallen dieren op de andere tour, maar ja, het blijft wel een tijger die je hoopt te spotten.

Lees ook: Op zoek naar tijgers in Chitwan National Park

tijger chitwan national park
Een tijger in Chitwan National Park

Op voorhand een tour boeken of ter plekke? 

Het is zeker niet nodig om op voorhand je tour naar Chitwan National Park vast te leggen. Je kunt in principe gewoon richting Sauraha reizen en daar ter plekke met een gids jouw perfecte trip samenstellen. Dit kan via je hotel, maar dat hoeft niet persé. Er lopen genoeg gidsen rond en ook zijn er genoeg boekingskantoren. 

Ben je minder flexibel en wil je liever op voorhand een tour vastleggen, dan kan dat natuurlijk ook. Je kunt dan bijvoorbeeld een pakket boeken via een hotel, gids of eventueel (online) via een reisorganisatie, waarbij de tour, accommodatie en eventueel transport is geregeld. Wel zo makkelijk en je hoeft je verder nergens druk om te maken.

Tip: Ben je op zoek naar een goede (lees: wat mij betreft de beste) gids, dan kan ik van harte Raju Tamang aanbevelen. Hij heeft ontzettend veel ervaring en is een kei in het spotten van wilde dieren, waaronder tijgers. Je kunt contact met hem opnemen via:

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100013833635228
Email: ratamang52@gmail.com
Telefoon: +977 984-5081883

chitwan national park
Raju Tamang

Wat kost een tour naar Chitwan National Park?

De kosten voor een tour naar Chitwan National Park kunnen nogal uiteen lopen. Een pakket kost vaak nu eenmaal meer, dan wanneer je zelf alles zelf regelt. Om het park in te komen betaal je sowieso een permit van 2.000 roepie (€16) per persoon, per dag. Bij meerdere dagen betaal je dus iedere dag een nieuwe permit. Naast de kosten voor het permit zijn er ook nog kosten voor de gidsen en eventueel vervoer en overnachting(en). Een indicatie van deze kosten zijn:

Guide fee halve dag: 2000 roepie (€16) per persoon 

Guide fee hele dag: 4000 roepie (€32) per persoon

Jeep huur halve dag: 12.000 roepie (€96) per jeep 

Jeep huur hele dag: 24.000 roepie (€192) per jeep

Boottrip 1 uur: 1.500 roepie (€12) per persoon

Boottrip 2 uur: 3.000 roepie (€24) per persoon

Overnachting homestay Madi: 600 roepie (€4,80) per persoon per nacht 


*Prijzen februari 2020

chitwan national park
Wachten op een signaal van een tijger

Is een jungle trek in Chitwan National Park veilig?

Regelmatig krijg ik de vraag of het wel veilig is om Chitwan National Park te voet in te gaan en ik moet bekennen dat het niet helemaal zonder gevaar is. Je hebt toch te maken met wilde dieren zoals neushoorns, beren en tijgers en hoewel de kans klein is en deze niet zomaar een mens aan zullen vallen, kom je wel eens in situaties die achteraf gezien best gevaarlijk waren. Zo stonden wij eens oog in oog met een lippenbeer die even een paar seconden overwoog om aan te vallen of niet. Ook liep er een keer onverwacht op hooguit 5 meter een neushoorn achter ons langs. Gelukkig liep dit door juist handelen van de gidsen goed af en hebben wij ons op dat moment geen moment onveilig gevoeld.

Je gids zal voor de tour altijd goede instructies geven hoe te handelen wanneer je oog in oog komt te staan met een wild dier en hij/zij (+ de tweede gids) heeft altijd een lange stok bij om zich af te kunnen weren. Een situatie kan pas echt gevaarlijk worden wanneer er een dier met jong in de buurt is. Dit geldt voor alle diersoorten. Luister daarom altijd goed naar je gids en probeer rustig te blijven. De kans dat er iets gebeurt is enorm klein, maar niet 100% uitgesloten.

chitwan national park

Wilde dieren spotten in Sauraha zonder het park te bezoeken

Het is in Sauraha ontzettend makkelijk om wilde dieren te spotten zonder dat je überhaupt Chitwan National Park bezoekt. Dit komt doordat Sauraha door een rivier gescheiden wordt van het park en dieren, waaronder neushoorns, hier naar toe komen. Wat ik aanraad is om met een gids aan het einde van de dag (na 15.00u) een wandeling langs de rivier te maken. De kans dat je een neushoorn ziet is 95%. Verder is er een behoorlijke kans om herten, krokodillen, wilde zwijnen en vogels te zien. In een hele enkele keer wordt er zelfs een luipaard gespot.

Ook komt het regelmatig voor dat er een neushoorn door het dorp wandelt. Houdt altijd genoeg afstand en ben voorzichtig. De neushoorns die rondom het dorp gezien worden zijn gewend aan mensen, maar het blijven (gevaarlijke) wilde dieren.

krokodil chitwan

Op zoek naar nog meer tips en inspiratie voor jouw reis naar Nepal? Check dan ook:

Sauraha Chitwan
Sauraha

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Nepal

nepal travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

10 comments

Sabine 15 februari 2016 - 02:06

Zo tof dit! Als ik aan Nepal denk is dit zeker niet het eerste wat in me op komt. Bij wildlife spotten denk ik meteen aan Afrika :) Maar dit zou ik echt graag doen, naar Nepal gaan en dan wildlife spotten. Ja echt tof!

Sigrid 15 februari 2016 - 21:53

Het is ook echt te gek!! En idd niet typisch Nepal. Wel een van mijn mooiste dingen daar.

Lizette 15 februari 2016 - 10:03

Gaaf daar he! Ik ben er tien jaar geleden geweest, met veel omwegen, maar de hele route was het absoluut waard. De eerste dag te voet niet veel wildlife gezien, wel krokodillen en wilde kippen (?), maar niet DE neushoorn waar ik zo benieuwd naar was. De tweede dag wel! Zelfs een moeder met een kleintje. Zo bijzonder. Zal het nooit vergeten. Baal alleen soms wel dat ik toen nog met zo’n oude fotocamera rond trok, dus de kwaliteit is niet echt goed, maar de herinnering in mijn gedachten blijft gelukkig.

Sigrid 15 februari 2016 - 21:57

Oooh een baby!! Hoe gaaf (en gevaarlijk) is dat ?Lijkt me echt te gek. Ik ken dat gevoel van die oude camera. Zo veel foto’s van slechte kwaliteit ?

Kees Bikker 15 februari 2016 - 21:00

Hey Sigrid, mooi overzicht van de mogelijkheden! Hoeveel dagen zou jij uittrekken voor Chitwan NP om meer dan alleen een oppervlakkige indruk te krijgen?

Sigrid 15 februari 2016 - 21:52

Ha Kees, ik vond de 3-daagse trekking die wij deden echt heel gaaf. Eerst 2 uur boot, de rest van de dag lopen, dag 2 lopen op zoek naar de tijger, maar helaas niet gezien en dag 3 halve dag lopen en terug op een lokale bus. Slapen in n dorp in een homestay. Dan heb je een mooi beeld van Chitwan en omgeving.

Maaike 14 juni 2019 - 19:13

Leuk artikel! Wij willen ook een paar dagen door het park trekken zoals jij voorstelde. Jouw gids klinkt ook helemaal top! Weet jij of we met hem ook ’s ochtends vroeg met de boot de rivier op kunnen voor de zonsopgang? Alvast bedankt! P.s. Ik ben verslaafd aan je blog. Je schrijft altijd zo leuk met goede tips!

Sigrid 23 juni 2019 - 10:14

Heej Maaike, Sorry voor de late reactie!! Je reactie was per ongeluk in de spambox terecht gekomen :-( #stom Super lief!! Heel fijn om te horen <3 Wat betreft Chitwan: Officieel mag je pas na zonsopgang het park in en vertrekken de boten dan pas, maar je zou het natuurlijk met jullie gids kunnen overleggen. Liefs Sigrid

Lenneke van Nes 19 februari 2020 - 08:30

Hi Sigrid!
Denk je dat een boot wandel trekking van meerdere dagen ook geschikt is met kleine kids (5 en 6?). Of mogen die alleen in een jeep mee?
Groetjes Lenneke

Sigrid 4 maart 2020 - 21:19

Hoi Lenneke, Sorry voor de late reactie. Je berichtje was in mn spambox belandt :-( Ik durf het niet te zeggen. Misschien kun je even contact opnemen met Raju.

Liefs Sigrid

Comments are closed.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights