My Travel Secret ...
Menu
Nepal

Tips voor een bezoek aan Kathmandu, Nepal

Home » Nepal » Tips voor een bezoek aan Kathmandu, Nepal

Als er één stad is waar ik een ontzettende haat/liefde verhouding mee heb dan is het wel Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. Ik word gek van de chaos, het stof, het getoeter om me heen en het constant ontwijken van auto’s, brommers en fietsers. Aan de andere kant ben ik gek op de gezellige (maar ook drukke) straatjes, de tempeltjes op iedere hoek van de straat, de duizenden winkeltjes met te leuke spulletjes die je niet nodig hebt, maar toch niet kunt laten liggen en de indrukwekkende historie met de prachtige gebouwen die ik nog nergens anders heb gezien, zo mooi! 

Kathmandu is absoluut een stad, waar ik de tijd voor nodig had om aan te wennen. De eerste keer, inmiddels alweer 8 jaar geleden, had ik het liefst na een half uur al mijn spullen gepakt en was ik weggevlucht. Ik werd helemaal gek van alle prikkels om me heen en had direct al problemen om normaal te kunnen ademen. De hoeveelheid smog was echt niet normaal, met als gevolg een continue samengeknepen gevoel in mijn longen. Maar hoe langer ik in Kathmandu verbleef en meer delen van de stad leerde kennen, hoe fijner ik het er vond. Deze historische stad heeft je als reiziger ook zo ontzettend veel moois te bieden. 

kathmandu nepal

Inmiddels heb ik Kathmandu diverse keren bezocht. En nee, ik noem mezelf zeker geen Kathmandu-expert, want er is in Kathmandu altijd wel weer iets nieuws te ontdekken. Wel denk ik jou op weg te kunnen helpen om het beste uit jouw bezoek aan Kathmandu te halen. Welke hoogtepunten mag je echt niet missen? Waar te verblijven? De leukste dagtrips? Al mijn persoonlijke tips en (praktische) informatie die ik gedurende onze reizen naar Nepal over Kathmandu heb verzameld deel ik hier met je. 

Inhoud

* Aankomst op Kathmandu International Airport

* De leukste wijken van Kathmandu

* Doen in Kathmandu: deze bezienswaardigheden mag je echt niet missen

* Vervoer in Kathmandu

* Verder reizen vanuit Kathmandu

* De beste tijd om Kathmandu te bezoeken
tips kathmandu

Aankomst op Kathmandu International Airport

Grote kans dat jouw reis door Nepal begint op de luchthaven van Kathmandu. Een klein gedeelte van de reizigers reist over land vanuit bijvoorbeeld India, maar het grootste gedeelte vliegt naar Tribhuvan International Airport. Waar je rekening mee moet houden is dat je als Nederlander voor Nepal altijd een visum nodig hebt. Dit visum kun je bij aankomst op de luchthaven aanvragen, wat vrij makkelijk is, maar waar soms lange wachtrijen voor te vinden zijn. Om de wachttijd te beperken is het mogelijk om online alvast een aanvraag in te dienen. Tijdens deze aanvraag hoef je nog niet te betalen, dit doe je pas op de airport.

Je kunt voor Nepal een 15, 30 of 90 dagen visum aanvragen. De kosten zijn 30, 50 of 125 dollar. Houdt er rekening mee dat dit contant afgerekend dient te worden. Dit kan gewoon in euro’s of dollars. Voor meer (actuele) informatie over een visa (on arrival) voor Nepal, check hier de officiële website van de Nepalese overheid.

visum nepal

Liever op voorhand je visum regelen? Dat kan via het Nepalese consulaat in Amsterdam. Dit is wel iets duurder dan een visa on arrival én je moet er één keer voor op en neer naar Amsterdam.

Zelf heb ik tijdens mijn laatste reis mijn visum bij aankomst op de luchthaven geregeld. Dit ging verrassend makkelijk en ook ontzettend snel. We vlogen met Etihad Airways en kwamen ‘s avonds pas aan in Kathmandu. Ik sprak mensen die overdag arriveerden en die vertelden me dat het echt chaos was op de luchthaven. Ze moesten uren wachten op hun visum en op hun bagage. Een totaal andere ervaring dan de onze. Zo zie je maar dat je daarmee een beetje geluk moet hebben. 

Om wat Nepalees geld te hebben om de taxi naar je hotel te kunnen betalen raad ik aan om een klein bedrag aan euro’s op de luchthaven te wisselen. Dit kan bij een geldwisselkantoor in de aankomsthal naast de desk waar je je visum aanvraagt. Natuurlijk is de wisselkoers op de luchthaven niet de allerbeste, maar ik vond hem persoonlijk ook niet super slecht. Er zijn op de luchthaven ook een aantal geldautomaten, maar deze zijn helaas regelmatig buiten werking. Ook accepteren ze niet alle kaarten. Reken er dus niet al te veel op.

geld wisselen kathmandu airport

De luchthaven ligt op ongeveer 10 kilometer van het centrum van Kathmandu. Wat ik persoonlijk fijn vind is dat je op de airport gewoon een taxi kunt boeken tegen een vaste (schappelijke) prijs, dus geen gezeur met afdingen. Je betaalt misschien iets meer dan op straat, maar dat gaat hooguit over een paar euro. Een prepaid taxi van de airport naar Thamel kost ongeveer 750-1000 roepie (€6,50-€8). Voor onze rit van de airport naar Bhaktapur betaalden we in 2019 1200 roepie (€10)

De leukste wijken van Kathmandu

Eén van de meest lastige keuzes om te maken toen ik Kathmandu voor het eerst bezocht was waar te verblijven? Welke wijk is het leukst en vanuit welke plek is het het handigst om de stad te verkennen? Het aanbod van hotels in Kathmandu is ook gigantisch groot en voor ik het wist zag ik door de bomen het bos niet meer.

Ten eerste, Kathmandu is erg groot. Je kunt nooit alle hoogtepunten in 1 dag zien en zowel de hoogtepunten als de leukste wijken van de stad liggen behoorlijk verspreid. Omdat de meeste mensen zowel de eerste dag(en) als de laatste dag(en) van hun reis in Kathmandu spenderen, raad ik aan om je verblijf in Kathmandu te verdelen over 2 verschillende wijken, zodat je een betere indruk krijgt van de stad. Mijn favoriete wijken op een rij:

tips kathmandu

Thamel: het backpackers centrum van de stad

De meeste backpackers kiezen ervoor om in Thamel te verblijven. Deze wijk ligt redelijk centraal en vanuit hier verken je heel erg makkelijk het historisch centrum van Kathmandu, inclusief het beroemde Durbar Square. Thamel heeft tientallen gezellige kleine straatjes met ontzettend veel leuke winkeltjes en restaurantjes. Een groot gedeelte van Thamel is autovrij wat heel erg fijn is, want het verkeer in Kathmandu is af en toe gekmakend. 

Ook als je geen backpacker (meer) bent, is Thamel een leuke wijk om te verblijven. Er hangt een fijne en relaxte sfeer en het is de ideale plek om nog even goed te gaan shoppen voordat je weer naar huis vliegt. Qua hotels is er genoeg keuze van super low budget tot duurdere en luxueuze hotels.

Verder is er in Thamel voor reizigers echt alles te vinden wat je maar nodig kunt hebben op reis. Denk aan geldautomaten en wisselkantoren, winkels om outdoor spullen te kopen, supermarkten, massagesalons, apotheken, wasserettes en kantoortjes om je trekking en/of excursies te boeken. Toeristischer dan Thamel ga je in Kathmandu niet vinden, maar dan wel op een positieve manier. Thamel is absoluut een dikke aanrader! 

Klik hier voor een overzicht van mijn favoriete boutique hotels in Thamel

thamel kathmandu
Thamel, Kathmandu

Bouddha: het Tibetaans centrum van de stad

De wijk Bouddha is als het ware het boeddhistisch centrum van Kathmandu. Je vindt hier een van de allerbelangrijkste boeddhistische bouwwerken van het land, de iconische Bouddhanath Stupa. De omgeving van deze stupa is ontzettend levendig en er hangt een fijne, (bijna) spirituele sfeer. Je vindt er naast de stupa ook verschillende kloosters. 

Zelf verbleef ik twee keer in de wijk Bouddha en dit beviel ontzettend goed. Ik vond het vooral een hele fijne plek om te acclimatiseren. Ik raad wel aan om een hotel te kiezen dat niet aan de hoofdstraat ligt, maar liever iets meer achter de stupa. Dit zijn veelal rustige, autoloze straatjes. 

reisroute Nepal
Bouddhanath Tempel Kathmandu

Hotel tip Bouddha, Kathmandu

Er zijn in de omgeving van de Bouddhanath tempel genoeg leuke hotels te vinden. Mijn favorieten zijn:

Klik hier voor een overzicht van de leukste hotels in de wijk Bouddha, Kathmandu

tips kathmandu
Bouddhanath Stupa, Kathmandu

Patan

Officieel is Patan, ook wel Lalitpur genoemd, een aparte stad, maar doordat deze stad direct tegen Kathmandu aan ligt voelt het voor mij meer als onderdeel van Kathmandu. Patan is naast Kathmandu en Bhaktapur één van de 3 koningssteden van de Kathmandu Vallei en absoluut een plek die je niet mag missen tijdens je bezoek aan deze stad. Niet alleen Patan Durbar Square is prachtig, ook de straatjes er omheen zijn meer dan de moeite waard. 

Patan is absoluut mijn favoriete plek om te verblijven in Kathmandu. Je vindt er ontzettend veel mooie en sfeervolle accommodaties in authentieke Newari stijl, die ook nog eens heel erg betaalbaar zijn. Patan is veel authentieker en minder toeristisch dan Thamel. Overdag zijn er wel behoorlijk wat dagjesmensen, maar de meeste blijven niet in Patan overnachten. Zelf raak ik niet uitgekeken op Patan. Zelfs na er meer dan een week doorgebracht te hebben, zou ik zo weer terug gaan. Love Patan <3

Tips Kathmandu nepal
Durbar Square Patan

Hotel Tip Patan

In Patan verbleven wij in één van de allerfijnste hotels van al mijn reizen naar Nepal, The Life Story Guesthouse. Helaas heeft dit guesthouse de Corona crisis niet overleefd en heeft het zijn deuren moeten sluiten. Ik had nog even hoop dat nu het toerisme weer op gang komt, dit guesthouse een doorstart zou maken, maar helaas. Maar er zijn gelukkig veel meer leuke, authentieke hotels in Patan te vinden. Mijn favoriete zijn:

Klik hier voor en overzicht van alle beschikbare hotels in Patan

Doen in Kathmandu: deze bezienswaardigheden mag je niet missen

Kathmandu is een stad waar je je zeker niet hoeft te vervelen en waar je minstens een paar dagen nodig hebt om alle (belangrijke) hoogtepunten te zien. Ik raad aan om er ongeveer 2 tot 3 dagen te blijven. Dan heb je genoeg tijd voor de meest belangrijke plekken en krijg je een goede indruk van deze fantastische stad. Je kunt deze dagen natuurlijk heel makkelijk verdelen tussen dagen aan het begin én het einde van jouw reis.

Plekken die je wat mij betreft zeker niet mag missen tijdens een bezoek aan Kathmandu zijn:

Bouddhanath Stupa

Gelegen in de wijk Bouddha en absoluut één van de plekken die je moet bezoeken tijdens je verblijf in Kathmandu, de Bouddhanath Stupa. Dit prachtige bouwwerk is één van de grootste stupa’s ter wereld. Rondom de stupa vind je vele winkeltjes en restaurantjes. Voor boeddhisten is de Bouddhanath Stupa de meest heilige plek van Kathmandu. 

Entree Bouddhanath Stupa: 400rp

Tip: Geniet tijdens zonsondergang van een drankje en/of hapje op één van de vele rooftop restaurantjes. 

Tips kathmandu
Bouddhanath Stupa Kathmandu

Pashupatinath Tempel

De Pashupatinath Tempel is de belangrijkste hindoeïstische tempel van de stad en staat bekend als de tempel waar mensen aan de rand van de heilige Baghmati rivier worden gecremeerd. Dit gebeurd meerdere keren per dag en als je wilt kun je dit tafereel van een afstandje aanschouwen. 

Ik raad aan om een bezoek aan de Pashupatinath tempel te combineren met een bezoek aan de Bouddhanath stupa. Deze twee tempels liggen namelijk redelijk dicht elkaar. Om van de ene naar de andere tempel te lopen is ongeveer 2-2,5 kilometer, maar je kunt natuurlijk ook gewoon voor een paar euro een taxi nemen. 

Entree Pashupatinath tempel: 1500rp

Tip: ieder jaar in februari (soms in maart) vindt er het Shivaratri Festival plaats. Tijdens dit festival wordt de god Shiva geëerd en verzamelen honderden sadhoes zich bij de Pashupatinath Tempel. Erg leuk om mee te maken. 

reisroute nepal
Pashupatinath Tempel Kathmandu

Patan Durbar Square

Zoals eerder gezegd is Patan één van mijn favoriete plekken rondom Kathmandu en mag wat mij betreft een bezoek aan deze prachtige oude stad zeker niet ontbreken tijdens een reis door Nepal. Patan is geweldig en heeft genoeg moois te bieden om je minstens één volle dag te vermaken. 

Entree Patan Durbar Square: 1.000rp

Tip: Heb lunch met uitzicht over Patan Durbar Square. Ons favoriete rooftop restaurant was de Momo King. Prima eten voor een schappelijke prijs en het allermooiste uitzicht over het plein. 

Patan Kathmandu
Patan Durbar Square

Swayambhunath Tempel

De Swayambhunath Tempel, ook wel Monkey Temple genoemd, is voor boeddhisten de op één na meest heilige plek in Kathmandu. Alleen de Bouddhanath Stupa staat hoger. De Swayambhunath Tempel is prachtig gelegen op een heuvel en geeft een mooi uitzicht over de stad en de Kathmandu Vallei, vooral tijdens zonsondergang. 

Vanuit het noorden van Thamel is het ongeveer 3 kilometer naar deze tempel. Je kunt natuurlijk lopen, maar voor ongeveer 300rp kun je ook een taxi nemen. Een fietstaxi is zelfs goedkoper.

Entree Swayambhunath Tempel: 200rp

Swayambunath stupa
Swayambhunath stupa Kathmandu

Kathmandu Durbar Square

Kathmandu Durbar Square is net een openluchtmuseum. Je kijkt er je ogen uit en je kunt er uren rondlopen zonder je te vervelen. Om meer te weten te komen over deze koninklijke stad kun je voor een paar euro een gids huren. 

Entree Kathmandu Durbar Square: 1.000rp. 

Tip: Je kunt Durbar Square met 1 entreebewijs op verschillende dagen bezoeken. Je hebt hier wel een apart toegangsbewijs voor nodig dat je meteen op dag 1 moet aanvragen. Het kost je niks extra’s, alleen hebben ze een pasfoto van je nodig. Informeer bij de ticketoffice hoe dit precies werkt. 

Kathmandu Durbar Square ligt op ongeveer 10-20 minuten lopen van Thamel. De weg er naar toe is erg leuk, maar kan wel behoorlijk chaotisch zijn. Maak zeker een stop bij de mooie Kathesimbu Stupa en kijk je ogen uit op de kleurrijke markt rondom Asan Tol. 

Durbar Square Kathmandu
Kathmandu Durbar Sqare

Heb je niet zo heel veel tijd, maar wil je toch het beste uit je bezoek aan Kathmandu halen of heb je gewoon geen zin om alles zelf te regelen, dan kun je er ook voor kiezen om een georganiseerde tour te boeken. Je kunt deze ter plekke boeken bij één van de vele boekingskantoren in Kathmandu of online. Aanraders zijn:

Klik hier voor een overzicht van alle georganiseerde tours in Kathmandu

Naast bovenstaande bezienswaardigheden en tours in Kathmandu zijn er ook nog ontzettend veel leuke plekken in de Kathmandu Vallei die de moeite waard zijn. Eén plek die je wat mij betreft écht niet mag missen is de koningsstad Bhaktapur. Dit is één van mijn favoriete plekken in Nepal. Je kunt Bhaktapur bezoeken als dagtrip vanuit Kathmandu, maar je kunt ook je reis door Nepal in Bhaktapur starten en hier een nachtje overnachten. Dit heeft mijn voorkeur. Je leest er meer over in mijn artikel over de ideale reisroute voor een rondreis door Nepal.

rondreis nepal
Bhaktapur

Vervoer in Kathmandu

De gemakkelijkste manier om je in Kathmandu te verplaatsen is per taxi. Ze zijn er in overvloed en een ritje kost vaak niet meer dan een paar euro. Spreek je prijs wel af voordat je instapt. Taxi’s herken je heel makkelijk. Het zijn kleine, witte autootjes waar maximaal 3 volwassenen in passen. Bovenop de auto staat (meestal) een geel taxi teken. De chauffeur draagt een geel hesje. Voor een taxirit van Thamel naar populaire plekken zoals Patan of Bouddha betaal je ongeveer 400-500 roepie enkele reis.

Voor kleine stukken binnen de stad kun je ook gebruik maken van fietstaxi’s. Deze zijn nog goedkoper dan gewone taxi’s. Vooral in Thamel zie je er veel. Het is een leuke en handige manier om je te verplaatsen in de drukke drukke binnenstad.

Klik hier voor een overzicht van de leukste tours in Kathmandu

fietstaxi kathmandu
Fietstaxi’s in Thamel

Verder reizen vanuit Kathmandu

Het is vanuit Kathmandu vrij makkelijk om verder te reizen naar andere delen van Nepal. Zeker wanneer het gaat om toeristische bestemmingen zoals Pokhara of Chitwan National Park. Naast lokale bussen, rijden er ook toeristische bussen op vele routes. Mocht je de keuze hebben kies dan voor het laatste, want deze zijn een stuk comfortabeler en nog steeds helemaal niet duur.

De toeristische bus van Kathmandu naar Pokhara en/of Chitwan National Park vertrekt vanaf het Sorhakutte busstation ten noorden van Thamel. Wanneer je de Maps.me app download (sowieso een aanrader!) staat dit busstation ook wel aangegeven als “Pokhara Tourist Bus”. Een ticket kost tussen de 600 en 800rp per persoon en je kunt dit het beste uiterlijk een avond van te voren boeken via je accommodatie. Reis je rondom belangrijke feestdagen, zoals Dashain of Tihar, dan is het noodzakelijk je ticket een aantal dagen van te voren te reserveren.

Ook vanuit het nieuwe Gongabu busstation vertrekken er bussen naar o.a Pokhara, Chitwan en Lumbini. Ook dit busstation ligt ten noorden van Thamel, maar iets verder weg dan het Sorhakhutte busstation. Tickets voor deze bussen kun je online reserveren via 12go.asia. Klik hier voor actuele prijzen en beschikbaarheid.

Reserveer hier online je busticket van Kathmandu naar Chitwan, Pokhara of Lumbini

Wil je vanuit Kathmandu verder reizen naar een bestemming in de Kathmandu Vallei, dan kun je er voor kiezen om met de lokale bus te reizen. Deze is ontzettend goedkoop, maar houdt er rekening mee, dat deze ook behoorlijk oncomfortabel kunnen zijn. Deze bussen worden meestal zo vol mogelijk gepropt. Zelfs wanneer je denk dat er niemand meer bij past, lukt dit nog. Bussen vertrekken vanaf het Ratna Park Busstation, gelegen ten zuidoosten van Thamel. Voor bussen van en naar Bhaktapur (en Nagarkot) is hier een aparte stop gemaakt. Deze staat op Maps.me duidelijk aangegeven.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om van en naar Kathmandu te reizen met een privé chauffeur of zelfs met het vliegtuig. Dit zijn de duurste, maar veruit de meest comfortabele opties. Informeer bij je accommodatie of een speciaal boekingskantoor voor de mogelijkheden.

kathmandu tips

De beste tijd om Kathmandu te bezoeken

De beste reistijd om Nepal en dus ook Kathmandu te bezoeken is maart/april en oktober/november. Het weer is in die maanden over het algemeen het best met veel zon en weinig regen. In oktober/november is de kans op mooie, heldere uitzichten op de Himalaya het grootst. Van juni t/m september regent het het meest en december t/m februari kan het in Kathmandu erg koud zijn met ‘s nachts temperaturen richting het vriespunt. 

Zelf bezocht ik Kathmandu in Februari t/m April en Oktober/November. Eind Februari was het echt heel erg koud, vooral ‘s nachts. Nu ben ik een behoorlijke koukleum, maar wat ik me van deze trip kan herinneren is dat ik ‘s nachts met legging, sokken en 3 lagen t-shirts in bed lag en overdag met een dik fleece vest rondliep. Maart, April en Oktober was het zowel overdag als ‘s avonds heerlijk aangenaam weer. November was ook prima, maar je merkte dat het vooral aan het einde van de maand ‘s avonds behoorlijk snel af begon te koelen. Dan was een dikke shawl en/of fleecevest zeker geen overbodige luxe. 

weer kathmandu
Dikke vesten tijdens ons bezoek aan de Pashupatinath Tempel in februari

Op zoek naar nog meer tips en inspiratie voor jouw reis naar Nepal? Check dan ook:


Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Nepal

nepal travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights