My Travel Secret ...
Menu
Azië / Nepal / Wildlife

Wildlife spotten in Nepal: Chitwan of Bardia National Park?

 

Home » Wildlife » Wildlife spotten in Nepal: Chitwan of Bardia National Park?

 


 

Eén van de meest gestelde vragen die ik krijg van reizigers die naar Nepal gaan, is welk National Park ik adviseer om naar toe te gaan voor het spotten van wildlife: Chitwan of Bardia National Park? Eerlijk gezegd vind ik ze beide meer dan de moeite waar, dus als je genoeg tijd hebt, raad ik aan ze allebei te bezoeken. Heb je dit niet en moet je een keuze maken, dan zet ik de voor-en nadelen voor je op een rij. Deze zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring.

 

 

Bereikbaarheid

 

Qua bereikbaarheid wint Chitwan het boven Bardia. Chitwan National Park is zowel vanuit Kathmandu, als Pokhara hartstikke makkelijk bereikbaar per bus. De rit duurt ongeveer 5-6 uur en de weg er naar toe is voor Nepalese begrippen best goed. Bardia is een ander verhaal. De rit van Kathmandu naar Bardia National Park duurt op z’n minst 14 uur en de weg is ronduit slecht. Er is maar 1 keer per dag een rechtstreekse bus, een nachtbus. Deze rijdt van Kathmandu naar Thakurdwara, een klein dorpje aan de rand van het park. Heb je deze rechtstreekse bus niet, dan heb je een extra stop in Ambassa en duurt je reis nog langer. Een andere optie om bij Bardia National Park te komen, is door te vliegen van Kathmandu naar Nepalganj en vanuit hier door te reizen naar Bardia National Park (ongeveer 3 uur). Qua comfort een prima oplossing, maar de prijs van 160 euro voor een vlucht van nog geen uur, vind ik erg prijzig. De laatste optie is een jeep te huren en je vanuit Kathmandu naar Bardia te laten rijden, maar ook dit is een duur grapje.

 

Mijn ervaring: Chitwan National Park is prima bereikbaar, om in Bardia National Park terecht te komen moet je of een nachtje afzien of diep in de buidel tasten. Wij kozen voor het laatsten, maar hebben daar geen moment spijt van gehad.

 

Chitwan of Bardia

Boottocht over de Rapti rivier, Chitwan National Park

 

 

Wildlife spotten

 

De reden waarom wij naar Bardia National Park wilden, was dat we heel graag tijgers in het wild wilden spotten. Hoewel er in Chitwan meer tijgers leven, is de kans om ze daadwerkelijk te zien in Bardia een stuk groter. Dit komt omdat het gebied waar ze leven, in Bardia meer geconcentreerd is dan in Chitwan. Dus kom je echt voor de tijgers, dan zou ik sowieso naar Bardia gaan. Chitwan daar en tegen, staat weer bekend om de grote populatie Indische neushoorns. Vandaag de dag leven er meer dan 550 in tegenstelling tot Bardia waar er nog geen 50 leven. De kans om een neushoorn te spotten in Chitwan is echt heel erg groot en een super leuke ervaring. In Bardia moet je iets meer geluk hebben. Naast neushoorns en tijgers leven er in beide parken nog veel meer diersoorten, zoals luipaarden, lippenberen, olifanten en veel verschillende vogelsoorten.

 

Mijn ervaring: Wildlife spotten (met name het spotten van tijgers) gaat gepaard met heel veel geluk. Helaas ontbrak het ons hieraan in Bardia National Park.  De dagen dat wij hier waren was het simpelweg te heet (lees: +40 graden) en van de dieren zagen wij amper activiteit. Wel hadden we het geluk dat we buiten het park bij toeval een neushoorn in de rivier zagen. In Chitwan National Park hadden we meer geluk en zagen we veel (heel veel) neushoorns en hadden we een ontzettend gave ontmoeting met een lippenbeer. Ook zagen we veel vogels, krokodillen, apen en een olifant.

 

Chitwan of Bardia

Neushoorn in Chitwan National Park

 

 

Off the beaten track

 

Wil je tijdens jouw reis liever niet te veel andere reizigers tegen komen, dan is Bardia National Park absoluut de place to be. Doordat het een stuk lastiger bereikbaar is, kiezen de meeste reizigers uiteindelijk toch voor Chitwan, wat resulteert in een handje vol reizigers in Bardia National Park. Super fijn als je het mij vraagt. Toch is het ook in Chitwan heel makkelijk om de menigte te ontlopen. De meeste reizigers blijven in Sauhara en omgeving, maar je kan er ook voor kiezen naar een ander deel van het park te gaan.

 

Mijn ervaring: In Bardia National Park heb ik amper andere toeristen gezien. Wij verbleven bij een kleinschalige homestay waar wij sowieso de enige gasten waren. In het park zelf was er één plek waar meerdere mensen zaten, omdat dit de plek was waar je het beste uitzicht had over de rivier. In Chitwan National Park ben ik 2 keer geweest. De eerste keer bleef ik samen met een vriendin in Sauhara wat hartstikke leuk was. De 2e keer was het in Sauhara een stuk drukker met (luidruchtige) Chinezen en kozen wij er voor om samen met onze 2 gidsen een 3 daagse trekking te voet te doen en onderweg te slapen in een klein dorpje aan de rand van het park. Uiteindelijk was dit het hoogtepunt van onze reis door Nepal.

 

Chitwan of Bardia

Jungle trek in Bardia National Park

 

Prijzen

 

Wat betreft de prijzen die je ter plekke kwijt bent, voor bijvoorbeeld accommodatie en een jungle trek, komen Chitwan en Bardia National Park redelijk overeen. In de buurt van beide parken vind je zowel budget accommodatie, als wat luxere opties. Over de prijs van een jungle trek, boottocht of jeepsafari is vaak te onderhandelen.

 

Op zoek naar de leukste accommodaties in Chitwan National Park? 

 

Op zoek naar de leukste accommodatie in Bradia National Park?

 

 

Chitwan of Bardia

Thakurdwara, Nepal

 

 

Conclusie

 

Zoals eerder gezegd zijn beide parken absoluut een bezoek waard. Het ligt er een beetje aan hoeveel tijd je in Nepal hebt en wat je het liefste wilt zien/doen. Kom je voor de tijger dan raad ik aan om naar Bardia National Park te gaan, maar zorg dan wel dat je genoeg tijd hebt. Het is, volgens mij, niet de moeite om voor hooguit 1 á 2 dagen heel de reis af te leggen en daarbij hoe langer je blijft, hoe groter de kans op het spotten van een tijger. Persoonlijk heeft Chitwan National Park een speciale plek in mijn hart. Mijn 1e ervaring was al top en de 2e nog veel beter. Mocht je de kans hebben om beide parken te bezoeken, dan absoluut doen!

 

 

Ben jij al eens in één van deze parken geweest? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

 

 

Voor meer informatie over Chitwan en Bardia National Park, check dit:

 

Tips voor een bezoek aan Chitwan National Park

Off the beaten path: Bardia National Park, Nepal

Reisroute: 3 weken Nepal

 

 

Chitwan of Bardia

Neushoorn in Chitwan National Park

 

Chitwan of Bardia

Het “dorp” nabij Chitwan NP waar wij verbleven

 

Bardia of Chitwan

Bardia National Park

 

Chitwan of Bardia

Visetende krokodillen in Chitwan National Park

 

 

*Dit artikel bevat één of meerdere affiliate links, lees meer hierover.

 

Geverifieerd door MonsterInsights