My Travel Secret ...

My Travel Diary #13: Patan en Kathmandu

by Sigrid
Nepal
Home » Azië » My Travel Diary #13: Patan en Kathmandu

Na dik 4 jaar zijn we eindelijk weer terug in Nepal. Terug in één van de allermooiste en meest authentieke landen waar ik ooit ben geweest. De eerste dagen van deze reis brachten we door in Bhaktapur en Panauti. Daarover kun je meer lezen in ons vorig reisoverzicht. Nu het vervolg van deze reis, een bezoek aan Patan en aan de hoofdstad van Nepal, Kathmandu. 

Koningsstad Patan

Van Panauti reizen we door naar de stad Patan. We pakken de lokale bus en dat is weer een hele belevenis. Iedere keer wanneer we denken dat de bus nu echt wel vol genoeg zit en de chauffeur wat ons betreft wel aan mag rijden, blijken er toch zomaar nog 30 extra mensen mee te kunnen. Wanneer we eindelijk wegrijden hangen er een aantal jongens aan de deur, buiten de bus en iedere keer wanneer er iemand langs de weg staat en aangeeft graag mee te willen rijden stopt de chauffeur braaf om diegene in de laten stappen. Hoe is mij een vraag, maar toch lukt het iedere keer weer. Wij hebben geluk dat we bij het instappen een zitplaats hebben kunnen bemachtigen. Erg comfortabel zijn deze niet, maar alles beter dan staan op een halve m².

bus nepal
Er kan altijd nog meer bij…

Patan is naast Bhaktapur en Kathmandu één van de 3 koningssteden van Nepal. De andere 2 hebben we tijdens eerdere reizen al eens bezocht, maar Patan hebben we iedere keer overgeslagen. Waarom vraag ik me nu achteraf wel af, want Patan blijkt echt prachtig te zijn. Qua ligging ligt Patan direct ten zuiden van Kathmandu. De grens is de heilige Bagmati rivier. Met de taxi is het heel makkelijk (en goedkoop) om ook vanuit Patan de belangrijkste bezienswaardigheden van Kathmandu te verkennen. Het is dus eigenlijk een prima plek om te verblijven wanneer je een bezoek brengt aan Kathmandu. 

patan

Wij verblijven in Patan in een ontzettend leuk en sfeervol hotel, The Life Story Guest House. Dit hotel bevindt zich op 5 minuten lopen van Patan Durbar Square en is rustig gelegen aan een mooi plein met een prachtige tempel. Het is een ontzettend mooi, authentiek Newari huis. Klein nadeel is dat de plafonds er heel erg laag zijn, maar gelukkig net hoog genoeg voor ons om te kunnen staan. 

Klik hier voor al mijn tips voor een bezoek aan Kathmandu

De dagen in Patan brengen we vooral door in het oude centrum. Het is een beetje te vergelijken met Bhaktapur, alleen hadden wij in Bhaktapur iets meer het gevoel van ruimte, in tegenstelling tot de nauwe, maar zeker ook gezellige straatjes van Patan. Door het hele oude centrum zijn de gevolgen van de aardbeving van 2015 nog steeds goed zichtbaar, toch is er gelukkig ook al veel gerestaureerd. Met name Patan Durbar Square ziet er echt fantastisch uit. 

patan durbar square

Het meeste indruk maakt de zogenaamde GoudenTempel. Deze tempel ligt ietwat verstopt, maar eenmaal gevonden stuiten we op een geweldig mooie gouden tempel. Klinkt misschien kitsch, maar het blijkt gelukkig verre van dat te zijn. 

gouden tempel patan
De Gouden Tempel Patan

Chaotisch Kathmandu

Na 4 dagen doorgebracht te hebben in Patan verhuizen we naar hartje Kathmandu. We verblijven in één van de mooiste en meest sfeervolle hotels van Nepal, 3 Rooms by Pauline. Deze accommodatie bevindt zich in de prachtige Babar Mahal, een voormalig Rana paleis. Tegenwoordig vind je hier verschillende restaurants en winkeltjes waar je super leuke Nepalese spullen kunt kopen van hoge kwaliteit. 

De eerste dag brengen we o.a een bezoek aan Kathmandu Durbar Square. Hier bezoeken we het Kumari huis en hebben we het “geluk” dat de Kumari zich die dag in het openbaar zal vertonen. De Kumari van Kathmandu is een meisje van ongeveer 5 jaar oud en zij wordt gezien als een levende godin. Het moment dat ze zich laat zien is nogal bizar. Eerst staan we met zo’n honderd andere mensen te wachten op “het” moment. Er wordt ons vooraf duidelijk gemaakt dat foto’s en/of video’s maken ten strengste verboden is. Doe je het toch en word je betrapt, dan loop je het risico dat je telefoon/camera in beslag wordt genomen. Op het moment dat het meisje te voorschijn kwam begonnen mensen te bidden. Lang duurde dit alles niet, want na een seconde of 10 had ze het wel gezien en liep ze weer weg. 

durbar square

Normaal gesproken kan het centrum van Kathmandu best wel druk en vooral chaotisch zijn, maar doordat het Dashain festival van start is gegaan trekken de meeste mensen naar hun familie in de dorpen waar ze zijn opgegroeid. Rondom het lokale busstation is het één grote chaos, maar toeristische plekken zoals Thamel en de Bouddhanath tempel zijn verbazend rustig en dat voelt heerlijk. 

De Bouddhanath tempel is één van onze favoriete plekken in Kathmandu. Deze tempel is één van de belangrijkste boeddhistische tempels van Kathmandu. Er hangt altijd een ontzettend fijne sfeer en wij vinden het erg leuk om er mensen te kijken. Eigenlijk willen we niet al te lang blijven hangen, maar voor we het weten zijn er een aantal uur verstreken. 

Bouddhanath Tempel Kathmandu
Bouddhanath Tempel Kathmandu

Op één van de laatste dagen van ons verblijf in Kathmandu word ik ziek, voedselvergiftiging! Waar ik het precies heb opgelopen weet ik niet, wel weet ik nu dat het iets ontzettends vervelends is, zeker wanneer je binnen een paar dagen een lange busreis voor de boeg hebt. Steeds wanneer ik denk dat het wel gaat en we een stukje gaan lopen, kunnen we 400 meter later weer omdraaien, om terug naar het hotel te rennen. Ellende! De busrit zie ik enorm tegenop, maar gelukkig kom ik deze (met behulp van een aantal pillen Imodium) verrassend goed door. 

Waar we na Kathmandu precies naartoe gaan lees je in de volgende update. Je kunt ons natuurlijk ook “live” volgen via Instagram en Instagram Stories. Namaste!

Liefs Sigrid xx

Klik hier voor een overzicht van alle reisdagboeken

bouddhanath tempel
Bouddhanath Tempel Kathmandu
patan
Patan
Patan Durbar Square
Patan Durbar Square
Bouddhanat Tempel
Bouddhanath Tempel

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Nepal

nepal travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights