My Travel Secret ...
My Travel Secret
olifanten Thailand
Azië Thailand Wildlife

Olifantenopvang Thailand: welk park is nu echt diervriendelijk?

Home » Thailand » Olifantenopvang Thailand: welk park is nu echt diervriendelijk?

Tijdens onze reis door zuidoost-Azië wilden wij graag een diervriendelijke olifantenopvang in Thailand bezoeken en dat bleek een stuk lastiger dan verwacht. Het aanbod olifantenopvangcentra is in Thailand ontzettend groot. Op iedere hoek van de straat vind je wel een folder van een “diervriendelijke” opvang, waar het rijden op olifanten verboden is. Dit wordt vaak benadrukt, want ze zijn er anno 2019 (gelukkig) wel achter dat dit door (voornamelijk) westerse toeristen niet meer geaccepteerd wordt. Maar houdt dat dan in dat deze opvangcentra daadwerkelijk het beste voor hebben met de dieren?

Een paar jaar geleden reisden wij 3 weken door Cambodja. Tijdens deze reis bezochten we een geweldig olifantenproject in Mondulkiri, the Elephant Valley Project. Hier worden olifanten opgevangen die jarenlang in gevangenschap hadden geleefd en hard hadden moeten werken voor hun “baas”. Het project werkt nauw samen met de lokale bevolking. Alles draait daarbij om bewustzijn creëren en mensen de kans te geven om hun olifant uiteindelijk een leven te geven dat iedere olifant verdient, een leven in vrijheid.

olifantenopvang Thailand
Elephant Valley Project Cambodja

Een project zoals the Elephant Valley Project kost natuurlijk handenvol geld. De olifanten moeten onderhouden worden en de lokale mensen, die er werken hebben recht op loon. Om dit te financieren is het project open voor bezoekers, maar één ding word je vanaf het eerste moment meteen duidelijk gemaakt, het draait hier allemaal om de olifanten en niet om de bezoekers. Dit houdt in absoluut GEEN contact met de dieren, dus ook niet wassen of voeren.

Dit klinkt allemaal misschien best wel streng, maar dit project laat een olifant weer olifant zijn. Ze lopen vrij rond op een terrein van 1500 hectare beschermd bos en mogen doen en laten wat zij willen. Natuurlijk worden ze wel in de gaten gehouden, want het zijn geen wilde dieren, vaak met een trauma, maar alles gebeurt op gepaste afstand. Jij als bezoeker kunt zien hoe de dieren zich voortbewegen door de jungle, wat ze eten en hoe ze een bad nemen. Je wandelt met ze mee, maar zoals gezegd, altijd op gepaste afstand.

Olifanten Thailand
Elephant Valley Project Cambodja

Een project zoals deze olifantenopvang in Cambodja, daar waren wij naar op zoek in Thailand. Een project waar het welzijn van de dieren centraal staat en dat bleek dus niet mee te vallen. Waar het eigenlijk op neer kwam, is dat bijna alle projecten in Thailand draaien om het wassen en voeren van de dieren door bezoekers. Ze benadrukken wel dat het rijden op de dieren ten strengste verboden is, wat natuurlijk een goede zaak is, maar het draait nog steeds om het tevreden houden van de bezoekers, boven het welzijn van de dieren.

Het wassen en voeren van de olifanten kan in de ogen van veel mensen geen kwaad. Maar vaak realiseren die mensen zich niet, dat deze olifanten ook gewoon wilde dieren zijn. Er kan altijd plotseling een gevaarlijke onvoorspelbare situatie ontstaan, waarbij gewonden (of erger) vallen. Dat wil je toch niet? Wat veel mensen ook niet weten is dat tuberculose een groot probleem is onder olifanten in gevangenschap en dat dit overgebracht kan worden naar mensen. Een serieus gezondheidsrisico wanneer je in contact komt met een olifant of wanneer je je nat laat spuiten door een olifant. Iets om zeker goed over na te denken. Daarbij, voor wie is het wassen van een olifant nodig? Een olifant kan zich prima zelf wassen, daar heeft hij onze hulp echt niet voor nodig. Ik vind, laat een olifant gewoon olifant zijn!

olifanten wassen thailand
Voor wie doen we dit nu eigenlijk?
Olifanten Thailand
Olifant gaat zelf in bad, Elephant Valley Project (Cambodja)

Maar hoe weet je nu welk olifantenopvangcentrum ethisch verantwoord is? Dat is dus het probleem. Zelf zag ik door de bomen echt het bos niet meer en had ik vraagtekens bij bijna alle parken. Ieder park noemt zichzelf wel een “sanctuary”, een “ethical experience” of “eco friendly”. Maar in feite blijkt zo’n naam eigenlijk helemaal niks te zeggen, het is meer een marketing trucje om meer mensen aan te spreken.

Na onze reis kwam ik in contact met World Animal Protection. Zij erkennen het probleem. Op hun website hebben ze een zeer informatieve blogpost staan met 6 tips voor het uitzoeken van een goede olifantenopvang. Een must read wanneer jij op reis gaat naar Thailand en ook een olifantenopvang wilt gaan bezoeken. Ook wezen zij mij op ChangChill, een olifantenkamp in de buurt van Chiang Mai, dat zij samen met de reisindustrie hebben omgevormd tot een 100% diervriendelijke opvang. Ben je dus op zoek naar een verantwoorde olifantenopvang in Chiang Mai, dan is dit een plek waar je met een gerust hart naar toe kunt gaan. Verder heeft World Animal Protection een lijst opgesteld met olifantvriendelijke opvangplekken in Azië. Op deze lijst staan nog een aantal andere dierplekken in Thailand.

diervriendelijke olifantenopvang Thailand
ChangChill, Thailand

Helaas kwamen deze tips voor ons te laat. Wij besloten uiteindelijk geen olifantenopvang meer te bezoeken, maar op zoek te gaan naar een ander (nog beter) alternatief, een park waar je olifanten in het wild kunt spotten. We kwamen uit bij een van de populairste parken van Thailand, Khao Yai National Park en bij Kui Buri National Park. Vooral die laatste is een dikke aanrader voor het spotten van olifanten in het wild. Je hebt nooit 100% garantie om de dieren te zien, maar in Kui Buri is de kans over de 90%. Dat heb je ,volgens mij, in zuidoost-Azië nergens anders. Wij deden een jeepsafari en zagen uiteindelijk meer dan 20 wilde olifanten. Een ervaring waar geen olifantenopvang aan kan tippen.

olifanten in het wild thailand
Een groep wilde olifanten in Kui Buri National Park

Op zoek naar nog meer tips om wilde dieren te spotten in Azië? Check dan ook:

diervriendelijke olifantenopvang Thailand
ChiangChill, Thailand

Klik hier voor een overzicht van alle Thailand artikelen

Thailand
*Dit artikel schreef ik in samenwerking met World Animal Protection Nederland. Een organisatie die ik voor 200% steun.

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Mirre
  3 augustus 2019 at 09:38

  Wat een mooi artikel. Je hebt helemaal gelijk. Dieren moeten in het wild gewoon met rust gelaten worden, maar het aantal leefgebieden wordt steeds kleiner door menselijke exploitatie van de gebieden. Het is daarom goed dat wij gebieden inrichten die speciaal voor de dieren zijn, zonder menselijke inmenging! Dat je ze van een afstandje wel kunt bekijken, vind ik alleen maar goed ivm educatie. Onbekend maakt immers onbemind.

 • Reply
  Lydia
  12 februari 2020 at 16:05

  Bovenaan het artikel staat dat het over olifantenopvang in Thailand. Als ik het ga lezen gaat het over Cambodja . Geen enkele opvang in Thailand is bezocht. Er staat een verkeerde tekst boven want is reklame voor een park in Cambodja. Elephant Nature Park bij Chiang Mai is een diervriendelijk park. Daar gaan de olifanten zichzelf wassen en de bezoekers kijken toe. Heel goede film en uitleg over hun werk. Over elke olifant het verhaal waar die vandaan komt. Mooie dagtocht, niet goedkoop, maar het geld is voor de verzorging en het voedsel van de dieren. Een aanrader.

  • Reply
   Sigrid
   12 februari 2020 at 17:42

   Klopt, uiteindelijk heb ik zelf geen opvang in Thailand bezocht, omdat ik door de bomen het bos niet meer zag en dat ik er uiteindelijk voor heb gekozen om naar Kui Buri NP te gaan. Dat is in ieder geval 100% diervriendelijk. Na mijn reis heb ik contact gehad met World Animal Protection en nu weet ik dat er in Thailand enkele diervriendelijke olifantenopvang centra zijn in Thailand, waaronder Elephant Nature Park en daar heb ik ook naar verwezen in dit artikel.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.