My Travel Secret ...

Geldzaken India: beperk onnodige transactiekosten met een Wise kaart

by Sigrid
geldzaken india wise kaart
Home » Azië » Geldzaken India: beperk onnodige transactiekosten met een Wise kaart

Ga je op reis naar India en wil je graag geld besparen op (onnodige) pin-en transferkosten, dan raad ik aan om op voorhand een Wise account te openen en een Wise kaart aan te vragen. Door dit te doen, hebben wij tijdens 3 maanden India behoorlijk veel geld kunnen besparen. Hoe we dit deden en hoe jij dit ook kan, deel ik hier met je.

Mocht je je afvragen wie of wat Wise is: Wise is een online bank. Door bij hen een gratis rekening te openen en een betaalpas aan te vragen kun je op reis een stuk voordeliger geld opnemen (en verzenden), dan met een reguliere bankpas of creditcard. Dit geldt niet alleen voor India, maar voor veel meer landen. In het begin was ik zelf een beetje sceptisch, omdat ik het idee had dat er ergens een addertje onder het gras moest zitten. Ik heb nou eenmaal niet zo heel veel vertrouwen in banken. Maar nu wij inmiddels een aantal jaar fulltime reizen en dus regelmatig geld opnemen en verzenden naar het buitenland, weet ik het zeker…met Wise kun je écht heel veel geld besparen op (onnodige) pin-en transferkosten, zeker in een land als India.

wise kaart India

Wise in het kort

Wanneer je een Wise account aanmaakt, kun je direct een fysieke Wise kaart aanvragen. Dit is geen must, maar wel handig als je goedkoop geld op wilt nemen in het buitenland. Doe je dit niet, dan kun je alsnog gebruik maken van de virtuele Wise kaart en bv goedkoop geld overschrijven naar een (buitenlandse) betaalrekening of de Wise kaart te koppelen aan Google of Apple Pay. Toch raad ik aan een fysieke kaart aan te vragen, want deze is wat mij betreft onmisbaar op reis.

Het openen van een Wise account en het aanvragen van de Wise kaart is gratis, je betaalt alleen €7 voor het verzenden van de kaart. Je kun kiezen tussen een Wise Visa card en een Wise Mastercard. Mijn voorkeur heeft de Visa card, omdat Visa naar mijn mening net iets beter wordt geaccepteerd. Klik hier voor meer informatie over de Wise kaart.

De Wise kaart is een debit kaart. Dit houdt in dat je eerst geld op je Wise rekening moet zetten, voordat je het kunt overschrijven of op kunt nemen. Heel logisch natuurlijk, maar met credit cards werkt het net iets anders. Geld overmaken naar je Wise rekening doe je heel makkelijk via Ideal. Wat handig is, is dat je naast je standaard Euro rekening ook nog potjes buitenlandse valuta kunt aanmaken. Ga je bijvoorbeeld op reis naar India, dan kun je een potje Indiase rupees maken. Dit is gunstig wanneer je in India wilt pinnen met je Wise kaart of goedkoop geld over wilt maken naar een Indiase rekening. Daarover later meer. De wisselkoers bij Wise is altijd gunstiger dan bij de traditionele Nederlandse banken.

Klik hier om direct een gratis Wise kaart aan te vragen

geldzaken india

Geld besparen op pinkosten in India met Wise

Ten eerste hebben wij met onze Wise kaart veel geld bespaard op pinkosten. Dit komt doordat je in India per transactie maximaal maar 10.000 INR (€112) op kunt nemen. Bij geen een bank hebben wij een hoger bedrag kunnen pinnen. Met mijn ASN pinpas betaal ik per transactie €3,50 standaardkosten + 1,2% over het totale bedrag. Dat is bijna €5 per transactie van 10.000 INR. Pinnen met creditcard (ICS Mastercard) kost me €4,50 + 2% koersopslag. In dit geval bijna €7 per transactie. En dan heb ik het nog niet over de kosten die je eventueel betaalt aan de lokale bank.

Geld opnemen met een Wise kaart is een stuk goedkoper. Ten eerste kun je tot €200 per maand gratis opnemen. Je betaalt over dat bedrag geen kosten aan Wise, eventueel wel aan de lokale bank, maar gelukkig zijn er in India diverse banken die geen opnamekosten rekenen (o.a Canara, SBI en Yes Bank). Pin je meer dan €200 in de maand, dan betaal je via Wise €0,50 per transactie + 1,75%. Dat is ongeveer €2,50 per transactie van 10.000 INR. Dit is toch een stuk voordeliger dan pinnen met creditcard of pinpas. Voorheen rekende Wise kosten wanneer je geld opnam in het weekend. Gelukkig is dit inmiddels niet meer het geval.

wise kaart India
De SBI bank rekent geen opnamekosten. Als wij in India pinden, deden we het hier of bij de Canara bank.

Pinkosten beperken in India

Om pintransacties en dus kosten te beperken probeerden wij in hotels, restaurants en winkels zoveel mogelijk te pinnen i.p.v cash te betalen. Dit deden we door binnen ons Wise account een potje Indiase rupees (INR) te openen. Het storten van rupees naar je Wise account kan heel makkelijk via Ideal en de kosten hiervan zijn ongeveer €0,75 per 10.000 INR (€112). Uiteraard kun je niet overal pinnen. Wat dat betreft is India nog niet zo ver als bijvoorbeeld Brazilië, maar vooral in toeristische gebieden zoals Rishikesh, Goa en Kerala, lukte dit op heel veel plekken wel. Heel soms werd er een pintoeslag gerekend, maar dit was eerder uitzondering dan regel.

In grotere hotels konden we meestal wel pinnen, maar bij kleine, lokale homestays niet. Daarvoor vonden we een andere (goedkope) oplossing: geld overmaken naar India via UPI, Unified Payment Interface. Een systeem waar ik voor onze reis nog niet eerder van had gehoord.

pinnen india
In dit soort hippe barretjes, konden wij 9 van de 10 keer gewoon pinnen.

Snel en goedkoop geld overmaken naar India via UPI

Je zult tijdens je reis door India zien dat de locals bijna alles betalen door een QR code op hun telefoon te scannen. Van grote aankopen tot kleine dagelijkse boodschappen, alles gaat via die QR code. Dit systeem werkt o.a via Google Pay en is gekoppeld aan een unieke UPI ID. Iedereen met een bankrekening in India heeft zo’n UPI ID, dus ook de lokale homestay eigenaren.

Nou is het zo dat wij Nederlanders helaas (nog) niet op deze manier kunnen scannen en betalen, maar met Wise account kun je vanuit je INR of EUR potje wel heel makkelijk en goedkoop geld overmaken naar een unieke UPI ID in India. Je hebt hiervoor 3 dingen nodig:

 • Emailadres van de ontvanger
 • Volledige naam van de ontvanger
 • UPI ID

Deze 3 gegevens moeten 100% matchen met het UPI ID account, anders lukt de transactie niet. Ik heb wel eens gehad dat iemand een ander emailadres gaf, dat dus niet aan het desbetreffende Google Pay account was gekoppeld en dat werkt dus niet. Mijn ervaring is dat dit 9 van de 10 keer goed gaat.

Geld overmaken naar India via UPI

De stappen die je binnen je Wise account neemt om geld over te maken naar een UPI ID in India zijn:

 1. Selecteer het potje van waaruit je geld wilt versturen (INR of EUR)
 2. Klik bovenaan op “sent”
 3. Klik op “add a recipient’ (of selecteer een account dat je eerder al hebt opgeslagen)
 4. Selecteer de munteenheid van de ontvanger, in dit geval dus INR
 5. Klik op “enter bank details”
 6. Klik op “someone else”
 7. Bij deze stap vul je de bankgegevens in. Automatisch staat nu “local bank account” geselecteerd, maar hier selecteer je “UPI” (staat er langs)
 8. Vul emailadres, volledige naam en UPI ID in
 9. Vul het bedrag in dat je wilt versturen
 10. Selecteer de reden waarom je geld verstuurd. Ik koos altijd voor “payments to friends”
 11. Je krijgt nu een overzicht te zien van de transfer. Je hoeft alleen maar alles even te controleren en te bevestigen.

Wanneer je op deze manier betaalt, ontvangt de ontvanger het geld binnen enkele seconden. Super handig. Ook kost de transactie jou maar 30 INR (=€0,35), ongeacht de hoogte van het bedrag. Dit systeem werkt ideaal bij kleinschalige homestays/hotels waarvan de eigenaar jouw contactpersoon is. In grotere hotels dus niet, maar daar kun je meestal gewoon per pin betalen.

Wij vonden het ideaal om op deze manier geld over te kunnen maken en dus niet de hele tijd te hoeven pinnen. Natuurlijk zorgden we wel voor dat we altijd genoeg cash achter de hand hadden, in het geval de transactie niet zou lukken, maar dit is maar 1 keer het geval geweest. In 1 maand Kerala hebben we uiteindelijk maar 5 keer 10.000 INR uit de muur gehaald en de rest betaald via UPI of ter plekke gepind met onze Wise kaart. Dit heeft ons behoorlijk wat geld bespaard.

Ook hebben wij op deze manier kunnen regelen dat een homestay eigenaar voor ons treintickets boekte en wij hem meteen geld konden sturen via UPI. Treintickets boeken in India is voor buitenlanders namelijk nogal een uitdaging, zeker wanneer je geen lokaal telefoonnummer hebt. Dit was voor ons de ideale oplossing en voor de homestay eigenaar een hele kleine moeite.

Open nu een Wise account en bespaar ook veel geld op reis

geld overmaken naar India via UPI
Geld overmaken naar India via UPI

Check hier alle artikelen over India

India Travel Guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights