My Travel Secret ...

Rondreis Guatemala: onze reisroute en praktische tips

by Sigrid
Rondreis Guatemala
Home » Guatemala » Rondreis Guatemala: onze reisroute en praktische tips

Tijdens onze reis door Midden-Amerika reisden we 4 weken door het prachtige Guatemala. We bezochten de eeuwenoude tempels van Tikal, gingen op zoek naar de nationale vogel en werden verliefd op het prachtige meer van Atitlan. Een overzicht van onze rondreis Guatamala en handige tips voor het plannen van jouw reis vind je hier.

Aankomst op Guatemala-Stad Airport

We wisten op voorhand, dat Guatemala-Stad niet echt een hele relaxte plek zou zijn om te verblijven. We proberen de stad dus zo veel mogelijk te vermijden. Helaas is dat op dag 1 niet mogelijk, want we arriveren om 20.00u pas vanuit Costa Rica in Guatemala-Stad en we kunnen niet direct door reizen naar onze eerste bestemming: Rio Dulce.

Gelukkig vinden we een heel leuk hostel vlakbij het busstation, waar we de volgende ochtend de bus naar Rio Dulce kunnen nemen. Het valt ons meteen op, dat Guatemala-Stad ontzettend Amerikaans is. Echt overal waar we kijken zien we reclame en fastfoodketens, iets wat ik eigenlijk helemaal niet had verwacht. Echt onveilig heb ik me in Guatemala-Stad niet gevoeld, maar de stad maakt ’s avonds laat wel een beetje een grimmige indruk.

rondreis guatemala

Van Guatemala-Stad naar Rio Dulce

Op dag 2 begint onze rondreis Guatemala pas echt. Van Guatemala-Stad reizen we af richting Rio Dulce. We moeten de bus van 06.00u nemen, om er zeker van te zijn dat we de laatste boot van Rio Dulce naar ons hostel niet missen. Ondanks, dat we niet heel ver van het busstation zitten besluiten we toch maar even een taxi te nemen, want om ’s ochtends vroeg/’s nachts nou met al onze spullen over straat te gaan lopen, lijkt ons geen goed plan.

Op het busstation pinnen we voor de zekerheid nog wat geld, want we kunnen bij ons hostel aan de Rio Dulce niet pinnen en ook niet met creditcard betalen. De busrit duurt in totaal ongeveer 7 uur en de bus is verrassend comfortabel. Met het openbaar vervoer door Guatemala reizen blijkt ontzettend makkelijk te zijn.

rondreis Guatemala
Guatemala backpacken

Rio Dulce

De Rio Dulce is een 43 kilometer lange rivier in het oosten van Guatemala. Hij stroomt van het grootste meer van Guatemala, Lake Izabal, richting de golf van Honduras. De omgeving van Rio Dulce is echt prachtig en een absolute must-visit wanneer je houdt van rust en natuur. Je kunt de omgeving van de Rio Dulce bezoeken vanuit Rio Dulce stad of vanuit Livingston en Puerto Barrios, beide gelegen aan de kust gelegen.

Wij kiezen er voor om vanuit Rio Dulce stad de openbare boot richting Livingstone te nemen en ons onderweg te laten droppen bij ons hostel, Hotelito Perdido. De laatste openbare boot gaat rond 14.30u, houdt hier rekening mee. Mocht je deze tijd niet halen, dan ben je helaas aangewezen op een privé boot, die uiteraard een stuk duurder is. De rit van Rio Dulce naar Hotelito Perdido duurt ongeveer een uur en is geen hele comfortabele rit. Mocht je de kans hebben, ga dan achterin de boot zitten!

Reisroute Guatamala
Rio Dulce Guatemala

Hotelito Perdido is echt een pareltje! Het is een kleinschalige accommodatie, direct aan het water met mooie bungalows en een prachtige tuin. Ze hebben zowel privé als gedeelde kamers. Hotelito Perdido ligt niet direct aan de Rio Dulce zelf, maar aan een zijrivier. Je kunt vanuit hier allerlei leuke activiteiten ondernemen zoals kayakken, hiken naar Livingston of Biotopo Chocon Machacas bezoeken, waar je een kleine kans hebt om zeekoeien in het wild te zien.

Het is aan te raden om minimaal 3 nachten in de omgeving van de Rio Dulce te verblijven. De kans is namelijk groot dat je op dag 1 laat arriveert en dat je op de laatste dag weer vroeg verder moet reizen. Blijf je 3 nachten, dan heb je in ieder geval 2 volle dagen in dit prachtige gebied. Zeker de moeite waard!

Je overnacht al vanaf €23 per nacht bij Hotelito Perdido. Klik hier voor meer informatie

Van Rio Dulce naar Belize

We blijven in de eerste instantie maar heel kort in Guatemala, want we combineren onze rondreis door Guatemala met een bezoek aan Belize. Vanuit het garifuna dorp Livingstone gaat er dagelijks een boot richting Punta Gorda in het zuiden van Belize. In de eerste instantie had ik gelezen dat deze boot maar 2 keer per week ging, maar dat blijkt niet te kloppen. Check voor de zekerheid de vertrektijden/dagen van Livingstone naar Punta Gorda bij je hostel of neem contact op met Happy Fish Travel in Livingstone (info@happyfishtravel.com). Via hun kun je ook tickets kopen voor een goede prijs. Wij betaalden 200 Quetzal p.p.

Voordat je Guatemala per boot verlaat, moet je nog 80 Quetzal vertrekbelasting betalen. Dit kun je doen bij het immigratiekantoor  in de hoofdstraat van Livingstone. Zorg dat je dit hebt geregeld voordat je naar de boot gaat zodat je dit niet op het laatste moment nog moet regelen.

Lees hier alles over onze reis door het mooie Belize

Guatemala backpacken
Livingstone, Guatemala

Van Belize naar El Remate (Tikal)

Vanuit San Ignacio in Belize steken we de grens weer over richting Guatemala. We worden meteen aangesproken door een taxi chauffeur die ons wel naar El Remate wil brengen. We geven aan dat dit niet nodig is, omdat we de bus nemen, maar wanneer hij ons een prijs aanbiedt die maar ietsjes duurder is dan de bus gaan we overstag. Later blijkt, dat de prijs die wij betalen echt veel te laag is, maar omdat de chauffeur net vanuit Flores toeristen naar de grens heeft gebracht en dus al de volle prijs heeft ontvangen kunnen wij voor een prikkie mee terug rijden. Een win-win situatie!

Wanneer je van Belize naar Guatemala reist betaal je bij de grens $20 vertrekbelasting. Je kunt dit niet met creditcard betalen, zorg dus voor contant geld (40 Belize dollar of 20 US dollar). Eenmaal in Guatemala kun je niet direct aan de grens pinnen, maar kun je wel geld wisselen. Een paar kilometer na de grens vind je wel een 5B pinautomaat, waar je waarschijnlijk alleen met VISA kaart kunt pinnen. In zowel Flores als El Remate kun je ook pinnen.

El Remate, Guatemala

De meeste toeristen die Tikal in Guatemala bezoeken verblijven in Flores of in de buurt van Tikal. Wij kiezen er voor om er tussenin te gaan zitten, in El Remate. El Remate is een rustig dorp, dat prachtig is gelegen aan het Peten Itza meer en  het is een prima uitgangspunt om Tikal te bezoeken. Ook vind je hier een mooi natuurreservaat, Biotopo Cerro Cahui, waar je goed kunt hiken en wilde dieren kunt spotten.

Wij overnachten bij het Sun Breeze hotel in het midden van het dorp. Hier hadden we een prima kamer met niet al te veel poespas. Wil je wat meer in de natuur zitten dan raad ik Posada del Cerro aan. Dit ligt naast het meer en Biotopo Cerro Cahui.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van Posado Del Cerro (9.0*)

Guatemala reizen
El Remate Guatemala

Tikal

Als er één plek is in Guatemala, die je absoluut niet mag missen is het wel Tikal. Zelf had ik niet heel veel verwachtingen van Tikal. Ik ging er wel van uit dat het mooi zou zijn, maar had nooit verwacht dat het zo’n ontzettende indruk zou maken. Tikal is echt geweldig en zeker één van de hoogtepunten van onze Guatemala rondreis. De ligging is fantastisch, midden in de ongerepte jungle van de Peten provincie. Wanneer je tempel nummer 5 beklimt zie je zo ver het oog reikt alleen maar jungle. De kans op het zien van wilde dieren is hier dan ook ontzettend groot. Wij zagen sowieso ara’s, toekans, papegaaien, brulapen, slingerapen en neusberen en hier hoefden we niet heel veel moeite voor te doen, zo gaaf!

Lees ook: Alles wat je moet weten over een bezoek aan Tikal

quatemala
Tikal Guatemala

Wij bezochten Tikal met een tour vanuit El Remate. We moesten wel mee met een groep, want het is niet toegestaan om de zonsopkomst zonder gids te bezoeken. Achteraf hadden we die zonsopkomst wel achterwege kunnen laten, want het was uiteindelijk veel te bewolkt. Na “zonsopkomst” zijn we op eigen houtje het terrein gaan verkennen. Houdt er rekening mee dat het bij Tikal ontzettend heet kan zijn, zorg dus voor een hoed/pet, zonnebrandcreme en heel veel water. Je kunt op het terrein zelf niet eten, maar wel iets te drinken halen.  Net buiten de ingang, vlakbij de parkeerplaatsen, kun je wel iets eten. Een bezoek aan Tikal is absoluut een must en het was één van onze hoogtepunten van onze reis door Midden-Amerika.

Tikal Guatemala
Tikal, Guatemala

Van El Remate/ Flores naar Semuc Champey

Vanuit El Remate reizen we af richting Semuc Champey. We hebben lang getwijfeld om dit te doen, maar we wilden dit natuurfenomeen toch graag met eigen ogen zien. De reden waarom we twijfelden was dat we bang waren dat Semuc Champey een beetje overhyped zou zijn en dat het er te druk zou zijn met feestende backpackers. Bovendien had ik gelezen dat de rit tussen Coban en Semuc Champey echt een drama zou zijn.

Lees ook: Tips voor een bezoek aan Semuc Champey

quatemala
Semuc Champey Guatemala

De rit van Coban naar Semuc Champey was inderdaad geen hele fijne rit. Vooral de laatste 11 kilometer naar Lanquin en het stuk tussen Lanquin en Semuc Champey was een ramp. Vanuit El Remate zijn we in totaal zo’n 11 uur onderweg geweest om in Semuc Champey te komen, maar toch vond ik het absoluut de moeite waard om dit prachtige park te bezoeken.

Je kunt vanuit El Remate of Flores heel makkelijk een shuttle bus boeken naar Semuc Champey. Dit is wel een stuk duurder dan met de lokale bus, maar het scheelt je ontzettend veel tijd en comfort. Ik raad het dus zeker aan.

backpacken guatemala
Semuc Champey

Van Semuc Champey naar ??

We zijn er in de eerste instantie niet uit waar we vanuit Semuc Champey heen willen reizen. We hebben de lange busrit vanuit El Remate naar Semuc Champey net achter de rug en we hebben geen zin om 2 dagen later weer zo’n lange busrit te gaan doen door bijvoorbeeld rechtstreeks van Semuc Champey naar Lake Atitlan of Antigua te reizen.

We kiezen er uiteindelijk voor om een stop te maken bij Biotopo de Quetzal. Dit natuurreservaat is de kans om de nationale vogel van Guatemala te spotten, de Quetzal. Vanuit Semuc Champey zijn we ongeveer 6 uur onderweg inclusief een lunch stop in Coban. Verblijf je in Lanquin dan is het maar 4-4.5 uur naar Biotopo de Quetzal. Wij namen een shuttlebus naar Coban en hier stapten we over op een lokale bus naar het natuurreservaat.

Guatamala
Biotopo de Quetzal, Guatemala

Biotopo de Quetzal

Biotopo de Quetzal is een leuke stop als je houdt van jungle en het spotten van vogels. Toch was het hier veel moeilijker om wilde dieren/vogels te zien dan in bijvoorbeeld Tikal of El Remate. Misschien kwam het door het weer, want het regende met vlagen, maar onze gids moest echt heel erg z’n best doen om maar één quetzal te spotten. Biotopo de Quetzal is een nevelwoud en ontzettend mooi. Je kunt hier echt prachtig wandelen. Ons hotel, Ranchitos del Quetzal, lag direct langs het park en de tuin van het hotel was minstens zo mooi als het park zelf. Hier zagen wij dan ook die ene Quetzal. Een leuke stop tussen Semuc Champey/ Flores en Guatemala-City/Antigua.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van Ranchitos de Quetzal

Biotopo de Quetzal naar Antigua

Van Biotopo de Quetzal reizen we door naar de stad Antigua. Eerst nemen we de bus naar Guatemala-City en hier stappen we over op een taxi naar Antigua. De totale rit duurt ongeveer 6 uur.

Antigua is echt een van de allerleukste steden die ik ooit heb bezocht. Het is authentiek en hip tegelijkertijd en het is hét startpunt voor de populaire 2-daagse hike naar de Acetenango vulkaan. De architectuur is in Antigua echt fantastisch en achter iedere deur schuilt een prachtige binnenplaats of tuin. Er zijn honderden toffe koffietentjes en lunchcafeetjes. Het mooiste uitzicht over de stad en de nabij gelegen Agua vulkaan hebben we vanaf het Cerro de la Cruz uitzichtpunt. Deze plek is een must visit wanneer je Antigua bezoekt.

We verblijven tijdens ons bezoek aan Antigua in een ontzettend mooie en sfeervolle accommodatie, Casa Elena. Dit guesthouse bevindt zich aan de rand van Antigua, op ongeveer 10 minuten lopen van het stadscentrum.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van Casa Elena (9.6*)

Van Antigua naar Lake Atitlan

Om van Antigua naar Lake Atitlan te reizen boeken we een shuttle van Antigua naar Panajachel. Achteraf hadden we beter een shuttle direct naar San Pedro kunnen boeken, maar op het moment van boeken hadden we nog geen idee in welk dorp aan Lake Atitlan we zouden verblijven. Op aanraden van onze gastheer van Casa Elena boeken we een accommodatie in San Pedro.

San Pedro ligt precies aan de andere kant van Lake Atitlan dan Panajachel. We moeten dus met de boot het meer oversteken. Zodra we de bus uitstappen worden we samen met een paar andere toeristen aangesproken door een aardige meneer die ons voor een leuke prijs wel naar San Pedro wil brengen. We trappen er bijna in! Natuurlijk vraagt deze aardige meneer veel te veel geld en snel draaien we ons om en lopen weg van de groep.

Het botensysteem bij Lake Atitlan is eigenlijk heel simpel. Tussen Panajachel en San Pedro gaat regelmatig een rechtstreekse openbare boot. Dit duurt ongeveer 40 minuten en kost Q25. Er is ook nog een andere openbare boot tussen Panajachel en San Pedro, maar deze stopt bij de andere dorpen zoals San Marcos en Santa Cruz. Ook deze vertrekt regelmatig.

Lees ook: Tips voor een bezoek aan Lake Atitlan

Rondreis Guatemala
Rondreis Guatemala

San Pedro, Lake Atitlan

De eerste 2 nachten bij Lake Atitlan verblijven we dus in San Pedro. Dit is het backpackers dorp bij het meer. Zelf vind ik San Pedro een behoorlijke tegenvaller. Misschien dat het door het weer komt (het is continue ontzettend bewolkt), maar ik voel het niet. Het meer en de nabij gelegen San Pedro vulkaan zijn mooi, maar ik mis de “wauw”. We twijfelen om de vulkaan te beklimmen, want het is zo ontzettend bewolkt dat we waarschijnlijk amper uitzicht hebben vanaf de top. We besluiten om de moeite te besparen.

rondreis guatemala

Santa Cruz, Lake Atitlan

Na 2 nachten San Pedro verhuizen we naar Santa Cruz. Het weer klaart spontaan op en onze accommodatie blijkt een fantastisch mooi en luxe appartement te zijn met een geweldig uitzicht over het meer en de San Pedro vulkaan. Wat een plek is dit! Het appartement ligt op ongeveer 15-20 minuten lopen van Santa Cruz en de wandeling er naar toe is echt prachtig. We bezoeken vanuit hier verschillende dorpen rondom het meer en maken een te gekke hike naar de Indian Nose. Vanuit hier hebben we echt een prachtig uitzicht over het meer.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van de Atitlan Sunset Lodge

Lake Atitlan is het eindpunt van onze Guatemala reis en wat voor één! Deze plek heeft zo ontzettend veel te bieden en is ideaal voor wie op zoek is naar mooie natuur, cultuur en gave activiteiten. Via Antigua reizen we terug naar de airport van Guatemala-Stad. Onze reis door Guatemale én door midden-Amerika zit er helaas weer op. Een reis om nooit te vergeten!

Guatemala reis
Santa Cruz de Laguna

Tips voor het plannen van jouw rondreis door Guatemala

  • Je kunt in Guatemala prima op eigen houtje rondreizen met het openbaar vervoer of speciale shuttle bussen. De shuttle bussen zijn aan te raden voor lange afstanden, want deze besparen je veel tijd en comfort. Ze zijn in verhouding wel vrij prijzig. Zo betaalden wij voor de rit van El Remate naar Semuc Champey bijvoorbeeld 25-30 euro p.p. Je kunt een shuttle bus heel makkelijk tot 1 dag voor vertrek reserveren.
  • Niet bang om auto te rijden in het buitenland? Dan zou je er eventueel voor kunnen kiezen om een auto te huren in Guatemala. Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar we zijn verschillende mensen tegengekomen die het wel deden en die het echt ideaal vonden. Bovenstaande route is goed met een auto af te leggen. Ik zou alleen Semuc Champey overslaan en in plaats vanuit via Belize te reizen, rechtstreeks van Rio Dulce naar Tikal te gaan.  Een auto huur je al vanaf 395 euro per week. Klik hier voor meer informatie.
  • Wil je liever niet heel je reis zelf regelen, maar gebruik maken van een reisexpert met jarenlange ervaring in Guatemala? Neem dan eens een kijkje op de website van Better Places. Zij bieden ontzettend mooie reizen aan, die je op maat kan laten maken naar jouw wensen.
  • Wanneer je minder dan 90 dagen in Guatemala (of midden-Amerika) verblijft heb je geen visum nodig.
  • De vertrekbelasting voor Guatemala is 80 quetzal over land en 30 dollar wanneer je vliegt. In het laatste geval zit deze belasting (bijna altijd) inbegrepen in je vliegticket.
  • De beste reistijd om Guatemala te bezoeken is november t/m april.
  • Pinnen kan in Guatemala best wel lastig zijn. Bij veel pinautomaten worden alleen VISA kaarten geaccepteerd. De BAC bank accepteert vrijwel alle bankpassen, maar zit niet overal in Guatemala. Verder raad ik aan om altijd een creditcard mee te nemen naar Guatemala. Bij voorkeur een VISA kaart. Heb je geen VISA kaart, dan raad ik aan ruim voor vertrek eventueel een Revolut card aan te schaffen.
reisroute Guatemala
Rondreis Guatemala

Op zoek naar nog meer tips en inspiratie voor jouw reis naar Guatemala? Check dan ook:

Rondreis Guatemala
Antigua, Guatemala

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Guatemala

guatemala travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

5 comments

Jolien 18 augustus 2018 - 13:20

Wat leuk, zo’n andere reis dan wij. Jullie hadden ook 3 weken, wij maar 2. Maar veel onbekende plekken waar ik zeker nog eens voor terug wil komen!

Sigrid 18 augustus 2018 - 14:13

Heej Jolien! Leuk jou hier te zien ;-) Ik ben nu wel heel benieuwd naar jullie route. Jullie hebben de Acetenango gedaan he? Dat is voor ons nog wel iets om ooit voor terug te gaan, maar wij hadden er aan het einde van onze reis echt geen puf meer voor ;-) Trouwens nog veel meer plekken waarvoor ik ooit nog terug naar Guatemala wil x Sigrid

Dominique | dominiquetravels.com 7 juli 2019 - 09:10

Gaaf! Ik twijfelde heel erg of ik dit jaar weer eens naar Centraal Amerika zou gaan, dat zou dan Guatemala zijn geworden of naar Nepal zou gaan. Het is uiteindelijk Nepal geworden, maar Guatemala staat ook nog hoog op mijn lijstje!

Sigrid 7 juli 2019 - 11:00

Voor mij zou de keuze niet zo moeilijk zijn. Guatemala is geweldig, maar kan echt niet tippen aan Nepal ;-) Wanneer ga je? Wij gaan dit jaar ook weer terug.

Comments are closed.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights