My Travel Secret ...

Tips voor een bezoek aan Wilpattu National Park, Sri Lanka

by Sigrid
Wilpattu National Park
Home » Sri Lanka » Tips voor een bezoek aan Wilpattu National Park, Sri Lanka

Ga je op reis naar Sri Lanka en ben je op zoek naar een park waar je veel bijzondere dieren in het wild kunt spotten? Dan is een bezoek aan Wilpattu National Park een dikke aanrader. Wilpattu ligt in het noordwesten van Sri Lanka. Het is het grootste en oudste nationale park van het land. Gedurende de oorlog was het voor meer dan 20 jaar gesloten, maar sinds een jaar of 10 is het weer geopend voor toerisme. Wij bezochten Wilpattu National Park onlangs en hier deel ik al mijn tips voor een bezoek aan dit fantastische park.

Tips wilpattu np
Inhoud

1. Wilpattu National Park in het kort

2. Wilpattu National Park: onze ervaring

3. Zo regel je een jeepsafari in Wilpattu National Park

4. Een jeepsafari vanuit Annuradhapura, Negombo of Kalpitiya

5. Wat mee te nemen tijdens een jeepsafari?

6. De leukste accommodaties nabij Wilpattu National Park

7. De openingstijden en entreeprijs van Wilpattu National Park

8. De beste tijd om Wilpattu National Park te bezoeken

9. De bereikbaarheid van Wilpattu National Park

Wilpattu National Park
Wilpattu National Park

Wilpattu National Park in het kort

Wilpattu National Park is één van de beste plekken in Sri Lanka om luipaarden in het wild te spotten. Toch kiezen de meeste toeristen voor een bezoek aan Yala National Park boven Wilpattu National Park, waardoor het in Wilpattu een stuk rustiger is. Voor ons een goede reden om juist voor een bezoek aan dit park te kiezen. Doordat Wilpattu National Park voor lange tijd gesloten was en het een oppervlakte heeft van meer dan 1.300km² , is niet helemaal duidelijk hoeveel luipaarden er precies leven. Wel worden er regelmatig één of meerdere luipaarden in het park gespot, wat duidt op een gezonde populatie.

Wilpattu National Park is één van de mooiste en meest diverse parken in Sri Lanka. Naast luipaarden leven er nog zo’n 30 andere zoogdiersoorten, waaronder de olifanten, lippenberen, sambar herten, waterbuffels en mangoests. Ook leven er een groot aantal vogelsoorten, reptielen en amfibieën.

Je kunt Wilpattu National Park bezoeken vanuit 2 verschillende gates: 1. de main Gate of te wel de Hunuwilgama gate. Dit is de gate niet ver van de A12 (hoofd)weg tussen Annuradhapura en Puttalam. De andere gate ligt aan de westzijde van het park, vlakbij het dorp Eluwankulama. Wanneer je over de openbare weg van de ene naar andere gate rijdt is de afstand tussen de gates zo’n 82 kilometer. De main gate is de meest populaire gate, maar het is niet zo dat je hier de meeste wilde dieren spot. Wat dat betreft staan beide gates gelijk en zijn ze beide de moeite waard.

safari wilpattu national park
Op safari in Wilpattu National Park

Wilpattu National Park: onze ervaring

Wij bezochten Wilpattu National Park in december 2019. We wisten dat december misschien niet de meest ideale tijd was om het park te bezoeken, maar we wilden het zo graag zien, dat we toch de gok namen. We boekten een kamer bij The Backwaters, een eco resort aan de rand van het park, vlakbij de Eluwankulama gate.

Het hotel was werkelijk fantastisch. Het lag midden in de natuur, direct aan een prachtige rivier, waar tijdens ons verblijf zelfs een wilde olifant kwam badderen. Op loopafstand lag een mooi natuurgebied met een groot meer, waar we verschillende apensoorten zagen waaronder de “purple faced langur”. Deze soort komt alleen voor in Sri Lanka.

Wilpattu
Natuurgebied vlakbij The Backwaters, Wilpattu National Park

De ochtend dat wij op safari zouden gaan werden we wakker van de regen. Niet zomaar een beetje regen, maar het goot. Al snel werd duidelijk dat de safari niet door kon gaan, omdat vanwege een overstroming de gate de hele dag gesloten bleef. We baalden als een stekker en zetten al onze hoop op één van de komende dagen.

Helaas regende het de eerste 24 uur zo ontzettend veel, dat al snel duidelijk werd dat de gate bij Eluwankulama een aantal dagen gesloten zou blijven. Het hele gebied was ondergelopen en het was simpelweg te gevaarlijk om het park in te gaan. We hadden de keuze om naar de main gate af te reizen, maar het weer was zo slecht, dat de kans om wilde dieren te spotten ontzettend klein was. We kozen er voor om eerst naar een andere bestemming te reizen en eventueel later terug te komen.

Wilpattu

Een week later reisden we van Jaffna via Annuradhapura naar de main gate van Wilpattu National Park. Het weer was inmiddels opgeknapt. We boekten een hotel op loopafstand van de hoofdingang van het park en regelden een jeep, zodat we diezelfde middag nog op safari konden.

De safari was te gek. Het park was nog mooier dan verwacht. Het enige jammere was dat de paden in het park door het vele regenen van de afgelopen tijd, zo slecht waren, dat het best lastig was om rond te rijden en wilde dieren te spotten. We zagen wel veel verschillende dieren, maar geen luipaard, olifant of lippen beer. Toch was het een ervaring om niet te vergeten en is een bezoek aan Wilpattu National Park wat mij betreft een dikke aanrader wanneer je op reis gaat naar Sri Lanka.

Wilpattu National Park

Zo regel je een jeepsafari in Wilpattu National Park

Je kunt Wilpattu National Park alleen bezoeken met een officieel geregistreerde jeep. Deze zul je via je hotel, een touroperator of ter plaatse moeten regelen. De meeste hotels bieden zogenaamde “Safari pakketten” aan, waarbij de jeep, gids, entree, maaltijden en eventueel overnachting is inbegrepen. Check altijd goed wat er wel en niet is inbegrepen en of het een privé safari is of met een groep. 

Het is ook mogelijk om ter plaatse een jeep te regelen. Je moet er alleen rekening mee houden dat er een bepaald aantal jeeps per dag beschikbaar zijn en dat er dus altijd een kleine kans is dat alle jeeps volgeboekt zijn. Is dat het geval dan kun je waarschijnlijk altijd nog een last minute safari boeken, maar vaak ben je dan wel iets duurder uit. 

wilpattu national park
Jeepsafari Wilpattu National Park

Een “losse” jeep regel je niet bij de officiële ingang van het park, maar op de kruising tussen de hoofdweg en de weg richting de hoofdingang van het park. Hier staan meestal één of meerdere jeeps te wachten op klanten. Staat er geen, vraag dan even rond. Er is altijd wel iemand die je verder kan helpen. 

Wil je het park bezoeken vanuit de gate bij Eluwankulama, dan raad ik aan om je safari (op voorhand) via je hotel te regelen, want aan deze kant van het park zijn maar een handjevol jeeps beschikbaar. 

De gemiddelde kosten voor het huren van een “losse” jeep met chauffeur in Wilpattu National Park zijn: 

4.500-6.500 roepie voor een halve dag safari

9.000-11.000 roepie voor een hele dag safari 

Naast deze kosten betaal je ook entree tot het park + service tax en tax voor de jeep. Dit is 15 dollar p.p + taxes wat bij ons uitkwam op 3900 roepie p.p entree, inclusief tax. Verder moet je er rekening mee houden dat wanneer je een hele dag op safari gaat en je zelf een jeep regelt, je ook zelf moet zorgen voor een lunchpakket. Dit kun je eventueel via je hotel regelen.

wilpattu safari
De kruising tussen de hoofdweg en de hoofdingang van Wilpattu National Park

Wanneer je een “safari pakket” boekt, ben je vaak duurder uit, maar wordt wel alles voor je geregeld en hoef je zelf nergens aan te denken. Je kunt kiezen tussen een halve dag safari of een hele dag. Tijdens een halve dag safari breng je vroeg in de ochtend of laat in de middag ongeveer 3-4 uur door in de jungle. Op deze tijdstippen zijn wilde dieren over het algemeen het actiefst en is de kans het grootst om ze te zien.  

Tijdens een hele dag safari, heb je de kans om dieper de jungle in te gaan en kun je langer in het leefgebied van de dieren blijven. Toch is het lastig om te zeggen of daarmee ook de kans groter is om bijvoorbeeld luipaarden te spotten. Wilde dieren spotten blijft een kwestie van heel veel geluk hebben. 

wilpattu np
Langoeren in Wilpattu np

Qua kosten lopen de prijzen voor all in safari pakketten nogal uiteen. Voor een halve dag safari moet je rekenen op prijzen van minimaal €45-€60 p.p en voor een hele dag €70 en €120. Zoals eerder gezegd check goed wat is inbegrepen en wat niet! 

Een goede budget optie voor een halve dag safari is dit pakket via Lakpura Tours. Deze touroperator heeft in Sri Lanka al jaren een goede naam. Voor een halve dag safari in Wilpattu National Park betaal je bij 2 personen ongeveer €22 p.p voor de jeep en ter plaatse regel je een permit voor het park: 15 dollar p.p + taxes. Ben je met meer mensen, dan wordt de prijs zelfs een stuk goedkoper. Groot voordeel is dat je deze tour tot 24 uur voor aanvang gratis kunt annuleren. Altijd handig wanneer je plannen wijzigen. Klik hier voor meer informatie.

wilpattu sri lanka

Een safari naar Wilpattu National Park vanuit Annuradhapura, Negombo of Kalpitiya

Het is ook heel makkelijk om een safari naar Wilpattu National Park te maken wanneer je een aantal dagen verblijft in Annuradhapura, Negombo of Kalpitiya. Veel hotels bieden complete pakketten aan, inclusief vervoer. Dit is handig wanneer je niet al te veel tijd wilt verliezen en het meeste uit je trip wilt halen. 

Het handigst om dit te doen is vanuit Annuradhapura, omdat het vanuit hier maar 40-45 kilometer is naar de hoofdingang van het park. Ik raad aan om te kiezen voor een dagtrip, omdat je anders best veel tijd kwijt bent met reizen. 

Een aanrader is deze privé dagtour vanuit Annuradhapura. De prijs voor deze tour is ongeveer €115 p.p bij 2 personen, inclusief vervoer, permit en maaltijden. Ben je met meer personen, dan ben je zelfs iets goedkoper uit. Klik hier voor actuele prijzen en meer informatie.

wilpattu sri lanka
Neushoornvogel Wilpattu National Park Sri Lanka

Verblijf je in Negombo, dan betaal je iets meer, omdat de afstand tussen Negombo en Wilpattu National Park een stuk groter is (150 kilometer enkele reis) Reken op minimaal  €140 tot €160 p.p voor een tour van 2 personen. Klik hier voor meer informatie. 

Wilpattu National Park
Wilpattu National Park

Wat mee te nemen naar Wilpattu National Park 

  • Camera/ telefoon
  • Paspoort
  • (regen)jas/vest
  • Zonnebrand
  • Pet/hoed/zonnebril
  • Insectenspray
  • Water
  • Maaltijden indien niet inbegrepen
safari sri lanka

De leukste accommodaties nabij Wilpattu National Park

Het aanbod hotels nabij Wilpattu National Park is redelijk groot. Prijzen variëren van super low budget tot extreem duur. Wij kozen voor een verblijf bij The Backwaters in Eluwankulama en dit hotel is echt een aanrader. Het is met stip één van mijn favoriete hotels in Sri Lanka. Duurzaamheid staat bij The Backwaters op 1. Zo zijn alle materialen die gebruikt zijn voor de bouw van deze accommodatie gerecycled en is er niet één boom gekapt tijdens de bouw.

Naast een jeepsafari in Wilpattu National Park kun je bij The Backwaters nog meer hele gave en betaalbare excursies boeken. Denk daarbij aan TukTuk Village tour, een bootsafari en een dolfijnen tour naar Kalpitiya. Ook kun je een kayak of fiets huren. Informeer bij manager Tarique naar de mogelijkheden.

hotel wilpattu national park
The Backwaters, Wilpattu National Park

Ben je op zoek naar een goede budget optie, dan is Green Sapphire Holiday Resort een aanrader. Deze accommodatie bevindt zich niet ver van de main gate van het park. Je boekt hier al een tweepersoons kamer vanaf €22 per nacht. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen.

Openingstijden en entreeprijs Wilpattu National Park

Wilpattu National Park is het hele jaar door geopend van 6.00u-18.00u. In uitzonderlijke gevallen sluit het park zijn ingangen, bijvoorbeeld wanneer de paden onbereikbaar zijn door slecht weer, zoals bij ons het geval was.

Entree tot het park kost 15 dollar per persoon + 15% tax. Daarbovenop komt 8 dollar service charge per groep en 250 roepie per jeep. Wanneer je met 2 personen reist komt dit neer op zo’n 3.900 roepie p.p

Wilpattu National Park hoofdingang
De hoofdingang bij Wilpattu National Park

De beste tijd om Wilpattu National Park te bezoeken

De beste tijd om Wilpattu National Park te bezoeken is mei t/m september. Dit is het droge seizoen en de kans om wilde dieren te zien is in deze periode het grootst. Ook februari t/m april is een prima periode voor een bezoek aan dit park, alleen heb je in maart en april te maken met de “inter moesson”, waardoor je een iets grotere kans op regen hebt dan van mei t/m september.

Als ik iets geleerd heb van onze reis door Sri Lanka is dat nergens in Azië het weer zo onvoorspelbaar is dan hier. Wij hadden tijdens het plannen van onze reis rekening gehouden met de moesson, maar na een week viel deze planning al helemaal in de soep. Ik raad aan om zeker wel rekening te houden met de moesson wanneer je je reis door Sri Lanka plant, maar dat je wel een beetje flexibel blijft, door bijvoorbeeld hotels en tours te boeken die je tot vlak voor aankomst nog kosteloos kunt annuleren. Veel hotels op Booking.com hebben deze optie en ook de meeste tours via Get Your Guide.

Wilpattu

De bereikbaarheid van Wilpattu National Park

Wilpattu National Park ligt ongeveer 190 kilometer ten noorden van de hoofdstad Colombo, 150 kilometer ten noorden van de kustplaats Negombo en 40 kilometer ten westen van de historische stad Annuradhapura. 

Reis je met het openbaar vervoer dan is de hoofdingang van het park makkelijk bereikbaar door bus nummer 4 tussen Colombo, Puttalam en Annuradhapura (en v.v) te nemen en uit te stappen ter hoogte van Wilpattu National Park. De laatste kilometers reis je dan makkelijk verder met de tuktuk. 

Bezoek je Wilpattu National Park vanuit de gate bij Eluwankulama, dan reis je eerst naar Puttalam en daar neem je de lokale bus naar Eluwankulama.

lokale bus wilpattu national park
De lokale bus tussen Puttalam en Eluwankulama

Het grote voordeel van reizen met het openbaar vervoer is dat het ontzettend goedkoop is en dat er wel naar iedere uithoek van Sri Lanka een bus lijkt te rijden. En is dit niet het geval, dan kun je altijd een tuktuk huren. 

Combineer je een bezoek aan Wilpattu National Park met een bezoek aan het schiereiland Kalpitiya dan raad ik aan om ook via Puttalam te reizen. Ook wanneer je het park ingaat via de gate bij Eluwankulama. Wij kozen voor de boot van Kalpitiya naar Gangewadiya en het laatste stuk met de tuktuk, omdat dit een stuk sneller zou zijn. Uiteindelijk moesten we uren wachten op de boot, ging de boot onderweg kapot en was het een verschrikkelijke bootrit. Geen aanrader dus! 

Eluwankulama Sri Lanka
Eluwankulama, Sri Lanka
luipaarden sri lanka

Op zoek naar nog meer tips voor jouw vakantie naar Sri Lanka? Check dan ook:

tips Wilpattu np
Wilpattu National Park Sri Lanka

Klik hier voor alle artikelen over Sri Lanka

sri lanka travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights