My Travel Secret ...
Menu
Azië / Sri Lanka

Tips voor het beklimmen van Pidurangala Rock, Sigiriya

Home » Sri Lanka » Tips voor het beklimmen van Pidurangala Rock, Sigiriya

Sigiriya is één van de meest populaire bestemmingen in Sri Lanka. Het is een heerlijke plek waar ontzettend veel te doen is en een plek die je wat mij betreft zeker niet mag overslaan tijdens jouw reis door Sri Lanka. De belangrijkste trekpleister van Sigiriya is de oude, historische stad met als (letterlijke) hoogtepunt Lion’s Rock. Deze indrukwekkende rots is hét kenmerk van Sigiriya.

Een bezoek aan de oude stad Sigiriya is absoluut een aanrader. Het is een prachtige en fascinerende plek. Wat ook een aanrader is is een bezoek aan Pidurangala Rock. Deze rots ligt niet ver van de oude stad vandaan en vanaf hier heb je het allermooiste uitzicht over Lion’s Rock. De beklimming van deze rots was één van de hoogtepunten van onze reis door Sri Lanka.

pidurangala rock
Uitzicht over Lion’s Rock vanaf Pidurangala Rock

De bereikbaarheid van Pidurangala Rock

De entree van de Piduragala Rock ligt ongeveer 3-3,5 kilometer buiten het centrum van Sigiriya en een kleine 2 kilometer vanaf de ingang van Lion’s Rock. Om er te komen kun je het best een tuktuk huren, want er is in de nabije omgeving geen busstop.

Een tuktuk van Sigiriya naar Pidurangala kost ongeveer 200-250 roepie (€1-1,25) enkele reis of 500-600 roepie (€2,50) retour inclusief wachttijd.

In principe zou je van Sigiriya naar Pirurangala Rock kunnen lopen of fietsen. De afstand vanuit het centrum naar de rots is namelijk maar 3,5 kilometer. Toch raad men dit ten strengste af, want de Pidurangala rots ligt in de jungle en in deze regio komen o.a wilde olifanten voor. Dat betekent dat het vooral in het donker en tijdens schemer, levensgevaarlijk is!

pidurangala rock sri lanka
Tijdens de wandeling rondom Lion’s Rcok zie je Pidurangala Rock liggen

De beste tijd om Pidurangala Rock te bezoeken

De beste tijd om Pidurangala Rock te bezoeken is tijdens zonsopkomst of tijdens zonsondergang. Je hebt dan het minst last van de hitte en het uitzicht en licht is waanzinnig.

Waar je rekening mee moet houden is dat het tijdens de klim net voor zonsopkomst of net na zonsondergang (gedeeltelijk) donker is en dat het handig is om een hoofdlampje mee te nemen. De zaklamp van je telefoon raad ik niet aan, want mocht je deze laten vallen, dan is de kans groot dat je hem kwijt bent.

pidurangala rock beklimmen
Het eerste deel van de beklimming van Pidurangala Rock

Pidurangala Rock beklimmen: dit moet je weten

Wanneer je bij de ingang van Pidurangala Rock arriveert kom je al vrij snel uit bij het loket waar je een toegangskaartje koopt. Dit loket is geopend van 5.00u tot 18.00u en een kaartje kost 500 roepie (ongeveer €2,50) per persoon.

Zodra je verder loopt richting het pad dat naar de top van de rots leidt, kom je eerst langs een tempel. Houdt er rekening mee dat je op dit stuk je schoenen uit moet doen en je schouders en knieën bedekt moeten zijn. Dit is verplicht en onvermijdbaar en iets waar je in Sri Lanka altijd rekening mee moet houden.

tips pidurangala rock

Zodra je de tempel voorbij bent start de klim naar de top van Pidurangala Rock. Het eerste stuk is een niet al te zware klim via een trap. Na ongeveer 15-25 minuten lopen, arriveer je bij een rotstempel en een liggend boeddha beeld. Op dat moment ben je op ongeveer de helft van de klim naar boven.

Het tweede stuk van de klim is het lastigst, omdat je op dit stuk veel moet klimmen en klauteren over en tussen gigantische rotsblokken door. Gelukkig staat wel duidelijk aangegeven welke kant je precies op moet, al zal ’t in het donker, misschien een beetje zoeken zijn. De totale klim naar boven neemt gemiddeld tussen de 30 en 50 minuten in beslag.

Vanwege het klimmen is het aan te raden om tijdens deze wandeling goede (sportieve) schoenen te dragen. Slippers zijn absoluut af te raden!

beklimmen pidurangala rock
Het laatste stuk klim je letterlijk naar de top van Pidurangala Rock

Wat mee te nemen tijdens de beklimming van Pidurangala Rock

  • Cash: bij de entree kun je alleen contant betalen.
  • Water: bij voorkeur geen plastic flessen, maar een hervulbare fles.
  • Camera: spreekt voor zich, Pidurangala Rock is één van de meest fotogenieke plekken van Sri lanka.
  • Hoofd/zaklamp: indien je de rots bij zonsopgang of zonsondergang gaat beklimmen.
  • Makkelijke schoenen: zijn tijdens de klim zeer aan te raden.
  • Waterdichte zak: raad ik aan in Sri Lanka altijd bij de hand te hebben.
  • Sarong: om eventueel knieën/schouders te bedekken bij de tempel of zorg dat je kleding aan hebt die dit doet.
pidurangala rock

Pidurangala Rock: onze ervaring

Tijdens ons bezoek aan Sigiriya stond een bezoek aan de Pidurangala Rock hoog op ons lijstje. We hadden alleen de pech dat het tijdens ons verblijf (december) ontzettend veel regende en dat het voortdurend behoorlijk bewolkt was. We wisten daarom niet zo goed of het überhaupt zin had om de rots te beklimmen.

Toen wij op een middag rond een uur of 15.30u in het dorp ergens iets zaten te drinken, klaarde het van het ene op andere moment helemaal op. Binnen enkele minuten was er een stralend blauwe hemel en geen wolkje meer aan de lucht. We wisten meteen: het is nu of nooit.

pidurangala rock

We sprongen in een tuktuk en 20 minuten later startten we aan onze klim naar de top van Pidurangala Rock. Ondanks dat we totaal niet voorbereid waren, hadden we geluk dat we geschikte kleding en schoenen droegen en dat we onze camera bij de hand hadden. Het enige wat we niet bij hadden was een hoofdlampje, dus moesten we voordat het donker werd terug naar beneden lopen.

tips pidurangala rock
De liggende Boeddha halverwege de klim naar de top van Pidurangala Rock

De klim viel ons 100% mee. Binnen 30-35 minuten stonden we aan de top. Ik kan me wel voorstellen dat wanneer je niet fit, slecht te been of geen goede klimmer bent, deze klim best wel uitdagend kan zijn. Vooral op het laatste stuk waar je je tussen de rotsen door moet manoeuvreren, omhoog moet klimmen.

Het uitzicht van bovenaf was nog veel mooier dan verwacht. Wij waren er uiteindelijk tegen zonsondergang en dit kan ik iedereen aanraden!

pidurangala sigiriya

Nelu Villa: super leuk én betaalbaar overnachten in Sigiriya

Ben je nog op zoek naar een leuke én betaalbare accommodatie in Sigiriya? Dan kan van harte Nelu Villa aanraden. Nelu Villa is een kleinschalige accommodatie, net buiten het centrum van Sigiriya.

Dit hotel is prachtig gelegen tussen de rijstvelden en heeft een geweldig uitzicht over Lion’s Rock. Wij verbleven in een nette standaard familiekamer met 2 tweepersoonsbedden. De kamer beschikte over een fijn terras, van waar we een geweldig uitzicht hadden over de tuin. Nelu Villa beschikt ook over een heerlijk zwembad.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van Nelu Villa, Sigiriya

pidurangala rock
pidurangala rots

Op zoek naar nog meer tips voor jouw vakantie naar Sri Lanka? Check dan ook:

pidurangala rock sigiriya

Klik hier voor alle artikelen over Sri Lanka

sri lanka travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights