My Travel Secret ...
Menu
Azië / Sri Lanka / Wildlife

Tips voor een bezoek aan Yala National Park, Sri Lanka

Home » Sri Lanka » Tips voor een bezoek aan Yala National Park, Sri Lanka

Ga je op vakantie naar Sri Lanka en wil je graag op zoek naar wilde dieren in één van de vele nationale parken van het land? Dan is een bezoek aan Yala National Park een hele dikke aanrader. Yala is makkelijk bereikbaar en is wat mij betreft één van de mooiste parken van het land. Tips voor een bezoek aan Yala National Park, deel ik hier.

Inhoud

1. Yala National Park in het kort

2. De beste tijd om Yala National Park te bezoeken

3. Zo boek je een safari naar Yala National Park

4. Bereikbaarheid van Yala National Park

5. De leukste hotels nabij Yala National Park

6. Yala National Park: van de gebaande paden

Yala National Park

Yala National Park in het kort

Yala National Park is met stip het meest populaire nationale park van Sri Lanka. Dat is niet gek, want Yala National Park is niet alleen dé beste plek in Sri Lanka om luipaarden te spotten, het is ook één van de beste plekken in heel Azië om ze in het wild te zien.

Naast luipaarden leven er Yala National Park nog 43 andere zoogdiersoorten, waaronder olifanten, wilde zwijnen, lippenberen, wilde waterbuffels en verschillende soorten herten. Ook komen er zo’n 215 verschillende vogelsoorten voor.

Yala national park sri lanka

Yala National Park wordt onderverdeeld in 5 verschillende blokken met 3 verschillende ingangen:

  1. Palatupana: de ingang bij Tissamaharama (blok 1 en 2) Dit is de meest populaire ingang.
  2. Katagamuwa: de ingang bij Kataragama (blok 1 en 2)
  3. Galge: de meest noordelijke ingang, die ligt aan de weg tussen Buttala naar Kataragama. Er is hier zowel een ingang naar blok 3 als naar blok 5. De Galge ingang wordt vaak gebruikt wanneer men Yala National Park vanuit Ella bezoekt.

Blok 1 is veruit het meest populair, omdat hier de kans om luipaarden en andere wilde dieren te spotten het grootst is. Dat houdt tevens in dat het in deze regio ook het meest druk is, met name tijdens vakantieperiodes (april, juli, augustus) en in de weekenden.

tips yala national park

In het oosten grenst Yala National Park direct aan Kumana National Park, ook wel Yala East genoemd. Dit park is bereikbaar via Arugam Bay. Mocht je hier naartoe gaan tijdens je reis door Sri Lanka, dan raad ik aan om in dit park een safari te maken, want hier is de kans namelijk ook behoorlijk groot om luipaarden te spotten. Het voordeel van Kumana National Park is alleen dat het een stuk minder druk is dan Yala National Park.

yala np sri lanka

De beste tijd om Yala National Park te bezoeken

De beste tijd om Yala National Park te bezoeken zijn de maanden februari/maart en mei/juni. Deze maanden zijn overwegend droog en de kans om wilde dieren te zien is groot. Ook april, juli en augustus zijn overwegend droog, alleen kan het in deze maanden vanwege vakanties erg druk zijn. Het advies is om tijdens deze maanden in ieder geval de weekenden te vermijden.

Van november t/m januari is de kans op regen het grootst. Toch zegt dit in Sri Lanka niet zo heel veel, want qua weer blijft het een ontzettend onvoorspelbaar land. Zelf bezochten wij Yala National Park in oktober en januari en hadden in beide maanden prima weer, zonder regen.

Yala national park sri lanka

Houdt er rekening mee dat in de hele maand september en de eerste dagen/weken van oktober de populaire blokken 1 en 2 van Yala National Park gesloten zijn. Soms wordt dit zelfs verlengd tot later in oktober. De andere blokken zijn in deze periode wel geopend.

Yala National Park is geopend van 6.00u tot 18.00u. De kans om dieren te spotten is het grootst net na zonsopkomst (6-9u) en net voor zonsondergang (15-18u). Toch blijft het spotten van wilde dieren een kwestie van heel veel geluk en een goede gids.

yala national park

Zo boek je een safari naar Yala National Park

Je kunt in Sri Lanka op heel veel verschillende plekken een safari boeken naar Yala National Park. Zo bieden veel hotels zowel aan de zuidkust als in Ella safari’s aan of kun je op eigen gelegenheid richting Tissamaharama of Kataragama reizen en daar ter plekke een safari boeken.

Entree tot Yala National Park kost $15 p.p + 15% btw + $8 fee per groep. Daar bovenop komt een toeslag voor de gids en de jeep.

Prijzen voor een jeepsafari variëren van ongeveer €30 p.p voor een halve dag safari in een gedeelde jeep tot +€100 p.p voor een hele dag safari in een privé jeep. Dit is inclusief entree, gids en vertrek vanuit de omgeving van Tissamaharama. Kom je vanaf de zuidkust of Ella, dan is de prijs uiteraard hoger.

Klik hier voor een overzicht van safari’s in Yala National Park

yala national park entree

Naast ter plekke een safari boeken kun je tegenwoordig ook heel makkelijk online betaalbare safari’s naar Yala National Park boeken. Waar je hierbij op moet letten is of het entreeticket is inbegrepen ($15 p.p) en of dit een privé jeep is of een gedeelde jeep (max. 6 personen). Een gedeelde jeep in Yala National Park is ,vanwege de drukte, het meest verantwoord. Hoe meer mensen er voor kiezen een jeep te delen, hoe minder jeeps in het park. Verder is het belangrijk om goed te checken vanuit welke plaats de jeep/safari vertrekt.

Betrouwbare platforms om online een safari naar Yala National Park te boeken zijn:

yala national park prijs

Bereikbaarheid van Yala National Park

Reis je op eigen gelegenheid door Sri Lanka dan is Yala National Park het makkelijkst bereikbaar via Tissamaharama of eventueel via Kartaragama. Vanuit hier is het ontzettend makkelijk ter plekke een safari te regelen of je boekt online en laat je oppikken bij je hotel.

Vanaf de zuidkust reis je heel makkelijk naar Tissamaharama (of Kartaragama) door de (rechtstreekse) bus te nemen. Zelf namen wij de bus vanuit Tangalle naar Tissamaharama. De rit duurde ongeveer 2 uur en kostte ons nog geen €1 per persoon.

tips yala national park

Ook vanuit Ella is Tissamaharama heel makkelijk bereikbaar per bus. Neem de rechtstreekse bus (2,5-3 uur) of neem de bus richting de zuidkust en stap in Thanamawila of Weerawila over op de bus naar Tissamaharama. Naar Kartagarama reis je vanuit Ella het makkelijkst via Buttala.

Reizen met de bus is in Sri Lanka ontzettend makkelijk én spotgoedkoop. Het nadeel is alleen dat het soms ontzettend druk is in de bus en dat je in het ergste geval (de hele rit) moet staan.

Reis je liever met privé chauffeur of taxi dan is dit natuurlijk ook mogelijk. De goedkoopste optie is een taxi te boeken via de Pick Me app. Het enige nadeel van deze app is dat hij niet in alle regio’s beschikbaar is. Je kunt ook eventueel een tour boeken inclusief safari en vervoer naar je volgende bestemming zoals deze tour die start in Ella en eindigt aan de zuidkust. Zo heb je 2 vliegen in één klap. Klik hier voor meer informatie.

yala sri lanka
Neusvogel in Yala National Park

De leukste hotels nabij Yala National Park

Qua accommodatie kun je het bij Yala National Park zo gek maken als je het zelf wilt. Je kunt kiezen voor een super de luxe accommodatie die in het park is gelegen of je kunt kiezen voor een budget optie in Tissamaharama of Kataragama.

Bij de luxe accommodaties die in het park zijn gelegen ben je vaak wel op de safari’s van het hotel aangewezen. Deze zijn meestal wat duurder, dan wanneer je een safari los boekt. Wel is overnachten in het park een ervaring om nooit te vergeten en kan ik dit van harte aanbevelen.

Zelf verbleven wij een aantal jaar geleden bij Cinnamon Wild Yala en dit was zo’n te gekke plek. Overdag kwamen er wilde zwijnen drinken bij het zwembad en ‘s nachts stond er een olifant te eten van een bosje dat tegen onze bungalow stond. Ook zaten er veel apen rondom het hotel. Verder was er een heel relaxed dakterras, van waar we een geweldig uitzicht hadden over de jungle. Het verblijf in dit hotel is er één waar we nu , jaren later, nog steeds over praten.

Cinnamon Wild Yala boek je vanaf €147 per nacht inclusief ontbijt.  Klik hier voor meer informatie.

yala national park wildlife

Andere luxe hotels in Yala National Park die meer dan de moeite waard zijn:

Klik hier voor een overzicht van beschikbare hotels in Yala National Park

Safari yala national Park

Ben je op zoek naar een iets meer betaalbaar hotel nabij Yala National Park, kies dan voor een leuk hotel in Tissamaharama of Kataragama. De keuze is ontzettend groot.

Tijdens ons tweede bezoek aan Yala National Park verbleven wij bij Thihawa Eco Huts, dat een paar kilometer buiten het centrum van Tissamaharama lag, op loopafstand Lake Yoda. Een mooie en comfortabele accommodatie, voor een hele schappelijke prijs. Een klein nadeel was dat dit een nieuwe accommodatie was en daardoor lastig vindbaar voor tuktuk chauffeurs.

Andere populaire en betaalbare hotels in Tissamaharama die absoluut de moeite waard zijn:

Klik hier voor een overzicht van alle beschikbare hotels in Tissamaharama

Hotel yala national park

Yala National Park: van de gebaande paden

Voor wie graag van de gebaande paden stapt en liever niet het populaire (en soms wat drukke) Yala National Park bezoekt, heb ik ook nog een hele gave tip, namelijk de Kingdom Eco Lodge.

De Kingdom Eco Lodge bevindt zich letterlijk in de middle off nowhere aan de rand van blok 4 van Yala National Park. De lodge ligt niet nabij Tissamaharama of Kartaragama, maar is bereikbaar via het dorp Telulla.

De Kingdom Eco Lodge is een eenvoudige accommodatie, die mooi is opgezet en direct aan een prachtig meer ligt. Het doel van de lodge is om 100% zelfvoorzienend te zijn, iets wat begin 2020 nog net niet het geval was, maar waar hard aan werd gewerkt.

Wanneer je een kamer boekt bij de Kingdom Eco Lodge, dan zitten daar alle maaltijden, een boottrip over het meer en een jeepsafari aan de rand van Yala NP bij inbegrepen. Ook word je opgehaald en afgezet in Telulla (=ongeveer 45 minuten rijden). Blijf je 2 nachten, dan krijg je ook een kookworkshop en rondleiding over het terrein.

olifanten yala national park

Er verblijven rondom de Kingdom Eco Lodge regelmatig wilde olifanten. De eigenaar van de lodge doet echt zijn best ze te spotten en informeert zijn gasten direct wanneer de olifanten in de buurt zijn (ook ‘s nachts ;-)).

De Kingdom Eco Lodge is niet te vergelijken met een safari in Yala National Park, maar het is absoluut een hele gave (wildlife) ervaring. De kans dat je olifanten ziet is heel groot, maar helaas ga je in deze omgeving geen luipaarden spotten. Toch is het een unieke ervaring, die zeker aan te raden is. Lees hier alles over ons verblijf bij de Kingdom Eco Lodge.

Op zoek naar nog meer tips voor jouw vakantie naar Sri Lanka? Check dan ook:

tips yala national park
Kingdom eco lodge sri lanka

Klik hier voor alle artikelen over Sri Lanka

sri lanka travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights