My Travel Secret ...

Ella Rock, Sri Lanka: alles wat je moet weten over deze prachtige hike

by Sigrid
ella rock
Home » Sri Lanka » Ella Rock, Sri Lanka: alles wat je moet weten over deze prachtige hike

Staat Ella op de planning voor jouw reis door Sri Lanka en ben je gek op mooie natuur en te gekke uitkijkpunten? Dan is de hike naar Ella Rock een dikke aanrader. Wij maakten deze hike onlangs tijdens onze reis van 2 maanden door het mooie Sri Lanka en het. In het begin twijfelden we nog even, want we lazen dat de wandeling een stuk zwaarder zou zijn dan de hike naar Little Adams Peak en dat de uitzichten niet mooier zouden zijn. Toch besloten we het er op te wagen en daar kregen we geen spijt van.

Ja de hike is zwaarder dan de hike naar Little Adams Peak, maar het is niet zo dat hij té zwaar is. Tenminste niet voor iemand met een redelijke conditie, die goed te been is. Er is één steil stuk dat even afzien is, maar dit stuk is niet langer dan 500 meter. De rest van de hike is voornamelijk vlak of loopt geleidelijk op. De omgeving waarin je loopt is echt prachtig en vanaf verschillende uitzichtpunten heb je een geweldig uitzicht over Little Adams Peak en de vallei. Kortom de hike naar Ella Rock is een hele dikke aanrader en wat mij betreft één van de hoogtepunten van Sri Lanka. Mijn tips voor deze wandeling heb ik voor je op een rij gezet.

ella hiken

Is een gids noodzakelijk?

Hoewel sommige locals anders beweren, is het wat mij betreft niet noodzakelijk om een gids in te huren wanneer je Ella Rock gaat beklimmen. Het kan wel gemakkelijk zijn, maar het is zeker geen must. De enige uitzondering is wanneer je Ella Rock voor de zonsopkomst wilt gaan beklimmen en de hike in het donker moet lopen. In dat geval raad ik zeker aan een gids mee te nemen, omdat de klim in het donker best gevaarlijk kan zijn door steile hellingen, in combinatie met los kiezelzand. Bovendien is het met gids gewoon een stuk veiliger om in het donker te lopen en kan hij jou de makkelijkste weg naar boven wijzen. 

ella rock

Er is eigenlijk maar één ding wat je nodig hebt tijdens deze wandeling en dat is de Maps.Me app op je telefoon, inclusief de kaart van Sri Lanka. Het kan dan bijna al niet meer mis gaan met het vinden van de juiste route naar Ella Rock. Het enige wat wij zagen gebeuren is dat er aan het begin van de beklimming, een local achter ons aanliep en ons op den duur vertelde dat we helemaal verkeerd liepen. Volgens de routeplanner was dit niet het geval, maar je gaat op zo’n moment toch even twijfelen. Het doel van de man was, volgens mij, om ons aan het twijfelen te brengen en zich min of meer (ongewild) op te dringen als (veel te dure) gids. Hier hadden we namelijk verschillende berichten over gelezen.

Wij hebben uiteindelijk de man vriendelijk bedankt en gevraagd om weg te gaan. Vervolgens liepen we verder en bleek de route (en ons gevoel) gewoon juist te zijn. Het is natuurlijk niet zo dat je zo’n man perse af moet schudden. Als jij er een goed gevoel bij hebt en je besluit ter plekke dat je een gids wel fijn vindt, is dat prima. Je support er toch weer een lokaal iemand mee. Wat ik wel aanraad is om op voorhand dan even goede afspraken te maken over de prijs die jij het waard zou vinden, zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan. 

hike ella

De route naar Ella Rock: zo vind je makkelijk de weg

De eerste stap om de juiste route naar Ella Rock te vinden is dus de Maps.me app te downloaden inclusief de kaart van Sri Lanka. Deze app is zo ontzettend handig, niet alleen in Sri Lanka, maar overal ter wereld. 

Om de hike naar Ella Rock te starten loop je vanuit het centrum van Ella eerst richting het Kithalella treinstation. De makkelijkste manier om bij dit treinstation te komen is door het volgen van de treinrails. Officieel is lopen over de rails verboden, maar in de praktijk doet iedereen het en wordt het door locals juist aangeraden. Je kunt er ook voor kiezen om het eerste stuk over de weg te lopen en vervolgens de treinrails te volgen. Twee goede punten om aan te houden als plek waar je start met het lopen over de rails zijn de hotels Romance in Ella of Ella Grand Paradise . Wanneer je deze hotels op Maps.me op zoekt, zie je precies op welk punt je het spoor kunt gaan volgen. Eenmaal (bijna) bij het Kithalella treinstation aangekomen zijn er in principe 2 paden die je naar Ella Rock leiden.

Wat je beter niet kunt doen is de Maps.me wandelroute van Ella station/centrum naar het Kithalella station aan te houden. Deze route is namelijk een stuk langer doordat Maps.me het spoor niet als wandelpad herkent. De route leidt je dan boven langs de heuvels en is een stuk zwaarder. Onnodig!

ella rock
De brug vlak voor het Kithalella Station

Een stukje voor het Kithalella station loop je eerst over een behoorlijk grote brug. Deze brug ligt vlakbij de kleine Rawana Waterval. Na deze brug heb je aan de linkerkant het eerste van de 2 paden dat dient als startpunt van de hike naar Ella Rock. Het is het pad dat direct achter de heilige boom ligt (zie foto hieronder!). Wanneer je dit pad inloopt en je ziet iets verderop een bruggetje, dan weet je dat je goed zit en dat je dit pad omhoog kunt volgen.

ella rock
Direct achter deze boom sla je links af.

Het andere pad dat dient als startpunt van de hike naar Ella Rock ligt op ongeveer 400 meter na het Kithalella station aan je linkerhand. Op de Maps.me app staat dit punt duidelijk aangegeven. Het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit welk van de 2 paden je neemt, maar het eerste pad kun je combineren met meerdere mooie uitkijkpunten, vandaar dat dit pad mijn voorkeur heeft voor de heenweg. Deze route is iets langer (1,9 km i.p.v 1,4 km), maar mooier. Je kunt er op de terugweg altijd nog voor kiezen om de korte route terug te nemen.

ella rock
Ongeveer 400 meter na het Kithalella station vind je dit pad aan je linkerhand

Wanneer je de Maps.me route volgt kan het bijna niet verkeerd gaan. Wij hebben beide routes gelopen en de paden zijn echt prima begaanbaar. Makkelijk loopschoenen zijn wel echt een must, want op sommige stukken is het steil en kan het glad zijn door losse kiezelstenen. Bij de eerste route is het in het begin even opletten dat je het juiste pad neemt. Bij het eerste uitkijkpunt (een grote rots) moet je namelijk het pad rechts omhoog nemen en zeker niet rechtdoor lopen. Dit staat op de navigatie gewoon goed aangegeven, maar het pad zag er een beetje verwilderd uit. 

hike ella rock
Bij deze rots (1e uitkijkpunt op Maps.me) moet je het pad rechts omhoog volgen

Zelf vond ik de wandeling naar Ella Rock prima te doen. Hij is wel zwaarder dan de hike naar Little Adams Peak, maar het is geen hike waarbij ik gigantisch heb afgezien. Alleen de laatste 500 meter waren even doorbijten. Dit stuk begint pas na de eerste 4 uitkijkpunten die op Maps.me worden aangegeven. 

Eenmaal aangekomen bij Ella Rock raad ik aan om zeker ook naar een uitkijkpunt te lopen dat iets verder is gelegen (ongeveer 400m). Dit punt staat op de kaart duidelijk aangegeven. Je hoeft er niet extra voor te klimmen en het uitzicht is er ook fantastisch (zie onderstaande foto).

wandeling ella rock

Hoe lang duurt de hike in totaal?

Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van je exacte startpunt, maar voor ons nam de totale hike van en naar Ella Rock zo’n 4 uur in beslag. Dat is inclusief een bezoek aan het iets verder gelegen uitkijkpunt. Daarbij moet ik wel even vermelden dat ons hotel (dikke aanrader!!) al een klein beetje op de route lag. Afhankelijk van je conditie en van de tijd die je kwijt bent met foto’s maken/pauzes nemen, kun je er van uit gaan dat de totale hike naar Ella Rock tussen de 3,5 en 6 uur in beslag zal nemen. 

ella

Is de hike naar Ella Rock voor iedereen geschikt? 

Als je het mij vraagt kan iedereen die goed ter been is en een redelijke conditie heeft, de hike naar Ella Rock maken. Wij zagen families met kinderen van een jaar of 8-10 naar boven gaan en zelfs mensen die helemaal niet zo goed ter been waren. Het eerste gedeelte van de hike is niet zo heel erg zwaar. Het stuk over de treinrails is zo goed als vlak en het stuk langs de eerste 4 uitkijkpunten is niet meer dan een lichte klim. Deze uitzichten hier zijn trouwens al prachtig en zeker de moeite waard. Je kunt er ook voor kiezen om alleen dit gedeelte van de wandeling te maken.

Het tweede gedeelte van de hike (in totaal zo’n 500m) is behoorlijk steil en is absoluut even doorbijten. Maar geloof me…het is het uiteindelijk meer dan waard!! 

wandelen ella

Wat mee te nemen tijdens de hike naar Ella Rock?

  • Camera
  • Telefoon met Maps.Me app (offline navigatie) 
  • Genoeg water
  • Zonnebrand
  • Gemakkelijke loopschoenen. Hoeven niet perse wandelschoenen te zijn, sneakers (met profiel) zijn prima. Slippers zijn af te raden. 
  • Waterdichte zak. ( Is in Sri Lanka altijd handig ;-) )
  • Evt. regenjas
  • Evt. muggenspray. Neem ik zelf altijd mee, maar moet bekennen dat we in Ella weinig last hebben gehad van muggen. 
ella hiken

De beste tijd om Ella Rock te beklimmen

Wat mij betreft is vroeg in de ochtend de beste tijd om Ella Rock te beklimmen. Het is dan nog niet zo heel erg heet en het is minder druk. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om Ella Rock net voor zonsopkomst te beklimmen, maar in dat geval raad ik zeker aan om een gids mee te nemen, zoals ik al eerder aangaf. Het is in dat geval gewoon een stuk veiliger om in het donker te open en hij kan je de weg wijzen.

wandelen ella

Kun je onderweg wat eten/drinken?

In tegenstelling tot wat ik gelezen had, is het zeker mogelijk om onderweg een drankje te kopen. Op verschillende punten zitten namelijk locals fris, water en kokosnoten te verkopen en op de top kun je zelfs allerlei verschillende soorten fruitsapjes bestellen. Sommige verkopen ook snacks zoals koekjes of fruit.

Ook zit er op de route langs het spoor een ontzettend leuk en betaalbaar tentje, Bees Honey Restaurant. Dit restaurant is pas sinds december 2019 geopend en ligt op een mooi punt met prachtig uitzicht op de vallei. Je kunt hier terecht tussen 6.00u en 22.00u, dus je zou er zelfs voor kunnen kiezen om hier op voorhand te ontbijten. Dikke aanrader!

restaurant ella
Bees Honey Restaurant, Ella

Op zoek naar nog meer tips voor jouw vakantie naar Sri Lanka? Check dan ook:

Klik hier voor alle artikelen over Sri Lanka

sri lanka travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights