My Travel Secret ...

De beste tips voor een bezoek aan Arugam Bay, Sri Lanka

by Sigrid
arugam bay
Home » Sri Lanka » De beste tips voor een bezoek aan Arugam Bay, Sri Lanka

Als ik één bestemming op mag noemen waarvan ik vind dat je die zeker niet over mag slaan tijdens jouw reis door Sri Lanka, dan is het wel Arugam Bay. Niet voor niks bleven wij tijdens onze reis van 2 maanden hier veel langer hangen dan vooraf gepland. We vonden het er zo ontzettend relaxed en het voelde er gewoon zo fijn, dat we moeilijk afscheid konden nemen. 

In de eerste instantie wilden we Arugam Bay vanwege het “foute” seizoen overslaan, maar doordat het weer aan de oostkust van Sri Lanka in December onverwacht ontzettend goed bleek te zijn, besloten we het er toch op te wagen. Gelukkig maar, want ons bezoek aan Arugam Bay was zonder twijfel één van de hoogtepunten van onze reis door Sri Lanka. Mijn tips voor een bezoek aan Arugam Bay deel ik hier met je. 

Inhoud

1. Wat te doen in Arugam Bay, Sri Lanka

2. De leukste hotels in Arugam Bay

3. Mijn favoriete cafe’s en restaurantjes in Arugam Bay

4. Vervoer van en naar Arugam Bay

5. De beste tijd om Arugam Bay te bezoeken

6. Praktische tips Arugam Bay

arugam bay sri lanka

Wat te doen in Arugam Bay

Arugam Bay staat bekend als dé surf hotspot van Sri Lanka. Toch heeft deze plek wat mij betreft zo veel meer te bieden dan alleen dat. Ik zet mijn favoriete dingen om te doen in Arugam Bay voor je op een rij. 

Bezoek Crocodile en Elephant Rock

Crocodile Rock en Elephant Rock zijn 2 uitkijkpunten net buiten Arugam Bay. Ze liggen direct aan het Pasarichenai strand, één van de meest populaire surfstranden. Het uitzicht vanaf de rotsen is ontzettend mooi, maar wat deze plek voor mij zo bijzonder maakt, is dat je er regelmatig wilde dieren waaronder olifanten kunt spotten. 

crocodille rock
Uitzicht vanaf Crocodile Rock

Zelf zijn wij vanuit Arugam Bay eerst naar de Crocodile Rock gelopen. Een tocht van maar 3 km, maar toch behoorlijk zwaar door de hitte. Het groot nadeel van het Pasarichenai strand is dat er bijna geen schaduw is, daarom raad ik aan om het eerste stuk niet over het strand te lopen, maar door het dorp. Maps.me kan je helpen met de route. Om het jezelf helemaal makkelijk te maken kun je natuurlijk ook gewoon het eerste stuk een tuk tuk nemen. 

Terwijl wij op Crocodile Rock aan het genieten waren van het uitzicht, verscheen er aan de achterkant een wilde olifant. Het dier liep vervolgens over het strand richting Elephant Rock en vanuit daar de jungle weer in. Een hele gave ervaring, maar niet helemaal zonder gevaar, want op het moment dat wij op de rots stonden zouden wij geen kant op kunnen, mocht de olifant de rots op lopen. We hadden niet echt een vluchtplan of zo.

olifanten arugam bay
Olifant gezien vanaf Crocodile Rock, Arugam Bay

Crocodile Rock heet niet voor niks zo. Op deze plek kom je regelmatig krokodillen tegen. Ook iets om rekening mee te houden. Door het hoge water was het voor ons helaas niet mogelijk om Elephant Rock te beklimmen. Heel jammer, maar niet anders. Informeer bij je accommodatie welke tijd het beste is om de rots te beklimmen. 

elephant rock
Elephant Rock gezien vanaf Crocodile Rock

Bezoek Kumana National Park

Kumana National Park is een prachtig nationaal park in het zuidoosten van Sri Lanka. Het ligt in het verlengde van het beroemde Yala National Park en wordt daarom ook wel eens Yala-East genoemd. Kumana National Park is makkelijk bereikbaar vanuit Arugam Bay en er worden vanuit Arugam dan ook iedere dag safari’s aangeboden. Prijzen starten bij 4000rp per persoon (20 euro), maar ik raad aan om even goed rond te vragen wat dan precies is inbegrepen. Vaak deel je bij de goedkopere safari’s namelijk de jeep met veel mensen en ga je niet zo ver het park in. 

kumana national park

In Kumana National Park kun je dezelfde wilde dieren spotten dan in Yala National Park, waaronder olifanten, lippenberen, wilde buffels, krokodillen en zelfs luipaarden. Het park wordt een stuk minder bezocht dan de meeste parken in Sri Lanka en is daarom wat mij betreft een dikke aanrader. 

Wat mee te nemen tijdens een safari in Kumana National Park?

 • Camera met volle batterij en lege SD kaart
 • Water
 • Anti-muggenspray
 • Eventueel een petje/hoofddeksel en zonnebrand (sommige jeeps hebben een open dak). 
 • Lunch indien je de hele dag gaat en dit niet in het pakket is inbegrepen.
kumana national park
Uitzicht over Kumana National Park

Bezoek de Kudumbigala Tempel 

Wat mij betreft een absolute must visit vanuit Arugam Bay is een bezoek aan de Kudumbigala Tempel. Niet dat de tempel zelf zo bijzonder is, maar vanwege de ligging bovenop een rots en het spectaculaire uitzicht vanaf de top. 

De Kudumbigala Temple ligt op ongeveer 30 kilometer rijden van Arugam Bay, vlakbij Okanda en Kumana National Park. Sommige tours naar het nationale park combineren een safari tour met een bezoek aan de tempel, dus wil je allebei doen, dan is dit een win-win situatie. 

Kudumbigala monastery
Kudumbigala Tempel

Zelf kozen wij er voor op de Kudumbigala Tempel op de brommer te bezoeken. We reden eerst van Arugam Bay naar Panama (15 kilometer) over een verharde weg en vervolgens van Panama naar de tempel (15 kilometer) over een onverharde weg. Dit laatste stuk was wel behoorlijk pittig, maar ook ontzettend mooi. Onderweg zagen we veel wilde dieren waaronder herten, vossen, wilde buffels en zelfs een olifant. 

kumana np
Onderweg naar de Kudumbigala tempel

Tips voor een bezoek aan de Kudumbigala Tempel: 

 • Neem genoeg water mee! Er is tussen Panama en de tempel geen mogelijkheid om water te kopen. Dit geldt dus ook voor eventuele snacks. Je kunt natuurlijk ook voor een waterfilterfles zorgen, dan kun je bij het klooster van de tempel water tappen. 
 • Zoals bij iedere tempel/heilige plek is het voor vrouwen verplicht om knieën en schouders te bedekken en voor mannen de schouders. Een pet/hoofddeksel is niet toegestaan en schoenen moeten uit. Dit geldt op de plek bij de tempel zelf en niet op de paden er naar toe. 
 • Goede hikingschoenen zijn handig, maar niet perse nodig. De hike naar boven is redelijk steil, maar de paden zijn goed. 
 • Smeer je goed in met zonnebrandcrème. De zon kan in deze regio ontzettend fel zijn. Zelf ben ik nog verbrand terwijl ik al 3 maanden door Azië had gereisd én me gewoon goed in had gesmeerd. 
 • Neem anti-muggenspray mee. De tempel ligt namelijk midden in de jungle. 
 • Neem voor de zekerheid een waterdichte zak en regenjas mee. Het weer kan ontzettend veranderlijk zijn in Sri Lanka. 
 • Gebruik Maps.me (offline map) om de juiste route te vinden. Ideaal! 
 • Entree tot de tempel is gratis.
kudumbigala

Maak een boottocht door de Pottuvil Lagune. 

De Pottuvil Lagune is een prachtig mangrove gebied, waar je een mooie en betaalbare boottocht door kunt maken. Onderweg zie je veel wilde dieren zoals krokodillen, vogels en zelfs olifanten. Ook bezoek je Pottuvil Point, een uitkijkpunt met een goed uitzicht over Whiskey Point, een gigantisch groot wit strand en volgens velen dé nieuwe hotspot in de regio van Arugam Bay. Een boottocht duurt ongeveer 2 uur en de prijzen starten bij 2.000rp per persoon, afhankelijk of je vervoer nodig hebt vanuit Arugam Bay. Je kunt een boottocht regelen via je hotel of je kunt naar het Eco Tourism Center Kottukal gaan en daar ter plekke een boottocht boeken. Dit centrum ligt op de weg richting Pottuvil Point.

pottuvil lagune
Pottuvil Lagune

Surfen bij Arugam Bay

Natuurlijk mag surfen niet ontbreken in dit rijtje, want Arugam Bay is niet voor niets hét surfers paradijs van Sri Lanka. Vanuit de hele wereld komen mensen hier naar toe om hun kunsten te vertonen. Het surfseizoen loopt van april t/m oktober. Overal worden er in het dorp surflessen en surfspullen aangeboden. 

Zelf ben ik geen surfer en ben ik er niet mee bekend. Ik kan je dus helaas geen surftips geven. Wel kan ik zeggen dat Arugam Bay voor een niet-surfer ook meer dan de moeite waard is. Het is een plek waar een hele fijne (backpackers) sfeer hangt en het is voor mij een van de meest relaxte plekken van Sri Lanka. 

surfen arugam bay

De leukste hotels van Arugam Bay

Aan leuke hotels in Arugam Bay geen gebrek. Ik vond het zelf alleen best lastig om een keuze te maken, want er waren zo ontzettend veel betaalbare hotels met goede reviews. Uiteindelijk viel onze keuze op Oasis Bay, een sfeervol en kleinschalig hotel gelegen aan de hoofdstraat van de baai. We betaalden €14 euro per nacht, inclusief ontbijt (smoothie bowls!) en kregen daarvoor een fijne, grote kamer, met airconditioning en een koelkast. Een hele dikke aanrader! 

Houdt er trouwens rekening mee, dat de prijs die wij betaalden, de prijs is buiten het hoogseizoen (april t/m oktober). Vanaf mei betaal je ongeveer €30-35 per per nacht, wat nog steeds een hele goede prijs/kwaliteit is. 

Andere hotels in Arugam Bay die meer dan de moeite waard zijn:

Mijn favoriete cafe’s en restaurantjes in Arugam Bay

Hoewel wij Arugam Bay in het laagseizoen bezochten en er verschillende cafe’s en restaurants gesloten waren, zet ik toch even mijn favoriete plekken voor je op een rij: 

 • Bites: Hip cafe met de allerlekkerste koffie van Arugam Bay. Heeft ook heerlijk gebak en zelfgemaakt ijs. 
 • Hideaway: Gewoon top! Niet twijfelen, gewoon gaan. 
 • Bay Vista: Heerlijk Italiaans eten. Erg betaalbaar voor zo’n groot hotel. 
 • Mantra: Lekker en goedkoop (lokaal) eten. Leuk zitten en super vriendelijke eigenaresse. 
 • Kaish: Hier aten wij de lekkerste curry van Arugam Bay. 
bites arugam bay
Bites Arugam Bay

Vervoer van en naar Arugam Bay

Arugam Bay ligt in het zuidoosten van Sri Lanka. De meeste reizigers bezoeken het vanuit Ella en reizen, afhankelijk van het seizoen, vervolgens door naar de zuidkust of naar Trincomalee. Wat zo fijn is aan reizen door Sri Lanka is dat het zo makkelijk gaat, zelfs met het openbaar vervoer. Bussen rijden naar iedere uithoek van het land. Zo ook naar Arugam Bay. En wanneer je net die ene bus mist, rijdt er wel een andere bus naar een plek op de route en stap je over of neem je het laatste stuk een tuk tuk. 

Je kunt natuurlijk ook een taxi of voor de hele rit een tuk tuk huren. Dit laatste werd ons op bijna ieder busstation aangeboden. Soms zelfs zo goedkoop, dat we het bijna niet konden weigeren. Hoe je precies van en naar Arugam Bay toe reist zet ik voor je op een rij. 

arugam bay

Van Ella naar Arugam Bay (en vice versa)

Om met de bus van Ella naar Arugam Bay te reizen lijkt misschien wat ingewikkeld, maar dat is het niet. Je moet onderweg alleen een aantal keer overstappen. In het gunstigste geval is dit maar 1 keer, in de praktijk is het iets vaker. 

De route van Ella naar Arugam Bay gaat in principe als volgt: Ella – Wellawaya – Monegarala – Pottuvil – Arugam Bay. 

Momenteel (januari 2020) rijdt er 6 keer per dag een bus van Ella naar Monegarala (en rijden er een aantal bussen van Monegarala naar Arugam Bay (met als eindstation Panama). Helaas kon over dit laatste mij niemand vertellen hoeveel precies en welke tijden. Je moet dus net mazzel hebben dat er een bus aansluit. Vanuit Ella vertrekken de bussen in ieder geval om 7.00u, 7.40u, 8.25u, 9.25u, 9.40u, 12.55u en 15.40u naar Monegarala. 

arugam bay

In het “ergste” geval moet je 3 keer overstappen. Je neemt dan een bus van Ella naar Wellawaya (1 uur), van Wellawaya naar Monegarala (1 uur), Monegarala naar Pottuvil (2 uur) en in Pottuvil neem je een tuk tuk naar Arugam Bay (5-10 minuten). Klinkt misschien heftig, maar ik vond het zelf heel erg meevallen. De bussen rijden regelmatig en de mensen op het busstation zijn over het algemeen ontzettend behulpzaam. Wij deden de trip andersom en van Arugam Bay naar Ella kostte deze rit ons 4,5 uur. We hebben nooit langer dan 10 minuten hoeven wachten. Zeker wanneer je vroeg vertrekt, is het altijd mogelijk om binnen 5-6 uur van de ene naar andere plek te reizen. 

De totale rit tussen Ella naar Arugam Bay kostte ons 440 roepie (€2,20) p.p voor de bus en 250 roepie (€1,25) voor de tuk tuk van Arugam Bay naar Pottuvil. Wil je dus geld besparen tijdens je reis door Sri Lanka, dan is dit veruit de beste optie. De rit duurde 4,5 uur.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met een taxi van Ella naar Arugam Bay te reizen. Een prive taxi kost tussen de 35 en 50 euro en een gedeelde taxi kost rond de 2.500rp (€12,50) per persoon. De rit zal in totaal een uurtje of 3 duren. Informeer bij je hotel voor de mogelijkheden. 

arugam bay

Van Arugam Bay naar de zuidkust van Sri Lanka

Om van Arugam Bay verder te reizen naar de zuidkust van Sri Lanka reis je ook via Wellawaya. Hier neem je een bus richting bijvoorbeeld Matara of Galle. 

Het is ook mogelijk om een taxi te nemen van Arugam Bay naar de zuidkust. De prijs is afhankelijk van de plek waar je naar toe moet. Een prive taxi van Arugam Bay naar Mirissa kost tussen de 60 en  100 euro. Voor een gedeelde taxi betaal je ongeveer 3.000 roepie (15 euro) p.p

arugam bay

Van Arugam Bay naar Trincomalee

Veel reizigers combineren een bezoek aan Arugam Bay met een bezoek aan Trincomalee. Zeker tussen april en oktober wanneer het voor de oostkust het “goede” seizoen is. De rit van Arugam Bay naar Trincomalee is in totaal zo’n 250 kilometer en ook dit is prima te doen met het openbaar vervoer. Je neemt eerst een tuk tuk naar Pottuvil (5-10 minuten, 250-300 roepies). Van Pottuvil neem je de bus naar Batticaloa of eventueel naar Akkaraipattu of Kalmunai. Vervolgens stap je over op de bus naar Trincomalee (eventueel met een extra overstap in Batticaloa)

De totale rit van Arugam Bay naar Trincomalee kostte ons ongeveer 400 roepie (€2) p.p voor de bus en 250 roepie (€1,25)  voor de tuk tuk van Arugam Bay naar Pottuvil. De rit duurde in totaal ongeveer 7,5 uur. 

Omdat de rit van Arugam Bay naar Trincomalee een behoorlijk lange rit is, kun je er ook voor kiezen om een extra stop in Batticaloa of bij het Pasikudah strand te maken. 

arugam bay

De beste reistijd om Arugam Bay te bezoeken

Arugam Bay ligt in het zuidoosten van Sri Lanka en heeft te maken met de noordoosten monsoon die (meestal) in de maanden december t/m maart over dit gedeelte van het land raast. De maanden april t/m oktober zijn in principe de beste maanden om Arugam Bay te bezoeken. Het is dan overwegend droog, de zee is een stuk kalmer en het is de beste tijd om te surfen. 

Wat ik zelf tijdens onze reis door Sri Lanka heb ervaren is dat niets veranderlijker is dan het weer en dat het beste advies wat ik hierin kan geven is: wees flexibel en vertrouw zeker niet altijd de weer apps. Dat eerste is misschien wat lastig wanneer je een rondreis maakt van 2-3 weken. Je stippelt vaak toch een route voor jezelf uit waaraan je probeert vast te houden. Dit laatste deden wij ook, maar toen wij na 2 weken regen er achter kwamen dat juist die regio’s waarvoor gewaarschuwd werd (noord en oost) voor slecht weer, juist de regio’s waren waar het op dat moment goed weer was, twijfelden we geen seconden en gooiden we ons schema om. 

Mij is verteld dat de regio rondom Arugam Bay de meest droge regio is van heel Sri Lanka en dat het er ook in de regentijd vaak gewoon prima weer is. Misschien regent het gemiddeld iets vaker dan in het droge seizoen, maar reizen in de regentijd brengt zeker ook voordelen met zich mee. Om te beginnen de prijzen van hotels. In het laagseizoen betaal je vaak maar een fractie van wat je in het hoogseizoen betaalt. Ook kan het in het hoogseizoen erg druk worden, zeker in de maanden juli/augustus. In het laagseizoen heb je dit niet en is het eerder te rustig, dan te druk. Persoonlijk vond ik dit ontzettend fijn, maar ben jij juist op zoek naar vertier, dan kun je in dit seizoen beter naar de zuidkust van Sri Lanka afreizen. 

arugam bay

Algemene tips Arugam Bay

 • Pinnen in Arugam Bay: Er zijn in Arugam Bay een aantal pinautomaten. Je vindt deze in de hoofdstraat. Zorg dat je pas is ingesteld op werelddekking om te kunnen pinnen in Sri Lanka. Mocht het in Arugam Bay niet lukken, dan zijn er ook nog verschillende pinautomaten in Pottuvil. 
 • Winkels Arugam Bay: Er zijn in Arugam Bay genoeg winkels en supermarkten om alles te kunnen kopen wat een reiziger nodig zou hebben. Denk daarbij aan zonnebrand, muggenspray, kleding, telefoonkaarten en medicatie. Mocht je iets niet kunnen vinden, dan kun je altijd uitwijken naar Pottuvil. Ook vind je in Arugam Bay een dokter en een privé kliniek. 
 • Islamitische gemeenschap: De inwoners van Arugam Bay zijn overwegend islamitisch. Je kunt daarom een paar keer per dag een imam door de luidsprekers horen preken. Houdt er verder rekening mee dat je niet half naakt over straat gaat lopen. Dit is namelijk behoorlijk ongepast. De mensen zijn wel gewend aan westerse mensen in zomerkleding, maar ik zou willen aanraden om het wel wat beschaafd te houden (Dit geldt trouwens voor heel Sri Lanka ;-)) 
 • Alcohol kopen in Arugam Bay: Het is in Arugam Bay blijkbaar behoorlijk lastig om aan alcohol komen, zeker buiten het hoogseizoen. Dit komt doordat het dorp voornamelijk Islamitisch is en dat er maar een paar plekken zijn met een alcohol vergunning. In het hoogseizoen is het iets makkelijker, omdat bars dan eerder bereid zijn een boete te riskeren. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, omdat ik geen alcohol drink, maar misschien wel iets om rekening mee te houden. 
arugam bay sri lanka

Op zoek naar nog meer tips voor jouw vakantie naar Sri Lanka? Check dan ook:

Klik hier voor alle artikelen over Sri Lanka

sri lanka travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights