My Travel Secret ...
Menu
Costa Rica / Latijns-Amerika / Wildlife

Tips voor een bezoek aan Manuel Antonio National Park

Home » Costa Rica » Tips voor een bezoek aan Manuel Antonio National Park

Manuel Antonio National Park is één van de populairste nationale parken van Costa Rica. Dit komt, volgens mij, omdat het park erg makkelijk bereikbaar is en omdat je er over het algemeen redelijk makkelijk wilde dieren, zoals luiaards en apen kunt spotten. Daarnaast heeft Manuel Antonio National Park nog een andere grote troef in handen, want het strand Playa Manuel Antonio is misschien wel het mooiste strand van Costa Rica. 

Wij bezochten Manuel Antonio  gedurende de eerste week van onze reis van 3 maanden door Midden-Amerika. Vooraf had ik wel mijn bedenkingen, omdat het park erg populair is en vaak dus erg druk is, iets waar ik helemaal niet van houd. Toch besloten wij het er op te wagen, omdat Manuel Antonio relatief dichtbij San Jose ligt en we op zoek waren naar een extra tussenstop richting Corcovado National Park.

Uiteindelijk bleek Manuel Antonio een leuke plek om bij te komen van onze jetlag en om voor het eerst kennis te maken met de schoonheid van Costa Rica. En ja, Manuel Antonio National Park is drukker dan de meeste parken die wij bezochten in Costa Rica, maar het is ook ontzettend mooi en wat mij betreft zeker een bezoek waard. Vandaag deel ik mijn tips voor een bezoek aan Manuel Antonio National Park.

Inhoud

1. Wilde dieren spotten in Manuel Antonio National Park

2. Wandelen in Manuel Antonio National Park

3. De stranden van Manuel Antonio National Park

4. Openingstijden en prijzen Manuel Antonio National Park

5. Bereikbaarheid van Manuel Antonio National Park

6. De leukste hotels nabij Manuel Antonio National Park

Manuel Antonio National Park
Uitzicht over Playa Puerto Escondido

Wilde dieren spotten in Manuel Antonio National Park

Het is niet noodzakelijk om Manuel Antonio National Park samen met een gids te bezoeken, maar als je veel wildlife wilt zien, dan is dit wel aan te raden. Gidsen zien nu eenmaal veel meer en weten veel beter waar ze op moeten letten. Ook hebben zij een goede verrekijker en kunnen zij jou dingen laten zien die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

In Manuel Antonio National Park leven ongeveer 109 verschillende zoogdiersoorten waaronder beide soorten luiaards, de tweetenige en de drietenige. Ook komen er alle vier de apensoorten voor die in Costa Rica leven, de kapucijnaap, brulaap, slingeraap en doodshoofdaap. Vooral de laatste is heel erg bijzonder, omdat deze maar op twee plekken in Costa Rica leeft: Manuel Antonio National Park en Corcovado National Park. Verder is Manuel Antonio National Park een goede plek om vogels, reptielen en amfibieën te spotten.

Je boekt heel makkelijk een gids voor Manuel Antonio NP via TripAdvisor

Manuel Antonio National Park
3 van de 4 apensoorten die leven in het Manuel Antonio National Park. Alleen de slingeraap zagen wij niet.

Wij kozen er voor om zonder gids het park in te gaan en daar had ik achteraf misschien wel een klein beetje spijt van. Wij zagen zeker wilde dieren, maar natuurlijk niet zo veel dan de mensen die met gids gingen. Zo zagen wij in het park geen luiaard (gelukkig daarbuiten wel), maar wel 3 van de 4 apensoorten. Verder zagen we wasberen die samen met een paar kapucijnapen op Playa Manuel Antonio de tassen van toeristen probeerden te plunderen.

Let op! Het is niet toegestaan om etenswaar of wegwerp plastic mee het park in te nemen. Zorg dus voor een hervulbare waterfles. Zelf neem ik altijd een Dopper mee op reis én een fles met waterfilter zoals de Water-to-go of Lifestaw.

Manuel Antonio National Park

Wandelen in Manuel Antonio National Park

Er zijn in Manuel Antonio National Park diverse (korte) wandelroutes uitgezet, met een totale duur van ongeveer 2.5-3 uur. Erg zwaar vond ik ze niet, maar ik merkte dat zodra het warmer begon te worden, ik vooral meer last kreeg van de hoge luchtvochtigheid. De routes stonden allen goed aangegeven en onderweg kwamen we regelmatig overzichtsborden van het park tegen. Mijn favoriete route was de Mirador Trail in combinatie met de Los Congos Trail. De eerste trail brengt je tot 2 mooie uitkijkpunten en de tweede trail is de beste plek in het park om apen te spotten. Na het wandelen kun je heerlijk afkoelen op het mooie Playa Gemelas. Aanrader!

Sinds februari 2018 is er in Manuel Antonio National Park een nieuw pad aangelegd die loopt van de entree van het park naar Playa Manuel Antonio. Dit pad is ook toegankelijk voor rolstoelers.

Manuel Antonio National Park
De wandelpaden in Manuel Antonio National Park. Links de Punta Cathedral Trail (1.4 km) en rechtsboven de Sloth Trail.

De stranden van Manuel Antonio National Park

Er zijn in Manuel Antonio National Park 4 prachtige stranden te vinden. Het mooiste strand is Playa Manuel Antonio. Een nadeel van dit strand is dat je het zelden voor jezelf hebt, omdat het ontzettend populair is. In de loop van de ochtend wordt het er al snel druk en vooral tijdens feestdagen en in het weekend kan het er afgeladen vol zijn. Wij bezochten het park op een zondag meteen na openingstijd (7.00u) en hadden het geluk om het strand het eerste half uur helemaal voor onszelf te hebben. Vanaf een uur of 9-10 begon het goed vol te lopen en kozen wij er voor om de wandelroutes te gaan lopen.

Manuel Antonio National Park
Playa Manuel Antonio

Aan de andere kant van Playa Manuel Antonio ligt Playa Espadilla Sur. Iets minder sfeervol, maar ook een stuk minder druk en daardoor zeker de moeite waard om te checken. De andere 2 stranden zijn Playa Gemelas en Playa Puerto Escondido. Playa Espadilla Norte grenst aan het nationale park, maar dit strand is gewoon voor iedereen (gratis) toegankelijk.

Manuel Antonio National Park Costa Rica
Playa Gemelas

Openingstijden Manuel Antonio National Park, Costa Rica

Manuel Antonio National Park van woensdag t/m maandag geopend van 7.00u tot 16.00u. Het park is dus op dinsdag gesloten. Door de populariteit is er door de week een bezoekerslimiet van maximaal 600 bezoekers per dag, in het weekend maximaal 800. Ik raad aan om het park zo vroeg mogelijk te bezoeken. Ten eerste om de drukte te ontlopen, maar ook omdat het dan makkelijker is om wilde dieren te spotten. Ook de temperatuur is een stuk aangenamer. De beste tijd om Manuel Antonio te bezoeken is december t/m april. 

De kassa van het park zit trouwens niet bij de ingang van het park zelf, maar zo’n 50 meter ervoor, aan de linkerkant van de weg. Een ticket kost 18,08 dollar per persoonAan te raden is om je ticket voor het park vooraf online te reserveren via deze website. Je moet hiervoor een account aanmaken. Of je kunt via TripAdvisor een Skip the line ticket inclusief gids boeken vanaf €54 p.p.

Manuel Antonio National Park Costa Rica
Entree Manuel Antonio National Park

Bereikbaarheid Manuel Antonio National Park

Manuel Antonio National Park ligt in het westen van Costa Rica, aan de pacifische kust, op zo’n 132 kilometer van de hoofdstad San Jose. Het is het makkelijkste om het park te verkennen vanuit Manuel Antonio dorp of vanuit het nabij gelegen Quepos. Zowel Manuel Antonio als Quepos zijn vanuit San Jose makkelijk bereikbaar met de lokale bus. De rit duurt zo’n 3-4 uur en kostte ons ongeveer 5300 colones (7,5 euro). Voor actuele vertrektijden en prijzen, check de website van Tracopa. Dit is de busmaatschappij die vanuit San Jose naar de westkust van Costa Rica rijdt. 

Naast de lokale bus, rijden er ook speciale toeristen shuttles vanuit o.a San Jose naar Manuel Antonio en Quepos. Deze kun je in bijna alle ho(s)tels boeken. Het voordeel van deze bussen is dat ze je bij je ho(s)tel ophalen en je afzetten bij je ho(s)tel in de buurt van Manuel Antonio National Park. Nadeel is dat ze echt een stuk duurder zijn dan de lokale bus.

Vanuit Quepos rijdt er regelmatig (iedere 20-30 minuten) een bus naar Manuel Antonio en de ingang van het nationale park. Een rit duurt maximaal 30 minuten en kostte ons niet meer dan 1 euro per rit.

Manuel Antonio National Park
Quepos busstation

De leukste hotels nabij Manuel Antonio National Park

Er is ontzettend veel aanbod wat betreft hotels in en nabij Manuel Antonio. Zelf verbleven wij bij Selina Hostel Manuel Antonio en dit hostel is zeker een aanrader. Zij hebben zowel gedeelde als privé kamers. Het is een mooi en levendig hostel, met 3 heerlijke zwembaden. Onze kamer lag midden in het groen met uitzicht op de jungle. We zagen vanaf hier zelfs een luiaard voorbijkomen. Het restaurant was echt top, met heerlijk eten, voor een schappelijke prijs. Tegenover het hostel ligt een bakkerij, waar je goed kunt ontbijten/lunchen.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van Selina Hostel Manuel Antonio

Ben je op zoek naar een budget optie, dan zou je kunnen overwegen in Quepos te verblijven in plaats van in Manuel Antonio. In Quepos zijn de ho(s)tels over het algemeen net iets goedkoper. Klik hier voor een overzicht. Leuke betaalbare hotels in de omgeving van Manuel Antonio National Park zijn:

Klik hier voor een overzicht van beschikbare hotels nabij Manuel Antonio National Park

manuel antonio national park
Manuel Antonio National Park

Op zoek naar meer tips en inspiratie voor jouw reis naar Costa Rica? Check dan ook:

manuel antonio national park
Een van de openbare stranden vlakbij manuel antonio national park

Klik hier voor alle artikelen over Costa Rica

costa rica travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights