My Travel Secret ...

Backpacken in Ecuador: dit wil je op voorhand weten

by Sigrid
tours ecuador
Home » Ecuador » Backpacken in Ecuador: dit wil je op voorhand weten

Een paar maanden geleden gingen we voor het eerst backpacken in Zuid-Amerika. Eerst 2 maanden door Ecuador en vervolgens 3 maanden door Colombia. Eerlijk gezegd ging ik net zo lief (of misschien wel liever) terug naar Azië, want Azië is vertrouwd en altijd fijn, maar mijn vriend wilde graag een keer de andere kant op, dus dit keer werd het Zuid-Amerika.

Achteraf gezien ben ik onwijs blij met onze keuze voor Ecuador en Colombia. Beide landen waren fantastisch en hebben veruit mijn verwachtingen overtroffen. Vooral Ecuador heeft mijn hart gestolen. Dit relatief kleine land is zo ontzettend mooi en afwisselend. Prachtige jungle, imposante bergen, kleurrijke markten en natuurlijke één van de meest bijzondere plekken op aarde, de Galapagos Eilanden. Ecuador is één van mijn favoriete landen om te gaan backpacken.

backpacken in ecuador
Laguna Cuicocha

Wij waren zo onder de indruk van de schoonheid van Ecuador en genoten zo van het reizen door dit land, dat 2 maanden veel te kort was. Uiteindelijk hebben we de kustregio over moeten slaan en konden we helaas ook niet meer gaan eilandhoppen op de Galapagos eilanden. Geen makkelijke keuze, maar als wij iets doen willen we het goed doen en om voor maar een weekje naar de Galapagos Eilanden te gaan vonden we zonde. We gaan liever in de toekomst terug, zonder al te veel tijdsdruk.

Heb jij ook plannen om te gaan backpacken in Ecuador? Hier deel ik al mijn (praktische) tips en help jou het beste uit je trip te halen. Deze tips zijn allen gebaseerd op reizen op het vaste land en dus niet op de Galapagos Eilanden.

 1. Vliegen naar Ecuador: waar vind je (goedkope) vliegtickets?
 2. Wat moet je regelen voor vertrek?
 3. Wat neem je mee op reis naar Ecuador?
 4. Is backpacken in Ecuador eigenlijk wel veilig?
 5. Reisroute en planning
 6. Waar vind je de leukste ho(s)tels?
 7. Openbaar vervoer in Ecuador
 8. Vervoer in de hoofdstad Quito
 9. Geldzaken in Ecuador
 10. Wat kost backpacken in Ecuador
backpacken ecuador
Quito

Vliegen naar Ecuador: waar vind je (goedkope) vliegtickets? 

Vliegen naar Ecuador is over het algemeen niet heel erg goedkoop. De tijden dat je voor minder dan €600 van Nederland op en neer naar Zuid-Amerika kon vliegen lijken sinds Covid19 helaas verleden tijd, dus mocht je een ticket vinden onder die prijs, twijfel dan niet te lang. 

Zelf check ik altijd de prijzen van vliegtickets via Skyscanner of eventueel Momondo, maar boek ik uiteindelijk altijd rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij. Dit omdat ik sinds Covid19 liever niet meer via tussenpersonen zoals Budgetair, Vliegtickets.nl en Trip.com boek. Zij en vele anderen hebben in de crisis bewezen dat ze een ontzettend slechte klantenservice hebben en vaak helemaal niet bereikbaar zijn bij annuleringen of wijzigingen. Je kan in zo’n geval beter contact hebben met de luchtvaartmaatschappij zelf. 

tips ecuador
Villcambamba

Steeds meer luchtvaartmaatschappijen vliegen tegenwoordig gelukkig weer van Nederland naar Ecuador. De fijnste en meeste bekende zijn: 

KLM: Vliegt als enige rechtstreeks van Nederland naar Ecuador, dus veruit de meest efficiënte optie. De tickets van KLM zijn niet eens heel veel duurder dan de tickets van onderstaande maatschappijen, dus KLM is wat mij betreft de beste keus. Prijzen starten momenteel rond de €739 p.p retour (exclusief bagage). Klik hier voor actuele prijzen en meer informatie. 

AirEuropa: Low budget maatschappij die van Amsterdam via Madrid naar Ecuador vliegt. Af en toe hebben zij hele goede (tijdelijke) aanbiedingen voor vluchten naar Zuid-Amerika. Om op de hoogte te blijven kun je je eventueel inschrijven voor hun nieuwsbrief. Klik hier voor actuele prijzen en meer informatie. 

Iberia: Ook Iberia vliegt van Amsterdam via Spanje naar Zuid-Amerika en ook zij hebben af en toe hele fijne aanbiedingen. Houdt de site goed in de gaten. Klik hier voor actuele prijzen en meer informatie. 

Lufthansa: Lufthansa is lid van Star Alliance en werkt o.a samen met United Airlines. Zij vliegen (meestal) via de USA van Amsterdam naar Ecuador. Houdt er wel rekening mee dat je voor een overstap in de USA een ESTA nodig hebt. Klik hier voor actuele prijzen en meer informatie. 

backpacken in ecuador

Heb je tijd en ben je op zoek naar het allergoedkoopste vliegticket naar Ecuador, dan kun je ook de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca checken. Zij vliegen van Madrid of Barcelona via Bogota naar Quito en Guayaquil. Wij betaalden in oktober 2021 €260 p.p enkele reis van Barcelona naar Quito, inclusief bagage. Met Ryanair vlogen we voor een paar tientjes van Eindhoven naar Barcelona, waar we nog een paar dagen zijn gebleven. Een prima deal als je het mij vraagt! Klik hier voor prijzen en informatie van Avianca van Spanje naar Ecuador.

Tip: Vaak is het het meest efficiënt om voor Ecuador een zogenaamd open jaw ticket te boeken. Je vliegt daarbij op de heenweg bijvoorbeeld naar hoofdstad Quito en vliegt vanaf Guayaquil of de Galapagos Eilanden weer terug naar Nederland (of een andere bestemming). Dat scheelt een hoop reistijd ter plekke. 

ecuador backpacken

Wat moet je regelen voor vertrek naar Ecuador? 

Er zijn een aantal dingen die je goed moet checken voordat je naar Ecuador vliegt. Ten eerste moet je paspoort bij binnenkomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Is dit niet het geval verleng hem dan tijdig, want meestal duurt dit vaak een aantal weken. Een visum is voor Ecuador niet verplicht wanneer je niet langer dan 90 dagen in het land verblijft. Is dit wel het geval, dan kun je dit op voorhand regelen via de ambassade. 

Naast een geldig paspoort is het bij binnenkomst in Ecuador ook verplicht een uitreisbewijs te hebben. Je moet dus kunnen aantonen dat je het land binnen 90 dagen weer verlaat. Dit wordt tegenwoordig bijna altijd gecheckt bij het inchecken. Kun je dit niet laten zien, dan kun je niet mee op de vlucht naar Ecuador. Zorg dus dat je het in orde hebt om problemen te voorkomen.

Tip: Heb je geen idee hoelang je in Ecuador wilt blijven, dan biedt een zogenaamd “onward ticket” uitkomst. Deze site boekt een officieel ticket voor je, maar dit ticket wordt binnen 48 uur weer geannuleerd. Een onward ticket kost $14. Een andere optie is om te kiezen voor een flexibel ticket, dat je later (gratis) kunt wijzigen. Klik hier voor meer info.

ecuaor backpacken
Baños

Als laatste moet je uiteraard goed de actuele inreisregels voor vliegen van Nederland naar Ecuador checken. Dit kan via Nederland Wereldwijd. Op dit moment (mei 2022) is een volledige Corona vaccinatie of een PCR test (maximaal 72 uur oud) verplicht en moet je voor vertrek een online gezondheidsverklaring invullen. Al deze formulieren zullen bij het inchecken gecontroleerd worden. Maak je een tussenstop? Check dan ook de inreisregels van het land waar je de tussenstop maakt.

Zorg voor een vaccinatie/herstelbewijs op papier, want je Europese digitale QR code is in Ecuador niet geldig. Je kunt ze printen via deze website.

tips ecuador
Otavalo

Een aantal dingen die niet verplicht zijn, maar wel handig zijn om op voorhand te regelen zijn 1. een reisverzekering 2. reisvaccinaties en 3. een creditcard. De eerste spreekt voor zich, want wie wil er niet goed verzekerd op reis? Wat reisvaccinaties betreft is voor Ecuador een vaccinatie tegen gele koorts alleen verplicht wanneer je vanuit een land naar Ecuador vliegt waar Gele Koorts voorkomt. Ga je backpacken door Zuid-Amerika, dan is het handig hier rekening mee te houden. Vanuit Nederland is dit verder niet verplicht, maar wel aan te raden wanneer je van plan bent de Amazone te bezoeken. Hier komt Gele Koorts namelijk nog steeds voor. Ook een DTP en Hepatitis A vaccinatie wordt door de GGD aangeraden. Voor advies m.b.t reisvaccinaties voor Ecuador check de website van de GGD.

Tip: je kunt je Gele Koorts vaccinatie ook gratis in Ecuador halen. Deze vaccinatie is levenslang werkzaam. Ga in Quito naar Centro Salud No1, vlakbij Plaza de Santo Domingo. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

gele koorts ecuador
Cuyabeno Wildlife Reserve

Een creditcard raad ik iedereen aan als backup voor je pinpas. Soms is het bijvoorbeeld niet mogelijk om met pinpas te pinnen, maar wel met creditcard en het is altijd handig om bij bijvoorbeeld diefstal een extra bankpas achter de hand te hebben. Bewaar je bankkaarten dus nooit bij elkaar! Heb je geen creditcard dan raad ik de Revolut Card aan. Dit is niet een standaard creditcard, maar een debitcard die dezelfde voordelen heeft als een creditcard. Het enige verschil is dat je deze op voorhand op moet waarderen.

Samenvatting: wat te checken voordat je naar Ecuador vliegt

 • Paspoort
 • Uitreisbewijs
 • Formulieren m.b.t Covid19
 • Reisverzekering
 • Reisvaccinaties
 • Creditcard
 • Zorg voor (online) kopieën van paspoort/bankpassen/verzekeringspolis/vaccinatiebewijs
backpacken ecuador
Quilotoa Loop

Wat neem je mee op reis naar Ecuador? 

Eén van de lastigste dingen van reizen naar Ecuador vond ik het bepalen wat ik nou precies mee moest nemen qua kleding. In Zuidoost-Azië zijn meestal een paar jurkjes, een bikini en een paar slippers genoeg, maar Ecuador heeft te maken met verschillende klimaten en daarom is het handig om van te voren te weten welke plekken je wilt gaan bezoeken, zodat je rekening kunt houden met de weersomstandigheden. 

Ten eerste moet je weten dat de hoofdstad Quito op 2.850m hoogte in het Andes gebergte ligt. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 15 graden (maart) en 18 graden (augustus). Overdag kan het er best warm aanvoelen, maar in de avond koelt het snel af en heb je zeker een lange broek en jas/dik vest nodig. 

Daarbij is er iets anders dat je zeker niet moet onderschatten: de kracht van de zon! Ecuador ligt op de evenaar en de zon is er ontzettend sterk. Zelfs op een bewolkte dag is het belangrijk om je huid goed te beschermen, want geloof me, je verbrand er levend. Neem voldoende zonnebrand mee. Natuurlijk is zonnebrand ook in Ecuador te koop, maar de prijzen hiervan liggen hoger dan in Nederland. 

backpacken ecuador
Laguna Quilotoa ligt op bijna 4.000m hoogte

Andere populaire plekken die ook hoger in de Andes zijn gelegen zijn: Otavalo (2.532m), Mindo (1.300m), Baños (1.820m), Cuenca (2.560m) en Quilotoa (3.914m). Mijn ervaring is dat je op de meeste plekken op een zonnige dag prima in een korte broek met t-shirt of jurk rond kunt lopen, maar dat het in de avond en wanneer de zon er niet is enorm hard afkoelt. Houdt hier dus rekening mee. Ben je van plan om één van de vele vulkanen (gedeeltelijk) te gaan beklimmen bereid je dan goed voor en neem zeker thermokleding en veel laagjes mee. Dit laatste is in Ecuador sowieso ontzettend handig.

Bezoek je de Amazone, dan zijn de weersomstandigheden heel anders. Hier lopen de temperaturen al snel op tot over de 30 graden en is de luchtvochtigheid ontzettend hoog. Omdat in de Amazone een korte broek vanwege de insecten niet ideaal is, raad ik aan om luchtige, lange kleding mee te nemen. Bezoek je net als ons Cuyabeno Wildlife Reserve, vergeet dan je bikini of zwembroek niet, want hier kun je prachtig zwemmen tijdens zonsondergang. Verder is het belangrijk om voldoende insectenspray mee te nemen. Tijdens onze tour werd er voor regenkleding en laarzen gezorgd. Dit is essentieel. 

Wij zijn uiteindelijk zelf niet meer aan de kust geweest, maar de kust in Ecuador is ideaal om te relaxen, te zwemmen en eventueel te surfen. Hier is daarom zomerkleding, een bikini of zwembroek en een paar slippers onmisbaar. En natuurlijk zonnebrand, want ook hier geldt goed smeren, anders verbrand je levend. 

kleding ecuador
Cuyabeno Wildlife Reserve

Dingen die wat mij betreft essentieel zijn om mee te nemen op reis naar Ecuador zijn:

 • Goede backpack en daypack (inclusief slotjes en beschermhoes/regenhoes)
 • Waterdichte zak
 • Hoed/pet/zonnebril
 • Zonnebrand factor 50+
 • Insectenspray
 • Goede wandelschoenen (incl. goede sokken) + een paar slippers/sandalen
 • (regen)jas
 • Bikini/zwembroek
 • Reishanddoek
 • Kleding in laagjes voor zowel koude als warme temperaturen en eventueel thermokleding (Ik had bij: 2 lange broeken, 1 dunne lange broek, 1 (regen)jas, 1 vest, 1 dikke trui, 2 korte broeken, 1 jurk, 3 dunne shirts lange mouw, 3 shirts korte mouw, 2 hempjes, ondergoed)
 • Camera/telefoon (inclusief Maps.me en Uber app)

Tip: Nog een nieuwe reisoutfit nodig? Je krijgt nu 10% extra korting op de gehele collectie van Protest wanneer je de kortingscode mytravelsecret10 gebruikt. Je vindt hier o.a de leukste bikini’s, zwembroeken, jurkjes, shirts, truien en vesten. Klik hier om te starten met shoppen.

wat neem je mee naar ecuador
Secret Garden Cotopaxi

Is backpacken in Ecuador eigenlijk wel veilig?

Veel reizigers vinden een reis naar Ecuador best spannend. Op één of andere manier heeft het land, zoals veel landen in Zuid-Amerika, niet de naam van meest veilige reisbestemming. Nu kan ik natuurlijk alleen uit eigen ervaring spreken, maar ik heb me tijdens onze reis van dik 2 maanden geen seconde onveilig gevoeld.

Wel ben ik me bewust van verhalen van andere reizigers die wel problemen hebben gehad doordat ze bijvoorbeeld ter plekke overvallen of beroofd zijn. Gelukkig zijn er dit niet heel veel, maar ik denk dat het iedereen kan overkomen door net op de verkeerde tijd op de verkeerde plek te zijn. 

Wat ik iedereen aanraad is om je er bewust van te zijn dat overvallen/berovingen in Ecuador voorkomen en daarop voorbereid te zijn. Draag vooral in steden als Quito en Guayaquil geen waardevolle spullen op straat. Houdt in bussen je tas met waardevolle spullen altijd op schoot. Zet deze niet bij je voeten en leg hem ook niet boven je hoofd. Verder raad ik aan om geld en pinpassen/creditcards te splitsen en je paspoort beveiligd  achter te laten in het hotel. Zorg ook voor (online) kopieën van al je papieren/passen en noteer het noodnummer van je bank en verzekeringsmaatschappij.

veiligheid ecuador
Het leger op straat in de hoofdstad Quito

De politie adviseerde ons in Quito om onze rugzak altijd op de buik te dragen en om vanuit het historisch centrum en vanuit wijken als La Mariscal (dé backpackerswijk) en La Floresta niet teveel af te dwalen naar onbekende delen van de stad. En mocht je uiteindelijk de pech hebben om overvallen te worden…ga NOOIT in de verdediging, maar geef wat ze willen. Het is het niet waard om je leven te riskeren en spullen zijn uiteraard altijd vervangbaar. 

Ik schrijf dit niet om je bang te maken, maar om je bewust te maken. De kans dat je iets overkomt is echt ontzettend klein. Dit geldt niet alleen voor Ecuador, maar eigenlijk over ter wereld.

is ecuador veilig
Ook veel politie op straat in Quito

Reisroute en planning

Wanneer ik een nieuwe bestemming bezoek lees ik me op voorhand in over die bestemming en markeer ik de plekken die ik graag wil bezoeken op Maps.Me of Google.Maps. Vervolgens ga ik kijken hoe we al die plekken zo efficiënt mogelijk kunnen gaan bezoeken. Daarbij is het handig om niet alles meteen al vast te leggen, maar een beetje flexibel te zijn. Mochten de plannen onderweg veranderen, wat eigenlijk altijd wel gebeurd, dan is dat ook geen probleem.

Heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken, dan zijn er online ontzettend veel reisroutes voor Ecuador te vinden. Heel veel daarvan lijken op elkaar, want uiteindelijk wil iedereen toch gewoon de hoogtepunten van het land zien. Los van de Galapagos eilanden, vind ik dat wanneer je 3-4 weken te besteden hebt, je eigenlijk wel alle hoogtepunten op het vaste land kunt zien, zonder dat je heel erg hoeft te haasten. Mijn ideale reisroute door Ecuador deel ik hier beneden.

backpacken ecuador
Baños

Mijn ideale reisroute door Ecuador ziet er als volgt uit:

 • Quito (minimaal 2 nachten): het startpunt van je reis door Ecuador. Blijf minimaal 2 nachten om te wennen aan de hoogte. Drink veel en doe rustig aan.
 • Mindo (minimaal 3 nachten): prachtige plek in de bergen met overal jungle (nevelwoud)
 • Otavalo ( minimaal 3 nachten): de grootste markt van Zuid-Amerika (dagelijks, maar op woensdag en zaterdag het leukst). Gezellige stad en mooie omgeving waar je geweldig kunt hiken (Laguna Cuicocha!)
 • Cuyabeno Wildlife Reserve (2,3 of 4 nachten): een meerdaagse tour naar de Amazone. Voor ons veruit hét hoogtepunt van onze reis door Ecuador. Dit moet je gewoon doen! (nachtbus vanuit Quito) Lees hier meer over onze ervaring.
 • Cotopaxi National Park (2 nachten): wij waren niet super fan van Secret Garden Cotopaxi (waarom lees je hier), maar voor velen is dit ook één van de hoogtepunten van hun reis door Ecuador. (Voor deze tour blijf je 1 extra nacht in Quito).
 • Baños (minimaal 3 nachten): Relaxed dorp en een fantastische omgeving met veel indrukwekkende watervallen en uitkijkpunten. Ideaal plek voor adrenaline junks.
 • Guamote (optioneel 1 nacht): mocht je heel toevallig op een woensdag of donderdag van Baños doorreizen naar het zuiden, maak dan een extra stop in Guamote. Hier vind je iedere donderdag de meest authentieke markt van Ecuador. Een hele dikke aanrader!
 • Cuenca (minimaal 3 nachten): geweldig mooie koloniale stad. Bezoek vanuit hier eventueel Cajas National Park.
 • Guyaquil: alleen hier blijven als het moet, maar hoogstens 1 nachtje. Vlieg vanuit hier door naar de Galapagos eilanden of je volgende bestemming.

Als je precies deze route aanhoudt dan ben je zo n 24 nachten onderweg en kun je heel relaxed reizen. Mocht je meer tijd hebben, dan zou je nog een paar andere hele gave bestemmingen kunnen bezoeken of bijvoorbeeld langer op één plek blijven zitten. Wij vonden Baños, Cuenca en Otavalo daarvoor heel erg geschikt. Andere plekken op het vaste land van Ecuador die wat mij betreft absoluut ook de moeite waard zijn:

 • Apuela: prachtige plek van de gebaande paden op 2 uur rijden van Otavalo.
 • Riobamba: bezoek de hoogste vulkaan van Ecuador, de Chimborazo. Hebben wij vanwege het weer uiteindelijk niet gedaan, maar mountainbiken vanaf deze vulkaan lijkt me onwijs leuk.
 • Villcabamba: hele relaxte plek in het zuiden van Ecuador. Beetje hippie-achtig. Ideaal wanneer je over land verder wilt reizen naar Peru.
backpacken ecuador
Mindo

Waar vind je de leukste hostels in Ecuador? 

Aan leuke hostels en hotels in Ecuador geen gebrek. Je vindt ze o.a online via Booking.com, Hostelworld of Airbnb. Vooraf reserveren is geen must, maar vooral bij de meest populaire accommodaties en rond de feestdagen zoals Kerst en Pasen wel aan te raden. Zelf boek ik altijd alleen maar accommodaties die ik tot vlak voor aankomst gratis kan annuleren. Mochten onze reisplannen wijzigen, dan is er niks aan de hand. Wij betaalden gemiddeld tussen de $20 en $30 per nacht voor een privé kamer voor 2 personen met eigen badkamer.

Waar je in Ecuador een beetje rekening mee moet houden is dat wanneer je een 2-persoonskamer boekt, het 2-persoonsbed vaak een twijfelaar van maximaal 140cm breed is. Zelf boek ik daarom liever een kamer met 2 1-persoonsbedden of met kingsize bed, want twijfelaars zijn echt heel klein. 

Hostels zijn perfect wanneer je alleen reist en graag andere reizigers wilt ontmoeten. Vaak wordt er van alles voor de gasten georganiseerd zoals pubcrawls en stadswandelingen. Een aantal populaire, levendige hostels in Ecuador zijn: 

Klik hier voor een overzicht van alle beschikbare hotels op Booking.com

hostels ecuador
Onze Airbnb in Cuenca

Openbaar vervoer in Ecuador

Reizen per bus is in Ecuador ontzettend goed geregeld. Het is goedkoop en onwijs efficiënt en de afstanden zijn vaak niet zo heel erg groot, zodat vliegen voor de meeste routes helemaal niet nodig is. Het enige nadeel is dat je online vaak niet heel veel (actuele) informatie kunt vinden over bepaalde routes, (vertrek)tijden en prijzen. Daarom raad ik aan om dit ter plekke op het busstation of via je hostel te checken. 

Wat je moet weten is dat er in Ecuador erg veel verschillende busmaatschappijen zijn. Veel maatschappijen rijden dezelfde routes en allen hebben op het busstation hun eigen loket om tickets te verkopen. De bestemmingen en vertrektijden staan vaak duidelijk bij het loket en op de bus aangegeven. 

bus ecuador

Mocht een maatschappij aangeven dat er de eerste uren geen bus rijdt, raak dan vooral niet in paniek, maar check een andere maatschappij oftewel ander loket. Mijn ervaring is dat er eigenlijk altijd wel een bus binnen korte termijn vertrekt, zeker op de populaire routes. Het is ook verstandig om niet bij het eerste de beste loket een busticket te kopen, maar eerst te checken of een andere busmaatschappij toevallig niet nog eerder vertrekt of misschien voordeliger is. 

Om je te verplaatsen binnen een stad is het vaak het gemakkelijkst je te verplaatsen per taxi of met de lokale bus. Op heel veel plekken is het mogelijk gebruik te maken van Uber. Dit werkt goed, is goedkoop en veilig. Vergeet dus niet de app te downloaden. Voor de bus kun je langs de weg wachten en je hand opsteken als er een bus langs rijdt.

openbaar vervoer ecuador

Vervoer in de hoofdstad Quito

Op de meeste plekken In Ecuador vind je het busstation in het centrum van het dorp of de stad en wijst het reizen per bus zichzelf. Een uitzondering is vervoer in de hoofdstad Quito. Quito is onwijs groot en je vindt er verschillende busstations verspreid over de stad. Het is daarom handig om vooraf te weten waar je als reiziger moet zijn. De 3 belangrijkste busstations zijn:

Terminal Quitumbe oftewel de zuid terminal

Vanuit hier vertrekken bussen o.a richting het zuiden waaronder Baños, Cotopaxi, Riobamba, Cuenca en Guayaquil. Ook vind je hier de bussen richting de Amazone (Lago Agrio, Tena, Puyo) en de kust (Manta, Puerto López, Montanita). 

Terminal Quitumbe is een groot en modern busstation dat zich bevindt op ongeveer 10 kilometer ten zuiden van het historisch centrum. Voor een Uber betaalden wij zo’n $6-7. Het is ook mogelijk om met de lokale bus van het centrum van Quito naar Terminal Quitumbe te reizen, dit is spotgoedkoop, maar kost ontzettend veel tijd. Ik raad een taxi/Uber aan. 

Terminal Carcelén oftewel de noord terminal

Terminal Carcelén ligt ongeveer 20 kilometer ten noorden van het historisch centrum. Vanuit hier vertrekken voornamelijk bussen richting het noorden van het land, zoals Otavalo, Cayambe en Ibarra en dus ook richting Colombia (Ipiales). Tijdens mijn zoektocht naar bustickets kwam ik ook wel bustickets tegen van Carcelén richting het zuiden van het land, maar dit is gewoon niet handig, omdat je dan vervolgens nog een keer heel de stad door moet. Ik raad Terminal Carcelén dus eigenlijk alleen maar aan voor bussen richting Otavalo/Cayambe of Colombia. Van Carcelén vertrekt er iedere 20 minuten een bus richting Otavalo. 

Ook van en naar Terminal Carcelén is een Uber het handigst. Wij betaalden ongeveer $6 vanuit het historisch centrum. 

Terminal La Ofelia (Mindo)

Wanneer je met de bus van Quito naar de populaire plaats Mindo wilt reizen maak je gebruik van Terminal La Ofelia. Dit busstation ligt een paar kilometer van Terminal Carcelén. De busmaatschappij die tussen Quito en Mindo rijdt heet Cooperativa Flor del Valle en zij vertrekken een aantal keer per dag. Je kunt de tijden het makkelijkst checken via hun Facebook pagina

Heb je vervoer nodig binnen de stad, dan raad ik aan om Uber te gebruiken. Dit is goedkoop, handig en veruit het veiligst. Ben je avontuurlijk aangelegd en heb je tijd, dan kun je ook gebruik maken van de trolleybus. Hiervoor betaal je nog geen $0,40 per rit, maar dit kan ontzettend chaotisch zijn en kost veel meer tijd. 

busstation quito
Terminal Quitumbe Quito

Geldzaken in Ecuador

De nationale munteenheid in Ecuador is de Amerikaanse dollar. Super makkelijk, want je hoeft geen rare rekensommen te maken en hebt meteen een idee hoe hoog de prijs in Euro’s is. 

Pinnen kan vrijwel overal in het land. In iedere stad vind je wel een pinautomaat. Waar je rekening mee moet houden is dat je naast de standaard kosten voor je eigen bank, bij de meeste banken ook nog eens een paar dollar per pintransactie betaalt. Het is daarom het gunstigst om een groot bedrag per keer te pinnen en voor een bank te kiezen waar de transactiekosten het laagst zijn. Wij kozen meestal voor $400 per keer, maar niet bij iedere automaat kun je zo’n groot bedrag in één keer pinnen. 

Wat betreft transactiekosten zijn o.a de JEP bank ($0,50 per transactie), Banco Guayaquil ($1,50 per transactie) en Banco del Austro (gratis) het meest gunstige. Banco Pichincha, die je overal tegenkomt, is met $4,50 per transactie het duurst. Door hier goed op te letten kun je veel geld besparen.

Tip: zorg dat je altijd een aantal losse dollars op zak hebt. Betaal bijvoorbeeld in supermarkten en op busstations met briefjes van $20 zodat je veel kleingeld terugkrijgt. Dit komt altijd van pas wanneer je bijvoorbeeld de taxichauffeur moet betalen of iets kleins op straat wilt kopen. Wisselgeld is namelijk vaak een probleem.

tips ecuador

Wat creditcards betreft is het altijd handig om er minimaal één bij te hebben. Zelf heb ik altijd naast mijn bankpas altijd een Revolut Card bij me. Dit is een debitcard die te gebruiken is als creditcard voor boekingen online en een kaart waarmee ik tot €200 per maand gratis zonder extra bankkosten kan pinnen. Pin ik meer dan €200 dan zijn de kosten per transactie goedkoper dan wanneer ik met mijn ASN pas pin. Wat betreft betalen in hotels en restaurants, hebben de meeste de voorkeur voor cash.

Het verschil met een creditcard is dat je de Revolut Card altijd eerst op moet waarderen. Dit kan makkelijk via Ideal. De Revolut Card bespaart ons veel geld op reis. Klik hier voor meer informatie over de Revolut Card. 

Tip: Bewaar je creditcard altijd los van je bankpas! Mocht je er één kwijt raken, dan heb je altijd nog een pas achter de hand. 

backpacken ecuador
Cotopaxi National Park

Wat kost backpacken in Ecuador? 

Wat ik eigenlijk niet had verwacht is dat Ecuador een ontzettend betaalbaar land is om te gaan backpacken. Zo is vervoer erg goedkoop en zijn maaltijden en hostels heel betaalbaar. Het enige wat wel duur is is een bezoek aan de Galapagos eilanden. Zelfs wanneer je de Galápagos on a budget bezoekt, is het waarschijnlijk een rib uit je lijf, maar uiteraard wel een ervaring voor het leven. 

Omdat wij de Galapagos eilanden hebben overgeslagen en zeker daarvoor nog een keer naar Ecuador teruggaan, ga ik niet in op de kosten op de Galapagos Eilanden, maar deel ik mijn ervaring van de gemiddelde kosten op het vasteland van Ecuador. Voor tips voor de Galapagos eilanden verwijs ik je door naar de website van Edith.

 • Reizen met de bus: kost gemiddeld $2 per uur. Duurt een rit bijvoorbeeld zo’n 3 uur dan zal je ongeveer $6 betalen.
 • Overnachting in hostel/hotel: $20-30 per nacht voor een 2-persoonskamer met eigen badkamer. Een bed in een dorm kost gemiddeld $10-15 per nacht
 • Maaltijden: ontbijt $3-5, lunch $3-8, diner $7-12. De lunch is in Ecuador de belangrijkste maaltijd. Je vindt tijdens lunchtijd in lokale restaurants vaak het “Menu del Dia” (menu van de dag). Hiervoor betaal je $3-5 en dit is inclusief soep, warme maaltijd, toetje + een drankje. Let op! Het menu van de dag is vaak niet geschikt voor vegetariërs. 
 • Drankjes: Ook drankjes zijn in Ecuador erg betaalbaar. Voor een flesje frisdrank betaal je in een restaurant gemiddeld $1-1,50 en voor een (lokaal) biertje $1,50-2. Ook koffie is goedkoop in Ecuador ($1-1,50), alleen cappuccino is in verhouding vaak duur (+$2) en meestal niet te zuipen. 
 • Entree nationale parken: Entree tot veel nationale parken is gratis. Wel is het verplicht je te registreren, dus neem je paspoort of bij voorkeur een kopie hiervan mee. Sommige parken kun je makkelijk op eigen gelegenheid bezoeken. Bij andere, zoals Cotopaxi National Park, is het aan te raden een tour te boeken. 
 • Tours: De prijzen van tours in Ecuador verschilt enorm. Afhankelijk van je bestemming, soort tour en de reistijd reken op een prijs tussen de $30 en $100 per dag. Verschillende tours kun je vooraf online boeken via websites als Get Your Guide of TripAdvisor, maar je kunt ook ter plekke een tour boeken. Verder kun je op veel plekken ook heel goedkoop de boel verkennen door voor een paar dollar een fiets te huren of de omgeving te voet te verkennen. Een absolute must en misschien wel dé meest budget vriendelijke “tour” in Ecuador is de Quilotoa Loop. Dit is een meerdaagse wandeling die je heel makkelijk op eigen gelegenheid kunt doen.

Lees ook: alles wat je moet weten over de Quilotoa Loop in Ecuador

tours ecuador
Quilotoa Loop Ecuador

Tours die wij zelf in Ecuador hebben gedaan en de prijzen die wij hebben betaald (okt/nov 2021):

Amazone Tour naar Cuyabeno Wildlife Reserve: $290 p.p voor 4 dagen 3 nachten exclusief vervoer van en naar Lago Agrio. Je leest er alles over in dit artikel.  

Secret Garden Cotopaxi: $120 p.p voor 3 dagen 2 nachten inclusief maaltijden, 2 overnachtingen in privé kamer met uitzicht over de Cotopaxi vulkaan en een aantal excursies. Exclusief paardrij excursie naar Cotopaxi National Park ($35 p.p) Over onze ervaring lees je alles in dit reisdagboek.

Bird watching tour in Mindo: €175 per groep van max. 4 voor een ochtend tour met een ontzettend goede, ervaren gids. Hele dikke aanrader! Je kunt deze tour boeken via TripAdvisor of via Casa de Vista Alta. Check hier al onze tips voor een bezoek aan Mindo.

Wij gaven uiteindelijk gemiddeld zo’n €32 per persoon per dag uit voor 2 maanden backpacken in Ecuador (exclusief intercontinentale vlucht)

amazone tour ecuador
Cuyabeno Wildlife Reserve Ecuador
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights