My Travel Secret ...
Menu
Brazilië / Latijns-Amerika

Zo reis je van Salvador de Bahia naar Ilha de Boipeba (en Itacaré)

Home » Brazilië » Zo reis je van Salvador de Bahia naar Ilha de Boipeba (en Itacaré)

Breng je tijdens je rondreis door Brazilië een bezoek aan de stad Salvador en ben je op zoek naar een idyllische plek om een paar dagen te genieten van zon, zee en strand, dan is het eiland Boipeba een hele dikke aanrader. Dit prachtige eiland is niet zo bekend als het nabijgelegen Morro de Sao Paulo en wordt door veel reizigers overgeslagen. Toch is een bezoek aan Boipeba wat mij betreft meer dan de moeite waard, want hier vind je misschien wel de allermooiste stranden van Bahia.

Omdat er online niet zo heel veel relevante informatie te vinden was over openbaar vervoer van Salvador naar Boipeba besloot ik dit artikel te schrijven. En omdat de populaire backpackers plaats Itacaré op precies dezelfde route ligt, is dit artikel ook actueel voor reizigers die van Salvador naar Itacaré willen reizen. 

Lees ook: Backpacken in Brazilië: 9 dingen die vooraf wilt weten

salvador naar boipeba
Boipeba

Van Salvador naar Boipeba of Itacaré met het openbaar vervoer

De goedkoopste manier om van Salvador naar Ilha de Boipeba of Itacaré te reizen is met het openbaar vervoer. Dit lijkt misschien best een gedoe wanneer je hierover informatie gaat inwinnen op internet, maar in de praktijk is dit prima te doen. Het enige is dat je gebruik moet maken van taxi, ferry, bus én eventueel speedboot. Om jou te helpen deel ik een stappenplan om jouw reis zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

salvador boipeba
Aankomst van de ferry in Bom Despacho

Stap 1: Uber van je hotel naar São Joachim Maritime Terminal

Om met het openbaar vervoer van Salvador naar Boipeba of Itacaré te reizen, neem je eerst de ferry van de São Joachim Terminal naar Bom Despacho. Deze terminal bevindt zich net buiten het historisch centrum van Salvador. Je reist hier het makkelijkst naartoe met een Uber taxi. 

Wij namen een Uber van ons hotel (Pelourinho Boutique Hotel) naar de São Joachim Terminal en betaalden ongeveer 12 real voor deze rit (3km, 10 minuten). 

São Joachim Terminal
São Joachim Terminal

Stap 2: Ferry van de São Joachim Maritime Terminal naar Bom Despacho

De ferry van Salvador naar Bom Despacho vertrekt dagelijks ieder uur vanaf 5.00u en de overtocht duurt ongeveer een uur

Tickets zijn niet online te reserveren en kunnen alleen aangeschaft worden op de dag van vertrek. Kosten zijn ongeveer 6,10 real p.p doordeweeks en 8,10 real p.p  in het weekend. Waar je rekening mee moet houden is dat het erg druk kan zijn bij de ticketverkoop, zeker in de weekenden en in het hoogseizoen. Het is daarom aan te raden om op tijd te komen, ongeveer 30-40 minuten voor vertrek. Je kunt je tickets zowel met kaart (credit of debet) als cash betalen. 

Lees ook: zo reis je makkelijk (én goedkoop) van Rio de Janeiro naar Ilha Grande

ferry salvador bom despacho
De ferry van Salvador naar Bom Despacho

Stap 3: Koop tickets voor de bus van Bom Despacho naar Valença of Itacaré

Zodra je een ticket voor de ferry van Salvador naar Bom Despacho hebt aangeschaft,loop je door naar de wachtruimte. Mocht je online nog geen ticket voor de bus van Bom Despacho naar Valença of Itacaré hebben aangeschaft, dan doe je dat het beste nu. In de wachtruimte van de ferry bevindt zich namelijk een loket van Cidade Sol, , de busmaatschappijen die van Bom Despacho naar Valença en Itacaré rijdt. Op deze manier is de kans het grootst dat de eerst beschikbare bus mooi aansluit op de aankomsttijd van de ferry. Zo hoef je nooit lang te wachten. 

Een ticket voor de bus van Bom Despacho naar Valença kost ongeveer 35-44 real p.p en een ticket naar Itacaré kost je ongeveer 65-75 real p.p. Nadat je een bus ticket hebt gekocht wacht je op het moment dat je mag boarden en neem je de ferry naar Bom Despacho.

Klik hier om online een busticket van Bom Despacho naar Valença of Itacaré aan te schaffen

Salvador naar Boipeba
Cidade Sol

Stap 4: Bus van Bom Despacho naar Valença of Itacaré

Wanneer je met de ferry arriveert in Bom Despacho volg je de meute naar de uitgang van de terminal. Je loopt nu vanzelf richting de Cidade Sol bus. Ben je eerder vergeten een bus ticket te kopen voor de bus van Bom Despacho naar Valença of Itacaré, dan kun je dit ook nog hier doen. Het enige risico dat je loopt, is dat de eerstvolgende bus al vol zit en je dus moet wachten. Heb je een bus ticket van een andere busmaatschappij, dan loop je door naar de busterminal van Bom Despacho. Dit is maar 500 meter lopen. 

De rit van Bom Despacho naar Valença duurt ongeveer 2 uur en naar Itacaré ongeveer 5 uur. De bus wacht op de ferry vanuit Salvador, dus maak je niet druk wanneer de ferry iets vertraging heeft.

Stap 5: Neem de speedboot van Valença naar Boipeba

Wanneer je arriveert op de busterminal van Valença loop of neem je een taxi naar de bootterminal. Klik hier voor de juiste locatie. (Deze stond op Maps.me verkeerd aangegeven). Reis je van Salvador naar Itacaré, dan blijf je uiteraard gewoon zitten. Jouw bus arriveert over ongeveer 3 uur op de plaats van bestemming. 

De boot van Valença naar Boipeba vertrekt gemiddeld iedere 2 uur, maar vaart vaker wanneer er meer vraag is naar tickets, zoals in het weekend of in het hoogseizoen. Een ticket kost ongeveer 63 real p.p. Je kunt deze ter plekke kopen of eventueel online aanschaffen. Wij deden het laatste via deze website. Hier kon je gewoon met Paypal betalen en hadden we geen speciaal CPF nummer nodig, wat het online boeken in Brazilië soms lastig maakt. De rit van Valença naar Boipeba duurt ongeveer 1 uur

Boot Valenca naar Boipeba
Boot Valenca naar Boipeba

Hoe wij onze reis van Salvador naar Boipeba met het openbaar vervoer planden:

  • 8.00u: taxi naar de Sao Joachim Teminal (aankomst 8.15u), 12 real totaal. 
  • 9.00u: ferry naar Bom Despacho (aankomst 10.00u), 6.10 p.p
  • 10.20u: bus Bom despacho naar Valença (aankomst 12.20u), 35 real p.p. Online tickets besteld via Busbud.
  • 14.00u: speedboot Valença naar Boipeba (aankomst 15.00u), 63 real p.p. Online tickets besteld via deze website.

Totale duur: 7 uur (inclusief lunch in Valença) 

Totale kosten: 110,10 real p.p = €20,50 p.p

We hadden uiteindelijk makkelijk een ferry later kunnen pakken zodat we om 13.20u in Valença zouden arriveren, echter wilden wij wat speling hebben voor het geval we de ferry en/of bus zouden missen. Voor ons was dit schema ideaal, omdat we in Valença rustig konden lunchen en eventueel nog wat inkopen konden doen. 

Verder was het goed dat we de boot naar Boipeba online hadden geboekt, want deze bleek vol geboekt bij aankomst. Nu hoefden we niet onnodig lang te wachten. Mocht je online geen ticket voor de boot gereserveerd te hebben, dan raad ik aan om eerst naar de bootterminal te gaan om een ticket te kopen en daarna eventueel pas te gaan lunchen. 

salvador naar boipeba
Boipeba

Van Salvador naar Boipeba met een georganiseerde transfer

Vind je het te veel gedoe om met het openbaar vervoer te reizen, dan kun je ook gebruikmaken van een georganiseerde shuttle van Salvador naar Boipeba. Deze worden zowel online als ter plekke genoeg aangeboden. 

Voordeel van een georganiseerde shuttle is dat het sneller is dan reizen met het openbaar vervoer en dat je zelf verder niet na hoeft te denken over je aansluitingen. Nadeel is dat het een stuk duurder is. Waar wij met het openbaar vervoer zo’n 110 real p.p (€20,50) betaalden, zou een georganiseerde shuttle ons meer dan €100 p.p kosten. Het loont dus echt om zelf vervoer van en naar Boipeba te regelen. 

Klik hier voor meer informatie over een georganiseerde shuttle van Salvador naar Boipeba

salvador naar boipeba
Boipeba

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Brazilië

Brazilie
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights