My Travel Secret ...

Tips voor een bezoek aan Sukhothai, Thailand

by Sigrid
tips sukhothai thailand
Home » Thailand » Tips voor een bezoek aan Sukhothai, Thailand

Ooit was Sukhothai een welvarend koninkrijk en de hoofdstad van het oude Siam. Tegenwoordig is deze historische stad één van de allermooiste plekken van Thailand en een ontzettend belangrijke plek in de geschiedenis van het land. Het is een plek die je wat mij betreft niet mag missen.

Sukhothai ligt in het noorden van Thailand. Het ligt als het ware tussen de bekende toeristische trekpleisters Bangkok en Chiang Mai in. Sukhothai is onder te verdelen in 2 steden: Ten eerste de oude stad, met daarbij het historisch park. Hier vind je schitterende oude tempels en ruïnes uit het voormalige koninkrijk. Deze liggen verdeeld over een prachtig sereen gebied, waar je als bezoeker heerlijk relaxed rond kunt fietsen. Het historisch park van Sukhothai staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Ten tweede is er de nieuwe stad. Deze stad ligt 12km ten oosten van de oude stad en dit is tegenwoordig het levendige centrum van Sukhothai.

Sukhothai Thailand
Het hitsorisch park van Sukhothai

Veel reizigers slaan een bezoek aan Sukhothai over tijdens hun vakantie naar Thailand. Dit komt volgens mij doordat de meeste reizigers vanuit Bangkok rechtstreeks doorreizen naar Chiang Mai en vanuit daar weer vrij snel doorvliegen naar het zuiden van Thailand. Sommige maken wel nog een stop in een andere belangrijke koningsstad, Ayutthaya, die vanuit Bangkok net iets makkelijker bereikbaar is. En ja, Ayutthaya is absoluut prachtig, maar in mijn ogen niet zo mooi en zeker niet zo relaxed als Sukhothai.

Ik raad aan om Sukhothai zeker mee te nemen in jouw reisroute door Thailand. Het is een plek die hartstikke makkelijk te combineren is met een bezoek aan o.a Bangkok en Chiang Mai. Het is er echt fantastisch en absoluut één van de hoogtepunten van Thailand. Qua tijd zou ik minimaal 2 nachten plannen voor een bezoek aan Sukhothai en indien mogelijk 3. Het is een hele fijne plek om een paar dagen door te brengen.

Al mijn tips voor een bezoek aan de oude stad en het historisch park van Sukhothai vind je in dit uitgebreide artikel.

Inhoud:

 1. Sukhothai Historisch Park verkennen
 2. De leukste tours in Sukhothai
 3. De mooiste tempels van Sukhothai
 4. De leukste hotels in Sukhothai
 5. Hoe kom je in Sukhothai?
hotels sukhothai

De historische stad van Sukhothai verkennen

De leukste manier om de historische stad van Sukhothai te ontdekken is wat mij betreft op de fiets. Je kunt op deze manier op eigen tempo het park verkennen en een pauze inlassen wanneer jou dat het beste uitkomt. Je huurt al een fiets vanaf 30 baht (<€1) per dag. Fietsen zijn verkrijgbaar bij je hotel of bij één van de vele verhuurbedrijven bij de ingang van het park. 

Waar je zeker rekening mee moet houden is dat de temperatuur in Sukhothai overdag op kan lopen tot (ver) boven de 30 graden. De maanden februari t/m mei zijn daarbij het heetst. Zorg voor zonnebrand en genoeg water, zet een zonnebril en/of hoofddeksel op en bezoek het park bij voorkeur vroeg in de ochtend en tijdens de tweede helft van de middag. Onderschat de hitte niet. 

fietsen in sukhothai
Fietsen in Sukhothai

Wil je liever niet fietsen, dan kun je ook een tuk tuk huren. Je betaalt hiervoor ongeveer 200 baht per uur. Ook rijdt er een toeristisch treintje door het park, maar hier moet je steeds op wachten, dus een tuk tuk is een stuk handiger. Lopen kan ook, maar dit is alleen aan te raden als je écht heel fit ben. De afstanden zijn best groot en de hitte behoorlijk heftig. Ik zou het zelf niet doen. 

sukhothai Thailand
Treintje in het centrale deel van Sukhothai

De leukste tours in Sukhotai

Om het beste uit je bezoek aan Sukhothai te halen kun je overwegen om een (fiets)tour te boeken. Samen met een gids ga je langs de allermooiste plekjes van het historische park en de prachtige omgeving van Sukhothai. Zeker wanneer je maar 1 dag te besteden hebt, is dit een hele dikke aanrader. Je kunt heel makkelijk ter plekke een tour boeken via je hotel of eventueel op voorhand via Get your Guide of Viator.

Leuke tours zijn de fietstours van Sukhothai Bicycle Tour. Vooral hun dagtour waarbij ze een bezoek aan het historische park combineren met een fietstocht door de prachtige landelijke omgeving van Sukhothai. Bij deze tour is een lunch inbegrepen. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen.

Andere aanraders zijn:

Ook Viator biedt een aantal dagtours aan die heel goed worden beoordeeld. Klik hier voor het aanbod en prijzen.

tips sukhothai Thailand

Handig om te weten:

 • Het historische park van Sukhothai is dagelijks geopend van 6.30u tot 19.30u
 • Entree is 100 baht p.p voor de 3 belangrijkste zones + 10 baht per fiets (hierover zo meteen meer)
 • Houd je aan het algemene kledingadvies voor het bezoeken van tempels. Bedek schouders (vrouw en man) en knieën (vrouw). En doe schoenen/slippers uit wanneer dit aangegeven staat.
nightmarket sukhothai
Nightmarket Sukhothai

De mooiste tempels van Sukhothai

Sukhothai historisch park bestaat als het ware uit 5 zones: de centrale zone met daaromheen het oostelijke, westelijke, noordelijke en zuidelijke deel. Over al deze zones liggen tempels verspreid. De mooiste en belangrijkste tempels liggen in de centrale zone, westelijke zone en noordelijke zone. Bezoek je het park op eigen houtje en wil je deze 3 zones bezoeken (aanrader!), dan betaal je 100 baht p.p per zone toegang + 10 baht per fiets. Het zuidelijke en oostelijke deel zijn beide gratis toegankelijk. 

wat si chum
Wat Si Chum Sukhothai (zone noord)

Heb je één dag te besteden dan raad ik aan om zo vroeg mogelijk op pad te gaan. Het park is officieel geopend van 6.30u tot 19.30u en de meeste (grote) tourgroepen arriveren rond 10.00u.  Na die tijd wordt het dus al snel een stuk drukker.

Heb je minimaal 1,5 dag te besteden, dan raad ik aan om eerst een (halve) dag uit te trekken voor het noordelijke en westelijke deel van het park en daarna een (halve) dag voor het centrale deel. Dit deel is het grootst en veruit het meest populair. Je toegangsticket is in principe de hele dag geldig, dus je kunt aan het einde van de middag nog even teruggaan voor de zonsondergang. Ben je heel enthousiast en heb je nog energie over, dan kun je ook het zuidelijke en oostelijke deel nog even meepikken. 

wat mahathat
Wat Mahathat Sukhothai (centrale zone)

Om tijd en moeite te besparen is het handig om vooraf een lijstje te maken van de tempels die je wilt bezoeken. Het park is hartstikke groot en alle tempels bezoeken in 1 of 2 dagen is vrijwel onmogelijk. Daarbij zijn niet alle tempels even indrukwekkend. Een aantal tempels die je wat mij betreft zeker niet mag missen zijn: 

 • Wat Mahathat (centraal): een groot tempelcomplex met veel mooie tempels en prachtige boeddha beelden. Bezoek dit complex vroeg in de ochtend, want het wordt al snel druk. 
tips sukhothai
Wat Mahathat, Sukhothai
 • Wat Si Sawat (centraal): prachtige tempel in Khmer stijl.
wat si sawat sukhothai
Wat si Sawat Sukhothai
 • Wat Tra Phang Ngoen (centraal): een van de meest ondergewaardeerde tempels in het park. Ik vond hem prachtig. 
wat tra phang ngoen
Wat Tra Phang Ngoen Sukhothai
 • Wat Sa Si: de mooiste tempel voor zonsondergang. 
wat sa si Sukhothai
Wat Sa Si Sukhothai
 • Wat Si Chum (noord): een van de meest indrukwekkende tempels van het park. 
wat si chum
Wat Si Chum Sukhothai
 • Wat Phra Pai Luang (noord): een van de oudste tempels van het park. 
wat phra phai luang
Wat Phra Phai Luang Sukhothai
 • Wat Sorasak (noord): mooie stupa met prachtige olifantenbeelden. 
wat Sorasak
Wat Sorasak Sukhothai
 • Wat Saphan Hin (west): grote, staande boeddha, prachtig gelegen op een heuvel. 
wat saphan hin
Wat Saphan Hin Sukhothai
 • Wat Chedi Ngam (west): mooie stoepa verborgen in de jungle. 
wat chedi ngam
Wat Chedi Ngam Sukhothai
 • Ramkhamhaeng National Museum: wil je meer over de geschiedenis van Sukhothai te weten komen, dan is een bezoek aan dit museum een aanrader. Het ligt in de oude stad, langs de lokale markt.
Ramkhamhaeng National Museum Sukhothai
Ramkhamhaeng National Museum

De leukste hotels in Sukhothai

Wanneer je op zoek gaat naar de leukste hotels van Sukhothai kun je kiezen tussen een hotel in de oude stad, dus in de buurt van het historische park of in de nieuwe stad, 12 kilometer verderop. Omdat het historisch park voor de meeste reizigers dé reden is om naar Sukhothai af te reizen, raad ik aan om in de oude stad een hotel te boeken. Het scheelt reistijd en het is ontzettend fijn wanneer je tussen het tempel hoppen door even op en neer kunt naar je hotel voor een  korte pauze. 

Een andere tip: boek een hotel met zwembad! Sukhothai is onwijs heet en niks fijner dan na een paar uur tempel hoppen af te kunnen koelen in het zwembad. Hotels met zwembad zijn in Sukhothai ontzettend betaalbaar. 

sukhothai thailand

Zelf verbleven wij 2 nachten bij Thai Thai Sukhothai en dit hotel is een hele dikke aanrader. Mooie, comfortabele kamers, heerlijk zwembad, super vriendelijk en behulpzaam personeel en onwijs betaalbaar. Wij betaalden nog geen €30 per nacht inclusief ontbijt. Je huurt hier een fiets voor 50 baht per dag en zij kunnen ook vervoer van en naar het hotel regelen. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen. 

Nog een aanrader is Space Ben Guest House. Hier sliepen wij de eerste nacht, omdat Thai Thai Sukhothai volgeboekt was. De eigenaar van Space Ben is super lief. Ze spreekt geen woord engels, maar doet er alles voor om het jou naar je zin te maken. Space Ben ligt op een steenworp afstand van de ingang van het historisch park. Kamers zijn eenvoudig, maar schoon en super netjes. Het enige nadeel is dat er geen zwembad is, maar als dit voor jou geen must is, dan is dit guesthouse een top plek. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen. 

hotels sukhothai
Onze kamer bij Thai Thai Sukhothai

Andere leuke hotels (met zwembad) in de oude stad van Sukhothai zijn: 

Klik hier voor een overzicht van alle beschikbare hotels in Sukhothai

hotels sukhothai
Scent of Sukhothai Resort

Hoe kom je in Sukhothai?

Eén van de redenen waarom veel reizigers Sukhothai niet bezoeken tijdens hun reis door Thailand, is volgens mij de bereikbaarheid. Deze historische stad ligt namelijk best wel ver van toeristische trekpleisters zoals Bangkok (430km), Ayutthaya (355km) en Chiang Mai (300km). 

Toch is Sukhothai absoluut een stop waard. Het is voor mij namelijk één van de allermooiste plekken in Thailand en absoluut een plek die je niet mag missen. En waarom zou je er geen stop maken als je toch een bezoek brengt aan Bangkok én Chiang Mai? Sukhothai ligt als het ware precies tussen deze 2 populaire plekken in. Hoe je het makkelijkst met het openbaar vervoer van Bangkok en Chiang Mai naar Sukhothai reist vertel ik je hier. 

tips sukhothai thailand

Zo reis je van Bangkok naar Sukhothai 

Er zijn 3 manieren om met het openbaar vervoer van Bangkok naar Sukhothai te reizen:

 1. Vliegtuig (het snelst)
 2. Bus (het goedkoopst)
 3. Trein in combinatie met de bus 

Met het vliegtuig van Bangkok naar Sukhothai

Wat veel reizigers niet weten is dat Sukhothai een eigen vliegveld heeft. Dit kleine vliegveld is eigendom van Bangkok Airways en dit is dan ook de enige luchtvaartmaatschappij die gebruik maakt van dit vliegveld . 

Vluchten zijn heel erg betaalbaar. Als je een beetje op tijd boekt betaal je nog geen €45 p.p voor een enkele reis van Bangkok naar Sukhothai (of vice versa). Dit is inclusief bagage en een snack op de luchthaven en onderweg. 

De luchthaven van Sukhothai ligt op zo’n 40 km van de historische stad. Bangkok Airways biedt een shuttlebus service aan van en naar de airport (300 baht p.p, enkele reis) Vraag je hotel voor meer informatie. 

Klik hier voor een overzicht van vluchten van Bangkok naar Sukhothai

Praktische tip: Wil je tijdens je reis door Thailand van het noorden van Thailand doorreizen naar Koh Samui (of Koh phangan/Koh Tao)? Wij bezochten eerst Chiang Rai en Chiang Mai en vlogen uiteindelijk vanuit Sukhothai naar Koh Samui met een tussenstop in Bangkok. Deze vlucht was niet alleen een stuk goedkoper dan de vlucht van Chiang Mai naar Koh Samui, maar ook goedkoper dan de vlucht van Bangkok naar Koh Samui. Bangkok Airways vliegt ook naar Krabi en Phuket. 

bangkok naar Sukhothai
Sukhothai airport

Met de bus van Bangkok naar Sukhothai

Vanuit Bangkok rijden er regelmatig bussen naar Sukhothai. Ze vertrekken vanaf het Mochit busstation en de rit duurt ongeveer 7,5-8 uur. Er rijden zowel nachtbussen, als bussen overdag. Kaartjes koop je ter plekke op het busstation of reserveer je online via 12go.Asia of Bookaway.

Waar je rekening mee moet houden is dat zowel de historische stad van Sukhothai als de nieuwe stad een eigen busterminal heeft. Deze twee liggen op ongeveer 12 kilometer van elkaar. 

Vanuit het busstation in de nieuwe stad reis je wel weer heel makkelijk met bus, tuk tuk (200 baht) of taxi (300 baht) naar de oude stad. 

Ook vanuit Ayutthaya rijden er rechtstreekse bussen naar Sukhothai. Klik hier voor meer informatie. 

bangkok naar sukhothai
Lokale bus naar Sukhothai

Met de trein (en bus) van Bangkok naar Sukhothai

Helaas is er geen rechtstreekse treinverbinding tussen Bangkok en Sukhothai, maar reis je graag met de trein, dan kun je wel heel makkelijk met de trein van Bangkok naar Phitsanulok reizen en daar overstappen op de bus naar Sukhothai. Ik raad alleen aan om goed uit te zoeken welke trein je precies neemt, want qua reistijd is er nogal een groot verschil. Mij lijkt de Special Express train nr. 7 de beste optie. Deze vertrekt om 9.05u vanuit Bangkok en arriveert rond 13.15u in Phitsanulok. Zelf zou ik op dit traject niet zo snel voor een nachttrein kiezen, omdat je dan waarschijnlijk midden in de nacht in Phitsanulok arriveert.

Treintickets boek je het makkelijkst via de officiële site van de Thaise spoorwegen. Voer als vertrekpunt “Krung Thep Aphiwat” in. Dit is het nieuwe treinstation van Bangkok (januari 2023). Het wordt ook wel Bang Sue Grand Station genoemd. Je kunt uiterlijk 1 maand voor vertrek tickets reserveren.

Van Phitsanulok rijdt er tussen 7.00u en 18.30u gemiddeld iedere 1,5 uur een bus richting Sukhothai. Deze vertrekt vanaf het lokale busstation. De reistijd is 1-1,5 uur. Tickets koop je gewoon ter plekke in de bus of op het busstation. 

bus bangkok naar sukhothai
Lokale trein in Thailand

Zo reis je van Chiang Mai naar Sukhothai

Om van Chiang Mai met het openbaar vervoer naar Sukhothai te reizen heb je 2 keuzes:

 1. de bus
 2. de trein in combinatie met de bus

Met de bus van Chiang Mai naar Sukhothai

Wanneer je van Chiang Mai naar Sukhothai (of vice versa) wilt reizen en je gaat online op zoek naar bustickets is de kans groot dat je deze niet kan vinden. Geen paniek! Er rijden zeker wel rechtstreekse bussen tussen Chiang Mai en Sukhothai, alleen biedt de populaire website 12go.Asia momenteel geen online bustickets aan voor deze route. Alleen maar privé vervoer.

Gelukkig zijn er meer online boekingssites en kun je voor bustickets ook nog altijd terecht op het Arcade busstation (Terminal 2) van Chiang Mai. Het nadeel is alleen dat dit busstation een paar kilometer van de oude binnenstad ligt. Zelf boekte ik onze bustickets van Chiang Mai naar Sukhothai via Bookaway. Deze site is net zo betrouwbaar en werkt minstens zo makkelijk als 12go.Asia

Klik hier om jouw busticket van Chiang Mai naar Sukhothai te reserveren

Reis je andersom, van de oude stad van Sukhothai naar Chiang Mai, dan raad ik aan om ter plekke een busticket te kopen. Dit kan via je hotel in Sukhothai of bij het kantoor van Win Tour. Dit is de busmaatschappij die tussen Chiang Mai en de oude stad van Sukhothai rijdt.

Verblijf je in de nieuwe stad van Sukhothai koop dan een ticket op het busstation. Vanaf hier rijden er momenteel 5 bussen per dag naar Chiang mai (8.15u, 9.30u, 10.45u, 16.00u en 23.30u). 

De bus tussen Chiang Mai en Sukhothai (oude stad) rijdt er ongeveer 5,5-6 uur op en maakt o.a een tussenstop in Lampang. 

Met de trein (en bus) van Chiang Mai naar Sukhothai

Net als vanuit Bangkok rijden er geen rechtstreekse treinen van Chiang Mai naar Sukhothai. Wel kun je de trein naar Phitsanulok nemen en hier overstappen op de bus naar Sukhothai. Het is niet de snelste manier, maar waarschijnlijk wel een goedkope manier. De trein boek je via de officiële website van de Thaise spoorwegen. 

van chiang mai naar Sukhothai

Op zoek naar nog meer tips voor jouw reis naar Thailand? Check dan ook:

Op zoek naar nog meer tips voor jouw reis naar Thailand? Check dan ook:

sukhothai thailand

Klik hier voor een overzicht van alle Thailand artikelen

thailand travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

2 comments

Alleen backpacken in Thailand - Alleen op reis 26 mei 2023 - 11:00

[…] nog steeds niet genoeg hebt van al die prachtige tempels, breng dan zeker ook een bezoek aan Sukhothai in het noorden van Thailand. Sukhothai staat bekend om zijn goed bewaarde ruïnes en rustige […]

De mooiste tempels in Ayutthaya 31 juli 2023 - 08:26

[…] is een koningsstad, net als Sukhotai. Ik heb even getwijfeld welke van de twee koningssteden ik zou gaan bezoeken, of misschien wel […]

Comments are closed.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights