My Travel Secret ...

Tips voor een bezoek aan Doi Inthanon National Park, Thailand

by Sigrid
doi inthanon feature
Home » Thailand » Tips voor een bezoek aan Doi Inthanon National Park, Thailand

Doi Inthanon National Park is een van de plekken in Thailand die al heel lang op mijn lijstje stond, maar waar we op een of andere manier steeds maar niet aan toe kwamen. Eén van de redenen was dat wij dit soort parken graag op eigen gelegenheid bezoeken, maar dat dit nationale park niet zo makkelijk bereikbaar bleek te zijn voor individuele reizigers. We stelden een bezoek daarom telkens uit.

Maar tijdens onze reis van 3 maanden door Thailand, waarvan dik een maand in het noorden, kwamen we er niet meer onderuit. Dit keer moesten we wel een bezoek brengen aan dit bijzondere nationale park. Ik ging daarom op onderzoek uit en verzamelde al mijn tips voor een bezoek aan Doi Inthanon National Park.

Inhoud:

  1. Doi Inthanon National Park in het kort
  2. De leukste tours naar Doi Inthanon National Park
  3. Doi Inthanon National Park bezoeken met een privéchauffeur
  4. Doi Inthanon National Park bezoeken met een huurauto
  5. Doi Inthanon National Park bezoeken met het openbaar vervoer
  6. De mooiste plekken van Doi Inthanon National Park
  7. De leukste hotels nabij Doi Inthanon National Park
doi Inthanon National Park Thailand

Doi Inthanon National Park in het kort

Doi Inthanon National Park is een park in het noorden van Thailand. Het ligt op ongeveer 70km ten zuiden van de stad Chiang Mai en het heeft een oppervlakte van 482km² . Het park is genaamd naar de berg Doi Inthanon, die met zijn hoogte van 2.565m het hoogste punt van Thailand is.

Omdat Doi Inthanon National Park relatief dichtbij de populaire stad Chiang Mai ligt is een bezoek aan dit park de ideale (dag)trip. De natuur in het park is ontzettend afwisselend met indrukwekkende watervallen, spectaculaire uitkijkpunten en leuke hiking trails. Ook is het park een paradijs voor vogelspotters, want er leven hier meer dan 500 verschillende soorten. Zoogdieren zoals gibbons, herten en wilde zwijnen komen er ook voor, maar de kans dat je ze ziet is helaas klein.

Praktische informatie:

  • Openingstijden Doi Inthanon National Park: 5.30u-18.30u. Het park is het hele jaar geopend. Alleen van juni t/m oktober is de Kew Mae Pan trail gesloten.
  • Entree fee: 300 baht p.p (150 baht voor kinderen 3-14 jaar) + 20 baht per brommer en 30 baht per auto.
  • Er zijn in het nationale park verschillende restaurants/cafe’s. Je vindt deze met name bij de hotspots zoals de Kew Mae Pan trail, de Two Chedi’s en de Wachirathan waterval.
doi Inthanon National Park Thailand

De leukste tours naar Doi Inthanon National Park

Veruit de makkelijkste manier om Doi Inthanon National te bezoeken is door mee te gaan met een georganiseerde tour vanuit Chiang Mai. Het grote voordeel is dat je zelf nergens over na hoeft te denken. Je wordt vroeg in de ochtend opgepikt bij je hotel en aan het einde van de dag kom je hier weer terug. Tussendoor bezoek je alle hoogtepunten van het nationale park. 

Het aanbod tours naar Doi Inthanon National Park is groot. Je kunt kiezen voor een groepstour of een privétour. Deze laatste is uiteraard een stuk duurder. 

Tours kun je heel makkelijk ter plekke via je hotel of via een lokale reisagent boeken, maar heb je niet al te veel tijd en wil je er zeker van zijn dat er een tour beschikbaar is op jouw gewenste dag, dan kun je ook online via bijvoorbeeld Get Your Guide of Viator een tour boeken. Je boekt al een dagtour in een kleine groep vanaf €35 p.pKlik hier voor beschikbaarheid en meer informatie.

tour doi inthanon national park

Een van mijn favoriete dagtours naar Doi Inthanon National Park is de dagtour met Trailhead Thailand. Zij organiseren hele toffe actieve tours rondom Chiang Mai met de nadruk op hiken of mountainbiken. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen. 

Andere leuke tours naar Doi Inthanon National Park zijn: 

Bij een dagtour zit altijd een lunch en vervoer tussen Chiang Mai en Doi Inthanon National Park inbegrepen. Wat niet altijd is inbegrepen is entree tot het nationale park (300 baht p.p).

Klik hier voor het aanbod dagtours naar Doi Inthanon National Park op Viator (TripAdvisor)

doi inthanon national park

Doi Inthanon National Park bezoeken met privéchauffeur

In plaats van een tour kun je vanuit Chiang Mai ook een auto met privéchauffeur boeken en je naar het nationale park laten rijden. Je bepaald dan zelf hoe laat je vertrekt, hoe lang de dag duurt en welke plekken je precies wilt bezoeken. Met een beetje geluk kan de chauffeur je meer vertellen over het nationale park en de omgeving, maar houdt er rekening mee dat hij/zij in principe geen gids is. 

Mijn advies is: spreek duidelijk af wat allemaal is inbegrepen en wat niet. Dit om gedoe achteraf te voorkomen. In principe betaal jij ook de lunch en de toegang tot het nationale park voor de chauffeur, maar zit dit al in de prijs of niet? En vraag de chauffeur ook voor insider tips, want hij/zij kent de omgeving het best. 

Zelf heb ik geen ervaring met het boeken van een privé chauffeur in Chiang Mai, maar waarschijnlijk kunnen ze in je hotel jou wel verder helpen. Een andere tip is om rond te vragen/kijken in Thailand groepen op Facebook. In de groep Tips Thailand  worden regelmatig tips voor chauffeurs uitgewisseld. 

Ook kun je via de officiële website van Thai National Parks een auto met chauffeur huren. De prijs start bij 3100 baht per dag. Klik hier voor meer informatie.

doi inthanon national park

Doi Inthanon National Park bezoeken met een huurauto (of scooter) 

Wil je Doi Inthanon National Park op eigen gelegenheid vanuit Chiang Mai bezoeken, dan is veruit de beste manier om dit te doen met een huurauto. Er zijn ook reizigers die dit doen op de scooter, maar dat raad ik alleen aan wanneer je de Mae Hong Song Loop rijdt, niet wanneer je op en neer van Chiang Mai naar Doi Inthanon National Park rijdt én wanneer je beschikt over het juiste rijbewijs, een (internationaal) motorrijbewijs.

Wat je moet weten is dat de rit van Chiang Mai tot de ingang van het nationale park ongeveer 75 kilometer is. Het grootste deel is één lange saaie weg. Makkelijk om met een huurauto te rijden. Saai en vreselijk vermoeiend op een scooter. Vanaf het eerste checkpoint van het nationale park naar de top van Doi Inthanon is het vervolgens nog 40 kilometer rijden. Dit is een hele mooie weg dwars door de bergen. Onderweg kun je stoppen bij watervallen, hiking trails en uitkijkpunten. 

Zodra je het park inrijdt zul je merken dat het al snel kouder wordt. De top van Doi Inthanon ligt namelijk op 2.565m hoogte. Zeker wanneer je ‘s ochtends voor zonsopkomst naar boven wilt is het ijskoud en heb je zeker op de brommer warme kleding, inclusief handschoenen en een sjaal nodig. 

tips doi inthanon national park

Met een huurauto is het hartstikke goed te doen om Doi Inthanon National Park te bezoeken. Alles staat duidelijk aangegeven, de conditie van de weg is goed en bij alle belangrijke plekken is genoeg parkeergelegenheid. Wel moet je er bewust van zijn dat in Thailand links gereden wordt, maar mijn ervaring is dat je daar ontzettend snel aan went. Thailand is één van de weinige landen in zuidoost-Azië waar ik het huren van een auto absoluut aanraad. Het is een erg leuke (en veilige) manier om van de gebaande paden af te stappen. 

Als je besluit een auto te gaan huren, dan moet je voor je reis een internationaal rijbewijs regelen via de ANWB. Dit kost €24,95 en is tegenwoordig 3 jaar geldig. Verder heb je in de meeste gevallen een creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. Zorg dat je bij het boeken van een huurauto altijd kiest voor een volledige dekking, zodat je altijd goed verzekerd bent en met een gerust hart op pad kunt. 

Zelf huur ik altijd een auto in het buitenland via Sunnycars.nl of Discover Cars. Met beide maatschappijen heb ik goede ervaringen. Bij Discover Cars moet je er alleen even aan denken dat je handmatig de volledige dekking toe moet voegen. Bij Sunnycars.nl hoeft dit niet. Je kunt natuurlijk ook ter plekke een auto huren, maar let daarbij op de kleine lettertjes. Je huurt in Chiang Mai al een auto vanaf €35 per dag. 

Klik hier voor meer informatie over het huren van een auto in Thailand

doi inthanon national park

Wanneer je het nationale park het liefst op een scooter verkend, dan raad ik aan om met het openbaar vervoer van Chiang Mai naar Chom Thong te reizen en daar pas een scooter te huren. Dit kan heel makkelijk in de stad zelf bij het verhuurbedrijf aan de overkant van de busstop. Klik hier voor de locatie.

Verder raad ik aan om in dit geval minimaal 2 en bij voorkeur 3 dagen uit te trekken voor een bezoek aan het nationale park. Zo heb je genoeg tijd om alle mooie plekken in het park te ontdekken. Hoe je van Chiang Mai naar Chom Thong reist met het openbaar vervoer vertel ik je hieronder.

Doi Inthanon National Park bezoeken met het openbaar vervoer

In theorie is het mogelijk om Doi Inthanon National Park met het openbaar vervoer te bezoeken. Je reist dan met de lokale bus of (gele) songtaew van Chiang Mai naar Chong Thong en in Chong Thong stap je over op een Songtaew naar het nationale park. Songtaews zijn een soort gedeelde taxi’s. Zie de foto hier beneden.

In de praktijk is dit niet handig, want het nationale park is enorm uitgestrekt en op deze manier kun je nooit alle mooie plekken van het park bezoeken. Daarbij ben je ook nog eens veel te veel tijd kwijt met wachten op vervoer. De songtaews zijn er eigenlijk alleen om lokale mensen die in het nationale park wonen of werken van Chom Thong naar het park te brengen en dienen niet echt als toeristische shuttles. De enige uitzondering is wanneer je met een groep een songtaew huurt voor de hele dag.

songtaew doi inthanon
Songtaew van Chiang Mai naar Chom Thong

Wat je dus wel kunt doen is met de bus of songtaew van Chiang Mai naar Chom Thong reizen en daar ter plekke een scooter huren. Dit kan eventueel bij je hotel in Chom Thong, maar dus ook bij het scooterverhuurbedrijf tegenover de busstop in het centrum van Chom Thong. Wij huurden hier een scooter voor 250 baht per dag.

De bus van Chiang Mai naar Chom Thong vertrekt vanaf het Chang Phueak busstation (bus terminal 1), dat op loopafstand van de oude binnenstad ligt. Deze rijdt eerst een stuk door de stad en wacht vervolgens nog ongeveer een half uur bij de busstop vlakbij de Chiang Mai Gate van de oude binnenstad. Je kunt daarom beter bij deze bus stop wachten, want dat scheelt een hoop tijd. Klik hier voor de exacte locatie van deze bus stop. De busrit van Chiang Mai naar Chom Thong duurt ongeveer 3 uur en kost 40 baht p.p. De bus rijdt gemiddeld ieder 1-2 uur

Ook de songtaews van Chiang Mai naar Chom Thong vertrekken vanaf het Chang Phueak busstation. Zij vertrekken wanneer er genoeg passagiers zijn. Een ritje met de songtaew kost 40 baht p.p. Kwa tijd maakt het niet uit of je de bus of songtaew neemt. Qua comfort vond ik de bus fijner.

bus chiang mai naar doi inthanon national park
De bus van Chiang Mai naar Doi Inthanon National Park (Chom Thong)

De mooiste plekken van Doi Inthanon National Park

Wanneer je besluit om niet mee te gaan met een georganiseerde tour, is het verstandig om vooraf een globale planning te maken van plekken die je wilt zien. Zo voorkom je dat je als een kip zonder kop door het park gaat rijden en kostbare tijd kwijt bent met het zoeken naar de mooiste plekken. Het park is namelijk gigantisch groot. Er zijn een aantal plekken die je wat ons betreft zeker niet mag missen. 

Doi Inthanon

Wanneer je Doi Inthanon National Park bezoekt mag je een bezoek aan hét hoogste punt van Thailand natuurlijk niet missen, de top van Doi Inthanon (2.565m) Om teleurstelling te voorkomen: je verwacht het misschien niet, maar vanaf dit punt heb je geen mooi uitzicht over de omgeving, want de top van Doi Inthanon is bedekt met jungle. 

doi inthanon
De top van Doi Inthanon (2.565m)

Kew Mae Pan Nature Trail

Waar je wel kunt genieten van de allermooiste uitzichten is vanaf de Kew Mae Pan Nature Trail. Dit is misschien wel de allermooiste wandeling in Doi Inthanon National Park. De trail is 2,5 kilometer lang, maar omdat je best wel wat op en af loopt, moet je er zo’n 1,5-2 uur voor uittrekken. 

Een lokale gids is verplicht op de Kew Mae Pan Nature Trail. Deze kun je bij de ingang van de trail inhuren en kost 200 baht. Helaas is de Kew Mae Pan Nature Trail ieder jaar gesloten van 1 juni t/m 31 oktober. Dit voor herstel van de natuur. 

kew mae pan trail
Kew Mae Pan Trail, Doi Inthanon National Park

De 2 pagoda’s

Vlakbij de Kew Mae Pan Nature Trail liggen de 2 pagoda’s. Bezoek je Doi Inthanon National Park tussen 1 juni en 31 oktober en kun je dus niet genieten van het mooie uitzicht vanaf de trail, dan is een bezoek aan de 2 pagoda’s zeker een must, want vanaf hier heb je hetzelfde fantastische uitzicht over de omgeving. 

Zelf bezochten wij de pagoda’s uiteindelijk niet, omdat het er gigantisch druk was tijdens ons bezoek aan het nationale park. Wel hoorde ik dat veel reizigers de tuin rondom de pagoda’s ook absoluut de moeite waard vinden. Entree tot de 2 pagoda’s is 100 baht p.p. 

Wachirathan waterval

De Wachirathan waterval is één van de meest ispectaculaire watervallen in Doi Inthanon National Park. Hij is makkelijk bereikbaar en het is een ontzettend mooie plek. Wij bezochten deze waterval rond lunchtijd en toen was er bijna niemand. 

waterval Doi Inthanon national park
Wachirathan waterval

Mae Ya waterval

De Mae Ya waterval ligt een beetje uit de richting, maar dit is absoluut één van de allermooiste watervallen van Doi Inthanon National Park. Je mag hem wat mij betreft echt niet missen. Verblijf je net als ons in de buurt van Chom Thong, dan rijd je in ongeveer 20 minuten naar de waterval toe. Je entreebewijs van het nationale park is hier gewoon geldig. 

mae ya waterval
Mae Ya waterval

Sirithan waterval

Niet ver van de Wachirathan waterval ligt vlakbij de doorgaande weg de Sirithan waterval. Officieel kun je deze indrukwekkende waterval alleen vanaf een afstandje vanaf een plateau bekijken, maar er loopt een paadje naar beneden, richting de waterval. Ben wel ontzettend voorzichtig, want het is mega glad (we spreken uit ervaring!)

Mocht je dieren/vogels willen spotten in het park, dan raad ik aan om een gids in te huren, want heel eerlijk, wij hebben amper dieren gezien. De jungle is enorm dicht begroeid en dieren zitten helaas niet in het gedeelte van het park waar je als individuele bezoeker komt. 

waterval Doi Inthanon national park
Sirithan waterval, Doi Inthanon National Park

De leukste hotels nabij Doi Inthanon National Park

Toen wij op zoek gingen naar accommodaties nabij Doi Inthanon National Park vond ik het heel lastig om in te schatten waar we het best konden gaan zitten. Wanneer ik op Booking.com op de kaart keek leek het telkens alsof de hotels ontzettend ver van het nationale park zaten, maar in de praktijk viel dit uiteindelijk wel mee. Ja, de meeste hotels liggen ver van de top van Doi Inthanon, maar dat is dus de reden dat je eigen vervoer nodig hebt in het park. Het nationale park zelf is behoorlijk uitgestrekt, dus in principe zit je al snel dichtbij het park. 

Wij kozen ervoor om 2 nachten bij Nok Chan Mee Na te overnachten. Dit guesthouse is prachtig gelegen, heeft een heerlijk zwembad en fijne comfortabele kamers. Het ligt op ongeveer 8 kilometer rijden van Chom Thong. Vanuit hier zit je binnen een paar minuten rijden op de doorgaande weg richting het nationale park. Wij betaalden ongeveer €35 per nacht. Een dikke aanrader! 

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van Nok Chan Mee Na

hotel doi inthanon national park
Nok Chan Mee Na

Andere leuke hotels nabij Doi Inthanon National Park zijn:

Klik hier voor een overzicht van alle beschikbare hotels nabij Doi Inthanon National Park

Nok Chan Mee Na
Nok Chan Mee Na

Op zoek naar nog meer tips voor jouw reis naar Thailand? Check dan ook:

Doi Inthanon National Park
Doi Inthanon National Park
thailand travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights