My Travel Secret ...

Tips voor een bezoek aan Khao Yai National Park, Thailand

by Sigrid
Khao Yai national Park
Home » Azië » Tips voor een bezoek aan Khao Yai National Park, Thailand

Ben jij een natuurliefhebber en ga je op reis naar Thailand? Dan is Khao Yai National Park een absolute must-visit. Khao Yai is het oudste nationale park van Thailand en ligt op maar 3-4 uur rijden van de hoofdstad Bangkok. Het is een park dat makkelijk te bezoeken is met een groep, maar ook op eigen houtje. Hoe je dat doet, lees je hier.

Toen wij besloten om na 3 jaar eindelijk weer terug te gaan naar Thailand, stond er één plek op mijn lijstje die ik dit keer perse wilde bezoeken, Khao Yai National Park. Waarom het er eerder nog niet van gekomen was, weet ik niet, maar Khao Yai National Park is hét park in Thailand om te bezoeken wanneer je gek bent op dieren spotten in het wild en ja daar zijn wij dus zeker gek op. Khao Yai National Park is ongeveer 2.168 vierkante kilometer groot. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit tropisch regenwoud, dat afgewisseld wordt met grasland.

khao yai national park

De grote trekpleister in Khao Yai National Park is de grote groep olifanten die in het park leeft. Ze worden regelmatig gespot. Ook leven er tijgers in het park, maar het aantal wordt geschat op maar 18, dus is de kans klein dat je er een tegenkomt. Naast tijgers leven er nog meer katachtigen waaronder de clouded leopard, leopard cat en de Asian golden cat. In totaal zijn er ongeveer 70 zoogdiersoorten die in het park gespot kunnen worden. Wij zagen o.a herten, gibbons, makaken en een stekelvarken. Ook leven er meer dan 400 verschillende vogelsoorten, waaronder de great hornbill.

Heb jij plannen om Khao Yai National Park te bezoeken en ben je op zoek naar (praktische) tips? Ik heb de mijne voor je op een rij gezet.

Inhoud:


1. Bereikbaarheid Khao Yai National Park

2. (Dag)tours naar Khao Yai National Park

3. Khao Yai National Park op eigen gelegenheid verkennen

4. Wandelroutes in het park

5. Overnachten in Khao yai National Park

6. Hotels nabij Khao Yai National Park

7. Praktische tips

Bereikbaarheid van Khao Yai National Park

De meeste reizigers bezoeken Khao Yai National Park vanuit de stad Pak Chong. Deze stad ligt op zo’n 180 kilometer van Bangkok. Pak Chong is vanuit Bangkok bereikbaar met zowel de bus, minibus als de trein. De bus vertrekt vanaf het MoChit busstation in Bangkok en de rit duurt ongeveer 3 uur. Een ticket kun je reserveren via 12goAsia. Klik hier voor meer info.

Vanuit Pak Chong is het nog ongeveer 25  kilometer naar Khao Yai National Park. Je arriveert eerst bij de noord gate van het park. Hier koop je voor 200 baht een toegangsticket. Dit ticket is 3 dagen geldig. Vervolgens is het nog ongeveer 14 kilometer tot aan het bezoekerscentrum. De lokale bus van Pak Chong naar Khao Yai National Park vertrekt vanaf het busstation dat vlakbij het treinstation van Pak Chong ligt. Deze bus rijdt tot aan de noord gate, maar mag niet verder rijden tot het bezoekerscentrum. Je bent vanaf dit punt afhankelijk van een vrij dure taxi (ongeveer 500 baht) of je kunt je charmes in de strijd gooien en gaan liften. Voor een taxi van Pak Chong naar het bezoekerscentrum ben je al snel 1000 baht enkele reis kwijt. 

De noord gate van Khao Yai National Park

Een andere optie is om in Pak Chong een brommer te huren en naar Khao Yai National Park toe te rijden. Dit is één van de beste opties wanneer je het park op eigen gelegenheid wilt verkennen. Voor een brommer ben je ongeveer 200-300 baht (6-9 euro) per dag kwijt, plus een extra toeslag van 20 baht voor toegang tot het nationale park. Mijn advies zou zijn om eerst een nacht in Pak Chong te verblijven, hier je bagage achter te laten en alleen het hoognodige mee te nemen naar Khao Yai National Park. 

In plaats van een brommer, kun je ook in Bangkok een auto huren en vanuit daar naar Khao Yai National Park toe rijden. Ik vond het altijd best spannend om een auto in Thailand te huren, maar een paar jaar geleden maakten wij een mini roadtrip door het zuiden van Thailand en brachten o.a een bezoek aan Kui Buri National Park en Kaeng Krachan National Park met een huurauto. Dit beviel ons uiteindelijk hartstikke goed. Achteraf gezien had ik dit bij ons bezoek aan Khao Yai National Park ook graag gedaan.

Goedkoop en betrouwbaar een auto huren doe ik meestal via Sunny Cars of Discover Cars. Sunny Cars vind ik fijn omdat je via hun altijd goed verzekerd bent en niet op de kleine lettertjes hoeft te letten. Zij bieden huurauto’s aan in Thailand vanaf €200 per week all inclusive. Dit is nog geen €30 euro per dag. Discover Cars is vaak iets goedkoper en ook met hen heb ik hele goede ervaring. Klik hier voor actuele prijzen en meer informatie.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen voor het huren van een auto in Thailand

Khao Yai National Park
De doorgaande weg door Khao Yai National Park

(Dag)tours naar Khao Yai National Park

Er worden vanuit zowel Pak Chong als vanuit Bangkok ontzettend veel tours naar Khao Yai National Park aangeboden. Dit is ideaal wanneer je niet zo veel tijd hebt, maar toch het beste uit je bezoek aan het park wilt halen. Je kunt kiezen voor een dag tour of meerdaagse tour. Tijdens een meerdaagse tour is de kans iets groter om wilde dieren te zien, dus wat mij betreft de betere optie.

Boeken kan via je hotel in de buurt van Pak Chong, bij één van vele boekingskantoortjes in Bangkok of online via Get Your Guide, Klook of Viator. Zelf ben ik groot fan van Get Your Guide. Een aantal tours van hun naar Khao Yai National Park die de moeite waard zijn, zijn:

 • Dagtrip vanuit Bangkok (of Ayutthaya) naar Khao Yai National Park inclusief exclusieve kookworkshop. Vanaf €165 per persoon. Klik hier voor meer info.

Klik hier voor een overzicht van alle (dag)tours van Get Your Guide naar Khao Yai National Park.

Khao Yai National Park

Khao Yai National Park op eigen gelegenheid verkennen

Het is ook mogelijk om Khao Yai National Park op eigen gelegenheid te bezoeken. Hier kozen wij uiteindelijk voor en we kwamen erachter dat dit ontzettend makkelijk te organiseren is, zeker wanneer je een brommer of auto huurt. Er zijn in het park verschillende hiking trails die je op eigen houtje kunt lopen. De paden zijn duidelijk aangegeven en zeker wanneer je de app MAPS.ME  op je telefoon installeert, kun je bijna niet verdwalen. Wil je de routes uiteindelijk toch liever met een gids lopen, dan kun je bij het bezoekers centrum altijd nog een gids huren. Het nadeel hiervan is alleen dat deze gidsen vaak amper Engels spreken. 

Wandelroutes in Khao Yai National Park

Er zijn momenteel (2022) 6 verschillende hiking trails in Khao Yai National Park. Wij liepen er drie waarvan twee op eigen gelegenheid en één met een gids. Ik zal hieronder de trails en onze ervaringen beschrijven. Wil je graag een gids inhuren om met je mee te gaan, dan betaal je voor trail nummer 6 1000 baht voor een gids. Voor de andere trails betaal je 500 baht

khao yai national park
Bezoekers centrum Khao yai National Park

Trail nummer 6: Visitor Center naar de Heo Suwat Waterval

Trail nummer 6 is de eerste trail die wij liepen. Bij deze trail is een gids zeker aan te bevelen, omdat je eigenlijk alleen maar door dichte jungle loopt. Erg zwaar was de trail niet, wel moesten we af en toe wat klimmen. Halverwege hadden wij een behoorlijk heftige ontmoeting met een wilde olifant. Vanuit het niets hoorde we ineens een olifant keihard trompetteren en kort daarachter aan hoorden we de klap van een boom die omviel. De schrik schoot direct in mijn benen en ik heb geen idee wat ik gedaan zou hebben, als hij onze kant op zou komen. Vlak daarna hoorde we nog een olifant, die volgens onze gids een kalf bij zich had. Omdat het levensgevaarlijk is om bij een moeder met kalf in de buurt te komen, zijn we snel de andere kant op gelopen. 

Trail nummer 6 is een route van ongeveer 8 kilometer. Wij deden er in totaal 4 uur over. Aan het einde van de trail kom je uit bij één van de populairste watervallen van Khao Yai National Park, de Heo Suwat waterval. Deze waterval is ook bereikbaar met de auto en de meeste bezoekers kiezen daar dan ook voor. Bij de waterval vind je een restaurant, waar je ontzettend goed en goedkoop kunt eten en iets kunt drinken. Ook zijn er toiletten. De Heo Suwat waterval ligt op 14 kilometer van het bezoekerscentrum. Om terug te komen, zul je moeten liften. Wij hadden binnen 5 minuten een lift te pakken, dus heel moeilijk is het niet.

Khao Yai National Park
Trail nummer 6

Trail nummer 2: Pha Kluamai Campground to Heo Suwat Waterfall

Ben je na hiking trail nummer 6 nog niet moe, dan kun je vanuit de Heo Suwat waterval ook nog hiking trail nummer 2 (in tegengestelde richting) lopen. Dit is een route van ongeveer 3 kilometer via de Pha Kluai Mai waterval. Je doet er ongeveer 2 uur over. Dit stuk staat er om bekend dat er krokodillen zitten, ben dus een beetje voorzichtig.

Wil je alleen hiking trail nummer 2 lopen, dan is het officiële beginpunt van deze route de Pha Kluaimai Campground. Om hier te komen heb je een auto/brommer nodig of kun je gaan liften. Ben je klaar met de route dan lift je weer terug.

Tips Khao Yai national park
Heo Suwat waterval, Khao yai National Park

Trail nummer 3: Nong Pak Chi Wildlife Watching Tower

Een andere route die wij liepen was trail nummer 3. Deze route liepen we op eigen gelegenheid en dit was prima te doen. Trail nummer 3 is een leuke afwisseling tussen jungle en graslanden. Je komt onderweg langs de Nong Pak Chi watchingtower waar je uitzicht hebt op een meer waar veel watervogels zitten en er is een plek in de buurt waar olifanten naar toe komen, omdat er heel veel mineralen in de grond zitten, een zogenaamde “salt lick”.Trail nummer 3 is 3.3 kilometer lang en je doet er ongeveer 2 uur over. Het startpunt van de trail ligt op ongeveer 4 kilometer van het bezoekerscentrum.

Khao Yai National Park
Nong Pak Chi Watching Tower

Trail nummer 4: Dong Tiew to Sai Sorn Reservoir

De laatste route die wij zelf liepen is trail nummer 4. Deze trail is maar 2.7 kilometer en wij deden er ongeveer 1 uur en 15 minuten over. De eerste stuk van deze route was echt ontzettend mooi. Dit stuk is het gebied waar 2 verschillende soorten gibbons leven, de white handed en de crowned gibbon. Het tweede stuk van deze route viel een beetje tegen en daarom raad ik aan om om te draaien op het punt waar trail nummer 4 en 5 van elkaar splitsen en gewoon weer terug te lopen naar het beginpunt. Dit is meer de moeite waard dan trail nummer 4 helemaal uit te lopen tot het Sai Sorn Reservoir. Het begin-en eindpunt van deze route liggen op loopafstand van het bezoekerscentrum.

Trail nummer 1: Kong Kaeo Waterfall

De laatste 2 routes zijn 2 trails die wij zelf niet gelopen hebben. Trail nummer 1 is de kortste route in het park en deze begint en eindigt bij het bezoekerscentrum. Het is tevens de drukste route. De totale lengte van deze trail is maar 1.2 kilometer en je doet er ongeveer 45 minuten over. Deze route brengt je naar de Kong Kaeo Waterfall.

Trail nummer 5: Dong Tiew to Nong Pak Chi Wildlife Watching Tower.

Route nummer 5 is een route die overlapt met zowel trail nummer 3 als trail nummer 4. Deze route heeft een lengte van 5 kilometer en je doet hier ongeveer 3 uur over. Wij spraken een jongen die zowel trail nummer 3 als trail nummer 5 liep en hij vond trail nummer 3 meer de moeite waard. Bij beide routes kom je langs de Nong Pak Chi Wildlife Watching Tower en beide routes zijn een afwisseling tussen jungle en grasland.

Khao Yai National Park
Trail nummer 3

Overnachten in Khao Yai National Park

Ik kan van harte aanbevelen om minimaal 1 nacht in Khao Yai National Park te blijven overnachten. Je kunt er voor kiezen om te kamperen of om een bungalow te boeken. Bezoek je het park in het weekend, dan wordt vooraf reserveren sterk aangeraden. Dit kan online via deze website van het nationale park, alleen is dat vanuit Nederland een beetje lastig. Wij namen de gok en reisden door de week naar het park. Gelukkig was er een bungalow beschikbaar, maar was dit niet het geval, dan konden we altijd nog gaan kamperen. Tenten en kampeer spullen kun je ter plekke huren. Reserveren kan binnen 60 dagen van aankomst.

Blijf je in het park overnachten, dan is het echt super handig om een brommer (of huurauto) tot je beschikking te hebben. De accommodaties en kampeerterreinen liggen namelijk over het park verspreid en dit is niet altijd in de buurt van het bezoekerscentrum. Maar ook om het park te verkennen is het veel gemakkelijker om eigen vervoer te hebben.

overnachten khao yai national park
Onze bungalow in Khao Yai National Park. Deze lag op ongeveer 1,5-2 kilometer van het bezoekerscentrum.

Ga je kamperen in Khao Yai National Park houdt er dan rekening mee dat het ‘s nachts ontzettend hard af kan koelen. Vooral van december tot februari kan het koud zijn. Tijdens ons verblijf in januari zakte de temperatuur tot onder de 10 graden. 

Prijzen voor overnachten in Khao Yai National Park (2022):

 • 2 persoons bungalow: 800 baht per nacht. (door de week 20% korting)
 • 4 persoon bungalow: vanaf 1.200 baht per nacht. (door de week 20% korting)
 • Camping fee: 30 baht per persoon, per nacht
 • Huur tent: 225 baht per nacht
 • Huur slaapzak: 30 baht per nacht
 • Huur slaapmatje: 20 baht per nacht
 • Huur kussen: 10 baht per nacht

Overnachten nabij Khao Yai National Park

Je kunt er ook voor kiezen om aan de rand van Khao Yai National Park te overnachten of in Pak Chong. Bezoek je Khao Yai National Park als dagtrip, dan zou ik hier voor kiezen. Bezoek je het park meerdere dagen, dan zou ik proberen om in het park te overnachten, omdat dat een stuk efficiënter is. Klik hier voor het overzicht hotels in Pak Chong en in de buurt van Khao Yai National Park.

De 2 nachten voordat wij het park in gingen bleven wij overnachten bij Te Mata Glamping. Deze accommodatie ligt tussen Pak Chong en Khao Yai National Park in en was werkelijk fantastisch. We sliepen in een super de luxe tent, die van alle gemakken was voorzien. Fijne bedden, een super relaxte lounge set op het balkon, een tv met o.a netflix, goede wifi en volop privacy. Beter konden we het echt niet hebben. Het was ook erg fijn om eerst 2 dagen uit te rusten, alvorens we het nationale park in gingen. Inmiddels heeft Te Mata ook een heerlijk zwembad beschikbaar.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van Te Mata Glamping Khao Yai National Park

Nog wat praktische dingen:

 • Khao Yai National Park is dagelijks geopend van 6.00u tot 18.00u. Het is in het weekend vaak een stuk drukker met lokale toeristen, dus probeer het park door de weeks te bezoeken.
 • Je kunt in het park niet pinnen. Wel is er niet ver van de noord gate een ATM aanwezig. (=niet op loopafstand!)
 • Er zijn verschillende eetgelegenheden en er is een kleine supermarkt in het park aanwezig, o.a rondom het bezoekerscentrum en vlakbij de Haew Suwat Waterval. De meeste sluiten wel al rond 18.00u, houdt daar rekening mee!
 • Je kunt vooral in het regen seizoen (mei t/m oktober) veel last hebben bloedzuigers. Ga je mee op een tour, dan krijg je meestal speciale sokken om aan te trekken. Wij bezochten Khao Yai in januari en hadden geen maatregelen genomen. Dit bleek ook helemaal niet nodig.
 • Indien nodig is er een mogelijkheid om bagage te stallen bij het bezoekerscentrum.
 • Neem voldoende water en insectenspray mee wanneer je gaat hiken. En vergeet uiteraard je camera niet.
 • De beste reistijd om Khao Yai National Park te bezoeken is december tot maart, wanneer het droog is, maar ’s nachts wel flink af kan koelen. Van maart tot mei kan het overdag erg heet zijn en vanaf mei begint het regen seizoen.
khao yai national park

Op zoek naar nog meer tips voor jouw reis naar Thailand? Check dan ook:


Klik hier voor een overzicht van alle Thailand artikelen

thailand travel guide

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer.

Voor meer reisinspiratie, check ook:

3 comments

Lizette 21 maart 2019 - 16:21

Ik vind dit een van de highlights van mijn reis door Thailand destijds. Slapen deed ik in Pak Chong. Tijgers en zo zag ik toen ook niet, wel een stekelvarken tijdens de avond safari tour.

Sigrid 27 maart 2019 - 09:10

Super leuk!! Zo’n stekelvarken zagen wij ook. Super grappig dier.

32x doen tijdens je eerste bezoek aan Thailand - That One Time 17 april 2023 - 13:15

[…] lees hier de tips voor een bezoek aan Khao Yai National Park van […]

Comments are closed.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights