My Travel Secret ...
Menu
Azië / Thailand / Wildlife

Tips voor een bezoek aan Khao Sok National Park, Thailand

Home » Thailand » Tips voor een bezoek aan Khao Sok National Park, Thailand

Als ik één plek aan zou moeten wijzen, waarvan ik denk dat iedereen die naar Thailand op reis gaat, die plek zou moeten bezoeken, dan is het wel Khao Sok National Park. En niet alleen reizigers die houden van natuur en wildlife, maar gewoon iedereen. Geloof me, deze plek wil je met eigen ogen zien, want hoe mooi de foto’s op internet ook zijn, er is niks mooiers dan het zelf mee te maken.

Wij bezochten Khao Sok voor het eerst in 2010, toen wij voor het eerst 3 maanden door zuidoost-Azië reisden. Het was destijds met stip één van de hoogtepunten van deze reis. Bijna 10 jaar later gingen we terug. Het was niet gepland, maar toen wij op zoek gingen naar een extra stop op de weg tussen het relaxte Koh Phayam en het authentieke Koh Yao Noi, bleek Khao Sok National Park een voor de hand liggende optie te zijn.

Inhoud

1. Khao Sok National Park in het kort

2. Zo plan je een trip naar Khao Sok National Park

3. Khao Sok National Park bezoeken vanuit Khlong Sok

4. Tips voor een bezoek aan het Cheow Lan meer

5. Het Cheow Lan meer op eigen gelegenheid bezoeken

6. De leukste hotels bij Khao Sok National Park

7. Praktische informatie

Khao Sok National Park
Khao Sok National Park

Khao Sok National Park in het kort

Khao Sok National Park ligt in het zuiden van Thailand. Je vindt hier één van de oudste regenwouden ter wereld en het is, wat mij betreft, één van de allermooiste plekken in Thailand. Het is een ontzettend veelzijdig park met ongerepte jungle, prachtige meren, imposante kalkstenen rotsen en indrukwekkende vergezichten. Er leven in het park veel verschillende diersoorten waaronder olifanten, beren, gibbons, tapirs en zelfs tijgers. Veel van deze dieren zijn lastig te spotten, maar met een beetje geluk spot je er een gibbon of een super schattige brillangoer (dusky langur). 

Khao Sok National Park bestaat als het ware uit 2 gedeeltes. Als eerste heb je Khlong Sok, het dorp nabij één van de twee ingangen tot het Kao Sok National Park. Hier bevindt zich het officiële bezoekerscentrum van het park. Khlong Sok is de plek waar je arriveert, wanneer je een (mini)bus neemt naar Khao Sok National Park. Het is een leuk en gezellig dorp op een prachtige plek. 

tips khao sok national park
Khao Sok

Als tweede heb je het Cheow Lan meer. Dit meer is de plek die je met eigen ogen wilt zien en waarvoor je afreist naar Khao Sok National Park. Het is het meer waar je kunt overnachten in een bungalow op het water en waar je iedere keer weer wordt getrakteerd op de meest fantastische landschappen. De toegang van dit meer ligt op ongeveer 70 kilometer rijden van Khlong Sok, nabij de Ratchaprapha Dam. Hier kom je dus niet vanzelfsprekend terecht wanneer je een hotel boekt in de buurt bij Khao Sok National Park.

Kao Sok
Cheow Lan Lake

Zo plan je een trip naar Khao Sok National Park

De meeste reizigers starten hun trip naar Khao Sok National Park in Khlong Sok en boeken vanuit hier een tour naar het Cheow Lan Lake. Dit is wat mij betreft de leukste en goedkoopste optie. Op deze manier kun je gebruik maken van beide ingangen tot het park en kun je met eigen ogen zien hoe divers het park is. 

Doordat Khao Sok National Park ontzettend populair is, rijden er vanuit de meeste plekken in het zuiden van Thailand regelmatig (mini)bussen van en naar Khao Sok National Park (Khlong Sok). Denk daarbij aan plekken als Phuket, Krabi en Surat Thani. Ook de meest populaire eilanden in het zuiden van Thailand hebben een prima verbinding met Khao Sok National Park, doordat er combi tickets (boot/bus) aan worden geboden. Je kunt deze tickets veilig vooraf boeken via 12go.asia of ter plekke via je hotel of een lokale reisagent. 

Koh Sok
Khlong Sok

Heb je niet zo heel veel tijd en wil je toch een bezoek brengen aan Khao Sok National Park, dan kun je Khao Sok ook eventueel bezoeken als dag-of meerdaagse trip vanuit bijvoorbeeld Phuket of Khao Lak. Dit is in verhouding vaak wel iets duurder, maar je wint er wel tijd mee. Vervoer van en naar het park is in dit geval meestal inbegrepen in de prijs. Een paar (kleinschalige) opties zijn:

Tip: er worden ook verschillende tour aangeboden waarbij een bezoek aan een olifanten kamp inclusief is. Ik raad aan om deze niet te boeken, omdat vooralsnog deze kampen niet olifant vriendelijk zijn. Voor meer informatie over het bezoeken van olifanten kampen in Thailand en tips over hoe het wel diervriendelijk kan, check zeker even dit artikel.

khlong sok

Khao Sok National Park bezoeken vanuit het dorp Khlong Sok

Bij het dorp Khlong Sok vind je dus één van de twee officiële toegangen tot het Khao Sok National Park. Hier bevindt zich ook het officiële bezoekerscentrum. Vanuit dit centrum kun je mooie wandelingen maken door de jungle en op zoek gaan naar watervallen en wilde dieren. Je hebt voor deze plek niet per se een gids nodig, maar wil je wilde dieren spotten, dan is dit wel aan te raden. 

Khao Sok National Park

Er zijn momenteel 9 punten waar je naartoe kunt wandelen en veel van deze punten zijn met elkaar te combineren. Bij de ingang van het park kun je een kaart krijgen met daarop alle punten en het aantal kilometers vanaf de ingang van het park. De afstanden variëren van 2 tot 7 kilometer enkele reis. Houdt er rekening mee dat sommige stukken best pittig kunnen zijn, zeker wanneer het veel heeft geregend. Ook stonden niet alle routes even goed aangegeven. Laat je daarom vooraf goed informeren over wat mogelijk is en wat niet. 

Tip: wanneer je Khao Sok National Park na 16.30u bezoekt, is je toegangskaartje de volgende dag ook nog geldig. Het park sluit officieel om 18.00u. Je kunt in de tussenliggende tijd een korte route lopen of meegaan met een avondwandeling (18-21u) samen met een gids. Deze wandeling kun je bij het bezoekerscentrum of in het dorp boeken.

Khoa Sok National Park
Khlong Sok

Er zijn vanuit Khlong Sok nog meer (langere) hiking trails door het park, maar deze zijn alleen met een gids bereikbaar. Sommige routes zijn in combinatie met een boottocht en/of een bezoek aan een grot. Het is ook mogelijk om een meerdaagse trekking door het park te maken, waarbij je in de jungle overnacht. Een gids kost ongeveer 600 baht voor een halve dag en 1200 baht voor een hele dag. Informeer bij het bezoekerscentrum, je hotel of één van de vele boekingskantoortjes voor de mogelijkheden of boek online via bijvoorbeeld Get Your Guide of TripAdvisor.

Klik hier voor een overzicht van tours naar Khao Sok National Park op Get Your Guide

Koh Sok National Park

Tips voor een bezoek aan het Cheow Lan meer

Wil je net als (bijna) iedereen een bezoek brengen aan het Cheow Lan Lake, dan kun je ervoor kiezen om dit te doen met een (groeps)tour of op eigen gelegenheid. Een tour is het meest gemakkelijke, omdat er dan gezorgd wordt voor o.a vervoer van en naar Khlong Sok, eten en eventueel onderdak. Je hoeft eigenlijk zelf nergens meer aan te denken. Nadeel is dat een groepstour erg druk kan zijn. Ik heb verhalen gehoord over groepen van meer dan 20 man op een boot en persoonlijk houd ik daar echt niet van. Een alternatief is een privé tour of een tour in gegarandeerd kleine groepen.

Wat te doen in Khao Sok
Khao Sok National Park

Voor wie on a budget reist en echt niet meer geld uit wil geven dan nodig is, raad ik aan om in Khlong Sok ter plekke een tour te boeken. In principe staan de prijzen vast: 1.500 baht p.p (exclusief 200 baht p.p entree tot het nationale park) voor een dagtour en 2.500 baht p.p (exclusief 200 baht entree) voor een 2-daagse tour waarbij je in een bungalow op het water overnacht. Deze bungalows zijn vaak heel erg basic, maar in een omgeving als deze maakt dat weinig uit. Informeer gewoon even in het dorp rond en vraag wat er precies allemaal is inbegrepen in de tour.

Een populaire tour onder backpackers is de tour van Smiley’s. Zij zitten direct aan de hoofdweg van Khlong Sok. Je kunt eventueel vooraf contact met ze opnemen via hun website

Houd je niet van basic of grote groepen en mag het voor jou juist wel wat luxer zijn, dan biedt Surat Inter Tour een aantal hele gave en luxe (dag)tours aan naar één van de allermooiste drijvende resorts van Khao Sok National Park, het 500 Rai Floating Resort. Klik hier voor meer informatie.

Prijzen starten bij Surat Inter Tours vanaf €63 p.p voor een dagtour en lopen op tot €482 p.p voor een 3-daagse tour. Vervoer, entree, eten, kajaks en eventueel een overnachting zijn in de prijs inbegrepen. Boek je het 500 Rai Floating Resort los, dan betaal je al snel meer dan €400 per nacht, dus deze tours zijn zeker hun geld waard!

Khao Sok Thailand
Het vertrekpunt bij het Cheow Lan Lake

Cheow Lan Lake op eigen gelegenheid bezoeken

Het is ook mogelijk om het Cheow Lan meer op eigen gelegenheid te bezoeken, bijvoorbeeld vanuit Khlong Sok of Surat Thani. Wij hebben dit uitgetest en ik zal je precies uitleggen hoe we dit deden.

Laten we eerst beginnen met de makkelijkste manier om Cheow Lan Lake op eigen gelegenheid te bezoeken, namelijk met een huurauto. Wij kwamen er helaas veel te laat achter, dat een auto huren in Thailand best een goed idee is. De wegen zijn prima en er wordt over het algemeen niet heel erg idioot gereden. Wij huurden een auto aan het einde van onze reis en reden van Krabi naar Hua Hin. Toen we ter hoogte Surat Thani reden stond de Ratchaprapa Dam en het Cheow Lan meer overal heel duidelijk aangegeven. Een auto huur je in Thailand al vanaf €30 euro per dag en daarbij is het mogelijk om de auto op een andere locatie in te leveren. Een (mini) roadtrip door Thailand is écht een hele leuke manier om meer van het land te zien. 

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen voor het huren van een auto in Thailand

Zelf bezochten wij het Cheow Lan Lake uiteindelijk op een iets avontuurlijke manier, namelijk op de brommer vanuit Khlong Sok. Voor 300 baht per dag huurden we een brommer en ’s ochtends vroeg reden we richting het meer. De rit van ongeveer 70 kilometer nam zo’n 2 uur in beslag. Waar we geen rekening mee hadden gehouden, is dat er om 6.00u nog geen restaurants open waren in Khlong Sok en dat er langs de weg ook nog niks open was om even iets te eten of op z’n minst even een kop koffie te drinken. Dat lukte ons uiteindelijk pas toen we eindelijk bij de dam arriveerden.

Khao Sok National Park

Eenmaal bij het meer aangekomen hebben we ter plekke een privé boot geregeld. Dit deden we samen met een Canadees stel, dat ons bij de pier aansprak en vroeg om een boot en dus de kosten te delen. In totaal betaalden we 2000 baht voor een boottocht van 3 uur + 300 baht p.p voor entree tot het nationale park (is nu in 2022 200 baht p.p). We bezochten onderweg een restaurant waar we konden zwemmen, kajakken en eventueel nog iets konden eten. Dit was niet in de prijs inbegrepen.

De tour zelf was echt fantastisch, maar had wat mij betreft wel iets langer mogen duren. 3 uur was achteraf gezien gewoon te weinig in dit ontzettend mooie gebied. We hadden een beetje pech met onze bootman, die er niet zo heel veel zin in had en die we zelf nog aan moesten sturen. Wat hem betreft voeren we rechtstreeks van de haven naar het restaurant en weer terug, zonder uitgebreid tussen de indrukwekkende rotsen door te varen. Dat is juist het mooiste van heel deze omgeving. Gelukkig konden we hem dit op tijd nog duidelijk maken en kwam het uiteindelijk wel goed, maar het is fijner wanneer je een gids/bootman hebt, die zelf ook een beetje enthousiast is. 

Lees ook: Tips voor een bezoek aan Khao Yai National Park

Khao Sok

Begin van de middag reden we weer terug richting Khlong Sok. Nu zagen we pas hoe geweldig mooi de weg tussen Khlong Sok en het Cheow Lan Lake was. ‘s Ochtends kregen we hier helemaal niks van mee, omdat het nog donker was en het halverwege ook nog eens begon te regenen.

Het is zeker een aanrader om het Cheow Lan Lake op eigen gelegenheid te bezoeken. Achteraf gezien zou ik nu alleen wel adviseren om een auto te huren in plaats van een brommer, omdat dit een stuk veiliger is. Veel reizigers staan er niet bij stil, dat je in Thailand een  internationaal motorrijbewijs nodig hebt wanneer je een brommer bestuurt. Brommers zijn in Thailand bijna altijd zwaarder dan 50CC en vallen daarom officieel onder de categorie motor. Krijg je een ongeluk en ben je niet in bezit van het juiste rijbewijs, dan ben je dus niet verzekerd! Een internationaal (motor)rijbewijs schaf je aan bij de ANWB en kost ongeveer €20.

Wil je liever geen auto of brommer huren, dan zou ik adviseren om een privé tour of een tour met een klein groepje mensen (max. 8) te boeken.

Klik hier voor een overzicht van tours naar Khao Sok National Park

Khao Sok
De weg tussen Khlong Sok en de Ratchprapa Dam

De leukste hotels bij Khao Sok National Park

Wanneer je op zoek gaat naar het leukste hotel bij Khao Sok National Park kom je eigenlijk altijd uit bij hotels in de omgeving van Khlong Sok. Khlong Sok is een gezellig dorp aan de rand van het nationale park. Je hebt er veel verschillende soorten accommodaties en veel leuke restaurantjes. Het is een prima plek om een aantal dagen te vertoeven. 

Klik hier voor een overzicht van mijn favoriete hotels bij Khlong Sok

Wij verbleven tijdens onze laatste bezoek aan Khao Sok National Park in het Morning Mist Resort en deze plek kan ik van harte aanraden. De prijs kwaliteit/verhouding was gewoon helemaal top. Wij betaalden nog geen €20 per nacht voor een prachtige 3-persoons bungalow. 

Het resort is met meer dan 40 bungalows wel vrij groot opgezet, maar doordat de bungalows ruim verdeeld over het terrein liggen, vond ik dit geen belemmering. Het grote voordeel van deze accommodatie is het fijne zwembad en de centrale ligging. 

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van het Morning Mist Resort

hotel Khao Sok
Morning Mist Resort, Khao Sok National Park

Wil je overnachten aan het Cheow Lan Lake, dan doe je dit eigenlijk altijd in combinatie met een tour, omdat de accommodaties hier alleen te bereiken zijn per boot. Je kunt daarom ook niet zonder een accommodatie in te lichten, naar de dam rijden en daar een boot te nemen naar een willekeurige accommodatie. Dit moet altijd vooraf in overleg! Houdt hier dan ook rekening mee.

Overnachten in de buurt van de dam is in principe mogelijk, maar alleen aan te raden wanneer je beschikt over eigen vervoer. Deze regio is namelijk slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. Wanneer je zoekt naar een accommodatie nabij de pier, zoek dan naar een accommodatie in het dorp Ban Ta Khun.

Klik hier voor een overzicht van mijn favoriete hotels bij Khlong Sok

khao sok national park overnachten

Praktische informatie over Khao Sok National Park

  • Openingstijden Khao Sok National Park: 8.00u tot 18.00u
  • Entreeprijs: 200 baht per volwassenen en 100 baht per kind. (Kom je na 16.30u, dan is je ticket de volgende dag ook nog geldig.)
  • Overnachten in het park: Dit is mogelijk vanuit Khlong Sok. Je kunt via het bezoekerscentrum een 2-persoons tent huren voor 250 baht of een 4-persoons voor 300 baht. Ook hebben zij eventueel kussens, lakens e.d.
  • Beste tijd om Khao Sok National Park te bezoeken: November t/m april.
  • Drones: Om met een drone te mogen vliegen, moet er eerst officieel toestemming gevraagd worden bij de ingang van het park. Het komt er op neer dat je niet zomaar voor commerciële doeleinden mag filmen. Voor privé gebruik doen ze niet moeilijk.
  • Bereikbaarheid van Khao Sok National Park: Khlong Sok is vanuit de meeste plekken in het zuiden van Thailand ontzettend makkelijk bereikbaar met toeristische shuttlebussen. Deze bussen kun je via je hotel, boekings kantoortjes boeken of eventueel online boeken. Een fijne site hiervoor is 12go.Asia. Klik hier voor meer informatie.

Khlong Sok is ook met het openbaar vervoer bereikbaar. Dit is de goedkoopste optie, maar neemt vaak wat meer tijd in beslag. De handigste route is de route tussen Surat Thani en Phuket. Deze bus rijdt regelmatig en maakt een stop nabij Khlong Sok. 

Bus Khao Sok National Park
Busstation Khlong Sok

Zelf reisden wij van Koh Phayam naar Khao Sok National Park met het openbaar vervoer. Op Koh Phayam namen we de boot naar Ranong. In Ranong werden we afgezet bij het busstation. Hier namen we de lokale bus naar Takua Pa (bus richting Phuket). In Takua Pa stapten we over op de bus richting Surat Thani en stapten we uit bij de kruising naar Khlong Sok. Het laatste stuk namen we een taxi naar ons hotel in Khlong Sok, omdat we geen zin hadden om nog 2 kilometer te lopen. De totale rit duurde in totaal ongeveer 8 uur, maar dat kwam mede doordat we in zowel Ranong, als Takua Pa ongeveer een uur moesten wachten op de volgende bus. De totale kosten kwamen uit op ongeveer 690 baht (€20) p.p (boot + taxi + bus + bus + taxi). 

Gemiddelde reistijd met het openbaar vervoer van en naar Khao Sok National Park met (mini)bus (en boot):


Krabi (+ Ao Nang/ Railay) – Khao Sok National Park: 4-5 uur

Khao Lak – Khao Sok National Park: 1.5- 2 uur

Surat Thani – Khao Sok National Park: 2 – 2.5 uur

Phang Nga – Khao Sok National Park: 3 – 4 uur

Koh Phi Phi – Khao Sok National Park: 7 – 10 uur

Koh Lanta – Khao Sok National Park: 6.5 -7.5 uur

Koh Samui – Khao Sok National Park: 6 – 7.5 uur

Koh Phangan – Khao Sok National Park: 7 – 7,5 uur

Bangkok – Khao Sok National Park: 13 – 15 uur


Voor actuele prijzen check de website 12go.asia. Klik hier voor meer informatie.
Khao Sok National Park

Op zoek naar nog meer tips voor jouw reis naar Thailand? Check dan ook:

tips khao sok

Klik hier voor een overzicht van alle Thailand artikelen

thailand travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer