My Travel Secret ...
Menu
Thailand / Wildlife

Tips voor een bezoek aan Khao Sok National Park, Thailand

Home » Thailand » Tips voor een bezoek aan Khao Sok National Park, Thailand

Als ik één plek aan zou moeten wijzen, waarvan ik denk dat iedereen die op vakantie naar Thailand gaat, die plek zou moeten bezoeken, dan is het wel Khao Sok National Park. En niet alleen reizigers die houden van natuur en wildlife, maar gewoon iedereen. Geloof me, deze plek wil je met eigen ogen zien, want hoe mooi de foto’s op internet ook zijn, er is niks mooiers dan het zelf mee te maken.

Wij bezochten Khao Sok de eerste keer in 2010, toen wij voor het eerst 3 maanden gingen backpacken door zuidoost-Azië. Het was destijds met stip één van de hoogtepunten van onze reis. Inmiddels hebben we Thailand en ook Khao Sok meerdere keren bezocht en nog steeds is het één van onze favoriete plekken in Thailand. Al mijn tips voor een bezoek aan Khao Sok National Park deel ik hier met je.

Khao sok

Inhoud:

 1. Khao Sok National Park in het kort
 2. De bereikbaarheid van Khao Sok National Park
 3. Zo plan je een trip naar Khao Sok National Park
 4. Een (meerdaagse) tour naar het Cheow Lan meer
 5. Khao Sok National Park bezoeken vanuit Khao Sok dorp
 6. Een (dag)trip naar Khao Sok vanuit Phuket, Khao Lak of Krabi
 7. De leukste hotels nabij Khao Sok National Park
 8. Slapen in een drijvende bungalow op het Cheow Lan Meer
Khao Sok National Park
Khao Sok National Park

1. Khao Sok National Park in het kort

Khao Sok National Park ligt in het zuiden van Thailand. Je vindt hier één van de oudste regenwouden ter wereld en het is, wat mij betreft, één van de allermooiste nationale parken in Zuidoost-Azië. Het is een ontzettend veelzijdig park met ongerepte jungle, prachtige meren, imposante kalkstenen rotsen en indrukwekkende vergezichten. Er leven in het park veel verschillende diersoorten waaronder olifanten, beren, gibbons, tapirs en zelfs tijgers. Veel van deze dieren zijn lastig te spotten, maar met een beetje geluk spot je een gibbon, een super schattige brillangoer (dusky langur) of zelfs wilde olifanten.

Khao Sok National Park bestaat als het ware uit 2 gedeeltes. Ten eerste heb je het dorp Khao Sok. Dit dorp ligt bij één van de ingangen tot het Khao Sok National Park. Hier bevindt zich het officiële bezoekerscentrum van het park. Khao Sok dorp is de plek waar je arriveert, wanneer je een (mini)bus neemt naar Khao Sok National Park. Het is een leuk en gezellig dorp waar wij iedere keer weer langer blijven hangen dan vooraf gepland.

Khao Sok dorp is heel makkelijk bereikbaar via Surat Thani (120 km), Phuket (150 km) en Krabi (150 km). Daarover later meer.

dusky leaf monkey
Brillangoer
tips khao sok national park
Het bezoekerscentrum bij Khao Sok dorp

Ten tweede heb je het Cheow Lan meer. Dit meer is de plek die je met eigen ogen wilt zien en waarvoor de meeste mensen afreizen naar Khao Sok National Park. Het is het meer waar je kunt overnachten in een bungalow op het water en waar je iedere keer weer wordt getrakteerd op de meest fantastische landschappen.

Wat veel reizigers niet weten en wat ook een beetje verwarrend is, is dat de toegang tot dit meer op ongeveer 70 kilometer rijden van Khao Sok dorp ligt. Het ligt als het ware tussen Khao Sok dorp en de stad Surat Thani in, nabij de Ratchaprapha Dam. 

Kao Sok
Cheow Lan Lake

2. De bereikbaarheid van Khao Sok

Wanneer je vervoer boekt naar Khao Sok National Park reis je dus naar Khao Sok dorp, dus niet naar het beroemde Cheow Lan meer. Dit dorp ligt op 2 kilometer van de doorgaande weg tussen de steden Phuket en Surat Thani. Reis je vanuit Surat Thani dan ben je ongeveer 2-2.5 uur onderweg, vanuit Phuket (via Khao Lak) 3-3,5 uur. Het busstation van Khao Sok bevindt zich langs de doorgaande weg op de kruising. Hier betaal je 50 baht p.p extra voor vervoer naar het dorp.

Van Surat Thani en Phuket naar Khao Sok

Vervoer is in deze regio ontzettend goed geregeld. Minibussen rijden gemiddeld ieder uur tussen Phuket en Surat Thani. Je kunt ter plekke een ticket kopen of je kunt vooraf online een ticket reserveren via 12go.Asia. Reis je vanaf de airport naar Khao Sok National Park, dan hoef je niet persé eerst naar het busstation te reizen, maar kun je gewoon op de airport een ticket kopen voor de minibus naar Khao Sok. Arriveer je na 17.00u dan zul je waarschijnlijk een taxi moeten nemen, want de minibussen rijden tot eind van de middag. De prijs voor een (mini)busticket van Surat Thani/Phuket naar Khao Sok is ongeveer 300-350 baht. Voor een taxi betaal je ongeveer 1500 baht. Deze kun je vooraf reserveren via 12go.Asia. Klik hier voor meer info.

Naast minibussen rijden er ook nog een aantal (grote) lokale bussen tussen Phuket en Surat Thani. Ook deze maken een stop langs de doorgaande weg op 2 km van Khao Sok dorp. Dit is de goedkoopste optie, alleen rijden zij tegenwoordig nog maar een paar keer per dag. Ze vertrekken vanaf het lokale busstation. 

Klik hier voor beschikbaarheid en actuele prijzen van minibussen van Surat Thani naar Khao Sok National Park

Bus Khao Sok National Park
Busstation Khlong Sok

Van Krabi naar Khao Sok

Ook vanaf Krabi en Ao Nang is Khao Sok National Park makkelijk bereikbaar per minibus. Bussen rijden regelmatig en je bent 3,5-4 uur onderweg. Tickets kosten 400-600 baht. Je kunt deze ter plekke kopen bij een lokale reisagent of op het busstation. Ook kun je online reserveren via 12go.Asia. Klik hier voor actuele prijzen en meer informatie.

Reis je met een groep of wil je wat meer flexibiliteit, dan kun je ook altijd privé vervoer regelen. Via 12go.Asia boek je al een taxi van Surat Thani naar Khao Sok National Park vanaf €43 per groep en vanuit Phuket en Krabi vanaf €73 per groep. Klik hier voor actuele prijzen en beschikbaarheid. 

khlong sok
Khao Sok dorp

Van Koh Samui, Koh Phangan en Koh Tao naar Khao Sok

Reis je vanaf de eilanden Koh Samui, Koh Phangan of Koh Tao naar Khao Sok National Park (of andersom), dan kun je het best een combi ticket boot/bus boeken. Dit ticket zorgt er namelijk voor dat jij je aansluiting in Surat Thani altijd haalt. Houdt rekening met een lange reisdag en ben geduldig. Soms word je halverwege ergens op een kantoor gedumpt om vervolgens door een andere bus weer opgepikt te worden. Dit hoort er (helaas) allemaal bij. 

Om zeker te zijn van een ticket kun je deze tegenwoordig het best op voorhand boeken. Zeker wanneer je van of naar Koh Tao reist en/of wanneer je rondom volle maan reist (Full Moon Party Koh Phangan!). Dit zijn erg drukke dagen. Boeken kan via een lokale reisagent of online via 12go.Asia. 

Klik hier om jouw tickets van Khao Sok naar Koh Tao of Koh Phangan te reserveren

Koh Sok
Khao Sok dorp

3. Zo plan je een trip naar Khao Sok National Park

Waar je tegenwoordig rekening mee moet houden wanneer je een bezoek brengt aan Khao Sok National Park is dat het toerisme in Thailand momenteel weer volop tot bloei is gekomen. Het is momenteel (2023) erg druk en met name in het zuiden van het land. 

Waar je voorheen heel makkelijk op de bonnefooi richting Khao Sok National Park af kon reizen, is het momenteel verstandig om op voorhand te gaan kijken hoeveel tijd je te besteden hebt en welke tours je eventueel wilt gaan doen. Op de bonnefooi kan nog steeds, maar het is handig als je een beetje flexibel bent en een niet al te strak schema hebt. 

De meeste reizigers komen naar Khao Sok National Park voor een tour naar het Cheow Lan meer. Dit is een plek die je wat mij betreft ook zeker niet mag missen. Je kunt kiezen voor een dagtour of een meerdaagse tour waarbij je overnacht in een bungalow op het water. Voor veel mensen is dit het hoogtepunt van hun reis door Thailand. 

Khao Sok National Park

Maar Khao Sok National Park heeft veel meer te bieden. Naast een tour naar het Cheow Lan meer kun je vanuit Khao Sok dorp ook nog een ander deel van het nationale park bezoeken. Dit kan gedeeltelijk op eigen houtje, maar er zijn ook veel leuke tours die je met een gids kunt doen. Zo kun je een jungle hike maken, waarbij je watervallen bezoekt en op zoek gaat naar wilde dieren, een nightwalk maken, op zoek gaan naar de zeldzame rafflesia bloem en een tour maken waarbij je op een bamboevlot door de jungle vaart. 

Ik raad aan om voor een bezoek aan Khao Sok National Park minimaal 3 nachten uit te trekken: 2 nachten in Khao Sok dorp (de 1e en 3e nacht) en 1 overnachting op het meer (de 2e nacht). Maar meer nachten is wat mij betreft nog beter, want Khao Sok dorp is erg relaxed en ontzettend mooi. Je zult je er in ieder geval niet vervelen.

Wat te doen in Khao Sok
Boottocht op het Cheow Lan meer

4. Een (meerdaagse) tour naar het Cheow Lan meer

Een tour naar het Cheow Lan meer kun je ter plekke, online of via je hotel boeken. Je kunt daarbij kiezen voor een dagtrip of een meerdaagse tour waarbij je overnacht in een bungalow op het meer. Wat je ook kiest, het is een ervaring om nooit te vergeten. 

De tours naar het meer die je in het dorp kunt boeken hebben vrijwel allemaal hetzelfde soort programma waarbij een boottrip over het meer gecombineerd wordt met een bezoek aan een indrukwekkende grot, een jungle wandeling, een een tour waarbij je op zoek gaat naar wilde dieren zoals apen (gibbons/ brillangoeren/ makaken), vogels en olifanten en eventueel een avond/nacht tour. Een dagtour kost 1.500 baht p.p en een 2-daagse tour waarbij je 1 nacht in een bungalow op het meer overnacht 2.500 baht p.p. Dit is exclusief toegang tot het park (220 baht p.p)

Een groot verschil bij de meerdaagse tours is de accommodatie waar je slaapt. Sommige accommodaties zijn erg primitief, maar uiteraard zijn er ook luxere opties. Waar je rekening mee moet houden is dat een eigen badkamer niet altijd inbegrepen is in de prijs. Vraag dus goed na waar je precies slaapt en of er buiten entree tot het park nog extra kosten bij komen kijken.

Tip: Wil je wel een nachtje op het meer slapen, maar liever niet mee met een tour? Dat kan ook! Hoe je dat regelt lees je onderaan in dit artikel.

khao sok
The Laguna Khao Sok National Park

Ook wij boekten deze “goedkope” tour ter plekke in het dorp en eerlijk gezegd waren wij er niet kapot van. Wij hadden het meer al enkele keren bezocht, maar nooit in een bungalow op het water geslapen. Begin 2023 gingen we daarom mee met de 2-daagse tour naar het Cheow Lan meer

De bungalow op het water (The Laguna) was geweldig. Luxer dan verwacht en we hadden gewoon een eigen badkamer waarvoor we niks extra’s bij hoefden te betalen. Het eten was prima, personeel lief en we konden gratis gebruik maken van kajaks.

De grootste tegenvaller was de organisatie van de tour. Deze was in één woord belabberd. Bij het boeken van de tour werd ons verteld dat we met maximaal 12-13 personen zouden zijn. Dit bleek al snel niet het geval, want we zaten uiteindelijk met 20 man op één boot gepropt. Ook bleek het programma heel anders dan beschreven, was onze gids aardig, maar niet echt geschikt en bleek de helft van onze groep in een andere accommodatie te verblijven, waardoor we steeds eerst op en neer moesten varen om iedereen op te pikken. Zoveel verloren tijd was dit.

Wat ik achteraf anders zou doen is meer betalen voor een privé tour of een tour in een kleinere groep (max. 10 personen). 20 man op één boot is in mijn ogen gewoon écht veel te veel. Eén van de tours die ik vooraf op het oog had was de 2 of 3 daagse privé tour die door het Nationale Park wordt aangeboden. Helaas hadden zij geen last minute beschikbaarheid. De prijs van deze tour ligt wel stukken hoger, dan de goedkope tour die wij maakten, maar achteraf gezien had ik het er dolgraag voor betaald.

Een andere betaalbare optie is de Khao Sok bouwsteen van Asia Direct. Zij bieden een 3-daagse tour aan waarbij je 1 nacht in een boomhut nabij het dorp overnacht en 1 nacht in een bungalow op het meer. Daarbij is 2x ontbijt, 3x lunch en 2x diner inbegrepen. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen.

Khao Sok

Bij zowel de dagtour als bij de meerdaagse tour vertrek je in principe vanuit Khao Sok dorp (tenzij anders vermeld) en kom je hier aan het eind van de tour ook weer terug. Je rijdt dus op en neer naar het startpunt van de tour, de Ratchaprapha dam bij het Cheow Lan meer. De dag na de tour kun je nog een extra dagje relaxen in het dorp of nog een andere tour maken, maar je kunt natuurlijk ook meteen doorreizen naar je volgende bestemming. 

Heb je een heel strak reisschema, dan kun je afhankelijk van het programma, eventueel direct vanaf de Ratchaprapha dam (het start-en eindpunt van de lake tour) verder reizen naar je volgende bestemming. Dit moet je goed vooraf met de organisatie communiceren, omdat zij er ook voor moeten zorgen dat al je bagage mee komt. Deze neem je namelijk niet mee op de boot en laat je in principe achter bij je hotel in Khao Sok dorp. 

Direct verder reizen vanaf de Ratchprapha dam is wat mij betreft alleen handig als je in Surat Thani moet zijn (de stad, airport of treinstation) of als je snel door wilt reizen naar de eilanden Koh Samui of Koh Phangan en je er 100% zeker van bent dat jouw tour voor 11 uur terug is bij de pier. Dit geldt dus niet voor Koh Tao en alleen voor de meerdaagse lake tour, want een dagtour duurt sowieso langer. In dit geval kun je een combi ticket bus/boot boeken via 12go.Asia vanaf de Ratchprapha dam met vertrek om 11.30u. De aansluiting bus/boot is dan gegarandeerd. Klik hier voor meer informatie.

Klik hier om jouw combi ticket van Khao Sok National Park (de Ratchaprapha dam) naar Koh Samui of Koh Phangan te reserveren.

Voor de bus naar Surat Thani kun je ook via 12go.Asia heel makkelijk een busticket boeken, maar je kunt ook naar de bus stop langs de doorgaande weg gaan en hier zelf een ticket boeken. Deze bus stop ligt op 12 km van de dam en jouw tourorganisatie kan je hier gewoon afzetten. Vanaf hier vertrekken regelmatig minibussen richting Surat Thani. 

Khao Sok Thailand
De Ratchprapha pier, het startpunt van de Khao Sok Lake Tour

5. Khao Sok National Park bezoeken vanuit Khao Sok dorp

Bij het dorp Khao Sok dorp vind je het officiële bezoekerscentrum van Khap Sok National Park. Vanuit dit centrum kun je mooie wandelingen maken door de jungle en op zoek gaan naar wilde dieren. Momenteel kun je een klein gedeelte van het park op eigen gelegenheid bezoeken, voor de rest is een gids verplicht. Dit vanwege de veiligheid.

Khao Sok National Park

Er zijn op dit moment 9 plekken waar je vanuit het bezoekerscentrum naartoe kunt wandelen. Daarvan kun je er 3 op eigen houtje doen. Voor de overige plekken is dus een lokale gids verplicht. Voor een duidelijk overzicht check onderstaande foto. De afstanden variëren van 2 tot 7 kilometer enkele reis. Houdt er rekening mee dat sommige stukken best pittig kunnen zijn, zeker wanneer het veel heeft geregend.

Tip: de Khlong Pae nature trail is een nieuwe trail dwars door Khao Sok National Park die je op eigen gelegenheid kunt hiken. De start van deze trail ligt langs de doorgaande weg op ongeveer 12km van Khao Sok dorp, bij het 99 Camp Café. De trail is in totaal 14 km lang, maar je kunt hem ook inkorten. Hij is geopend van 6.00-18.00u en entree is 200 baht p.p.

wandelen khao sok
Overzicht van wandelroutes in Khao Sok National Park

Naast bovenstaande wandelroutes zijn er nog meer (langere) hiking trails waarbij je dieper de jungle in gaat, maar deze zijn uiteraard alleen met een gids bereikbaar. Sommige trails zijn in combinatie met een boottocht en/of een bezoek aan een grot. Het is ook mogelijk om een meerdaagse trekking door het park te maken, waarbij je midden in de jungle overnacht.

Een gids voor Khao Sok National Park kost ongeveer 600 baht voor een halve dag en 1200 baht voor een hele dag. Informeer bij het bezoekerscentrum, je hotel of één van de vele boekingskantoortjes voor de mogelijkheden. Of check het online aanbod tours via Get Your Guide of Viator.

Klik hier voor een overzicht van tours naar Khao Sok National Park op Get Your Guide

Koh Sok National Park

6. Een (dag)trip naar Khao Sok vanuit Phuket, Khao Lak en Krabi

Heb je niet zo heel veel tijd en wil je toch een bezoek brengen aan Khao Sok National Park, dan kun je Khao Sok eventueel ook bezoeken als dag-of meerdaagse trip vanuit bijvoorbeeld Phuket, Krabi of Khao Lak. Dit is in verhouding vaak wel iets duurder, maar je bespaart er tijd mee. Vervoer van en naar het park is in dit geval meestal inbegrepen in de prijs. Een paar leuke tours waarbij je het mooiste deel van het park ziet (het Cheow Lan meer) zijn:

Tip: er worden verschillende tour aangeboden waarbij een bezoek aan een olifanten kamp inclusief is. Ik raad aan om deze niet te boeken, omdat vooralsnog deze kampen niet olifant vriendelijk zijn. Voor meer informatie over het bezoeken van olifanten kampen in Thailand en tips over hoe het wel diervriendelijk kan, check zeker even dit artikel.

Khao Sok

6. De leukste hotels bij Khao Sok National Park

Wanneer je op zoek gaat naar het leukste hotel bij Khao Sok National Park kom je eigenlijk altijd uit bij hotels in de omgeving van Khlong Sok, oftewel Khao Sok dorp. Khlong Sok is een gezellig dorp aan de rand van het nationale park. Je hebt er veel verschillende soorten accommodaties en veel leuke restaurantjes. Het is een prima plek om een aantal dagen te vertoeven. 

Wij verbleven tijdens onze laatste bezoek aan Khao Sok National Park in het Morning Mist Resort en deze plek kan ik van harte aanraden. De prijs kwaliteit/verhouding is gewoon helemaal top. Wij betaalden nog geen €20 per nacht voor een prachtige 3-persoons bungalow. 

Het resort is met meer dan 40 bungalows wel vrij groot opgezet, maar doordat de bungalows ruim verdeeld over het terrein liggen, vond ik dit geen belemmering. Het grote voordeel van deze accommodatie is het fijne zwembad en de centrale ligging. 

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van het Morning Mist Resort

hotel Khao Sok
Morning Mist Resort, Khao Sok National Park

Andere aanraders in Khao Sok dorp zijn:

Klik hier voor een overzicht van alle beschikbare accommodaties in Khao Sok dorp

Khao Sok
De weg tussen Khlong Sok en de Ratchprapa Dam

Overnachten in een drijvende bungalow op het Cheow Lan meer

Tegenwoordig is het een stuk makkelijker om zelf een bungalow (+ vervoer) op het Cheow Lan meer te boeken. Dit is ideaal voor mensen die graag willen ervaren hoe het is om in een bungalow op het meer te slapen, maar die niet persé zitten te wachten op een (groeps)tour.

Eén van de meest populaire en meest luxe accommodaties op het meer is 500 Rai Floating Resort. Dit is ook meteen de duurste optie. Kamerprijzen starten bij €290 per nacht voor 2 personen inclusief ontbijt. Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen.

Andere opties zijn:

 • Panvaree Resort: vanaf € 246 per nacht voor 2 personen all inclusive in een luxe villa. Zij hebben ook goedkopere kamers beschikbaar (vanaf €134 per nacht, 2 personen, all in) Klik hier voor meer informatie.

Wat bij bovenstaande prijzen niet is inbegrepen is toegang tot het park en de Ratchprapha pier 220 baht p.p en de bootrit van de dam naar je accommodatie. Dit laatste kun je heel makkelijk terplekke regelen. Prijzen voor bovenstaande resorts zitten rond de 2.500-3.000 baht retour wanneer je één nacht op het meer blijft slapen. Een prijslijst hangt bij het boekingskantoor op de dam. Vervoer van Surat Thani of Phuket naar de Ratchaprapha dam boek je heel makkelijk via 12go.Asia.

Wil je niet te veel zelf regelen, dan is de 3-daagse Khao Sok tour met Asia Direct een hele goede en betaalbare optie. Je slaapt dan 1 nacht in een boomhut in Khao Sok dorp en 1 nacht in een bungalow op het water. Maaltijden en de transfer van en naar Khao Sok dorp zijn bij deze tour inbegrepen. Prijzen starten bij €249 p.p Klik hier voor beschikbaarheid en meer informatie.

khao sok national park overnachten

Praktische informatie over Khao Sok National Park

 • Openingstijden Khao Sok National Park: 6.00u tot 18.00u
 • Entreeprijs: 200 baht per volwassenen en 100 baht per kind. (Kom je na 16.30u, dan is je ticket de volgende dag ook nog geldig.) Bij de Ratchaprapha pier betaal je 20 baht p.p extra.
 • Overnachten in het park: Dit is mogelijk en kun je regelen via het bezoekerscentrum in Khao Sok dorp. Je kunt hier een 2-persoons tent huren voor 250 baht of een 4-persoons voor 300 baht. Ook hebben zij eventueel kussens, lakens e.d.
 • Drones: Om met een drone te mogen vliegen, moet er eerst officieel toestemming gevraagd worden bij de ingang van het park. Het komt er op neer dat je niet zomaar voor commerciële doeleinden mag filmen. Voor privé gebruik doen ze niet moeilijk.
 • Beste tijd om Khao Sok National Park te bezoeken: November t/m april.
Khao Sok National Park

Op zoek naar nog meer tips voor jouw reis naar Thailand? Check dan ook:

tips khao sok

Klik hier voor een overzicht van alle Thailand artikelen

thailand travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights