My Travel Secret ...
Menu
Thailand

Tips voor een bezoek aan Erawan National Park

Home » Thailand » Tips voor een bezoek aan Erawan National Park

Erawan National Park is zo’n plek in Thailand die ik al heel erg lang erg graag wilde bezoeken, maar wat er op één of andere manier telkens nooit van kwam. Best raar eigenlijk, want als er één national park is in Thailand dat super makkelijk bereikbaar is vanuit Bangkok, dan is het wel dit park. Onder het mom beter laat dan nooit, bezochten wij Erawan National Park toen wij tijdens onze reis door Nepal en Sri Lanka tussendoor nog “even” een korte stop maakten in Thailand. 

Erawan National Park is geen gigantisch groot park zoals bijvoorbeeld Khao Yai National Park of Khao Sok National Park, parken waar je je gemakkelijk een aantal dagen kunt vermaken. Nee, Erawan National Park is relatief klein, maar dat is ook de charme van dit park. Bovendien heeft Erawan National Park één grote trekpleister waar weinig andere parken aan kunnen tippen en dat zijn de beroemde Erawan watervallen. Deze watervallen zijn, wat mij betreft,  één van de allermooiste watervallen in heel zuidoost-Azië. Heb jij dus plannen om op reis te gaan naar Thailand, sla een bezoek aan Erwan National Park dan zeker niet over.

erawan watervallen
Inhoud

1. Tips voor het verkennen van de Erawan Watervallen

2. Praktische informatie Erawan National Park

3. Een dagtour naar Erawan National Park vanuit Bangkok of Kanchanaburi

4. Bereikbaarheid Erawan National Park

5. De leukste hotels in Kanchanaburi

erawan nartional park

Tips voor het verkennen van de Erawan Watervallen

De Erawan watervallen bestaan uit 7 levels die je alle 7 kunt bezoeken. De eerste 2 levels worden het meest bezocht, omdat ze het makkelijkst bereikbaar zijn. Hoe hoger je komt, hoe lastiger de bereikbaarheid en hoe minder locals je zult zien. 

Een andere reden waarom vooral veel lokale toeristen niet verder lopen dan level 2, is dat het na level 2 niet meer toegestaan is om etenswaar mee naar boven te nemen. Ook betaal je statiegeld voor iedere plastic fles die je bij je hebt en staan er grote boetes op het dumpen van afval. Dit alles uiteraard om vervuiling van het park tegen te gaan en wat mij betreft een hele goede zaak. 

erawan watervallen

De afstand tussen de waterval bij level 1 en level 7 is ongeveer 1,5 kilometer. De paden staan duidelijk aangegeven, maar hoe hoger je komt, hoe slechter de conditie van het pad. Onderweg kom je de andere watervallen vanzelf tegen. Onderschat de route niet! Vooral het 2e gedeelte kan behoorlijk pittig zijn, maar dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van jouw conditie. Wij vonden het uiteindelijk wel meevallen, maar hadden net 2 maanden fanatiek gewandeld in Nepal. We zagen genoeg mensen die halverwege de route besloten om te draaien of die helemaal stuk gingen op de weg naar boven. 

Draag degelijke schoenen of sandalen wanneer je Erawan National Park bezoekt. Gewone flip flops zijn, wat mij betreft, niet geschikt om er te wandelen, tenzij je niet verder wilt lopen dan level 2. Zelf was ik erg blij met mijn Chaco’s (een soort Teva’s, maar dan anders ;-)). Deze sandalen liepen als een trein en ik kon er super makkelijk en veilig mee door het water lopen. Het was de eerste keer dat ik ze testte en ik snap echt niet waarom ik nooit eerder ben overgestapt op dit soort sandalen voor op reis. 

Ik met mijn super praktische Chaco’s :-)

Niks fijners dan na een behoorlijke inspanning lekker te kunnen genieten van een verfrissende duik. Ook dat is mogelijk bij de Erawan watervallen. Vergeet je bikini of zwembroek dus niet! Wat wel een klein dingetje is, is dat er op de meeste plekken in het park heel veel grote vissen zwemmen, die nog wel eens stiekem aan je voeten willen gaan knabbelen. Ze doen verder niks, maar het is niet altijd heel erg relaxed. De beste plekken om te zwemmen in Erawan National Park zijn wat mij betreft de watervallen bij level 5 en 7.

Tips Erawan national park

Praktische informatie Erawan National Park

  • Erawan National Park is het hele jaar door geopend van 8.00-16.30u. Vooral in de weekenden en op feestdagen kan het er erg druk zijn, daarom raad ik aan om deze dagen te vermijden. 
  • Entree tot het park is voor toeristen 300 baht voor volwassenen en 150 baht voor kinderen. Kom je met een auto of brommer, dan betaal je 30 en 20 baht extra. 
  • Het is toegestaan om in het park vlakbij het bezoekerscentrum te kamperen. Tenten kunnen gehuurd worden voor 150 baht (2 personen) of 250 baht (3 personen). Voor extra accessoires zoals lakens en kussens betaal je extra. 
  • Ook zijn er een aantal bungalows die je kunt huren. Prijzen variëren van 800-5.000 baht per nacht. Van maandag t/m donderdag krijg je 20% korting.
  • Rondom het bezoekerscentrum zijn verschillende plekken waar je iets kunt eten. Ook is er een markt in het dorp vlakbij het nationale park. 
  • Erawan National Park is in principe het hele jaar door goed te bezoeken. Alleen in de maanden september/oktober is de kans op regen iets groter en in de maanden april en mei kan het extreem heet zijn (>38 graden). 
bezoekerscentrum erawan
Bezoekerscentrum Erawan National Park

Bezoek Erawan National Park met een (dag)tour vanuit Bangkok of Kanchanaburi

Heb je niet al te veel tijd, maar wil je Erawan National Park wel heel graag bezoeken tijdens jouw reis door Thailand, dan kun je er voor kiezen om het park in combinatie met een (dag)tour vanuit Bangkok of Kanchanaburi te bezoeken. Op deze manier haal je in korte tijd het meeste uit je trip en zul je naast de Erawan watervallen nog meer interessante plekken rondom Kanchanaburi bezoeken, zoals de beroemde “Bridge over de river Kwai”.

Een aantal tours die mij de moeite waard lijken zijn:

Klik hier voor een overzicht van alle tours naar Erawan National Park

erawan watervallen

Bereikbaarheid Erawan National Park

Erawan National Park is het makkelijkst bereikbaar vanuit Kanchanaburi, een stad ten noordwesten van de hoofdstad Bangkok. Reis je vanuit Bangkok, dan kun je heel erg makkelijk de trein of de bus nemen. De trein van Bangkok naar Kanchanaburi vertrekt 2 keer per dag vanaf het Thonburi station, om 7.50u en om 13.55u. Een kaartje kost 100 baht per persoon en kun je ter plekke kopen. Vooraf reserveren is niet nodig. De rit van Bangkok naar Kanchanaburi duurt ongeveer 3 uur. Een (GRAB) taxi van de Khao San regio naar het Thonburi station kost gemiddeld 150 baht

Je kunt er ook voor kiezen om met een minibus van Bangkok naar Kanchanaburi te reizen (of vice versa). Informeer bij je hotel in Bangkok naar de mogelijkheden en de prijzen. Wij betaalden ongeveer 180 baht per persoon voor de minibus van Kanchanaburi naar het Mo Chit busstation in Bangkok. Online reserveren kan ook heel makkelijk via 12GoAsia. Op deze website staan verschillende bedrijven die betaalbare (mini)bussen van Bangkok naar Kanchanaburi aanbieden.

Klik hier om online een (mini)bus van en naar Kanchanaburi te boeken

thonburi treinstation
Thonburi treinstation

Vanuit Kanchanaburi is het nog ongeveer 52 kilometer naar Erawan National Park. Je kunt er voor kiezen om met de lokale bus te reizen of je kunt een auto (met chauffeur) of brommer huren. De weg tussen Kanchanaburi en het park is, zoals op zoveel plekken in Thailand, hartstikke goed en helemaal niet zo heel erg druk. 

De lokale bus rijdt gemiddeld ieder uur vanuit het busstation van Kanchanaburi naar Erawan National Park. De rit duurt in totaal ongeveer 1,5 uur. Nadeel is dat het park om 8.00u al open gaat, maar dat de eerste bus vanuit Kanchanaburi pas om 8.00u vertrekt.  Je bent op z’n vroegst dus pas rond 9.30u in het park en dan kan het al behoorlijk druk zijn. Zeker op feestdagen en in de weekenden. Vanuit het park rijdt de laatste bus om 17.00u terug naar Kanchanaburi.

Let op: Door de pandemie rijden er momenteel (juni 2022) nog steeds minder bussen tussen Kanchanaburi en Erawan National Park! De bussen rijden sowieso om: 9.00u, 11.00u en 17.00u (Kanchanaburi naar Erawan) en 6.00u, 12.00u en 16.00u (Erawan naar Kanchanaburi) Informeer ter plekke naar de actuele tijden.

tips erawan national park

Zelf proberen wij, wanneer het even kan, druktes zo veel mogelijk te vermijden. Daarom kozen wij er voor om een brommer te huren en op eigen houtje naar het park toe te rijden. Stipt 8.00u stonden wij voor de ingang van het park. Het rijden met de brommer verliep prima. Het was rustig op de weg en de totale rit nam ongeveer 1,5 uur in beslag. 

Een brommer huur je in Kanchanaburi al vanaf 200 baht per dag. Voor benzine betaal je ongeveer 30 baht per liter

Let op: Officieel heb je voor het huren van een brommer in Thailand een motorrijbewijs nodig, omdat eigenlijk alle brommers in Thailand zwaarder zijn dan 50cc. Ze vallen dus onder de categorie motor. Toch wordt hier bijna nooit naar gekeken en is het vaak niet eens nodig om een rijbewijs te laten zien. Het grote probleem is dat wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk, je officieel dus niet verzekerd bent. 

In plaats van een brommer kun je er ook voor kiezen om een auto te huren en zelf van Bangkok of Kanchanaburi naar Erawan National Park toe te rijden  Het huren van een auto in Thailand is echt prima te doen en vaak ook helemaal niet zo heel erg duur. Wij betaalden tijdens onze roadtrip niet meer dan €30 per dag inclusief all-inn verzekering. Je moet voor het huren van een auto in Thailand wel in het bezit zijn van een Internationaal rijbewijs. Deze kun je voor je reis aanvragen bij de ANWB. Kosten hiervan zijn ongeveer €20

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen voor het huren van een auto in Thailand

erawan national park

De leukste hotels in Kanchanaburi

Kanchanaburi is een erg leuke en vriendelijke stad om een aantal dagen te verblijven. Er is in de omgeving genoeg leuks te doen en te zien en wat mij betreft is een bezoek aan Erawan National Park echt een must visit. Kanchanaburi is prachtig gelegen aan de River Kwai. Mijn favoriete hotels in Kanchanaburi zijn: 

VN Guesthouse

VN Guesthouse is het hotel waar wij tijdens ons bezoek aan Kanchanaburi verbleven. Dit hotel is de beste optie wanneer je op zoek bent naar een betaalbare accommodatie direct gelegen aan de rivier. Wij betaalden ongeveer €15 per nacht (exclusief ontbijt) voor een kamer met airconditioning. Voor een kamer op het water betaal je iets meer. Helaas waren die tijdens ons bezoek al volgeboekt. 

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van VN Guesthouse

Chez Bure 

Chez Bure is een ontzettend stijlvol hotel met mooie kamers. Het ligt helaas niet direct aan de rivier, maar wel wel op loopafstand van het centrum, het treinstation en de nightmarket. Kamerprijzen starten bij €32 per nacht inclusief ontbijt. Super prijs/kwaliteit verhouding! 

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van Chez Bure

Good Times Resort

Goodtimes Resort is een luxe hotel in het centrum van Kanchanaburi. Het beschikt over een heerlijk zwembad en ligt direct aan de rivier. Goodtimes Resort is de grote favoriet van veel Nederlanders en dat snap ik helemaal, want het resort is prachtig, de locatie is perfect en het is voor een luxe hotel ook nog eens heel erg betaalbaar, want je hebt hier al een kamer voor €39 per nacht inclusief ontbijt. 

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van Goodtimes Resort

Klik hier voor een overzicht van nog meer leuke hotels in Kanchanaburi

Op zoek naar nog meer tips voor jouw reis naar Thailand? Check dan ook:

erwan national park

Klik hier voor een overzicht van alle Thailand artikelen

thailand travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights