My Travel Secret ...
Menu
Azië / Thailand

My Travel Diary #54: 1 maand noord-Thailand (deel 2)

Home » Thailand » My Travel Diary #54: 1 maand noord-Thailand (deel 2)

Deze update bevat deel 2 van onze reis van dik 1 maand door het noorden van Thailand. Mocht je deel 1 gemist hebben, dan kun je deze hier teruglezen

Nadat we vanuit Chiang Mai een trip naar Pai en Mae Hong Son hebben gemaakt zijn we voor een paar dagen weer terug in Chiang Mai. Vanuit hier maken we een plan voor de laatste 2 weken noord- Thailand voordat we voor de feestdagen doorvliegen naar Koh Samui. 

chang chill
ChangChill

Het eerste dat we plannen is een dagtrip naar ChangChill vanuit Chiang Mai. ChangChill is één van de weinige écht verantwoorde olifantenopvangcentra in Thailand. Hier mogen olifanten weer olifant zijn en hoeven ze geen trucjes uit te halen om toeristen te vermaken. Ook worden ze niet door toeristen gevoerd of gewassen. Ieder contact tussen bezoeker en dier is verboden. Alleen de mahout (persoonlijke verzorger) van de olifant heeft fysiek contact met de dieren. Dit klinkt misschien streng, maar dit is wat ons betreft een hele goede zaak. Mocht je er meer over willen lezen, check dan dit artikel

ChangChill
ChangChill

Vervolgens reizen we van Chiang Mai naar Doi Inthanon National Park. Dit nationale park is vernoemd naar Doi Inthanon, de hoogste berg van Thailand (2.565m). Dit park stond al een tijdje op ons lijstje, maar doordat het wat lastig is het op eigen houtje te bezoeken stelden we het telkens uit. Na wat research besluiten we het er toch op te wagen.

doi Inthanon
Doi Inthanon

Wat zo lastig is aan Doi Inthanon National Park is dat het park relatief groot is en er eigenlijk amper openbaar vervoer is. Wil je het park niet met een tour bezoeken, dan zul je moeten beschikken over eigen vervoer of een privé chauffeur. 

Doi Inthanon
Doi Inthanon

We besluiten om met de bus naar een dorp aan de voet van het nationale park te reizen. Hier boeken we voor 2 nachten een hotel en huren we een brommer. Achteraf blijkt een brommer niet altijd ideaal, want vooral ‘s ochtends vroeg is het ijskoud op de brommer. Zo koud zelfs dat we onderweg genoodzaakt waren om handschoenen te kopen. Gelukkig hebben we uiteindelijk wel heel veel mooie plekken gezien, waaronder hele gave uitkijkpunten en indrukwekkende watervallen. Het enige nadeel was dat het echt wel heel druk was in het park en we tijdens één van de mooiste wandelingen achter een stoet mensen aan moesten lopen. Beetje jammer. 

Doi Inthanon
Doi Inthanon

Vanuit Doi Inthanon willen we niet perse terug naar Chiang Mai, maar omdat dit qua vervoer eigenlijk niet anders kan, besluiten we toch nog een paar nachten bij te boeken. Zeker geen straf, want hoe langer we in Chiang Mai blijven, hoe fijner wij het vinden. Zeker omdat we een heel fijn hotel met zwembad net buiten de oude stad hebben gevonden. 

wat chedi luang
Wat Chedi Luang, Chiang Mai

Eén van de leukste dingen die we in Chiang Mai doen is het wandelen van de Monk’s Trail. Deze relatief korte hike (3,3km) net buiten het centrum van Chiang Mai leid je naar 2 prachtige tempels, Wat Pha Lat en Wat Phra Doi Suthep. Die laatste is één van de belangrijkste tempels van Chiang Mai en zeker een must visit, maar persoonlijk vinden wij Wat Pha Lat nog veel mooier, mede door de prachtige ligging midden in de jungle. 

Wat pha Lat
Wat Pha Lat

Waar je rekening mee moet houden wanneer je deze wandeling wilt gaan maken is dat je 3,3 km bergopwaarts loopt. In totaal stijg je zo’n 700 meter en dat maakt de hike best pittig. Vooral het tweede stuk (Wat Pha Lat naar Wat Phra Doi Suthep) is zwaar. Mocht je daar geen zin in hebben dan kun je dit stuk ook met de songtaew (taxi) afleggen. 

wat phra doi suthep
Wat Phra Doi Suthep

Na 3 extra nachten in Chiang Mai zijn onze laatste dagen in het noorden van Thailand aangebroken. Deze dagen brengen we door in Sukhothai, de vroegere hoofdstad van Thailand. Sukhothai bestaat uit een oude en een nieuwe stad, die ongeveer 12 kilometer uit elkaar liggen. Wij kiezen ervoor om in het oude gedeelte te slapen, omdat hier de prachtige, historische stad ligt en dit is toch wel dé reden om naar Sukhothai af te reizen. 

Sukhothai
Sukhothai

Sukhothai is nog veel mooier dan verwacht. Een paar jaar geleden bezochten wij een andere historische stad in Thailand, Ayutthaya en eigenlijk verwachten we een beetje hetzelfde, maar Sukhothai is zoveel meer relaxter. De omgeving is prachtig en ontzettend rustgevend. Zeker buiten het centraal gelegen gedeelte kun je hier uren rond fietsen zonder maar een andere toerist tegen te komen. Hoe fijn is dat? 

Sukhothai
Sukhothai

Begrijp me niet verkeerd, Ayutthaya is ook fantastisch, maar deze historische stad is verweven met de huidige stad waardoor het voor ons wat drukker en hectischer aanvoelde. Ook ligt Ayutthaya niet heel erg ver van Bangkok waardoor je er veel meer toeristen ziet. Sukhothai is net iets lastiger bereikbaar, waardoor veel toeristen het (onterecht!) overslaan. Voor ons is het met stip één van onze favoriete plekken van Thailand. Echt een hele dikke aanrader. En een kleine tip: van vrijdag t/m zondag is er een ontzettend leuke avondmarkt midden in de historische stad. Mis deze niet!

Sukhothai
Avondmarkt Sukhothai

In totaal hebben we 2,5 dag om Sukhothai te ontdekken en dit is ontzettend fijn, want zo kunnen we het verkennen van de historische stad afwisselen met relaxen bij het zwembad én het vieren van mijn verjaardag. Sukhothai is zeker geen verkeerde bestemming om jarig te zijn. 

Sukhothai
Sukhothai

Om 20 december zit onze reis door noord-Thailand er op en vliegen we via Bangkok naar Koh Samui. Hier passen we op dit moment op 2 schatten van honden, Bella en Izzy. Na Koh Samui gaan we meer van het zuiden van Thailand ontdekken en maken we een kort uitstapje naar Maleisië. Daar lees je meer over in de volgende update. 

Sukhothai
Sukhothai

Klik hier voor een overzicht van alle Thailand artikelen

thailand travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights