My Travel Secret ...

My Travel Diary #53: 1 maand noord-Thailand (deel 1)

by Sigrid
Doi Pha Tang
Home » Thailand » My Travel Diary #53: 1 maand noord-Thailand (deel 1)

Na bijna 3 jaar afwezigheid vertrokken wij vorige maand eindelijk weer eens naar ons oh zo geliefde Thailand. Een reis waar we maanden naar uitgekeken hebben. In totaal zullen we hier zo’n 3 maanden rondreizen, eerst door het noorden en vervolgens door het zuiden. 

We hebben een globale planning, maar leggen op voorhand niet alles al vast. Zo kunnen we lekker flexibel blijven en mochten we het ergens heel erg leuk vinden (of juist niet) dan kunnen we ter plekke nog onze plannen wijzigen. Het enige wat wel vaststaat is een bezoek aan Koh Samui rond kerst en oud op nieuw. Hier gaan we namelijk 2 weken op 2 hondjes en een huis passen. In een latere update daarover meer. In deze update een verslag van de eerste 3 weken van onze reis door Thailand. 

chiang rai
Roadtrip van Chiang Rai naar Doi Chang

Dag 1-3: Bangkok

We vliegen naar Bangkok met KLM. Niet zoals gewoonlijk vanaf Amsterdam, maar vanaf Brussel met een tussenstop in Amsterdam. De reden: een retourvlucht Brussel-Amsterdam kost ons maar €390 p.p, voor een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam waren we minimaal het dubbele kwijt. Natuurlijk vliegen we liever rechtstreeks vanaf Amsterdam, want een rechtstreekse vlucht is fijner en beter voor het milieu, maar zolang de overheid dit soort constructies accepteert, moeten wij ook aan onze portemonnee denken. Met €800 kunnen wij in Thailand heel veel leuke dingen doen. Wat zou jij doen? 

bangkok
Bangkok

Terugkomen in Bangkok is altijd fijn. En nog fijner is het om helemaal geen plan te hebben en niet te veel te hoeven doen. Gewoon doen waar je zin in hebt. Dat is het voordeel van een plek meerdere keren bezoeken. Op een gegeven moment heb je de meest belangrijke bezienswaardigheden wel gezien en hoef je niet meer “verplicht” langs alle hoogtepunten van de stad. 

bangkok
Bangkok

Waar het uiteindelijk op neer komt is dat we in Bangkok niet veel meer hebben gedaan dan luieren bij het zwembad, slenteren door steegjes en genieten van de heerlijke Thaise keuken. Ik riep altijd dat eten voor mij niet zo belangrijk is op reis, maar na een reis door Ecuador en Colombia ben ik toch wel van mening veranderd. Iedere dag lekker eten maakt de ervaring toch wel wat completer.

bangkok
Bangkok

Dag 4 en 5: Chiang Rai

Van Bangkok vliegen we door naar het noorden van Thailand, naar Chiang Rai. Voor het eerst krijgen we te maken met een naam die op het vliegticket niet klopt. Dit is een systeemfout en niet onze fout, maar het levert ons bij het inchecken wel een enorm probleem en vooral heel veel stress op. Gelukkig wordt het probleem net voor het boarden van de vlucht opgelost. 

In Chiang Rai verblijven we in een fijne, kleinschalige accommodatie net buiten de stad. De eerste dagen verkennen we de stad en de omgeving. We bezoeken o.a de beroemde witte tempel en maken per brommer een roadtrip naar Doi Chang, een mooi, heuvelachtig gebied met prachtige uitzichten. 

chiang rai
Witte Tempel Chiang Rai

De stad Chiang Rai is niet heel erg mooi, maar het is een fijne, compacte stad met een geweldige avondmarkt. Alleen dat is al een goede reden om hier een paar nachten te verblijven. Ook liggen er in het centrum een aantal tempels die de moeite waard zijn. Wat Phra Sing is mijn favoriet. 

Avondmarkt Chiang Rai
Avondmarkt Chiang Rai

Dag 6-8: Roadtrip Chiang Rai – Phu Chi Fa – Chiang Khong

Onze roadtrip naar Doi Chang is een voorproefje voor een nog veel toffere roadtrip naar één van de mooiste plekken in noord-Thailand, de regio langs de Mekong rivier. Omdat we weten dat dit gebied erg heuvelachtig is en de wegen erg bochtig en steil kunnen zijn, willen we eerst even onze brommer uittesten en daarvoor was de rit naar Doi Chang perfect. 

Een dag later rijden we van Chiang Rai naar Phu Chi Fa, een berggebied op de grens met Laos. Dit gebied staat bekend voor de allermooiste uitzichten van Thailand met name met zonsopkomst en dat willen we graag met eigen ogen zien. 

phu chi fa
Onderweg naar Phu Chi Fa

De regio van Phu Chi Fa blijkt nog nog veel mooier dan vooraf verwacht. De uitzichten zijn op z’n zachtst gezegd spectaculair, niet alleen met zonsopkomst, maar ook overdag. We verblijven in een ontzettend leuke accommodatie, met een geweldig uitzicht over een mooie vallei. Het ligt op maar paar minuten rijden van het startpunt van de wandeling naar het allermooiste uitkijkpunt van deze regio.

Phu Chi Fa
Zonsopkomst bij Phu Chi Fa

Naast Phu Chi Fa bezoeken we ook de regio van Doi Pha Tang. Hier maken we een mooie wandeling en ook hier hebben we een fantastisch uitzicht over Laos en de Mekong rivier. Pha Tang is misschien nog wel mooier dan Phu Chi Fa omdat hier echt amper andere toeristen zijn. We hebben het gebied zo goed als voor onszelf. 

Doi Pha Tang
Doi Pha Tang

Helaas lijkt na 3 dagen het weer om te slaan en zijn we genoodzaakt eerder terug naar Chiang Rai te keren. Hoewel de wegen hartstikke goed zijn, vinden we het toch te gevaarlijk om in de regen op een brommer door dit  gebied te rijden. We willen gewoon geen onnodige risico’s nemen. De laatste nacht van onze roadtrip slapen we daarom in het lager gelegen Chiang Khong, in een luxe hotel met uitzicht over de Mekong rivier. De volgende ochtend rijden we (voordat het begint te regenen) terug naar Chiang Rai. 

hotel chiang khong
Hotel met uitzicht over de Mekong rivier

Dag 9 en 10: Chiang Rai

Omdat we Chiang Rai toch wel een erg relaxte stad vinden besluiten we nog 2 dagen in de stad te blijven. Helaas is ons fijne hotel van een paar dagen eerder volgeboekt, maar vinden we een super fijn, luxe én betaalbaar hotel met zwembad net buiten het centrum. We bezoeken o.a het Baan Dam museum oftewel het Zwarte Huis. Dit museum is wat ons betreft een van de allerleukste bezienswaardigheden in Chiang Rai. Het Baan Dam museum is een verzameling artistieke huizen met invloeden van over heel zuidoost-Azië. Het ene huis nog mooier dan het andere. Echt een dikke aanrader. 

baan dam museum
Baan Dam Museum Chiang Rai

Dag 10 t/m 12: Chiang Mai

Vanuit Chiang Rai willen we in de eerste instantie via Mae Salong en Chiang Dao doorreizen naar Chiang Mai, maar omdat het weer nog steeds niet top is en we door een bergachtig gebied moeten reizen kiezen we toch voor de makkelijke weg, we nemen de rechtstreekse bus van Chiang Rai naar Chiang Mai. De rit duurt ongeveer 4 uur en verloopt lekker soepel. 

Chiang Mai voelt lekker vertrouwd, want hier zijn we al een paar keer eerder geweest. We arriveren in het weekend en dat is de leukste tijd voor een bezoek aan Chiang Mai, want tijdens de weekenden zijn er veel gezellige markten, waaronder onze favoriet de Sunday Market. Onze dagen in Chiang Mai vullen we vooral met shoppen, lekker eten, rondstruinen en afkoelen in het zwembad. 

chiang mai
Sunday Market Chiang Mai

Dag 13-16: Pai

Vanuit Chiang Mai reizen we af naar Pai. De rit er naartoe is er een dwars door de bergen met maar liefst 762 bochten. We hebben deze rit al een keer eerder gemaakt en toen ging het gelukkig goed, maar behaalde resultaten in het verleden, geven natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Goed voorbereid met reispillen, kotszakjes én een stoel op de eerste rij stappen we in de bus en godzijdank gaat het ook dit keer goed. Mede dankzij een hele fijne chauffeur. 

Omdat wij nogal op de bonnefooi reizen en hotels vaak last-minute boeken zijn we enorm verbaasd over de super goede deal die we in Pai hebben afgesloten. Een luxe en sfeervol hotel met fijne kamer voor maar €22 euro per nacht inclusief ontbijt (eggs benedict met zalm!) Het enige wat we misten was een zwembad, maar het hotel lag dichtbij de rivier waar je ook heerlijk kon afkoelen. 

hotel pai

Het hotel ligt wel iets verder van het dorp, maar omdat wij toch iedere dag aan minimaal 10.000 stappen willen komen is dit voor ons ideaal. Bovendien is het platteland rondom Pai hartstikke mooi en is het zeker geen straf hier te moeten lopen. 

Nadat we op dag 2 in een lokaal restaurant hebben gedineerd wordt mijn vriend binnen no-time hartstikke ziek. Hij heeft duidelijk iets verkeerds gegeten en een voedselvergiftiging opgelopen. Het is de eerste keer tijdens al onze reizen dat dit op zo’n heftige wijze gebeurd. We hebben wel eens dat we iets eten wat niet goed valt en onze buik wat van streek is, maar niet dat we echt doodziek in bed moeten blijven. Dit keer helaas wel en moeten we onze plannen om op de scooter naar Mae Hong Son te rijden uitstellen. 

Pai
Pai

Helaas kunnen we nog maar 1 extra nacht in onze luxe bungalow blijven en moeten we daarna verhuizen, want het hotel is vanwege een feestweekend helemaal volgeboekt. Omdat mijn vriend nog helemaal niet fit is en eigenlijk ieder comfortabel én betaalbaar hotel is volgeboekt, besluiten we om lekker luxe te doen en een van de mooiste hotels van Pai te boeken. Je knapt toch eerder op in een fijne, luxe kamer met een comfortabel bed én zwembad voor de deur dan in een goedkope, maar aftandse kamer toch? 

Yoma Hotel Pai
Yoma Hotel Pai

Dag 17 – 19: Mae Hong Son

Na 2 dagen uitzieken voelt mijn vriend zich weer een stuk beter en besluiten we toch naar Mae Hong Son te rijden. Dit stadje ligt niet ver van de grens met Myanmar. De rit is zo’n 120 kilometer lang en het zou één van de mooiste wegen van Thailand zijn. Wat ons meteen opvalt is dat deze weg een stuk drukker is dan de wegen rondom Phu Chi Fa. Waar daar amper ander verkeer reed, moeten we hier continue op onze hoede zijn. Dit maakt de rit een stuk minder relaxed. De omgeving is wel echt prachtig en onderweg passeren we een aantal prachtige uitkijkpunten. We snappen de hype rondom deze rit. 

mae hong son
Onderweg naar Mae Hong Son

In Mae Hong Son is het alsof we 30 jaar terug in de tijd gaan. Dit slaperige stadje is verrassend leuk en vooral heel erg relaxed. Het is prachtig mooi gelegen omgeven met eindeloze, groene heuvels. Vanaf de Wat Phra That Doi Kongmu tempel genieten we van het prachtige uitzicht over de omgeving.  Midden in de stad ligt een meer waar aan het einde van de dag een geweldige avondmarkt plaatsvindt. Het uitzicht over de markt met op de achtergrond het meer en een prachtige Birmese tempel is echt een plaatje. We kunnen er uren naar kijken. Het enige wat in Mae Hong Son minder is zijn de 2 hotels waar wij verblijven. Deze zijn alles behalve comfortabel, maar voor maximaal 3 nachten is het te doen.

mae hong son
Avondmarkt Mae Hong Son

Wat ons een beetje tegenvalt in het noorden van Thailand is dat er heel weinig wildlife is. We willen vanuit Mae Hong Son of Pai graag een echte jungle trek maken op zoek naar gibbons of andere wilde dieren. Helaas komen we er na een gesprek met een gids achter dat dit een beetje een kansloze missie is. Heel jammer. De meeste tours die aangeboden worden gaan door de jungle naar authentieke dorpen en stammen, maar omdat het de vraag is hoe authentiek deze daadwerkelijk zijn, zijn wij hierin minder geïnteresseerd. Wij willen wilde dieren zien. 

Su Tong Pae bamboebrug in de omgeving van Mae Hong Son

In plaats van een tour besluiten we daarom op eigen houtje een hike te maken door het Mae Sakut National Park. Deze hike is een kleine 3 km lang en nam bij ons ongeveer 2,5 uur in beslag. Het was een mooie wandeling waarbij we onderweg langs 2 watervallen kwamen. Pas op het eind van de trail kwamen we 2 andere mensen tegen. De ideale (halve) dagtrip vanuit Mae Hong Son. 

hiken mae hong son
Mae Sakut Trail Mae Hong Son

De andere dag maken we een hele toffe roadtrip naar de grens met Myanmar. We bezoeken o.a de Su Tong Pae bamboebrug en het Chinese dorp, Ban Rak Thai. Dit dorp is onwijs populair bij de Thaise bevolking en ondanks dat het wel een beetje een poppenkast was, was het toch een hele leuke plek om te bezoeken. Alleen de weg ernaartoe was al de moeite waard. 

ban rak thai
Ban Rak Thai

Dag 20-21: Pai

Van Mae Hong Song rijden we terug naar Pai. Hier blijven we nog 2 dagen voordat we weer in de bus naar Chiang Mai stappen. In Pai genieten we van de mooie omgeving, de tientallen fijne restaurantjes en koffiecafeś in het dorp en de altijd gezellige avondmarkt. De bezienswaardigheden zoals Pai Canyon, de bamboebrug en de watervallen laten we even links liggen, die hebben we eerder al gezien. 

pai
Pai

De eerste 3 weken van onze reis door het noorden van Thailand zitten erop. Het was een fijne mix van nieuwe plekken ontdekken en een weerzien met een aantal van onze favoriete bestemmingen in Thailand. Het absolute hoogtepunt van deze weken (letterlijk en figuurlijk) was de roadtrip naar Phu Chi Fa. Deze regio heeft ons zo ontzettend verrast. Hier willen we in de toekomst absoluut meer van zien. 

In totaal blijven we dik 5 weken in het noorden van Thailand. In een volgende update lees je meer over deel 2 van deze trip.

phu chi fa
Phu Chi Fa

Klik hier voor een overzicht van alle Thailand artikelen

thailand travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights