My Travel Secret ...

Zo reis je van Bangkok naar Koh Tao (of Koh Phangan)

by Sigrid
bangkok naar Koh Phangan en Koh Tao
Home » Thailand » Zo reis je van Bangkok naar Koh Tao (of Koh Phangan)

Veel reizigers starten hun reis door Thailand in de hoofdstad Bangkok en reizen vanuit hier door naar de populaire eilanden Koh Tao of Koh Phangan. Beide eilanden liggen in de Golf van Thailand, aan de oostkust van het land. Het is best een flinke reis om hier vanuit Bangkok te komen.

Om van Bangkok naar Koh Tao of Koh Phangan te reizen heb je 3 mogelijkheden: 1. reizen via Koh Samui. Dit is de snelste, maar ook duurste optie. 2. reizen via Chumphon. Dit is het goedkoopst en 3. reizen via Surat Thani. Hoe je dit precies doet, inclusief al mijn praktische tips, lees je in dit uitgebreide artikel.

Inhoud:

 1. Van Bangkok naar Koh Tao of Koh Phangan via Koh Samui
 2. Van Bangkok naar Koh Tao of Koh Phangan via Chumphon
 3. Van Bangkok naar Koh Tao of Koh Phangan via Surat Thani
bangkok naar Koh Phangan
Lomprayah kantoor Bangkok (omgeving Khao San rd)

Van Bangkok via Koh Samui naar Koh Tao en Koh Phangan

De snelste optie om van Bangkok naar Koh Tao of Koh Phangan te reizen is via Koh Samui. Je vliegt met Bangkok Airways rechtstreeks van Suvarnabhumi airport naar Koh Samui en neemt daar de ferry naar Koh Tao of Koh Phangan. Het enige ding is dat Bangkok Airways een monopoliepositie heeft op de luchthaven van Koh Samui en daardoor de vluchten van Bangkok naar Koh Samui vrij prijzig zijn (€120-€250 p.p enkele reis). Dit is daarom ook meteen de duurste optie om van Bangkok naar Koh Phangan of Koh Tao te reizen. Klik hier om de beschikbaarheid en prijzen van vluchten tussen Bangkok en Koh Samui te checken.

Het voordeel van reizen via Koh Samui is dat er dagelijks veel vluchten zijn tussen Bangkok en Koh Samui en dat je vanaf de airport snel door kunt reizen naar de pier voor de boot naar Koh Tao en Koh Phangan. 

Koh Samui naar koh tao
Koh Samui Airport

Van Koh Samui naar Koh Tao

Momenteel varen er 2 maatschappijen tussen Koh Samui en Koh Tao: Lomprayah en Songserm. Beide maatschappijen vertrekken vanaf de Nathon pier op Koh Samui en daarbij vaart Lomprayah ook nog vanaf de Pralarn (Maenam) pier. Deze laatste ligt het dichtst bij de airport.

Momenteel (maart 2023) ziet het schema tussen Koh Samui en Koh Tao er als volgt uit:

 • Lomprayah (Pralarn pier): dagelijks om 8.00u en 12.30u (1.5 uur)
 • Lomprayah (Nathon pier): dagelijks om 12.15u en 15.30u (1,5-2 uur)
 • Songserm (Nathon pier): dagelijks om 10.30u (4 uur)

Mijn advies is om de tickets voor de boot tussen Koh Samui en Koh Tao vooraf te reserveren. Zeker in het hoogseizoen en rondom de dagen van volle maan. Dit in verband met de beroemde Full Moon party op Koh Phangan. Boeken kan heel makkelijk online via 12go.Asia of via de website van de bootmaatschappijen. Ook kun je ter plekke tickets regelen via een lokale reisagent, maar doe het bij voorkeur een paar dagen voor vertrek, dus eventueel al in Bangkok. Ik heb meerdere reizigers mis zien grijpen op tickets naar Koh Tao, dus je bent gewaarschuwd.

Klik hier om jouw tickets van Koh Samui naar Koh Tao online te reserveren

Van Bangkok naar Koh Tao
Het Lomprayah loket op de Nathon Pier, Koh Samui

Van Koh Samui naar Koh Phangan

Tussen Koh Samui en Koh Phangan vaart gemiddeld ieder uur een ferry. Naast Lomprayah en Songserm varen ook nog Seatran en Raja deze route. Het aanbod ferries is dus een stuk groter dan op de route Koh Samui-Koh Tao. Waar je hierbij heel goed op moet letten is van welke pier de ferry vertrekt. Dit verschilt namelijk. De Bangrak en Pralarn pier liggen dichtbij de airport. De Lipa Noi pier ligt het verste weg.

Momenteel (maart 2023) ziet het schema van Koh Samui naar Koh Phangan er als volgt uit:

 • Seatran (Bangrak pier): dagelijks om 9.30u en 14.30u (45 minuten)
 • Lomprayah (Pralarn pier): dagelijks om 8.00u, 12.30u en 16.30u (30 minuten)
 • Lomprayah (Nathon pier): dagelijks om 12.15u en 15.30u (30 minuten)
 • Songserm (Nathon pier): dagelijks om 10.30u en 16.30u (1 uur)
 • Raja Ferry (Lipa Noi pier): dagelijks om 7.00u, 12.00u en 16.30u (1,5 uur)

Mijn advies is om zeker op de dagen rondom volle maan je tickets van Koh Samui naar Koh Phangan op voorhand te reserveren. Dit kan online via 12go.Asia of via de website van de bootmaatschappijen. Ook kun je tickets ter plekke regelen via een lokale reisagent, maar doe het bij voorkeur een paar dagen voor vertrek, dus eventueel al in Bangkok.

Klik hier om jouw tickets voor de boot van Koh Samui naar Koh Tao of Koh Phangan te reserveren

bangkok naar Koh Phangan
De ferry van Koh Samui naar Koh Phangan en Koh Tao

Van Bangkok via Chumphon naar Koh Tao en Koh Phangan

Wanneer je niet via Koh Samui naar Koh Tao of Koh Phangan wilt reizen, maar liever via het vasteland, dan heb je 2 keuzes: reizen via Chumphon of reizen via Surat Thani. Vanaf beide plekken vertrekken er iedere dag ferries van en naar Koh Tao en Koh Phangan. Reizen via Chumphon heeft mijn voorkeur, omdat Chumphon dichterbij Bangkok én dichterbij Koh Tao ligt. Vanuit Koh Tao reis je weer heel makkelijk door naar Koh Phangan (1,5 uur).

Wat je op voorhand moet weten is dat Chumphon een kleine 500 kilometer ten zuiden van Bangkok ligt en er 3 opties zijn om van Bangkok naar Chumpon te reizen: bus, trein en vliegtuig. Privé vervoer laat ik even achterwege. Dat is niet relevant op dit traject, omdat Koh Tao en Koh Phangan eilanden zijn. Alle opties bespreek ik hieronder uitgebreid.

Verder is het handig te weten dat de ferry van Chumphon naar Koh Tao 2x per dag vaart, om 7.00u en 13.00u. De rit duurt 1,5-2 uur en de ferry vertrekt vanaf de Thung Makham pier, op ongeveer 1 uur rijden van de stad. Deze ferry vaart van Koh Tao door naar Koh Phangan.

Ook vaart er (bijna) dagelijks een nachtboot van Chumphon naar Koh Tao. Deze vertrekt om 21.00u vanaf de Tha Yang pier niet ver van het centrum van de stad. De nachtboot is erg primitief en wat mij betreft geen aanrader. Deze vaart niet door naar Koh Phangan.

van bangkok naar Koh Tao
De Lomprayah ferry van Chumphon naar Koh Tao

Met de bus (en boot) via Chumphon van Bangkok naar Koh Tao of Koh Phangan

Dagelijks vertrekken er meerdere bussen van Bangkok naar Chumphon (7 uur), maar wil je vanuit Chumphon direct door reizen naar Koh Tao of Koh Phangan, dan kun je het beste een combiticket bus/boot boeken. In dit geval ben je er namelijk zeker van dat jij je aansluiting niet mist. 

Een combiticket boek je heel makkelijk online via 12go.asia of ter plekke bij een lokale reisagent. Omdat Koh Tao een erg populaire bestemming is, raad ik aan om je ticket uiterlijk een paar dagen voor vertrek te boeken. Dit om teleurstelling te voorkomen en zeker te zijn voor een plekje in de bus

Je kunt momenteel kiezen tussen 3 verschillende bus/boot tickets:

 • De bus/boot combi van Lomprayah met vertrek om 6.00u vanuit Bangkok (omgeving Khao San road). Je arriveert rond 15.00u op Koh Tao. Prijzen starten bij €34 p.p.
 • De bus/boot combi van Lomprayah met vertrek om 21.00u vanuit Bangkok (omgeving Khao San road). Je arriveert rond 9.00u op Koh Tao. Groot voordeel is dat je tijd én geld bespaart doordat je gedurende de nacht reist en dus geen hotel hoeft te boeken. Prijzen starten bij €39 p.p.
 • De minibus van Boonsiri in combinatie met de nachtboot van Chumphon naar Koh Tao. Je vertrekt om 13.00u vanuit Bangkok en arriveert vroeg in de ochtend op Koh Tao. De nachtboot is erg primitief en wat mij betreft alleen een aanrader wanneer het echt niet anders kan. Prijzen starten bij €42 p.p

Al met al is de bus/boot combi een goedkope, efficiënte én betrouwbare manier om van Bangkok naar Koh Tao te reizen. Ideaal voor backpackers.

Klik hier om beschikbaarheid en actuele prijzen van Bangkok naar Koh Phangan of Koh Tao te checken

bangkok naar Koh Tao
VIP bus Bangkok naar Chumphon

Met de trein via Chumphon van Bangkok naar Koh Phangan of Koh Tao

Een andere goedkope manier om van Bangkok via Chumphon naar Koh Tao of Koh Phangan te reizen is de combi trein en ferry. Je neemt de trein van Bangkok (Krung Thep Aphiwat terminal) naar Chumphon en stapt daar over op de ferry naar Koh Tao en Koh Phangan. Het grote nadeel van deze optie is dat je er veel meer tijd mee kwijt bent. Neem je de nachttrein vanuit Bangkok dan is de kans groot dat je de vroege ferry van 7.00u mist, omdat treinen vaak vertraging hebben en de juiste pier (Thung Makham pier) ongeveer 1 uur buiten de stad ligt. Je moet dan wachten op de ferry van 13.00u

Neem je een trein overdag, dan zul je de nacht in Chumphon door moeten brengen, tenzij je ruim voor 21.00u arriveert en graag de nachtboot naar Koh Tao wilt nemen (geen aanrader!) Wil je dit toch, dan kun je een bed op de nachtboot reserveren via Booking.com.

De trein is wat mij betreft in dit geval alleen een optie wanneer je sowieso één of meerdere nachten in Chumphon door wilt brengen. Boeken kan via de officiële website van Thai Railway.

Tip: op zoek naar een betaalbaar en centraal gelegen hotel in Chumphon? Dan is At Night een dikke aanrader. Klik hier voor beschikbaarheid en actuele prijzen

bangkok naar koh tao
Koh Tao

Vliegen naar Chumphon en de ferry naar Koh Tao of Koh Phangan

De laatste optie om via Chumphon van Bangkok naar Koh Tao of Koh Phangan te reizen is door van Bangkok Don Mueang (DMK) naar Chumphon te vliegen en vanaf daar door te reizen met de ferry naar Koh Tao of Koh Phangan. Momenteel zijn er 2 vliegmaatschappijen die deze route aanbieden: Airasia en Nokair

Wil je dezelfde dag nog doorreizen naar één van de eilanden en geen gebruik willen maken van de nachtboot, dan zul je een ochtendvlucht moeten nemen, want de middag ferry vertrekt om 13.00u en vanaf Chumphon airport is het zo’n 2 uur rijden naar de juiste pier (Thung Makham pier). 

Het makkelijkst is om de bus/boot transfer van Lomprayah van Chumphon Airport naar Koh Tao of Koh Phangan te boeken. Deze vertrekt in principe rond 10.00u vanaf de airport en is afgestemd op de ochtendvlucht(en) vanuit Bangkok. Boeken kan online via 12go.Asia. 

Maar je kunt eventueel ook de ferry van Chumphon naar Koh Tao of Koh Phangan los boeken (via 12go.Asia of via de website van Lomprayah) en ter plekke een transfer naar de Thung Makham pier regelen (gedeelde minivan of taxi).

Klik hier om jouw transfer van Chumphon Airport naar Koh Tao of Koh Phangan te reserveren

bangkok naar koh phangan
Airasia vliegt dagelijks van Bangkok (DMK) naar Chumphon

Van Bangkok via Surat Thani naar Koh Phangan of Koh Tao

De laatste optie om vanuit Bangkok naar Koh Phangan of Koh Tao te reizen is via Surat Thani. Deze stad ligt een stuk verder weg dan Chumphon, maar de reden waarom veel reizigers toch hiervoor kiezen is dat er vanuit Bangkok een heleboel meer vluchten naar Surat Thani gaan, dan van Bangkok naar Chumphon. Heeft Chumphon op jouw gewenste reisdag geen goede aansluiting vlucht met boot, dan is het zeker de moeite waard om te checken of er een mogelijkheid is vanuit Surat Thani. Klik hier om alle vluchten van Bangkok naar Surat Thani te checken.

Van Surat Thani airport naar Koh Tao

Als je van Bangkok via Surat Thani naar Koh Tao reist is het goed om te weten dat alleen Lomprayah vanuit Surat Thani (Donsak pier) een rechtstreekse verbinding heeft met Koh Tao. Zij varen dagelijks om 11.00u en 14.30u van Donsak naar Koh Tao. Donsak ligt op ongeveer 1 uur rijden van Surat Thani stad en 1,5-2 uur van de airport. Houdt rekening met deze extra reistijd.

Wat ontzettend fijn is is dat Lomprayah en combiticket bus/boot vanaf Surat Thani airport aanbiedt. Deze bus vertrekt iedere dag rond 9.30u en 12.30u. Boeken kan heel makkelijk via 12go.Asia of via de website van Lomprayah

Klik hier om online jouw ticket van Surat Thani airport naar Koh Tao te reserveren

bangkok naar Koh Phangan
Lomprayah kantoor, Surat Thani

Van Surat Thani Airport naar Koh Phangan

Het is vanuit Surat Thani (airport) een stuk makkelijker om naar Koh Phangan te reizen, omdat naast Lomprayah ook vervoersbedrijf Phantip combitickets van Surat Thani airport naar Koh Phangan aanbiedt. Bussen vertrekken gemiddeld ieder uur en zijn afgestemd op de binnenkomende vluchten. Check 12go.Asia om tickets te reserveren en de actuele vertrektijden en prijzen te checken. Ook de ferries van Surat Thani naar Koh Phangan vertrekken vanaf de Donsak pier.

Klik hier om jouw tickets van Surat Thani airport naar Koh Phangan te reserveren

surat thani naar koh phangan
Phantip Surat Thani

Net als vanaf Chumphon vertrekt er vanuit Surat Thani ook (bijna) iedere dag een nachtboot naar Koh Tao (niet naar Koh Phangan!) en ook deze is heel erg primitief. Mocht het echt niet anders gaan, dan kun je deze nemen, maar ik ben er geen fan van. De boot vertrekt om 22.00u vanaf de Surat Thani pier in de stad. Boeken kan ook online via 12go.Asia.

bangkok naar koh tao

Op zoek naar nog meer tips voor jouw reis naar Thailand? Check dan ook:

bangkok naar koh tao

Klik hier voor een overzicht van alle Thailand artikelen

thailand travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights