My Travel Secret ...
Menu
Indonesië / Sumatra

Tips voor het plannen van jouw reis door Sumatra

Home » Sumatra » Tips voor het plannen van jouw reis door Sumatra

Regelmatig krijg ik vragen van lezers die ook graag naar Sumatra op vakantie willen, maar niet zo heel goed weten waar ze moeten beginnen met plannen. Het grootste probleem is meestal dat ze te veel willen, maar (helaas) te weinig tijd hebben. Heel herkenbaar hoor, want ondanks dat ik in totaal al heel wat weken door Sumatra heb gereisd, heb ik nog lang niet alles gezien en is er altijd nog een reden om nog een keer terug te gaan. Om jou een beetje op weg te helpen, geef ik je tips voor een te gekke reis door Sumatra.

Vliegen vanuit Nederland naar Sumatra

Het is momenteel (helaas) niet mogelijk om rechtstreeks van Nederland naar Sumatra te vliegen. Wel zijn er verschillende opties via o.a  Maleisië (Kuala Lumpur, Penang), Singapore en Indonesië (o.a Jakarta, Bandung). Afhankelijk van de plekken die je in Sumatra wilt gaan bezoeken raad ik aan om niet zomaar de eerste de beste vlucht te boeken, maar eerst even goed te kijken wat handig is qua planning. Wat ik hiermee bedoel is dat wanneer je verschillende provincies wilt gaan bezoeken, het misschien handiger kan zijn om heen te vliegen naar de ene stad en terug naar huis vanuit een stad in een andere provincie. Zo voorkom je extra reistijd. 

Sumatra heeft in totaal 8 internationale luchthavens, waarvan vooral de volgende luchthavens interessant zijn voor reizigers: 

  • Kuala Namu International Airport (o.a Medan / Berastagi / Bukit Lawang / Lake Toba) 
  • Silangit International Airport (Lake Toba)
  • Minangkabau International Airport (o.a Padang / Bukittinggi / Harau Valley)
  • Banda Aceh International Airport (Banda Atjeh/Pulau Weh) 
  • Pekanbaru International Airport (Riau) 

Zelf vind ik het het handigste om vanuit Nederland een vlucht naar Kuala Lumpur te boeken en vervolgens vanuit daar een (losse) vlucht van en naar Sumatra. Het is altijd een klein risico om een losse vlucht te boeken, i.v.m eventuele vertragingen, maar Air Asia en Maleisië Airlines hebben dagelijks verschillende vluchten van Kuala Lumpur naar o.a Medan en Padang en door een goede planning is het bij mij eigenlijk altijd goed gegaan. 

Sumatra

Hoeveel tijd moet je minimaal uittrekken voor een reis door Sumatra?

Wat mij betreft kun je nooit teveel tijd uittrekken voor een reis naar Sumatra. Het eiland heeft namelijk veel meer te bieden dan de meeste reizigers denken. Om de meest populaire hotspots te bezoeken raadt ik aan om minimaal 14 dagen uit te trekken voor een reis naar Sumatra. Je kunt binnen die tijd 3 of 4 mooie plekken bezoeken, maar moet er tegelijkertijd ook rekening mee houden dat je best wel door moet reizen en 3 of 4  dagen kwijt bent om van de ene naar de andere plek te komen. Het is dus best wel vermoeiend. 

Idealer is een reis van minimaal 3 weken. Zo heb je wat extra tijd om te acclimatiseren en aan het einde van je reis nog een paar dagen te relaxen op een mooi eiland. 

Reis Sumatra
Cubadak island

Zelf een reis door Sumatra plannen of toch een georganiseerde rondreis? 

Wat mij betreft is Sumatra dé ideale backpackbestemming. Het is een prachtige, onontdekte bestemming die ook nog eens heel erg betaalbaar is. Het enige nadeel is dat het ontzettend groot is en dat je best veel tijd nodig hebt om alle hoogtepunten te bezoeken. Heb je dit niet dan zul je keuzes moeten maken en soms is het best lastig al deze keuzes in één reis te bundelen. 

Ga je backpacken en heb je de tijd, dan raad ik aan om je ding te doen en lekker op de bonnefooi rond te gaan reizen. Dit is in Sumatra prima te doen. Het is wel handig om van te voren een overzicht te maken van de plekken die je eventueel wilt gaan bezoeken of dingen die je zeker wilt gaan doen. 

Ga je voor 2 of 3 weken op vakantie naar Sumatra en wil je het beste uit je reis halen, dan zou je kunnen overwegen om een georganiseerde (rond)reis te boeken. Dit is een stuk comfortabeler en de kans dat je aan het einde van je reis weer kapot naar huis gaat, is een stuk kleiner. Een aantal toffe (individuele) rondreizen door Sumatra zijn:

Wil je toch liever zelf plannen en boeken, lees je dan heel goed in over wat haalbaar is en wat niet. Later zal ik nog een aantal uitgebreide tips posten hoe jij jouw ideale reis door Sumatra zelf plant. 

tips Sumatra

Deze plekken mag je (wat mij betreft) niet overslaan tijdens een reis door Sumatra

Als je het mij vraagt zijn er een aantal plekken/dingen die je niet mag missen tijdens een reis door Sumatra. Nummer 1 is natuurlijk het zien van orang-oetans in hun natuurlijke leefomgeving. Naast Borneo is Sumatra de enige plek ter wereld waar je orang-oetans in het wild kunt zien. Dit is voor veel mensen dan ook de reden om naar Sumatra af te reizen. Orang-oetans leven in het prachtige Gunung Leuser National Park. Dit park kun je het makkelijkst bezoeken vanuit Bukit Lawang, Ketambe of Kedah. Meer over orang-oetans spotten op Sumatra lees je hier

Vakantie Sumatra
Jungle trek Sumatra

Verder vind je op Sumatra verschillende paradijselijke eilanden. Een van de bekendste en meest toegankelijke is Pulau Weh. Dit eiland ligt voor de kust van Banda Atjeh en is absoluut een pareltje. Mocht je willen duiken/snorkelen dan is dit de beste plek.

En dan heb je ook nog de Banyak eilanden, een eilandengroep voor de kust bij Singkil. Deze eilanden hebben veel weg van de eilanden van Expeditie Robinson. Hier heb je gewoon een prachtig, paradijselijk eiland helemaal voor jou alleen. Er zit alleen wel een klein addertje onder het gras, want het kost wat moeite om hier te komen. Toch kan ik het iedereen aanraden die op zoek is naar avontuur. Lees hier meer over ons bezoek aan de Banyak Eilanden. 

tips Sumatra
Pulau Tambarat

Lake Toba is een prachtig, groot kratermeer in Noord-Sumatra. Het is één van de hoogtepunten van een reis door Indonesië en absoluut een must-visit. De omgeving is geweldig mooi en hier kun je kennismaken met prachtige Batak cultuur. 

West-Sumatra is misschien wel mijn favoriete provincie in Sumatra en mocht het lukken, breng dan zeker een bezoek aan deze regio. Het voordeel van west-Sumatra is dat de afstanden hier niet zo heel erg groot zijn en dat je heel makkelijke de meeste hoogtepunten kunt combineren. Verder is deze regio helemaal niet zo populair en zie je er maar weinig andere toeristen. West-Sumatra is wat mij betreft een verborgen parel.

Lees ook: dit zijn de mooiste plekken van West-Sumatra

rondreis sumatra
De omgeving van Bukittinggi, Sumatra

Vervoer op Sumatra

Reizen kost op Sumatra ontzettend veel tijd. Onderschat dit niet! De afstanden lijken op de kaart vaak wel mee te vallen, maar in de praktijk ben je al gauw uren onderweg om van a naar b te reizen. 

Veel wegen op Sumatra zijn van slechte kwaliteit en in en rondom de grote steden kan het erg druk zijn. Om van Kuala Namu Airport naar Bukit Lawang (137km) of Berastagi (95km) te reizen moet je bijvoorbeeld dwars door Medan en met een beetje pech duurt dit uren. Voor de rit naar Bukit Lawang adviseer ik daarom ook minimaal 4 uur uit te trekken. 

Openbaar vervoer is op Sumatra prima geregeld. Tussen de meeste (toeristische) plekken rijden (mini)bussen die erg betaalbaar zijn. Waar je wel rekening mee moet houden is dat deze bussen niet altijd even comfortabel zijn. Je moet er een beetje geluk mee hebben. Dit geldt vooral voor bussen die rijden op (relatief) korte trajecten zoals de bus van Medan naar Bukit Lawang of de bus van Medan naar Berastagi. 

vervoer sumatra
De minibus van Binjai naar Bukit Lawang

Naast bussen rijden er tussen de meeste plaatsen ook gedeelde taxi’s. Het voordeel van deze taxi’s is dat ze heel erg betaalbaar zijn en dat je gegarandeerd een plek in de auto hebt. Nadeel is dat ze vaak op vaste tijden rijden of pas rijden wanneer de taxi vol is. Dit laatste kan soms wel een paar uur duren. 

Je kunt er ook voor kiezen om een privé chauffeur te huren of een complete pakketreis inclusief chauffeur te boeken. Dit is de meest comfortabele manier en de manier om het beste uit jouw Sumatra reis te halen. 

Ik krijg wel eens de vraag of het mogelijk is om op Sumatra een auto te huren, maar dit raad ik absoluut af. Naast dat het te gevaarlijk is om zelf te rijden, is het ook vaak ook goedkoper om een auto met chauffeur te huren. Bovendien bieden de meeste betrouwbare autoverhuurbedrijven ook geen autoverhuur in Sumatra aan. 

Om hele lange afstanden af te leggen is het te overwegen om een vlucht te nemen i.p.v de bus of taxi. Dit is afhankelijk van de route. Zelf probeer ik altijd van noord naar West-Sumatra te vliegen (Medan naar Padang), omdat de nachtbus tussen deze 2 plekken echt dé hel is. Nadeel is wel dat vliegen een stuk duurder is en soms meer tijd kost, omdat je om moet reizen. Zoek goed uit wat voor jou handig is. 

vakantie Sumatra

Accommodaties op Sumatra

De hotels op Sumatra zijn meestal (eenvoudige) kleinschalige guesthouses. Hele luxe, grote hotels zoals op Bali vind je op Sumatra bijna niet. Zelf vind ik dit juist weer de charme van Sumatra. Waar je rekening mee moet houden is dat niet alle accommodaties beschikken over warm water en een normaal westers toilet. Check dit dus goed. 

De meeste accommodaties op Sumatra zijn ontzettend betaalbaar. Zo betaal je voor een kamer in deze geweldige ecolodge in Bukittinggi maar €24 per nacht. Andere favoriete hotels in Sumatra van mij zijn: 

Beste reistijd Sumatra

De beste reistijd voor een vakantie Sumatra zijn de maanden mei t/m augustus. Tijdens deze maanden regent het er het minst. Wel moet je er rekening mee houden dat Sumatra te maken heeft met een tropisch klimaat en dat het tijdens deze maanden nog steeds flink kan regenen. Meestal vinden deze buien aan het einde van de middag of begin van de avond plaats en zijn ze kort maar krachtig. Oktober t/m december zijn over het algemeen de natste maanden.

Zelf bezocht ik Sumatra in de maanden januari t/m juni en kan ik deze maanden van harte aanbevelen. Het weer was gedurende deze periode prima, meestal met alleen een tropische buitje aan het einde van de dag. 

Sumatra
Een tropisch buitje

Op zoek naar nog meer tips voor een bezoek aan Sumatra? Check dan ook:

tips sumatra

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen Sumatra

sumatra travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights