My Travel Secret ...

Tips voor een te gekke jungle trekking in Bukit Lawang

by Sigrid
Jungle Trekking Bukit Lawang
Home » Sumatra » Tips voor een te gekke jungle trekking in Bukit Lawang

Orang-oetans spotten in het wild, was voor ons dé reden om af te reizen naar Sumatra. Ik wilde niets liever dan een paar dagen doorbrengen in de jungle van Sumatra, op zoek naar deze geweldige dieren. Onze eerste stop was Bukit Lawang, een klein en gezellig dorp aan de rand van het Gunung Leuser National Park. Samen met een gids en een klein groepje mensen trokken we de jungle in en deze ervaring werd meteen het hoogtepunt van onze reis door zuidoost-Azië. Heb jij ook het plan om een jungle trek in Bukit Lawang te maken? Ik geef je tips voor een onvergetelijke ervaring.

Hoe lang heb je de tijd?

Trek voor een bezoek aan Bukit Lawang genoeg tijd uit! Het is zo’n ontzettend fijne en relaxte plek, dat het zonde is om hier niet optimaal van te genieten. Ik ken genoeg mensen die uiteindelijk langer zijn blijven hangen, dan in de eerste instantie de bedoeling was, sterker nog, ik was één van hen. Misschien is het beste advies dat ik kan geven het advies om je reis door Sumatra niet in Bukit Lawang te beginnen. Er is namelijk een hele grote kans dat je planning daarna helemaal in de soep loopt.

Een jungle trekking in Bukit Lawang kan 3 uur tot meerdere dagen duren. Hoe langer je gaat, hoe dieper je de jungle in kunt en hoe meer je het ultieme “jungle gevoel” kunt ervaren. Ik raad aan om minimaal 1 nacht in de jungle door te brengen. Het is echt een te gekke ervaring. Houd er wel rekening mee dat het fysiek behoorlijk zwaar kan zijn, doordat je veel steile hellingen op en af moet. Heb je een blessure of is je conditie niet al te best, meldt dit dan bij je gids, zodat hij de route hier op aan kan passen.

Bukit Lawang jungle trekking
Bukit Lawang

Wat is de beste tijd voor een Bukit Lawang jungle trekking?

De beste reistijd voor een jungle trekking in Sumatra is in de droge periode  juni t/m augustus, maar grote kans dat je ook in deze periode een keer een flinke regenbui over je heen krijgt, je zit immers in het regenwoud. Zelf heb ik Bukit Lawang en/of omgeving in de maanden januari, februari, maart, september en oktober bezocht. De eerste 3 maanden van het jaar was het weer hartstikke goed, overdag droog, maar vaak aan het einde van de dag een korte maar hevige bui.

In september/oktober was het overdag ook meestal droog, maar begon het eind van de dag te regenen en dit hield vaak pas uren later op. Op zich niet heel erg, maar de paden in de jungle werden hier door spekglad en dat maakt een jungle trekking toch wel heel erg lastig en zwaar.

Jungle Trekking Bukit Lawang

Waar boek ik een  jungle trekking in Bukit Lawang?

Het is niet perse noodzakelijk om in Bukit Lawang je jungle trekking vooraf al vast te leggen. Wel is het handig dat wanneer je een voorkeur hebt voor een bepaalde gids en/of organisatie, dat je vooraf contact met hun op te nemen. Zij kunnen dan rekening houden met jouw komst.

Heb je op het moment dat je in Bukit Lawang arriveert nog geen idee wat je precies wilt en met wie, dan is mijn advies: Boek niet bij de eerste de beste die je aanspreekt! Reis je met het openbaar vervoer van Medan naar Bukit Lawang, dan is er een grote kans dat voordat je in Bukit Lawang arriveert, een local de bus instapt, een leuk gesprek met je aanknoopt en je uiteindelijk probeert een jungle trek of guesthouse aan te smeren. Trap er niet in!

De prijzen van een jungle trek zijn door de Guide Association in Bukit Lawang vastgesteld. In principe zouden de prijzen dus overal het zelfde moeten zijn. Helaas wijst de praktijk anders uit. Iedere bezoeker heeft een permit nodig om de jungle in te gaan en het is bekend dat er gidsen zijn die deze permit bewust niet aanschaffen en zo de jungle trekking goedkoper aan kunnen bieden. Gaat er onderweg iets mis, dan sta jij dus niet geregistreerd als bezoeker van het park en kun je in de problemen komen.

Jungle trekking bukit lawang
Bukit Lawang Jungle Trekking

Zelf heb wel wat eisen waar een gids aan moet voldoen. Een gids moet van mij hart hebben voor de natuur en verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Helaas gebeurt het in Bukit Lawang heel erg vaak dat (semi) wilde dieren gevoerd worden en wat mij betreft kan dit echt niet. Niet alle orang-oetans nabij Bukit Lawang zijn wild, maar vele zijn semi-wild, wat inhoudt dat ze aan mensen gewend zijn. Deze dieren zijn ooit in Bukit Lawang terecht gekomen door een rehabilitatie-project. Een project waarbij in beslag genomen orang-oetans opgevangen werden en klaar werden gestoomd voor een leven terug in de jungle.

Dit project bestaat al meer dan 10 jaar niet meer, maar er is nog wel een voedings-platform, een plek waar 2 keer per dag orang-oetans gevoerd worden. Dit is de enige plek waar het is toegestaan om orang-oetans te voeren en dit gebeurd alleen door bevoegde mensen, dus nooit door de gidsen. Veel gidsen lappen deze regels aan hun laars en voeren de dieren toch, met als gevolg dat orang-oetans ziek kunnen worden, ons DNA komt namelijk voor 97% overeen.

Een ander probleem is dat er verschillende aanvaringen zijn geweest tussen mensen en de beroemde orang-oetan Mina, maar inmiddels ook met andere orang-oetans. De situatie loopt echt uit de hand! Ik vind dat zowel gidsen, als toeristen verantwoordelijkheid moeten nemen en in zouden moeten zien dat orang-oetans wilde dieren zijn en hoog in een boom zouden moeten zitten i.p.v gevoerd en aangeraakt te worden door ons.

Een aantal leuke en goed beoordeelde jungle tours in Bukit Lawang zijn:

Jungle Trekking Sumatra
Jungle Trekking Bukit Lawang

Een overzicht van de belangrijkste regels van het Gunung Leuser national park:

1. Toegang tot het park is alleen toegestaan met een officiële gids en een permit.

2. Het voeren of aanraken van wildlife is NIET toegestaan. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

3. Houdt genoeg afstand tot wildlife, minimaal 7-10 meter.

4. Ben je ziek, dan mag je het park niet in. Bepaalde, voor ons vaak onschuldige, ziektes zijn namelijk overdraag op de orang-oetans. Denk hierbij bv. aan een verkoudheid. Houd hier rekening mee!

5. Niet eten en/of roken in bijzijn van wildlife.

6. Geen troep achter laten of schade aanbrengen aan de jungle.

7. Geen flits gebruiken tijdens het maken van foto’s.

Jungle Trekking Bukit Lawang
Jungle Sumatra

Welke kleding is in de jungle aan te bevelen?

Over het algemeen valt het met bloedzuigers in de jungle van Bukit Lawang heel erg mee en is het geen probleem om met een korte broek het park in te gaan. Wel zijn goede schoenen aan te raden. All Stars geen goed plan, deze zijn echt te glad, zeker als het net geregend heeft. Heb je niks anders bij, dan zou je voor een paar euro een paar “jungle shoes” kunnen kopen. Dit zijn plastic schoenen met noppen, die de gidsen zelf ook dragen. Die lopen echt prima!

Verder is een regenjas een must. Ga er altijd van uit dat het een keer gaat regenen, dan kan het alleen maar mee vallen. Probeer kleding aan te trekking met niet al te felle kleuren, zodat dieren niet meteen afgeschrikt worden. Ga je langer dan 1 dag op jungle trek, neem dan voor iedere dag droge kleding mee, want kleding droogt in de jungle echt totaal niet. Ook is een trui voor de avond/nacht geen overbodige luxe, want overdag kan het nog zo warm zijn, s’avonds koelt het best best wel erg af.

Wat verder mee te nemen?

– Foto/video camera, eventueel met extra accu.

-2 grote flessen water. Blijf je overnachten in de jungle, dan kun je de flessen vullen met afgekoeld, gekookt water. Een Lifestraw of Water-to-go fles is ideaal!

– Insecten spray.

– Zonnebrand.

– Zwembroek/bikini.

– Handdoek.

Bij meerdaagse trek:

– Slippers.

– Reiskussentje. Je slaapt op een dun (yoga)matje, dus heel erg comfortabel lig je niet. Een reiskussentje is toch wel erg fijn gedurende de nacht.

– Lakenzak. Heb je deze niet bij, vraag dan een dekentje aan je gids.

– Oordoppen.

– Toiletspullen (zo min mogelijk)

Jungle Trekking Sumatra

Praktische tips voor een bezoek aan Bukit Lawang:

ATM: Er is in Bukit Lawang geen ATM, dus zorg dat je genoeg cash bij hebt. De dichtsbijzijnde ATM is in Bohorok, op zo’n 20 minuten rijden met de brommer. Helaas accepteert deze ATM niet alle kaarten. Ik raad aan om in Medan genoeg te pinnen.

Accommodatie Bukit Lawang: Er zijn in Bukit Lawang ontzettend veel leuke accommodaties. Het is de locatie die het hier zo bijzonder maakt. Mijn absolute favoriet is Garden Inn, vanwege de ontzettend leuke eigenaar en de fantastische ligging. In de buurt van Garden inn liggen nog meer aanraders, waaronder Jungle Inn, Jungle Tribe, en Sam’s Bungalow.

* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

40 comments

Mellisa - Grenzeloosreizen 7 oktober 2015 - 09:26

Wat een gek raft bootje haha :p! Volgende keer als ik naar Indonesië ga wil ik graag naar Sumatra, lijkt me echt een divers eiland! Borneo trekt me alleen vanwege de orang oetans maar die kun je dus ook wel zien op Sumatra ;)

Sheelagh 19 oktober 2015 - 08:54

Wat een fantastische foto’s! Sumatra lijkt me geweldig! Ik ben zelf wel op Java, Bali en Lombok geweest maar Sumatra is natuurlijk totaal anders. Wat een avontuur, zo’n trekking!

Sigrid 20 oktober 2015 - 17:23

Thanks :-) Ja Sumatra is zeker geweldig. Echt met stip mijn favoriet in Indonesië, maar dat was je misschien al opgevallen ;-)

Mart 20 januari 2016 - 10:39

Klinkt onwijs leuk. Mag ik vragen met welke organisatie/reisleider jij mee bent geweest voor een 2-daagse trekking? Ik kan me namelijk
goed vinden in jou standpunten :)

Piet 28 september 2016 - 19:22

1987 Via Singapore aangekomen in Medan. En dus vind je in de Lonely Planer Bukit Lawang. Daar zag in een rehabilitatie centrum orang oetangs in levende lijve. Via diverse andere plekken uiteindelijk in Padang beland en daar de Pelni genomen naar Jakarta. Maar de orang oetangs zijn mij altijd bijgebleven. Echt fantastisch. Door jouw verhalen Sigrid, wordt het geloof ik eens tijd terug te gaan voor een maand Sumatra :) Toen ik er was, was er geen internet en kon je alleen afgaan op verhalen van backpackers. Ik ben nog altijd blij dat ik dat toen gedaan heb. Dus van mij geen tips verder. To long ago :)

Lisanne 2 maart 2017 - 21:54

Wat leuk en ontzettend handig om jouw blog te lezen! Mooie foto’s ook :)
Mijn vriend en ik willen eind Mei naar Bukit Lawang gaan om daar een 3 daagse trekking te doen. Nu vraag ik mij alleen af waar je je backpack kunt laten tijdens deze trekking. Kun je deze gewoon bij de organisatie opslaan?

Sigrid 3 maart 2017 - 16:25

Super leuk dat jullie naar Sumatra gaan! Ben jaloers ;-) Je grote backpack kun je gewoon bij het guesthouse achter laten. Is geen probleem! Groetjes Sigrid

Anneke 12 juli 2017 - 14:37

Wat een leuke en informatieve blog! Wij gaan in september naar Bukit Lawang en gaan een jungle tocht maken van 6 nachten met Orangutan Experience. Nu vroeg ik me af hoe koud het wordt ’s nachts? Is een lakenzak echt warm genoeg aangezien je ook schrijft dat een warme trui voor ’s avonds geen overbodige luxe is. Ook ik ben een koukleum, zeker een een geleverde inspanning koel ik lichamelijk behoorlijk af. ;o)

Sigrid 12 juli 2017 - 19:30

Hoi Anneke, wat ontzettend gaaf zeg, dat je een week de jungle in gaat. Orangutan Experience is echt top! Moeilijk om te zeggen…voor mij was een lakenzak prima voor 1 nacht, maar had dan wel echt een legging en trui aan. Een dikkere slaapzak zou zeker geen overbodige luxe zijn. Je sjouwt het alleen wel weer mee, Ik zou het even overleggen met Orangutan Experience, als ik jou was. Gr Sigrid

Sandra van Kraaij 16 september 2017 - 17:08

hoi,
Wij willen in oktober naar sumatra, zijn er nog niet uit of we naar ketambe of bukit lawang willen. Maar wat voor broeken en shirts had je aan en bij? Ik lees overal van die afritsbroeken maar vind het zonde om die voor 3 dagen te kopen en ook nog eens helemaal niet mooi! Haha.

Groetjes

Sigrid 20 september 2017 - 08:43

Hoi Sandra! Zelf ben ik geen fan van afritsbroeken, maar meer uit modisch punt hahaha. Zelf raad ik wel een lange broek aan, omdat je veel tussen bomen/struiken in loopt en je dan in ieder geval niet je benen beschadigd en de kans op bloedzuigers minder groot is. Aan de andere kant heb ik regelmatig mensen in korte broek in de jungle gezien. Mocht je in de jungle blijven slapen….het koelt s’nachts echt behoorlijk af, houdt daar rekening mee ;-) Groetjes Sigrid

Freddy 23 oktober 2017 - 16:06

Hi guys you are rocking. I love your travelling post its very amazing. I love outdoors hiking and nature thank you for sharing your blog it really nice.

sandra 26 januari 2018 - 10:34

Hai, erg leuke fotos en tips.
Ik zal begin April aankomen in Medan, heb jij tips hoe ik het beste in bukit lawang kan komen.
ik reis alleen

Sigrid 26 januari 2018 - 13:42

Wat leuk dat je ook naar Bukit Lawang gaat. Ik heb in dit artikel praktische tips over BL gegeven: https://www.mytravelsecret.nl/tips-bukit-lawang/ Ik zou de ASL bus naar Binjai nemen en hier overstappen op de minibus naar Bukit Lawang.

Bert van Ravenswaaij 21 maart 2018 - 15:31

Hallo Sigrid,
Wat een mooi verhaal en mooie foto’s. In mei gaan ik samen met mijn vrouw naar Sumatra en Java. Op Sumatra gaan wij o.a. een tweedaagse jungle trekking doen in het Gunung Leuser National Park. Ik lees in verschillende reisblogs dat er steile en glibberige paden zijn. Wij hebben wandelstokken die we o.a. gebruiken bij bergwandelingen in Europa (Aosta gebergte en de Alpen). Is het zinvol om deze mee te nemen of is dat weer overdreven? En zijn goede wandelschoenen met goed profiel voldoende.

Sigrid 24 maart 2018 - 03:46

Hoi Bert, super leuk dat jullie naar Sumatra gaan. Goede wandelschoenen zijn voor een jungle trek sowieso een must en als de wandelstokken niet te veel gezeul zijn, zouden deze zeker van pas kunnen komen. Veel plezier met de voorbereiding!

Marije 8 april 2018 - 12:26

Leuk om te lezen en handige tips! Ik sla dit op onder mijn favorieten! Mijn vriend en ik hebben plannen om in oktober of november naar Indonesië te gaan en tussen onze reeds gemaakte planning staat onder andere Bukit Lawang, dus aan je tips hebben we dan zeker iets!

Sigrid 9 april 2018 - 02:56

Super leuk om te lezen!! Mocht je vragen hebben, mag je me altijd mailen. Veel plezier met de voorbereiding. Liefs Sigrid

Karin van Dongen 7 mei 2018 - 20:54

Wat ontzettend mooi om te lezen en wat een ervaringen Sigrid
Kun jij kns vertellen of deze 2-daagse jungle trekking ook geschikt is voor 50 plussers?
Die wel prima ter been zijn?
Groetjes Karin

Sigrid 8 mei 2018 - 06:46

Heej Karin, jazeker is dit ook geschikt voor 50 plussers. Er zijn verschillende kampeerplekken in de jungle, de één dieper in de jungle dan de ander.Het is wel dat je echt heel erg oncomfortabel ligt op een heel dun matje. Liefs Sigrid

Yvonne 23 juni 2018 - 21:14

Via je facebookpost over Sumatra kwam ik hier en volgens mij ben ik de eerste die ALLE Sumatra posts op 1 avond gelezen heeft. ;) Ik ben helemaal enthousiast geworden van je verhalen en foto’s.. eerder liet ik me afschrikken door verhalen over lange busritten en slechte weg, maar onze meiden zijn volgend jaar al zo groot (okee bijna 5 en bijna 7 is nog niet super groot) dat het volgens mij wel moet lukken. Met stip op 1 om de bestemming voor 2019 te worden dus. :)

Sigrid 24 juni 2018 - 09:30

Hahaha super leuk om te horen Yvonne :-)

Helene Huggers 26 juli 2018 - 09:08

Super om te lezen, we gaan over een paar dagen en heb hier handige tips gezien. Vinden het wel spannend, nog nooit zo’n verre reis gemaakt en zeker omdat onze dochter niet alles mag eten. Onze reis is uitgestippeld met locale organisatie, die op de hoogte zijn, dus hopelijk gaat het allemaal goed. Maar spannend is het wel, maar je verhaal geeft een positieve boost.

Sigrid 26 juli 2018 - 09:35

Aaah zo leuk om te horen. Het gaat zeker een fantastische reis worden!! En met het eten, dat komt vast goed. Veel plezier!! En laat even weten hoe het was ;-) Liefs Sigrid

Lieke 30 juli 2018 - 11:17

Wauw, klinkt echt fantastisch! Ik ga in september naar Azië en ben van plan rond december naar Sumatra te gaan. Midden in het regenseizoen, maar aan jouw verhalen te horen is het nog steeds prima te doen. Ik kan niet wachten!! Ik ben nog heel erg aan het twijfelen of ik een klamboe mee moet nemen. Zou jij het aanraden er één mee te nemen?

Sigrid 30 juli 2018 - 12:44

Heej Lieke, wat ontzettend leuk!! Ja in december is de kans op regen iets groter, maar tegenwoordig kun je geen pijl trekken op weersvoorspellingen, dus komt wel goed ;-) Ik heb nog nooit een klamboe mee op reis genomen en ook nog nooit een gemist. Op de plekken waar je hem echt nodig hebt, hangt er wel een. BL ligt iets hoger en het kan er ’s nachts zelfs koud zijn, dus muggen viel heel erg mee. Veel plezier met de voorbereiding en mocht je vragen hebben dan hoor ik het wel ;-) Groetjes Sigrid

Lieke 30 juli 2018 - 15:47

Super bedankt voor je snelle reactie! Nee idd, met die klimaatveranderingen weet je het echt niet meer tegenwoordig.. Goed om te weten dat je nog nooit een klamboe hebt gebruikt, kan ik die lekker thuis laten. Als ik meer vragen heb, laat ik het weten :) Groetjes, Lieke

corrine 14 augustus 2018 - 12:19

Als we aankomen in Medan willen we een dag later naar Bukit Lawang en 2 dagen (misschien 3) de jungle in. Dat is dus het begin van onze reis, maar je raad af om hier te starten lees ik, waarom is dat?
Na 9 dagen BL incl jungletrek willen we weer terug naar medan en dan vliegen we naar Sabang.

Sigrid 14 augustus 2018 - 12:42

Hoe bedoel je? Wat raad ik precies af? Ik raad altijd aan om Medan te vermijden of om daar zo snel mogelijk weg te gaan. Dat is omdat het geen fijne stad is en omdat Sumatra echt zo veel meer moois te bieden heeft. Alleen soms kan het niet anders.

Geert 23 november 2018 - 22:16

Hey Sigrid,
Super leuke site waar ik al veel op gelezen heb en veel van opgestoken heb. Ik ga namelijk volgend jaar
In mei rondtrekken in Indonesie… en ga Sumatra uiteraard ook doen. Maar ik reis alleen en ik lees dat de jungel tochten ( ik zou die van 6 uur nemen ) allemaal berekénd zijn op minimum 2 personen ( als ik naar de prijzen ga kjken) .. Het is toch mogelijk om als singel deze trekking te doen … zonder ik extra volk moet zoeken . En vertrekken die tochten dagelijks .
Alvast bedankt voor u antwoordje .

Sigrid 23 november 2018 - 22:31

Heej Geert, super lief! Dank voor het compliment.

Maak je niet druk, je kunt altijd bij een groep aansluiten. Er gaan iedere dag verschillende Tours. Ik zou alleen wel ff rondkijken/informeren naar een verantwoordelijke gids.

Gr Sigrid

Marina 1 januari 2020 - 21:25

Ik lees een aantal keren ,als je niet zo heel erg goed ter been bent ,dat je je gids moet vragen om een andere route te nemen.
Heeft hier iemand ervaring mee?

Sigrid 2 januari 2020 - 09:01

Hoi Marina, wanneer je minder goed te been bent geef dit dan aan bij je gids. Hij/zij zal daarop de route en het tempo inderdaad een beetje aanpassen. Sommige stukken zijn ontzettend stijl en zeker wanneer het geregend heeft, kan dat ontzettend zwaar zijn. Eerder was ik met een groep van 5 waarvan 2 slechter te been. De gids heeft toen de groep opgesplitst en is met die 2 mensen een andere route naar het kamp gelopen. Is dus zeker geen reden om de trekking niet te doen.

Liefs Sigrid

linda 30 december 2018 - 20:43

Hoi Sigrid, bedankt voor al je tips! Ik ben helaas iets minder goed te been dus zou het liefst trekkings doen per boot (die doen ze op Borneo). Kan dit ook op Sumatra? We willen evt. een dag of 4 die kant op. Bedankt voor je reactie! Groetjes, Linda

Sigrid 2 januari 2019 - 14:51

Heej Linda, Helaas is dat in Sumatra niet mogelijk, want de rivieren op Sumatra zijn echt veel wilder dan die op Borneo. De kans dat je vanaf een bootje wildlife ziet is in Sumatra ook echt een stuk kleiner. Heel jammer!

Suzanne Mittendorff 6 oktober 2019 - 14:55

Hi Sigrid,

Super leuk om te lezen allemaal! Wij gaan een week naar Sumtra in januari. Wat zou je ons aanraden dan te doen? We denken nu aan een jungle tocht (met 1 overnachting) naar de oerang oetans, en lake toba. Heb je enig idee wat zo’n jungle tocht kost? En heb je tips voor fijne / mooie guesthouses?

Ben benieuwd!

Groetjes,
Suzanne

Sigrid 11 oktober 2019 - 13:23

Hoi Suzanne, Sorry voor de late reactie! Ik zit in Nepal en internet laat me vaak in de steek. Qua guesthouse is Garden Inn mijn favoriet. Mooie ligging, fijne bungalows en super aardige (lokale) eigenaar. Een jungle tocht incl nacht in de jungle zal tussen de 90 en 100 euro kosten.

Voor een week is Bukit Lawang in combinatie met Lake Toba perfect.

Liefs Sigrid

Marco 7 december 2019 - 13:59

Hi Sigrid, wat fijn al deze informatie. Dank je wel.
Ik ben er in april voor een 3-daags trekking.. Welke afmeting rugzak adviseer jij mee te nemen voor de trekking? (aantal liters)
Alvast bedankt!
Groet,
Marco

Sigrid 8 december 2019 - 02:50

Heej Marco, gaaf dat je naar Sumatra gaat! Zelf heb ik een rugzak van 32 liter voor dit soort gelegenheden en die vind ik perfect.

Groetjes Sigrid

Marina 1 januari 2020 - 21:27

Ik lees een aantal keren ,als je niet zo heel erg goed ter been bent ,dat je je gids moet vragen om een andere route te nemen.
Heeft hier iemand ervaring mee?

Comments are closed.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights