My Travel Secret ...
Menu
Indonesië / Sumatra / Wildlife

Tips voor een te gekke jungle trekking in Bukit Lawang

Home » Sumatra » Tips voor een te gekke jungle trekking in Bukit Lawang

Orang-oetans spotten in het wild, was voor ons dé reden om af te reizen naar Sumatra. Ik wilde niets liever dan een paar dagen doorbrengen in de jungle van Sumatra, op zoek naar deze geweldige dieren. Onze eerste stop was Bukit Lawang, een klein en gezellig dorp aan de rand van het Gunung Leuser National Park. Samen met een gids en een klein groepje mensen trokken we de jungle in en deze ervaring werd meteen het hoogtepunt van onze reis door zuidoost-Azië. Heb jij ook het plan om een jungle trek in Bukit Lawang te maken? Ik geef je tips voor een onvergetelijke ervaring.

Hoe lang heb je de tijd?

Trek voor een bezoek aan Bukit Lawang genoeg tijd uit! Het is zo’n ontzettend fijne en relaxte plek, dat het zonde is om hier niet optimaal van te genieten. Ik ken genoeg mensen die uiteindelijk langer zijn blijven hangen, dan in de eerste instantie de bedoeling was, sterker nog, ik was één van hen. Misschien is het beste advies dat ik kan geven het advies om je reis door Sumatra niet in Bukit Lawang te beginnen. Er is namelijk een hele grote kans dat je planning daarna helemaal in de soep loopt.

Een jungle trekking in Bukit Lawang kan 3 uur tot meerdere dagen duren. Hoe langer je gaat, hoe dieper je de jungle in kunt en hoe meer je het ultieme “jungle gevoel” kunt ervaren. Ik raad aan om minimaal 1 nacht in de jungle door te brengen. Het is echt een te gekke ervaring. Houd er wel rekening mee dat het fysiek behoorlijk zwaar kan zijn, doordat je veel steile hellingen op en af moet. Heb je een blessure of is je conditie niet al te best, meldt dit dan bij je gids, zodat hij de route hier op aan kan passen.

Bukit Lawang jungle trekking
Bukit Lawang

Wat is de beste tijd voor een Bukit Lawang jungle trekking?

De beste reistijd voor een jungle trekking in Sumatra is in de droge periode  juni t/m augustus, maar grote kans dat je ook in deze periode een keer een flinke regenbui over je heen krijgt, je zit immers in het regenwoud. Zelf heb ik Bukit Lawang en/of omgeving in de maanden januari, februari, maart, september en oktober bezocht. De eerste 3 maanden van het jaar was het weer hartstikke goed, overdag droog, maar vaak aan het einde van de dag een korte maar hevige bui.

In september/oktober was het overdag ook meestal droog, maar begon het eind van de dag te regenen en dit hield vaak pas uren later op. Op zich niet heel erg, maar de paden in de jungle werden hier door spekglad en dat maakt een jungle trekking toch wel heel erg lastig en zwaar.

Jungle Trekking Bukit Lawang

Waar boek ik een  jungle trekking in Bukit Lawang?

Het is niet perse noodzakelijk om in Bukit Lawang je jungle trekking vooraf al vast te leggen. Wel is het handig dat wanneer je een voorkeur hebt voor een bepaalde gids en/of organisatie, dat je vooraf contact met hun op te nemen. Zij kunnen dan rekening houden met jouw komst.

Heb je op het moment dat je in Bukit Lawang arriveert nog geen idee wat je precies wilt en met wie, dan is mijn advies: Boek niet bij de eerste de beste die je aanspreekt! Reis je met het openbaar vervoer van Medan naar Bukit Lawang, dan is er een grote kans dat voordat je in Bukit Lawang arriveert, een local de bus instapt, een leuk gesprek met je aanknoopt en je uiteindelijk probeert een jungle trek of guesthouse aan te smeren. Trap er niet in!

De prijzen van een jungle trek zijn door de Guide Association in Bukit Lawang vastgesteld. In principe zouden de prijzen dus overal het zelfde moeten zijn. Helaas wijst de praktijk anders uit. Iedere bezoeker heeft een permit nodig om de jungle in te gaan en het is bekend dat er gidsen zijn die deze permit bewust niet aanschaffen en zo de jungle trekking goedkoper aan kunnen bieden. Gaat er onderweg iets mis, dan sta jij dus niet geregistreerd als bezoeker van het park en kun je in de problemen komen.

Jungle trekking bukit lawang
Bukit Lawang Jungle Trekking

Zelf heb wel wat eisen waar een gids aan moet voldoen. Een gids moet van mij hart hebben voor de natuur en verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Helaas gebeurt het in Bukit Lawang heel erg vaak dat (semi) wilde dieren gevoerd worden en wat mij betreft kan dit echt niet. Niet alle orang-oetans nabij Bukit Lawang zijn wild, maar vele zijn semi-wild, wat inhoudt dat ze aan mensen gewend zijn. Deze dieren zijn ooit in Bukit Lawang terecht gekomen door een rehabilitatie-project. Een project waarbij in beslag genomen orang-oetans opgevangen werden en klaar werden gestoomd voor een leven terug in de jungle.

Dit project bestaat al meer dan 10 jaar niet meer, maar er is nog wel een voedings-platform, een plek waar 2 keer per dag orang-oetans gevoerd worden. Dit is de enige plek waar het is toegestaan om orang-oetans te voeren en dit gebeurd alleen door bevoegde mensen, dus nooit door de gidsen. Veel gidsen lappen deze regels aan hun laars en voeren de dieren toch, met als gevolg dat orang-oetans ziek kunnen worden, ons DNA komt namelijk voor 97% overeen.

Een ander probleem is dat er verschillende aanvaringen zijn geweest tussen mensen en de beroemde orang-oetan Mina, maar inmiddels ook met andere orang-oetans. De situatie loopt echt uit de hand! Ik vind dat zowel gidsen, als toeristen verantwoordelijkheid moeten nemen en in zouden moeten zien dat orang-oetans wilde dieren zijn en hoog in een boom zouden moeten zitten i.p.v gevoerd en aangeraakt te worden door ons.

Een aantal leuke en goed beoordeelde jungle tours in Bukit Lawang zijn:

Jungle Trekking Sumatra
Jungle Trekking Bukit Lawang

Een overzicht van de belangrijkste regels van het Gunung Leuser national park:

1. Toegang tot het park is alleen toegestaan met een officiële gids en een permit.

2. Het voeren of aanraken van wildlife is NIET toegestaan. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

3. Houdt genoeg afstand tot wildlife, minimaal 7-10 meter.

4. Ben je ziek, dan mag je het park niet in. Bepaalde, voor ons vaak onschuldige, ziektes zijn namelijk overdraag op de orang-oetans. Denk hierbij bv. aan een verkoudheid. Houd hier rekening mee!

5. Niet eten en/of roken in bijzijn van wildlife.

6. Geen troep achter laten of schade aanbrengen aan de jungle.

7. Geen flits gebruiken tijdens het maken van foto’s.

Jungle Trekking Bukit Lawang
Jungle Sumatra

Welke kleding is in de jungle aan te bevelen?

Over het algemeen valt het met bloedzuigers in de jungle van Bukit Lawang heel erg mee en is het geen probleem om met een korte broek het park in te gaan. Wel zijn goede schoenen aan te raden. All Stars geen goed plan, deze zijn echt te glad, zeker als het net geregend heeft. Heb je niks anders bij, dan zou je voor een paar euro een paar “jungle shoes” kunnen kopen. Dit zijn plastic schoenen met noppen, die de gidsen zelf ook dragen. Die lopen echt prima!

Verder is een regenjas een must. Ga er altijd van uit dat het een keer gaat regenen, dan kan het alleen maar mee vallen. Probeer kleding aan te trekking met niet al te felle kleuren, zodat dieren niet meteen afgeschrikt worden. Ga je langer dan 1 dag op jungle trek, neem dan voor iedere dag droge kleding mee, want kleding droogt in de jungle echt totaal niet. Ook is een trui voor de avond/nacht geen overbodige luxe, want overdag kan het nog zo warm zijn, s’avonds koelt het best best wel erg af.

Wat verder mee te nemen?

– Foto/video camera, eventueel met extra accu.

-2 grote flessen water. Blijf je overnachten in de jungle, dan kun je de flessen vullen met afgekoeld, gekookt water. Een Lifestraw of Water-to-go fles is ideaal!

– Insecten spray.

– Zonnebrand.

– Zwembroek/bikini.

– Handdoek.

Bij meerdaagse trek:

– Slippers.

– Reiskussentje. Je slaapt op een dun (yoga)matje, dus heel erg comfortabel lig je niet. Een reiskussentje is toch wel erg fijn gedurende de nacht.

– Lakenzak. Heb je deze niet bij, vraag dan een dekentje aan je gids.

– Oordoppen.

– Toiletspullen (zo min mogelijk)

Jungle Trekking Sumatra

Praktische tips voor een bezoek aan Bukit Lawang:

ATM: Er is in Bukit Lawang geen ATM, dus zorg dat je genoeg cash bij hebt. De dichtsbijzijnde ATM is in Bohorok, op zo’n 20 minuten rijden met de brommer. Helaas accepteert deze ATM niet alle kaarten. Ik raad aan om in Medan genoeg te pinnen.

Accommodatie Bukit Lawang: Er zijn in Bukit Lawang ontzettend veel leuke accommodaties. Het is de locatie die het hier zo bijzonder maakt. Mijn absolute favoriet is Garden Inn, vanwege de ontzettend leuke eigenaar en de fantastische ligging. In de buurt van Garden inn liggen nog meer aanraders, waaronder Jungle Inn, Jungle Tribe, en Sam’s Bungalow.

* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights