jungle trekking in Bukit Lawang

Azië Indonesië Sumatra Wildlife

Tips voor een te gekke jungle trekking in Bukit Lawang

 

Met een klein groepje mensen de jungle van Bukit Lawang in trekken, op zoek naar orang-oetans en andere wilde dieren, was één van de hoogtepunten tijdens mijn reizen door Sumatra. Lijkt een jungle trekking in Bukit Lawang jou ook wel wat? Met deze tips help ik jou met het plannen van deze onvergetelijke ervaring.

 

Hoe lang heb je de tijd?

 

Trek voor Bukit Lawang genoeg tijd uit! Het is zo’n ontzettend fijne en relaxte plek, dat het zonde is om hier niet van te kunnen genieten. Ik ken genoeg mensen die uiteindelijk langer zijn blijven hangen, dan in de eerste instantie de bedoeling was, sterker nog…..ik was één van hen ;-) Daarna ben ik uiteindelijk ook nog een paar keer terug gegaan en zou ik het zo weer doen. Zegt genoeg toch? Misschien is het beste advies nog: Begin je reis niet in Bukit Lawang, want grote kans dat daarna je hele planning in de soep loopt!

 

Een jungle trek kan 3 uur tot meerdere dagen duren. Hoe langer je gaat, hoe dieper je de jungle in kunt, hoe meer je het “junglegevoel” kan ervaren. Ik raad aan om minimaal 1 nacht in de jungle door te brengen. Het is echt een te gekke ervaring. Houd er wel rekening mee dat het fysiek behoorlijk zwaar kan zijn, doordat je veel steile hellingen op en af moet. Heb je een blessure of is je conditie niet al te best, meldt dit dan bij je gids, zodat hij de route hier op aan kan passen en overleg goed of een meerdaagse trekking in deze gevallen wel of niet aan te raden zijn.

 

 

Welke periode?

 

De beste reistijd voor een jungle trekking in Bukit Lawang is in de droge periode  juni t/m augustus, maar grote kans dat je ook in deze periode een keer een flinke regenbui over je heen krijgt, je zit immers in het regenwoud ;-) Ik zelf heb Bukit Lawang in januari, februari, september en oktober bezocht. De eerste 2 maanden van het jaar was het weer hartstikke goed, overdag droog, maar vaak aan het einde van de dag een korte maar hevige bui. In september/oktober was het overdag ook meestal droog, maar begon het eind van de dag te regenen en dit hield vaak pas uren later op. Op zich niet heel erg, maar de paden in de jungle werden hier door spekglad en dat maakt een jungle trek toch wel heel erg zwaar.

 

Jungle trekking in Bukit Lawang

 

 

Waar boek ik mijn jungletrek?

 

Vooraf je jungle trek boeken is niet noodzakelijk, maar heb je voorkeur voor een bepaalde gids en/of organisatie, dan is het wel makkelijk vooraf contact met hun op te nemen. Zij kunnen er dan rekening mee houden dat je komt en er voor zorgen dat ze niet midden in de jungle zitten op het moment dat jij arriveert. Wel zo handig ;-) Heb je op het moment dat je in Bukit Lawang arriveert nog geen idee wat je precies wilt en met wie, dan is mijn advies: Boek niet bij de eerste de beste die je aanspreekt! Reis je met het openbaar vervoer, dan zul je zien dat voordat je in Bukit Lawang arriveert, een local de bus instapt, een leuk gesprek met je aanknoopt en je uiteindelijk probeert een guesthouse en/of jungletrek probeert te verkopen. Op zich hartstikke slim, want veel toeristen trappen er met open ogen in, maar het is helemaal niet nodig om zo snel mogelijk te boeken, gidsen zat!

 

De prijzen van een jungle trek zijn door de Guide Association vastgesteld en staan dus vast. In principe zouden de prijzen dus overal het zelfde moeten zijn, maar de praktijk wijst anders uit. Ga je op internet zoeken, dan zul je zien dat verschillende organisaties pakketten aanbieden waar ook vervoer en accommodatie, voor en na de trek, is inbegrepen. Makkelijk als je aan een strikt schema vast zit, maar over het algemeen ben je goedkoper uit wanneer je alles los van mekaar boekt. Openbaar vervoer is makkelijk en spotgoedkoop en voor een overnachting in een goed guesthouse hoef je niet meer dan 10-15 euro kwijt te zijn. Ik deed zelf 3 keer een 2-daagse trekking en 2 keer een dag trekking en was voor 2 dagen 60 euro en voor 1 dag 30 euro kwijt. Beide keren inclusief terug naar het dorp raften en entree tot het park. Ook waren we in beide gevallen met meer dan 3 personen, wat ook invloed heeft op de prijs. Dit was destijds (2013 en 2014) de vastgestelde prijs door de Guide Association.

 

Zelf heb wel wat eisen waar een gids aan “moet” voldoen. Een gids moet van mij hart hebben voor de natuur en verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Dieren voeren gebeurd helaas heel erg vaak in Bukit Lawang en is voor mij uit den boze!! Niet alle orang-oetans nabij Bukit Lawang zijn wild, maar verschillende zijn semi-wild, wat inhoudt dat ze aan mensen gewend zijn. Deze dieren zijn ooit in Bukit Lawang terecht gekomen door een rehabilitatie-project. Een project waarbij in beslag genomen orang-oetans opgevangen werden en klaar werden gestoomd voor een leven terug in de jungle. Dit project bestaat al meer dan 10 jaar niet meer, maar er is nog wel een voedings-platform, een plek waar 2 keer per dag orang-oetans gevoerd worden. Dit is de enige plek waar het is toegestaan om orang-oetans te voeren en dit gebeurd alleen door bevoegde mensen, dus nooit door de jungle gidsen. Veel gidsen lappen deze regels aan hun laars en voeren de dieren toch, met als gevolg dat orang-oetans ziek kunnen worden, ons DNA komt namelijk voor 97% overeen. Een ander probleem is dat er verschillende aanvaringen zijn geweest tussen mensen en de beroemde orang-oetan Mina, maar inmiddels ook met andere orang-oetans. De situatie loopt echt uit de hand! Ik vind dat zowel gidsen, als toeristen verantwoordelijkheid moeten nemen en in zouden moeten zien dat orang-oetans wilde dieren zijn en hoog in een boom zouden moeten zitten i.p.v gevoerd en aangeraakt te worden door ons. Mijn favoriete organisatie om een jungle trekking te boeken in Bukit Lawang is Orangutan Experience. Als je bij hun boekt weet je zeker dat je een goede gids hebt, die hart heeft voor de dieren en de natuur.

 

Voor wie zijn of haar reis naar Sumatra liever via een Nederlandse organisatie boekt, kan ik van harte Footprint Travel aanbevelen. Zij bieden prachtige, individuele rondreizen aan en doen dit op een verantwoordelijke manier. Je kunt er voor kiezen om je complete reis via hun te regelen, maar je kunt ook gebruik maken van “bouwstenen” of te wel kortere trips.

 

Jungle trekking in Bukit Lawang

 

 

Park regels:

 

Een overzicht van de belangrijkste regels van het Gunung Leuser national park:

 

1. Toegang tot het park is alleen toegestaan met een officiële gids en een permit.

2. Het voeren of aanraken van wildlife is NIET toegestaan. Kan het niet vaak genoeg zeggen ;-)

3. Houdt genoeg afstand tot wildlife, minimaal 7-10 meter.

4. Ben je ziek, dan mag je het park niet in. Bepaalde, voor ons vaak onschuldige, ziektes zijn namelijk overdraag op de orang-oetans. Denk hierbij bv. aan een verkoudheid. Houd hier rekening mee!

5. Niet eten en/of roken in bijzijn van wildlife.

6. Geen troep achter laten of schade aanbrengen aan de jungle.

7. Geen flits gebruiken tijdens het maken van foto’s.

 

Jungle trekking in Bukit lawang

 

 

Welke kleding is aan te bevelen?

 

Over het algemeen valt het met bloedzuigers in de jungle van Bukit Lawang heel erg mee en is het geen probleem om met een korte broek het park in te gaan. Wel zijn goede schoenen aan te raden. All Stars geen goed plan, deze zijn echt te glad, zeker als het net geregend heeft. Heb je niks anders bij, dan zou je voor 20.000rp (1,50) een paar “jungle shoes” kunnen kopen. Dit zijn plastic schoenen met noppen, die de gidsen zelf ook dragen. Die lopen echt prima! Verder is een regenjas een must. Ga er altijd van uit dat het een keer gaat regenen, dan kan het alleen maar mee vallen. Probeer kleding aan te trekking met niet al te felle kleuren, zodat dieren niet meteen afgeschrikt worden. Ga je langer dan 1 dag op trek, neem dan voor iedere dag droge kleding mee, want kleding droogt in de jungle echt totaal niet. Ook is een trui voor de avond/nacht geen overbodige luxe, want overdag kan het nog zo warm zijn, s’avonds koelt het best best wel erg af. Ik moet hierbij wel zeggen dat ik een enorme koukleum ben ;-)

 

 

Wat verder mee te nemen?

 

Even een lijstje van dingen die ik verder aanraad om mee te nemen:

 

– Foto/video camera, eventueel met extra accu. Spreekt natuurlijk voor zich ;-)

-2 grote flessen water. Blijf je overnachten in de jungle, dan kun je de flessen vullen met afgekoeld, gekookt water.

– Insecten spray.

– Zonnebrand.

– Zwembroek/bikini.

– Handdoek.

 

Bij meerdaagse trek:

 

– Slippers.

– Reiskussentje. Je slaapt op een dun (yoga)matje, dus heel erg comfortabel lig je niet. Een reiskussentje is toch wel erg fijn gedurende de nacht.

– Lakenzak. Heb je deze niet bij, vraag dan een dekentje aan je gids.

– Oordoppen.

– Toiletspullen.

 

 

Praktische tips:

 

ATM: Er is in Bukit Lawang geen ATM, dus zorg dat je genoeg cash bij hebt. De dichts bijzijnde ATM is in Bohorok, op zo’n 20 minuten rijden met de brommer, maar deze ATM accepteert niet alle kaarten. Je bent gewaarschuwd!

 

Op zoek naar een leuke accommodatie in Bukit Lawang? Ik heb mijn favorieten voor je op een rij gezet.

 

 

Voor meer Bukit Lawang reisinspiratie check de volgende artikelen: 

 

 

Tips voor een bezoek aan Bukit Lawang

Mijn favoriete accommodaties in Bukit Lawang

Vervoer van Kuala Namu airport naar Bukit Lawang

 

 

 

Jungle trekking Bukit Lawang

 

 

Terug naar het dorp raften, super leuk!!
Terug naar het dorp raften, super leuk!!

 

Jungle trek Bukit lawang
Mandi mandi

 

Jungle trek Bukit Lawang

 

Jungle trek Bukit Lawang

Share this:

Gek op reizen en groot Azië-liefhebber. Altijd bezig met het plannen van mijn volgende reis. Het liefst trek ik de jungle in, op zoek naar wildlife.

Leave a Comment

Comments (11)

 1. Wat een fantastische foto’s! Sumatra lijkt me geweldig! Ik ben zelf wel op Java, Bali en Lombok geweest maar Sumatra is natuurlijk totaal anders. Wat een avontuur, zo’n trekking!

 2. Klinkt onwijs leuk. Mag ik vragen met welke organisatie/reisleider jij mee bent geweest voor een 2-daagse trekking? Ik kan me namelijk
  goed vinden in jou standpunten :)

 3. 1987 Via Singapore aangekomen in Medan. En dus vind je in de Lonely Planer Bukit Lawang. Daar zag in een rehabilitatie centrum orang oetangs in levende lijve. Via diverse andere plekken uiteindelijk in Padang beland en daar de Pelni genomen naar Jakarta. Maar de orang oetangs zijn mij altijd bijgebleven. Echt fantastisch. Door jouw verhalen Sigrid, wordt het geloof ik eens tijd terug te gaan voor een maand Sumatra :) Toen ik er was, was er geen internet en kon je alleen afgaan op verhalen van backpackers. Ik ben nog altijd blij dat ik dat toen gedaan heb. Dus van mij geen tips verder. To long ago :)

 4. Wat leuk en ontzettend handig om jouw blog te lezen! Mooie foto’s ook :)
  Mijn vriend en ik willen eind Mei naar Bukit Lawang gaan om daar een 3 daagse trekking te doen. Nu vraag ik mij alleen af waar je je backpack kunt laten tijdens deze trekking. Kun je deze gewoon bij de organisatie opslaan?

  1. Super leuk dat jullie naar Sumatra gaan! Ben jaloers ;-) Je grote backpack kun je gewoon bij het guesthouse achter laten. Is geen probleem! Groetjes Sigrid

 5. Wat een leuke en informatieve blog! Wij gaan in september naar Bukit Lawang en gaan een jungle tocht maken van 6 nachten met Orangutan Experience. Nu vroeg ik me af hoe koud het wordt ‘s nachts? Is een lakenzak echt warm genoeg aangezien je ook schrijft dat een warme trui voor ‘s avonds geen overbodige luxe is. Ook ik ben een koukleum, zeker een een geleverde inspanning koel ik lichamelijk behoorlijk af. ;o)

  1. Hoi Anneke, wat ontzettend gaaf zeg, dat je een week de jungle in gaat. Orangutan Experience is echt top! Moeilijk om te zeggen…voor mij was een lakenzak prima voor 1 nacht, maar had dan wel echt een legging en trui aan. Een dikkere slaapzak zou zeker geen overbodige luxe zijn. Je sjouwt het alleen wel weer mee, Ik zou het even overleggen met Orangutan Experience, als ik jou was. Gr Sigrid

 6. hoi,
  Wij willen in oktober naar sumatra, zijn er nog niet uit of we naar ketambe of bukit lawang willen. Maar wat voor broeken en shirts had je aan en bij? Ik lees overal van die afritsbroeken maar vind het zonde om die voor 3 dagen te kopen en ook nog eens helemaal niet mooi! Haha.

  Groetjes

  1. Hoi Sandra! Zelf ben ik geen fan van afritsbroeken, maar meer uit modisch punt hahaha. Zelf raad ik wel een lange broek aan, omdat je veel tussen bomen/struiken in loopt en je dan in ieder geval niet je benen beschadigd en de kans op bloedzuigers minder groot is. Aan de andere kant heb ik regelmatig mensen in korte broek in de jungle gezien. Mocht je in de jungle blijven slapen….het koelt s’nachts echt behoorlijk af, houdt daar rekening mee ;-) Groetjes Sigrid