Jungle Trekking Bukit Lawang
Azië Indonesië Sumatra Wildlife

Tips voor een te gekke jungle trekking in Bukit Lawang Sumatra

Orang-oetans spotten in het wild, was voor ons dé reden om af te reizen naar Sumatra. Ik wilde niets liever dan een paar dagen doorbrengen in de jungle van Sumatra, op zoek naar deze geweldige dieren. Onze eerste stop was Bukit Lawang, een klein en gezellig dorp aan de rand van het Gunung Leuser National Park. Samen met een gids en een klein groepje mensen trokken we de jungle in en deze ervaring werd meteen het hoogtepunt van onze reis door zuidoost-Azië. Heb jij ook het plan om een jungle trek in Bukit Lawang te maken? Ik geef je tips voor een onvergetelijke ervaring.

 

 

Hoe lang heb je de tijd?

 

Trek voor een bezoek aan Bukit Lawang genoeg tijd uit! Het is zo’n ontzettend fijne en relaxte plek, dat het zonde is om hier niet optimaal van te genieten. Ik ken genoeg mensen die uiteindelijk langer zijn blijven hangen, dan in de eerste instantie de bedoeling was, sterker nog…..ik was één van hen ;-) Later ben ik nog een paar keer terug gegaan en zou ik het zo weer doen. Zegt genoeg toch? Misschien is het beste advies nog: Begin je reis niet in Bukit Lawang, want grote kans dat daarna je hele planning in de soep loopt!

 

Een jungle trek in Bukit Lawang kan 3 uur tot meerdere dagen duren. Hoe langer je gaat, hoe dieper je de jungle in kunt, hoe meer je het ultieme “jungle gevoel” kunt ervaren. Ik raad aan om minimaal 1 nacht in de jungle door te brengen. Het is echt een te gekke ervaring. Houd er wel rekening mee dat het fysiek behoorlijk zwaar kan zijn, doordat je veel steile hellingen op en af moet. Heb je een blessure of is je conditie niet al te best, meldt dit dan bij je gids, zodat hij de route hier op aan kan passen en overleg goed of een meerdaagse trek in deze gevallen wel of niet aan te raden is.

 

Lees ook: Tips voor een bezoek aan Bukit Lawang

 

Bukit Lawang

Bukit Lawang

 

 

Wat is de beste tijd voor een jungle trekking in Bukit Lawang?

 

De beste reistijd voor een jungle trek in Sumatra is in de droge periode  juni t/m augustus, maar grote kans dat je ook in deze periode een keer een flinke regenbui over je heen krijgt, je zit immers in het regenwoud. Ikzelf heb Bukit Lawang in de maanden januari, februari, september en oktober bezocht. De eerste 2 maanden van het jaar was het weer hartstikke goed, overdag droog, maar vaak aan het einde van de dag een korte maar hevige bui. In september/oktober was het overdag ook meestal droog, maar begon het eind van de dag te regenen en dit hield vaak pas uren later op. Op zich niet heel erg, maar de paden in de jungle werden hier door spekglad en dat maakt een jungle trek toch wel heel erg lastig en zwaar.

 

Jungle Trek Bukit Lawang

 

 

Waar boek ik een  jungle trekking?

 

Vooraf je jungle trekking boeken is niet noodzakelijk, maar heb je voorkeur voor een bepaalde gids en/of organisatie, dan is het wel makkelijk vooraf contact met hun op te nemen. Zij kunnen er dan rekening mee houden dat je komt en er voor zorgen dat ze niet midden in de jungle zitten op het moment dat jij arriveert. Wel zo handig ;-) Heb je op het moment dat je in Bukit Lawang arriveert nog geen idee wat je precies wilt en met wie, dan is mijn advies: Boek niet bij de eerste de beste die je aanspreekt! Reis je met het openbaar vervoer, dan is er een grote kans dat voordat je in Bukit Lawang arriveert, een local de bus instapt, een leuk gesprek met je aanknoopt en je uiteindelijk probeert een jungle trek of guesthouse aan te smeren. Trap er niet in!

 

De prijzen van een jungle trek zijn door de Guide Association in Bukit Lawang vastgesteld. In principe zouden de prijzen dus overal het zelfde moeten zijn, maar de praktijk wijst anders uit. Iedere bezoeker heeft een permit nodig om de jungle in te gaan en het is bekend dat er gidsen zijn die deze permit bewust niet aanschaffen en zo de jungle trekking goedkoper aan kunnen bieden. Gaat er onderweg iets mis, dan sta jij dus niet geregistreerd als bezoeker van het park en kun je in de problemen komen. Ook heb ik meegemaakt dat een groep mensen werd begeleid door iemand die helemaal geen officiële gids was, wat dus eigenlijk niet mag.

 

Jungle trekking bukit lawang

 

Zelf heb wel wat eisen waar een gids aan “moet” voldoen. Een gids moet van mij hart hebben voor de natuur en verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Dieren voeren gebeurd helaas heel erg vaak in Bukit Lawang en is voor mij uit den boze!! Niet alle orang-oetans nabij Bukit Lawang zijn wild, maar vele zijn semi-wild, wat inhoudt dat ze aan mensen gewend zijn. Deze dieren zijn ooit in Bukit Lawang terecht gekomen door een rehabilitatie-project. Een project waarbij in beslag genomen orang-oetans opgevangen werden en klaar werden gestoomd voor een leven terug in de jungle. Dit project bestaat al meer dan 10 jaar niet meer, maar er is nog wel een voedings-platform, een plek waar 2 keer per dag orang-oetans gevoerd worden. Dit is de enige plek waar het is toegestaan om orang-oetans te voeren en dit gebeurd alleen door bevoegde mensen, dus nooit door de gidsen. Veel gidsen lappen deze regels aan hun laars en voeren de dieren toch, met als gevolg dat orang-oetans ziek kunnen worden, ons DNA komt namelijk voor 97% overeen.

 

Een ander probleem is dat er verschillende aanvaringen zijn geweest tussen mensen en de beroemde orang-oetan Mina, maar inmiddels ook met andere orang-oetans. De situatie loopt echt uit de hand! Ik vind dat zowel gidsen, als toeristen verantwoordelijkheid moeten nemen en in zouden moeten zien dat orang-oetans wilde dieren zijn en hoog in een boom zouden moeten zitten i.p.v gevoerd en aangeraakt te worden door ons.

 

Lees ook: Orang-oetan Mina in het nieuws

 

 

Jungle Trekking Sumatra

 

Een overzicht van de belangrijkste regels van het Gunung Leuser national park:

 

1. Toegang tot het park is alleen toegestaan met een officiële gids en een permit.

2. Het voeren of aanraken van wildlife is NIET toegestaan. Kan het niet vaak genoeg zeggen ;-)

3. Houdt genoeg afstand tot wildlife, minimaal 7-10 meter.

4. Ben je ziek, dan mag je het park niet in. Bepaalde, voor ons vaak onschuldige, ziektes zijn namelijk overdraag op de orang-oetans. Denk hierbij bv. aan een verkoudheid. Houd hier rekening mee!

5. Niet eten en/of roken in bijzijn van wildlife.

6. Geen troep achter laten of schade aanbrengen aan de jungle.

7. Geen flits gebruiken tijdens het maken van foto’s.

 

Jungle Trekking Bukit Lawang

 

 

Welke kleding is in de jungle aan te bevelen?

 

Over het algemeen valt het met bloedzuigers in de jungle van Bukit Lawang heel erg mee en is het geen probleem om met een korte broek het park in te gaan. Wel zijn goede schoenen aan te raden. All Stars geen goed plan, deze zijn echt te glad, zeker als het net geregend heeft. Heb je niks anders bij, dan zou je voor een paar euro een paar “jungle shoes” kunnen kopen. Dit zijn plastic schoenen met noppen, die de gidsen zelf ook dragen. Die lopen echt prima! Verder is een regenjas een must. Ga er altijd van uit dat het een keer gaat regenen, dan kan het alleen maar mee vallen. Probeer kleding aan te trekking met niet al te felle kleuren, zodat dieren niet meteen afgeschrikt worden. Ga je langer dan 1 dag op trek, neem dan voor iedere dag droge kleding mee, want kleding droogt in de jungle echt totaal niet. Ook is een trui voor de avond/nacht geen overbodige luxe, want overdag kan het nog zo warm zijn, s’avonds koelt het best best wel erg af.

 

 

Wat verder mee te nemen?

 

– Foto/video camera, eventueel met extra accu.

-2 grote flessen water. Blijf je overnachten in de jungle, dan kun je de flessen vullen met afgekoeld, gekookt water.

– Insecten spray.

– Zonnebrand.

– Zwembroek/bikini.

– Handdoek.

 

Bij meerdaagse trek:

 

– Slippers.

– Reiskussentje. Je slaapt op een dun (yoga)matje, dus heel erg comfortabel lig je niet. Een reiskussentje is toch wel erg fijn gedurende de nacht.

– Lakenzak. Heb je deze niet bij, vraag dan een dekentje aan je gids.

– Oordoppen.

– Toiletspullen.

 

Jungle Trekking Sumatra

 

Praktische tips voor een bezoek aan Bukit Lawang:

 

ATM: Er is in Bukit Lawang geen ATM, dus zorg dat je genoeg cash bij hebt. De dichts bijzijnde ATM is in Bohorok, op zo’n 20 minuten rijden met de brommer, maar deze ATM accepteert niet alle kaarten. Je bent gewaarschuwd!

 

Accommodatie Bukit Lawang: Er zijn in Bukit Lawang ontzettend veel leuke accommodaties. Het is de locatie die het hier zo bijzonder maakt. Mijn absolute favoriet is Garden Inn, vanwege de ontzettend leuke eigenaar en de fantastische ligging. In de buurt van Garden inn liggen nog meer aanraders, waaronder Jungle Inn, Jungle Tribe, Sam’s Bungalow en MBoy.

 

Meer lezen over mijn favoriete accommodaties? Check hier mijn favoriete hotels in Bukit Lawang.

 

 

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Sumatra

Sumatra

 

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

12 Comments

 • Reply
  Mellisa - Grenzeloosreizen
  7 oktober 2015 at 09:26

  Wat een gek raft bootje haha :p! Volgende keer als ik naar Indonesië ga wil ik graag naar Sumatra, lijkt me echt een divers eiland! Borneo trekt me alleen vanwege de orang oetans maar die kun je dus ook wel zien op Sumatra ;)

 • Reply
  Sheelagh
  19 oktober 2015 at 08:54

  Wat een fantastische foto’s! Sumatra lijkt me geweldig! Ik ben zelf wel op Java, Bali en Lombok geweest maar Sumatra is natuurlijk totaal anders. Wat een avontuur, zo’n trekking!

  • Reply
   Sigrid
   20 oktober 2015 at 17:23

   Thanks :-) Ja Sumatra is zeker geweldig. Echt met stip mijn favoriet in Indonesië, maar dat was je misschien al opgevallen ;-)

 • Reply
  Mart
  20 januari 2016 at 10:39

  Klinkt onwijs leuk. Mag ik vragen met welke organisatie/reisleider jij mee bent geweest voor een 2-daagse trekking? Ik kan me namelijk
  goed vinden in jou standpunten :)

 • Reply
  Piet
  28 september 2016 at 19:22

  1987 Via Singapore aangekomen in Medan. En dus vind je in de Lonely Planer Bukit Lawang. Daar zag in een rehabilitatie centrum orang oetangs in levende lijve. Via diverse andere plekken uiteindelijk in Padang beland en daar de Pelni genomen naar Jakarta. Maar de orang oetangs zijn mij altijd bijgebleven. Echt fantastisch. Door jouw verhalen Sigrid, wordt het geloof ik eens tijd terug te gaan voor een maand Sumatra :) Toen ik er was, was er geen internet en kon je alleen afgaan op verhalen van backpackers. Ik ben nog altijd blij dat ik dat toen gedaan heb. Dus van mij geen tips verder. To long ago :)

 • Reply
  Lisanne
  2 maart 2017 at 21:54

  Wat leuk en ontzettend handig om jouw blog te lezen! Mooie foto’s ook :)
  Mijn vriend en ik willen eind Mei naar Bukit Lawang gaan om daar een 3 daagse trekking te doen. Nu vraag ik mij alleen af waar je je backpack kunt laten tijdens deze trekking. Kun je deze gewoon bij de organisatie opslaan?

  • Reply
   Sigrid
   3 maart 2017 at 16:25

   Super leuk dat jullie naar Sumatra gaan! Ben jaloers ;-) Je grote backpack kun je gewoon bij het guesthouse achter laten. Is geen probleem! Groetjes Sigrid

 • Reply
  Anneke
  12 juli 2017 at 14:37

  Wat een leuke en informatieve blog! Wij gaan in september naar Bukit Lawang en gaan een jungle tocht maken van 6 nachten met Orangutan Experience. Nu vroeg ik me af hoe koud het wordt ‘s nachts? Is een lakenzak echt warm genoeg aangezien je ook schrijft dat een warme trui voor ‘s avonds geen overbodige luxe is. Ook ik ben een koukleum, zeker een een geleverde inspanning koel ik lichamelijk behoorlijk af. ;o)

  • Reply
   Sigrid
   12 juli 2017 at 19:30

   Hoi Anneke, wat ontzettend gaaf zeg, dat je een week de jungle in gaat. Orangutan Experience is echt top! Moeilijk om te zeggen…voor mij was een lakenzak prima voor 1 nacht, maar had dan wel echt een legging en trui aan. Een dikkere slaapzak zou zeker geen overbodige luxe zijn. Je sjouwt het alleen wel weer mee, Ik zou het even overleggen met Orangutan Experience, als ik jou was. Gr Sigrid

 • Reply
  Sandra van Kraaij
  16 september 2017 at 17:08

  hoi,
  Wij willen in oktober naar sumatra, zijn er nog niet uit of we naar ketambe of bukit lawang willen. Maar wat voor broeken en shirts had je aan en bij? Ik lees overal van die afritsbroeken maar vind het zonde om die voor 3 dagen te kopen en ook nog eens helemaal niet mooi! Haha.

  Groetjes

  • Reply
   Sigrid
   20 september 2017 at 08:43

   Hoi Sandra! Zelf ben ik geen fan van afritsbroeken, maar meer uit modisch punt hahaha. Zelf raad ik wel een lange broek aan, omdat je veel tussen bomen/struiken in loopt en je dan in ieder geval niet je benen beschadigd en de kans op bloedzuigers minder groot is. Aan de andere kant heb ik regelmatig mensen in korte broek in de jungle gezien. Mocht je in de jungle blijven slapen….het koelt s’nachts echt behoorlijk af, houdt daar rekening mee ;-) Groetjes Sigrid

 • Reply
  Freddy
  23 oktober 2017 at 16:06

  Hi guys you are rocking. I love your travelling post its very amazing. I love outdoors hiking and nature thank you for sharing your blog it really nice.

Leave a Reply