My Travel Secret ...
Menu
Indonesië / Sumatra / Wildlife

Orang-oetans spotten in het wild, deel 2: Sumatra

Home » Wildlife » Orang-oetans spotten in het wild, deel 2: Sumatra

Al eerder schreef ik een item over orang-oetans spotten in Maleisisch Borneo, vandaag deel 2 in de serie: Orang-oetans spotten in Sumatra. Of eigenlijk moet ik zeggen, orang-oetans spotten in het Gunung Leuser National Park, want dit is dé plek waar ze leven en waar de kans groot is deze prachtige dieren in het wild te zien. Het Gunung Leuser National Park is voor reizigers vanuit een paar plekken (makkelijk) toegankelijk. Deze plekken zet ik voor jou op een rij.

1. Ketambe, Sumatra

Ik begin maar direct met mijn favoriete plek, Ketambe. Ketambe is een klein dorpje in de provincie Aceh en ligt op 1 uur rijden van de stad Kutacane. Vanuit Medan ben je zo’n 10 uur onderweg. Susi Air zou ook vluchten aanbieden van Medan naar Kutacane, maar er zijn geen vaste dagen waarop ze vliegen en in de tijd dat ik er was, vlogen ze helemaal niet. Vrij onbetrouwbaar dus.

In Ketembe vind je een paar guesthouses. Ik verbleef bij the Friendship guesthouse, waar ze leuke en goedkope bungalows aanbieden. Dit is ook een goede plek om je jungle trek te regelen. Naast jungle trekkings kun je hier ook een trekking naar Mount Leuser regelen of rafting trips over de Alas rivier.

Lees ook: Off the beaten track: orang-oetans spotten in Ketambe, Sumatra

Orang-oetans Sumatra
Orang-oetan nabij Ketambe, Sumatra

2. Kedah, Sumatra

Op 3 uur rijden van Ketembe ligt Kedah, een piepklein dorpje in de buurt van de stad Blangkejeren. Hier komen amper toeristen. Wij bezochten Kedah een paar jaar geleden en samen met de beroemde Mr. Jally gingen wij op jungle trek. We sliepen in de jungle en zagen naast orang-oetans ook gibbons, vele soorten vogels en zelfs een pootafdruk van een tijger.

Lees ook: Kedah, de ultieme jungle ervaring in Sumatra

kedah sumatra
Jungle trek in Kedah, Sumatra

3. Bukit Lawang, Sumatra

Bukit Lawang is de meest populaire plek om orang-oetans te spotten in Sumatra. Dit dorp is makkelijk bereikbaar vanuit de hoofdstad Medan (3-4 uur rijden) en daarom gaan de meeste reizigers hier naartoe. Wat je moet weten is veel orang-oetans in Bukit Lawang niet wild, maar semi-wild zijn. Dit houdt in dat ze gewend zijn aan mensen. Dit komt omdat er jaren geleden een orang-oetan opvangcentrum in Bukit Lawang was en veel dieren die nu in de jungle vlakbij het dorp leven, hier destijds opgevangen werden.

Toch is het zeker mogelijk om ook wilde orang-oetans in Bukit Lawang te spotten. Je moet alleen dieper de jungle in en bij voorkeur minimaal 1 nacht in de jungle blijven slapen. Een groot probleem in Bukit Lawang is dat er veel onverantwoordelijke gidsen rondlopen die de orang-oetans voeren. Dit is ten strengste verboden! Het is daarom heel erg belangrijk om goed uit te zoeken met wie je op pad gaat. Al mijn tips voor een te gekke jungle trekking in Bukit Lawang lees je in dit artikel.

Lees ook: tips voor een bezoek aan Bukit Lawang, Sumatra

orang-oetans maleisie
Orang-oetan nabij Bukit Lawang Sumatra

Op zoek naar nog meer tips voor een bezoek aan Sumatra? Check dan ook:

Ketambe Sumatra
Orang-oetans spotten in Sumatra

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen Sumatra

sumatra travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights