My Travel Secret ...
Menu
Azië / Indonesië / Sumatra / Wildlife

Orang-oetans spotten in het wild, deel 2: Sumatra

Home » Wildlife » Orang-oetans spotten in het wild, deel 2: Sumatra

Al eerder schreef ik een item over orang-oetans spotten in Maleisisch Borneo, vandaag deel 2 in de serie: Orang-oetans spotten in Sumatra. Of eigenlijk moet ik zeggen, orang-oetans spotten in het Gunung Leuser National Park, want dit is dé plek waar nog steeds wilde orang-oetans leven en waar de kans groot is deze in het wild te zien. Voor reizigers is het park op een paar plekken toegankelijk. Deze plekken zet ik voor jou op een rij.

1. Ketambe Sumatra

Ik begin maar direct met mijn favoriete plek, Ketambe. Ketambe is een klein dorpje in de provincie Atjeh en ligt op 1 uur rijden van de stad Kutacane. Vanuit Medan ben je zo’n 10 uur onderweg. Susi Air zou ook vluchten aanbieden van Medan naar Kutacane, maar er zijn geen vaste dagen waarop ze vliegen en in de tijd dat ik er was, vlogen ze helemaal niet. Vrij onbetrouwbaar dus. In Ketembe vind je een paar guesthouses. Ik verbleef bij the Friendship guesthouse, waar ze leuke en goedkope bungalows aanbieden. Dit is ook een goede plek om je jungle trek te regelen. Naast jungle trekkings kun je hier ook een trekking naar Mount Leuser regelen of rafting trips over de Alas rivier.

Voor meer informatie over orang-oetans spotten in Ketambe, check dit artikel.

2. Kedah Sumatra

Op 3 uur rijden van Ketembe ligt Kedah, een piepklein dorpje in de buurt van de stad Blangkejeren. Hier komen maar een handje vol toeristen per jaar. In juni van dit jaar bezocht ik deze plek voor het eerst. Samen met Mr. Jali gingen wij op jungle trek en verbleven wij een paar dagen in de jungle. Tijdens deze dagen zagen wij orang-oetans, gibbons, vele verschillende soorten vogels en zelfs een pootafdruk van een tijger.

Voor meer informatie over onze trip naar Kedah, check dit artikel.

3. Bukit Lawang Sumatra

Bukit Lawang is de plek die vanuit Medan het makkelijkste bereikbaar is. Daarom gaan ook de meeste reizigers hier naar toe om orang-oetans te spotten. En terecht, want de kans dat je deze prachtige dieren hier ziet is ontzettend groot. Houd er alleen rekening mee dat de meeste dieren die je hier ziet niet wild, maar semi-wild zijn, wat in houdt dat ze gewend zijn aan mensen. Toch is het zeker mogelijk om ook wilde orang-oetans in Bukit Lawang te zien, je moet alleen ,samen met een gids, dieper de jungle in, dus minimaal 1 nacht in de jungle blijven slapen. Een groot probleem in Bukit Lawang is dat er veel onverantwoordelijke gidsen rondlopen die de orang-oetans voeren. dit is echt uit den boze! Denk er aan dat orang-oetans voor 97% uit hetzelfde DNA bestaan als mensen. Zijn wij ziek of verkouden dan kunnen we dit overbrengen op orang-oetans. Voor de volwassen dieren heeft dit nog niet zo heel veel gevolgen, maar voor de baby’s kan dat fataal zijn.

Voor tips voor jouw perfecte jungle trek in Bukit Lawang schreef ik al eerder dit artikel.

Orang-oetans Sumatra

 

4. Tangkahan Sumatra

Tangkahan is een klein dorpje op 2 uur rijden van Bukit Lawang. Het is echt prachtig gelegen en je vind hier niet meer dan 5 guesthouses. Tangkahan is niet meteen dé plek om naar toe te gaan om orang-oetans te spotten, maar de kans om ze te zien is zeker aanwezig. Het is allen zo dat de populatie orang-oetans hier alleen kleiner is dan in Ketembe , dus moet je harder je best doen om uiteindelijk een dier te spotten. Toch raad ik aan als je de tijd hebt, om zeker ook Tangkahan tijdens je reis door Sumatra te bezoeken. Tangkahan is de perfecte “even helemaal weg van de bewoonde wereld” ervaring. Het is alleen jij en de prachtige jungle.

Om in Tangkahan te komen kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. Reis vanuit de airport of Medan naar Binjai (is hetzelfde als naar Bukit Lawang) In Binjai stap je over in een (mini)bus naar Tangkahan. Zorg alleen dat je voor 13u in Binjai bent om nog dezelfde dag door te kunnen reizen naar Tangkahan.

5. Batu Katak Sumatra

Batu Katak is het nieuwe geheim om orang-oetans te spotten in Sumatra. Het eerste guesthouse heeft hier zijn deuren geopend en ze zijn hier hard aan de weg aan het timmeren om de nieuwe ecotoerisme-bestemming in Noord-Sumatra te worden. Het ligt niet heel erg ver van Bukit Lawang af. Je moet alleen i.p.v door te reizen naar bukit Lawang, in Bohorok overstappen en een lift regelen naar Batu Katak. Wil je meehelpen aan een vrijwilligers project dan zit hier een te gek project dat opgezet is door een Tsjechisch koppel, Project Greenlife. Zij zetten zich o.a in om het het leefgebied van de Sumatraanse tijger te beschermen. Op hun website vind je alle informatie m.b.t Batu Katak.

Orang-oetans Sumatra

Batu Katak 2013


Handige websites voor het plannen van jouw reis naar Sumatra

»»»

Vlieg al vanaf €638 (rechtstreeks) met KLM van Amsterdam naar Jakarta of Kuala Lumpur.

en

zoek dan via Skyscanner naar de goedkoopste vluchten van Jakarta of Kuala Lumpur naar Sumatra.

»»»

Krijg nu korting op hotel overnachtingen: 

Klik hier voor 25 euro korting op jouw eerste boeking op Airbnb

10% korting op jouw boeking via Booking.com

»»»

Liever georganiseerd op reis naar Sumatra? Laat dan jouw ideale reis samenstellen via Better Places of check het aanbod op Riksja Travel of Footprint Travel. Dit zijn alle duurzame reisorganisaties die lokale projecten steunen.

»»»

Meer lezen over Sumatra? Check dan ook:

Onze rondreis door Sumatra in snapshots

Orang-oetans voeren in Bukit Lawang: do or don’t?

Noord-Sumatra in 1 week

5x leuke dingen doen in Bukit Lawang, Sumatra

Check hier al mijn artikelen over Sumatra

Sumatra

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer.