My Travel Secret ...
Menu
Sumatra / Wildlife

Kedah: Dé ultieme jungle ervaring in Sumatra

Home » Sumatra » Kedah: Dé ultieme jungle ervaring in Sumatra

Wil jij graag orang-oetans spotten in Sumatra, maar liever niet in Bukit Lawang, waar het voeren van de orang-oetans tegenwoordig eerder regel dan uitzondering is? Denk dan eens na over een bezoek aan Kedah, een klein dorpje in de buurt van de stad Blangkejeren. Een plek die door toeristen nog niet is ontdekt, maar waar jij ongetwijfeld dé ultieme jungle ervaring zult beleven.

Een paar jaar geleden reisden wij 3 weken voor de 3e keer door het prachtige Sumatra. We begonnen onze reis op Pulau Weh, een prachtig en relaxed eiland voor de kust bij Banda Aceh. Vanuit hier begonnen wij ons jungle avontuur en reisden we af naar het onbekende Kedah.

Kedah Sumatra
Jungletrek Kedah Sumatra

Kedah ligt net als Banda Aceh in de Aceh provincie, maar hoe we hier precies moeten komen, was voor ons een hoop gepuzzel. In de eerste instantie lijkt er niks anders op te zitten dan met de lokale bus te reizen, wat ons in totaal 2 volle reisdagen of een hel van een nachtrit zal kosten. Tja…off the beaten track reizen heeft zo zijn consequenties.

Gelukkig kom ik er een paar weken voor vertrek achter kwam, dat de Indonesische luchtvaartmaatschappij Susi Air intussen weer 2 keer per week tussen Banda Aceh en Blankejeren vliegt. Blangkejeren ligt op maar een half uur rijden van Kedah. In plaats van 2 volle dagen in de bus, vlogen we in 1 uur en een kwartier over de jungle van het Gunung Leuser National Park, naar Blangkejeren.

Hallo Blangkejeren!
Hallo Blangkejeren!
Kedah Sumatra
De vlucht over de jungle, van Banda Aceh naar Blangkejeren

In Kedah maken wij kennis met Mr. Jali en zijn neef Romi. Mr. Jali is een begrip in Kedah, iedereen kent hem hier. Hij is een jungle man in hart en nieren en voor ons dan ook dé man om mee op jungle trek te gaan. We hebben geluk, want hij is net op tijd terug in Kedah, nadat hij een milieu conferentie in Jakarta heeft bijgewoond. In de eerste instantie was ons plan om een paar nachten in de jungle te overnachten, tot we er achter komen dat het guesthouse dat Mr. Jali runt, de Rainforest Lodge, midden in de jungle ligt. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? We blijven dus lekker een paar nachten in de Rainforest Lodge slapen, in een basic bungalow, met matrassen op de grond, maar met stromend (koud) water en in de avonduren (beperkt) elektriciteit. Hoe luxe wil je het in de jungle hebben?

Kedah Sumatra
Rainforest Lodge, Kedah

De jungle tochten die we samen met Mr. Jally maakten, zijn werkelijk fantastisch. De eerste dag zien we meteen al 3 wilde orang-oetans en hoewel we er in de loop van jaren al meerdere hebben gezien, blijft dit een fantastische ervaring. Het is op een plek als Kedah veel lastiger om orang-oetans te spotten als bijvoorbeeld in Bukit Lawang, omdat de dieren daar veel meer gewend zijn aan mensen. Ook zien we tijdens de jungle trek een pootafdruk van een tijger. Zo bijzonder als je bedenkt dat er nog maar zo’n 300-400 Sumatraanse tijgers in het wild leven.

Helaas zien we geen gibbons, maar wordt dit dubbel en dwars goed gemaakt, wanneer we de volgende dag wakker worden en er gibbons rondom onze lodge door de toppen van de bomen slingeren. Deze jungle trek komt zeker in onze top 5 van meest gave jungle ervaringen.

Kedah Sumatra
Wilde dieren zijn niet altijd goed te fotograferen ;-)

Doordat Kedah op zo’n 1500 meter hoogte ligt, zijn de omstandigheden voor een trekking echt een stuk beter dan in bijvoorbeeld Bukit Lawang of Ketambe. De temperatuur is aangenaam en je hebt hier een stuk minder last van muggen en ander ongedierte. Wel is het veel lastiger om in Kedah een gids te vinden, laat staan een Engelstalige gids. Inmiddels heb ik begrepen dat Mr. Jally met pensioen is en geen jungle tochten meer verzorgd. Wel laat ik onderstaande gegevens nog even online staan, want wellicht kan neef Romi je wel verder helpen. Mocht je de kans hebben om een bezoek te brengen aan Kedah, twijfel dan niet.

Wil jij ook graag een paar dagen in Kedah doorbrengen? Neem dan contact op met Romi, hij is de neef van Mr. Jally en spreekt prima engels. Je kunt hem mailen op: leuser.mentalu@gmail.com of appen op +62-82370647906. 

Kedah Sumatra
Pootafdruk van een tijger in het Gungung Leuser National Park

Op zoek naar nog meer tips voor een bezoek aan Sumatra? Check dan ook:

Koffie tijd!

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen Sumatra

sumatra travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights