Azië Sumatra Wildlife

Kedah: Dé ultieme jungle ervaring in Sumatra

Wil jij graag orang-oetans spotten in Sumatra, maar liever niet in Bukit Lawang, waar het voeren van de orang-oetans tegenwoordig eerder regel dan uitzondering is? Denk dan eens na over een bezoek aan Kedah, een klein dorpje in de buurt van de stad Blangkejeren. Een plek die door de meeste toeristen nog niet is ontdekt, maar waar jij ongetwijfeld dé ultieme jungle ervaring zult beleven.

 

Afgelopen juni reisden wij 3 weken door het prachtige Sumatra. We begonnen onze reis op Pulau Weh, een prachtig en relaxed eiland voor de kust bij Banda Aceh. Vanuit hier begonnen wij ons jungle avontuur. Kedah ligt net als Banda Aceh in de Aceh provincie, maar hoe we hier precies moesten komen, was voor ons een hoop gepuzzel. In de eerste instantie leek er niks anders op te zitten dan met de lokale bus te reizen, wat ons in totaal 2 volle reisdagen zou kosten. Tja…als je off the beaten track wilt reizen, zijn dat de consequenties ;-) Tot ik er een paar weken voor vertrek er achter kwam, dat de Indonesische luchtvaartmaatschappij Susi Air, 2x per week een vlucht had tussen Banda Aceh en Blankejeren, een stad op ongeveer een half uur rijden van Kedah. In plaats van 2 volle dagen in de bus, vlogen we in 1 uur en een kwartier over de jungle van het Gunung Leuser National Park, naar Blangkejeren.

 

In Kedah maakten wij kennis met Mr. Jali en zijn neef Romi. Mr. Jali is een begrip in Kedah, iedereen kent hem hier. Hij is een jungle man in hart en nieren en voor ons dan ook dé man om mee op jungle trek te gaan. We hadden geluk, want hij was net op tijd terug in Kedah, nadat hij een milieu conferentie in Jakarta had bijgewoond. In de eerste instantie was ons plan om een paar nachten in de jungle te overnachten, tot we er achter kwamen dat het guesthouse dat Mr. Jali runt, de Rainforest Lodge, in de jungle ligt. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? We bleven dus lekker een paar nachten in de Rainforest Lodge slapen, in een basic bungalow, met matrassen op de grond, maar met stromend (koud) water en in de avonduren (beperkt) elektriciteit. Hoe luxe wil je het in de jungle hebben?

 

Kedah Sumatra

Rainforest Lodge, Kedah

 

De jungle tochten die we samen met Mr. Jally maakten, waren werkelijk fantastisch. De eerste dag zagen we meteen al 3 orang-oetans en hoewel we er in de loop van jaren al meerdere hebben gezien, blijft dit echt een fantastische ervaring. Helaas zagen we tijdens de trekking geen gibbons, maar werd dit werd dubbel en dwars goed gemaakt, toen wij de laatste dag van ons verblijf vroeg opstonden en zagen hoe de gibbons rondom de Rainforest Lodge vrolijk rondslingerden. Ook zagen we tijdens de trekking een pootafdruk van een tijger. Hoe bijzonder als je bedenkt dat er nog maar zo’n 300-400 Sumatraanse tijgers in het wild leven. Doordat Kedah op zo’n 1500 meter hoogte ligt, zijn de omstandigheden voor een trekking echt een stuk beter dan in bijvoorbeeld Bukit Lawang of Ketembe. De temperatuur is aangenaam en je hebt hier een stuk minder last van muggen en ander ongedierte.

 

Wil jij ook graag een paar dagen in Kedah doorbrengen? Neem dan contact op met Romi, hij is de neef van Mr. Jally en spreekt prima engels. Je kunt hem mailen op: leuser.mentalu@gmail.com of appen op +62-82370647906. De website van Mr. Jally is: 

 

http://rainforest-lodges-kedah.com/

 

Kedah Sumatra

De vlucht over de jungle, van Banda Aceh naar Blangkejeren

 

Hallo Blangkejeren!

Hallo Blangkejeren!

 

Kedah Sumatra

 

Kedah Sumatra

Wilde dieren zijn niet altijd goed te fotograferen ;-)

 

Koffie tijd!

Koffie tijd!

 

Kedah Sumatra

Guess who was here?

 

Kedah Sumatra

 

 

10 Comments

 • Reply
  Kelly | Dutchie on the Road
  7 augustus 2016 at 18:37

  Wow, wat gaaf Sigrid! Dit ga zeker onthouden! Bukit Lawang was ook erg gaaf maar het voeren van de orang-oetans komt helaas erg veel voor.

  • Reply
   Sigrid
   7 augustus 2016 at 19:15

   Ja inderdaad! Ik stoor me er al jaren aan, daarom ben ik op zoek gegaan naar een alternatief ;-)

 • Reply
  Sabine
  7 augustus 2016 at 21:55

  Wauw wat mooi! Die vlucht over de jungle ziet er ook echt spectaculair uit. Heel bijzondere reis hebben jullie gemaakt.

  • Reply
   Sigrid
   8 augustus 2016 at 06:25

   Thanks Sabine! Het was idd echt te gek ☺️

 • Reply
  Marihe
  13 augustus 2016 at 13:04

  Denk nog vaak aan Kedah terug. Zo blij dat we dit stukje Sumatra ontdekt hebben!

  • Reply
   Sigrid
   13 augustus 2016 at 13:24

   Ja ik ook!! Zoooo speciale plek <3

 • Reply
  Jacomijn - Safe and Healthy Travel
  13 augustus 2016 at 13:05

  Als ik dus nog een keer terug ga naar Sumatra ga ik hier zeker naartoe!! Super zeg!

  • Reply
   Sigrid
   13 augustus 2016 at 13:24

   Echt doen Jacomijn!! Dit was zo’n ontzettend gave ervaring :-)

 • Reply
  Nienke
  16 januari 2018 at 16:54

  Hoi! Kun je mij een schatting geven van de accomodatie- en tourkosten samen? Wij willen volgend jaar met onze kinderen deze tour ook maken!! Ik ben helemaal enthousiast door het lezen van jouw verhaal!

  • Reply
   Sigrid
   17 januari 2018 at 15:10

   Heej Nienke, wat leuk zeg! Wij betaalden 100.000 rp per nacht in de Rainforest Lodge en 450.000 rp pppd voor de jungle trek. Was echt te gek!

Leave a Reply