My Travel Secret ...
Menu
Azië / Sumatra / Wildlife

Kedah: Dé ultieme jungle ervaring in Sumatra

 

Home » Sumatra » Kedah: Dé ultieme jungle ervaring in Sumatra

 


 

Wil jij graag orang-oetans spotten in Sumatra, maar liever niet in Bukit Lawang, waar het voeren van de orang-oetans tegenwoordig eerder regel dan uitzondering is? Denk dan eens na over een bezoek aan Kedah, een klein dorpje in de buurt van de stad Blangkejeren. Een plek die door de meeste toeristen nog niet is ontdekt, maar waar jij ongetwijfeld dé ultieme jungle ervaring zult beleven.

 

Afgelopen juni reisden wij 3 weken door het prachtige Sumatra. We begonnen onze reis op Pulau Weh, een prachtig en relaxed eiland voor de kust bij Banda Aceh. Vanuit hier begonnen wij ons jungle avontuur. Kedah ligt net als Banda Aceh in de Aceh provincie, maar hoe we hier precies moesten komen, was voor ons een hoop gepuzzel. In de eerste instantie leek er niks anders op te zitten dan met de lokale bus te reizen, wat ons in totaal 2 volle reisdagen zou kosten. Tja…als je off the beaten track wilt reizen, zijn dat de consequenties ;-) Tot ik er een paar weken voor vertrek er achter kwam, dat de Indonesische luchtvaartmaatschappij Susi Air, 2x per week een vlucht had tussen Banda Aceh en Blankejeren, een stad op ongeveer een half uur rijden van Kedah. In plaats van 2 volle dagen in de bus, vlogen we in 1 uur en een kwartier over de jungle van het Gunung Leuser National Park, naar Blangkejeren.

 

In Kedah maakten wij kennis met Mr. Jali en zijn neef Romi. Mr. Jali is een begrip in Kedah, iedereen kent hem hier. Hij is een jungle man in hart en nieren en voor ons dan ook dé man om mee op jungle trek te gaan. We hadden geluk, want hij was net op tijd terug in Kedah, nadat hij een milieu conferentie in Jakarta had bijgewoond. In de eerste instantie was ons plan om een paar nachten in de jungle te overnachten, tot we er achter kwamen dat het guesthouse dat Mr. Jali runt, de Rainforest Lodge, in de jungle ligt. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? We bleven dus lekker een paar nachten in de Rainforest Lodge slapen, in een basic bungalow, met matrassen op de grond, maar met stromend (koud) water en in de avonduren (beperkt) elektriciteit. Hoe luxe wil je het in de jungle hebben?

 

Kedah Sumatra

Rainforest Lodge, Kedah

 

De jungle tochten die we samen met Mr. Jally maakten, waren werkelijk fantastisch. De eerste dag zagen we meteen al 3 orang-oetans en hoewel we er in de loop van jaren al meerdere hebben gezien, blijft dit echt een fantastische ervaring. Helaas zagen we tijdens de trekking geen gibbons, maar werd dit werd dubbel en dwars goed gemaakt, toen wij de laatste dag van ons verblijf vroeg opstonden en zagen hoe de gibbons rondom de Rainforest Lodge vrolijk rondslingerden. Ook zagen we tijdens de trekking een pootafdruk van een tijger. Hoe bijzonder als je bedenkt dat er nog maar zo’n 300-400 Sumatraanse tijgers in het wild leven. Doordat Kedah op zo’n 1500 meter hoogte ligt, zijn de omstandigheden voor een trekking echt een stuk beter dan in bijvoorbeeld Bukit Lawang of Ketembe. De temperatuur is aangenaam en je hebt hier een stuk minder last van muggen en ander ongedierte.

 

Wil jij ook graag een paar dagen in Kedah doorbrengen? Neem dan contact op met Romi, hij is de neef van Mr. Jally en spreekt prima engels. Je kunt hem mailen op: leuser.mentalu@gmail.com of appen op +62-82370647906. 

 

Kedah Sumatra

De vlucht over de jungle, van Banda Aceh naar Blangkejeren

 

Hallo Blangkejeren!

Hallo Blangkejeren!

 

Kedah Sumatra

 

Kedah Sumatra

Wilde dieren zijn niet altijd goed te fotograferen ;-)

 

Koffie tijd!

Koffie tijd!

 

Kedah Sumatra

Guess who was here?

 

Kedah Sumatra

 

 


 

 

Handige websites voor het plannen van jouw reis naar Sumatra

»»»

Vlieg al vanaf €638 (rechtstreeks) met KLM van Amsterdam naar Jakarta of Kuala Lumpur.

en

zoek dan via Skyscanner naar de goedkoopste vluchten van Jakarta of Kuala Lumpur naar Sumatra.

»»»

Krijg nu korting op hotel overnachtingen: 

Klik hier voor 25 euro korting op jouw eerste boeking op Airbnb

10% korting op jouw boeking via Booking.com

»»»

Liever georganiseerd op reis naar Sumatra? Laat dan jouw ideale reis samenstellen via Better Places of check het aanbod op Riksja Travel of Footprint Travel. Dit zijn alle duurzame reisorganisaties die lokale projecten steunen.

»»»

 

 

Meer lezen over Sumatra? Check dan ook:

Verborgen pareltjes: Rimba Eco Lodge Padang

Orang-oetans spotten in het wild: Sumatra.

Onze rondreis door Sumatra in snapshots

Orang-oetans voeren in Bukit Lawang: do or don’t?

 

Check hier al mijn artikelen over Sumatra

 

Sumatra

 

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer.