My Travel Secret ...
Menu
Azië / Indonesië / Sumatra

Kledingadvies Indonesië: welke kleding neem je mee naar Sumatra?

Home » Sumatra » Kledingadvies Indonesië: welke kleding neem je mee naar Sumatra?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om Sumatra toe te voegen aan hun reis door Indonesië. Super tof, want zoals je waarschijnlijk wel weet, ben ik groot Sumatra fan en vind ik het onwijs leuk wanneer ik reizigers kan helpen met het plannen van hun reis naar dit fantastische eiland. De vraag die ik de laatste tijd vaker krijg is wat men qua kleding mee moet nemen naar Sumatra en dan met name als vrouw. Een hele goede vraag, want dit is zeker iets om vooraf rekening mee te houden. 

Er zijn wat mij betreft 2 belangrijke dingen waar je op te letten met kleding voor Sumatra: 1. de lokale cultuur en gebruiken en 2. het klimaat. Ik geef je tips en deel mijn eigen ervaring. 

sumatra kleding

Kledingadvies Sumatra

Als het gaat om rondreizen in Sumatra, dan moet je weten dat Sumatra, net als het grootste deel van Indonesië, overwegend Islamitisch is. Het wordt op prijs gesteld dat je als vrouw ruimvallende kleding draagt, die je knieën, schouders en decolleté bedekt, met daaronder een paar nette sandalen. In het openbaar rondlopen in hotpants en/of topje met spaghettibandjes is echt not-done en hoewel de lokale mensen er niet snel iets van zullen zeggen, het wordt zeker niet gewaardeerd. 

Voor mannen is het iets makkelijker. Zij kunnen gewoon een korte broek tot op de knieën en een t-shirt aan. Bij voorkeur met nette (sport)schoenen. Rondlopen in ontbloot bovenlijf is een no-go. Bezoek je een moskee, dan is het verplicht je benen en schouders te bedekken en je schoenen uit te doen. Vrouwen moeten tevens hun hoofd bedekken. 

Zelf vind ik het erg belangrijk om rekening te houden met de lokale cultuur en gebruiken. Je bent immers te gast in een land en dan vind ik het niet meer dan normaal dat je je aanpast aan de lokale bevolking. Heb je daar geen zin in, dan kun je beter thuis blijven.  

kledingadvies indonesie

Mijn ervaring is dat men op toeristische plekken zoals Bukit Lawang en Lake Toba echt wel begrijpen dat westerse toeristen in een tropisch klimaat graag in zomerse kleding rondlopen. Het is dan ook geen probleem om als vrouw rondom je hotel in een korte broek of zomerjurkje rond te lopen, maar mijn advies is om het een beetje beschaafd te houden. Er zijn genoeg leuke, luchtige zomerjurkjes die op de knie vallen en waarbij de schouders bedekt zijn. Deze zijn wat mij betreft ideaal voor een reis naar Sumatra. 

Tip: klik hier voor een overzicht super leuke (lange) zomerjurken mét mouw op Otto.nl

Een regio om extra op je kleding te letten is de provincie Atjeh. In deze provincie wordt namelijk de strenge islamitische shariawetgeving nageleefd. Klinkt misschien eng, maar in de praktijk heb je er als toerist weinig last van. Het is wat mij betreft zeker geen reden om deze prachtige provincie over te slaan. Ondanks de strengere wetgeving hoeven toeristen in Atjeh geen hoofddoek te dragen. Wel let ik er zelf altijd goed op dat ik een lange broek of rok aantrek en bij voorkeur ook mijn ellebogen bedek. Op één of andere manier voelt dat hier toch iets fijner. 

jurk sumatra
Op een verlaten eiland mag je natuurlijk aantrekken wat jij wilt

Zwemmen op Sumatra

Sumatra is een tropische bestemming met veel mooie eilanden en stranden. Hoe zit het dan met zwemmen? Het is gelukkig niet zo dat je reiziger helemaal niet kunt gaan zonnebaden of zwemmen wanneer je één van de vele tropische eilanden/stranden bezoekt. Het enige waar je rekening mee moet houden is of de plek die je bezoekt een openbare plek is en of er lokale mensen aanwezig zijn. Zo ja, dan adviseer ik dames om een shirt en een korte broek of legging over hun bikini/badpak te dragen. Dat doen de lokale vrouwen namelijk ook. 

Verblijf je in een resort met privé zwembad of strand? Dan is zwemmen of zonnebaden in bikini geen probleem. Ook wanneer je bijvoorbeeld de Mentawai of Banyak eilanden bezoekt en daar verblijft op een prachtig, tropisch eiland met maar 1 of 2  accommodaties, is het geen probleem om rond te lopen in bikini of korte broek. 

Ook in de jungle wordt vaak gezwommen in rivieren. Hiervoor geldt hetzelfde advies wanneer er lokale mensen in de buurt zijn. Bij zwemmen in de jungle is het vaak wel handig om makkelijke sandalen zoals Teva’s in het water te dragen. Dit  i.v.m stenen en takken. 

zwemmen sumatra
Zwemmen op Sumatra

Sumatra: het klimaat

Sumatra heeft een tropisch regenwoudklimaat, wat inhoudt dat het er het hele jaar door warm is met een hoge luchtvochtigheid. De gemiddelde temperatuur ligt overdag tussen de 27 en 33 graden, afhankelijk van de bestemming die je bezoekt. 

Waar je qua kleding rekening mee moet houden is dat het luchtig is en snel droogt. Dunne linnen of katoenen kleding is perfect. Verder zijn een goede regenjas en (waterdichte) wandelschoenen aan te raden, zeker wanneer je een jungle trek gaat maken. Je moet er namelijk vanuit gaan dat het in Sumatra iedere dag wel even regent, ook in het droge seizoen (juni t/m augustus). Het is er niet voor niets zo groen. 

Wat betreft muggen/insecten raad ik aan om vooral in de jungle een lange broek en eventueel een shirt met lange mouwen te dragen. Ook is het belangrijk om je goed in te sprayen met insectenspray, zeker rond zonsondergang. Verder ligt Sumatra op de evenaar en is de zon er sterk. Een pet of hoed en een zonnebril zijn daarom geen overbodige luxe. 

kleding jungle sumatra
Jungle trek Sumatra

Op zoek naar nog meer tips voor een bezoek aan Sumatra? Check dan ook:

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen Sumatra

sumatra travel guide
Geverifieerd door MonsterInsights