My Travel Secret ...

Off the beaten path: Orang-oetans spotten in Ketambe, Sumatra

by Sigrid
Ketambe Sumatra
Home » Wildlife » Off the beaten path: Orang-oetans spotten in Ketambe, Sumatra

Ga jij op reis naar Sumatra en wil je graag orang-oetans in het wild spotten? Dan raad ik je van harte een bezoek aan Ketambe aan. Ketambe is één van de toegangspoorten tot het Gunung Leuser National Park, hét leefgebied van de orang-oetan in Sumatra. Veel is er in het dorp niet te beleven, maar een te gekke jungle ervaring is hier gegarandeerd.

Orang-oetans Ketambe

Waar de meeste mensen naar Bukit Lawang reizen om orang-oetans in het wild te zien, raad ik aan om iets verder te kijken. Begrijp me niet verkeerd, Bukit Lawang is top. Het is een prachtig dorp, de mensen zijn super vriendelijk en het is een van de meest relaxte plekken waar ik ooit ben geweest. Toch is het niet mijn favoriete plek om orang-oetans in het wild te spotten, puur om het feit dat de dieren hier over het algemeen niet wild, maar semi-wild zijn. Doordat ze regelmatig gevoerd worden, zijn ze gewend aan mensen.

In Ketambe is het anders. Hier is de ervaring veel avontuurlijker. De orang-oetans zijn niet gewend aan mensen en het is niet op voorhand te voorspellen waar de dieren zitten. Dit maakte voor mij de jungle ervaring veel echter en puurder. Wat wel een dingetje is, is dat Ketambe een stuk lastiger bereikbaar is dan Bukit Lawang. Ketambe ligt namelijk aan de andere kant van het Gunung Leuser National Park. Hemelsbreed niet eens zo heel ver van Bukit Lawang verwijderd, maar in de praktijk ben je minimaal een dag onderweg wanneer je van Medan of Bukit Lawang naar Ketambe reist.

Ketambe Sumatra
Ketambe 2013

Mijn eerste kennismaking met Ketambe

Zelf maakte ik voor het eerst kennis met Ketambe toe ik in 2013 een maand in mijn eentje door Sumatra reisde. Ik bezocht o.a Bukit Lawang, maar wilde meer zien dan alleen maar semi-wilde orang-oetans. Daarom nam ik de bus richting Ketambe. Ik checkte in bij het Friendship Guesthouse en ontmoette ik een verdwaalde Pool die geen idee had wat hij in Ketambe kwam doen. De volgende dag gingen we samen met een gids de jungle in, op zoek naar orang-oetans.

De jungle trek was werkelijk fantastisch. Na minder dan één uur lopen stonden we al oog in oog met een grote groep orang-oetans. Uiteraard bleven we op gepaste afstand van de dieren, maar werd het even heel spannend toen de alfa-man van de groep uit het niets recht op ons af kwam stormen. Gelukkig was het niet meer dan ons even duidelijk maken wie de baas was en zoefde hij langs ons af.

De volgende dag kon ik het niet laten om nog een keer de jungle in te gaan. Er was inmiddels een nieuwe toerist gearriveerd en ook deze wilde op jungle trek. Dit keer duurde het een stuk langer voordat we orang-oetans zagen, maar werd ons geduld uiteindelijk wel beloond.

Ketambe Sumatra

Na 4 jaar terug naar Ketambe

Na 4 jaar ging ik eindelijk weer eens terug naar Ketambe, dit keer samen met mijn vriend tijdens een rondreis van 3 weken door Sumatra. Dit keer stond eigenlijk alleen een bezoek aan Kedah op de planning, maar doordat we onverwacht een dag extra te besteden hadden, besloten we om deze dag in Ketambe door te brengen. We checkten weer in bij het Friendship Guesthouse en hier leek in de loop van jaren weinig veranderd. Helaas werkte de gids ,met wie ik 4 jaar eerder de jungle in ging, niet meer voor het guesthouse, maar maakten we wel kennis met de allerbeste en fijnste gids van Ketambe en omgeving: Jhon, aka JFK, Kanedi. Jhon kon ons echt alles over de jungle vertellen, was leuk in de omgang en bleef rustig toen wij na uren lopen eindelijk oog in oog kwamen te staan met een alfa-man. Mijn mooiste orang-oetan ervaring tot dan toe.

Orang-oetans Sumatra

Wat je moet weten over Ketambe

Bereikbaarheid:

Medan naar Ketambe:

Vanuit Medan is Ketambe bereikbaar per (minibus) vanaf Padang Bulan. Hier neem je eerst de rechtstreekse bus naar Kutacane. Deze bus passeert ook Berastagi, dus mocht je hier zijn, dan kun je daar ook opstappen. De rit duurt, afhankelijk van de drukte op de weg, ongeveer 8-9 uur (230 km). Vanuit Kutacane is het nog zo’n 45-60 minuten met een gedeelde taxi (labi-labi) naar Ketambe (30 kilometer). De gedeelde taxi’s rijden tot ongeveer 17.30u, daarna ben je aangewezen op een brommer taxi (becak) of (Grab) taxi.

Er rijden ook gedeelde taxi’s tussen Medan en Kutacane. Dit is uiteraard wel iets duurder, maar nog steeds betaalbaar en een stuk comfortabeler. Het enige nadeel is dat de taxi’s pas gaan rijden wanneer ze vol zijn en dit kan soms een tijd duren. Vanuit Kutacane reis je door naar Ketambe zoals hierboven beschreven. Natuurlijk is het ook mogelijk een privé taxi van Medan naar Ketambe te regelen, maar dit is qua prijs, alleen aan te raden wanneer je met meer dan 4 personen reist.

De laatste optie is om van Kuala Namu Airport naar Kutacane te vliegen met Susi Air. Dit is de snelste manier, maar tevens de meest onbetrouwbare manier, omdat het vaak onduidelijk is of Susi Air nu wel of niet vliegt.

Kutacane Sumatra
Onderweg van Ketambe naar Medan

Banda Aceh/ Takengon naar Ketambe

De rit van Banda Aceh of Takengon naar Ketambe is een behoorlijke rit, dwars door het Gunung Leuser National Park. Het is vanuit Banda Aceh eigenlijk niet te doen, om met de bus in 1 dag naar Ketambe te reizen, daarom raad ik een stop in Takengon of Blangkejeren (Kedah) aan. De rit Takengon naar Ketambe duurt ongeveer 9 uur en vanuit Blangkejeren ben je 3 uur onderweg.

Ook zou je vanuit Banda Aceh met Susi Air naar Kutacane (of Blangkejeren) kunnen vliegen, maar hiervoor geldt ook dat de vluchtschema’s erg onbetrouwbaar zijn.

Ketambe Sumatra
Doorgaande weg tussen Kutacane en Takengon (Atjeh provincie, Sumatra)

Overnachten in Ketambe:

Er zijn in Ketambe een handjevol accommodaties die allen vrij eenvoudig zijn. Ze liggen verspreid langs de doorgaande weg. Mijn ervaring is dat vooraf boeken absoluut niet nodig is. Kijk gewoon welke accommodatie jouw het meeste aanspreekt en check eerst de kamer voor dat je iets toe zegt.

Friendship Guesthouse Ketambe Sumatra
Friendship Guesthouse, Ketambe

Geldzaken

Houdt er rekening mee dat je in Ketambe niet kunt pinnen en dat betalen met creditcard lastig is. Neem dus altijd genoeg cash mee. Een overnachting in Ketambe kost tussen de 50.000 en 200.000rp per nacht en eten en drinken is er spotgoedkoop. Een jungle trek zal het meest kosten. Wij betaalden in 2017 250.000rp p.p (€20) voor een jungle trek van 1 dag, met minimaal 2 personen. Neem voor meer informatie contact op met Jhon Kanedi: info@jfk-ketambe.com of via Facebook.

Ketambe Sumatra

Op zoek naar nog meer tips voor een bezoek aan Sumatra? Check dan ook:

Ketambe Sumatra

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen Sumatra

sumatra travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

9 comments

Paulien 26 augustus 2015 - 07:51

Hoi Sigrid,
Wat fantastisch dat je zo’n hele groep orang-oetans voor zo’n lange tijd hebt kunnen volgen!
Wij zijn ook in Ketambe geweest en hebben 0 apen gezien. Geen Orang-oetans, geen Thomas Leaf, geen gibbons, nee zelfs niet eens een makaak! (Die kwamen we buiten de jungle op de weg wel weer tegen. We hadden blijkbaar echt geen geluk die dag.) Een groepje jongens die we tegen kwamen die 2 dagen in de jungle waren geweest inclusief overnachting hadden ongeveer dezelfde ervaring. Althans, ze zeiden dat ze hoog in de bomen een schim hadden gezien, waarvan de gids zei dat het een orang-oetan was, maar ze wisten het niet zeker en de helft geloofde het ook niet helemaal.
Wat een heel andere ervaring dan jij hebt gehad he?!

We waren daags daarvoor ook in Bukit Lawang geweest en daar wel 7 orang-oetans gezien. Dus het lag niet aan het (fruit)seizoen. (Als er veel fruit in het bos is, kun je in Bukit Lawang ook minder kans hebben om orang-oetans te spotten.) Op basis van mijn eigen ervaring zou ik daarom adviseren: breng eerst een bezoekje aan Bukit Lawang, voor de grootste kans op orang-oetans. (Ik zou zeggen daar 90-95% kans, niet iedereen ziet ze, maar de meeste mensen wel.) Zodat je daar niet over zit te stressen. En heb je tijd genoeg, neem dan de tijd voor Ketambe. Dan zou ik dat ook als een echte jungle ervaring benaderen, en ook voor andere dieren, andere planten enzo gaan. Want met een goede gids is er altijd wel wat interessants te zien.

Zelfde geldt voor Tangkahan wat mij betreft. Daar heb ik hoog in de bomen ook een schim van een orang-oetan gezien. Hartstikke leuk omdat je weet: wild dus schuw. Toch vond ik het dan fijn dat ik ze in Bukit Lawang van dichterbij heb kunnen bekijken… Tegelijkertijd vond ik Tangkahan dan ook een toevoeging, omdat je dan op een andere manier in de jungle loopt.

Heb je zo’n ervaring als jij, waarbij je praktisch alleen ergens in de jungle zit en je ziet een groep dieren, dan is dat natuurlijk magisch!!

Sigrid 30 augustus 2015 - 19:05

Heej Paulien, leuk dat je mijn blog hebt bezocht :-) Zo…dan hebben wij inderdaad een hele andere ervaring gehad in Ketembe. Welke maand was jij daar? Buien de orang-oetans hebben wij daar ook niet heel veel wild gezien. Alleen wat volgens en 1 Thomas leaf monkey. Met Bukit Lawang heb ik een haat-liefde verhouding. Ik vind het misschien wel de fijnste plek in heel Azië, ga er altijd graag naar toe en inderdaad de kans om daarorang-oetans te zien is wel bijna 100%. Ik heb 1x meegemaakt dat het echt heel veel moeite kostte, maar over het algemeen zie je er wel enkele. Maar…..dat voeren van de orang-oetans door de gidsen (en toeristen). Daar heb ik zo’n hekel aan en probeer er ook zeker iets aan te doen door mensen er bewust van te maken. Check Instagram eens en zoek op #bukitlawang, dan komen er zo veel foto’s voorbij van apen met bananen enzo :-( Ook de reizen van bv Djoser doen daar aan mee. Slechte zaak!! Ik ga er van uit dat Footprint Travel daar beter mee om gaat ;-) hahaha

Tangkahan is wat mij betreft ook een must-see! Dat jij daar een orang-oetan hebt gezien zeg….*jaloers* maar idd daar is het een stuk moeilijker ze te zien ,omdat ze echt wild zijn. Ik vond het in Tangkanhan heerlijk om s’ochtends wakker te worden met de zingende gibbons op de achtergrond. In BL heb je dat ook wel, maar in Tangkahan had ik het gevoel alleen op de wereld, in de jungle te zijn. Heerlijk!!

Kido Oudenbroek 23 februari 2017 - 20:12

Hooi Sigrid,

In juli gaan we naar Sumatra en naast Bukit Lawang willen we graag nog een plek bezoeken op wat Jungle tochten te doen.
Ketambe lijkt me door jouw blog echt fantastisch! Maar ook Kedah klinkt erg tof.
Zelf heb ik ook Batu Katak gevonden, ben jij hier toevallig ook geweest? (http://ecotourismbatukatak.com)

Wat zou jij naast Bukit Lawang doen, Ketambe of Kedah?
Bedankt voor alle tips en informatie op jouw blog, echt heel gaaf om allemaal te lezen!

Sigrid 26 februari 2017 - 14:44

Batu Katak ligt vlak bij Bukit Lawang dus is goed te combineren. Ben er zelf wel geweest, maar toen was er nog helemaal niks te doen. Geen accommodaties en werden er vanuit hier nog geen trekkingen georganiseerd. Lijkt me echt een leuke plek, dus ik zou zeker even een kijkje gaan nemen ;-) Dank je wel voor je lieve woorden :-) Groetjes Sigrid

Alex Schouten 16 mei 2019 - 16:07

Hoi Sigrid,
Ik ben in febr 2019 in Ketambe geweest, heb diverse guesthouses bekeken en uiteindelijk in Thousand Hills geslapen. Hele goede bungalows in een prachtige tuin, een aanrader. De belangrijkste toevoeging die ik heb gaat over de trekking. De meeste toeristen gaan op een meerdaagse trekking. Realiseer je wel dat het eerste kamp bij de rivier slechts een half uurtje lopen van de weg is. Als je daar slaapt, vergroot je de kans op het zien van orang-oetans niet echt. Ik heb 2 dagen zonder gids langs de weg door het nationale park gelopen (daarvoor hoef je geen entree te betalen) en beide keren orang-oetans prachtig gezien. Een kwestie van goed luisteren naar geritsel hoog in de bomen. Eén dag zijn we met gids het bos in gegaan. Een leuke ervaring en een prachtige orang-oetan kerel gezien. Ik was verrast om tijdens de wandeling het kamp te zien, die we als lunchplek
gebruikten. ’s Avonds gewoon weer lekker in Thousand Hills geslapen ;-) Kortom, ik vind het slapen in het eerste kamp een beetje ‘nep’: je bent immers niet ver in het bos en kunt mogelijk zelfs de auto’s horen die over de weg rijden. Het tweede kamp (bij een waterval) ligt wél een stuk dieper het bos in. Ik heb een paar toeristen gesproken die het een mooie jungle-ervaring vonden om naar het tweede kamp te lopen, maar ze hebben daar geen van allen orang-oetans gezien. Heeft allemaal te maken waar wanneer de bomen fruit dragen. Dat kan in een ander seizoen overigens heel anders zijn!
Groet, Alex

Sigrid 19 mei 2019 - 08:37

Bedankt voor de update! Ik heb zelf ook iedere keer een dagtrekking gemaakt en ben gewoon in het dorp gaan slapen. Zag ook gewoon orang-oetans vanaf de weg. Dit was trouwens in februari maar ook een keer eind mei. Groetjes Sigrid

Monique 16 september 2019 - 10:48

Hoi Sigrid, leuke blogs! Wij willen in de zomer 2020 Sumatra aandoen met onze jongens van dan 6 en 9. Ik dacht aan een dag of 10 met uiteraard een jungle trek maar zou ook graag een paar dagen naar Pulau Weh gaan. Ben je daar toevallig geweest?
groetjes Monique

Sigrid 30 september 2019 - 15:43

Heej Monique, sorry ik heb jouw reactie helemaal gemist. Ja Pulau Weh ben ik 2x geweest. Is een heerlijk eiland! Heb er ook een blog over geschreven:https://www.mytravelsecret.nl/pulau-weh/

Liefs Sigrid

Pulau Banyak: alles wat je moet weten voor een bezoek aan de Banyak Eilanden (Sumatra) – My travel secret 17 januari 2023 - 02:43

[…] je vanuit Ketambe dan heb je ook de optie tussen een privé/gedeelde taxi of het openbaar vervoer. Hier geldt ook dat […]

Comments are closed.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights