My Travel Secret ...
Menu
Azië / Indonesië / Sumatra

Berastagi, Sumatra: is deze plek eigenlijk wel een bezoek waard?

Home » Sumatra » Berastagi, Sumatra: is deze plek eigenlijk wel een bezoek waard?

De eerste keer dat ik Berastagi bezocht was een paar jaar geleden toen ik één maand door Sumatra ging backpacken. Het was destijds een korte stop om de lange reis tussen Bukit Lawang en Ketambe te doorbreken. Het enige wat ik van deze stop nog kan herinneren is dat ik het er ontzettend ongezellig vond en er zo snel mogelijk weer weg wilde. Je snapt dat ik er dit keer niet om stond te springen om terug te gaan naar Berastagi en geloof me, ik heb zeker mijn best gedaan om deze plek te vermijden. Toch was de keuze tussen Medan en Berastagi als tussenstop van de reis tussen Batu Katak naar Singkil/Pulau Banyak uiteindelijk niet moeilijk en besloot ik Berastagi een tweede kans te geven.

Berastagi Sumatra
Sinabung vulkaan, Berastagi

We reizen van Batu Katak naar Berastagi met een prive taxi. Normaal gesproken zouden we gewoon de lokale bus nemen om (veel) geld te besparen, maar mijn wandelschoenen zijn gejat en voordat ik in Berastagi een vulkaan kan gaan beklimmen, moet ik wel nog even op zoek naar een paar nieuwe schoenen. Onze lokale host schiet te hulp, regelt een taxi en neemt ons op de weg naar Berastagi mee naar een super de luxe winkelcentrum in de stad Binjai. Gelukkig slaag ik binnen 5 minuten en kunnen we snel door richting Berastagi. 

Er zijn 2 dingen die wij vanuit Berastagi sowieso willen doen: een vulkaan beklimmen en de Sipisopiso waterval bezoeken. De laatste is één van de grootste watervallen van Indonesië en ligt op ongeveer 33 kilometer ten zuiden van Berastagi. Vaak bezoeken reizigers deze waterval wanneer ze van Berastagi naar Lake Toba reizen (of vice versa), maar omdat onze route net even iets anders is, vragen we onze taxi chauffeur om eerst hierheen te rijden alvorens hij ons in Berastagi dropt. Zo hebben we mooi 2 vliegen in 1 klap.

Net voordat we bij de waterval arriveren begint het echt keihard te regenen. Het wordt pikdonker en alles trekt dicht. Eenmaal bij de waterval aangekomen, zien we echt geen hand voor ogen. Onze chauffeur begint te lachen, want normaal gesproken heb je dus meteen al een super goed uitzicht op de waterval. Alleen nu even niet… wat een pech! We besluiten om te wachten en ondertussen iets te drinken. Een half uur later geven we het een nieuwe kans en ondanks dat het nog wel af en toe regent, komt de waterval langzaam tevoorschijn. 

berastagi sumatra
Sipisopiso Waterval, Sumatra

Uiteindelijk arriveren we het einde van de middag in Berastagi. We hebben weinig zin om uitgebreid op zoek te gaan naar een hotel, dus gaan we af op het advies van onze chauffeur en checken in bij Wisma Sibayak Guesthouse, één van de budget opties in het dorp en het guesthouse waar ik eerder ook al verbleef. Achteraf niet de beste keuze, want de prijs/kwaliteitverhouding is ver onder de maat. Ben jij op zoek naar een hotel in Berastagi, dan raad ik aan Nachelle Homestay te checken. Deze homestay was tijdens ons veblijf helaas volgeboekt.

Er zijn in de omgeving van Berastagi 2 vulkanen. De Sibayak en de Sinabung vulkaan. Beide kun je beklimmen, maar doordat het actieve vulkanen zijn en de Sinabung de laatste jaren best wel onrustig is geweest, wordt aangeraden om voor de Sibayak te kiezen. Zeker wanneer je, net als ons, de beklimming op eigen gelegenheid wilt doen. De keuze is dus niet moeilijk, wij kiezen voor de Sibayak vulkaan. 

We starten tegen 8.00u met onze trip naar de vulkaan. Vanaf het hotel vertrekken busjes die je voor nog geen €0,30 naar het startpunt van de wandeling brengen. Het eerste stuk lopen we over een rustige doorgaande weg, midden door de jungle. We zien hier o.a een groep silverleaf monkey’s. Na een uur komen we aan bij het officiële startpunt van de Sibayak vulkaan. Hier moeten we ons registreren en vervolgens kan de beklimming beginnen. De hike zelf is ontzettend mooi en regelmatig worden we getrakteerd op fantastische uitzichten. De klim is op sommige punten wel pittig, maar op zich prima te doen.

berastagi sumatra

Eénmaal boven aangekomen zien we tientallen tentjes van lokale jongeren die de nacht door hebben gebracht op de vulkaan. Ze hebben kunnen genieten van een mooie zonsopkomst, want het weer is hartstikke goed. Het landschap op de vulkaan is iets dat wij nog nooit eerder hebben gezien. Het is een soort maanlandschap met actieve geisers waar met volle kracht stoom uitgeblazen wordt. Heel erg indrukwekkend. Vanaf de Sibayak vulkaan hebben we ook uitzicht op de Sinabung vulkaan, maar helaas is deze gedeeltelijk in wolken verhuld.

berastagi sumatra
Sibayak vulkaan Sumatra

Na de beklimming van de Sibayak vulkaan lopen we door naar een dorp waar veel hotsprings zijn. Hier relaxen we nog even, voordat we de bus terug naar Berastagi nemen. De trip naar de Sibayak vulkaan was echt fantastisch en iets dat ik zeker niet had willen missen. Het is uiteindelijk één van de hoogtepunten van onze reis door (zuidoost) Azië, letterlijk en figuurlijk.

De volgende dag gaan we nog op zoek naar een mooi uitkijkpunt over de Sinabung vulkaan. Vanuit Berastagi lopen we in ongeveer een uur naar Gundalin Hill. Deze plek blijkt best wel toeristisch te zijn met allerlei kraampjes en eet-en drinktentjes. Je moet soms zelfs betalen voor een mooi uitzichtpunt, maar dit is maar een paar cent en het uitzicht is prachtig, dus waarom niet? 

Berastagi sumatra
Gundalin Hill Berastagi. Rechts de Sinabung vulkaan, linksonder de Sibayak vulkaan.

Na 2 dagen verlaten we Berastagi en reizen we door naar Singkil om uiteindelijk de paradijselijke Banyak eilanden te bezoeken. De dagen in Berastagi waren echt ontzettend fijn en ik ben blij dat ik dit dorp een tweede kans gaf. Het dorp zelf vond ik nog steeds erg ongezellig, maar de omgeving is echt fantastisch. Als je me nu vraagt of Berastagi een bezoek waard is, zeg ik uiteraard volmondig JA!! 

Op zoek naar nog meer tips voor een bezoek aan Sumatra? Check dan ook:

berastagi sumatra
Sibayak vulkaan Sumatra

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen Sumatra

sumatra travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights