My Travel Secret ...
Menu
Azië / Indonesië / Sumatra

Tips voor een bezoek aan Bukit Lawang, Sumatra

Home » Sumatra » Tips voor een bezoek aan Bukit Lawang, Sumatra

Heb jij plannen om binnenkort naar Sumatra af te reizen om daar orang-oetans in hun natuurlijke leefomgeving te gaan spotten? Of ben je gewoon op zoek naar een ontzettend relaxte plek nabij de jungle, waar je makkelijk een paar dagen, weken of zelfs maanden kunt vertoeven? Vandaag geef ik je mijn tips voor een bezoek aan Bukit Lawang, één van mijn favoriete plekken in noord-Sumatra.

Jungle trekking Bukit Lawang

Dé reden om naar Bukit Lawang te reizen is natuurlijk om orang-oetans in hun natuurlijke leefomgeving te zien. Daarvoor is Bukit Lawang misschien wel de beste plek in heel zuidoost-Azië, want de kans dat je ze hier daadwerkelijk ziet is heel erg groot. Houd er wel rekening mee dat veel van deze orang-oetans niet wild, maar semi-wild zijn, wat inhoudt dat ze gewend zijn aan mensen doordat zij of hun moeder in het verleden door mensen zijn opgevangen. Wil jij liever echte wilde orang-oetans zijn, dan zijn Ketembe en Kedah misschien een betere optie voor jou. Eerder schreef ik al een artikel over (wilde) orang-oetans spotten in Sumatra.

Een jungle trekking kun je in Bukit Lawang eenvoudig regelen. Het is niet persé nodig om alles op voorhand te boeken, maar het is wel aan te raden om op voorhand uit te zoeken waar je op moet letten bij het boeken van een jungle trekking. Het grote probleem in Bukit Lawang is dat er meer dan 100 gidsen zijn, waarvan het grootste gedeelte, in mijn ogen, niet altijd even verantwoordelijk is. Zo is het voeren van orang-oetans eerder regel dan uitzondering, terwijl dit strikt verboden is.

Jungle Trekking Bukit Lawang

Wat is er nog meer te doen in Bukit Lawang?

Naast het maken van een jungle trekking is er nog veel meer te doen in Bukit Lawang. Eén van de meest populaire dingen is het bezoeken van de vleermuizen grot. Dit kun je gewoon op eigen houtje doen. Breng een zaklamp mee of huur er één bij de ingang. Verder kun je gaan tuben of gewoon lekker gaan chillen, want daar is Bukit Lawang ook dé perfecte plek voor. Eén van mijn persoonlijke favorieten is om met een groepje leuke mensen te gaan barbecueën langs de Landak rivier, maar hiervoor moet je eerst een local zien te strikken om je te helpen. Dit is ook goed te combineren met een bezoek aan de grot.

tips bukit lawang Sumatra

De leukste hotels in Bukit Lawang

Er is in Bukit Lawang meer dan genoeg keuze uit accommodatie. Het is buiten het hoofdseizoen (juli/augustus) niet eens nodig om vooraf te reserveren. De kamerprijzen variëren tussen 50.000 en 500.000rp en daarmee is Bukit Lawang dus zeer budget vriendelijk. Neem tijd om een leuk guesthouse uit te zoeken en laat je zeker niet door de eerste de beste local meenemen naar “zijn” guesthouse. Het verschil tussen de accommodaties zit hem vaak in de ligging. Arriveer je in Bukit Lawang dan is de rivier een goede graadmeter. Je kan de rivier oversteken en daar een guesthouse zoeken, maar je kan ook het pad langs de rivier naar rechts volgen. Dit is het pad richting het voormalige voederplatform. Aan het einde van het pad (ongeveer 20 minuten lopen) vind je de meeste van mijn favoriete accommodaties. Deze accommodaties hebben stuk voor stuk een top ligging.

tips bukit lawang

Bereikbaarheid van Bukit Lawang

Bukit Lawang is relatief makkelijk bereikbaar vanuit Medan en vanuit Kuala Namu airport. De afstand tussen Medan en Bukit Lawang is maar een kleine 100 km, toch moet je er rekening mee houden dat door drukte in en rondom Medan en door de slechte wegen naar Bukit Lawang, je er zeker 3-4 uur over doet.

Medan naar Bukit Lawang:

De snelste, maar tevens ook duurste optie om vanuit Medan naar Bukit Lawang te reizen is per taxi. Reken op zo’n 500.000-800.000rp per enkele rit. Om (veel) geld te besparen kun  je ook de lokale (mini)bus nemen. Deze bussen vertrekken vanaf het Pinang Baris busstation en kosten je ongeveer 20.000-50.000 rp/persoon. Let er wel op dat deze bussen niet altijd heel erg comfortabel zijn, want iedereen die wil, mag in principe mee. Zelfs als je denkt dat de bus nu écht vol is, is er altijd wel ergens nog een gaatje waar iemand tussen past. De laatste optie is een gedeelde taxi. Deze zijn comfortabeler en sneller dan de lokale bussen, maar rijden minder vaak. Informeer voor de mogelijkheden hiervoor bij je ho(s)tel.

Vanuit Kuala Namu Airport naar Bukit Lawang:

Landt je op Kuala Namu Airport en wil je direct doorreizen naar Bukit Lawang, dan is het niet nodig eerst naar Medan te reizen en daar een bus/taxi te nemen. Je kan uiteraard voor deze route ook een taxi huren, maar let wel op, de prijzen die de taxichauffeurs op de airport vragen, lopen al snel op tot over de 1.000.000rp. Dit is absoluut te veel! Heb je in Bukit Lawang al accommodatie geboekt, informeer dan op voorhand even naar de prijzen die zij vragen voor een pick-up op de airport.

Tegenwoordig rijdt er een rechtstreekse bus van Kuala Namu Airport naar Bukit Lawang. Dit is de goedkoopste manier om naar Bukit Lawang te reizen.

Vanuit Berastagi en Lake Toba naar Bukit Lawang:

Naast een privé taxi is het mogelijk om vanuit Berastagi en Lake Toba met een zogenaamde shared-taxi naar Bukit Lawang te reizen. Je deelt dus een taxi met andere reizigers. Voordeel is dat je hiermee de hoge kosten van een privé taxi deelt. Nadeel is dat ze niet heel erg flexibel zijn qua vertrektijden, want vaak moet je wachten tot een taxi bijna vol is. Een ander nadeel is dat het een stuk langer kan duren, omdat ze onderweg een extra tussenstop maken, om andere reizigers op te halen of juist te droppen en soms besluiten de chauffeurs ineens te gaan eten. Desondanks vind ik dat dit toch de beste manier is om te reizen tussen Berastagi, Lake Toba en Bukit Lawang, omdat de prijs/kwaliteits verhouding goed is.

Reis je low budget, dan kun je er ook voor kiezen om te reizen met het openbaar vervoer. Zowel vanuit Parapat (Lake Toba) als Berastagi rijdt er een directe bus naar Medan. Hier kun je switchen op de lokale bus naar Bukit Lawang. De bus vanuit Berastagi komt aan op het Pinang Baris busstation. Dit is het busstation vanuit waar ook de bus naar Bukit Lawang vertrekt. Kom je vanuit Parapat (Lake Toba), dan kom je aan op het Amplas busstation en moet je nog even een ojek (brommertaxi) naar Pinang Baris nemen. Om er voor te zorgen dat je dezelfde dag nog in Bukit Lawang arriveert, raad ik aan om (zeker vanuit Lake Toba/Parapat) s’ochtends vroeg te vertrekken. Voor de totale rit zou je maximaal 100.000rp kwijt moeten zijn.

Aankomst in Bukit Lawang:

Reis je met het lokaal vervoer, dan kom je aan op het busstation van Bukit Lawang. Dit ligt net iets buiten het toeristisch centrum, daarom is het aan te raden om hier een ojek (brommertaxi) te nemen. Deze kost je een euro en de rit duurt zo’n 5 minuten. Het is niet mogelijk je af te laten zetten bij je guesthouse, simpelweg omdat de ojeks hier niet kunnen komen. Het laatste stuk zul je dus moeten lopen.

tips bukit lawang

Geldzaken

Er is in Bukit Lawang geen pinautomaat en bij de meeste guesthouses kun je niet met creditcard betalen. Houd hier rekening mee! De dichtstbijzijnde pinautomaat staat in Bohorok, op zo’n 20-30 minuten rijden van Bukit Lawang, maar deze accepteert niet alle kaarten. Ik raad aan om op voorhand te zorgen dat je genoeg geld mee neemt. Hoeveel is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt gaan doen en persoonlijke uitgaves. Op zich hoeft het dagelijks leven in Bukit Lawang niet veel te kosten. Voor een paar euro per nacht heb je al een eenvoudige kamer in een guesthouse en eten/drinken is niet duur, tenzij je van plan bent om veel alcohol te nuttigen. De grootste uitgave is vaak een jungle trekking. Een richtprijs is 90 euro voor een 2-daagse trekking.

Beste reistijd Bukit Lawang

De beste tijd om Bukit Lawang te bezoeken is januari tot en met augustus. Van september tot en met december is het regen seizoen, wat in houdt dat het voornamelijk aan het einde van de dag flink hard kan regenen. Zelf heb ik Bukit Lawang meestal in januari/februari bezocht en dit vond ik een prima tijd. Af en toe een plensbui aan het einde van de dag, maar overdag meestal zonnig.

In het weekend wordt Bukit Lawang vaak overspoelt met lokale toeristen. Zij blijven meestal vooraan in het dorp “hangen” om gezellig langs de rivier te picknicken en te zwemmen. Verblijf je bij één van mijn favoriete accommodaties, dan zul je hier amper last van hebben.

tips bukit lawang
Als het regent, regent het vaak hard!
tips bukit lawang
BBQ bij de Landak Rivier
tips bukit lawang
tips bukit lawang
Het winkel gedeelte van Bukit Lawang
Tips bukit lawang

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen Sumatra

sumatra travel guide
Geverifieerd door MonsterInsights