My Travel Secret ...

Tayrona National Park: alles wat je vooraf moet weten

by Sigrid
tayrona national park
Home » Colombia » Tayrona National Park: alles wat je vooraf moet weten

Tayrona National Park is één van de meest populaire bestemmingen in Colombia. Dat is niet zo gek, want het behoort tot de mooiste nationale parken van Colombia, met een prachtige ongerepte natuur en de mooiste stranden aan de Caribische Kust. Voor veel reizigers is Tayrona één van de hoogtepunten van hun reis door Colombia, zo ook die van ons.

Hoewel er vanuit Santa Marta, Minca en Palomino veel dagtours naar Tayrona National Park worden aangeboden, is een bezoek aan dit park ook heel makkelijk zelf te plannen. Het is wat mij betreft zelfs aan te raden, want zo kun je in ieder geval de drukte een beetje vermijden. Wel zijn er een aantal dingen die handig zijn om op voorhand te weten, zodat je ter plekke niet voor verrassingen komt te staan.

tips tayrona

Hieronder een overzicht van mijn ultieme tips voor een bezoek aan Tayrona National Park. Scroll naar beneden voor een uitgebreide toelichting of klik op de links.

tayrona national Park

Openingstijden Tayrona National Park

Tayrona National Park is officieel geopend van 8.00u tot 17.00u. Je moet er alleen rekening mee houden dat je na 15.00u het park niet meer in kunt. Nou is 15.00u sowieso veel te laat wanneer je het park als dagtrip bezoekt, maar indien je van plan bent meerdere dagen in het park te verblijven is het handig om hier rekening mee te houden. 

Verder moet je weten dat het park 3x keer jaar een aantal weken is gesloten. Dit wordt gedaan om de natuur rust te geven zodat het ecosysteem de kans krijgt om te herstellen. In 2022 is Tayrona National Park gesloten van: 

 • 1 t/m 15 februari 2022
 • 1 t/m 15 juni 2022
 • 19 oktober t/m 2 november 2022
tayrona national park

Vermijdt de weekenden en feestdagen

Tayrona National Park is enorm populair. Niet alleen onder reizigers, maar vooral ook onder de lokale bevolking. Veel van hen bezoeken het park in de weekenden of tijdens feestdagen, met als gevolg dat het tijdens deze periodes extreem druk kan zijn. 

Ook zijn de dagen voor en na sluiting van het park (zie hierboven) een stuk drukker dan normaal. Mocht het even mogelijk zijn dan raad ik aan om zowel deze dagen als de weekenden en feestdagen te vermijden. Ik hoorde verhalen van mensen die 2-3 uur in de volle zon moesten wachten voordat ze het park in konden. Geloof me, dat wil je niet. 

tayrona national park

Wat kost een bezoek aan Tayrona National Park? 

Entree tot Tayrona National Park kost momenteel 57.500 pesos p.p (€14) in het laagseizoen en 68.000 pesos p.p (€17) in het hoogseizoen (half december tot februari, tijdens Semana Santa/Pasen en half juni t/m half juli). Dit bedrag betaal je eenmalig en blijft geldig zolang je in het park blijft.

Daar bovenop betaalt iedere bezoeker 5.000 pesos p.p.p.d (€1,25)  voor een verplichte verzekering. Wat deze verzekering inhoudt is mij geheel onduidelijk, maar je komt er helaas niet onderuit. 

Wil je het park 3 dagen bezoeken dan betaal je dus eenmalig de entreeprijs van 57.500/68.000 pesos + 3 x 5.000 pesos p.p. Verlaat je het park tussendoor, dan betaal je opnieuw entree. 

Niet vergeten: Je moet bij de ingang van Tayrona National Park je paspoort of een kopie hiervan laten zien, vergeet deze dus niet! Verder wordt er momenteel ook gevraagd naar een vaccinatiebewijs (Covid19).

tayrona national park

Waar je rekening mee moet houden is dat je (bijna) niet kunt pinnen in Tayrona National Park. Neem dus genoeg cash mee. Het enige wat je met (credit) kaart kunt betalen is de entree tot het park, maar dit kan alleen bij El Zaino, de hoofdingang, niet bij de Calabazo ingang. 

Tip: Waar ik erg verbaasd over was is dat je aan de Caribische kust van Colombia op maar weinig plekken kunt pinnen. Houdt hier rekening mee!! Zelfs op populaire plekken als Minca en Palomino is het lastig. Vaak kun je in luxere hotels wel met creditcard betalen, maar meestal betaal je dan wel een toeslag. Zorg dus dat je genoeg cash bij je hebt. 

Eten en drinken is in Tayrona National Park net iets duurder dan op andere plekken in Colombia. Voor lunch/diner betaal je gemiddeld tussen de 25.000 en 50.000 pesos p.p. Voor een broodje bij Pan Tayrona (aanrader!) betaal je tussen de 6.000 en 15.000 pesos

Optioneel: Vervoer in het park kost 5.000 pesos (€1,25) p.p (enkele reis) voor de shuttlebus (El Zaino) en 20.000 pesos (€5) p.p voor een brommer (Calabazo) tot het startpunt van de wandeling. 

park tayrona

De verschillende ingangen van Tayrona National Park

Tayrona National Park heeft een aantal officiële ingangen, waarvan er 2 voor jou als bezoeker handig zijn: 

 1. El Zaino (de hoofdingang) 

El Zaino is veruit de meest populaire ingang tot Tayrona National. Deze ingang ligt direct aan de doorgaande weg tussen Santa Marta en Palomino en is ontzettend makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De bussen tussen Santa Marta en Palomino (en vice versa) rijden iedere 20 minuten en iedere bus stopt in principe bij de El Zaino ingang. De rit vanuit zowel Santa Marta als Palomino duurt ongeveer een uur en kost zo’n €2 p.p

Bij de El Zaino ingang kun je direct je kampeerplaats reserveren. Dit kan ook ter plekke bij de campings in het park, maar hoe later je boekt, hoe groter de kans dat het volgeboekt is. 

hoofdingangtayrona national park
De hoofdingang El Zaino
 1. Calabazo

Calabazo is de tweede ingang tot het park. Deze ingang ligt ongeveer 10 kilometer ten westen van El Zaino. Ook hier reis je met het openbaar vervoer super makkelijk naartoe, want ook deze ingang ligt praktisch direct aan de doorgaande weg tussen Santa Marta en Palomino. Je moet alleen even duidelijk aan de chauffeur aangeven dat je naar Calabazo wilt, want anders stoppen ze hier niet. 

Het grote voordeel van de Calabazo ingang is dat deze een stuk rustiger is dan de El Zaino ingang. Toen wij hier om 8.00u aankwamen, waren er verder geen andere toeristen en konden we direct het park in. Ook kwamen we tijdens de wandeling bijna geen andere toeristen tegen. 

Wat je wel moet weten is dat de wandeling naar de stranden van Tayrona National Park vanuit de Calabazo ingang langer en zwaarder is dan vanuit El Zaino. Dat is de reden waarom de meeste reizigers voor de hoofdingang, El Zaino, kiezen. Maar houd je van rust, natuur/wildlife en hiken, dan raad ik absoluut de Calabazo ingang aan.

calabazo ingang
Calabazo ingang

Maak gebruik van de shuttles in het park

Een bezoek aan Tayrona National Park betekent heel veel lopen. Zelf had ik dit best wel onderschat. Wat je moet weten is dat zowel de El Zaino ingang als de Calabazo ingang ver van de stranden van Tayrona National Park af liggen en dat deze stranden alleen te voet bereikbaar zijn. 

Gelukkig hoef je niet het hele stuk te lopen en kun je gebruik maken van shuttles om de eerste 3 a 4 kilometer vanaf de ingang overbruggen. Doe dit!! Zeker op de heenweg, want het scheelt je toch al snel een uur lopen. Mocht je op de terugweg nog puf (en tijd) over hebben, dan kun je dit stuk altijd nog lopen. 

tayrona park
De wandelpaden in Tayrona zijn over het algemeen hartstikke goed

Vanuit El Zaino rijdt de shuttlebus tot aan Cañaveral. Vanuit hier is het nog 6 kilometer (2 uur) lopen naar het populaire Cabo San Juan. De prijs van de shuttlebus is 5.000 pesos (€1,25) p.p enkele reis. De bussen rijden regelmatig en de laatste bus van Cañaveral naar de uitgang El Zaino vertrekt om 17.30u. 

Vanuit Calabazo rijden er geen bussen, maar motoren. Dit is noodzakelijk omdat de weg grotendeels onverhard en vooral erg heuvelachtig is. De prijs voor een ritje op de motor is 20.000 pesos (€5) p.p enkele reis. Je wordt gedropt op de splitsing waar de hike naar Playa Brava of El Pueblito begint. Vanuit dit punt is de korte route naar Cabo San Juan ongeveer 5.5 kilometer (2,5 uur). Je loopt dan o.a langs El Pueblito, een authentiek inheems dorp dat aan te raden is om te bezoeken. Ook kun je kiezen voor de route via Playa Brava. Deze route is dik 10 kilometer (4,5-5 uur), maar meer dan de moeite waard. Ook hier kom je langs El Pueblito.

shuttle tayrona national park
De shuttle busjes bij de hoofdingang

Overzichtskaart van Tayrona National Park

Om je een indruk te geven van de afstanden in Tayrona National Park is de overzichtskaart hieronder handig. Ik zal tevens hieronder een lijstje maken van de belangrijkste wandelroutes in het park, inclusief de tijd die wij er mee kwijt waren:

Calabazo (startpunt hike)* – Playa Brava: 4,2 km/ 2 uur. Loop je andersom, dan loop je voornamelijk bergopwaarts en doe je er waarschijnlijk iets langer over. 

Playa Brava – El Pueblito: 3 km/ 1,5 uur. Ik vond dit een ontzettend pittig stuk. Loop je andersom, dan loop je voornamelijk bergafwaarts en doe je er waarschijnlijk iets korter over. 

El Pueblito – Cabo San Juan: 3 km/ 1 uur. Loop je andersom, dan loop je voornamelijk bergopwaarts en doe je er waarschijnlijk iets langer over. 

Cabo San Juan – Cañaveral * (shuttlebus naar El Zaino): 6 km/ 2 uur. (onderweg kom je o.a langs Playa La Piscina en Playa Arrecifes)

*Maak je geen gebruik van de shuttle, dan komt er nog een uur extra bij.

kaart tayrona

Pueblito is niet altijd open voor bezoekers

Zoals ik hierboven al schreef ligt er midden in Tayrona National Park een authentiek inheems dorp dat je eventueel kunt bezoeken. Dit dorp is het makkelijkst bereikbaar vanuit de Calabazo ingang, omdat je vanuit hier bergafwaarts loopt.

Wil je El Pueblito graag bezoeken, maar kies je ervoor om Tayrona National Park vanuit de hoofdingang El Zaino in te gaan, dan loop je vanaf Playa Nudista richting El Pueblito. Dit strand ligt iets voorbij Cabo San Juan. Wat je moet weten is dat dit best een pittige wandeling is, want je loopt bergopwaarts, maar ook dat El Pueblito niet iedere dag geopend is voor bezoekers. Dit in verband met eventuele ceremonies die op dat moment plaats vinden. Informeer hier vooraf goed naar, want wij kwamen best veel mensen tegen die onderweg naar El Pueblito waren, terwijl het tijdens ons bezoek ook gesloten was. Zo jammer als je alle moeite doet, maar uiteindelijk voor een dichte poort komt te staan.

tayrona
Pueblito

Bij de meeste stranden is zwemmen verboden

De meeste mensen bezoeken Tayrona National Park vanwege de mooie stranden. Wat wij van te voren niet wisten is dat je bij veel van stranden helemaal niet kunt zwemmen vanwege een ruwe zee en te sterke onderstroming. De stranden die veilig zijn en waar je dus wel kunt zwemmen zijn o.a Playa Cabo San Juan en Playa La Piscina. Maar ook op deze stranden zijn er soms bepaalde plekken die gevaarlijk zijn en verboden zijn om te zwemmen. Deze plekken zijn aangegeven met een rode vlag. Let hier goed op. Op de meeste stranden is een kustwacht aanwezig.

Mijn favoriete strand om te zwemmen en te zonnen is Playa La Piscina. Hier is het een stuk rustiger dan op Playa Cabo San Juan en er is genoeg schaduw om in te liggen. La Piscina is een prachtig, lang strand. Wel zijn de eetgelegenheden hier iets beperkter dan bij Cabo San Juan.

mooiste strand tayrona
Playa La Piscina
playa nudista
Playa Nudista

Laat je bagage achter in het hotel

Eén heel belangrijk advies: neem nooit al je spullen mee naar Tayrona National Park! Je sjouwt je namelijk echt een ongeluk. Neem alleen de hoogstnodige dingen mee en laat de rest achter in het hotel waar je verblijft voor je bezoek aan Tayrona. Het is dus handig als dit hotel in de buurt van het park ligt, zodat je eventueel makkelijk verder kunt reizen. Sommige hotels vragen een kleine vergoeding  voor opslag van bagage, maar de meeste doen dit niet. 

Klik hier voor een overzicht van hotels nabij Tayrona National Park

bagage tayrona
Al je spullen meesjouwen wil je echt niet ;-)

Overnachten in Tayrona National Park

Om het beste uit je trip naar Tayrona National Park te halen raad ik aan om minimaal 1 nacht in het park te overnachten. Waar je rekening mee moet houden is dat wanneer je op websites als Booking.com zoekt op hotels in Tayrona National Park, de meeste hotels niet in het park liggen, maar in de buurt van het park. Boek je één van die hotels dan verblijf je ver van de populaire stranden en betaal je iedere dag opnieuw entree (57.700/68.000 pesos p.p) wanneer je het park meerdere dagen wilt bezoeken.

Je hebt in Tayrona National Park een aantal overnachtingsmogelijkheden. Ten eerste kun je op verschillende plekken kamperen, wat inhoudt dat je slaapt in een hangmat of een tent. Je kunt deze momenteel (2022) helaas niet online boeken/reserveren, maar dit doe je bij de hoofdingang (El Zaino) van het park of ter plekke bij de camping zelf. De beste plekken om te kamperen in Tayrona National Park zijn: 

 • Cabo San Juan: de meest populaire plek in het park. Hier kun je zonder problemen zwemmen. 
 • Playa Castilletes: Een mooi en rustig strand. Helaas kun je hier (meestal) niet zwemmen. Castilletes is het strand dat het dichtst bij de hoofdingang El Zaino ligt. 
 • Playa Brava: Een prachtig, groot en rustig strand. Helaas is de zee ook hier te wild om te zwemmen. Playa Brava ligt het dichtst bij de Calabazo ingang.
 • Don Pedro: De enige camping uit dit rijtje die niet direct aan een strand ligt, maar in het park zelf. Hier kom je langs wanneer je van Cañaveral  richting Playa Cabo San Juan loopt. Het dichtstbijzijnde strand is maar 10 minuten lopen. 

Bij alle campings zijn restaurants en douche/toilet faciliteiten aanwezig.

camping tayrona national park
De kampeerplaats bij Cabo San Juan

Zie je, net als ons, kamperen niet zitten, dan zijn er een (beperkt) aantal mogelijkheden om toch in het park te overnachten. Waar ik tijdens het plannen van onze trip tegenaan liep is dat de meeste accommodaties in het park lastig online te reserveren zijn en ik kon nergens een duidelijk overzicht vinden van beschikbare accommodaties. Toen ik vooraf in de omgeving van het park informeerde werd mij verteld dat de hotels die in het park liggen officieel illegaal zijn en dat alleen kamperen  is toegestaan. Of dit waar is weet ik niet, maar uiteindelijk vond ik wel degelijk een aantal accommodaties in het park. Degene die mij de moeite waard leken zijn: 

 • Ecolodge Playa Brava Teyumakke: wat mij betreft de beste optie wanneer je in Tayrona National Park wilt overnachten, maar niet perse wil kamperen. Het enige nadeel is dat deze accommodatie niet voor iedereen is weggelegd, want hij ligt direct aan het mooie Playa Brava, wat iets verder weg is van Playa Cabo San Juan en El Zaino. Om er te komen zul je eerst minimaal 2 uur moeten lopen. Prijzen starten bij €60 per nacht, inclusief ontbijtKlik hier voor meer informatie. Vooraf reserveren is aan te raden!
 • Ecohabs Tayrona: 14 luxe bungalows die uitkijken over Playa Cañaveral. Deze bungalows liggen niet ver van de plek waar de shuttlebus vanuit de hoofdingang je naartoe brengt. Helaas erg prijzig: vanaf €88 per persoon per nacht. Voor meer informatie check de Ecohabs website. 
 • Finca Parque Tayrona, La Piscina: Dit strandhuis ligt direct aan mijn favoriete strand in Tayrona National Park, La Piscina. Het is een privé accommodatie waar bezoekers niet zijn toegestaan. Online kon ik er weinig over vinden, maar het is denk ik wel de moeite om contact op te nemen met Unique Colombia
Finca Parque Tayrona, La Piscina
Finca Parque Tayrona, La Piscina

Naast bovenstaande accommodaties die allen aan het strand zijn gelegen, zijn er ook nog een aantal accommodaties die wel in het park liggen, maar wat verder weg van de stranden.  

 • Mirador del Parque Tayrona: Prima budget accommodatie vlakbij de hoofdingang. Hier verbleven wij. Verwacht niet al te veel luxe. Vanaf €35 per nacht inclusief ontbijt. Klik hier voor meer informatie. 
 • Magic Green: Het hotel wat wij wilden boeken, maar dat helaas al volgeboekt was. Ligt vlakbij Mirador Tayrona in de buurt de hoofdingang. Ik denk dat dit hotel een net iets betere prijs/kwaliteit verhouding heeft. Vanaf €37 per nacht inclusief ontbijt. Klik hier voor meer informatie. 
 • Ecohabs Bamboo: Prachtige, luxe accommodatie vlakbij de hoofdingang. Deze plek is ideaal wanneer je wat meer luxe zoekt. Vanaf €93 per nacht inclusief ontbijt. Klik hier voor meer informatie.

Een vaccinatie tegen Gele Koorts is aan te raden, maar vooralsnog niet verplicht

Op verschillende sites las ik dat het verplicht is om een vaccinatie tegen Gele Koorts te hebben wanneer je naar Tayrona National Park toe gaat. Dit blijkt niet te kloppen, tenminste het wordt nergens gecheckt. Wel wordt een Gele Koorts vaccinatie sterk aanbevolen. Mocht je deze vaccinatie nog niet hebben dan zou ik aanraden hem te halen voordat je naar Zuid-Amerika op reis gaat of eventueel wanneer je in Colombia bent (zie tip hier beneden). De Gele Koorts vaccinatie is levenslang geldig.

Tip: reis je voor langere tijd door Zuid-Amerika en heb je (nog) geen Gele Koorts vaccinatie? Je kunt deze vaccinatie ook (gratis!) in landen als Colombia of Ecuador halen. Altijd handig ,want sommige landen in Zuid-Amerika verplichten een Gele Koorts vaccinatie wanneer je uit een land komt waar Gele Koorts voor komt, zoals Colombia. Check dit altijd goed!

Tayrona National Park

Neem dit sowieso mee naar Tayrona National Park

 • (Kopie) Paspoort en vaccinatiebewijs
 • Cash
 • Camera/Telefoon (inclusief Maps.me app!) + eventueel opladers/powerbank
 • Kleine rugzak inclusief regenhoes en/of eventueel waterdichte zak
 • Regenjas/poncho
 • (hervulbare) waterfles en eventueel een snack voor onderweg
 • Makkelijke loopschoenen
 • Handdoek
 • Zonnebrand
 • Muggenspul
 • Toiletspullen (alleen het hoogstnoodzakelijke + setje pleisters)

Mocht je in het park blijven overnachten neem dan een extra set kleding mee en met name een lange broek en trui/shirt met lange mouwen voor s avonds. Niet alleen vanwege de kou, maar vooral ook vanwege de muggen. Blijf je kamperen dan raad ik aan een lakenzak, (opblaas) kussentje en wc papier mee te nemen.

Het is verboden om alcohol (en drugs) mee het park in te nemen. Bij de Calabazo ingang werden onze tassen niet gecontroleerd, maar ik hoorde dat dit bij El Zaino wel degelijk het geval is. Je kunt in het park wel gewoon alcoholische dranken kopen. Verder zou ik niet teveel eten meenemen. Dat is gewoon ter plekke te koop. Is misschien wel wat duurder, dan op andere plekken aan de Caribische kust, maar niet overdreven duur.

Lees ook: de hoogtepunten van onze reis door Colombia

tayrona park
tayrona

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Colombia

* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights