My Travel Secret ...

7x de mooiste nationale parken van Nederland

by Sigrid
mooiste nationale parken nederland
Home » Europa » 7x de mooiste nationale parken van Nederland

De afgelopen maanden maakten wij een fantastische roadtrip door Nederland. We gingen tijdens deze trip op zoek naar de allermooiste nationale parken van het land. Op één na bezochten we ze alle 21. (Nationaal Park Oosterschelde staat nog op de planning!). Nu de roadtrip erop zit, is het tijd om de balans op te maken. Welke parken zijn de mooiste nationale parken van Nederland? Mijn favorieten heb ik voor je op een rij gezet.

nationaal park schiermonnikoog
Nationaal Park Schiermonnikoog

Nationaal Park Schiermonnikoog

Van alle nationale parken in Nederland springt Nationaal Park Schiermonnikoog er voor mij persoonlijk toch wel bovenuit. Wat een bijzonder mooi en fijn eiland is dit. Wat mij betreft is dit het mooiste nationale park van Nederland. Schiermonnikoog was het tweede Waddeneiland dat wij bezochten. Van Texel waren we al fan, maar Schiermonnikoog overtrof alles. Hier ervaar je pas echt hét ultieme eilandgevoel in Nederland.

Het Waddeneiland Schiermonnikoog mag zich sinds 1989 officieel een nationaal park noemen. Het landschap is ontzettend gevarieerd en het is een top bestemming om vogels te spotten. Schiermonnikoog is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Om het eiland te verkennen raad ik aan om zowel een fiets te huren, als te gaan wandelen. Je komt op die manier op de meest mooie plekken.

Lees ook: Tips voor een heerlijk weekendje uitwaaien op Schiermonnikoog

mooiste nationale park nederland
Nationaal Park Schiermonnikoog

Schiermonnikoog was één van de eerste nationale parken die wij bezochten tijdens ons roadtrip door Nederland. Dit zorgde ervoor dat de lat meteen al hoog werd gelegd voor alle parken die nog moesten volgen. Of het nou kwam door het mooie weer of doordat we zonder enige verwachting afreisden naar Schiermonnikoog, dat weet ik niet. Wel weet ik dat het niet lang duurde voordat we helemaal verliefd werden op dit eiland.

Het fijnste aan Schiermonnikoog vind ik dat het ook een top plek is om even helemaal niks te doen en gewoon te genieten. Het is een heerlijke vakantiebestemming of bestemming voor een weekendje weg. Het eiland heeft prachtige stranden om uit te waaien en een ontzettend leuk en sfeervol dorp. Je kunt er heerlijk rondslenteren en optimaal genieten van gezellige restaurantjes, terrassen en leuke, unieke winkeltjes. Kortom, Schiermonnikoog heeft voor ieder wat wils.

Tips voor een bezoek aan Schiermonnikoog:

 • Boek je bootticket op voorhand via deze website. (zeker in het hoogseizoen aan te raden!)
 • Blijf minstens één nacht overnachten op het eiland. Schiermonnikoog bezoeken als dagtrip vanuit Friesland of Groningen is leuk, maar je doet het eiland eigenlijk te kort.
 • Leuk en betaalbaar overnachten doe je bij Hotel en Brasserie Brakzand. (inclusief gratis fiets!)
 • Plekken die je niet mag missen: De Westerplas, de Kobbeduinen, het strand en het gebied rondom de vuurtorens.
 • Voor meer tips voor een bezoek aan Schiermonnikoog, check dit artikel.
mooiste nationale parken nederland
Nationaal Park Schiermonnikoog

Nationaal Park de Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch is een prachtig natuurgebied op de grens tussen West-Brabant en Zuid-Holland. Het bestaat uit twee delen: de Brabantse Biesbosch en de Hollandse Biesbosch. Die laatste kan dan weer onderverdeeld worden in de Dordtse Biesbosch en de Sliedrechtse Biesbosch. De Biesbosch is het grootste zoetwatergetijdengebied in Europa en daarmee een uniek stukje natuur.

Wij bezochten de Biesbosch begin juni en liepen in 5 dagen tijd dwars door het gebied. Ons startpunt was Gorinchem en via de Brabantse Biesbosch liepen we door de Dordtse Biesbosch naar het eindpunt, Dordrecht. Het was een ontzettend toffe wandeltocht, waarbij je d.m.v een app de juiste route volgt. Je kunt de tocht ook in 4 dagen lopen, maar wij vonden een extra rustdag wel relaxt. Een uitgebreid verslag van deze trektocht vind je hier.

Lees ook: Avontuur Dichtbij: een 5-daagse trektocht dwars door de Biesbosch

mooiste natuurgebieden nederland
Nationaal Park de Biesbosch

De allerleukste manier om de Biesbosch te ontdekken is wat mij betreft vanaf het water. Huur een kajak, kano of (fluister)bootje en geniet van de prachtige natuur. Ik raad aan om vroeg in de ochtend te vertrekken of later op de dag. De kans om bevers te spotten is dan het grootst én het is een stuk rustiger op het water.

Als je mij vraagt welk deel van de Biesbosch het mooiste is, dan kies ik voor de Dordtse Biesbosch en met name het gedeelte rondom het bezoekerscentrum en StayOkay Dordrecht. Hier kun je heerlijk kajakken door smalle riviertjes en had ik echt het gevoel ergens ver weg in de tropen te zitten. Zo’n ontzettend mooie natuur.

Tips voor een bezoek aan de Nationaal Park de Biesbosch:

mooiste nationale park nederland
Nationaal Park de Biesbosch

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is misschien wel één van de meest populaire natuurgebieden van ons land. En dat is niet voor niets, want de Hoge Veluwe is prachtig en mag zeker niet ontbreken in het lijstje met de mooiste nationale parken van Nederland. Het is een gebied waar je veel wilde dieren kunt spotten zoals herten, reeën, moeflons, wilde zwijnen en tegenwoordig zelfs de wolf.

Wat je moet weten is dat je bij Nationaal Park de Hoge Veluwe als bezoeker entree betaalt. Dit komt doordat het park in privé bezit is en dus niet zoals veel andere parken wordt onderhouden door organisaties zoals Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer. Door entree te betalen draag je dus een steentje bij in de bescherming van dit prachtige gebied. Een volwassene betaald €11,10 per ticket, een kind tot 13 jaar €5,55 en kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen.

mooiste nationale parken nederland
Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft in totaal 3 verschillende ingangen: Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Je kunt het park te voet, op de fiets, te paard en zelfs met de auto verkennen. Fietsen zijn bij alle ingangen gratis verkrijgbaar, maar je mag ook je eigen fiets gratis mee naar binnen nemen. Wil je het park te paard of met de auto in, dan betaal je een toeslag. Voor actuele openingstijden, prijzen en meer informatie, check deze website.

Wij bezochten het park vanuit Hoenderloo en kozen ervoor om in de ochtend te gaan lopen en in de middag een stuk te gaan fietsen. De fietsen van het park staan heel handig op verschillende plekken in het park en deze kun je bij iedere willekeurige fietsenstalling pakken en weer droppen. Super handig! Wil je iets eten of drinken dan kan dat op verschillende plekken in het park. Deze staan over het algemeen duidelijk aangegeven op de bordjes in het park.

Tips voor een bezoek aan Nationaal Park de Hoge Veluwe:

 • Trek minstens een volle dag uit voor het bezoeken van dit nationale park.
 • Bezoek het Kröller-Müller museum.
 • Om meer over dit park te weten te komen, boek een excursie met een boswachter. Echt een aanrader!
 • Overnacht bij de Cantharel Apeldoorn of in een wikkelhuisje bij StayOkay Apeldoorn.
 • Voor alle praktische informatie over Nationaal Park de Hoge Veluwe, check deze website.
mooiste nationale park nederland
Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een duingebied in Noord-Holland dat zich uitstrekt tussen de plaatsen IJmuiden en Zandvoort. Het is een oase van rust vlakbij de randstad en een plek waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. Zelf waren we niet bekend met dit gebied, maar vanaf het eerste moment waren we verkocht. Dit park is absoluut één van de allermooiste nationale parken van Nederland.

Een uitstapje naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland is ideaal te combineren met een weekendje strand (Bloemendaal/Zandvoort) en/of een weekendje stad (Haarlem/Amsterdam). Het is een ontzettend mooi en gevarieerd gebied, waar je veel wilde dieren kunt spotten, zoals Schotse hooglanders, konikpaarden, vossen, damherten en reeën. Ook is het één van de weinige gebieden in Nederland waar je wisenten kunt spotten.

mooiste nationale park nederland
Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Zelf bezochten wij Nationaal Park Zuid-Kennemerland vanuit Bloemendaal. Dit sfeervolle dorp ligt als het ware tegen het park aan en vanuit hier fiets je heel makkelijk richting het bezoekerscentrum. Helaas hadden wij de eerste dagen van ons bezoek last van behoorlijk slecht weer en viel ons plan om het gebied uitgebreid te voet en per fiets te verkennen letterlijk in het water. We zaten zelfs dik een uur “vast” in de vogelkijkhut, omdat de regen vanuit het niets met bakken uit de hemel kwam. Bij terugkomst in Bloemendaal bleek daar geen druppel te zijn gevallen. Heel apart.

Op de dag van vertrek hadden we wat meer geluk en scheen de zon volop. Toen zijn we alsnog op de fiets gestapt en hebben we een prachtige route door het park afgelegd. Waar ik bij veel van de natuurparken die wij tijdens onze trip door Nederland hebben bezocht het gevoel had dat 1 bezoekje wel prima was, heb ik dat bij de Kennemer Duinen helemaal niet. Hier wil ik absoluut nog een keer terug.

Tips voor een bezoek aan Nationaal Park Zuid-Kennemerland:

 • Gebieden die je zeker moet bezoeken: het Vogelmeer en het Kraansvlak.
 • Ga op zoek naar de mooiste uitkijkpunten van het park, waaronder het wisenten uitkijkpunt bij het meertje van Burdet.
 • Geniet op het strand van Bloemendaal van een hapje en/of drankje bij één van de vele hippe strandtenten.
 • Overnacht in Bloemendaal bij het prachtige Hotel Bleecker.
 • Voor meer (praktische) informatie over Nationaal Park Zuid-Kennemerland check deze website.
mooiste nationale park nederland
Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park de Groote Peel

Nationaal Park de Groote Peel is het kleinste nationale park van Nederland, maar zeker niet de minste. Het is het park waar ik vlakbij ben opgegroeid en waar ik een groot zwak voor heb. Het is zo’n ontzettend mooi en fijn plekje in de Peel.

De Groote Peel ligt op de grens tussen Brabant en Limburg. Vroeger werd er in dit hoogveengebied turf gestookt, maar tegenwoordig is het vooral een uniek natuurgebied voor (trek)vogels en een erg fijne plek om te gaan wandelen. Je kunt er naast vogels ook een grote groep shetlandpony’s spotten.

Lees ook: de mooiste wandeling in Nationaal Park de Groote Peel

mooiste nationale parken nederland
Nationaal Park de Groote Peel

Het allermooiste mooiste plekje in Nationaal Park de Groote Peel is wat mij betreft het gebied rondom het Aan het Elfde meer. Dit gebied trekt veel bijzondere (trek)vogels aan, waaronder de kraanvogel. Houdt er alleen rekening mee dat dit gedeelte van het park helaas niet het hele jaar door te bezoeken is. Dit vanwege het broed-en trekseizoen van de vogels. Je leest er meer over in dit artikel.

Het bezoekerscentrum van Nationaal Park de Groote Peel ligt in Ospel (Noord-Limburg). Je kunt hier heel makkelijk je auto parkeren en vanuit hier het park verkennen, maar je kunt ook je auto op mijn favoriete plek parkeren en vanuit daar de mooiste wandeling door het park maken. De Groote Peel is niet super groot. In een halve dag heb je het grootste gedeelte van het park wel gezien.

Tips voor een bezoek aan Nationaal Park de Groote Peel:

 • Combineer een bezoek aan de Groote Peel met een bezoek aan de minstens zo mooie Strabrechtse Heide, die vlakbij ligt.
 • Breng tevens een bezoekje aan het pittoreske witte stadje Thorn (22 kilometer verderop).
 • Overnacht in één van de mooiste B&B’s van de regio, Glundr in Asten-Heusden.
 • Voor meer informatie over Nationaal Park de Groote Peel check deze website.
mooiste nationale park nederland
Nationaal Park de Groote Peel

Nationaal Park Veluwezoom

Nationale Park Veluwezoom is één van de vele natuurgebieden die de Veluwe rijk is. Dit nationale park is het oudste nationale park van Nederland en bevindt zich in de provincie Gelderland ten noorden van Arnhem en ten oosten van Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het verschil tussen de Veluwezoom en de Hoge Veluwe is dat de Veluwezoom een heuvelachtig gebied is met prachtige vergezichten. Vooral wanneer de heide in bloei staat (half augustus tot half september) kijk je hier je ogen uit.

leukste nationale park nederland
Nationaal Park Veluwezoom

Wij bezochten Nationaal Park Veluwezoom vanuit Velp. Hier sliepen we in een kleine, maar fijne pod aan de rand van het nationale park. Vanuit hier maakten we een aantal geweldig mooie wandelingen door het park en kwamen we o.a oog in oog te staan met een grote groep wilde zwijnen.

Eén van de meest populaire wandelingen in Nationaal Park Veluwezoom, is de wandeling van bezoekerscentrum Veluwezoom via de Posbank weer terug richting het centrum. Deze wandeling is in totaal zo’n 5 kilometer lang en leid je over het misschien wel allermooiste stukje van de Veluwezoom. Staat de heide in bloei, dan raad ik aan om deze plek niet in de weekenden te bezoeken, want dan is het er vaak te druk.

Tips voor een bezoek aan Nationaal Park Veluwezoom:

 • Voor de ultieme glamping ervaring overnacht je bij Buitenplaats Beekhuizen of je kunt je op en top laten verwennen bij Boutique Hotel Beekhuizen. Beide liggen aan de rand van het park.
 • Bezoek dit park tussen half augustus en half september wanneer de heide in bloei staat, maar kom wel door de weeks i.v.m de drukte.
 • Bezoek observatiepost Herikhuizen of observatiehut de Elsberg in de schermer om wilde dieren te spotten of boek een nachtsafari in het Deelerwoud.
 • Voor meer (praktische) informatie over Nationaal Park Veluwezoom, check deze website.
mooiste nationale park nederland
Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Een duingebied in Brabant klinkt misschien een beetje gek, maar toch vind je het in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Dit bijzondere gebied ligt tussen de steden Den Bosch en Tilburg in en is één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Het wordt daarom ook wel de Brabantse Sahara genoemd.

mooiste natuurgebieden nederland
Loonse en Drunense Duinen

Ondanks dat ik zelf jarenlang in Brabant heb gewoond, had ik de Loonse en Drunense Duinen nog niet eerder bezocht. Ik kwam er tijdens onze roadtrip ook wel achter dat ik meer weet van plekken zoals Nepal, Sumatra en Thailand, dan van ons eigen landje. Best wel confronterend moet ik zeggen.

Wat ik zo fijn vind aan de Loonse en Drunense Duinen is dat het niet te vergelijken is met een ander park in Nederland. Het is zo’n uniek en afwisselend landschap. Naast stuifzand vind je er heidevlaktes en bossen. Wij maakten een prachtige, lange wandeling waarbij we amper iemand anders tegen kwamen. Het stuifzandgebied is een gebied waar je letterlijk rond mag struinen. Hier hoef je niet verplicht op de paden te blijven. Klinkt goed toch?

Tips voor een bezoek aan de Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen:

mooiste nationale park nederland
Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Bovenstaande lijst is een opsomming van mijn favoriete nationale parken in Nederland. Het zijn stuk voor stuk prachtige en afwisselende natuurgebieden die absoluut een bezoek waard zijn. Ik moet er wel bij vermelden dat ik vind dat je in Nederland wel heel erg afhankelijk bent van de weersomstandigheden op het moment van het bezoek. Zo weet ik zeker dat bepaalde nationale parken veel meer indruk op mij zouden hebben gemaakt als de weersomstandigheden gewoon iets beter waren geweest.

Mijn conclusie na onze roadtrip door Nederland is dat wij in ons landje echt wel een prachtige natuur hebben. En vooral ook heel veel mooie plekken. Naast de 21 officiële nationale parken zijn er namelijk ook nog eens talloze natuurgebieden verspreid door heel het land en er is altijd wel iets bij je in de buurt. Ga eropuit en ontdek!

leukste natuurparken nederland
Nationaal Park de Hoge Veluwe

Klik hier voor meer reisinspiratie over Nederland

nederland travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights