My Travel Secret ...
Menu
Europa

Tips voor een bezoek aan de Plitvice Meren, Kroatië

Home » Europa » Tips voor een bezoek aan de Plitvice Meren, Kroatië

Een tijdje geleden bezocht ik één van de mooiste plekken die ik ooit binnen Europa heb bezocht: de Plitvice Meren in Kroatië. Plitvice is een park dat bestaat uit 16 prachtige meren en meer dan 400 watervallen, waaronder de hoogste waterval van Kroatië (78 meter). Daaromheen vind je een prachtig mooi bos waar onder andere wolven en beren leven. Ga jij naar Kroatië op reis, dan mag een bezoek aan dit sprookjesachtige park niet ontbreken. Vandaag geef ik je tips voor een bezoek aan de Plitvice Meren in Kroatië.

Inhoud

1. Bereikbaarheid Plitvice National Park

2. Een dagtour of op eigen gelegenheid het park verkennen?

3. Openingstijden Plitvice National Park

4. Beste periode om de Plitvice Meren te bezoeken

5. Entreeprijzen Plitvice National Park

6. Wandelroutes in Plitvice National Park

7. Accommodatie in de buurt van het park

1. Bereikbaarheid van Plitvice National Park

Plitvice National Park is goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Zelf vlogen wij van Keulen naar Zagreb. Hier arriveerden we rond 12.30u. Vervolgens namen we de bus naar het centrum van de stad en boekten op het busstation een ticket naar Plitvice. Rond 16.30u kwamen we hier aan. Er rijden gedurende het hoogseizoen minimaal 10 bussen per dag tussen Zagreb en Plitvice National Park en ook vanuit de kust rijden er regelmatig bussen. Om het park te verlaten met het openbaar vervoer, moet je wel een beetje geduld hebben. Er is een bus schema, maar doordat de bussen tussen Zagreb en de kust (en vice versa) rijden, lopen ze onderweg nog wel eens vertraging op. Wij moesten in totaal 1.5 uur wachten. Van de Plitvice Meren reisden wij door naar Slovenië.

Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren en zelf naar de Plitvicemeren te rijden. Via Sunny Cars huur je in Kroatië al een auto vanaf €22 euro per dag all-in. De wegen in Kroatië zijn over het algemeen goed en rondom de Plitvice Meren is er genoeg parkeergelegenheid. Vanuit Zagreb rijd je met de auto in ongeveer 2.5-3 uur naar het park.

Tegenwoordig vliegen er verschillende low budget airlines goedkoop van Nederland naar Kroatië. Ook Zadar, Pula of Split zijn een goede uitgangsbasis om Plitvice National Park te bezoeken. Huur een auto of boek een tour. Je bent van Zadar bijvoorbeeld maar ongeveer 2 tot 2,5 uur onderweg naar de Plitvice Meren. Klik hier om een goedkope vlucht te zoeken van Nederland naar Kroatië.

Plitvice meren
Plitvice Meren Kroatië

2. Een dagtour of op eigen gelegenheid het park verkennen?

Plitvice National Park is een park dat vrij makkelijk op eigen houtje is te bezoeken. Bij de entree van het park vind je een duidelijk overzicht van alle wandelroutes en verdwalen is vrijwel onmogelijk. Het grootste voordeel van het park op eigen houtje bezoeken is dat je zelf kunt bepalen op welke tijden je het park bezoekt en dat je op die manier de grootste drukte kunt ontlopen. Ook kun je zelf bepalen welke route je wilt lopen. 

Hoewel het park op eigen houtje bezoeken sterk mijn voorkeur heeft, is het soms gewoon net iets handiger en soms zelfs voordeliger om een dag tour naar Plitvice National Park te boeken. Vanuit alle delen van het land worden deze tours aangeboden. Klik hier voor een overzicht. 

Plitvice Meren tickets
Plitvice National Park

3. Openingstijden Plitvice National Park

Plitvice National Park is 365 dagen per jaar geopend. De openingstijden variëren per seizoen. In de zomerperiode is het park open van 7.00u tot 20.00u en in de winterperiode van 8.00u tot 16.00u. Houdt er met plannen rekening mee dat de boot en het treintje niet direct actief zijn na opening, maar pas 1-1.5 uur na opening. Voor een overzicht zie onderstaande link. 

Plitvice Meren Kroatie

4. De beste periode om de Plitvice Meren te bezoeken.

Het voor-en najaar is wat mij betreft de beste periode om Plitvice National Park te bezoeken. Het weer is dan overwegend goed en het is minder druk in het park. Ieder jaargetijden is eigenlijk wel bijzonder om het park te bezoeken, maar vooral de lente en herfst springen er voor mij uit.

Ik zou adviseren het park in juli en augustus te vermijden, omdat het er dan echt extreem druk kan zijn en omdat de entreeprijzen dan een stuk hoger zijn, dan in bijvoorbeeld mei of oktober. Kun je niet anders, zorg dan in ieder geval dat je je entree tickets voor deze periode ruim op tijd reserveert om teleurstelling en lange wachtrijen te voorkomen. 

Plitvice Meren entree
Plitvice Meren, Kroatië

5. Tickets en entreeprijzen Plitvice National Park

Het is sinds 2019 min of meer verplicht om je tickets voor Plitvice National Park vooraf te bestellen. Dit is vanwege de enorme populariteit van het park en het feit dat er maar een bepaald aantal bezoekers per dag wordt toegelaten. Aan te raden is om je tickets minimaal 2 dagen van te voren te bestellen. In het hoogseizoen (juni t/m september) zou ik dit nog eerder doen om teleurstelling te voorkomen.

Van juni t/m september zijn de entreeprijzen van het park een stuk hoger dan daarbuiten. Zo betaal je in deze periode 300 HRK voor een dagticket, wat overeenkomt met ongeveer 40 euro. Van november t/m maart betaal je maar 80 HRK (10,50 euro). Een overzicht van de actuele prijzen (2020) vind je hier:

Ticketprijzen Plitvice National Park
Ticketprijzen Plitvice National Park
tickets plitvice meren
Tickets Plitvice Meren Kroatië

Inbegrepen in de entreeprijs is:

 • Toegang tot alle wandelpaden in het park
 • Gebruik van de elektrische boot
 • Gebruik van de panorama trein
 • Gratis toegang tot de wc’s in het park
 • Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd
Kroatië Plitvice
Kroatië Plitvice

6. Wandelroutes in Plitvice National Park

In het park zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld. Deze routes variëren van 3,5 tot 18,3 kilometer. Je maakt bij de meeste wandelroutes gebruik van een treintje dat in het park rond rijdt en van een boot waarmee je het Kozjak meer oversteekt. Echter van november t/m maart zijn deze niet actief, houdt hier dus rekening mee. Iets waar je ook op moet letten is dat de trein en boot niet direct na opening van het park al rijden/varen, maar ongeveer 1 tot 1 1/2 uur na opening van het park en tot ongeveer 1/2 tot 1 uur voor sluitingstijd.

Plitvice Kroatië
Plitvice Kroatië

Plitvice National Park heeft 2 officiële ingangen en er zijn in totaal 7 wandelroutes. Deze wandelroutes starten bij één van de ingangen. De omgeving van Ingang 1 is het lager gelegen gedeelte van het park en Ingang 2 is onderdeel van het hoger gelegen gedeelte. De wandelroutes zijn verdeelt tussen beide gedeeltes. Een overzicht van alle wandelroutes:

 • Route A: 2-3 uur, startpunt ingang 1, Totaal 3,5 kilometer.
 • Route B: 3-4 uur, startpunt ingang 1 (inclusief boottocht) Totaal 4 kilometer.
 • Route C: 4-6 uur, startpunt ingang 1 (inclusief treinrit en boottocht) Totaal 8 kilometer.
 • Route E: 2-3 uur, startpunt ingang 2 (inclusief treinrit en korte boottocht) Totaal 5,1 kilometer.
 • Route F: 3-4 uur, startpunt ingang 2 (inclusief treinrit en boottocht) Totaal 4,6 kilometer.
 • Route H: 4-6 uur, startpunt ingang 2 (inclusief treinrit en boottocht) Totaal 8,9 kilometer.
 • Route K: 6-8 uur, startpunt ingang 1 of 2. Totaal 18,3 kilometer.
map plitvice national park
Plattegrond Plitvice Meren

Op de website van Plitvice National Park vind je een overzicht van alle wandelroutes in het park. Je kunt ze downloaden als app voor op je telefoon. 

7. Accommodatie nabij de Plitvice Meren

Er is in de omgeving van de Plitvice Meren genoeg aanbod van hotels, guesthouses en campings en ondanks dat ze wel iets duurder zijn dan accommodaties in de rest van het land, zijn ze nog heel erg betaalbaar. Wij verbleven bij Guesthouse Ljubo and Ana op loopafstand van Ingang 1. Voor 40 euro inclusief ontbijt, verbleven we in een prima 2-persoonskamer. Ben je afhankelijk van openbaar vervoer, dan raad ik aan om niet al te ver van één van de twee ingangen van het park te gaan zitten, heb je zelf een auto, dan maakt het niet zo heel veel uit. Wat trouwens erg fijn is, is dat je je backpack bij de entree van het park op kan bergen. Zo hoef je niet met je zware tas te sjouwen of terug naar je accommodatie voordat je weer verder reist.

Nog even wat praktische dingen om op te letten:

 • Zwemmen is absoluut NIET toegestaan in de Plitvice Meren.
 • Honden zijn in het park toegestaan, mits aangelijnd.
 • Heb respect voor de natuur en beschadig geen planten en/of bomen en laat dieren met rust.
 • Kamperen is in Plitvice National Park niet toegestaan, maar er is genoeg kampeergelegenheid rondom het park.
 • Het is niet toegestaan om buiten de gemarkeerde paden te lopen.
 • Uiteraard geen rommel laten slingeren
Plitvice National Park
Plitvice National Park
nationaal park plitvicemeren
National Park Plitvicemeren
Plitvice Lakes
Plitvice Meren, Kroatië

Klik hier voor alle artikelen over bestemmingen binnen Europa

Europa
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights