My Travel Secret ...
My Travel Secret
plitvice meren
Europa

Tips voor een bezoek aan de Plitvice Meren, Kroatië

Home » Europa » Tips voor een bezoek aan de Plitvice Meren, Kroatië

Een tijdje geleden bezocht ik één van de mooiste plekken die ik ooit binnen Europa heb bezocht: de Plitvice Meren in Kroatië. Plitvice is een park dat bestaat uit 16 prachtige meren en meer dan 400 watervallen, waaronder de hoogste waterval van Kroatië (78 meter). Daaromheen vind je een prachtig mooi bos waar onder andere wolven en beren leven. Ga jij naar Kroatië op reis, dan mag een bezoek aan dit sprookjesachtige park niet ontbreken. Vandaag geef ik je tips voor een bezoek aan de Plitvice Meren in Kroatië.

Inhoud

1. Bereikbaarheid Plitvice National Park

2. Een dagtour of op eigen gelegenheid het park verkennen?

3. Openingstijden Plitvice National Park

4. Beste periode om de Plitvice Meren te bezoeken

5. Entreeprijzen Plitvice National Park

6. Wandelroutes in Plitvice National Park

7. Accommodatie in de buurt van het park

1. Bereikbaarheid van Plitvice National Park

Plitvice National Park is goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Zelf vlogen wij van Keulen naar Zagreb. Hier arriveerden we rond 12.30u. Vervolgens namen we de bus naar het centrum van de stad en boekten op het busstation een ticket naar Plitvice. Rond 16.30u kwamen we hier aan. Er rijden gedurende het hoogseizoen minimaal 10 bussen per dag tussen Zagreb en Plitvice National Park en ook vanuit de kust rijden er regelmatig bussen. Om het park te verlaten met het openbaar vervoer, moet je wel een beetje geduld hebben. Er is een bus schema, maar doordat de bussen tussen Zagreb en de kust (en vice versa) rijden, lopen ze onderweg nog wel eens vertraging op. Wij moesten in totaal 1.5 uur wachten. Van de Plitvice Meren reisden wij door naar Slovenië.

Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren en zelf naar de Plitvicemeren te rijden. Via Sunny Cars huur je in Kroatië al een auto vanaf €22 euro per dag all-in. De wegen in Kroatië zijn over het algemeen goed en rondom de Plitvice Meren is er genoeg parkeergelegenheid. Vanuit Zagreb rijd je met de auto in ongeveer 2.5-3 uur naar het park.

Tegenwoordig vliegen er verschillende low budget airlines goedkoop van Nederland naar Kroatië. Ook Zadar, Pula of Split zijn een goede uitgangsbasis om Plitvice National Park te bezoeken. Huur een auto of boek een tour. Je bent van Zadar bijvoorbeeld maar ongeveer 2 tot 2,5 uur onderweg naar de Plitvice Meren. Klik hier om een goedkope vlucht te zoeken van Nederland naar Kroatië.

Plitvice meren
Plitvice Meren Kroatië

2. Een dagtour of op eigen gelegenheid het park verkennen?

Plitvice National Park is een park dat vrij makkelijk op eigen houtje is te bezoeken. Bij de entree van het park vind je een duidelijk overzicht van alle wandelroutes en verdwalen is vrijwel onmogelijk. Het grootste voordeel van het park op eigen houtje bezoeken is dat je zelf kunt bepalen op welke tijden je het park bezoekt en dat je op die manier de grootste drukte kunt ontlopen. Ook kun je zelf bepalen welke route je wilt lopen. 

Hoewel het park op eigen houtje bezoeken sterk mijn voorkeur heeft, is het soms gewoon net iets handiger en soms zelfs voordeliger om een dag tour naar Plitvice National Park te boeken. Vanuit alle delen van het land worden deze tours aangeboden. Klik hier voor een overzicht. 

Plitvice Meren tickets
Plitvice National Park

3. Openingstijden Plitvice National Park

Plitvice National Park is 365 dagen per jaar geopend. De openingstijden variëren per seizoen. In de zomerperiode is het park open van 7.00u tot 20.00u en in de winterperiode van 8.00u tot 16.00u. Houdt er met plannen rekening mee dat de boot en het treintje niet direct actief zijn na opening, maar pas 1-1.5 uur na opening. Voor een overzicht zie onderstaande link. 

Plitvice Meren Kroatie

4. De beste periode om de Plitvice Meren te bezoeken.

Het voor-en najaar is wat mij betreft de beste periode om Plitvice National Park te bezoeken. Het weer is dan overwegend goed en het is minder druk in het park. Ieder jaargetijden is eigenlijk wel bijzonder om het park te bezoeken, maar vooral de lente en herfst springen er voor mij uit.

Ik zou adviseren het park in juli en augustus te vermijden, omdat het er dan echt extreem druk kan zijn en omdat de entreeprijzen dan een stuk hoger zijn, dan in bijvoorbeeld mei of oktober. Kun je niet anders, zorg dan in ieder geval dat je je entree tickets voor deze periode ruim op tijd reserveert om teleurstelling en lange wachtrijen te voorkomen. 

Plitvice Meren entree
Plitvice Meren, Kroatië

5. Tickets en entreeprijzen Plitvice National Park

Het is sinds 2019 min of meer verplicht om je tickets voor Plitvice National Park vooraf te bestellen. Dit is vanwege de enorme populariteit van het park en het feit dat er maar een bepaald aantal bezoekers per dag wordt toegelaten. Aan te raden is om je tickets minimaal 2 dagen van te voren te bestellen. In het hoogseizoen (juni t/m september) zou ik dit nog eerder doen om teleurstelling te voorkomen.

Van juni t/m september zijn de entreeprijzen van het park een stuk hoger dan daarbuiten. Zo betaal je in deze periode 300 HRK voor een dagticket, wat overeenkomt met ongeveer 40 euro. Van november t/m maart betaal je maar 80 HRK (10,50 euro). Een overzicht van de actuele prijzen (2020) vind je hier:

Ticketprijzen Plitvice National Park
Ticketprijzen Plitvice National Park
tickets plitvice meren
Tickets Plitvice Meren Kroatië

Inbegrepen in de entreeprijs is:

 • Toegang tot alle wandelpaden in het park
 • Gebruik van de elektrische boot
 • Gebruik van de panorama trein
 • Gratis toegang tot de wc’s in het park
 • Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd
Kroatië Plitvice
Kroatië Plitvice

6. Wandelroutes in Plitvice National Park

In het park zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld. Deze routes variëren van 3,5 tot 18,3 kilometer. Je maakt bij de meeste wandelroutes gebruik van een treintje dat in het park rond rijdt en van een boot waarmee je het Kozjak meer oversteekt. Echter van november t/m maart zijn deze niet actief, houdt hier dus rekening mee. Iets waar je ook op moet letten is dat de trein en boot niet direct na opening van het park al rijden/varen, maar ongeveer 1 tot 1 1/2 uur na opening van het park en tot ongeveer 1/2 tot 1 uur voor sluitingstijd.

Plitvice Kroatië
Plitvice Kroatië

Plitvice National Park heeft 2 officiële ingangen en er zijn in totaal 7 wandelroutes. Deze wandelroutes starten bij één van de ingangen. De omgeving van Ingang 1 is het lager gelegen gedeelte van het park en Ingang 2 is onderdeel van het hoger gelegen gedeelte. De wandelroutes zijn verdeelt tussen beide gedeeltes. Een overzicht van alle wandelroutes:

 • Route A: 2-3 uur, startpunt ingang 1, Totaal 3,5 kilometer.
 • Route B: 3-4 uur, startpunt ingang 1 (inclusief boottocht) Totaal 4 kilometer.
 • Route C: 4-6 uur, startpunt ingang 1 (inclusief treinrit en boottocht) Totaal 8 kilometer.
 • Route E: 2-3 uur, startpunt ingang 2 (inclusief treinrit en korte boottocht) Totaal 5,1 kilometer.
 • Route F: 3-4 uur, startpunt ingang 2 (inclusief treinrit en boottocht) Totaal 4,6 kilometer.
 • Route H: 4-6 uur, startpunt ingang 2 (inclusief treinrit en boottocht) Totaal 8,9 kilometer.
 • Route K: 6-8 uur, startpunt ingang 1 of 2. Totaal 18,3 kilometer.
map plitvice national park
Plattegrond Plitvice Meren

Op de website van Plitvice National Park vind je een overzicht van alle wandelroutes in het park. Je kunt ze downloaden als app voor op je telefoon. 

7. Accommodatie nabij de Plitvice Meren

Er is in de omgeving van de Plitvice Meren genoeg aanbod van hotels, guesthouses en campings en ondanks dat ze wel iets duurder zijn dan accommodaties in de rest van het land, zijn ze nog heel erg betaalbaar. Wij verbleven bij Guesthouse Ljubo and Ana op loopafstand van Ingang 1. Voor 40 euro inclusief ontbijt, verbleven we in een prima 2-persoonskamer. Ben je afhankelijk van openbaar vervoer, dan raad ik aan om niet al te ver van één van de twee ingangen van het park te gaan zitten, heb je zelf een auto, dan maakt het niet zo heel veel uit. Wat trouwens erg fijn is, is dat je je backpack bij de entree van het park op kan bergen. Zo hoef je niet met je zware tas te sjouwen of terug naar je accommodatie voordat je weer verder reist.

Nog even wat praktische dingen om op te letten:

 • Zwemmen is absoluut NIET toegestaan in de Plitvice Meren.
 • Honden zijn in het park toegestaan, mits aangelijnd.
 • Heb respect voor de natuur en beschadig geen planten en/of bomen en laat dieren met rust.
 • Kamperen is in Plitvice National Park niet toegestaan, maar er is genoeg kampeergelegenheid rondom het park.
 • Het is niet toegestaan om buiten de gemarkeerde paden te lopen.
 • Uiteraard geen rommel laten slingeren.
Ook collega blogger Karlijn van Karlijn Travels bezocht de Plitvice Meren, maar dit liep net even iets anders dan vooraf gehoopt. Lees hier haar ervaring en tips voor een bezoek aan Plitvice National Park. 
Plitvice National Park
Plitvice National Park
nationaal park plitvicemeren
National Park Plitvicemeren
Plitvice Lakes
Plitvice Meren, Kroatië

Klik hier voor alle artikelen over bestemmingen binnen Europa

Europa
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

You Might Also Like...

42 Comments

 • Reply
  Mellisa - Grenzeloosreizen
  6 oktober 2015 at 18:33

  Jeej het werkt ;) Ik ben echt fan van Plitvice! Toen ik er een tijdje terug was vond ik het gelukkig niet zo druk. Heb volgens mij nog lang niet het hele park gezien (deden de tocht van 3-4 uurtjes) Bij jou was het zo te zien ook niet mega druk :)

  • Reply
   Sigrid
   6 oktober 2015 at 20:08

   Welke maand was jij er? Ik ben ook echt groot fan, was alsof ik in een sprookje rond liep. Nee idd niet heel erg druk toen ik er was, maar dat was dus echt om 8 uur s’ochtends en 7 uur s’avonds ;-)

   • Reply
    Mellisa - Grenzeloosreizen
    7 oktober 2015 at 09:14

    Ik was er 2 jaar geleden in Juli, nog net voordat de zomervakantie begon.

    • Reply
     Sigrid
     8 oktober 2015 at 19:07

     Dan heb je volgens mij echt geluk gehad dat t niet zo druk was :-)

 • Reply
  Anita - Reisvlinder.nl
  7 oktober 2015 at 09:36

  Wat een mooie foto’s! Ik vind de Plitvice meren ook een van de mooiste plekken in Europa. Inderdaad echt een sprookje. Wij waren er in oktober, toen hadden de bomen prachtige herfstkleuren en was het gelukkig ook niet zo druk.

  • Reply
   Sigrid
   8 oktober 2015 at 19:09

   Thanks Anita. Oooh wil nu zeker een keer in de herfst terug :-)

 • Reply
  Vincent
  8 oktober 2015 at 11:05

  Prachtige plek (en foto’s). Wel super druk in het hoogseizoen, maar wel super mooi. Misschien zoals Anita hierboven aangeeft, dit park in de herfst nog eens bezoeken. Dan is het waarschijnlijk minder druk.

  • Reply
   Sigrid
   8 oktober 2015 at 18:46

   Jaaa vind Ik ook! Ben echt groot fan :-) Wil ook zeker nog een keer terug.

 • Reply
  Naomi in Wonderland
  8 oktober 2015 at 11:28

  Ik ben er nog niet geweest maar het is toch wel een plaats die ik zeker en vast eens wil bezoeken! De foto’s zijn echt prachtig.

  • Reply
   Sigrid
   8 oktober 2015 at 18:45

   Moet je ook zeker doen Naomi! plitvice is echt meer Dan de moeite waard!

 • Reply
  Linda | One Day Trip
  13 oktober 2015 at 22:10

  Hele mooie foto´s!!
  Ik heb Plitvice een aantal jaar geleden bezocht en vond het echt prachtig. Minpuntje is wel dat het zo ontzettend druk is, dat je op sommige stukken echt in een treintje achter elkaar aan het lopen bent. Maar los van dat, is het echt een must om ooit te bezoeken!

  • Reply
   Sigrid
   14 oktober 2015 at 06:27

   Helemaal mee eens!

 • Reply
  Anouk
  16 oktober 2015 at 19:37

  Wauw, wat een prachtige foto’s! Dit staat zeker nog op mijn reis lijstje :) xo

  • Reply
   Sigrid
   16 oktober 2015 at 20:09

   Lief, thanks :-) Moet je echt een keertje doen. Het is er prachtig!

 • Reply
  Annemarie | Ishetnogver.nl
  17 oktober 2015 at 14:01

  Wat een mooie foto’s! Ik was in mei 2014 bij de Plitvicemeren en was zwaar onder de indruk. Ik wil er zeker nog een keer naar toe, want ik heb lang niet alles gezien.

  • Reply
   Sigrid
   17 oktober 2015 at 14:13

   Thanks Annemarie! Ik heb precies hetzelfde gevoel. Ondanks dat het park niet eens zo heel erg groot is, wil ik nog veel meer zien :-)

 • Reply
  Linda
  29 oktober 2015 at 14:35

  Ik ben er geweest en het is echt prachtig! Ik was er midden in de zomer, het regende ook even, maar was enorm druk! toch raad ik dit park iedereen aan, want het is echt adembenemend mooi! Mooie foto’s! Leuke blog heb je :)

  • Reply
   Sigrid
   29 oktober 2015 at 19:41

   Thanks Linda! Helemaal mee eens ?

 • Reply
  Marcella
  31 oktober 2015 at 23:22

  Ik las de afgelopen zomer veel over Plitvice, ik ben er heel benieuwd naar geworden! Lijkt me echt zo prachtig! De wandelingen die jullie gedaan hebben klinken erg goed!

  • Reply
   Sigrid
   1 november 2015 at 09:09

   Plitvice is zeker iets voor jou! Is echt zooo mooi :-) De wandelingen zijn heel makkelijk te doen. Je kan er zelfs voor kiezen om in 1 dag het “hele” park te zien, maar om de drukte te vermijden kozen wij voor 2x een halve dag.

 • Reply
  Gerson
  15 augustus 2016 at 20:54

  Ik hoop dat jullie gelijk hebben want ik ben morgen jarig (9 jaar) en ga er heen!

  • Reply
   Sigrid
   16 augustus 2016 at 20:04

   Whaha ben nu wel heel benieuwd hoe het was ?

   • Reply
    Gerson
    9 maart 2017 at 20:21

    Hoi Sigrid,

    ik vond het super mooi! sorry voor de late reactive, maar ja, beter laat dan nooit!
    we hebben de lange wandelroute gekozen (6 uur). Ik heb een schorpioen gezien in het heldere water en een snoek! en een enorme vlinder bij de ingang.

 • Reply
  jan Fortuijn
  29 januari 2017 at 13:03

  Als ik dit alles zo lees is het voor mijn vrouw die moeilijk te been is niet te doen.
  Hebben jullie ideen?

  • Reply
   Sigrid
   30 januari 2017 at 16:46

   Hoi Jan,

   De meeste paden in het park zelf bevatten trappen. Er rijdt wel een busje, maar daarmee kun je niet overal komen. Ook kun je over bepaalde meren varen. Ik zou voor de zekerheid even contact opnemen met het park.

   Gr Sigrid

   • Reply
    jan Fortuijn
    30 januari 2017 at 19:28

    Dank voor je antwoord gaan we doen gelukkig gaan we half juni.

   • Reply
    Cor
    20 mei 2019 at 20:36

    Beste Jan, kan onze vriendin die slecht ter been is een leuke route afleggen per boot en trein zonder veel zelf te moeten lopen. Trappen en schuine paden gaan echt niet lukken.

    • Reply
     Sigrid
     21 mei 2019 at 10:11

     Hoi Cor, ik vind het best lastig daar advies in te geven. Van ingang 1 is het een stukje (ongeveer 15-20 minuten) lopen naar het treintje. Dit is wel een recht stuk en een super mooi stuk, maar kan ook best druk zijn. Eenmaal in de trein word je redelijk dicht bij de boot afgezet dus dat is ook maar een klein stuk (5-10 minuten) lopen. Met de boot kan ze een prachtige boottocht maken over het meer. Zeker de moeite waard! Mijn schoonouders van +70 zijn vorig jaar in Plitvice NP geweest. Zij zijn ook wat slechter te been, maar hebben hier een fantastische tijd gehad. Ik denk dus dat het wel mogelijk is. Liefs Sigrid

 • Reply
  Debora
  25 juli 2017 at 10:19

  Hallo Sigrid,
  Wat een onwijs mooie foto’s!
  Welke route(s) hebben jullie gelopen? Of welke vond jij de mooiste route?
  Wij gaan er over 2 weken naartoe.

 • Reply
  Naomi | AuthenticChica
  20 augustus 2017 at 21:04

  Prachtige foto’s en top tips!! Hoop zo dat onze trip in Okt doorgaat dan wil ik zeker hierheen!! Dan ga ik je zeker nog meer tips vragen;) xx Naomi

  • Reply
   Sigrid
   21 augustus 2017 at 18:38

   Jaaa hier moeten jullie echt heen! Zo mooi <3

 • Reply
  Anne
  11 maart 2018 at 09:30

  Is het entree-kaartje de hele dag geldig?
  We hebben een huisje vlakbij in gang 2, en zit eraan de denken om de ochtend route C te lopen, 4 tot 6 yuur, en daarna een break bij het huisje te hebben en dan om 16.00 uur weer terug te gaan.

  • Reply
   Sigrid
   14 maart 2018 at 15:49

   Oh dat is een goede! Zou het eerlijk gezegd niet durven zeggen. Zou daarvoor even bij de receptie informeren. Ik denk het wel, want je kan ook bv een 2-dagen kaart kopen en die is dus 2 dagen geldig. Neem aan dat een dagkaart wel 1 dag geldig is, maar dat je het wel even moet melden.

 • Reply
  Femmy de Bart
  24 maart 2018 at 16:06

  Ik lees op de officiële site van Plivitce meren dat je voor commerciële foto’s geld moet betalen. Mag je voor eigen gebruik wel foto’s maken met camera?

  • Reply
   Sigrid
   24 maart 2018 at 21:16

   Ja foto’s maken is geen probleem.

 • Reply
  Jessica
  20 mei 2018 at 18:36

  Komende zomer ga ik ook eindelijk de Plitvice meren bezoeken, ik ben zo benieuwd! We willen ook nog dorpen of steden in de buurt bezoeken. Heb je toevallig leuke tips?

  • Reply
   Sigrid
   21 mei 2018 at 14:56

   Wat leuk, gaat echt geweldig worden ;-) Wel vroeg het park in!! hahaha Wij hebben het gecombineerd met een bezoek aan Zagreb. Zeker een leuke stad, maar met 1 dag heb je het daar wel gezien. Veel plezier alvast :-)

 • Reply
  Jessica J.
  13 juni 2018 at 15:13

  Wauw, wat een dromerige foto’s. Ik ben nog nooit in Kroatië geweest, maar moet zeggen dat het land hoe langer hoe hoger op ons lijstje staat.

 • Reply
  Linda | travellersoftheworld
  17 juni 2018 at 22:24

  Wij waren er midden in de zomer en deden een wandeling van 6-8 uur, waarbij je zowel het hoge, als het lage deel ziet. Het begin van de wandeling is super druk, maar omdat de meeste mensen de wandeling van 4 uur doen, ben je de drukte al snel kwijt. Als snel was het heerlijk rustig. Ik heb echt genoten van de natuur daar en zou dolgraag nog een keer samen met Remco gaan (ik was met mijn ouders).

 • Reply
  Wouter
  21 maart 2019 at 13:05

  Leuk, doen we deze zomer terug … wel vroeger gaan dan de vorige keer om de drukte te vermijden

  • Reply
   Sigrid
   27 maart 2019 at 09:09

   whahaha heel verstandig! Ik wil ook nog een keer terug ;-)

 • Reply
  Carla
  12 augustus 2019 at 21:23

  Weet iemand hoe lsng de korte en hoe lang de lange boodtocht duurt? Ik twijfel tussen Route E en F ivm ik wil het lopen beperken maar wel de mooiste dingen zien.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.