My Travel Secret ...

Tips voor een bezoek aan de Plitvice Meren, Kroatië

by Sigrid
plitvice meren
Home » Europa » Tips voor een bezoek aan de Plitvice Meren, Kroatië

Een tijdje geleden bezocht ik één van de mooiste plekken die ik ooit binnen Europa heb bezocht: de Plitvice Meren in Kroatië. Plitvice is een park dat bestaat uit 16 prachtige meren en meer dan 400 watervallen, waaronder de hoogste waterval van Kroatië (78 meter). Daaromheen vind je een prachtig mooi bos waar onder andere wolven en beren leven. Ga jij naar Kroatië op reis, dan mag een bezoek aan dit sprookjesachtige park niet ontbreken. Vandaag geef ik je tips voor een bezoek aan de Plitvice Meren in Kroatië.

Inhoud

1. Bereikbaarheid Plitvice National Park

2. Een dagtour of op eigen gelegenheid het park verkennen?

3. Openingstijden Plitvice National Park

4. Beste periode om de Plitvice Meren te bezoeken

5. Entreeprijzen Plitvice National Park

6. Wandelroutes in Plitvice National Park

7. Accommodatie in de buurt van het park

1. Bereikbaarheid van Plitvice National Park

Plitvice National Park is goed bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Zelf vlogen wij van Keulen naar Zagreb. Hier arriveerden we rond 12.30u. Vervolgens namen we de bus naar het centrum van de stad en boekten op het busstation een ticket naar Plitvice. Rond 16.30u kwamen we hier aan. Er rijden gedurende het hoogseizoen minimaal 10 bussen per dag tussen Zagreb en Plitvice National Park en ook vanuit de kust rijden er regelmatig bussen. Om het park te verlaten met het openbaar vervoer, moet je wel een beetje geduld hebben. Er is een bus schema, maar doordat de bussen tussen Zagreb en de kust (en vice versa) rijden, lopen ze onderweg nog wel eens vertraging op. Wij moesten in totaal 1.5 uur wachten. Van de Plitvice Meren reisden wij door naar Slovenië.

Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren en zelf naar de Plitvicemeren te rijden. Via Sunny Cars huur je in Kroatië al een auto vanaf €22 euro per dag all-in. De wegen in Kroatië zijn over het algemeen goed en rondom de Plitvice Meren is er genoeg parkeergelegenheid. Vanuit Zagreb rijd je met de auto in ongeveer 2.5-3 uur naar het park.

Tegenwoordig vliegen er verschillende low budget airlines goedkoop van Nederland naar Kroatië. Ook Zadar, Pula of Split zijn een goede uitgangsbasis om Plitvice National Park te bezoeken. Huur een auto of boek een tour. Je bent van Zadar bijvoorbeeld maar ongeveer 2 tot 2,5 uur onderweg naar de Plitvice Meren. Klik hier om een goedkope vlucht te zoeken van Nederland naar Kroatië.

Plitvice meren
Plitvice Meren Kroatië

2. Een dagtour of op eigen gelegenheid het park verkennen?

Plitvice National Park is een park dat vrij makkelijk op eigen houtje is te bezoeken. Bij de entree van het park vind je een duidelijk overzicht van alle wandelroutes en verdwalen is vrijwel onmogelijk. Het grootste voordeel van het park op eigen houtje bezoeken is dat je zelf kunt bepalen op welke tijden je het park bezoekt en dat je op die manier de grootste drukte kunt ontlopen. Ook kun je zelf bepalen welke route je wilt lopen. 

Hoewel het park op eigen houtje bezoeken sterk mijn voorkeur heeft, is het soms gewoon net iets handiger en soms zelfs voordeliger om een dag tour naar Plitvice National Park te boeken. Vanuit alle delen van het land worden deze tours aangeboden. Klik hier voor een overzicht. 

Plitvice Meren tickets
Plitvice National Park

3. Openingstijden Plitvice National Park

Plitvice National Park is 365 dagen per jaar geopend. De openingstijden variëren per seizoen. In de zomerperiode is het park open van 7.00u tot 20.00u en in de winterperiode van 8.00u tot 16.00u. Houdt er met plannen rekening mee dat de boot en het treintje niet direct actief zijn na opening, maar pas 1-1.5 uur na opening. Voor een overzicht zie onderstaande link. 

Plitvice Meren Kroatie

4. De beste periode om de Plitvice Meren te bezoeken.

Het voor-en najaar is wat mij betreft de beste periode om Plitvice National Park te bezoeken. Het weer is dan overwegend goed en het is minder druk in het park. Ieder jaargetijden is eigenlijk wel bijzonder om het park te bezoeken, maar vooral de lente en herfst springen er voor mij uit.

Ik zou adviseren het park in juli en augustus te vermijden, omdat het er dan echt extreem druk kan zijn en omdat de entreeprijzen dan een stuk hoger zijn, dan in bijvoorbeeld mei of oktober. Kun je niet anders, zorg dan in ieder geval dat je je entree tickets voor deze periode ruim op tijd reserveert om teleurstelling en lange wachtrijen te voorkomen. 

Plitvice Meren entree
Plitvice Meren, Kroatië

5. Tickets en entreeprijzen Plitvice National Park

Het is sinds 2019 min of meer verplicht om je tickets voor Plitvice National Park vooraf te bestellen. Dit is vanwege de enorme populariteit van het park en het feit dat er maar een bepaald aantal bezoekers per dag wordt toegelaten. Aan te raden is om je tickets minimaal 2 dagen van te voren te bestellen. In het hoogseizoen (juni t/m september) zou ik dit nog eerder doen om teleurstelling te voorkomen.

Van juni t/m september zijn de entreeprijzen van het park een stuk hoger dan daarbuiten. Zo betaal je in deze periode 300 HRK voor een dagticket, wat overeenkomt met ongeveer 40 euro. Van november t/m maart betaal je maar 80 HRK (10,50 euro). Een overzicht van de actuele prijzen (2020) vind je hier:

Ticketprijzen Plitvice National Park
Ticketprijzen Plitvice National Park
tickets plitvice meren
Tickets Plitvice Meren Kroatië

Inbegrepen in de entreeprijs is:

 • Toegang tot alle wandelpaden in het park
 • Gebruik van de elektrische boot
 • Gebruik van de panorama trein
 • Gratis toegang tot de wc’s in het park
 • Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd
Kroatië Plitvice
Kroatië Plitvice

6. Wandelroutes in Plitvice National Park

In het park zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld. Deze routes variëren van 3,5 tot 18,3 kilometer. Je maakt bij de meeste wandelroutes gebruik van een treintje dat in het park rond rijdt en van een boot waarmee je het Kozjak meer oversteekt. Echter van november t/m maart zijn deze niet actief, houdt hier dus rekening mee. Iets waar je ook op moet letten is dat de trein en boot niet direct na opening van het park al rijden/varen, maar ongeveer 1 tot 1 1/2 uur na opening van het park en tot ongeveer 1/2 tot 1 uur voor sluitingstijd.

Plitvice Kroatië
Plitvice Kroatië

Plitvice National Park heeft 2 officiële ingangen en er zijn in totaal 7 wandelroutes. Deze wandelroutes starten bij één van de ingangen. De omgeving van Ingang 1 is het lager gelegen gedeelte van het park en Ingang 2 is onderdeel van het hoger gelegen gedeelte. De wandelroutes zijn verdeelt tussen beide gedeeltes. Een overzicht van alle wandelroutes:

 • Route A: 2-3 uur, startpunt ingang 1, Totaal 3,5 kilometer.
 • Route B: 3-4 uur, startpunt ingang 1 (inclusief boottocht) Totaal 4 kilometer.
 • Route C: 4-6 uur, startpunt ingang 1 (inclusief treinrit en boottocht) Totaal 8 kilometer.
 • Route E: 2-3 uur, startpunt ingang 2 (inclusief treinrit en korte boottocht) Totaal 5,1 kilometer.
 • Route F: 3-4 uur, startpunt ingang 2 (inclusief treinrit en boottocht) Totaal 4,6 kilometer.
 • Route H: 4-6 uur, startpunt ingang 2 (inclusief treinrit en boottocht) Totaal 8,9 kilometer.
 • Route K: 6-8 uur, startpunt ingang 1 of 2. Totaal 18,3 kilometer.
map plitvice national park
Plattegrond Plitvice Meren

Op de website van Plitvice National Park vind je een overzicht van alle wandelroutes in het park. Je kunt ze downloaden als app voor op je telefoon. 

7. Accommodatie nabij de Plitvice Meren

Er is in de omgeving van de Plitvice Meren genoeg aanbod van hotels, guesthouses en campings en ondanks dat ze wel iets duurder zijn dan accommodaties in de rest van het land, zijn ze nog heel erg betaalbaar. Wij verbleven bij Guesthouse Ljubo and Ana op loopafstand van Ingang 1. Voor 40 euro inclusief ontbijt, verbleven we in een prima 2-persoonskamer. Ben je afhankelijk van openbaar vervoer, dan raad ik aan om niet al te ver van één van de twee ingangen van het park te gaan zitten, heb je zelf een auto, dan maakt het niet zo heel veel uit. Wat trouwens erg fijn is, is dat je je backpack bij de entree van het park op kan bergen. Zo hoef je niet met je zware tas te sjouwen of terug naar je accommodatie voordat je weer verder reist.

Nog even wat praktische dingen om op te letten:

 • Zwemmen is absoluut NIET toegestaan in de Plitvice Meren.
 • Honden zijn in het park toegestaan, mits aangelijnd.
 • Heb respect voor de natuur en beschadig geen planten en/of bomen en laat dieren met rust.
 • Kamperen is in Plitvice National Park niet toegestaan, maar er is genoeg kampeergelegenheid rondom het park.
 • Het is niet toegestaan om buiten de gemarkeerde paden te lopen.
 • Uiteraard geen rommel laten slingeren
Plitvice National Park
Plitvice National Park
nationaal park plitvicemeren
National Park Plitvicemeren
Plitvice Lakes
Plitvice Meren, Kroatië

Klik hier voor alle artikelen over bestemmingen binnen Europa

Europa
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

44 comments

Mellisa - Grenzeloosreizen 6 oktober 2015 - 18:33

Jeej het werkt ;) Ik ben echt fan van Plitvice! Toen ik er een tijdje terug was vond ik het gelukkig niet zo druk. Heb volgens mij nog lang niet het hele park gezien (deden de tocht van 3-4 uurtjes) Bij jou was het zo te zien ook niet mega druk :)

Sigrid 6 oktober 2015 - 20:08

Welke maand was jij er? Ik ben ook echt groot fan, was alsof ik in een sprookje rond liep. Nee idd niet heel erg druk toen ik er was, maar dat was dus echt om 8 uur s’ochtends en 7 uur s’avonds ;-)

Mellisa - Grenzeloosreizen 7 oktober 2015 - 09:14

Ik was er 2 jaar geleden in Juli, nog net voordat de zomervakantie begon.

Sigrid 8 oktober 2015 - 19:07

Dan heb je volgens mij echt geluk gehad dat t niet zo druk was :-)

Anita - Reisvlinder.nl 7 oktober 2015 - 09:36

Wat een mooie foto’s! Ik vind de Plitvice meren ook een van de mooiste plekken in Europa. Inderdaad echt een sprookje. Wij waren er in oktober, toen hadden de bomen prachtige herfstkleuren en was het gelukkig ook niet zo druk.

Sigrid 8 oktober 2015 - 19:09

Thanks Anita. Oooh wil nu zeker een keer in de herfst terug :-)

Vincent 8 oktober 2015 - 11:05

Prachtige plek (en foto’s). Wel super druk in het hoogseizoen, maar wel super mooi. Misschien zoals Anita hierboven aangeeft, dit park in de herfst nog eens bezoeken. Dan is het waarschijnlijk minder druk.

Sigrid 8 oktober 2015 - 18:46

Jaaa vind Ik ook! Ben echt groot fan :-) Wil ook zeker nog een keer terug.

Naomi in Wonderland 8 oktober 2015 - 11:28

Ik ben er nog niet geweest maar het is toch wel een plaats die ik zeker en vast eens wil bezoeken! De foto’s zijn echt prachtig.

Sigrid 8 oktober 2015 - 18:45

Moet je ook zeker doen Naomi! plitvice is echt meer Dan de moeite waard!

Linda | One Day Trip 13 oktober 2015 - 22:10

Hele mooie foto´s!!
Ik heb Plitvice een aantal jaar geleden bezocht en vond het echt prachtig. Minpuntje is wel dat het zo ontzettend druk is, dat je op sommige stukken echt in een treintje achter elkaar aan het lopen bent. Maar los van dat, is het echt een must om ooit te bezoeken!

Sigrid 14 oktober 2015 - 06:27

Helemaal mee eens!

Anouk 16 oktober 2015 - 19:37

Wauw, wat een prachtige foto’s! Dit staat zeker nog op mijn reis lijstje :) xo

Sigrid 16 oktober 2015 - 20:09

Lief, thanks :-) Moet je echt een keertje doen. Het is er prachtig!

Annemarie | Ishetnogver.nl 17 oktober 2015 - 14:01

Wat een mooie foto’s! Ik was in mei 2014 bij de Plitvicemeren en was zwaar onder de indruk. Ik wil er zeker nog een keer naar toe, want ik heb lang niet alles gezien.

Sigrid 17 oktober 2015 - 14:13

Thanks Annemarie! Ik heb precies hetzelfde gevoel. Ondanks dat het park niet eens zo heel erg groot is, wil ik nog veel meer zien :-)

Linda 29 oktober 2015 - 14:35

Ik ben er geweest en het is echt prachtig! Ik was er midden in de zomer, het regende ook even, maar was enorm druk! toch raad ik dit park iedereen aan, want het is echt adembenemend mooi! Mooie foto’s! Leuke blog heb je :)

Sigrid 29 oktober 2015 - 19:41

Thanks Linda! Helemaal mee eens ?

Marcella 31 oktober 2015 - 23:22

Ik las de afgelopen zomer veel over Plitvice, ik ben er heel benieuwd naar geworden! Lijkt me echt zo prachtig! De wandelingen die jullie gedaan hebben klinken erg goed!

Sigrid 1 november 2015 - 09:09

Plitvice is zeker iets voor jou! Is echt zooo mooi :-) De wandelingen zijn heel makkelijk te doen. Je kan er zelfs voor kiezen om in 1 dag het “hele” park te zien, maar om de drukte te vermijden kozen wij voor 2x een halve dag.

Gerson 15 augustus 2016 - 20:54

Ik hoop dat jullie gelijk hebben want ik ben morgen jarig (9 jaar) en ga er heen!

Sigrid 16 augustus 2016 - 20:04

Whaha ben nu wel heel benieuwd hoe het was ?

Gerson 9 maart 2017 - 20:21

Hoi Sigrid,

ik vond het super mooi! sorry voor de late reactive, maar ja, beter laat dan nooit!
we hebben de lange wandelroute gekozen (6 uur). Ik heb een schorpioen gezien in het heldere water en een snoek! en een enorme vlinder bij de ingang.

jan Fortuijn 29 januari 2017 - 13:03

Als ik dit alles zo lees is het voor mijn vrouw die moeilijk te been is niet te doen.
Hebben jullie ideen?

Sigrid 30 januari 2017 - 16:46

Hoi Jan,

De meeste paden in het park zelf bevatten trappen. Er rijdt wel een busje, maar daarmee kun je niet overal komen. Ook kun je over bepaalde meren varen. Ik zou voor de zekerheid even contact opnemen met het park.

Gr Sigrid

jan Fortuijn 30 januari 2017 - 19:28

Dank voor je antwoord gaan we doen gelukkig gaan we half juni.

Cor 20 mei 2019 - 20:36

Beste Jan, kan onze vriendin die slecht ter been is een leuke route afleggen per boot en trein zonder veel zelf te moeten lopen. Trappen en schuine paden gaan echt niet lukken.

Sigrid 21 mei 2019 - 10:11

Hoi Cor, ik vind het best lastig daar advies in te geven. Van ingang 1 is het een stukje (ongeveer 15-20 minuten) lopen naar het treintje. Dit is wel een recht stuk en een super mooi stuk, maar kan ook best druk zijn. Eenmaal in de trein word je redelijk dicht bij de boot afgezet dus dat is ook maar een klein stuk (5-10 minuten) lopen. Met de boot kan ze een prachtige boottocht maken over het meer. Zeker de moeite waard! Mijn schoonouders van +70 zijn vorig jaar in Plitvice NP geweest. Zij zijn ook wat slechter te been, maar hebben hier een fantastische tijd gehad. Ik denk dus dat het wel mogelijk is. Liefs Sigrid

Debora 25 juli 2017 - 10:19

Hallo Sigrid,
Wat een onwijs mooie foto’s!
Welke route(s) hebben jullie gelopen? Of welke vond jij de mooiste route?
Wij gaan er over 2 weken naartoe.

Naomi | AuthenticChica 20 augustus 2017 - 21:04

Prachtige foto’s en top tips!! Hoop zo dat onze trip in Okt doorgaat dan wil ik zeker hierheen!! Dan ga ik je zeker nog meer tips vragen;) xx Naomi

Sigrid 21 augustus 2017 - 18:38

Jaaa hier moeten jullie echt heen! Zo mooi <3

Anne 11 maart 2018 - 09:30

Is het entree-kaartje de hele dag geldig?
We hebben een huisje vlakbij in gang 2, en zit eraan de denken om de ochtend route C te lopen, 4 tot 6 yuur, en daarna een break bij het huisje te hebben en dan om 16.00 uur weer terug te gaan.

Sigrid 14 maart 2018 - 15:49

Oh dat is een goede! Zou het eerlijk gezegd niet durven zeggen. Zou daarvoor even bij de receptie informeren. Ik denk het wel, want je kan ook bv een 2-dagen kaart kopen en die is dus 2 dagen geldig. Neem aan dat een dagkaart wel 1 dag geldig is, maar dat je het wel even moet melden.

Femmy de Bart 24 maart 2018 - 16:06

Ik lees op de officiële site van Plivitce meren dat je voor commerciële foto’s geld moet betalen. Mag je voor eigen gebruik wel foto’s maken met camera?

Sigrid 24 maart 2018 - 21:16

Ja foto’s maken is geen probleem.

Jessica 20 mei 2018 - 18:36

Komende zomer ga ik ook eindelijk de Plitvice meren bezoeken, ik ben zo benieuwd! We willen ook nog dorpen of steden in de buurt bezoeken. Heb je toevallig leuke tips?

Sigrid 21 mei 2018 - 14:56

Wat leuk, gaat echt geweldig worden ;-) Wel vroeg het park in!! hahaha Wij hebben het gecombineerd met een bezoek aan Zagreb. Zeker een leuke stad, maar met 1 dag heb je het daar wel gezien. Veel plezier alvast :-)

Jessica J. 13 juni 2018 - 15:13

Wauw, wat een dromerige foto’s. Ik ben nog nooit in Kroatië geweest, maar moet zeggen dat het land hoe langer hoe hoger op ons lijstje staat.

Linda | travellersoftheworld 17 juni 2018 - 22:24

Wij waren er midden in de zomer en deden een wandeling van 6-8 uur, waarbij je zowel het hoge, als het lage deel ziet. Het begin van de wandeling is super druk, maar omdat de meeste mensen de wandeling van 4 uur doen, ben je de drukte al snel kwijt. Als snel was het heerlijk rustig. Ik heb echt genoten van de natuur daar en zou dolgraag nog een keer samen met Remco gaan (ik was met mijn ouders).

Wouter 21 maart 2019 - 13:05

Leuk, doen we deze zomer terug … wel vroeger gaan dan de vorige keer om de drukte te vermijden

Sigrid 27 maart 2019 - 09:09

whahaha heel verstandig! Ik wil ook nog een keer terug ;-)

Carla 12 augustus 2019 - 21:23

Weet iemand hoe lsng de korte en hoe lang de lange boodtocht duurt? Ik twijfel tussen Route E en F ivm ik wil het lopen beperken maar wel de mooiste dingen zien.

Sam 30 november 2020 - 17:55

Ik stond echt versteld van hoe mooi en doorzichtig dat water was. En als de zon er dan plots op schijnt… Wauw! Magisch!

Sigrid 30 november 2020 - 19:05

Ja idd, echt fantastisch!

Comments are closed.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights