My Travel Secret ...
Menu
Europa / Nederland

Avontuur dichtbij: een 5-daagse trektocht door de Biesbosch

Nu reizen naar het buitenland niet zo makkelijk en vanzelfsprekend is als voorheen gaan wij op zoek naar de mooiste avonturen in eigen land. Avontuur Dichtbij nodigde ons uit om een 5-daagse trektocht door de Biesbosch te maken en daar zeiden wij natuurlijk geen nee tegen. Deze trektocht is in samenwerking met IVN Natuureducatie uitgestippeld en is speciaal voor natuurliefhebbers die graag wandelen en tevens houden van een zekere comfort. Voor mensen als ons dus. Een beetje afzien is voor ons niet erg, maar het moet wel leuk blijven natuurlijk.

avontuur dichtbij

Alles wordt bij deze trektocht voor ons geregeld. Het enige wat wij moeten doen is de IVN app downloaden inclusief de routes per dag. Via deze app worden we meegenomen naar de geschiedenis van het gebied waar we gaan lopen en kunnen we via GPS heel makkelijk de juiste route volgen.

De route zal ons dwars door de Biesbosch leiden. We starten in Gorinchem en zullen eindigen in Dordrecht. We moeten er dus voor zorgen dat we genoeg en de juiste kleding bij ons hebben om een paar dagen door te komen. Best lastig, want je wilt niet te veel mee sjouwen, maar vooral ook niet te weinig. We hebben geluk dat de weersvoorspellingen ontzettend goed zijn en we niet al te veel truien/jassen mee hoeven te nemen. Het belangrijkste in ons geval is zonnebrand, veel water en een pet. En achteraf gezien insectenspray, maar die waren we dus vergeten.

Benieuwd naar onze trektocht door de Biesbosch? Je leest het hier beneden.

avontuur dichtbij

Dag 1: Gorinchem – Nieuwendijk

Het startpunt van de 5-daagse trektocht door de Biesbosch is het NS-station in Gorinchem. Vanuit hier lopen we via de westelijke vestigingwal en het historisch centrum richting de haven, waar we de veerboot naar Woudrichem zullen nemen. In Woudrichem zal ons wandelavontuur pas echt beginnen, want vanaf hier staat er een wandeling van zeker nog 12 kilometer op het programma. Zowel Gorinchem als Woudrichem zijn mooie en sfeervolle steden. We vinden het alleen zonde van onze tijd om hier direct al een pauze in te lassen. Achteraf gezien had dit best gekund, dus ga je de tocht lopen en is het goed weer, dan raad ik zeker aan om in Woudrichem even een terrasje te pakken.

avontuur dichtbij trektocht biesbosch
Dag 1: de boot van Gorinchem naar Woudrichem

Het eerste stuk van de wandeling lopen we door het Gors en later langs de Groesplaat, een gebied dat evenwijdig aan rivier de Merwede ligt. Het is een prachtig gebied waar bossen en graslanden elkaar afwisselen en waar veel (water)vogels en wilde paarden leven. Aan de overkant van de rivier hebben we een mooi uitzicht over Gorinchem.

Na een aantal kilometer lopen slaan we bij Landgoed Kraaiveld linksaf en via een boomgaard wandelen we uiteindelijk richting 2 prachtige, authentieke molens: de Uitwijkse en Zandwijkse molens. Deze zogenaamde “waterwipmolens” zijn meer dan 300 jaar oud en zijn door hun unieke vorm prachtig om te zien. Tussen de molens in vinden wij de perfecte plek om eindelijk even rustig te kunnen zitten en een broodje te eten.

avontuur dichtbij trektocht biesbosch
Dag 1: de Uitwijkse en Zandwijkse molens

Vanuit de molens lopen we door een bosrijk gebied en via Fort Altena, waar we op dat moment helaas geen plek meer is op het terras, naar het eindpunt van de dag, Fort Bakkerskil in Nieuwendijk. Hier worden we opgewacht door gastheer van de Biesbosch Marco , zijn vrouw Hannie en labrador Mo. Fort Bakkerskil is een prachtig fort uit 1877 dat omgedoopt is tot een mooi en sfeervol hotel. Zelf zullen we de nacht alleen niet in het fort doorbrengen, maar in een luxe tent in de grote tuin. Een leuke, maar ietwat koude ervaring. Neem voor de nacht iets warms mee!

avontuur dichtbij trektocht biesbosch
Dag 1: De laatste loodjes met Fort Bakkerskil in zicht

Dag 2: Nieuwendijk naar de Brabantse Biesbosch

Op dag 2 staat de langste etappe van de trektocht door de Biesbosch op het programma: een wandeling van maar liefst dik 20 kilometer van Fort Bakerskil naar Hotel de Brabantse Biesbosch in Werkendam. 20 Kilometer is voor de geoefende wandelaar misschien “kat in ’t bakkie”, maar voor ons best wel een uitdaging. We besluiten daarom om direct na het ontbijt te vertrekken, zodat we de wandeling mooi over de dag kunnen spreiden en we vooral niet hoeven te haasten.

avontuur dichtbij trektocht biesbosch
Dag 2: wandelen richting de Brabantse Biesbosch

Het eerste stuk van de wandeling lopen we door een mooie groene en op sommige plekken wat verwilderde omgeving. Door dat laatste lopen we direct al verkeerd en plakken we onnodig een extra kilometer aan de toch al lange wandeling. Het begint al goed.

Na een paar kilometer arriveren we op het minst mooie stuk van de hele wandeling, het industrieterrein van Werkendam. Dit moeten we even over om uiteindelijk richting de Brabantse Biesbosch te wandelen. Het is gelukkig maar een klein stuk en bij aankomst in de Brabantse Biesbosch ook alweer snel vergeten.

avontuur dichtbij trektocht biesbosch
Dag 2: Brabantse Biesbosch

De wandeling door de Brabantse Biesbosch is prachtig. Vooral het gebied rondom Polder de Kroon en de Zalm maakt indruk. Dit is het gebied waar o.a de visarend leeft. Ik had niet verwacht dat het gebied van de Brabantse Biesbosch zo ontzettend uitgestrekt zou zijn. Onderweg zien we verschillende grote grazers zoals Schotse hooglanders, konikpaarden en zelfs waterbuffels. Helaas voor ons zit een goede foto maken er niet in, want ze staan allen te ver weg.

avontuur dichtbij trektocht biesbosch
Dag 2: de Brabantse Biesbosch

Wat ons opvalt is dat we tijdens deze etappe van de wandeling maar een handjevol bankjes passeren. Mijn tip voor iedereen die deze wandeling wil gaan maken: maak gebruik van ieder bankje dat je tegenkomt! Het zijn er niet veel en ook al denk je, het gaat nog wel even, het volgende bankje is ver weg (of komt uiteindelijk nooit).

avontuur dichtbij trektocht biesbosch
Dag 2: eindelijk vinden we een bankje waar we even lekker kunnen relaxen.

Na ongeveer 5 uur wandelen arriveren we bij Hotel de Brabantse Biesbosch. Het hotel is prachtig gelegen en we we ploffen neer op het zonnige terras met een welverdiend drankje. We zijn moe, maar voldaan en genieten na van een prachtige en afwisselende wandeling.

avontuur dichtbij trektocht biesbosch
Dag 2: Polder de Kroon en de Zalm

Dag 3: rustdag in de Brabantse Biesbosch

De derde dag is een rustdag waar op een heerlijk ontbijt en een uitgebreide lunch na niks staat gepland. Je kunt er op deze dag voor kiezen om bijvoorbeeld te gaan fietsen of te gaan wandelen of je kunt een bootje/kano huren en het water op gaan.

avontuur dichtbij trektocht biesbosch
Dag 3: Jantjespolder

Wij kiezen ervoor om vlakbij het hotel te gaan wandelen bij polder Jantjesplaat. Dit relatief nieuw aangelegd natuurgebied is een prachtig gebied waar we veel vogels zien, waaronder verschillende lepelaars. Deze plek is absoluut een bezoek waard. Verder doen we op deze dag eigenlijk niet zo heel erg veel en genieten we vooral van de rust, de mooie natuur en het fijne terras bij Huiskamercafé Fluitekruid aan de overkant van de Nieuwe Merwede.

Tip: wil je een boot/kajak/kano huren, dan kan dat bij gastheer van de Biesbosch Jachthaven van Oversteeg. Zij zijn te vinden tegenover Hotel de Brabantse Biesbosch. Online reserveren kan via deze website.

avontuur dichtbij trektocht biesbosch
Dag 3: lepelaars spotten bij Jantjesplaat

Dag 4: Brabantse Biesbosch naar Stayokay Dordrecht (17km)

Op dag 4 lopen we van de Brabantse Biesbosch richting de het Zuid-Hollandse gedeelte, de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Om hier te komen steken we met de veerboot de Nieuwe Merwede over van de Brabantse Oever naar de Kop van het Land. De boot vaart regelmatig, dus je hoeft nooit lang te wachten.

avontuur dichtbij trektocht biesbosch
Dag 4: wachten op de veerboot

Nadat we de rivier zijn overgestoken wandelen we richting een natuurpad dat langs de Oosthaven ligt. Het is een ontzettend mooi gebied met leuke smalle paadjes, vol ongerepte natuur. Het heeft zelfs iets weg van de regenwouden die wij eerder bezochten in o.a Sumatra en Costa Rica mede door de vele insecten/muggen. Binnen no-time ben ik weer helemaal lek geprikt.

avontuur dichtbij trektocht biesbosch
Dag 4: het natuurgebied langs de Oosthaven

Na een wandeling van zo’n 4 uur langs de Wildrechtse Zeedijk, Polder de Biesbosch en Park de Hoven komen we aan bij Stayokay Dordrecht. Dit hostel ligt direct aan de rand van de Dordtse Biesbosch en heeft een geweldig uitzicht over de prachtige natuur. Het is een heerlijke plek om te genieten van al het moois.

de Uitwijkse en Zandwijkse molens
Dag 4: Stayokay Dordrecht

We slapen die nacht in een zogenaamd wikkelhuisje, een tiny house gemaakt van gerecycled karton. Dit zijn ontzettend leuke en sfeervolle vakantiehuisjes die compleet zijn met keuken, douche en in totaal 4 slaapplekken. Eerder sliepen wij al eens in zo’n huisje tijdens ons bezoek aan de Veluwe en Stayokay Apeldoorn. Het wikkelhuisje in Dordrecht is identiek aan dat in Apeldoorn en dus ook een hele dikke aanrader.

Het nadeel van het wikkelhuisje is dat het ontzettend populair is en dus vaak volgeboekt. Avontuur Dichtbij heeft er daarom voor gekozen om niet de wikkelhuisjes in het programma van de 5-daagse trektocht op te nemen, maar een privékamer in het hostel. Een prima alternatief.

Ook overnachten in zo n leuk wikkelhuisje? Boek dan op tijd!

wikkelhuisje Dordrecht
Wikkelhuisje Dordrecht

Dag 5: een extra rustdag bij Stayokay Dordrecht

De laatste dag van de 5-daagse trektocht door de Biesbosch ziet er voor ons net iets anders uit dan het officiële programma van Avontuur Dichtbij. Wij hebben namelijk een extra rustdag ingelast en blijven 2 nachten i.p.v 1 nacht bij Stayokay Dordrecht. En dat vinden wij helemaal niet erg, want het is heerlijk weer en we zitten immers op één van onze favoriete plekken in Nederland.

Klik hier voor meer informatie over Stayokay Dordrecht

avontuur dichtbij stayokay dordrecht
Dag 5: Stayokay Dordrecht

We kiezen ervoor om op deze dag te gaan kajakken en de Biesbosch vanaf het water te gaan ontdekken. Vanuit het bezoekerscentrum Dordrecht varen we een ontzettend mooie route van ongeveer 2 uur. De natuur doet ons denken aan de prachtige natuur van Borneo, alleen misten we de wilde dieren. Wat mij betreft is kajakken door de Dordtse Biesbosch echt een absolute must-do tijdens een bezoek aan de Biesbosch.

Tip: Wij huurden een kajak via Bezoekerscentrum Dordrecht en betaalden €16 voor een 2-persoons kajak voor 2 uur. Houdt er rekening mee dat je momenteel online moet reserveren. Dit kan via deze website.

kajakken in de Dordtse Biesbosch

In de middag brengen we een bezoek aan Dordrecht, een verrassend mooie en erg sfeervolle stad. We slenteren door de gezellige straatjes, genieten van de zon en eten ons ziek aan poffertjes. Wat mij betreft de perfecte citytrip.

avontuur dichtbij trektocht biesbosch
Dag 5: een bezoek aan Dordrecht

Dag 6: de laatste dag van de trektocht (16 kilometer)

Dag 6 is voor ons helaas de laatste dag van de trektocht door de Biesbosch. Wat hebben we ontzettend genoten van de afgelopen dagen. Op deze laatste dag staat er nog een wandeling van zo’n 16 kilometer op de planning van het Stayokay Hostel richting het NS station van Dordrecht.

Wij spelen alleen een beetje vals. Dit komt, omdat wij met de auto reizen en deze bij het Stayokay Hostel hebben geparkeerd. We lopen daarom alleen het eerste gedeelte van de wandeling, die ons rondom de mooie omgeving van het bezoekerscentrum leidt. Vervolgens wandelen we terug naar het Stayokay Hostel en nemen we afscheid van deze geweldige plek.

avontuur dichtbij

Na 6 fantastische dagen zit ons wandelavontuur met Avontuur Dichtbij en IVN Trektochten er helaas weer op. Wat hebben we het ontzettend fijn gehad en wat hebben we genoten. Wij waren jaren geleden wel eens in de Biesbosch geweest en wisten wel dat het er mooi was, maar deze trektocht was echt de ultieme ervaring voor natuurliefhebbers zoals wij. Echt een hele dikke aanrader!

Naast deze trektocht door de Biesbosch is het ook mogelijk om via Avontuur Dichtbij een andere hele gave trektocht te boeken, namelijk de 3-daagse trektocht door de Maashorst. Ook deze tocht is uitgestippeld in samenwerking met IVN Natuureducatie. Zelf heb ik hem nog niet gelopen, maar hebben wij tijdens onze rondreis door Nederland de Maashorst wel bezocht. Het gave van dit gebied is dat je er wisenten, taurossen en exmoor pony’s kunt spotten. Een echte aanrader voor wildlife liefhebbers. Lees hier meer over de 3-daagse trektocht door de Maashorst.

avontuur dichtbij trektocht biesbosch
Brabantse Biesbosch

Wat mee te nemen tijdens de 5-daagse Trektocht door de Biesbosch:

  • Kleding voor alle weertypes
  • Goede wandelschoenen
  • Voldoende water (vullen kan vaak niet)
  • Telefoon inclusief IVN app + juiste routes gedownload
  • Camera met volle batterij (+oplader)
  • Powerbank
  • Lunch voor dag 1 (op dag 2 t/m 5 wordt dit voor je verzorgd)
  • Pinpas (o.a voor het betalen van veerboten en avondeten)
  • OV-kaart (om van en naar NS station te reizen)
  • Afhankelijk van het weer: zonnebrand, insectenspray en een pet

CHECK HIER ALLE INFORMATIE OVER DE 5-DAAGSE TREKTOCHT DOOR DE BIESBOSCH MET AVONTUUR DICHTBIJ

avontuur dichtbij biesbosch
Dag 1: Woudrichem

Op zoek naar nog meer tips en inspiratie over Nederland? Check dan ook:

avontuur dichtbij biesbosch
Brabantse Biesbosch
avontuur dichtbij trektocht biesbosch
Overnachten bij Fort Bakkerskil
avontuur dichtbij trektocht biesbosch
Brabantse Biesbosch
avontuur dichtbij biesbosch
Hotel de Brabantse Biesbosch
avontuur dichtbij biesbosch
Dordtse Biesbosch
avontuur dichtbij biesbosch
Dordrecht

Klik hier voor meer reisinspiratie over Nederland

nederland travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights