My Travel Secret ...
Menu
Europa / Portugal

Wandelen op de Azoren: Lagoa do Fogo, Sao Miguel

Home » Portugal » Wandelen op de Azoren: Lagoa do Fogo, Sao Miguel

Heb jij plannen om de Azoren te bezoeken en wil jij graag wandelen op Sao Miguel eiland, sla dan de wandeling bij Lagoa do Fogo zeker niet over. Lagoa do Fogo, of te wel het Meer van Vuur, is een groot en prachtig kratermeer en ligt centraal op het eiland. Het is met de auto prima bereikbaar vanuit Ponta Delgada, Furnas of Ribeira Grande. De wandeling bij Lagoa do Fogo was voor mij één van de hoogtepunten van onze reis naar de Azoren.

Wij beginnen onze trip naar Lagoa do Fogo vanuit ons guesthouse in Ribeira Grande. Vanuit hier rijden we richting het meer en maken we eerst 3 korte stops bij de belangrijkste uitkijkpunten over het meer. Het is vroeg, een uur of 8, want we willen de drukte vermijden. Dit lijkt een goede zet, want later op dag is het, erg druk en kun je amper je auto nog kwijt. Het uitzicht bij uitkijkpunt nummer 1 is echt fantastisch. De zon staat laag en het licht valt mooi over het meer.

Lagoa do Fogo
Ons eerste uitzicht over Lagoa do Fogo

We rijden door naar het volgende uitkijkpunt: “Pico da Barrosa”. Dit punt ligt op maar een paar minuten rijden, maar ligt wel iets hoger en wanneer we hier arriveren zien we vanuit het niets, een gigantisch wolkenveld onze kant op trekken. Binnen no-time hebben we amper nog zicht over het meer. Heel apart! Even zijn we bang dat de wolken blijven hangen, maar zodra we weer een stukje terug rijden, naar uitkijkpunt nummer 3, zien we hoe de zon doorbreekt en de wolken worden verdreven. Dit uitkijkpunt, Miradouro da Lagoa de Fogo genaamd, is tevens het startpunt van de wandeling naar het meer.

Lagoa do Fogo
Miradourao do pico da Barbarrosa

De wandeling naar Lagoa do Fogo begint met een ontzettend stijl stuk naar beneden. Gelukkig is het pad in goede staat en zijn de uitzichten werkelijk fenomenaal. Eenmaal beneden aangekomen leidt het pad langs de oever van het meer. We volgen het pad en wanneer we een leuk strandje tegenkomen, besluiten we om een break te nemen. Even gewoon lekker zitten en genieten van al dat moois om ons heen.

Lagoa do Fogo

Wandeling naar Lagoa do Fogo

Je kunt de wandeling naar Lagoa do Fogo zo lang maken als je zelf wilt. De originele route is 4 kilometer, maar je kunt hem heel makkelijk aanpassen, omdat de heen-en terugreis hetzelfde zijn. Geen idee of wij de hele route hebben gelopen. Vanaf het moment dat wij bij het meer aankwamen, waren wij zo onder de indruk van alle schoonheid, dat we geen bordje van de route meer heb gezien. We zijn in ieder geval doorgelopen totdat wij aan onze linkerhand een ander meer zagen.  Hier hebben wij een stuk omheen gelopen en vervolgens zijn we omgedraaid en terug gegaan. De klim terug naar boven was pittig, maar al met al zo ontzettend de moeite waard.

Meer wandelen op de Azoren? Lees dan ook: De grande rota de Santa Maria

Een alternatieve (meer uitdagende) wandeling

Ben jij op zoek naar wat meer uitdaging, dan kun je ook de wandeling maken van Vila Franca do Campo naar Lagoa do Fogo en weer terug. Deze wandeling is in totaal 11 kilometer. Voor meer informatie en de exacte route van deze wandeling kun je de Walk Me Azores app instaleren. Op deze app vind je alle wandelroutes op Sao Miguel (en de rest van de Azoren). Echt een aanrader!

Lagoa do Fogo

Terug naar Miradouro do Pico da Barrosa

Na afloop van onze wandeling naar Lagoa do Fogo, besloten wij nog even terug te gaan naar Miradouro do Pico da Barossa. De wolken waren inmiddels helemaal weggetrokken. Ga jij naar Lagoa de Fogo, breng dan zeker ook een bezoek aan dit uitkijkpunt. Niet alleen het uitzicht over het meer is fantastisch, je hebt vanuit hier (bij helder weer) ook uitzicht over de noord-en zuidkust van Sao Miguel.

Lagoa do Fogo
Miradouro do Pico da Barossa. Uitzicht over de noordkust van Sao Miguel.
Sao miguel de Azoren

Bereikbaarheid Lagoa do Fogo

Laogoa do Fogo is het makkelijkste bereikbaar met eigen vervoer. Ik raad daarom aan om een auto te huren wanneer je een bezoek brengt aan Sao Miguel. Openbaar vervoer is namelijk schaars, zeker buiten het hoogseizoen en met een auto kun je je makkelijk en veilig verplaatsen.

Is het huren van een auto voor jou geen optie, dan zou je er voor kunnen kiezen om Lagoa do Fogo te bezoeken met een dagtour vanuit Ponta Delgada. Een overzicht van tours vind je op deze website.

auto huren sao miguel
Onze huurauto op Sao Miguel

Klik hier voor alle artikelen over Portugal

portugal travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights