wandelen op de Azoren
Europa

De Azoren: de mooiste wandelingen op Sao Miguel

Ben jij op zoek naar een bestemming binnen Europa, met een mooie natuur en waar je de meest geweldige wandelingen kunt maken? Zoek dan niet verder en check Sao Miguel, Portugal. Sao Miguel is een eiland dat samen met 8 andere eilanden, deel uit maakt van de Azoren, een eilandengroep in de Atlantische oceaan. Het is een vulkanisch en heuvelachtig eiland, waar je als bezoeker vanaf het eerste moment getrakteerd wordt op fantastische vergezichten. Waarschijnlijk is Sao Miguel niet direct de eerste bestemming waar je aan denkt, wanneer je wilt gaan wandelen in Portugal, maar geloof me, deze plek wil je absoluut leren kennen!

 

Zelf bezochten wij Sao Miguel afgelopen zomer en ik moet bekennen, vanaf minuut 1 was ik verkocht! Dit eiland heeft natuur-en outdoor liefhebbers zo ontzettend veel moois te bieden. Het is ook niet voor niks dan Sao Miguel “Het groene eiland” wordt genoemd. Wij gingen o.a op zoek naar walvissen en verkenden het eiland met onze huurauto. We bezochten te gekke uitkijkpunten, watervallen en kratermeren. Vandaag laat ik je zien waarom wandelen op de Azoren altijd een goed idee is en deel ik mijn favoriete wandelingen op Sao Miguel.

 

Lees ook: 6x zeker doen op Sao Miguel

 

 

Lagoa do Fogo

 

Eén van de mooiste plekken op Sao Miguel en mijn persoonlijke favoriet,  is Lagoa do Fogo, of te wel “Het meer van vuur”. Dit prachtige kratermeer is centraal gelegen op Sao Miguel en hier in de omgeving kun je echt prachtige wandelingen maken. Wij maakten de wandeling vanaf het uitzichtpunt Serra da Barossa. Deze wandeling bracht ons via een stijl pad naar de oever van het meer. Vanuit hier volgden we het pad langs de oever en genoten we van de meest geweldige uitzichten. De officiële wandeling is 4 km, maar je kunt deze zo lang of zo kort maken als je wilt. Onderweg kun je relaxen op één van de vele standen.

 

Het is ook mogelijk om vanaf het dorp Vila Franca do Campo, in het zuiden van Sao Miguel, naar Lagoa do Fogo te wandelen (en weer terug). Deze wandeling is in totaal 11 kilometer en is een stuk uitdagender dan de wandeling vanaf Serra da Barossa. De totale tocht duurt ongeveer 3-4 uur.

 

Lees ook: Wandelen op de Azoren: Lagoa do Fogo 

 

De Azoren

Lagoa do Fogo

 

 

Sete Cidates

 

Nog een plek die je tijdens jouw Azoren vakantie zeker niet mag missen is Sete Cidades. Hier vind je één van de meest fascinerende plekken van Sao Miguel, Lagoa das Sete Cidades. Dit kratermeer bestaat uit 2 meren die door middel van een brug van elkaar worden gescheiden. Het ene meer is groen, het andere meer is blauw. Heel apart om te zien. De mooiste wandelingen maak je vanaf het uitzichtpunt Vista do Rei en vanaf Lagoa do Canario. Bij Vista do Rei vind je een verlaten 5* sterren hotel. Een beetje creepy, maar zeker een kijkje waard. Nabij Lagoa do Canario vind je het meest spectaculaire uitzicht over Sete Cidades: Miradouro da Boca do inferno. Beide wandelingen leiden je naar het dorp Sete Cidades.

 

De Azoren

Sete Cidades

 

 

Serra Devassa

 

Een alternatieve wandelroute vanaf Lagoa do Canario is Serra Devassa. Deze wandeling is 4.5 km en duurt maar 1-2 uur. Je wordt tijdens deze wandeling getrakteerd op een fantastisch uitzicht over het eiland, waarbij je zowel de noord-als zuidkust ziet. Zeker een aanrader! Wij hadden tijdens deze wandeling de pech dat er vanuit het niets een gigantisch wolkendek over ons heen trok. Gelukkig waren we net op tijd om het uitzicht te kunnen zien, maar erg lang konden we er niet van genieten.

 

De Azoren

Serra Devassa

 

 

Salto do Prego

 

De wandeling naar Salto do Prego is vooral te gek voor wie houdt van prachtige bossen en watervallen. Deze wandeling start en eindigt in het dorp Faial da Terra in het zuidoosten van Sao Miguel. Je loopt voornamelijk over een zandpad dat door dichtbegroeide bossen, langs een rivier loopt. Na ongeveer 1-1.5 uur kom je uit bij de waterval. Zorg voor goede wandelschoenen, zeker wanneer het geregend heeft. De totale lengte van deze wandeling is 4.1 km. Mocht je nog verder willen lopen dan kun je vanuit de Salto do Prego ook nog op en neer naar de Salto do Cagarrao lopen. Dit is zo’n 3,8 km extra.

 

Wandelen op de Azoren

Salto do Prego

 

 

Pico do Ferro, Furnas

 

Furnas is één van dé toeristische hotspots op Sao Miguel. Hier vind je de bekende warm waterbronnen en maak je kennis met de traditionele keuken van de Azoren, waarbij stoofpotten bereid worden in vulkanische grond. Het mooiste uitzicht over Furnas en de Furnas Vallei vind je bij Pico do Ferro. Wij wandelden vanaf de parkeerplaats bij Lagoa das Furnas naar de top. Een redelijk pittige klim, maar het uitzicht boven maakte alles goed. De totale wandelroute is zo’n 6 km en duurt 2-3 uur.

 

De Azoren

Pico do Ferro

 

 

Handige tips voor de mooiste wandelingen op de Azoren:

 

Download de app Maps.Me voor een offline Azoren kaart en voor een handig overzicht van alle uitkijkpunten.

Download de app Spot Azores voor het actuele Azoren weer en kijk live mee via webcams.

Download de app Walk Me Azores voor alle Azoren wandelroutes.

Op zoek naar meer reisinspiratie over wandelen op de Azoren?

Lees hier meer over mijn wandeling bij Lagoa do Fogo

 

 

No Comments

    Leave a Reply