My Travel Secret ...

Zo reis je goedkoop met de trein van Lissabon naar Sintra

by Sigrid
lissabon naar sintra
Home » Portugal » Zo reis je goedkoop met de trein van Lissabon naar Sintra

Ga je op stedentrip naar Lissabon, dan is het een dikke aanrader om dit te combineren met een uitstapje naar het sprookjesachtige Sintra. Je kunt dit doen als dagtrip vanuit Lissabon, maar je kunt, net als wij, ook één of zelfs meerdere nachten in Sintra blijven slapen. Eén ding is zeker, Sintra is fantastisch en wat mij betreft een plek die je niet mag missen wanneer je Lissabon bezoekt. Hoe je makkelijk én goedkoop met de trein van Lissabon naar Sintra reist, vertel ik je hier. 

Hoe ver ligt Sintra van Lissabon? 

Sintra ligt op ongeveer 30 kilometer van Lissabon, niet ver van de Atlantische Oceaan. Reis je met de auto, dan ben je ongeveer 40-50 minuten onderweg. Waar je rekening mee moet houden is dat parkeren in Sintra erg lastig kan zijn, zeker in het hoogseizoen. Ik raad daarom aan om met de trein van Lissabon naar Sintra te reizen. Dit is super makkelijk én goedkoop. 

Reis je niet graag met het openbaar vervoer, dan zou je ook kunnen overwegen om met de Uber (taxi) van Lissabon naar Sintra te reizen. Een rit kost je ongeveer €22 enkele reis. 

Lees ook: Tips voor een bezoek aan Sintra, Portugal

sintra portugal

Met de trein van Lissabon naar Sintra

Reizen met de trein van Lissabon naar Sintra is super goed geregeld. Het is spotgoedkoop en de treinen rijden regelmatig. Er zijn 2 treinlijnen die Lissabon met Sintra verbinden: 

  • Station Rossio – Sintra (vanuit Lissabon centrum)
  • Station Oriente – Sintra (3 metrohaltes van Lissabon airport)
trein lissabon naar Sintra
Overzicht trein Lissabon -Sintra

Van Lissabon centrum naar Sintra met de trein (en metro)

Verblijf je in het centrum van Lissabon en reis je vanaf hier naar Sintra, dan reis je het makkelijkst vanaf station Rossio. Dit treinstation ligt in het hart van de stad en is makkelijk bereikbaar met de metro. Verblijf je buiten het centrum van Lissabon, kijk dan welk treinstation het makkelijkst bereikbaar is vanaf jouw hotel. Het metrosysteem van Lissabon is super efficiënt en de belangrijkste treinstations staan in verbinding met de metro. 

van lissabon naar Sintra
Metro Lissabon

Van Lissabon Airport naar Sintra met de trein (en metro)

Ook vanaf Lissabon Airport reis je super efficiënt met de metro en trein naar Sintra. Volg op de airport de bordjes “metro”, koop een kaartje bij het loket of de automaat en stap op de metro richting station Oriënte. Dit is de 3e halte vanaf de airport en hier vertrekt de rechtstreekse trein naar Sintra.

trein lissabon airport Sintra
Met de trein van Lissabon Airport naar Sintra

Welke type trein-en/of metroticket is handig voor mij? 

Om met de metro en trein van Lissabon naar Sintra te reizen, heb je ten eerste een oplaadbare “Navegante occasional” kaart nodig (voorheen “Viva Viagem”). Deze kaart kost €0,50 en is max. 1 jaar geldig. Je koopt de “Navegante” kaart op de metro of treinstations bij één van de vele ticketautomaten. Zodra je het bestelproces start, krijg je eerst de vraag of je al in bezit bent van een “Navegante” kaart. Is dit niet het geval, dan wordt er automatisch een kaart aan je bestelling toegevoegd.

Tip: ben je in het bezit van een zogenaamde Lisboa Card? Dan is vervoer van en naar Sintra gratis. Ik raad alleen aan deze kaart niet speciaal voor deze (dag)trip aan te schaffen. Het is voor de trip naar Sintra namelijk een stuk voordeliger om vervoer en entree los te boeken.

navegante kaart Lissabon Sintra
De oplaadbare “Navegante occasional” kaart (max 1 jaar geldig)

Wat betreft tickets heb je voor de rit Lissabon – Sintra 2 keuzes: een los trein/metroticket of een dagkaart (metro/bus/trein/tram) die 24 uur geldig is. Een los ticket is de goedkoopste optie. Je betaalt ongeveer €2,40 p.p enkele reis voor een treinticket + eventueel €1,80 p.p voor de metrorit naar het treinstation. Vergeet je treinticket niet te valideren! 

Een dagkaart kost momenteel ongeveer €10,80 p.p en is na validatie 24 uur geldig. Let erop dat je de juiste kaart aanschaft: “Carris/Metro/CP 1 day ticket”. Alleen de kaart inclusief CP (Comboios de Portugal= Portugese spoorwegen) is geldig voor zowel de metro als de trein van Lissabon naar Sintra. De dagkaart is wat mij betreft alleen handig wanneer je een dagtrip vanuit Lissabon naar Sintra maakt. Je bent uiteindelijk wel iets meer kwijt dan wanneer je losse tickets koopt, maar je hoeft tijdens de reis nergens meer op te letten, alleen dat je de kaart op tijd valideert.

Let op! De dagkaart is alleen geldig voor metro, bus en tram in Lissabon + de trein naar Sintra en NIET voor de bussen in Sintra.

trein Lissabon Sintra
De Navegante kaart opwaarderen op het treinstation van Sintra

Let hier op wanneer je (losse) tickets voor de trein (en metro) naar Sintra koopt

Zoals eerder gezegd heb je een zogenaamde “Navegante occasional” kaart nodig wanneer je met het openbaar vervoer in en rondom Lissabon en Sintra reist. Je kunt deze kaart opwaarderen door tickets voor het openbaar vervoer (trein, metro, bus en tram) te uploaden via de automaten op de stations. 

Waar je op moet letten is dat de trein, metro en busmaatschappijen verschillende maatschappijen zijn. De trein is “Comboios de Portugal (CP)”. De metro is “Metropolitan Lisbon” en de bus “Carris” Wanneer er actieve tickets van de ene maatschappij op je “Navegante” kaart staan, kun je hem niet opwaarderen met tickets voor een andere maatschappij. Super stom, maar tegen dit “probleem” liepen wij dus aan. Hier lees onder onze ervaring.

metro lissabon sintra
Ticketautomaat op metrostation Lissabon

Wij kregen op de airport van andere reizigers heel lief een “Navegante” kaart met daarop nog een paar geldige metroritten. Omdat wij meteen door wilden reizen naar Sintra, probeerden wij deze kaart op het treinstation op te waarderen met een treinticket Lissabon – Sintra, maar dat lukte niet. We kregen constant een foutmelding. Uiteindelijk kwamen we erachter dat de enige oplossing was om een nieuwe “Navegante” kaart kopen. Nou was die extra €0,50 natuurlijk niet het probleem, maar het zou een hoop tijd/frustratie hebben gescheeld, als we dit op voorhand hadden geweten. We hebben daar op station Oriente toch een partij staan hannessen. En ondertussen uiteraard de trein gemist. Gelukkig rijdt deze regelmatig.

Verder moet je er goed op letten dat je de gekochte tickets altijd valideert voordat je de trein/metro/bus instapt. Bij de metro gaat dit eigenlijk altijd vanzelf, doordat je door poortjes moet, maar bij de trein is dit vaak niet het geval. Hier valideer je bij een paal die meestal op weg naar het perron staat. Goed kijken dus. 

metro lissabon airport
Metrostation Lissabon Airport

Hoe vaak rijdt de trein tussen Lissabon en Sintra? 

De trein tussen Lissabon en Sintra rijdt van maandag t/m vrijdag gemiddeld 4 keer per uur en op zaterdag en zondag 2-3 keer per uur. Dit geldt zowel voor de trein tussen station Rossio en Sintra, als voor de trein tussen station Oriente en Sintra. Je hoeft dus nooit lang te wachten. De eerste trein vertrekt rond 6.00u. Voor actuele vertrektijden check je de website van Comboios de Portugal, de Portugese spoorwegen. 

trein lissabon airport Sintra
Station Oriënte Lissabon

Klik hier voor alle artikelen over Portugal

portugal travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights