My Travel Secret ...
Menu
Europa / Portugal

Tips voor een bezoek aan Sintra, Portugal

Home » Portugal » Tips voor een bezoek aan Sintra, Portugal

Ga je op reis naar Portugal of staat er een weekendje Lissabon op de planning, dan mag een bezoek aan Sintra echt niet ontbreken. Sintra is een sprookje en voor mij een van de leukste plekken in Portugal. Niet alleen de beroemde paleizen zijn een bezoek waard, ook de prachtige, groene omgeving is de ideale plek voor natuurliefhebbers zoals wij. Het is een plek waar wij steeds blijven terugkomen. 

Inhoud:

sintra Portugal
Pena Palace, Sintra (Portugal)

Sintra bezoeken als dagtrip of langer blijven?

Sintra is voor veel reizigers de ideale dagtrip vanuit Lissabon. Het stadje is namelijk super makkelijk bereikbaar met de trein. Zo ben je vanaf het centrum van Lissabon in totaal nog geen 2 uur reistijd kwijt (retour) en kost een treinkaartje minder dan €5 retour.

En ja, in 1 dag Sintra kun je best veel zien en een goede indruk krijgen van het stadje, maar toch raad ik aan om er minimaal 1 nachtje te blijven slapen. Sintra is namelijk een ontzettend leuk en sfeervol stadje en er is zo ontzettend veel te zien en te doen. Inmiddels hebben wij Sintra 3 keer bezocht en zijn we iedere keer minimaal 2 nachten blijven slapen. Geloof me, het is het waard!

Sintra bezoeken
Sintra bezoeken als dagtrip of langer blijven?

De bereikbaarheid van Sintra vanuit Lissabon

Vanuit Lissabon reis je dus heel makkelijk met de trein naar Sintra. Een ticket kost maar €2,30 p.p en de rit duurt in totaal minder dan 1 uur. Reis je vanaf Lissabon Airport naar Sintra, neem dan eerst de metro naar station Oriënte (3e stop) en stap daar over op de rechtstreekse trein van Lissabon naar Sintra.

Reis je vanaf het centrum van Lissabon, dan neem je het makkelijkst de metro naar station Rossio en stapt daar over op de rechtstreekse trein naar Sintra. 

Sintra Portugal
Trein van Lissabon naar Sintra

Om te reizen met het openbaar vervoer in Lissabon en omgeving heb je een oplaadbare Navegante kaart nodig. Deze schaf je aan voor maar €0,50 bij een van de vele automaten op de metro-en treinstations. Waar je rekening mee moet houden is dat er geen actieve metroritten op je kaart mogen staan wanneer je een treinticket wilt kopen en wilt uploaden naar jouw Navegante kaart. Is dit wel het geval, dan ben je genoodzaakt een nieuwe Navegante kaart aanschaffen. 

Wil je Sintra met een (huur)auto bezoeken, dan raad ik aan om vooraf goed onderzoek te doen waar je wel of juist niet kunt parkeren. Het toeristisch centrum is niet zo heel erg groot en vooral in de zomermaanden kan het er bizar druk zijn. Daarbij is een groot gedeelte van het historisch centrum afgesloten voor verkeer en geldt er voor veel wegen eenrichtingsverkeer, waardoor er regelmatig files ontstaan. Ik raad aan om met het openbaar vervoer naar Sintra te reizen of een hotel buiten het centrum van de stad te boeken en daar te parkeren. 

sintra portugal

De Lisbon-Sintra Pass of de Lisboa Card: aanrader of niet? 

Heb je weinig tijd en wil je het beste uit je trip naar Sintra en Lissabon halen, dan kun je overwegen een Lisbon-Sintra Pass of een Lisboa Card aan te schaffen. Met de Lisbon-Sintra Pass heb je o.a gratis toegang tot het Pena Palace, het Moors kasteel en krijg je een gratis Sintra city audio guide voor op je telefoon. Daarnaast heb je alle voordelen van de Lisboa Card, waaronder gratis toegang tot meer dan 38 attracties in Lissabon, gratis vervoer met bus, metro en tram in Lissabon én gratis vervoer met de trein van en naar Sintra. Ook krijg je korting bij veel attracties, tours, restaurants en winkels. Zijn deze kaarten hun investering uiteindelijk waard?

Als ik kijk naar de prijs van de Lisbon-Sintra Pass, dan raad ik deze absoluut niet aan. De prijs van €49 voor maar 24 uur is in mijn ogen te hoog. Naast het feit dat 24 uur veel te weinig is om zowel Sintra als Lissabon te ontdekken, bespaar je veel geld wanneer je entreetickets voor de paleizen in Sintra en vervoer los koopt. Zo betaal je voor een combiticket Pena Palace en Moors Kasteel, maar €22 p.p en kost een retourtje Lissabon-Sintra met de trein niet meer dan €5 p.p. Naast een Lisbon-Sintra Pass voor 24 uur, kun je ook een Lisbon-Sintra Pass voor 48u of 72u bestellen, maar heel eerlijk, ook deze zijn in verhouding erg duur. 

Wil je het beste uit je bezoek aan Sintra en Lissabon halen, dan raad ik aan om voor de dag(en) dat je in Lissabon bent een Lisboa Card aan te schaffen. Deze kaart vind ik wel het geld waard, omdat er binnen Lissabon ontzettend veel attracties én onbeperkt openbaar vervoer is inbegrepen. Reis je binnen de geldigheid van de Lisboa Card van of naar Sintra, dan is ook deze treinreis gratis. Een Lisboa Card kost €22 voor 24 uur, €37 voor 48 uur en €46 voor 72 uur. Voor kinderen tot 16 jaar geldt er een korting en kinderen tot 4 jaar mogen gratis mee.

Klik hier voor meer info en actuele prijzen van de Lisboa Card

Tickets voor de bezienswaardigheden in Sintra en eventueel vervoer tussen Sintra en Lissabon koop je gewoon apart. Voor veel bezienswaardigheden zijn er voordelige combitickets beschikbaar. De meest populaire bezienswaardigheden bespreek ik hieronder. 

sintra
Moors Kasteel Sintra

De leukste bezienswaardigheden in Sintra

Je hoeft je in Sintra geen moment te vervelen, want er is ontzettend veel te zien en te doen. Van kastelen en paleizen tot prachtige tuinen, je vindt het er allemaal. Ook in het centrum van het stadje zelf, kijk je je ogen uit. Zelf kan ik er uren ronddwalen.

De meeste bezienswaardigheden in Sintra liggen een eindje uit elkaar. Om je ter plekke te verplaatsen kun je makkelijk gebruik maken van Uber (taxi) of bus 434 en 435. Deze bus is een Hop on Hop off bus die vanaf het station van Sintra langs alle belangrijke bezienswaardigheden rijdt. Een enkele reis kost €4,10 p.p en een 24-uur ticket €15 p.p. De bus rijdt gemiddeld 4x per dag. Dit kan in het laagseizoen iets minder zijn. Klik hier voor meer info.

Palácio da Pena, Sintra

Palácio Pena of te wel het Paleis van Pena is een plek die je absoluut niet mag missen tijdens jouw bezoek aan Sintra. Dit prachtige 19e eeuws paleis ligt hoog op een heuvel en vanuit hier heb je een geweldig mooi uitzicht over Sintra en de omgeving. Palácio Pena is één van de “7 wonderen van Portugal” en dit is zeker niet voor niets.

Wanneer je Palacio da Pena bezoekt, kun je kiezen voor een bezoek aan het paleis in combinatie met het park/de tuin of je bezoekt alleen het park /de tuin en bewondert het paleis alleen van de buitenkant. Wanneer je het paleis wilt bezoeken is het verplicht vooraf een ticket, inclusief tijdslot, te bestellen. Klik hier voor meer informatie.

Bereikbaarheid: Het Paleis van Pena is vanuit Sintra het makkelijkst bereikbaar met bus 434. Een los ticket kost ongeveer €4,10 enkele reis of je koopt voor €15 een 24-uur ticket waarbij je onbeperkt gebruik kunt maken van bus 434 en 435. Klik hier voor meer informatie.

Verder is Palácio da Pena vanuit het centrum van Sintra ook te voet bereikbaar. Het is een mooie wandeling, maar wel echt een behoorlijke klim. Begin er alleen aan, als je fit genoeg bent en genoeg tijd te besteden hebt.

Openingstijden:  Het Paleis van Pena is geopend van 9.30u tot 18.30u. Het park tussen 9.00u en 19.00u. Mijn advies: bezoek Pana Palace bij voorkeur vroeg in de ochtend of juist laat in de middag. Zo ontloop je de drukte.

Entreeprijs: Entree tot het Pena Park (de tuin en het paleis van de buitenkant) is €7,50 p.p. Wil je het paleis ook van de binnenkant zien dan starten de prijzen bij €14 p.p. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen. Het best reserveer je op voorhand je ticket online. Zo voorkom je (te) lange wachtrijen. Klik hier voor meer informatie.

Combineer een bezoek aan het Paleis van Pena met een bezoek aan het Moors Kasteel of het Paleis van Monserrate, klik hier voor meer informatie en actuele prijzen

Sintra Portugal
Palácia Pena, Sintra (Portugal)

Castelo dos Mouros

Castelo dos Mouros oftewel het Moors kasteel ligt praktisch naast het Paleis van Pena en daarom is een bezoek aan deze twee hotspots heel makkelijk te combineren. Het Moors Kasteel stamt uit de 8e eeuw en hoewel een groot gedeelte van het kasteel tijdens de oorlog is verwoest, is een bezoek aan deze plek zeker de moeite waard. Niet alleen de overblijfselen van het kasteel zijn prachtig, je hebt vanuit hier ook een schitterend uitzicht over Palacio da Pena en de omgeving van Sintra.

Bereikbaarheid: Net als het Palacio da Pena is Castelo dos Mouros vanuit het centrum van Sintra het makkelijkst bereikbaar met bus 434 of door middel van een mooie, maar steile wandeling. Klik hier voor meer informatie.

Openingstijden:  Castelo dos Mouros is van 9.30u tot 18.00u geopend.

Entreeprijs: Entree tot het Moors Kasteel is €8 p.p. tot 6 jaar mogen gratis naar binnen. Om (lange) wachtrijen te voorkomen bestel je het best op voorhand je tickets. Klik hier voor meer informatie.

Combineer een bezoek aan het Moors Kasteel met een bezoek aan het Paleis van Pena of het Paleis van Monserrate, klik hier voor meer informatie en actuele prijzen

Sintra Lissabon
Castelo dos Mouros, Sintra (Portugal)

Palácio Quinta da Regaleira

Palácio Quinta da Regaleira is een paleis dat begin 20e eeuw werd gebouwd door een miljonair die zijn droom werkelijkheid wilde laten worden. En een droom is deze plek zeker! Prachtige gebouwen in gotische stijl, in een te gekke, weelderige tuin. Trek voor een bezoek aan Quinta da Regaleira minimaal 1.5-2 uur uit.

Bereikbaarheid: Quinta da Regaleira ligt iets buiten het centrum van Sintra en is makkelijk bereikbaar met bus 435. Deze rijdt zowel langs Quinta da Regleira, als langs Palácio de Monserrate. Heb je een 24-uurs ticket voor de Hop on Hop off bus, dan kun je gratis gebruik maken van deze bus. Klik hier voor meer info.

Openingstijden: Mei t/m september van 10.00u-19.00u en oktober t/m april van 10.00-18.30u.

Entreeprijs: De entreeprijs van Quinta da Regaleira is €11 voor volwassenen en €6 voor jongeren en senioren. Kinderen onder de 5 jaar en senioren >80 jaar mogen gratis naar binnen, maar moeten wel een ticket reserveren. Dit kan online via deze website.

Combineer een bezoek aan Quinta da Regaleira met een bezoek aan één van de andere bezienswaardigheden. Klik hier voor meer info en prijzen.

Sintra
Quinta da Regaleira, Sintra (Portugal)

Palácio de Monserrate

Een bezoek aan Palácio de Monserrate oftewel het Paleis van Monserrate stond al heel lang op mijn wensenlijstje, maar op een of andere manier kwam het er maar niet van. En ook tijdens ons laatste bezoek aan Sintra werd het ons niet makkelijk gemaakt, want de dag dat wij het paleis wilden bezoeken stonden we voor een dicht hek. Een staking! Gelukkig hadden wij een aantal dagen uitgetrokken voor een bezoek aan Sintra en hadden we een dag later meer geluk.

Palácio de Monserrate is een prachtig, exotisch paleis met een geweldige botanische tuin. Het is absoluut één van de mooiste paleizen in Sintra. Voordeel van dit paleis is dat hij op één of andere manier minder populair is dan de plekken hierboven (geheel onterecht!). Het is daarom over het algemeen ook iets minder druk.

Bereikbaarheid: Het Paleis van Monserrate ligt 3-4 km buiten het centrum van Sintra en is bereikbaar met bus 435. Heb je een 24-uurs ticket voor de Hop on Hop off bus, dan kun je gratis gebruik maken van deze bus. Klik hier voor meer info.

Openingstijden: Palácio Monserrate is dagelijks geopend van 9.30u-18.00u en het park/de tuin van 9.00u-19.00u.

Entreeprijs: Een ticket voor het Paleis van Monserrate kost €8 p.p. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen. Om aan wachtrijen te ontsnappen reserveer je het best online een ticket. Klik hier voor meer informatie.

Combineer een bezoek aan het Paleis van Monserrate met een bezoek aan het Moors Kasteel en/of het Paleis van Pena, klik hier voor meer informatie en actuele prijzen

palacio Monserrate Sintra
Palácio de Monserrate, Sintra (Portugal)

De beste tijd om Sintra te bezoeken

De beste tijd om Sintra te bezoeken zijn de maanden april t/m juni en september en oktober. Het weer is in die periode, over het algemeen, aangenaam en het valt (buiten de weekenden) met de drukte wel mee. Bezoek je Sintra in juli of augustus houdt dan rekening met extreme drukte en met het feit dat de temperatuur op kan lopen tot tegen de 40 graden.

Sintra Portugal
Sintra, Portugal

Mijn favoriete hotels in Sintra

Je kunt Sintra natuurlijk heel makkelijk als dagtrip bezoeken vanuit Lissabon, maar om echt het beste uit je bezoek te halen, raad ik aan om één of meerdere nachten in Sintra te blijven slapen. Naast Sintra kun je dan ook een bezoek brengen aan bijvoorbeeld Cascais of Cabo da Roca. Er is in Sintra een groot aanbod aan leuke accommodaties. Mijn favorieten zijn:

Moon Hill Hostel

De locatie van het Moon Hill Hostel is echt perfect, midden in het centrum van Sintra, op loopafstand van het treinstation en het historisch centrum. Moon Hill Hostel heeft een hele leuke sfeer. Je boekt hier al een privé kamer vanaf 76 euro per nacht (inclusief ontbijt en gedeelde badkamer) Prijzen voor een bed in een gedeelde slaapzaal starten bij €29 p.p.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van Moon Hill Hostel

Fijne Airbnb met zwembad in Sintra

Tijdens ons laatste bezoek aan Sintra boekten wij vrij last-minute deze fijne Airbnb op 3km van het centrum van Sintra. Vooraf maakte ik me wat zorgen over de ligging, maar door de bushalte voor de deur en een hele fijne bakkerij een paar huizen verderop, bleek het juist een hele fijne plek te zijn.

Het grootste pluspunt van deze Airbnb was het zwembad, de handige buitenkeuken en de nette, ruime kamer. Ben je bang voor honden, dan is dit misschien niet de ideale plek voor jou, want hier woont ook een behoorlijk grote (maar super lieve!) hond.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van deze fijne Airbnb

tips sintra
tips sintra

Nice Way Sintra

De eerste keer dat wij Sintra bezochten, verbleven wij bij het Nice Way Sintra Hostel. Dit hostel ligt net iets buiten het centrum, maar nog steeds op loopafstand van het centrum. Nice Way bevind zich in een statige villa en heeft een super leuke sfeer. Helaas lijkt het erop dat dit fijne hostel de Corona crisis van 2020 niet heeft overleefd. Tot de dag van vandaag is het helaas gesloten.

Klik hier voor een lijst van hotels in Sintra die momenteel wel beschikbaar

Sintra Portugal
Nice Way Sintra

Klik hier voor alle artikelen over Portugal

portugal travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights