My Travel Secret ...
Menu
Bolivia / Latijns-Amerika

Salar de Uyuni: tips voor een bezoek aan de zoutvlakte van Bolivia

Home » Bolivia » Salar de Uyuni: tips voor een bezoek aan de zoutvlakte van Bolivia

Ga je op reis naar Bolivia dan mag een tour naar Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld, niet ontbreken. Voor veel reizigers is deze tour niet alleen hét hoogtepunt van hun reis door Bolivia, maar ook een van de hoogtepunten van Zuid-Amerika. 

Ondanks dat ik wel wist dat de zoutvlakte van Bolivia ontzettend bijzonder is en dat het in de ogen van veel reizigers geen optie is om deze plek te skippen tijdens een reis door Bolivia, had ik toch mijn twijfels bij het plannen van onze trip. Ik dacht namelijk bij een tour naar de zoutvlaktes vooral aan kou lijden en het schieten van gekke plaatjes. 2 Dingen waar ik persoonlijk niet direct heel erg enthousiast van word. 

tips zoutvlakte bolivia

Toch besloten wij een 4-daagse Salar de Uyuni tour te boeken. Een tour waarbij een bezoek aan de mooiste zoutvlakte van Bolivia gecombineerd wordt met een bezoek aan het Eduardo Avaroa National Reserve. Dit reservaat ligt op het Altiplano in het uiterste zuidwesten van Bolivia, op de grens met Chili. Het bleek uiteindelijk één van de mooiste plekken te zijn die ik ooit met eigen ogen heb mogen aanschouwen. Zeer zeker een hele dikke aanrader. 

Ga jij ook op reis naar Bolivia, dan zijn er verschillende mogelijkheden om de zoutvlakte van Uyuni te bezoeken. In dit artikel deel ik al mijn tips om het beste uit jouw tour te halen. 

zoutvlakte bolivia

De zoutvlakte van Bolivia: een dagtrip of meerdaagse tour? 

Tours naar Salar de Uyuni worden in alle maten aangeboden. Van dagtours tot uitgebreide meerdaagse tours. Het is net wat jij graag wilt zien/doen en hoeveel budget je hebt. 

Wat in alle tours sowieso is inbegrepen is een bezoek aan Salar de Uyuni, nogal logisch want dit is uiteraard de plek waar het allemaal om draait. Hier bezoek je in de meeste gevallen het zouthotel, cactuseiland Incahuasi, het Dakar monument en het treinkerkhof. Uiteraard krijg je genoeg tijd voor het maken van creatieve foto’s en meestal kun je genieten van een prachtige zonsondergang. Alles is natuurlijk afhankelijk van welke tour je precies boekt. 

tips zoutvlakte bolivia
Trein kerkhof Uyuni

Wat niet standaard is inbegrepen, is een bezoek aan het Eduardo Avaroa National Reserve en dit was voor mij persoonlijk de allermooiste plek van onze tour. In dit reservaat zagen we betoverende landschappen met lama’s, vicunas en emoes en bezochten we prachtige meren, indrukwekkende vulkanen en een hotspring. Je bezoekt dit reservaat over het algemeen alleen tijdens een meerdaagse Uyuni tour (3 dagen of langer). Dé ideale Uyuni tour is wat mij betreft dus een tour waarbij je de zoutvlakte combineert met een bezoek aan het Eduardo Avaroa National Reserve.

zoutvlaktes bolivia
Laguna Colorado

Salar de Uyuni: waar start jij jouw tour? 

De meeste reizigers starten hun tour naar de zoutvlaktes van Bolivia in Uyuni, de stad waaraan de grootste zoutvlakte ter wereld zijn naam te danken heeft. Wat sommige reizigers niet weten is dat je niet per se eerst naar Uyuni hoeft af te reizen voor een tour naar Salar de Uyuni, maar dat jij jouw tour ook bijvoorbeeld kunt starten in Tupiza, San Pedro (Chili) of La Paz. Het is net hoeveel dagen je wilt besteden, wat past in jouw reisschema en/of welke plekken je allemaal wilt bezoeken. 

Om tijd (en geld) te besparen kun je jouw Uyuni tour ook op de ene plek starten en ergens anders eindigen. Dit doen veel reizigers die door zowel Bolivia als Chili reizen. Ze starten bijvoorbeeld in Uyuni en eindigen in San Pedro, om vervolgens hun reis door Chili voort te zetten. Dit kan dus ook vice versa.

zoutvlakte bolivia

Zelf kozen wij ervoor om onze tour te starten in Tupiza, een kleine stad in het zuiden van Bolivia, niet ver van de grens met Argentinië. In 4 dagen tijd reisden we via het Eduardo Avaroa National Reserve en Salar de Uyuni naar Uyuni waar onze tour eindigde. Vanuit Uyuni namen we vervolgens de nachtbus richting La Paz. We hoefden dus niet helemaal weer terug naar Tupiza te reizen. 

Het voordeel van je tour starten in Tupiza is dat je de eerste 1,5 dag een stuk minder toeristen tegenkomt. Dit komt omdat de tours vanuit Uyuni niet in dit gedeelte komen. De Salar de Uyuni tour is nou eenmaal dé meest populaire tour van Bolivia, dus je ontkomt niet aan (hordes) toeristen op de meest populaire plekken. Verder is Tupiza zelf best een leuke plek om een paar nachten te verblijven. De omgeving is er prachtig.

tupiza naar uyuni
Viewpoint net buiten Tupiza

Wanneer je een tour vanuit Uyuni wilt doen, raad ik aan om dit op voorhand (online) te boeken. Uyuni zelf is namelijk een behoorlijk troosteloze stad, hier wil je echt niet langer zitten dan nodig is. Het is daarom fijn om je tour na aankomst z.s.m te kunnen starten met een tour. Je kunt ook een tour boeken vanuit La Paz. Dan is het vervoer (van en) naar Uyuni inbegrepen en verblijf niet langer dan nodig in Uyuni. Een aantal tours die de moeite waard zijn, zijn:

Klik hier voor een overzicht van de best beoordeelde Uyuni tours op Get Your Guide

tips zoutvlakte uyuni

Waar moet je op letten bij het boeken van een Salar de Uyuni Tour? 

Wanneer je een tour naar Salar de Uyuni boekt moet je wat mij betreft een aantal dingen om rekening mee te houden: 

 • Wat is precies inbegrepen? Komen er bovenop de standaard kosten nog extra kosten bij? Vaak zijn entreegelden niet inbegrepen. Denk aan entree tot het nationaal park of toegang tot het Incahuasi eiland. Bij ons kwam er nog 220 bob p.p (ongeveer €30) boven op de prijs. 
 • Is een Engelstalige gids inbegrepen? Ook dit is vaak niet standaard. Bij onze 4-daagse Uyuni tour betaalden we per persoon zo’n $50 extra voor een Engelstalige gids. 
 • Waar slaap je tijdens jouw Uyuni tour? Bij de budget tours slaap je vaak in een gemeenschappelijke ruimte en deel je de badkamer/toilet met andere reizigers. Daarbij heb je niet altijd warm water. Boek je een luxere tour, dan boek je automatisch een privékamer met badkamer, inclusief warm water. Vaak zorgt de touroperator ook nog eens voor een extra slaapzak. Je moet er vanuit gaan dat het ‘s nachts echt heel erg koud kan worden. 
 • Met hoeveel personen zit je maximaal in een jeep (inclusief chauffeur en gids)? Over het algemeen geldt dat wanneer je een budget tour boekt, je waarschijnlijk met meer mensen in een jeep zit tijdens de tour. Dit klinkt misschien gezellig, maar dit kan op den duur ook behoorlijk ongemakkelijk worden, omdat je behoorlijk veel tijd in de jeep doorbrengt. Een beetje extra ruimte in de jeep is zeker geen overbodige luxe. Ik zou aanraden maximaal 6 man inclusief chauffeur en gids.
 • Check reviews/ervaringen van andere reizigers! Ons werd verteld dat er alleen in Uyuni al meer dan 200 bedrijfjes zijn die tours naar Salar de Uyuni aanbieden. Niet al deze bedrijven zijn even betrouwbaar en verantwoord, check daarom zeker reviews van andere reizigers of vraag rond in Facebook of Whatsapp groepen. 
zoutvlakte uyuni
Salar de Uyuni, de grootste zoutvlakte ter wereld
zoutvlaktes Bolivia

Wat mee te nemen tijdens een tour naar de zoutvlakte in Bolivia? 

Omdat de zoutvlaktes van Bolivia en het Eduardo Avarao National Reserve in het hoogland van Bolivia liggen, moet je vooral rekening houden met 2 dingen: de hoogte en de kou. Met de hoogte moet je een beetje geluk hebben. De één kan er namelijk beter tegen dan de ander. Wel kun je voorzorgsmaatregelen nemen zoals veel water/thee drinken, geen alcohol drinken en eventueel zorgen dat je speciale medicijnen tegen hoogteziekte achter de hand hebt zoals Diamox. Dit laatste hadden wij niet, maar we waren erg blij dat iemand van ons reisgezelschap wel zo slim was en we gebruik mochten maken van haar medicijnen. 

tour zoutvlakte uyuni

Tegen de kou waren we iets beter voorbereid door vooral veel laagjes mee te nemen, inclusief thermoshirt en thermolegging. Op zich viel het overdag met de kou wel mee, maar wanneer de zon onderging werd het in een klap erg koud. Ook waaide het soms behoorlijk hard, waardoor de gevoelstemperatuur al snel (ver) onder het vriespunt zakte. Vooral op de zoutvlakte en ‘s ochtends bij Laguna Colorado was dit bij ons het geval. 

‘s Nachts hebben wij gelukkig geen kou geleden. Alle hotels waar wij verbleven hadden genoeg dekens in de kamer en onze gids zorgde altijd voor thee. 

tour salar de uyuni
Een van de hotels tijdens onze Uyuni tour

Zelf had ik nog de tip gekregen om handwarmers mee te nemen. Ik had er werkelijk nog nooit van gehoord, maar dat heeft er waarschijnlijk meer mee te maken dat wij koude bestemmingen altijd vermijden. Maar handwarmers zijn dus kleine zelfverwarmende pakketjes die je bijvoorbeeld in je broekzak kunt bewaren. Deze waren vooral fijn toen wij ‘s ochtends vroeg op de zoutvlakte stonden te wachten op de zonsopkomst. Ze kosten maar €6,99 voor 10 stuks bij Decathlon en bleven zeker 5-6 uur warm. Wat een uitvinding! Zeker een aanrader wanneer je kiest voor een budget tour en slaapt in koudere omstandigheden. 

Wat je verder niet moet vergeten mee te nemen op een tour naar de zoutvlakte is:

 • Camera/telefoon
 • Warme kleding (inclusief handschoenen en eventueel muts)
 • Comfortabele (sport)schoenen
 • Badkleding + handdoek (indien je de hotsprings bezoekt)
 • Zonnebril
 • Zonnebrand
 • WC papier voor onderweg (is niet overal voorhanden)
 • Extra geld voor entree fees, wc’s en eventueel fooi (minimaal 220 bob)
 • Paspoort
tips zoutvlakte uyuni
tips zoutvlakte uyuni
tips zoutvlakte bolivia

Klik hier voor een overzicht van al mijn artikelen over Bolivia

Bolivia
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights