My Travel Secret ...

My Travel Diary #31: een vervroegd afscheid van Italië

by Sigrid
salerno
Home » Europa » My Travel Diary #31: een vervroegd afscheid van Italië

Vandaag een terugblik op een geweldige reis door Italië. Een reis die eigenlijk deze week pas zou eindigen, maar die wij door de huidige Corona ontwikkelingen helaas iets eerder af moesten breken. Hoe dat precies komt lees je hier.

Na lang wikken en wegen over onze volgende reisbestemming, vertrokken wij begin oktober voor een aantal weken richting Italië. Door Corona viel ons plan om een aantal maanden door zuid-Amerika te reizen in het water, dus moesten we het dichterbij huis gaan zoeken. Italië leek ons een mooi alternatief. We kozen uiteindelijk voor een regio die al heel lang op ons wensenlijstje stond, Campania. Hier wilden we vooral veel tijd doorbrengen in de stad Napels en in de omgeving van de Amalfikust.

pogerola
Pogerola, Amalfikust

De eerste dagen maakten we kennis met Napels, een ietwat chaotische stad met een rauw randje, maar zeker ook een mooie stad en een stad waar ontzettend veel leuke dingen te doen zijn. Wij gingen o.a fietsen door het historisch centrum van de stad, wandelden uren lang door sfeervolle straatjes en aten iedere dag pizza, want daar kun je in Napels gewoon echt niet onderuit.

napels
Napels

Vanuit Napels maakten we een uitstapje naar Procida, een piepklein eilandje op een klein uur varen van Napels. Procida was echt een ontzettend leuke verrassing en een hele dikke aanrader wanneer je Napels bezoekt. Het is een prachtig, kleurrijk eilandje, waar wij 3 dagen volop genoten van la dolce vita. Dit kwam mede door de fantastische accommodatie waar wij verbleven.

procida
Procida

Op het moment dat wij naar Italië vlogen begonnen de Corona besmettingen in een groot deel van Europa weer op te lopen. In Italië daarentegen leek de situatie best goed onder controle te zijn en dat gaf ons wel rust. We hebben ons de eerste weken van onze reis daarom ook helemaal geen zorgen gemaakt. Uiteraard hielden we ons braaf aan de voorschriften en deden we ons best om andere mensen zoveel mogelijk te vermijden.

Vanuit Napels reisden we af naar de Amalfikust. De eerste week verbleven we aan de kust zelf, om vervolgens voor langere tijd een appartement te huren in Salerno, een stad om maar 3 kilometer van het beginpunt van de Amalfikust. De Amalfikust was echt liefde op het eerste gezicht. Iedere verwachting werd compleet overtroffen. De dorpjes, de kustlijn en vooral de natuur was overweldigd mooi. Mocht je in de toekomst nog op zoek gaan naar een mooie plek voor een vakantie binnen Europa, zet deze plek dan op je lijstje.

Lees ook: dit wil je weten voordat je de Amalfikust in Italië bezoekt

amalfikust
Vietri Sul Mare, Amalfikust

Tijdens ons verblijf in Salerno werd duidelijk dat de Corona situatie in Italië uit de hand begon te lopen. De besmettingen liepen in korte tijd gigantisch op, met name in de regio Campania. Er was niet meteen reden tot paniek, maar we beseften ons wel dat de situatie dermate slecht was dat er in het ergste geval een lockdown zou kunnen komen. Vanaf dat moment hebben we alles uit ons verblijf proberen te halen en zijn we bijna iedere dag op pad gegaan om zo nog alle plekken die op ons wenslijstje stonden te bezoeken. Qua maatregelen was het op dat moment nog niet zo heel erg spannend en werd er naast het toch al verplichte mondmasker beleid, alleen nog maar een avondklok ingesteld.

salerno
Ons appartement in Salerno

Ondertussen werd onze vlucht vanuit Napels terug naar Nederland geannuleerd en werd er geen alternatief geboden. We kwamen erachter dat zowel Ryanair, Easyjet als Transavia alle vluchten van en naar Napels tussen half november en half december hadden geschrapt. De laatste vlucht naar Eindhoven vertrok voorlopig op 13 november. Op dat moment waren we het liefst gewoon tot half december in Italië gebleven, maar door afspraken in Nederland was dit helaas niet mogelijk en moesten we de keuze maken om eerder dan gepland terug te komen.

afscheid italie
Amalfi

In Italië en met name de regio Napels liepen de gemoederen ondertussen behoorlijk op. Nog steeds schoten de Corona besmettingen omhoog en zat er niks anders op dan dat de regering stappen moest gaan ondernemen. In Salerno kregen wij er eigenlijk maar weinig van mee, maar op straat zagen we wel dat het helemaal niet goed ging met alle adviezen die gegeven werden om de verspreiding van Corona tegen te gaan. Vaak was het hartstikke druk en stonden mensen in groepjes gezellig te ouwehoeren. Ook de terrassen waren vaak afgeladen vol en in de supermarkt hield niemand rekening met het houden van afstand. Dit kon gewoon niet goed blijven gaan.

salerno
Salerno

Een dikke week voor ons vertrek werden er strenge maatregelen aangekondigd. Italië zou verdeeld worden in verschillende regio’s: geel, oranje of rood, het was alleen nog niet helemaal duidelijk wat die kleuren precies inhielden en welke regio, welke kleur zou krijgen. Wel waren wij ervan overtuigd dat het er voor Campania niet goed uit zag en gingen wij ervan uit dat wij de laatste week binnen door zouden moeten brengen.

amalfikust
Fiordo di Furore

Tot ieders verbazing kleurde Campania geel, wat globaal inhield dat er helemaal niet zo heel veel ging veranderen. Alleen de avondklok werd vervroegd, restaurants moesten om 18.00u sluiten en musea’s en zwembaden gingen dicht. Voor ons veranderde er dus eigenlijk helemaal niks.

amalfi
Amalfi

De laatste week van ons verblijf maakten we o.a nog een aantal prachtige wandelingen en brachten we zelfs nog een aantal uren door op het strand. Het was halverwege november namelijk nog steeds +21 graden en volop zon. Qua weer hebben we tijdens deze reis echt ontzettend veel mazzel gehad. De dagen dat het slecht weer was zijn op 1 hand te tellen.

amalfikust

Verder brachten we ook nog heel veel tijd door in de binnenstad van Salerno, een stad waar we geen hele hoge verwachtingen van hadden, maar die ons hart heeft gestolen. Salerno is een prachtige stad en heeft de reiziger ontzettend veel te bieden. Deze stad is veel meer dan alleen maar het startpunt voor een bezoek aan de Amalfikust. Je kunt je hier makkelijk een aantal dagen vermaken zonder je te vervelen. Het fijnste vond ik dat deze stad voor mij totaal niet toeristisch aanvoelde. Misschien dat dit in het hoogseizoen anders is, maar ik vond het een heerlijke plek.

salerno
Salerno

13 November vlogen wij van Napels terug naar Eindhoven. Helaas! Ondanks dat wij best veel tijd aan de Amalfikust doorbrachten, hadden wij er makkelijk nog een aantal weken (of maanden) aan vast kunnen plakken. Eén dag na thuiskomst ontvingen wij het bericht dat Campania binnen een dag in een totale lockdown zou gaan. We zijn dus precies op tijd vertrokken.

amalfi
Amalfi

Momenteel huren wij tijdelijk een huis vlakbij mijn ouderlijk huis in noord-Limburg. Na 10 dagen quarantaine kunnen we nu weer afspreken met familie en vrienden. In november en december blijven we sowieso in Nederland en dan? Geen idee! Het is even afwachten hoe de Corona situatie zich gaat ontwikkelen. Bestemmingen als Bali, Guatemala en Costa Rica zijn al voorbij gekomen, maar alles is momenteel zo onzeker, dus wachten we rustig nog even af.

amalfikust

Klik hier voor een overzicht van alle Italië artikelen

italie travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights