My Travel Secret ...
thakhek loop
Azië Laos

De Thakhek Loop, Laos

 

Home » Laos » De Thakhek Loop, Laos

 


 

Nog maar een paar dagen ben ik terug uit Azië en al verschillende keren heb ik de vraag gekregen wat mijn hoogtepunt was. Heel lang hoef ik daar niet over na te denken: De Thakhek Loop in Laos. Wat ontzettend gaaf was dit! Ik moet bekennen dat ik voor vertrek nog nooit van de Thakhek Loop had gehoord, maar toen ik me ging verdiepen in onze reisroute en hier voor het eerst over las, was ik direct om, dit moesten we gaan doen!

 

De Thakhek Loop is een brommer rit van zo’n 450 km door de binnenlanden van Laos. hij begint en eindigt in Thakhek, een stad 300 km ten zuiden van de hoofdstad Vientiane. Hoeveel dagen je over de Loop doet, kun jezelf bepalen, maar het minimum is 3 dagen. Wij kozen er voor om het iets relaxter aan te doen en deden er 4 dagen over, maar het zou geen straf zijn geweest om er nog wat dagen aan vast te plakken. Het enige waar wij (met name mijn vriend) ons van te voren een beetje druk over maakten was, dat ik eigenlijk helemaal niet zo veel brommer-ervaring heb. Ik heb jaaaaren geleden wel eens brommer gereden, maar dan spreek ik echt over meer dan 15 jaar geleden en daarbij zijn de brommers die je huurt bij de Loop, meestal semi-automatisch, wat betekent dat je met je voet moet schakelen. Toch was het geen optie om met zijn tweeën op 1 brommer te gaan, want we hadden gehoord dat dit zou ontzettend vermoeiend zijn.

 

Lees ook: tips van het plannen van jouw Thakhek Loop.

 

 

Dag 1:

 

We beginnen dag 1 in Bangkok. Niet echt voor de hand liggend, maar wij beginnen onze reis door Laos in Thakhek en reizen dit keer alleen door het zuiden van het land. We vliegen van Bangkok naar Nakhon Phanom en hier de grens over te steken naar Thakhek. We landen om 9.45u in Nakhon Phanom, nemen een shared taxi naar het busstation. Bij aankomst komen we er achter dat je eerst volgende bus naar Thakhek pas om 11.30u vertrekt. Hier willen we niet op wachten, want we willen zo min mogelijk tijd verliezen, dus nemen we een taxi naar de grens. Bij aankomst hier hebben we geluk dat de eerdere bus tussen Nakhon Phanom en Thakhek nog bij de grens staat en na het regelen van onze visa’s, kunnen we mee richting Thakhek. We melden ons bij Mr. Ku, een ontzettend aardige man en “uitvinder” van de Loop. Zijn kantoor zit bij de Travel Lodge in Thakhek. Hier kun je brommers huren, die van prima kwaliteit zijn en hoewel ik heb gelezen dat de prijzen hier te hoog zouden zijn, hebben wij er een goed gevoel bij, wat voor ons minstens zo belangrijk is dan de prijs. Voor 80.000 kip (8,95 euro) per dag hebben we beide een zo goed als nieuwe brommer en na een proefrondje zijn we er helemaal klaar voor. Nadat Mr. Ku ons aan de hand van een kaart precies uitlegt welke plekken we kunnen bezoeken en waar we kunnen overnachten, gaan we van start.

 

De eerste dag rijden we tegen de klok in van Thakhek naar Thalang. Tijdens deze rit kun je stoppen bij verschillende grotten, maar omdat wij iets later zijn vertrokken dan aangeraden wordt en omdat wij eigenlijk helemaal niks met grotten hebben, bezoeken wij er maar 1 en die bleek niet eens de moeite waard ;-) Al snel raak ik helemaal vertrouwd met mijn brommer en merk ik dat ik op en top geniet van het rijden. Zodra je de stad uit rijd, kom je terecht in een schitterend landschap van rijstvelden en kalkstenen rotsformaties, velen prachtig begroeit. Ik wil iedere 5 minuten stoppen om een foto te maken, maar dit gaat niet, want we moeten voor het donker in Thalang zijn. De uiteindelijke rit naar Thalang duurt 3,5 uur. We checken in bij het Sabaidee Guesthouse, waar we een prachtige bungalow hebben voor maar 70.000 kip (7,80 euro).  Het Guesthouse is prachtig gelegen aan de Nam Theun rivier en s’ochtends genieten we van een geweldige zonsopkomst. Een andere leuke optie is het Phosy Thalang Guesthouse. Ook goede dingen over gehoord en mooi gelegen.

 

Thakhek Loop

 

 

Dag 2:

 

We starten dag 2 al om 7.45u, omdat deze dag de zwaarste dag gaat worden en we toch optimaal van het landschap willen genieten. Het eerste stuk tussen Thalang en Laksao is in totaal zo’n 62 km, maar een groot gedeelte van deze weg is onverhard. Gelukkig is het weer goed en is de weg in redelijke conditie. Het landschap verandert ieder half uur, het ene moment rijd je langs mangroves en rivieren, dan wordt het weer heuvelachtig en zie je prachtig regenwoud en natuurlijk zijn daar weer de prachtige kalkstenen rotsformaties. Na 3 uur komen we aan in Laksao, waar we nog even een tempel bezoeken en daarna op ons gemak gaan lunchen.

 

Rond het middaguur rijden we weer verder. Net na Laksao wordt de weg weer onverhard en misschien had hier een belletje moeten gaan rinkelen, want Mr. Ku had ons verteld dat de weg alleen tussen Thalang en Laksao voor een gedeelte onverhard was, maar nee, wij zijn helemaal betovert door de schoonheid van het landschap en rijden vrolijk verder. Ook wanneer we naar 10 km alleen nog maar stapvoets kunnen rijden, omdat de weg té slecht en modderig is en mensen ons steeds vreemder aan kijken, gaat er nog geen alarm af. Nee, het wordt ons pas duidelijk dat we verkeerd zijn gereden, wanneer de weg wordt afgesneden door een rivier en we echt niet verder kunnen. We vragen opheldering bij een man, die uiteraard geen woord Engels praat, maar met handen, voeten en tekening in het zand, beseffen we dat we in Laksao bij de stoplichten linksaf hadden moeten gaan, i.p.v stug rechtdoor te blijven rijden. Ons geluk was die rivier, want anders waren gewoon zonder na te denken rechtdoor blijven rijden en wie weet waar we dan uiteindelijk terecht zouden komen. Achteraf heel erg stom en gaan vrouwen en landkaarten misschien niet goed samen, maar spijt? Nee! We zagen in dit gedeelte van onze Loop echt de allermooiste landschappen, de bekende kalkstenen rotsformaties, bedekt in tropische regenwoud. Zo mooi! En eej….je reist graag off the beaten track of niet ;-) Uiteindelijk rijden we in 2 uur van Laksao naar onze volgende bestemming, Kuon Karn.

 

Thakhek Loop

 

 

Dag 3:

 

We willen vroeg richting onze volgende bestemming, de Konglor grot, een grot met een 7,5 km lange ondergrondse rivier. Deze grot zou het hoogtepunt van de Loop moeten zijn. Om de vele dagjes-mensen voor te blijven, zorgen we dat we voor 9.00u al bij de entree staan. We huren een bootje en samen met de chauffeur doorkruisen we de grot. Nou heb ik al eerder vertelt dat wij niet zo weg zijn van grotten, maar was deze echt wel de moeite waard. De omgeving is weer prachtig en je kunt bij de grot echt heerlijk zwemmen in een helder, groen meer.

 

Na het bezoek aan de grot is het tijd om een guesthouse te zoeken. Onderweg naar de grot had ik al een bord langs de weg zien staan van een accommodatie waar je ook heerlijk voor de deur in de rivier zou kunnen zwemmen. We besluiten hier een kijkje te gaan nemen. Bij aankomst bij het Spring River Resort zijn we direct om. De locatie is echt te gek en ze hebben hier super mooie bungalows aan de rivier gelegen. Absoluut mijn favoriete accommodatie in Laos! Het guesthouse raadt aan om met een bootje stoom opwaarts een stuk door de jungle te gaan varen. Hoe gaaf klinkt dat? Met ons bootje peddelen we een half uur later en verrassend makkelijk als een Tarzan en Jane door de jungle.

 

Spring River Resort: het leukste guesthouse van de Thakhek Loop

 

 

Thakhek Loop

 

 

Dag 4:

 

De laatste dag is niet zo’n hele spannende, maar de dag dat we een rit van zo’n 180 km voor de boeg hebben. Waar we de eerste 80km nog door een ontzettend mooi landschap rijden, is het het laatste stuk vooral een kwestie van gas geven. Uiteindelijk doen we 4 uur voor de totale rit en zijn we vroeg genoeg terug in Thakhek om nog dezelfde dag door te reizen naar Pakse. Zonder enig schrammetje leveren we onze brommers af bij Mr. Ku. Helaas zit de rit er al weer op en stiekem weet ik al dat dit het hoogtepunt van onze reis door Laos gaat worden. Niet dat de rest is tegengevallen, integendeel, maar dit was echt zo’n ontzettend gave ervaring. Ik kan hem iedereen aanraden!!

 

Meer tips voor het plannen van de Thakhek Loop lees je hier

 

Thakhek Loop

 

 

Lees ook: Backpacken in Laos: de ultieme route en tips voor 3-4 weken

 

 

Klik hier voor meer Azië reisinspiratie

Azie

 

*Dit artikel bevat affiliate links, lees hierover meer in de disclaimer

You Might Also Like...

23 Comments

 • Reply
  Jempi
  15 december 2015 at 15:14

  Wat een mooie tocht zeg! Loas staat al een heel tijdje op ons “to-do” lijstje, ooit zal het er wel eens van komen en dan zit de kans er dik in dat we deze trip ook doen. Grappig je opmerking over “vrouwen en landkaarten”, mijn lieve wederhelft Nina heeft exact hetzelfde fenomeen (ssst) ;)
  Mooie post! Groetjes.

  • Reply
   Sigrid
   16 december 2015 at 13:46

   Ha Jempi, leuk dat je mijn site bezoekt :-) Laos is zo’n fijn land, moet je echt een keertje bezoeken. Tja ik geef het niet graag toe, maar deze fout had ik kunnen voorkomen hahaha. Maar een keer verdwalen is ook wel leuk ;-)

 • Reply
  Kirsten | Travelaar.nl
  16 december 2015 at 13:34

  Wat een geweldige plaatjes! Laos is één van de landen die ik tijdens de reis ook graag wil bezoeken. De vorige keer dom genoeg overgeslagen. Deze tocht lijkt me super. Het schakelen met de voet staat me daarentegen een beetje tegen. Nog nooit gedaan! Viel het mee?

  • Reply
   Sigrid
   16 december 2015 at 13:43

   Echt doen Kirsten! Ik keek er ook heel erg tegenop om op een schakelbrommer te rijden, maar het viel mij reuze mee. Ik had alleen het eerste half uur wat problemen met schakelen, ging dan van z’n 2 in z’n 1 ipv naar de 3 hahahaha Maar op den duur heb je het onder de knie en gaat het van zelf. Heb jij je rijbewijs? Zo ja, dan heb je het zeker zo onder de knie. Je zal er verder nog heel veel profijt van hebben tijdens jullie verdere reis ;-) En hoezo dom? Je moet keuzes maken en de bestemmingen waar je geen tijd voor hebt bezoek je een andere keer…over een paar maanden dus!! Er is nog zo veel meer moois te zien.

 • Reply
  Marije
  16 december 2015 at 15:00

  Wij gaan hem morgen doen! Onwijs veel zin in.

  • Reply
   Sigrid
   16 december 2015 at 15:06

   Wat gaaf zeg!! Heel veel plezier :-) En vergeet niet om het Spring River Resort bij de Konglor cave ff te checken…is echt de moeite en ze hebben ook budget bungalows voor 80.000 kip.

 • Reply
  Lizette
  16 december 2015 at 15:58

  Ik begrijp wel dat dit je hoogtepunt is, wat ontzettend gaaf en stoer!

  • Reply
   Sigrid
   18 december 2015 at 07:55

   Ja echt heel erg gaaf was dit!!

 • Reply
  Malou
  17 december 2015 at 21:22

  Wat een geweldige tocht zeg!! Praktisch vraagje: wat hadden jullie met de backpacks gedaan?

  • Reply
   Sigrid
   18 december 2015 at 07:54

   Ja mooi he? Onze backpacks hebben we, tegen een kleine vergoeding, bij de Travellerlodge achtergelaten en we hebben onze day packs, met genoeg spullen voor 4 dgn, meegenomen.

 • Reply
  Malou
  19 december 2015 at 21:51

  Ooh super handig!

 • Reply
  Leoni - justtravelme
  20 december 2015 at 12:00

  Wat gaaf dat je dit hebt gedaan! Ik ben wel in Laos geweest, maar reisde toen alleen dus heb het niet gedaan. Wil nog wel graag een keer terug naar Azië om een paar dagen brommer te rijden.

  • Reply
   Sigrid
   20 december 2015 at 13:13

   Ja was echt zo gaaf om te doen! Ik snap dat als je alleen bent, je dit even overslaat ;-)

 • Reply
  Sheelagh
  21 december 2015 at 14:09

  Wow! Heel tof zeg, wat een mooie plekken! Ik zie mezelf dit alleen niet doen, heb nog nooit zelf op een brommer gereden…

 • Reply
  Edith | [travel.create.repeat]
  30 maart 2016 at 15:13

  Oooh heerlijk, ik ben ook nog even verder gedwaald naar dit artikel… ;-) Lijkt me echt een geweldige ervaring. Maar ik ben een beetje een oen met auto’s – ik heb wel een rijbewijs, maar rijd dus nooit – dus ben een tikkie bang voor alles wat brommer of scooter is. Denk je dat het mij ook lukt, zo’n schakelbrommer? Misschien dat de modernisering hier binnenkort ook elektrische automatische scooters brengt ;-)

  • Reply
   Marleen
   17 december 2017 at 05:14

   Zijn er al!

 • Reply
  Budi
  11 januari 2018 at 17:03

  Ik ga hem ook doen over een aantal dagen. Echter als je ooit nog eens naar Vietnam gaat doe de Ha Giang motorbike loop. (Ten noorden van Hanoi) Van rijstvelden, bergpassen, kleine dorpjes, etnische groepen, zwaaiende kinderen, oma’s die je uitnodigen voor de thee tegenover t meest spectaculaire landschap die vietnam te bieden heeft nabij (en als je wil de illegale border crossing) met China. De meest spectaculaire motorloop die ik ooit gedaan heb in ZO Azie. Dus ik ben dus benieuwd hoe de Thakhek loop uitpakt.

  • Reply
   Sigrid
   11 januari 2018 at 17:18

   Hi Budi, Ik vraag me af of de Thakhek Loop aan de Ha Giang Loop kan tippen, want volgens mij is die 1000x spectaculairder hahaha Heel benieuwd in ieder geval! Veel plezier:-)

 • Reply
  Menno
  30 januari 2018 at 07:08

  Inmiddels in januari 2018 is de weg tussen Sabaidee guesthouse en Laksao geheel geasfalteerd! Gemiddelde van 50km/h is haalbaar als he dat wil maar stoppen is natuurlijk leuker!

  • Reply
   Sigrid
   3 februari 2018 at 01:47

   Top! Bedankt voor het laten weten :-)

 • Reply
  Floor
  27 juni 2018 at 18:17

  Wat een gave post! Ik wil deze route ook graag gaan doen met mijn vriendin. Zij heeft alleen haar rijbewijs niet, wat zou je aanraden? En hebben de motorbikes iets van een verzekering als je ze huurt?

 • Reply
  Maarten timmerman
  30 juli 2018 at 16:41

  1e dag thahek loop , onwijs gaaf ,ook al zitten we in de regentijd , sabaidee guesthouse net voor donker gered , pak de budha cave mee , alleen de weg ernaartoe al is het waard . Prachtige landschappen ,top bevolking . Echt een onvergetelijke ervaring

  • Reply
   Sigrid
   3 augustus 2018 at 08:18

   Super leuk om te lezen!! En fijn dat het voor jou net zo’n gave ervaring was :-)

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.