My Travel Secret ...
Menu
Azië / Laos

De Thakhek Loop, Laos

Home » Laos » De Thakhek Loop, Laos

Nog maar een paar dagen ben ik terug van onze reis door Thailand en Laos en al verschillende keren heb ik de vraag gekregen wat mijn hoogtepunt was. Heel lang hoef ik daar niet over na te denken: De Thakhek Loop in Laos. Wat ontzettend gaaf was dit! Ik moet bekennen dat ik voor vertrek nog nooit van de Thakhek Loop had gehoord, maar toen ik me ging verdiepen in onze reisroute en hier voor het eerst over las, was ik direct om, dit moesten we gaan doen!

De Thakhek Loop is een brommer rit van zo’n 450 km door de binnenlanden van Laos. hij begint en eindigt in Thakhek, een stad 300 km ten zuiden van de hoofdstad Vientiane. Hoeveel dagen je over de Loop doet, kun jezelf bepalen, maar het minimum is 3 dagen. Wij kozen er voor om het iets relaxter aan te doen en deden er 4 dagen over, maar het zou geen straf zijn geweest om er nog wat dagen aan vast te plakken. Het enige waar wij (met name mijn vriend) ons van te voren een beetje druk over maakten was, dat ik eigenlijk helemaal niet zo veel brommer-ervaring heb. Ik heb jaaaaren geleden wel eens brommer gereden, maar dan spreek ik echt over meer dan 15 jaar geleden en daarbij zijn de brommers die je huurt bij de Loop, meestal semi-automatisch, wat betekent dat je met je voet moet schakelen. Toch was het geen optie om met zijn tweeën op 1 brommer te gaan, want we hadden gehoord dat dit zou ontzettend vermoeiend zijn.

Dag 1: Bangkok – Thakhek – Thalang

We beginnen dag 1 in Bangkok. Niet echt voor de hand liggend, maar wij beginnen onze reis door Laos in Thakhek en reizen dit keer alleen door het zuiden van het land. We vliegen van Bangkok naar Nakhon Phanom en steken hier de grens over naar Thakhek. We landen om 9.45u in Nakhon Phanom, nemen een shared taxi naar het busstation. Bij aankomst komen we er achter dat je eerst volgende bus naar Thakhek pas om 11.30u vertrekt. Hier willen we niet op wachten, want we willen zo min mogelijk tijd verliezen, dus nemen we een taxi naar de grens. Bij aankomst hebben we geluk dat de eerdere bus tussen Nakhon Phanom en Thakhek nog bij de grens staat en na het regelen van onze visa’s, kunnen we mee richting Thakhek.

We melden ons bij Mr. Ku, een ontzettend aardige man en “uitvinder” van de Loop. Zijn kantoor zit bij de Travel Lodge in Thakhek. Hier kun je brommers huren, die van prima kwaliteit zijn en hoewel ik heb gelezen dat de prijzen hier te hoog zouden zijn, hebben wij er een goed gevoel bij, wat voor ons minstens zo belangrijk is dan de prijs. Voor 80.000 kip (ongeveer 8,50 euro) per dag hebben we beide een zo goed als nieuwe brommer en na een proefrondje zijn we er helemaal klaar voor. Nadat Mr. Ku ons aan de hand van een kaart precies uitlegt welke plekken we kunnen bezoeken en waar we kunnen overnachten, gaan we van start.

De eerste dag rijden we tegen de klok in van Thakhek naar Thalang. Tijdens deze rit kun je stoppen bij verschillende grotten, maar omdat wij iets later zijn vertrokken dan aangeraden wordt en omdat wij eigenlijk helemaal niks met grotten hebben, bezoeken wij er maar 1 en die bleek niet eens de moeite waard. Al snel raak ik helemaal vertrouwd met mijn brommer en merk ik dat ik op en top geniet van het rijden. Zodra je de stad uit rijd, kom je terecht in een schitterend landschap van rijstvelden en kalkstenen rotsformaties, velen prachtig begroeit. Ik wil iedere 5 minuten stoppen om een foto te maken, maar dit gaat niet, want we moeten voor het donker in Thalang zijn. De uiteindelijke rit naar Thalang duurt 3,5 uur.

We checken in bij het Sabaidee Guesthouse, waar we een prachtige bungalow hebben voor maar 70.000 kip (7,80 euro) per nacht.  Het Guesthouse is prachtig gelegen aan de Nam Theun rivier en s’ochtends genieten we van een geweldige zonsopkomst. Een andere leuke optie is het Phosy Thalang Guesthouse. Ook goede dingen over gehoord en mooi gelegen.

Thakhek Loop

Dag 2: Thalang – Kuon Karn

We starten dag 2 al om 7.45u, omdat deze dag de zwaarste dag gaat worden en we toch optimaal van het landschap willen genieten. Het eerste stuk tussen Thalang en Laksao is in totaal zo’n 62 km, maar een groot gedeelte van deze weg is onverhard. Gelukkig is het weer goed en is de weg in redelijke conditie. Het landschap verandert ieder half uur, het ene moment rijd je langs mangroves en rivieren, dan wordt het weer heuvelachtig en zie je prachtig regenwoud en natuurlijk zijn daar weer de prachtige kalkstenen rotsformaties. Na 3 uur komen we aan in Laksao, waar we nog even een tempel bezoeken en daarna op ons gemak gaan lunchen.

Rond het middaguur rijden we weer verder. Net na Laksao wordt de weg weer onverhard en misschien had hier een belletje moeten gaan rinkelen, want Mr. Ku had ons verteld dat de weg alleen tussen Thalang en Laksao voor een gedeelte onverhard was, maar nee, wij zijn helemaal betovert door de schoonheid van het landschap en rijden vrolijk verder. Ook wanneer we naar 10 km alleen nog maar stapvoets kunnen rijden, omdat de weg té slecht en modderig is en mensen ons steeds vreemder aan kijken, gaat er nog geen alarm af.

Nee, het wordt ons pas duidelijk dat we verkeerd zijn gereden, wanneer de weg wordt afgesneden door een rivier en we echt niet verder kunnen. We vragen opheldering bij een man, die uiteraard geen woord Engels praat, maar met handen, voeten en tekening in het zand, beseffen we dat we in Laksao bij de stoplichten linksaf hadden moeten gaan, i.p.v stug rechtdoor te blijven rijden. Ons geluk was die rivier, want anders waren gewoon zonder na te denken rechtdoor blijven rijden en wie weet waar we dan uiteindelijk terecht zouden komen. Achteraf heel erg stom en gaan vrouwen en landkaarten misschien toch niet zo goed samen, maar spijt? Nee! We zagen in dit gedeelte van onze Loop echt de allermooiste landschappen, de bekende kalkstenen rotsformaties, bedekt in tropische regenwoud. Zo mooi! We rijden op ons gemak terug naar Laksao en nemen de juiste afslag richting Kuon Karn.

Thakhek Loop

Dag 3: Kuon Karn – Konglor

We willen vroeg richting onze volgende bestemming, de Konglor grot, een grot met een 7,5 km lange ondergrondse rivier. Deze grot zou het hoogtepunt van de Loop moeten zijn. Om de vele dagjes-mensen voor te blijven, zorgen we dat we voor 9.00u al bij de entree staan. We huren een bootje en samen met de chauffeur doorkruisen we de grot. Nou heb ik al eerder vertelt dat wij niet zo weg zijn van grotten, maar was deze echt wel de moeite waard. De omgeving is weer prachtig en je kunt bij de grot echt heerlijk zwemmen in een helder, groen meer.

Na het bezoek aan de grot is het tijd om een guesthouse te zoeken. Onderweg naar de grot had ik al een bord langs de weg zien staan van een accommodatie waar je ook heerlijk voor de deur in de rivier zou kunnen zwemmen. We besluiten hier een kijkje te gaan nemen. Bij aankomst bij het Spring River Resort zijn we direct om. De locatie is echt te gek en ze hebben hier super mooie bungalows aan de rivier gelegen. Absoluut mijn favoriete accommodatie in Laos! Het guesthouse raadt aan om met een bootje stoom opwaarts een stuk door de jungle te gaan varen. Hoe gaaf klinkt dat? Met ons bootje peddelen we een half uur later en verrassend makkelijk als een Tarzan en Jane door de jungle.

Thakhek Loop

Dag 4: Konglor – Thakhek

De laatste dag is niet zo’n hele spannende, maar de dag dat we een rit van zo’n 180 km voor de boeg hebben. Waar we de eerste 80km nog door een ontzettend mooi landschap rijden, is het het laatste stuk vooral een kwestie van gas geven. Uiteindelijk doen we 4 uur voor de totale rit en zijn we vroeg genoeg terug in Thakhek om nog dezelfde dag door te reizen naar Pakse. Zonder enig schrammetje leveren we onze brommers af bij Mr. Ku. Helaas zit de rit er al weer op en stiekem weet ik al dat dit het hoogtepunt van onze reis door Laos gaat worden. Niet dat de rest is tegengevallen, integendeel, maar dit was echt zo’n ontzettend gave ervaring. Ik kan hem iedereen aanraden!!

Thakhek Loop

Klik hier voor een overzicht van alle Laos artikelen

Laos travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights