My Travel Secret ...

Tips voor het plannen van de Thakhek Loop (Laos)

by Sigrid
thakhek loop
Home » Laos » Tips voor het plannen van de Thakhek Loop (Laos)

Heb jij plannen om te gaan backpacken door Laos en ben je wel op zoek naar wat avontuur? Dan mag de Thakhek Loop absoluut niet in je route ontbreken. De Thakhek Loop is een brommerrit van zo’n 450 kilometer door het binnenland van Laos. Je start en eindigt in de stad Thakhek en onderweg bezoek je grotten, watervallen en rijd je door het meest fantastische landschap. Ik reed de Thakhek Loop tijdens onze reis door Laos en Thailand en het was met stip hét hoogtepunt van deze reis. Zie jij de Thakhek Loop ook wel zitten? Dan help ik je met het plannen van jouw avontuur.

Waar kun je een brommer huren?

Er zijn in Thakhek een paar bedrijven waar je een brommer kunt huren. Wij deden dit bij Mr. Ku, die een kantoor heeft bij de Thakhek Travel Lodge. Mr. Ku is een hele aardige en behulpzame man, die tevens de oprichter is van de Thakhek Loop. Waar kun je dus beter zijn? Hij heeft semi-automatische brommers, die van goede kwaliteit zijn. Voor wie nooit of amper brommer heeft gereden, geen paniek! Ik had ook totaal geen ervaring, maar na 10 minuten oefenen, ging het vanzelf.

Voor vertrek bespreekt Mr. Ku uitgespreid de route met je, aan de hand van een plattegrond. Hij laat zien waar de bezienswaardigheden zijn, waar je kunt overnachten, waar je kunt tanken en hoe lang je over bepaalde stukken doet. Heb je hulp nodig dan kun je hem ook altijd bellen! Een brommer kost bij Mr. Ku ongeveer 80.000 kip per dag.

Naast Mr. Ku kun je ook terecht bij Wang Wang Motor Rental en Mad Monkey. Over deze bedrijven heb ik ook goede verhalen gehoord.

Thakhek Loop Laos

Tips voor vertrek

 • Houdt er rekening mee dat het onderweg en s’nachts erg koud kan zijn, zorg dus altijd dat je warme kleding bij hebt.
 • Gooi bij vertrek in Thakhek nog even de tank vol.
 • Zorg dat je genoeg geld bij hebt. Er is wel een ATM in Kuon Kharn en Laksao, maar die werken niet altijd.
 • Neem alleen een kleine backpack mee, met de hoognodige spullen. Laat je grote backpack achter bij bv. de Travel Lodge (tegen betaling) of Wang Wang motor rental.
 • Het meebrengen van een zonnebril en mondmasker kan handig zijn. De wegen zijn soms erg stoffig.
 • Vergeet je zwemkleding niet.
 • Draag op de brommer geen slippers.
 • Ben je met z’n 2-en dan is het toch nog aan te raden om ieder een brommer te nemen, want met z’n 2-en op 1 brommer kan erg vermoeiend zijn.
 • Vergeet de plattegrond niet mee te nemen en zorg dat daar het telefoonnummer op staat van het brommer verhuur bedrijf.
 • Instaleer voor vertrek de offline app “Maps.me” en de kaart van Laos op je telefoon.
 • Laat altijd iemand weten wanneer de de Loop precies gaat rijden en wanneer je verwacht terug te zijn.
Thakhek Loop Laos

Een overzicht van de Loop

De Thakhek Loop is te rijden in 2 richtingen: met de klok mee of tegen de klok in. Mijn advies (en dat van de meeste brommerverhuur bedrijven) is om de route tegen de klok in te rijden. Je rijdt in dat geval de route: Thakhkek – Na Kai – Thalang – Laksao – Kuon Karn – Konglor – Vieng Kham – Thakhek. Je kunt er voor kiezen om de Loop in 3 of in 4 dagen te rijden. Heb je de tijd, dan raad ik zeker aan om er 4 dagen over te doen, anders moet je best wel haasten. Ik beschrijf de Loop per etappe:

Thakhek – Thalang (100 kilometer)

De 1e dag rijd je van Thakhek richting Thalang. Deze rit is in totaal ongeveer 100 km lang en duurt, zonder stops, ongeveer 3 uur. Toch is het aan te raden om meer tijd uit te trekken voor dit eerste deel, want de omgeving is echt prachtig en er zijn verschillende stops die je kunt maken, o.a bij verschillende grotten en bij Tha Falang, een mooi meer, waar je onderweg kunt zwemmen. Thalang is een leuk dorp om de nacht door te brengen.

Er zijn in Thalang een aantal eenvoudige guesthouses. Zelf verbleven wij bij Sabaidee Guesthouse, wat zeker een aanrader is. Een ander fijn guesthouse is Phousy Guesthouse.

Thalang – LakSao (62 kilometer)

Het volgende stuk is de 62 km van Thalang naar Laksao. Er zijn reizigers die er voor kiezen om niet in Thalang te overnachten, maar direct door te gaan naar Laksao. Dit is het overwegen waard wanneer je de Loop in 3 dagen rijdt, maar Thalang is echt een ontzettend leuke plek, dus ik raad aan om hier wel te overnachten. Het stuk tussen Thalang en Laksao was in november 2015 het meest lastige stuk om te rijden, omdat een groot gedeelte van deze weg nog niet geasfalteerd was. Inmiddels is dat niet meer zo, dus kun je sneller doorrijden. Wij deden 3 uur en 15 minuten over deze rit. Laksao is een prima plek om te lunchen voordat je weer verder rijdt.

Laksao – Kuan Kharn (-Konglor): 58 kilometer (+40)

De fout die wij maakten tijdens onze Loop was in Laksao de verkeerde weg te nemen. Tegen ons was namelijk gezegd dat we altijd rechtdoor moesten blijven rijden. Dit is dus NIET het geval, je moet in Laksao namelijk ,bij de stoplichten, links af slaan. Als je dit in je achterhoofd houdt, kan het bijna niet mis gaan. Toch was het verkeerd rijden bij ons uiteindelijk helemaal niet zo erg, want qua natuur was dit stuk misschien wel het allermooiste stuk van heel de Loop. Normaal gesproken rijd je een dikke 2 uur over het stuk Laksao naar Kuon Karn(58 kilometer), wij deden er 2 uur extra over, waardoor we geen zin hadden om het laatste uur ook nog door te rijden naar Konglor (40 kilometer). Doe je de Loop in 3 dagen dan is het aan te raden om wel door te rijden naar Konglor, omdat dit één van de hoogtepunten is van de hele rit.

In Kuan Kharn besloten wij om te overnachten bij Sainamhai Resort, een resort met mooie bungalows, op een leuke locatie. Het ligt in een piepklein dorpje vlak bij Kuon Kharn en staat vanaf de doorgaande weg aangegeven.

Kuon Kharn – Konglor (40 kilometer)

Vanuit Kuon Kharn kun je de Na Sanam waterval bezoeken, voordat je doorrijdt richting Konglor. Informeer alleen even of deze op dat moment de moeite waard is, vooral in het droge seizoen. Van Kuon Kharn is het nog maar 1 uur rijden naar Konglor. Een bezoek aan de Konglor Cave mag uiteraard niet ontbreken. Ook al heb je (net als mij) niks met grotten, dan is een bezoek aan deze grot nog steeds de moeite waard, al is het maar om te gaan zwemmen in het mooie groene meer bij de grot. Je betaald per persoon ongeveer 2.000 kip entree, 5.000 kip parkeergeld en een boot voor max. 3 personen kost je ongeveer 120.000 kip.

Een plek die ik echt kan aanbevelen om te overnachten in de buurt van de Konglor Cave is het Spring River Resort. Dit resort is zo ontzettend mooi gelegen en heeft zowel luxere bungalows aan het water, als low budget accommodatie. Een kamer begint bij 14 euro voor 2 personen. Reserveren is aan te raden.

Konglor – Thakhek (180 km)

Het stuk van Konglor terug naar Thakhek is het langste stuk in kilometers (180 km), maar zeker niet in tijd, want de weg is prima, dus je kunt hier goed doorrijden. Wij deden er in totaal 4 uur over, met alleen een plaspauze. Vooral de laatste 100 kilometer tussen Vieng Kham is een ontzettend saai stuk, omdat je hier over de drukke, doorgaande weg tussen Vientiane en Thakhek rijdt en van de mooie natuur is hier nog maar weinig te zien. Ben wel voorzichtig, want zelf had ik er nogal een handje van om het gas vol open te trekken, iets wat achteraf gezien misschien niet zo slim was. Wij waren uiteindelijk rond de middag al weer terug in Thakhek, waardoor we op tijd waren om direct door te reizen naar Pakse.

Thakhek Loop Laos
Konglor Cave

Thakhek

Thakhek is op z’n zachts gezegd niet echt een gezellige stad. Ik raad dus aan om hier vooral niet langer te blijven dan noodzakelijk is. Zelf hadden wij onze trip zo gepland dat we rond de middag aankwamen en dus meteen met de Loop konden beginnen en dat we op de laatste dag weer direct door konden naar Pakse. Ben je wel genoodzaakt in Thakhek te overnachten, dan heb ik hieronder de beste accommodaties voor je op een rij gezet. De Thakhek Travel Lodge is één van de populairste accommodaties onder backpackers. Zeker wanneer je nog op zoek bent naar iemand om de Loop mee samen te reizen is dit dé plek om naar toe te gaan. Zelf hebben wij dus niet in Thakhek te hoeven overnachten, maar hebben we wel geluncht bij de Travel Lodge en dit was allemaal dik in orde. Ook hebben wij tegen een vergoeding en zonder problemen onze grote backpack hier achter gelaten.

Bereikbaarheid Thakhek

 • Vientiane: 336 km, ongeveer 6-8 uur.
 • Pakse: 335 km, ongeveer 6-7 uur.
 • Savannakhet: 128 km, ongeveer 2-3 uur.
 • Sakon Nakon (Thailand): 115 km, ongeveer 2.5-3 uur inclusief stop bij grensovergang.
Thakhek Loop Laos
Tips Thakhek Loop Laos

Klik hier voor een overzicht van alle Laos artikelen

Laos travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights