My Travel Secret ...

Wild Aalsmeer: een uniek stukje natuur midden in de Randstad

by Sigrid
wild aalsmeer
Home » Nederland » Wild Aalsmeer: een uniek stukje natuur midden in de Randstad

Aalsmeer is het bloemendorp dat o.a bekend staat om de grootste bloemenveiling ter wereld en de beroemde tv studio’s. Het ligt midden in de Randstad onder de rook van Schiphol. Wat je misschien niet verwacht is dat Aalsmeer qua natuur ook heel veel moois te bieden heeft. Daar kwam ik achter na het zien van de mini documentaire Wild Aalsmeer die 15 juli jl. in première ging.

natuur aalsmeer

In de mini documentaire Wild Aalsmeer staat een bijzonder natuurgebied centraal, de Westeinderplassen. Dit gebied is de grootste zoetwaterplas van Europa en ligt in één van de drukste regio’s van Nederland. Het heeft zich in de loop der jaren ontplooit tot een prachtig stukje natuur met unieke plant-en diersoorten.

Je krijgt in de documentaire een kijkje achter de schermen bij 4 locals die allen een bijzondere band hebben met de Westeinderplassen. Mijn favoriet is Herman die zich al jaren inzet voor de slechtvalk die op de iconische Watertoren leeft. Bekijk hier de trailer van de documentaire:

Trailer Wild Aalsmeer
watertoren aalsmeer
De Watertoren Aalsmeer

Omdat wij altijd op zoek zijn naar unieke natuurgebieden in Nederland, besloten wij naar aanleiding van de mini documentaire een kijkje te gaan nemen in Aalsmeer. We bezochten uiteraard de Westeinderplassen, waar we o.a een rondvaart maakten (aanrader!) en het dorpje Kudelstaart bezochten, maar gingen ook op zoek naar nog meer mooie, groene plekjes. Een overzicht van deze plekken vind je hieronder.

westeinderplassen
Westeinderplassen, Aalsmeer

Het Schinkelbos

Het Schinkelbos is een natuurgebied tussen Amsterdam en Aalsmeer. Het ligt in het verlengde van het Amsterdamse Bos. Het is in 1999 aangelegd om het leefgebied van dieren en planten te beschermen en zo een groene verbindingsroute aan te leggen tussen het Amsterdamse Bos en de Westeinderplassen.

We maakten een mooie wandeling van de parkeerplaats naast het Renaissance Hotel tot de Oosteinderpoel en molen De Zwarte Ruiter. Deze wandeling is in totaal zo’n 6 kilometer lang. Onderweg zagen we een grote groep Schotse Hooglanders en veel verschillende vogels.

wandelen aalsmeer
Het Schinkelbos Aalsmeer

De Oosteinderpoel

Vanuit het Schinkelbos liepen we dus richting de Oosteinderpoel. Ook dit bijzondere natuurgebied is een belangrijke groene schakel tussen de Westeinderplassen en het Amsterdamse Bos. Het is een vogelrijk gebied waar naast water-en rietvogels ook regelmatig roofvogels, zoals buizerds, sperwers en haviken worden gespot.

De Oosteinderpoel is alleen bereikbaar per boot en daardoor ontzettend ongerept. Het wordt ook wel eens vergeleken met de Biesbosch. Wat mij betreft is de Oosteinderpoel één van de mooiste natuurgebieden rondom Aalsmeer.

oosteinderpoel
Oosteinderpoel Aalsmeer

Het Seringenpark

Wat niet veel mensen weten is dat Aalsmeer de bakermat is van de seringenteelt. Dit komt omdat de veengrond op de eilanden in het plassengebied rondom Aalsmeer ontzettend vruchtbare grond biedt voor de teelt van deze plant.

Het Seringenpark is aangelegd in 1951. Je vindt hier een enorm uitgebreide collectie seringen die in de loop der jaren in Aalsmeer zijn geteeld. In mei bloeien er zo’n 125 verschillende soorten. Je kunt in het park heerlijk wandelen en fietsen. Vergeet niet om even te stoppen bij de prachtige Stommeermolen.

wandelen aalsmeer
Seringenpark Aalsmeer

Lunch tip: Het Tuinhuis, Aalsmeer

Wij sloten de dag af met een late lunch op het terras bij Het Tuinhuis Aalsmeer, een heel fijn plekje aan het water. Deze hippe tent ligt midden in het dorp direct naast Historische Tuin van Aalsmeer. Ben je geïnteresseerd in de bloemrijke geschiedenis van het dorp, dan is een bezoek aan deze tuin ook een dikke aanrader.

lunchen aalsmeer
Het Tuinhuis Aalsmeer
oosteinderpoel
Oosteinderpoel Aalsmeer
natuur aalsmeer
Molen de Zwarte Ruiter
aalsmeer

Klik hier voor meer reisinspiratie over Nederland

nederland travel guide
* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Visit Aalsmeer.

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights